2015-10-27 3581 瀏覽
正所謂3個女人一個虛放工當然要relax約埋best friend一齊去火星聚會地點也是在觀塘工廠區一帶可以慢慢坐傾計食飯朋友不錯選擇餐廳店員都好親切一去到唔使等位坐底之後會好似一般韓國餐廳一樣有前菜仲有壺茶冇影到相 點解茶都要影相因為好飲好重味韓式紫菜包飯, 好夠味, 建議可以唔加鼓油都得雜菜海鮮鍋入面有原隻八爪魚我地3個見到個鍋即刻講點食得晒因為仲有幾樣野由於兩個朋友都唔食得太辣所以只可叫唔辣不過唔辣都有另一個滋味海鮮鍋很鮮甜見咁大條八爪魚仲諗會唔會好硬, 原來係煮得很軟很易入口而每個鍋都有一個飯/粉絲/麵 (三選一)我地揀左麵估唔到的是公仔麵配湯超讚鮮甜味出晒真係沒有誇讚韓國餐廳一定要來一個大醬湯配飯朋友說辣度岩岩好湯加飯食到呢到我地3個已經開始放慢了因為開始飽但係仲有呢個芝士海鮮煎餅材料十足不過真係食唔落了我地只好打包回家慢慢品嚐加上我地每人一罐大啤好滿足最後還會送上甜點今次3個人叫左4樣野其實係我地冇諗到會咁大份量下次一定會再黎試埋其他野抵食推介
正所謂3個女人一個虛

仲有壺茶冇影到相

點解茶都要影相
因為好飲好重味
kimbap
韓式紫菜包飯, 好夠味, 建議可以唔加鼓油都得
雜菜海鮮鍋入面有原隻八爪魚

我地3個見到個鍋即刻講點食得晒
因為仲有幾樣野

由於兩個朋友都唔食得太辣

所以只可叫唔辣

不過唔辣都有另一個滋味

海鮮鍋很鮮甜

見咁大條八爪魚仲諗會唔會好硬, 原來係煮得很軟很易入口
雜菜海鮮鍋
而每個鍋都有一個飯/粉絲/麵 (三選一)

我地揀左麵

2015-10-26
kimbap
蛤蜊牛肉大醬湯 配飯
2015-10-27 2759 瀏覽
同事話想食韓國野要嚟食,就陪佢嚟,我地被安排到一間房內,裏面共有3張大枱1張細枱. 店員拿了六個前菜給我們: 辣蘿白泡菜, 蘿白絲, 甜薯仔,菠菜, 芽菜同泡菜, 味道都正宗. 同事叫的照燒汁牛肉雜菜伴飯, 我試左一啖, 牛肉與照燒汁味道夠濃, 同事大讚好味. 另一同事叫的豬肉炸醬飯 我的醬汁牛肉伴炒粉絲配白飯牛肉份量算多,而且入味又唔鞋加左芝麻令其更香口。另外粉絲煙靭,唔單止有野菜,仲有蛋絲舖響面。味道好就係好,但係一間細房內有成三十幾人,啲聲焗住,第一枱覺得嘈時,另一枱又大聲啲講嘢,幾枱都係咁,個個講嘢要好用氣,食半餐飯,已無氣了,之後更頭暈起來,一張枱十個人,但你只能同隔離既人講嘢。。。。唉。。。。呢餐飯食得好辛苦。
另一同事叫的豬肉炸醬飯
我的醬汁牛肉伴炒粉絲配白飯

