餐廳: 灣景餐廳
資訊:

2011-09-04 194 瀏覽
我以為國內旅客只攻佔迪士尼,估唔到海洋公園一樣未能幸免。數年未入海洋公園,估唔到一入黎,猶如去到長隆 =0="連我食個lunch,兩點半去灣景餐廳拎張飛食個飯,都比一大班國內旅客逼逼逼逼住晒。拎左完,去樓下水母館打個白鴿轉...去到邊都猶如春運。唉...大約等左7個字左右。終於有位入去,我初時以為係有人幫手落order既餐廳。原來係全自助式。咁等位...等得咁辛苦...唉...入面大部份都係set,set既意思係一個主食+一杯haagen-daze雪糕,平均叫價大約hk$120/set 我仿佛比人劏緊...唉,敵不過腳累及肚餓,最終屈服。意醬意粉餐,以為最穩陣,點知中左伏。點解d意粉可以乾到咁?肉醬既肉汁偏少,食到一半已經唔夠伴意粉食。無芝士味...仲衰過快餐店。咖哩薄餅飯,個兩塊餅同樣患上"乾.硬"化,咬落去即被嫌棄。多可憐既薄餅。咖哩唔夠香,雞肉老同"鞋"...飯後甜品得一隻味,就係 Valina加配汽水,盛惠hk$28/支另外單買左一碟 鴨胸青木瓜沙律。(hk$50) 矜貴十足,4片鴨胸!幸好有樣好食,謝天謝地!呢件餅,係因為當日生日入去有coupon,凡於餐廳內滿$50送既。我
我以為國內旅客只攻佔迪士尼,估唔到海洋公園一樣未能幸免。
數年未入海洋公園,估唔到一入黎,猶如去到長隆 =0="

咁等位...等得咁辛苦...唉...

平均叫價大約hk$120/set

我仿佛比人劏緊...唉,敵不過腳累及肚餓,最終屈服。
乾過我既肉細意粉
無芝士味...仲衰過快餐店。
咖哩薄餅飯

咖哩唔夠香,雞肉老同"鞋"...
跟餐雪糕
飯後甜品得一隻味,就係 Valina

加配汽水,盛惠hk$28/支
青木瓜鴨胸沙律
朱古力蛋糕
呢件餅,係因為當日生日入去有coupon,凡於餐廳內滿$50送既。我揀左件朱古力餅。
好食!好軟滑,不會太濃!值得推介。
2011-08-09
35 分鐘 (堂食)
朱古力蛋糕
青木瓜鴨胸沙律
跟餐雪糕
2011-04-13 209 瀏覽
由於去中旅買門票平D, 所以順便買咗2張"午歺票" = set lunch $78 include a class of cokeThat lunch coupon can redeem rice/pasta value from $68-98, of course, we took $98 beef pasta & fish fillet with rice (用到盡....抵D)Becoz husband receive birthday coupon, I ordered $78 肉醬意粉 for kids, Spending over $50 can redeem a cake for free!Enviornment - nice but noisy (too many ppl even on Monday)Service -> Poor (self help & staff quite impolite... may be too busy)Food -> 份量適中, 味道可以既Washroom -> comfortable with airc

