2023-12-08
太源街兩旁擺滿檔攤,多次經過瀾之茶居門口都冇留意係一間餐廳,直至有一次經過見到門口既餐牌,原來係一間懷舊風既茶樓,決定搵日黎試試午市時間都要等一等位,係店入口係水吧,就聞到好香奶茶味而店內都有唔少懷舊電影海報,一d懷舊既潮物等等,都幾有feel午市套餐可以揀有一款飯麵,一個點心,同一杯飲品,另外再叫左幾款點心叉燒包,雪山面,叉燒份量適中,味道都唔錯口水雞,呢個醬汁我地都覺得非常之好食,要將件雞醮滿晒甜甜辣辣咁加上花生粒,裡面仲有青瓜片,同呢個醬汁一齊食都好夾黑松露蝦餃,蝦餃皮好透薄,見到一點點既黑松露,食落好香而且蝦肉都飽滿,幾爽口海膽燒賣,燒賣加海膽都係第一次食,本身既香菇豬肉餡味道都好濃,海膽算係錦上添花,味道都幾鮮甜鵪鶉蛋燒賣,呢個反而冇咩特別,豬肉餡都好味,純粹係一款懷舊點心蒸排骨同蒸排骨飯亦都係正常水準,飯既份量比一般茶樓細份dd椒鹽九肚魚,炸得幾酥脆,亦都唔算厚粉,我地醮埋口水雞d醬,都好好味唯獨是九肚魚比較細件,食落唔夠過癮而一入門口好香既奶茶,我個人覺得都幾香滑整體味道都唔錯,不過價錢就貴左些少,份量亦都唔多,性價比就爭d,食點心黎講比較奢侈
叉燒包,雪山面,叉燒份量適中,味道都唔錯
蒸排骨同蒸排骨飯亦都係正常水準,飯既份量比一般茶樓細份dd
而一入門口好香既奶茶,我個人覺得都幾香滑