2015-10-23
常被隔離那位笑我是否來自外星? 每天都可以有大小不同的問題發生...哼, 這晚放工我就在觀塘工廈找來一間名字十分"外星人"的韓式餐館, 火星料理這兒不可說有什麼裝修, 有一個半開放式廚房, 可以見到韓籍廚師非常忙碌。簡單的放了桌椅, 地方也很乾淨整齊, 不過枱與枱之間有不少空間, 可以吃得輕鬆點。我們本來想吃烤肉飯和辛辣面晚餐, 不過見隔離枱的部隊煱好像很好味, 於是我們就點了辣雜菜海鮮鍋 ($260)未上主食前, 和其他的韓式餐館一樣, 先送上泡菜小吃。想不到我們兩個人可以有6款不同的泡菜。雖然我對那些黃芽白泡菜沒有興趣, 但其他的如薯仔和芝麻菠菜絶對是我杯茶。較為特別的就有涼伴茄子和土豆絲, 口感有軟有硬, 味道可口, 是不太吃得辣的人士選擇。其實火鍋未上枱的時候, 這六小碟已吃得八八九九。在點海鮮鍋時, WAITER (後來才知是老板娘)很細心地問我們是否吃得辣, 有沒有什麼海鮮不吃, 所以這個是小辣版的海鮮鍋配公仔面。(想不到個爐也是韓國產物呢~)待湯滾後, 老板娘就為我們剪開八爪魚, 方便進食。嘩! 好大隻八爪魚呀!!! 不知何解總覺八爪魚和火星人很有關係....除了八爪魚外
泡菜
辣雜菜海鮮鍋
待湯滾後, 老板娘就為我們剪開八爪魚, 方便進食。
除了八爪魚外, 還有大蝦, 青口和兩款不同的蜆。老板娘說如果是合適的季節, 會有蟶子呢~
這個海鮮鍋的亮點絶對是大八爪魚, 肉質爽脆彈牙, 比想像中更甜更"好咬", 即使放在鍋裏耐了也不會變"韌" , 八爪魚鬚就更加好吃, 脆口彈牙。
大蝦也是十分乾淨鮮甜, 即使蝦頭也有膏可吃。可惜得4隻, 每人兩隻很快便消失。
鍋中也有不少青口和小蜆, 我們"打撈"到最後還是發現不少蜆肉。這些蜆和青口都不錯, 不會有沙或是太瘦, 為湯底帶來更濃海鮮的鮮甜惹味。
可能是我們點的是小辣吧, 所以味道較淡, 但湯還是可以嘗到海鮮的鮮甜。而且鍋物中還有不少黃芽白、豆腐, 蘿蔔和杏鮑菇, 絶對能有足夠的蔬菜攝取量。
精華所在就是火鍋後的湯底所淥的公仔面, 用上韓國的公仔面真的特別夾味, 又不會煮到太淋身, 很快我們就吃光了, 把碗內的湯都喝光。
本來想追加多一個公仔面放湯, 但還是心多多的點了泡菜煎餅, 滿足兩個大食怪的胃口。
泡菜煎餅
因為煎餅是即叫即煎, 所以點的時候已告知可能要等上二十分鐘, 正好給我們的胃努力消化一些海鮮, 騰空位置迎接煎餅。

熱騰騰的煎餅送上時十分能刺激味蕾, 帶着麵粉, 蛋和泡菜的香味。加上有多款雜菜如翠肉瓜和洋蔥, 加強了多程口感, 而泡菜的酸辣剛好可中和飽肚油膩感, 多吃兩片也可以。這煎餅我覺得味道是很不錯的, 但質地偏向淋身, 如果粉漿可以調得再好一點, 造出來的薄餅就更脆口好吃了。
雪米糍
吃完了煎餅其實已很飽....最後送上的甜品雪米滋真的要邊離開邊吃, 行一點路幫助消化。

雖然這餐飯每人要約$200, 但服務不錯, 會主動加茶換碟, 加上空間感足夠, 二十多度吃火鍋也不會熱到出汗, 難怪我看到很多枱都點了個鍋物"烚下烚下"。

地球有這麼多美食真的很危險, 但火星料理也是一個令人吃得很多危險的地方。
2015-10-07
2015-10-21 2180 瀏覽
女子組收工就要覓食,韓國料理食得多,不過觀塘好似好小好食嘅,上openrice搵下見到呢間家庭式嘅餐館,禁就黎試下。坐低就黎左D前菜,泡菜好正宗韓國味,仲有豆芽同青瓜,真係好開胃。我地叫左個炒粉絲同飯卷醫下肚先,粉絲好彈牙又入味,吾似出面個d碎濕濕,仲有五花肉。飯卷最好食!吾淋,仲暖暖地,有小黃瓜同腸仔,四個人一人都有三舊左右,吾怕太飽。之後叫左個醬汁魷魚,原隻燒,燒到禁上下先剪,小小辣,好新鮮又甜又彈牙,一隻夠四個人食,好扺!主角部隊鍋!!!用料十足有食吾完嘅菜,五花肉,年糕,腸仔。辣過魷魚小小,加個公仔面就一流!仲有豆腐!食完我仲飲左d湯題外話,呢到所以飲品都來自韓國,我就最中意呢隻蜜桃茶同普通立頓茶差好遠,好飲好多!