Food -> 份量適中, 味道可以既
Washroom -> comfortable with aircon

ps. I can get a seat next to jelly fish which is a bonus!
2011-04-11
2010-02-16 54 瀏覽
年廿九不單充滿著農曆新年的節日氣氛,當日亦是太太的牛一,因此於前一天已計劃前往海洋公園遊玩兼慶祝一番。由於是太太的牛一,入場費用全免,故只收一人的價錢便可兩人入場,實在超值得很,再加上我們已超過十年沒有到過海洋公園,也想知道公園的變化有多大。入場後不久,已看見新建設的海洋列車-海濱站,我們當然立即乘座列車前往高峰樂園。海洋列車並不如想像中誤以為周邊的玻璃窗投射著海洋動物,只看見列車的車廂頂投射著經預製錄影的海洋動物生態。看過海洋劇場,亦看過百鳥居及威威天地,最令我們印像深刻的還是海洋天地內的水母館、大熊貓之旅及金魚寶殿。無論是來到金魚寶殿或是水母館,發覺原來自己是那樣膚淺,很多金魚或水母的名稱聞所未聞,例如來到金魚寶殿,如紅白壽星、蘭壽、紅龍睛蘭壽、紅白龍睛蘭壽、紅琉金、紅白琉金......其名稱聽來很吉祥,很適合在這種日子來到公園內的金魚寶殿遊一轉去吸收那股吉祥運。水母館內亦有多種不同種類的水母,如瑚蝶水母、搖鈴水母、天草水母、太平洋海刺水母、啡海刺水母......姿態萬千,像在你的跟前舞手弄姿,再加上燈光的效果更顯得水母娥娜多姿並且表現最美的一面。看過最美的,也想看看那對可愛的大態

無論是來到金魚寶殿或是水母館,發覺原來自己是那樣膚淺,很多金魚或水母的名稱聞所未聞,例如來到金魚寶殿,如紅白壽星、蘭壽、紅龍睛蘭壽、紅白龍睛蘭壽、紅琉金、紅白琉金......其名稱聽來很吉祥,很適合在這種日子來到公園內的金魚寶殿遊一轉去吸收那股吉祥運。水母館內亦有多種不同種類的水母,如瑚蝶水母、搖鈴水母、天草水母、太平洋海刺水母、啡海刺水母......姿態萬千,像在你的跟前舞手弄姿,再加上燈光的效果更顯得水母娥娜多姿並且表現最美的一面。看過最美的,也想看看那對可愛的大態貓,已忘記了牠們的名字是安安佳佳,還是盈盈樂樂呢,無論是在電視機旁還是現場所見,牠們都離不開三個字「食、玩、瞓」,牠們不會理會旁人,只會自顧自地吃著牠們最愛吃的竹葉,好不可愛。

行了這麼久,難免肚子餓起來,只好到附近的灣景餐廳醫五臟廟。餐廳內近大玻璃的位置早己被食客霸佔了,只能找著餐廳最儘頭一處較辟靜的角落大玻璃窗位置享用午膳。透過大玻璃窗可清楚看到一架架的纜車稀來攘往,亦可觀賞南區那碧藍的海景。或許食客急著找個靠大玻璃窗的座位,而忽略最佳的觀景位置就在餐廳的最儘頭吧。

當日我們要了一個泰式鳳爪木瓜沙律($40)、德國茨仔沙律($40)、洋蔥湯(買一送一)($25)、海鮮燒餅($60)及生日券送贈的士多啤梨蛋糕。由於晚餐預訂了洲際酒店的自助晚餐,因此五個多小時前也不敢吃得過飽。

泰式鳳爪木瓜沙律($40):鳳爪本身散發著一陣怪怪的味道,雖然菜色稱為鳳爪木瓜沙律,卻找不到亦吃不出木瓜的味道,並懷疑誤把木瓜當作蘿蔔絲之嫌,酸辣味並不太平衡,味道不太討好。

德國茨仔沙律($40): 我倆認為這個以洋蔥碎、煙肉碎、薯仔粒、蔥碎及沙律菜做成的沙律味道很不錯,不會有水旺旺的感覺,而且微辣帶酸的沙律醬汁令人醒胃,夾雜著煙肉及洋蔥碎的薯仔粒味道豐富。

洋蔥湯($25):不像一般的法式洋蔥湯,既沒有面層那塊芝士,亦沒有洋蔥焗出來的香氣,喝著的就是中式洋蔥湯的感覺味道,即使是這樣,就是沒有西式洋蔥湯的濃稠,但卻有著中式老火洋蔥湯的味道。

