2023-11-24 221 瀏覽
備長炭即叫即燒串燒😍以日式居酒屋作主題🇯🇵設有吧枱及卡位😚好有日式氣氛🎈坐吧枱可以望住師傅燒😆一路食一路吹水😝不經不覺食左好多🤣✨雞軟骨燒得啱啱好😌唔洗點醬都好入味☺️✨雞翼皮脆肉多汁😉完全唔夠食😜✨雞腎完全冇腥味😛面頭加上小小鹽好好食✅✨雞心一串4️⃣粒😆唔夠食😂✨免治雞肉棒雞肉棒肉汁豐富💓✨雞腿肉雞肉肉質細嫩💓入口鮮甜😋✨鹽燒牛小排好正呀🥰牛肉好入味😉油脂味香🫶🏻✨麻薯卷有驚喜☺️外皮燒到好脆😍好鐘意食😚✨炭燒白鱔魚肉好爽口😙外皮好脆😝加上燒汁好食🤪✨黑松露帶子燒帶子一開二😗黑松露醬好濃好香😛✨明太子燒淮山好鐘意食😎明太子同淮山原來好夾🙌🏻✨田樂燒茄子切到細細條✌🏻好方便進食😜✨雞肝醬多士第一次食😊雞肝醬又香又滑😉配埋鬆脆多士絕配💯✨味淋魚乾居酒屋必食👍🏻✨濃香雞湯素麵個湯好濃郁☺️完全係日本嘅味道👅✨最中餅餅皮好脆👍🏻配上抹茶雪糕🍦紅豆🫘好正✨焦糖蕃薯配雪糕必試‼️超厚焦糖🍭蕃薯份量好大😱又甜又軟冧💯真係超好食🤤🍹百香果梳打🍹柚子蜜梳打

備長炭即叫即燒串燒😍

必試‼️超厚焦糖🍭蕃薯份量好大😱又甜又軟冧💯真係超好食🤤

🍹百香果梳打
🍹柚子蜜梳打

2023-11-19
位於銅鑼灣的炭火地雞 木系傳統日式居酒屋裝潢🏮Bar枱位可以欣賞師傅炮製惹味串燒 超有feel~串燒均用上日本備長炭火 以人手即叫即燒 帶有微微的炭火香氣餐廳選用上乘嘉美雞及空運食材為主 而且日本備長炭成本較高串燒價格比平常稍高點點 但食物高質、有風味 個人覺得值得吃喔( ˙༥˙ )๑薯仔沙律🥗 • $68有驚喜 口感軟滑嘅薯蓉🥔加上流心蛋蛋汁同蟹籽 清新又開胃🌿๑提燈🐓 • $38๑雞心🐓 • $38๑雞心管🐓 • $40刁鑽的雞部位都有得食提燈原來是由母雞的輸卵管、卵巢及未成熟未有殼的雞蛋黃所組成 (建議食開內臟的朋友試)😆黃澄澄的雞蛋黃食落係雞蛋的感覺 下面位置口感比較爽口雞心質感柔軟 雞心管又係罕有串燒部位 具有彈性 口感有嚼勁😼😼๑海老卷🦐 • $48 ๑黑松露帶子燒 • $58海老卷由煙肉包住紫蘇葉同海蝦 海蝦大大隻、蝦肉爽彈 鮮味🤤一串有四粒帶子燒 黑松露味香濃๑蘆筍卷🥬 • $38๑鹽燒牛舌芯🐮 • $58๑田樂燒茄子🍆 •

位於銅鑼灣的炭火地雞 木系傳統日式居酒屋裝潢🏮
Bar枱位可以欣賞師傅炮製惹味串燒 超有feel~
串燒均用上日本備長炭火 以人手即叫即燒 帶有微微的炭火香氣

刁鑽的雞部位都有得食
黃澄澄的雞蛋黃食落係雞蛋的感覺 下面位置口感比較爽口

๑海老卷🦐 • $48
๑黑松露帶子燒 • $58
海老卷由煙肉包住紫蘇葉同海蝦 海蝦大大隻、蝦肉爽彈 鮮味🤤
一串有四粒帶子燒 黑松露味香濃

๑蘆筍卷🥬 • $38
๑鹽燒牛舌芯🐮 • $58
๑田樂燒茄子🍆 • $32
蘆筍卷外邊的煙肉香脆 包住新鮮爽脆蘆筍
牛舌芯口感軟嫩 juicy,燒茄子味噌醬料濃厚 惹味好食😛