炒粉絲
紫菜飯卷

醬汁烤魷魚
年糕部隊鍋

蜜桃茶
題外話,呢到所以飲品都來自韓國,我就最中意呢隻蜜桃茶
同普通立頓茶差好遠,好飲好多!
年糕部隊鍋
2015-10-18 2238 瀏覽
自從到韓國旅行後,一直很懷念當地的地道美食,韓國吃到的味道跟香港吃到的韓食是截然不同,就像香港的拉麵絕不能跟日本的相提並論.從韓國回來後,也一直嘗試在香港找尋同樣的味道,但始終找不回那份感動,朋友這天見我異常失落,便說帶我到她工作附近的一家韓國私房菜試試吧,想不到的是竟然能在這兒找回當天的味道典型工廠區餐廳,舊式大夏有著新穎裝修,醒目的招牌從遠處已能望到門口位置頗窄,不適宜太多人集中等候,但幸好可以預訂的餐廳可以免絕輪侯的痛苦走過筆直的走廊後,便可到預訂的位置坐下未點菜前先有前菜吃,但老實說,前菜只是普通貨色,比起餐廳的正餐差很遠呢各種地道的韓式料理應有盡有,對於私房菜來說,款式算是很多的了點了一個韓國提子汁,味道算是不錯,有提子粒粒的口感,可能份量太小呢等了大慨15分鐘,豬肉年糕部隊鍋上來了,這兒的部隊鍋跟某些連鎖放題店的不同,湯底是由韓藉老闆親自每天以正宗地道韓國手法煲成的,辣辣的味道相當開胃,以其他內裡的食材,例如午餐肉,腸仔,全是進口貨,絕不是下等的貨色,其中特別的是年糕是韓國直接進口,難怪吃起來口感特別煙韌午餐肉和腸仔跟湯底碰上後,並不像忌廉溝鮮奶一樣溝不上,相反相當入味,由

走過筆直的走廊後,便可到預訂的位置坐下
午餐肉和腸仔跟湯底碰上後,並不像忌廉溝鮮奶一樣溝不上,相反相當入味,由於用的是進口貨,浸了湯水後並沒有得變得更淋,吃起來的時候絕對是口感和味道並全

豬肉不肥膩之餘,吃起來肉質相當堅勒,當然指的並不是太硬咬不下,而是咬起來徹底感受到肉塊在口中蕩氣迥腸的感覺.也是一樣,配上辣度吃起來有種不一樣感覺
部隊鍋最令人難忘的可算是當辣味湯底遇上公仔麵,看起來相當平民的食材,經過大師級的湯底,又是另一種感覺

公仔麵浸上湯底後,索上了湯的味道,入口帶點微辣,但由於湯底較為濃烈,湯底纏上麵條後,反而沒有立刻琳掉,而是有點像沾麵的感覺,公仔麵竟然有拉麵的掛汁力,全是湯底做成的"好事"

份量方面,2人來吃,但這個部隊鍋絕對是3-4人的份量,很不幸,最終我們只奮戰到3份之2便要投降了

$288 3-4 份量,絕對是超值

服務方面,侍應相當貼心,下單時相當有禮,亦會隔15分鐘左右看看你們有沒有什麼需要幫助

而從侍應直呼老闆為OPPA,相信老闆亦是沒什麼架子的人,相當融洽

來自星星的不是金秀賢,而是這裡的金老闆呢

評分:

味道:80/100

服務:90/100

環境:70/100

抵吃指數:95/100
2015-10-18 1632 瀏覽
觀塘工廈難得有韓國餐廳,新鮮野當然要試下!鋪頭唔算大,好似睇韓劇入面啲韓國人屋企咁,但燒烤係要我地自己落手落腳做前菜有八小碟,味道不錯,但份量有點少。紫菜卷-都幾好味,飯包得幾實唔會散哂咁,夠咸唔洗點豉油。豬手水冷麵-豬手咬落好爽口,好似食緊熏蹄咁@@ 至少個麵就都幾酸,朋友話韓國本身都係整到咁酸,所以會叫既朋友留意返啦!五花肉-肉本身無醃過,所以配埋泡菜食味道岩岩好,五花肉好爽口薄薄地幾易咬。八爪魚-無論生定熟既樣都好肉異形朋友有啲僻好話好中意玩佢喎所以自己燒!八爪魚好爽口彈牙,個汁甜甜地但又唔會太重口味。部隊鍋-無諗過佢會咁大兜,四個人都嫌多好多料,有腸仔豬肉菜類丸類年糕數唔哂,湯係都幾辣既,唔食得辣既朋友記得早啲單聲嗌少辣呀!

前菜有八小碟,味道不錯,但份量有點少。

紫菜卷-都幾好味,飯包得幾實唔會散哂咁,夠咸唔洗點豉油。

八爪魚-無論生定熟既樣都好肉異形

部隊鍋-無諗過佢會咁大兜,四個人都嫌多

2015-10-12
2015-10-15 1473 瀏覽
呢日約左個朋友喺觀塘食晚餐,最近觀塘咁多工廈食肆,咁我地就openrice下有乜韓國野食好試。見到火星料理嘅食評都唔錯,咁就去左試一試。一去到唔駛等位就有得入去。隔離桌係一班韓國人,連當地人都黎食,即係夠地道啦,咁我地係黎得啱既,沾沾左一下。同好多韓國餐廳一樣,坐低就會有幾碟前菜。味道都唔錯。個茶值得一讚,好香!所以我地都唔叫飲品啦。兩個女仔食得唔多。叫左一個辣雜菜海鮮鍋同芝士海鮮煎餅。個海鮮鍋唔會太辣,我朋友唔太食得辣都食到。鍋入面好多好多海鮮,有八爪魚、蝦、青口、蜆等等。而且材料係好新鮮!!!好鍾意個八爪魚,真係好爽口。記得有次去其他地方食既海鮮鍋,入面既八爪魚係硬既...所以今次食到呢個八爪魚咁新鮮覺得好滿足呀!!!萬眾期待既海鮮煎餅黎啦!其實一個鍋已經好飽,但我朋友今日好想好想食煎餅,所以叫左個海鮮煎餅。唔好睇個價錢有啲貴,我個人覺得係物超所值。一上菜已經聞到陣香味。煎得好香呀~~~我地忍唔住同老闆娘講話個煎餅真係好香好好味,老闆娘話佢地慢慢煎所以先咁香。果然慢工出細貨呀下!同個鍋一樣,材料又足又新鮮。而且同一般既韓國煎餅唔同,呢到既煎餅係厚身啲,要包住咁多材料確實係唔可以太薄
前菜
兩個女仔食得唔多。叫左一個辣雜菜海鮮鍋同芝士海鮮煎餅。
芝士海鮮煎餅
唔好睇個價錢有啲貴,我個人覺得係物超所值。
同個鍋一樣,材料又足又新鮮。而且同一般既韓國煎餅唔同,呢到既煎餅係厚身啲,要包住咁多材料確實係唔可以太薄。點埋個醬汁,簡直係perfect。為左呢個煎餅,下次我再去觀塘食韓國菜,我會再返黎火星料理食。
食完仲有雪米糍食~
我見個餐牌有醬油蟹/蝦,不過要預先預約...唔係間間韓國菜都有呢道菜,下次我再黎會預約嫁啦!
買單$380,食到咁飽,抵食。
2015-10-05
2015-10-13 1121 瀏覽
火星料理,任人怎想也沒可能與韓菜連上的店名,藏身於觀塘滿目的工廠之中,靜待光臨。走廊的盡頭是醒目的招牌,彷彿早已恭候多時般。踏入餐廳,並沒什麼瑰麗或是富格調的裝修,的確,以味道取勝的餐廳,何需太刻意佈置?>>豬手水冷麵個人異常情傾水冷麵,微酸清新的湯汁、爽口麵條配上菜蔬,開胃又醒神!這裡的水冷麵則配上切片豬手,彼有冷薰豬蹄的感覺,是一種全新的水冷麵配搭;而湯底則較過往嚐過的為酸。>>韓式炒粉絲再來一道麵食,炒粉絲看似簡單,會其實食客往往能從一道炒粉絲嚐出讓餐廳都菜式風格。偏甜、軟糯及入味,這三詞是我對這道菜的整體評價,一如所料,亦概括了所有往後上枱的菜色。甜度高而絲絲入味的粉絲,夾起來有種剪不掉,理還亂的感覺,也不得不喚來一把鉸剪來作個了斷!

