2016-08-31 572 瀏覽
又是在觀塘的工廈尋食的時候。今天約了一位朋友吃韓國菜,看到火星料理的價錢不會太貴,就決定一試!午餐的選擇都有不少,分開了飯和麵類,而且價錢不會太貴,最重要是不收加一。未點餐,先送上前菜。我們點了一個飯和一個麵。*招牌炆牛肋骨拌麵($85)這個招牌炆牛肋骨拌麵,麵是用了吃上來像蝦子麵質地的麵條,比較普通;炆牛肋骨的汁帶有甜味,拌起麵來很開胃;牛肋骨炆得很入味,但是可以再淋一點就好了;除了牛肋骨,還有蘿蔔、冬菇加入一起炆,每一件都煮得很淋很入味;唯覺得牛肋骨的份量比較少。*照燒汁牛肉雜菜拌飯($60)照燒汁是另上的,自己拌入飯,帶有甜味;牛肉比較「鞋」;菜的份量多過牛肉,加上照燒汁拌起來勉強夠送飯,不過牛肉份量真的不太夠。比起招牌炆牛肋骨,這個真的失色了一點。*可樂(+$8)*雪米池沒有得挑味,是朱古力味的雪米池。
又是在觀塘的工廈尋食的時候。

未點餐,先送上前菜。
我們點了一個飯和一個麵。
*招牌炆牛肋骨拌麵($85)

招牌炆牛肋骨拌麵
*照燒汁牛肉雜菜拌飯($60)

比起招牌炆牛肋骨,這個真的失色了一點。
照燒汁牛肉雜菜拌飯
*可樂(+$8)
*雪米池

沒有得挑味,是朱古力味的雪米池。
2016-08-30
招牌炆牛肋骨拌麵
2016-08-23 563 瀏覽
唔食烤物就好地地, 一食烤物就大件事囉,兩三個爐已經攪到成間房都變煙房,冇抽煙系統, 坐一陣就成間充滿油煙,勁刺眼, 真係焗冷氣之飾食埋油煙, 完全唔掂。在工廈來比,價錢都唔平。
2016-08-20 4301 瀏覽
受韓劇影響, 真心愛上韓國菜,可惜自已唔識得煮, 唯有出去食多啦 !搞笑同事知我愛吃食韓國, 今日又要出去觀塘, 佢話帶我去火星食韓國野 !一聽到個名已經好有興趣。火星的地點係開源道一幢大廈內, 幸好我們已過了午飯時間,否則要在觀塘正正LUNCH TIME搵食, 一定會難搵位同要快快走。店內未有豪華的裝修, 簡約的裝修變得更親民, 店內呈長方形, 分成3間房, 每間房有數張枱,店內有鋪滿韓國電影海報, 牆上亦有朝鮮時代的壁畫。睇下有乜食先, 午餐選擇比想像中多, 價錢在觀塘也差不多了我和搞笑同事點了以下 :壽司拼雜菜炒粉絲 $68招牌炆牛肋骨伴麵 $85ORDER完就食下前菜, 2個人有4款小食, 算好多啦 ! 麥茶真係好香小食有泡菜, 南瓜, 黑豆, 菜. 中意食黑豆, 我地最後都清晒佢地啦 !壽司拼雜菜炒粉絲 壽司真係唔錯, 感覺是即製, 飯粒唔會太硬, 而且壽司內共有6種材料。 粉絲雖然份量唔算多, 但有埋壽司其實已足夠,粉絲味道適中, 自已中意淡味, 所以好啱我食。招牌炆牛肋骨伴麵 果然係招牌菜, 牛肋骨炆得好入味, 雖然顏色好深但就唔係好鹹, 蘿蔔亦汲收晒醬汁, 好甜而不失
受韓劇影響, 真心愛上韓國菜,
可惜自已唔識得煮, 唯有出去食多啦 !
一聽到個名已經好有興趣。
火星的地點係開源道一幢大廈內, 幸好我們已過了午飯時間,
店內有鋪滿韓國電影海報, 牆上亦有朝鮮時代的壁畫。
睇下有乜食先, 午餐選擇比想像中多, 價錢在觀塘也差不多了
我和搞笑同事點了以下 :
壽司拼雜菜炒粉絲 $68
招牌炆牛肋骨伴麵 $85
壽司拼雜菜炒粉絲
粉絲味道適中, 自已中意淡味, 所以好啱我食。
招牌炆牛肋骨伴麵
果然係招牌菜, 牛肋骨炆得好入味, 雖然顏色好深但就唔係好鹹, 蘿蔔亦汲收晒醬汁, 好甜而不失會好膩。伴麵放最底, 麵身好滑, 配埋醬汁真係多多都食到。
食到飽一飽時, 竟然有驚喜, 因為有件甜品比你食,
熱熱的天氣, 熱熱的麥茶竟然有粒冰凍的甜品, 涼透心呢~
今餐去左火星食左LUNCH, 幸運避開中午人潮, 所以能夠舒舒服服咁享受午餐.
2016-08-19 491 瀏覽
星期五3:35pm去到佢話所有食物賣晒咁晚市唔洗做?明明見到佢有晚市Manu 😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠
星期五3:35pm去到
佢話所有食物賣晒
咁晚市唔洗做?