๑濃香雞湯素麵🍜 • $58

๑ Sapporo生啤🍺 • $ 48
買一送一 非常抵飲
๑菠蘿青檸梳打🍹
2023-11-20 25 瀏覽
炭火地雞 係我愛店燒烤堂嘅姊妹店, 但最特別係用左備長炭, 師傅即叫即燒. 免治雞肉棒 $38串燒店必點, 有軟骨帶咬口豐富口感, 配上蛋黃🍳增添滑溜感, 好食雞腿/松茸免治雞肉 $42/38前者肉嫩, 後者菇釀入雞肉再燒, 燒完啖啖肉中帶有菇Juicy 同香味雞柳$58 2串選全熟但會乾d, 會選雞腿有差黑松露帶子燒$58黑松露味subtle , 帶子都算厚身味噌松板豬$38味噌醃過後甜甜地好香鹽燒牛舌芯$58 彈牙富牛肉香 炭燒白鱔 $68 略細條不過都幾富魚脂香彈性 甘口嘉美雞全翼$116(2)全翼原來再攞去炸, 略嫌醃得咸左D,會比較喜歡燒雞翼芫茜卷36豚肉一圈薄薄包住滿滿茜, 茜粉可一試濃香雞湯$32見人讚就試試, 飲落都濃味菠蘿青檸梳打/菠蘿乳酸$38梳打比較fresh, 乳酸會甜d配串燒都夾雞肝醬多士(2人份)$58雞肝原來比起鵝/鴨肝個味subtle 好多. 連同脆多士一齊食, 唔膩親子丼$58(雞肉、蛋)雞肉丼飯, 細細碗配有味増湯, 湯太咸. 飯略濕左d, 普通最中餅 $38脆脆最中餅,夾住綠茶雪糕同甜甜紅豆好夾 @yakitori25hk銅鑼灣登龍街28號永光中
炭火地雞

雞腿/松茸免治雞肉 $42/38

雞柳$58 2串
選全熟但會乾d, 會選雞腿有差

黑松露帶子燒$58
黑松露味subtle , 帶子都算厚身

味噌松板豬$38
味噌醃過後甜甜地好香

鹽燒牛舌芯$58
彈牙富牛肉香

炭燒白鱔 $68
略細條不過都幾富魚脂香彈性

甘口嘉美雞全翼$116(2)
全翼原來再攞去炸, 略嫌醃得咸左D,會比較喜歡燒雞翼

芫茜卷36
豚肉一圈薄薄包住滿滿茜, 茜粉可一試

濃香雞湯$32
見人讚就試試, 飲落都濃味

菠蘿青檸梳打/菠蘿乳酸$38
梳打比較fresh, 乳酸會甜d配串燒都夾

雞肝醬多士(2人份)$58

親子丼$58(雞肉、蛋)

最中餅 $38
脆脆最中餅,夾住綠茶雪糕同甜甜紅豆好夾

@yakitori25hk
銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓
2023-11-17 361 瀏覽
呢幾日突然變得好凍🥶就諗起BBQ,又或者特別想食下串燒🍢睇住師傅係炭爐面前燒個人都會暖啲🤣係銅鑼灣登龍街就有間樓上日式串燒店炭火地雞,顧名思義主打食雞串燒,另外仲有其他肉類、海鮮、蔬菜、炸物等。見師父成晚keep住用把扇撥行個火🔥每份串燒都係炭香味十足,令人食慾大增😛唔同串燒會搭配最適合嘅調味,調味比較輕手,主要吊起食材原味。而且師傅燒嘅手勢都幾好,呢日叫嘅串燒全部嘅味道同口感都好有水準,想同三五知己抑或大夥兒聚會都可以bookmark呢間🫶🏼🫶🏼雞肝醬多士鬆脆多士塗上甘香雞肝醬😽如果雞肝醬塗厚啲更好。雞翼、雞胸軟骨、雞腿主打食雞串當然有多款雞嘅部位可以食到,雞尾、雞腎、雞肉棒、雞心、雞冠、提燈都有,夠刁鑽😎😎雞翼燒得香口;雞腿肉外皮香脆😋雞肉爽彈啖啖肉好juicy💦;雞胸軟骨唔係普通嘅雞軟骨,脆口軟骨中間連住唔少雞肉,口感幾得意😙😙A4鹽燒和牛三角腩A4和牛油花豐富😍所以食落去非常juicy,肉質好軟嫰,毋須太多調味,配生洋蔥食都ok😋😋炭燒白鱔白鱔肉厚,口感極之彈牙,個皮仲燒到脆口又香口,幾正😚😚明太子燒淮山、田樂燒茄子、粟米蔬菜類都唔錯,惹味嘅明太子同爽脆淮山幾夾😛粟米充滿炭香🔥