>>豬手水冷麵

>>韓式炒粉絲
同朋友約6點半到餐廳都只係得兩枱客 環境都唔錯但由於有大部份枱比人reserve左 suggest大家如果多人去食既話最好bk定枱先食物方面我地兩個就點左炒年糕 (8.5/10)豬肉拌飯 (8/10)份量非常多 年糕好煙und醬都好正! 我用黎撈埋落拌飯食haha另外拌飯都好有韓國風味 咁既價錢有咁既份量同質素好難得 完全值得黎多次總結 環境(8/10)        食物 (8/10)
同朋友約6點半到餐廳
都只係得兩枱客 環境都唔錯
但由於有大部份枱比人reserve左
suggest大家如果多人去食既話最好bk定枱先

食物方面我地兩個就點左
炒年糕 (8.5/10)
豬肉拌飯 (8/10)

份量非常多 年糕好煙un

d醬都好正! 我用黎撈埋落拌飯食haha

總結 環境(8/10)
        食物 (8/10)

2015-10-12
慶祝紀念
生日
  • 炒年糕
  • 韓式拌飯
2015-10-09 978 瀏覽
店家服務不錯 像家庭式運作Appitizers雜菜海鮮鍋 ($250)看見餐牌上原隻八爪魚很吸引 聽說是二人份便一試來到眼前只覺份量很多鍋子很大 鍋中有滿滿的配料八爪魚早放在鍋中 然後店員前來幫忙剪開海鮮包括大蝦 青口 聖子 蜆等 食材種類繁多整體新鮮程度略嫌不足 鮮味唔出就一般不過呢個價錢都唔可以要求太靚的海鮮個火鍋湯倒是滿鮮甜好飲 撈飯唔錯 味道不錯炆牛肋骨 配白飯/粉絲/麵($85)味道濃郁 韓式醬油味強烈 鹹中帶甜 感覺獨特紅和白蘿蔔炆得入味多汁 配飯剛好 牛肋肉三大塊未算非常腍身不過仍然易咬易嚼 油量未為太多也不錯口味較甜醬汁拌飯也不錯 如果乾留就鹹左少少啦韓式雜菜辣炒年糕 ($75)炒年糕比想像中大 叫左海鮮鍋後上枱大橘紅色的醬汁包裏著長長的年糕 雜菜 還有少許魚糕越吃越辣但帶微微的甜 唔會太嗆辣卻反而幾惹味希望可以更加入味 不過入口後融為一體就沒關係了年糕有軟有硬口感不一 可能有些一直泡在醬汁韓式飯卷 (右下小圖 $35)賣相不錯餡料包得夠實而不漏 不過味道就唔係好得飯的部分過於黏糊 酸味重 餡料少了分鹹香 麻麻地家的味道不太大期望啦相對晚市午餐比較抵食 完餐仲有粒糯米糍
店家服務不錯 像家庭式運作

Appitizers
雜菜海鮮鍋 ($250)
看見餐牌上原隻八爪魚很吸引 聽說是二人份便一試
來到眼前只覺份量很多鍋子很大 鍋中有滿滿的配料
八爪魚早放在鍋中 然後店員前來幫忙剪開
海鮮包括大蝦 青口 聖子 蜆等 食材種類繁多
整體新鮮程度略嫌不足 鮮味唔出就一般
不過呢個價錢都唔可以要求太靚的海鮮
火鍋湯倒是滿鮮甜好飲 撈飯唔錯 味道不錯