海鮮燒餅($60):不像是傳統的日式燒餅模樣,醬燒汁下得吝嗇,海鮮食材亦沒有那種應有的鮮味,燒餅上除了保留了傳統的木魚絲外,卻找不到紫菜碎及沙拉醬,反而灑上大量的蔥碎及白芝麻。內裡吃到大量的生菜外,燒餅頗濕潤,還有數粒全沒鮮味的蝦仁及日式假蟹柳。

士多啤梨蛋糕(生日送贈): 鮮甜多汁的士多啤梨配上香滑的忌廉本來味道不錯,可惜綿綿的蛋糕卻吃到蛋殼,令人掃興。

值不值這價錢真是見人見智,此終是專營機構,以此個價錢邊吃邊飽灠南區山景和海景,其實亦算不上是昂貴了,只是食物可以做得更好些。
洋蔥湯
上圖:泰式鳳爪木瓜沙律; 下圖:德國茨仔沙律
上圖:海鮮燒餅;下圖:士多啤梨蛋糕
2010-02-12
2009-10-27 16 瀏覽
哈咾喂餐好難食, 張台唔係好乾淨, 有上一手食完d碎碎, 個三文魚maincourse聲到嘔, 整到帶子都聲埋, 我男朋友個牛又over cook, 好老, 冇問我地幾成熟, 自動well done左, 頭盤個salad冇dressing, 乾食, omg! desert都好難食, 杯野飲超藥水味. 總之如果唔係至尊門票包餐廳卷, 我一定唔會再食呀, 見到出面有串燒雞翼, 勁香, 好後悔......
2009-08-19 56 瀏覽
還記得每次到海洋公園,媽媽也會為我準備定水和食物,所以很少到園內的餐廳吃午餐。雖然園內興建了不少新的建築物,但那些舊的景點泛起了我與媽媽一點一滴的回憶。今天有幸有免費飛入場再加上天氣酷熱,於是決定到灣景餐廳"抖一抖"~餐廳是以自助的形式,好像food court ,不過食物起碼$70以上~我與友人揀了肉醬意粉、咖哩魚柳、紅酒燴牛尾、酸甜金沙骨配飯~ 其中,酸甜金沙骨是較為好吃,而其他的只是普通,甚至比一般更差(e.g.肉醬意粉沒有味道)。可是店內的景觀真的不錯,可以看到南區的灣景,從高處看下去,真是令人心曠神怡。 我們一邊吃一邊欣嘗那一望無際的大海,好像為食物下了調味料,吃起來又是另一種滋味。有人說吃飯除了食物質素外,還要配合環境和同桌食飯的對象。在這優美的環境下,與友人進了一頓愉快的午餐,是金錢和味道買不到的~最後值得一讚:雖然是自助的形式,但服務員那勤快的服務態度,令我們十分欣嘗~
紅酒燴牛尾
酸甜金沙骨
美麗小丑魚
可愛的安安
2009-05-31 27 瀏覽
前一排難得有一天閒日放假,正所謂「偷得浮生半日閒」,更何況係成日,見之前買落嘅海洋公園門票都未用,亞洲動物天地已經開左,天氣又未算好熱,一於同老婆去玩番日,睇下大小熊貓同金魚先。雖然係閒日,但係海洋公園都咪話唔少人。因為食左早餐先去,所以午飯時間來到灣景餐廳都未肚餓,不過去打個轉望下,都見到人頭湧湧,好多人幫襯。離開餐廳,探完「樂樂」、「盈盈」同超可愛嘅小熊貓之後,時候都唔早,已經四點幾,開始肚餓,拿拿聲再去「灣景餐廳」醫肚。嘩!今次乜得咁少人嘅!同頭先好唔同喎,成個場竟然係一個人都冇,咁我咪即係唔使錢包左個靚場?見d散叫食物都唔係好吸引,飲品又要另外叫,見有個一百蚊都唔使嘅二人high tea,仲包兩杯熱飲,好,就叫呢個啦!過左冇幾耐,好快個high tea就到啦。(梗係啦,得我地兩公婆一枱,後來先有多一兩班人幫襯)個賣相都唔錯喎(睇相就知),咸點有煙三文魚三文治、迷你咖喱角、烘鬆餅同蝦多士等,甜點就有藍莓撻、同朱古力Brownie等,整體來講,賣相唔錯,味道都幾好!(蝦多士最正,最好味,其他都唔錯,係個巴馬火腿茄子d火腿差d)難得唔使錢包晒成個靚場,一於一邊食一邊望清楚個環境先,呢