雞肝醬多士
鬆脆多士塗上甘香雞肝醬😽如果雞肝醬塗厚啲更好。

雞翼、雞胸軟骨、雞腿

A4鹽燒和牛三角腩

炭燒白鱔
白鱔肉厚,口感極之彈牙,個皮仲燒到脆口又香口,幾正😚😚

明太子燒淮山、田樂燒茄子、粟米
蔬菜類都唔錯,惹味嘅明太子同爽脆淮山幾夾😛粟米充滿炭香🔥咬落香甜juicy,仲有啲蜜糖味;茄子就正正常常。

濃香雞湯素麵
入冬時份就想食碗暖笠笠湯麵,大量蛋花加上幼身麵條以及濃郁雞湯,暖胃舒服☺️

焦糖蕃薯配雪糕
本身仲諗住唔食甜嘢,但忍唔住叫咗呢個之後發覺係一定要叫🤪🤪巨型蕃薯原條上超震撼,軟熟香甜嘅蕃薯🍠加上面頭厚厚嘅脆焦糖,係令人滿足嘅味道😋再加上凍冰冰雲尼拿雪糕,冰火交融好過癮😝

菠蘿青檸梳打、熱柚子蜜

人均消費:$450
推介指數(10分為滿分):8分

2023-11-16
  • 熟成雞腿肉
  • 焦糖蕃薯配雪糕
  • 白鱔
串燒都係我們家另一愛好,好開心又發掘到很可以encore再encore嘅串燒店每串串燒都係用備長炭即叫即燒,今次帶埋阿仔冇機會坐吧枱,下次一定要坐吧枱近距離感受一下個備長炭火爐,好震撼!串燒唔會一窩蜂咁上枱,逐款逐款咁上,可以每串都享用到最熱辣辣嘅moment加埋炭燒嘅焦香味,好回味,一家三口都食得好滿意其中提燈係炭火地雞嘅招牌,即是雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋卵巢食落個口感好似肝,係粉粉地嘅口感,配以濃郁味道薯仔沙津上放有一隻流心溫泉蛋,將「薯仔沙津」呢件事level up咗味噌松板豬係仔仔最愛,味噌醃過後甜甜的,好似驚安燒肉商店嘅味噌豬五花濃香雞湯麵線好有驚喜,本來只係一樣打算叫俾仔仔食嘅主食,點知爸爸媽媽食完都愛上了,食落好溫暖,好舒服!雞翼燒得脆皮而肉嫩,調味亦恰到好處,好出色!炭燒白鱔脆口得麻煩怕細骨嘅我都完全咬唔到有細骨,爽脆口感好美味鵪鶉蛋卷係用豬肉片包裹住鵪鶉蛋,好少地方食得到呢種做法,好食推介!另外我地都叫咗雞軟骨﹑雞皮﹑牛舌芯﹑和牛三角腩﹑車厘茄卷﹑麻薯卷﹑海老卷﹑芝士年糕每樣都好好食,係絕對絕對要encore嘅串燒店,亦好適合同三五知己嚟邊傾計邊飲邊食!

加埋炭燒嘅焦香味,好回味,一家三口都食得好滿意

其中提燈係炭火地雞嘅招牌,即是雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋
卵巢食落個口感好似肝,係粉粉地嘅口感,配以濃郁味道

雞翼燒得脆皮而肉嫩,調味亦恰到好處,好出色!

• 雞翼
  • 味噌松板豬
  • 濃香雞湯素面
今日同 👧🏽 去銅記食串燒,搵咗呢間炭火地雞,顧名思義主打當然係燒雞啦 。傳統日式嘅裝修,一入門就聞到微微燒緊嘅炭火味 🔥 一望就可以見到廚房嘅師傅喺度燒緊串燒 ,採用備長炭人手燒製,所以燒物全部帶有炭火獨特嘅香味 。見到list有梅酒,一坐低就叫咗杯On Rock 🥃 同一杯菠蘿冰乳酸🍍開一開胃 。主打燒鳥當然嚟一輪先啦~雞軟骨及雞皮較厚身燒得香脆,送酒一流;雞翼 皮香得嚟保持到肉汁;雞心雞腎十分爽口;免治雞腿棒內有軟骨,配上蛋黃🍳口感豐富之餘又滑,推薦;而松茸免治雞肉嘅菇燒完仲帶有水份唔會太乾💦 加埋釀入嘅雞肉;熟成雞腿肉啖啖肉,食肉獸之選;唐揚嘉美雞全翼,炸到金黃酥脆十分靚仔,內裡保持到嫩滑👍🏻食完一輪雞後就再試一試其他嘢~鹽燒牛舌芯爽口彈牙;鹽燒黑毛和牛小排同A4和牛三角腩,前者正常發揮,後者較嫩滑同牛味較出;🍤海老卷大大隻,彈牙鮮味;黑松露帶子燒,厚身有咬口,黑松露愛好者可以一試 🩷 金針菇卷同鵪鶉蛋卷,大大件一口啪十份滿足;青椒仔幾的骰同燒茄子燒汁味濃好惹味 😍眼見都唔少人預約入座,如果想收工後搵個地方小酌一杯食下串燒傾下偈,呢間日式串燒係一個唔錯嘅選擇 。