炆牛肋骨 配白飯/粉絲/麵($85)
炆牛肋骨 配白飯/粉絲/麵
味道濃郁 韓式醬油味強烈 鹹中帶甜 感覺獨特
紅和白蘿蔔炆得入味多汁 配飯剛好 牛肋肉三大塊
未算非常腍身不過仍然易咬易嚼 油量未為太多也不錯
口味較甜醬汁拌飯也不錯 如果乾留就鹹左少少啦

韓式雜菜辣炒年糕 ($75)
韓式雜菜辣炒年糕
炒年糕比想像中大 叫左海鮮鍋後上枱大

橘紅色的醬汁包裏著長長的年糕 雜菜 還有少許魚糕
越吃越辣但帶微微的甜 唔會太嗆辣卻反而幾惹味
希望可以更加入味 不過入口後融為一體就沒關係了
年糕有軟有硬口感不一 可能有些一直泡在醬汁

韓式飯卷 (右下小圖 $35)
韓式飯卷
賣相不錯餡料包得夠實而不漏 不過味道就唔係好得
飯的部分過於黏糊 酸味重 餡料少了分鹹香 麻麻地

家的味道不太大期望啦

相對晚市午餐比較抵食 完餐仲有粒糯米糍送添
2015-09-23 1646 瀏覽
今晚食左韓國料理,餐廳叫火星料理,位於觀塘工廈上面,大家都話去工廈尋寶,今日我同朋友就去試下呢間口碑吾錯嘅韓國餐廳先!入到去,店員好有禮貌咁安排坐位,雖然裝修冇乜特別,但都算坐得舒服同夠晒闊落!我地二人嗌左個辣泡菜年糕豬肉部隊窩!因為都係兩至三人分量,所以我地兩個只係嗌左呢個都夠飽了!前菜分別俾左八碟我地丫!!真好!泡菜,茄子,同薯仔係我推介!食完仲可以免費加。吾洗好耐部隊窩到!!下面有gases爐開住火heat住,入面勁多料,全部都係料嚟,而我嗌左粉絲,就另外上,自己加落去,咁就吾會煲得太耐林晒!辣度適中,吾會太辣,入面嘅料包括有腸仔,午餐肉,菇,紅蘿蔔,白蘿蔔,圓同扁年糕,瓜,洋蔥,吾同丸類等等,好豐富,好好食!!食完仲有雪米滋!大滿足!其實呢間餐廳我地早食六點幾就到左,食到咁上下,都好多客人,差吾多坐滿晒客人,仲見到真係韓國人食客,在工廈上面嘅餐廳都咁多客,就知野食幾好,大家都可以試下!
2015-09-23
2015-09-21 1603 瀏覽
適逢友人生日,當然要去慶祝一番!地點定咗係觀塘,方便大家食完之後向左走向右走。幾經搜尋後,我記得之前食過火星料理, 應該都幾啱我呢位朋友仔食, 所以就決定去。前菜款式少左D 我記得之前有隻黑豆幾好食 但今次冇左 可惜海鮮豆腐湯 配飯好足料 平時D店話海鮮 最多都係得蟹柳魷魚但係呢個有蝦有青口有蜆有魷魚 我最鐘意既海鮮都有齊D蝦仲夾極都仲有 VERY GOOD!紫菜包飯有九件 兩個人食有D多 而且大大件烤醬油牛肉有烤盤即烤 當然係自己動手烤 牛肉幾「淋」見到盤入面有D辣椒 以為會好辣 但食落又唔覺辣喎(我已經係出哂名唔食得辣)最後仲有個牛肋骨配飯呢個餐黎左我地先發覺 原來又叫左牛XD不過呢個牛肋骨真係冇叫錯 個汁好好味!有少少甜甜地!而且好大舊!不過可惜少少就係件蘿蔔有少少苦 臨走仲有糖食^^係有D米味既糖,好味!想食多幾粒!最後埋單兩個人食左三百幾蚊,食到我地捧住個肚走可能因為佢地D份量都幾大碟,所以如果我地叫少一樣野既話應該會perfect!(不過分量大其實係件好事)
款式少左D 我記得之前有隻黑豆幾好食 但今次冇左 可惜
海鮮豆腐湯 配飯
好足料 平時D店話海鮮 最多都係得蟹柳魷魚
但係呢個有蝦有青口有蜆有魷魚 我最鐘意既海鮮都有齊
D蝦仲夾極都仲有 VERY GOOD!
紫菜包飯
有九件 兩個人食有D多 而且大大件
烤醬油牛肉
有烤盤即烤 當然係自己動手烤 牛肉幾「淋」
最後仲有個牛肋骨配飯
呢個餐黎左我地先發覺 原來又叫左牛XD
不過可惜少少就係件蘿蔔有少少苦
臨走仲有糖食^^係有D米味既糖,好味!想食多幾粒!
最後埋單兩個人食左三百幾蚊,食到我地捧住個肚走