明明見到佢有晚市Manu
😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠
外賣送餐
2016-08-03 584 瀏覽
官觀工業大廈多左好多食肆其實唔係宜家既事, 不過要細心咁搵邊度有好食既餐廳真係要上網search下今晚同朋友搵到呢間位於官觀工業大廈既韓式餐廳, 見到好似都幾吸引所以就book位試試韓式部隊鍋其實真心唔太明白韓式既部隊鍋價錢點解要咁貴😕, 閒閒地一個要over $100, 更加試過係尖咀地方見過最貴既要件2xx (接近300) ,唔通食左會飛?🤔🤔🤔自問真係唔太識欣賞 👎🏻只係平時食開既公仔麵,麵的確冇出前__丁果D咁林, 其他材料仲有午餐肉, 腸仔同韓式年go食落感覺一般只係將平時既味粉轉成韓式辣醬🙄🙄🙄韓底泡菜豬肉, 自行將豬肉整熟同自己炒,價錢好似比份量高…份量的確有d少…圖片已經放晒所有既豬肉片炒完食得出係幾香泡菜味, 豬肉片味道一般唔算好特別韓式sushi味道都係一般唔係好大驚喜咁多好評仲以為水準幾好😣👉🏻👈🏻可能係因為多人食佢地既午市套餐吧!
韓式部隊鍋

自問真係唔太識欣賞 👎🏻

食落感覺一般只係將平時既味粉轉成韓式辣醬🙄🙄🙄
韓底泡菜豬肉, 自行將豬肉整熟同自己炒,

價錢好似比份量高…份量的確有d少…圖片已經放晒所有既豬肉片
炒完食得出係幾香泡菜味, 豬肉片味道一般唔算好特別
韓式sushi味道都係一般唔係好大驚喜

咁多好評仲以為水準幾好😣👉🏻👈🏻
可能係因為多人食佢地既午市套餐吧!
2016-07-21
2016-07-04 836 瀏覽
星期六同朋友一齊慕名而來食正宗韓國菜,七點半左右黎到,唔洗等位就入座。諗住啲嘢食份量應該唔大,所以兩個人叫左四樣嘢。點知嘢食黎到係樣樣都好大碟!尤其是用黎烤嘅牛肉,雖然每一片牛肉都唔係大片而係好似碎片咁,但真係好大碟,烤左三round都仲未烤得晒!炒粉絲味道好,但有小小唔夠油,食落有啲粉。個湯真係好清甜好好味。而個紫菜卷係不過不失,都幾好食!老闆係韓國人,識小小普通話,老闆娘係香港人,佢地兩個都係做廚房,好忙。而門面係由一個似係大陸人,但又識講廣東話嘅姐姐負責。我地去果日都幾忙,老闆佢地一直做到冇停手,姐姐都燥燥地,但都要理解一下!
炒粉絲及年糕湯
2016-06-25
炒粉絲及年糕湯
2016-07-03 6182 瀏覽
在觀塘返工真係好開心,除咗有一份自己喜愛的工作及一班相處融洽的同事外、最重要就係~食了,以前在工廠區食晏就是求其一餐為了充飢、現在就五花百門甚麼都有得食,而且工廈裡的餐廳為了留住客人繼續光顧,更著重質素及優惠的價錢~今朝早在樓下接了一張傳單,“火星料理”好得意的名,於是就與同事去一試了牆壁四周貼滿韓國電影的海報,很有特色呢午餐的種類頗多啊,主要分為飯類及麵類!我們兩個人但也有四小碟免費前菜啊眼見四周隔離枱都會叫牛肋骨,當然穩陣啩用上豆腐及各式蔬菜蘿蔔淆製,湯底清甜亦非常健康、牛肋骨炆得好淋,牛肉一咬下便與骨分開,白蘿蔔好淋好清甜踏入夏季了!天氣十分酷熱,所以就點咗個消暑開胃的水冷麵喝一啖伴著冰塊的湯底消暑又醒神,味道有點似淡淡的酸梅湯,豬手入味而淋、豬皮則爽滑彈牙叫埋單時,服務員很有禮貌問我們要唔要雪糕糯米糍,令人感到好貼心啊總括來講,這餐廳的食物質素中上、店員友善服務佳、份量多而價錢大眾化,我一定會再幫襯的
牆壁四周貼滿韓國電影的海報,很有特色呢
午餐的種類頗多啊,主要分為飯類及麵類!
我們兩個人但也有四小碟免費前菜啊
25號~牛肋骨豆腐湯面
眼見四周隔離枱都會叫牛肋骨,當然穩陣啩