雖然係閒日,但係海洋公園都咪話唔少人。

難得唔使錢包晒成個靚場,一於一邊食一邊望清楚個環境先,呢度嘅環境真是沒說的,大大塊玻璃大窗,望住外面無敵靚南區海景,裡面又有水母伴食,裝修陳設也見舒服,好配合水母的主題呢。

一句講晒,以一百蚊左右的價錢,在有無敵靚景欣賞的地方,悠閒地品嘗不錯的high tea下午茶,正!

記得不要在星期六、日或者假日同繁忙時段去先會感受到呢度的悠閒氣氛架!
都幾靚的餐廳門口
full set下午茶
下午茶近鏡
乾淨舒適的環境
外望無敵海景
可愛小熊貓
唔知呢隻係盈盈定係樂樂呢?
水母燈
都幾靚的餐廳門口
full set下午茶
下午茶近鏡
乾淨舒適的環境
外望無敵海景
可愛小熊貓
唔知呢隻係盈盈定係樂樂呢?
水母燈
  • 下午茶
2009-05-18 29 瀏覽
14/05/09 晴天好開心的一天, 可以同嘉豪&妹妹三人到海洋公園玩足一天, 由早上遊到下午, 去睇水母, 熊貓, 睇魔術, 睇海洋劇場睇海豚...玩了一個下午, 肚餓去了灣景食tea, 我同個妹叫了個high tea set, 可以有兩杯coffee or tea煙三文魚三文治----都ok,不過sandwiches 太少款式, 只得煙三文魚?鮮炸蝦多士----暖暖地, 是蝦膠做的, 都ok啦意大利火腿煎薯餅----火腿的色好暗褐色, 好像儲藏了好耐, 好驚嚇, 食個味好怪煎薯+茄子, 不過都不好食的, 個賣相好差, 個茄子好乾雞咖哩角----好mini, 不覺是有雞肉, 只知道是curry葡萄鬆餅----好一般, 都幾脆迷你果撻-----真是超mini,都ok啦,size大番啲會好啲朱古力brownies----朱古力味不夠濃, 都是超mini了一點!芒果栗子餅, 冇咩栗子味, 好淡味!環境都不錯, 好大好幽靜, 又有好美的海景,裡面有個魚缸有一隻好大好美的水母!!服務就一般, 我們都看了個buffut一陣, 都好像冇人招呼我們, 都只是待我們order才有人理會!
14/05/09 晴天

鮮炸蝦多士----暖暖地, 是蝦膠做的, 都ok啦

煎薯+茄子, 不過都不好食的, 個賣相好差, 個茄子好乾
葡萄鬆餅----好一般, 都幾脆

芒果栗子餅, 冇咩栗子味, 好淡味!

buffut 枱
有果汁, 雪糕, perrier......
high tea for two
無敵大海景
上層的蛋糕
下層的食物
餐廳裡有隻好美的水母
好美的燈
buffut 枱
有果汁, 雪糕, perrier......
無敵大海景
上層的蛋糕
下層的食物
餐廳裡有隻好美的水母
好美的燈
2009-01-29 18 瀏覽
在山下玩到身水身汗,未到4:00pm個肚又打鼓,於是又走來呢間睇下有冇得食下午茶﹗下午茶就無喇﹗四點幾仲係賣緊0的成八十蚊一個既磨菇扒飯,肉扒飯等,仲有見到都唔多開胃既拉麵,見到好多枱都食剩大半碗離開,味道可想而知﹗來得呢度食野就預左貴架喇,不過明知初三多人點解唔set下0的下午茶餐呢?就算賣五十蚊一個都有人買吧﹗都不太明白老闆的生意頭腦﹗最後咩都無食,只係望住個纜車站飲左杯即磨coffee,休息一陣,繼續玩﹗OK是給風景的,不是給食物的﹗帶你看風景:http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=13121