2015-09-19 1112 瀏覽
今次三人晚餐。八點半咁上下入座。唔洗等位。入到仲有好多位。我地今晚目標係食韓燒同行一個朋友,食話呢間嘅午餐。話都還好所以上左黎上晚餐。叫左買樣野。烤泡菜五花肉$130泡菜同肉分開上。五花肉不經調味。。姐店員教路。我地泡菜。同肉分開燒。燒到咁上再炒埋佢。。。咪道正般。冇咩特別烤燒汁牛肋肉$150呢個有幾片雞肶菇片跟。個牛醃得不錯。菇同牛燒左之後夾埋一齊食。都幾好味。。紫菜包飯$35正路,冇咩特別。。可能其他野重味。。感覺上冇咩味炸醬麵$50勁多醬,入邊應該冇肉。就咁望埋去真係睇唔出裡面有咩料。。因為都係啡色。。咪道。有啲似海鮮醬。啲麵質唔叫特別彈牙呢間嘅燒肉唔跟生菜。配菜唔係任食。。。味道一般。。唔會再食好彩唔叫貴。。埋單365
今次三人晚餐。八點半咁上下入座。唔洗等位。入到仲有好多位。
叫左買樣野。
烤泡菜五花肉$130
泡菜同肉分開上。五花肉不經調味。。
烤燒汁牛肋肉$150
呢個有幾片雞肶菇片跟。個牛醃得不錯。
菇同牛燒左之後夾埋一齊食。都幾好味。。
紫菜包飯$35
正路,冇咩特別。。可能其他野重味。。感覺上冇咩味
炸醬麵$50
。。咪道。有啲似海鮮醬。啲麵質唔叫特別彈牙

呢間嘅燒肉唔跟生菜。
配菜唔係任食。。。
味道一般。。唔會再食
好彩唔叫貴。。埋單365
五花肉
燒汁牛肋肉
泡菜五花肉
紫菜包飯
炸醬麵
Lunch hour in Kwung Tong is really a disaster, lots of people going to find good food even upstairs industrial building. I reserved this two days in advance, was surprised that it wasn't have any queue at this restaurant. They serve set lunch in a very fair price, just around $50 you could have small portion of appetitise, main course and an ice sticky rice cakeSmall Korean portion appetitise include kimchi, korean veggi, korean beans. Taste was just so-so and felt it might be frozen too long ti

Small Korean portion appetitise include kimchi, korean veggi, korean beans. Taste was just so-so and felt it might be frozen too long time as it was cold and not that fresh. But, main course is more important than this.
Boiled Seafood with tofu and rice - soup quality was not too fresh and lack of taste, should have boiled longer time. Seafood include mussels, prawns, cyclina orientalis. All tasted not fresh enough especially the prawn was no taste. The mussel was the best of the worst already, it tasted at least still have mussel taste and didn't overcook. Soup should be more chili to fit for Korean style
. Rice was served separately. This soup is disappointing.
Mixed pork with Korean veggi in bowl rice - presentation was nothing special. It was not hot enough and came in a pain plastic bowl which reduced the appetite. If it would come in a hot traditional stone bowl, would have tasted hotter and also looked much nicer. Pork tasted the best in this dish, mixed with Korean spicy sauce, fair enough to match korean style. Still, this is not amazing me at all.
Overall, was ok but compared with other restaurants in this industrial building or in Kwun Tong, really have lots of opportunity to improve. Lunch peak hour with no queue and has spare table, this is very dangerous for running a restaurant in Kwun Tong I guess