35號~白切豬手水冷面
踏入夏季了!天氣十分酷熱,所以就點咗個消暑開胃的水冷麵

2016-06-29
$76.5 (午餐)
25號~牛肋骨豆腐湯面
35號~白切豬手水冷面
首先前菜已經好有驚喜,四道前菜各有特色,特別深刻既係菠菜同蕃薯,絕對係美味一餐既good start!!招牌炆牛肋骨配飯 (Marks: 9/10)牛肋骨同白蘿蔔配鼓油汁成件事係perfect match,讚一讚個汁好甜好正令到牛肉同蘿蔔都好入味,牛肉煮得剛剛好唔會韌,意料之外咁好食火星人常餐 - 辛辣麵 (Marks: 7.5/10)因為唔食得辣所以叫左少辣,辣度調較得唔錯,正常辛辣麵水準不過有少少淡,好彩有濃味既泡菜汁豬肉做配搭,為呢道菜加分!
招牌炆牛肋骨配飯 (Marks: 9/10)

招牌炆牛肋骨配飯
火星人常餐 - 辛辣麵 (Marks: 7.5/10)

2016-07-04
2016-06-25 4612 瀏覽
傳說觀塘有個地方吃火星料理,身為外星貓的我當然不會錯過這個機會,今天happy friday便相約朋友暫時離開一下地球。火星料理位處於觀塘豐利中心,大廈外觀像是商業中心般,若不是朋友帶路應該都要花一點時間才找到。店舖內貼滿韓國的電影poster, 不說以為自己身在韓國開放式廚房設計,好處是可與客人有更多交流機會。但壞處就是油煙味較重餐廳主打韓國菜,食物種料多到五花八門,有選擇困難症的朋友就大獲甫坐下店員先送上前菜四小碟,肚餓就食住等啦!BBQ照燒汁牛肋骨 $80牛肋骨已經起了骨,煎得外香內軟,呷下有點像牛小排,肉味香濃嫩口,沾上BBQ汁一起吃,更能提升肉的鮮味,確實回味無窮配菜還有菇類、蘿蔔絲和青瓜等等給人減低罪惡感牛肋肉煎得恰好,沒有'鞋'口的感覺最後店員還會送上糯米糍,真的甜入心觀塘區專營韓國菜的餐館不多,大家想吃韓國料理的話不妨考慮一下這間
店舖內貼滿韓國的電影poster, 不說以為自己身在韓國
開放式廚房設計,好處是可與客人有更多交流機會。
但壞處就是油煙味較重
甫坐下店員先送上前菜四小碟,肚餓就食住等啦!
Bbq照燒汁牛肋骨配飯
BBQ照燒汁牛肋骨 $80