OK是給風景的,不是給食物的﹗

帶你看風景:
2008-12-15 72 瀏覽
Came to this place for lunch with a few other family members. We did not have too high expectations of this place, knowing that this is just a self-serviced restaurant inside Ocean Park; after all, you come here for fun, not the food, right ? But we were pleasantly delighted to find that not only was the food not unpalatable, in fact it was not bad at all ! For instance, I ordered a lamb curry with basmati rice and curry beef with rice, both of which were tasty, spicy and delicious. Other members ordered a chicken dish and they also thought it was ok. Desserts (baked egg pudding and cheese cake) were also fine. Service was better than expected - the one working at the cashier actually gave us big smiles and the other staff were in general quite helpful. All these plus a great view - what more could you expect from this place ? Will definitely come again if I happen to visit Ocean Park again.
2008-10-26 21 瀏覽
哈佬喂得兩個套, 無其他選擇 價錢: 198 一位 另收加一食物好睇唔好食, 直情係難食到嘔, 飲品: 凍零茶可以無冰, 一生人食到最難食佢一定入三甲.環境太光, 同food court,無分別, 服務員又少, 有些被騙的感覺, 好難受!!!

中秋節大熱天時走入海洋公園.....雖然勁熱...但係都要多謝細舅父轉贈的免費飛.....根據我的記憶...呢間係成個海洋公園唯一一個有冷氣的餐廳...個view 又正.....諗住舒舒服服食一餐....入到去....噢....原來要自助買野食.....即係food court 一個...不過有咁靚既無敵海景.....又有冷氣...OK啦........單就食物而言.....價錢略貴.....我自己要左個鮮茄香草腸仔意粉....即叫即淥.....無錯...係睇住佢好似煮雲吞麵咁....掉D意粉入個煲度....淥一淥....根住係面頭淋D醬....咁就叫我 $70...唔係唔好食既...只係返到埋位...勁出水... 攪到好似湯意咁....但係我唔介意...因為心知有$50 係俾個景既......望住180oC 海景....美味度都即時提升 50%.....另外要左個大蝦沙律....$50...得三隻蝦..好彩生果夠新鮮....坐坐下...傾下計....又走去買甜品....自己要左個 german cheese.....賣相幾靚....不過完全被騙.....cream 黎既...都唔係
坐坐下...傾下計....又走去買甜品....自己要左個 german cheese.....賣相幾靚....不過完全被騙.....cream 黎既...都唔係 cheese....雖然平D $28...但完全唔係心中所想果回事.....是但啦....反正已有 50%好味墊底.....照樣成舊食哂!!!!
值得讚既係.....員工們都好有笑容和禮貌....even 對住D無理的自由人....大概佢地已經習慣....成個公園...80% 係自由人.....10%係外國人....10% 係本地人.....唔做佢地生意......邊有糧出???
怪怪的 german cheese cake
2008-09-06 44 瀏覽
今日去海洋公園,下午想有冷氣地方食野,所以嚟此餐廳,一踏入餐廳,其實冷氣不大,要越行越入先可以感覺得到冷氣。食物種類不多,我揀左肉醬意粉加一支雪碧zero,咁就$98啦意粉頗硬,肉醬一般,比我想像中差少少,唯一可取,係個view好靚!