Staff was polite and friendly because not too much customers

2015-09-17
聽在觀塘區上班的姐姐說,觀塘工廈的餐廳愈來愈有質素,而且價錢亦不貴,所以Si就選了一家和姐姐試試看!就是名字比較特別的「火星料理」看起來蠻吸引的,而且價錢亦是挺親民的裝修是比較簡潔的,有兩間獨立的玻璃房,裡面大概各有四至五張枱,除了有兩間房之外,還有一些座位在另一邊。先看一下餐牌種類蠻多的,有點花多眼亂呢。Si想吃海鮮鍋,但又怕份量大,所以不敢點太多啦。首先點的是烤泡菜五花肉。原本應該是自己烤的,不過Si怕油煙太大,於是餐廳老闆娘提出可以烤好後端出來,Si當然是求之不得啦!服務很好呢!五花肉有咬口,而且是肥瘦肉相間的,加上芝麻更加香口而泡菜亦不會太鹹,不像平時買的一樣鹹,很有家常菜的感覺。然後又點了雜菜海鮮鍋這個份量很大呢!而且用料十足,中間還有原隻八爪魚,很香的味道!真的是原隻八爪魚!不用擔心吃不了因為店員是會幫忙剪開的除了大大隻八爪魚外,還有很多海鮮呢!有青口、蜆、蟶子、大蝦、花甲。。。雜菜類也有豆腐、蘿蔔、翠玉瓜。。。而且湯是十分十分鮮甜!不會太鹹,是很鮮甜的海鮮味加上泡菜味,味道很不錯!本來這個鍋是配有飯或粉絲的,不過Si和姐姐都已經吃不下,所以就乾脆不要了吃完以後還有雪糕糯米
聽在觀塘區上班的姐姐說,
觀塘工廈的餐廳愈來愈有質素,
而且價錢亦不貴,
所以Si就選了一家和姐姐試試看!
就是名字比較特別的「火星料理」
看起來蠻吸引的,

而且價錢亦是挺親民的
裝修是比較簡潔的,
有兩間獨立的玻璃房,
裡面大概各有四至五張枱,
除了有兩間房之外,
還有一些座位在另一邊。
先看一下餐牌
種類蠻多的,
有點花多眼亂呢。
Si想吃海鮮鍋,
但又怕份量大,所以不敢點太多啦。
首先點的是烤泡菜五花肉。
原本應該是自己烤的,
不過Si怕油煙太大,
於是餐廳老闆娘提出可以烤好後端出來,
Si當然是求之不得啦!
服務很好呢!
五花肉有咬口,
而且是肥瘦肉相間的,
加上芝麻更加香口
而泡菜亦不會太鹹,
不像平時買的一樣鹹,
很有家常菜的感覺。
然後又點了雜菜海鮮鍋
這個份量很大呢!
而且用料十足,
中間還有原隻八爪魚,
很香的味道!
真的是原隻八爪魚!
不用擔心吃不了因為店員是會幫忙剪開的
除了大大隻八爪魚外,
還有很多海鮮呢!
有青口、蜆、蟶子、大蝦、花甲。。。
雜菜類也有豆腐、蘿蔔、翠玉瓜。。。
而且湯是十分十分鮮甜!
不會太鹹,
是很鮮甜的海鮮味加上泡菜味,
味道很不錯!
本來這個鍋是配有飯或粉絲的,
不過Si和姐姐都已經吃不下,
所以就乾脆不要了
吃完以後還有雪糕糯米糍做甜品呢!

本以為工廈的餐廳到了晚上會比較少客人,
只有午餐時間比較人多,
但Si在吃飯途中一直見到有客人來,
而且到八時多的時候已差不多坐滿,
當中更不乏韓國人,
應該是欣賞這家餐廳的家庭風味吧!
2015-09-07
  • 雜菜海鮮鍋