配菜還有菇類、蘿蔔絲和青瓜等等給人減低罪惡感
牛肋肉煎得恰好,沒有'鞋'口的感覺
最後店員還會送上糯米糍,真的甜入心

2016-06-23
Bbq照燒汁牛肋骨配飯
2016-06-24 980 瀏覽
觀塘既工廠大廈真係好多野食!今次試左間韓國菜!一見到個menu真一嚇一嚇,有39個餐俾你選!有選擇困難症既我唯有問下有咩推介,最後揀左招牌炆牛肋骨配飯($85),而友人就叫左辣泡菜豬肉拌冷麵($68)。一黎到就有前菜!招牌炆牛肋骨配飯($85)我估唔到呢個牛肋骨係會令我驚喜!炆得好夠時間,牛肋肉中間既油脂發揮到作用,所以冧身得黎又唔會霉,加上醬汁好濃郁,撈飯一流!上面既蛋絲應該都係自己煎,不是凍的,心機位黎嫁!辣泡菜豬肉拌冷麵($68)試左幾啖,味道初初以為偏淡,但食落發現原來豬肉是醃過,一齊食個味就岩岩好!佢跟埋個辣醬俾你,絕對唔怕唔夠味!重點係,份量真係好大,完全唔馬虎嫁!總捨黎講,呢個價錢真係普通韓國野都要,但呢間既食物食得出都有心機而且質素都唔錯,份量又大大碟,難怪都幾多人黎食!另外一提,店員同客人有交流,而且會主動推介/介紹下啲食物,服務態度都幾好!
觀塘既工廠大廈真係好多野食!今次試左間韓國菜!

一見到個menu真一嚇一嚇,有39個餐俾你選!
前菜
招牌炆牛肋骨配飯($85)
辣泡菜豬肉拌冷麵($68)
  • 炆牛肋骨配飯
2016-06-24 614 瀏覽
每個星期 都會搵一日相約好友一齊食lunch今日 我地兩個決定走去火星唔知點解 聽到料理就會標籤左佢係日式餐廳但其實不是其實佢係一間韓式餐廳店內既簡單裝潢牆上貼左唔小劇集既poster餐牌上 分開左 飯或麵類飯桐既我 只專心研究食咩飯好Order後 待應姐姐好快就送上前菜前菜既味道尚可過左一陣我既mini 部隊鍋湯配白飯到喇同個名一樣 d配菜size都係咁mini但份量唔算少鍋入面 有魚糕,午餐肉,年糕,菜,芝士腸,肥豬肉及蘿白等等配料當中蘿白吸收哂湯既味道以及煮得好冧,一流!辛辣湯底偏甜 迎合到香港人口味而個湯底愈飲愈辣非常惹味👍🏻最後會送粒雪米糍做甜點之前食過同區一D韓菜 貴價同份量係唔成正比火星料理 既水準都算唔錯 Lunch 黎食都係一個好選擇
每個星期 都會搵一日相約好友一齊食lunch

我既mini 部隊鍋湯配白飯到喇
同個名一樣 d配菜size都係咁mini
但份量唔算少
Mini  部隊鍋湯配白飯
當中蘿白吸收哂湯既味道以及煮得好冧,一流!
辛辣湯底偏甜 迎合到香港人口味
Lunch 黎食都係一個好選擇
2016-06-23
Mini  部隊鍋湯配白飯
2016-06-23 2841 瀏覽
這家店哦,我前一陣子去了很多次,同時之前也寫了食評,都是給予好評! 每次都是點那道套餐,“炆牛勒骨飯”!由於我最近換了工作,離開源道有點遠所以少到那邊附近吃午餐,今天約了舊同事所以回到我喜愛的餐廳 “火星料理” 吃我喜歡的 “炆牛勒骨飯”,同時呢我舊同事點了新出的套餐一起share,那個是 “辣汁八爪魚炒雜菜拌麵”!先講 “炆牛勒骨飯” 水準依然,沒去幾個月還是那麼好吃,牛勒骨汁好鮮甜,白蘿蔔紅蘿蔔冬菇同樣的把鮮甜牛勒骨汁全滲透進去,牛勒骨不騷,但不代表沒有牛勒骨味道,口感超級好,骨肉可以分離,不會黏牙,牛勒骨的肉帶有一點點的肥油,讓味道提升到極點!也帶有一點點筋,很有嚼勁!上面再放坐蛋絲簡直完美配搭!!! 我們倆一邊吃一邊說 “超好吃!!” “辣汁八爪魚炒雜菜拌麵” 第一次吃,不會很辣 是甜辣類型,八爪魚吃得出了是新鮮的,整體是很 match 很好吃,但是 “炆牛勒骨飯 ” 一直都是驚喜,沒辦法讓我覺得有其他東西比美,實在是有點不公平啦所以永遠依舊 愛上火星料理的 “炆牛勒骨飯”平時我們沒有點飲料喝,今天實在太太太熱了所以想點飲料,看了menu 就只有汽水,我對汽水其實不感興趣,就
涼菜
炆牛勒骨飯
辣汁八爪魚炒雜菜拌麵
所以永遠依舊 愛上火星料理的 “炆牛勒骨飯”