餐廳望出外view
(非會員)
2007-07-29 27 瀏覽
大熱天時緊係想嘆冷氣,唔想係公園外齋曬,所以諗住貴D坐得舒服D又加上話有水母睇。去到門口已經見到20-30人包圍門口的登記處,為咗老婆同個仔坐得舒服都要等。有位啦,仲係窗邊位,個view就一流,但就一D冷氣都無,原來間餐廳有超過一半位置都感受唔到冷氣,只有在最入的位置才有,等咗咁耐又唔想再走唯有快快趣食完就走,但食到滿頭大汗,焗桑拿咁,真係貼錢買爛受!因為要自己排隊取食物,同商場的美食廣場無分別,食物味道只是一般,但價錢就酒店級水準!我們兩大一細共食了200多元羅宋湯$20(不過不失)茄汁燴海鲜意粉$78(最為滿意)龍脷柳飯$68(唔知點解會係凍的)日式叉燒湯拉麵$48(出前一丁豬骨湯麵都好食過佢)500ml樽裝汽水$30(本週最狼精選)海洋公園近期人流創新高,要令遊客留下一個好印象,除了景點及服務外,配套設施亦是很重要的一環,係人都知主題公園的食物貴、但味道就好普通。遊客再被貴過小食亭的價錢都希望坐得舒服D,這餐廳的賣點是個view一流及可以欣嘗水母,唔係食物,係環境!試問坐到好似蒸爐咁,邊個仲有心情享受環境呀!希望餐廳方面真係要好好改善。另外提一提全場最涼快位置是洗手間,值得一遊!
大熱天時緊係想嘆冷氣,唔想係公園外齋曬,所以諗
快快趣食完就走,但食到滿頭大汗,焗桑拿咁,真係
貼錢買爛受!因為要自己排隊取食物,同商場的美食廣
場無分別,食物味道只是一般,但價錢就酒店級水準!
我們兩大一細共食了200多元
羅宋湯$20(不過不失)
茄汁燴海鲜意粉$78(最為滿意)
龍脷柳飯$68(唔知點解會係凍的)
日式叉燒湯拉麵$48(出前一丁豬骨湯麵都好食過佢)
500ml樽裝汽水$30(本週最狼精選)
2007-07-27 22 瀏覽
曾經因工作關係,與海洋公園的人員接觸,順道反映園內的食物,真係超難食.若投訴迪士尼食物唔掂,海洋公園的肯定差十倍,用垃圾來形容,絕不為過.他們其實亦承認這問題,話改進緊,叫我試下灣景餐廳,好!就睇下點.其實這是一間快餐店,但門口要人帶位,不是自由搵位,之後要出去自己攞食物同俾錢.叫了咖喱牛肉飯及日式拉麵,個飯都還可以,至少牛肉夠"林",但看拉麵樣就知麻麻地.要讚的是景色一流.但價錢就絕對是,參考過國際性大型主題公園的價錢,即係貴,擺明要俾佢賺.但起碼比起他們很多快餐檔賣的食物,已相當不錯.難怪園內的老麥,其門如市.

要讚的是景色一流.

難怪園內的老麥,其門如市.
(非會員)
2006-12-28 22 瀏覽
未食過諗住去試吓,兩個人叫咗湯麵同咖喱雞飯嘢食就未至於難食嘅...但應該唔會有下次都係嗰句啦: 快餐店嘅水準,酒店咁嘅價錢!!當然之所以嚟呢到係因為個景,無錯個view真係一流,如果你好好彩地坐到窗口位的話~我都係因為係好好彩嘅其中一個,所以先慷慨咁畀個OK佢哋.唔止食物質數,基本上整間餐廳,例如格局、服務..都係快餐店嘅水準...同個view完全係錯配,浪費哂!!
未食過諗住去試吓,兩個人叫咗湯麵同咖喱雞飯
嘢食就未至於難食嘅...但應該唔會有下次
都係嗰句啦: 快餐店嘅水準,酒店咁嘅價錢!!

當然之所以嚟呢到係因為個景,
無錯個view真係一流,如果你好好彩地坐到窗口位的話~
我都係因為係好好彩嘅其中一個,所以先慷慨咁畀個OK佢哋.