平時我們沒有點飲料喝,今天實在太太太熱了所以想點飲料,看了menu 就只有汽水,我對汽水其實不感興趣,就問問店員去了汽水有什麼喝的,本打算不會有,後來店員說有韓國的罐裝飲料 沒在 menu 上哦,原來 ”多口問問“ 居然有驚喜,我們兩個都點了雪梨水喝,呵呵還不錯喝呢~
雪梨水
這個套餐呢飯後會有送小顆雪糕糯米糍,來做一個結束
雪糕糯米糍
2016-06-22
涼菜
炆牛勒骨飯
辣汁八爪魚炒雜菜拌麵
雪梨水
雪糕糯米糍
2016-06-21 655 瀏覽
今日難得放假,同屋企人黎觀塘工廈搵食好耐之前黎過呢到一次,不過上次係食炒年糕今次叫左海鮮豆腐湯配飯及拌飯share海鮮豆腐湯配飯$78 跟餐海鮮湯非常足料,有鮮蝦,豆付,聖子,蠔等等我喜歡將飯放入湯中,吸晒湯再食海鮮,非常特別,岩唔太鐘意食紅肉的朋友牛肉雜菜拌飯$60媽媽話牛肉汁好香,拌飯料算多,有青瓜絲,菇,牛肉,紫菜,紅羅白絲開心既係呢到有辣同唔辣揀,岩晒我味道就唔算太濃,感覺健康d甜品係雪米糍,幾特別
今日難得放假,同屋企人黎觀塘工廈搵食
好耐之前黎過呢到一次,不過上次係食炒年糕
今次叫左海鮮豆腐湯配飯及拌飯share
海鮮豆腐湯配飯$78 跟餐
海鮮湯非常足料,有鮮蝦,豆付,聖子,蠔等等
牛肉雜菜拌飯$60
開心既係呢到有辣同唔辣揀,岩晒我
味道就唔算太濃,感覺健康d
甜品係雪米糍,幾特別
2016-06-20
5 分鐘 (堂食)
No frills. Hearty portions. Tastes like your Korean friend's mum's cooking. Super air-conditioning if you go for the hotpot option in summer. Cockcroaches running around outside of the restaurant (we didn't see any inside, but who knows) - that's what you get for eating inside an industrial building. I honestly don't know how they managed to get their F&B license but here in HK anything goes. And I can attest to their cleaniness as it's been two days and my stomach is perfectly fine (read - no food poisoning). But life is so much less colourful if everything was sanitised and proper, right? Go venture into Kwun Tong and look for this building where the signboard doesn't show the restaurant's name, and you wander into the cargo lift then peer out to see the massive MARS MENU sign in red and white to your right.

Standard Korean fare here, and their speciality is the ginormous hotpot that can easily serve 4 people, or 2 body builders that's just been working out. We had bibimbap that was served in a warm bowl (no hotstone bowls, but that's OK, burnt rice is carcinogenic anyway), the grilled pork belly with kimchi, and the beef rib stew (good portion, a bit sweet for me but that's just your average Korean seasoning). Staff were friendly and helpful, they have an outdoor terrace that would be a good place to hang out in colder months.
2016-06-07
見到食評好似唔錯就book檯同老公食晚餐,同都想探索下D工廈餐廳.咁一黎坐低檯就有茶,自己倒黎飲。跟著上左4 小碟kimchi 茄子geh 小菜。咁睇menu 啦,有分唔同類別晚餐如飯,麵,鍋,小吃。咁每頁上面都有寫 小菜。茶。雪糕。咁我地就點左 3 樣食物,牛肋骨飯,烤牛肋骨同泡菜煎餅。跟著問茶係咪餐茶,原來係檯上面D茶(哦.....) 多謝你寫出黎話我知~ 咁我地等主菜期間食曬D kimchi 想refill,跟著個staff 話冇。其實講真,D kimchi咁細份,refill 唔過分,同你每個小菜上面都寫話有小菜,即係點? 算啦,上菜。第一個牛肋骨飯OK,撈飯唔錯。sorry 冇相。 好似大約$90 跟著烤牛肋骨,其實幾好食,好juicy。但係冇飯跟,比較可惜。$150 得幾塊仲冇飯,有D 貴。最後泡菜煎餅,煎得好脆,但係冇左餅geh感覺。不過算足料,好多蔬菜我就試過一次算,唔會再試。

多謝你寫出黎話我知~

跟著烤牛肋骨,其實幾好食,好juicy。
但係冇飯跟,比較可惜。$150 得幾塊仲冇飯,有D 貴。

我就試過一次算,唔會再試。

泡菜煎餅