主打燒鳥當然嚟一輪先啦~

食完一輪雞後就再試一試其他嘢~

2023-11-13 26 瀏覽
店內可以望到炭火燒烤,好有風味又好有feel。梅酒梳打梅酒可以選擇要唔要加梳打。巨峰乳酸梳打食燒烤嘆梳打最正。味噌松板豬鹽燒牛舌芯鹽燒牛小排炭燒白鱔所有食材炭燒控制火候啱啱好,肉質唔會乾。粟米青椒仔香脆雞皮配香蔥酸汁雞皮脆口配酸汁更開胃。甘口嘉美雞全翼(2)全翼好入味,嘉美雞肉質嫩。雞肝醬多士(2人份)雞肝都係好香,連同脆多士一齊食,唔膩口。濃香雞湯素麵食完濃味嘅炭燒嘢食,食碗清湯素麵。親子丼(雞肉、蛋)日式的雞肉丼飯,而且細細碗一定食得晒。焦糖蕃薯配雪糕表面係脆焦糖,入面係熱辣辣好香嘅蕃薯,再食一啖雲呢拿雪糕,好有滿足感。
店內可以望到炭火燒烤,好有風味又好有feel。

梅酒梳打
梅酒可以選擇要唔要加梳打。
巨峰乳酸梳打
食燒烤嘆梳打最正。
味噌松板豬
鹽燒牛舌芯

鹽燒牛小排
炭燒白鱔
所有食材炭燒控制火候啱啱好,肉質唔會乾。

粟米
青椒仔

香脆雞皮配香蔥酸汁
雞皮脆口配酸汁更開胃。
甘口嘉美雞全翼(2)
全翼好入味,嘉美雞肉質嫩。

雞肝醬多士(2人份)
雞肝都係好香,連同脆多士一齊食,唔膩口。

濃香雞湯素麵
食完濃味嘅炭燒嘢食,食碗清湯素麵。

親子丼(雞肉、蛋)
日式的雞肉丼飯,而且細細碗一定食得晒。

焦糖蕃薯配雪糕
一睇就知炭火地雞係主打日式串燒,充滿日式居酒屋風味。串燒都係用備長炭炭燒,炭香味都幾勁 ✌🏻即叫即燒!"Yakitori25" specializes in Japanese-style yakitori, offering a vibrant atmosphere reminiscent of a Japanese izakaya. The yakitori is grilled using high-quality binchotan charcoal, resulting in an aromatic charcoal flavor. @yakitori25hk is offering a decent food and fair price among the popular yakitori restaurants. 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 菠蘿青檸梳打38✨ 巨峰乳酸梳打32✨ 雞軟骨 30✨ 雞翼2串 58✨雞皮2串62✨免治雞肉棒2串 76✨ 鹽燒牛古芯2串 166✨鹽燒牛小排2串136✨鹽燒和牛三角腩 78✨秋葵卷34✨麻薯糁2串 72✨煙燻雖火腿他他88✨芝士
一睇就知炭火地雞係主打日式串燒,充滿日式居酒屋風味。
串燒都係用備長炭炭燒,炭香味都幾勁 ✌🏻即叫即燒!

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨芝士年榚 48

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

炭火地雞

📍 銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓

早前同朋友去到依間「炭火燒鳥」串燒店食嘢,好驚艷好好味😙! 小店店主會用日本備長炭燒好每一串串燒😚務求令你感受到每串串燒既原汁原味🥹幸せだ!燒鳥 🐥免治雞肉棒 ($38)雞腿 ($42)甘口嘉美雞全翼 ($58/1)雞柳 ($32)雞爽肉 ($42)既然叫得炭火燒鳥🐣當然唔少得雞肉串燒啦😍呢度咁多款入面我最鍾意就係甘口嘉美雞全翼😍😍10/10💯依個風味就好似去左日本即場食炸串咁😚外面脆得黎甜甜地😋甜得黎又唔會搶咗炸雞翼先有個種鑊氣既味道🤪係我想要既感覺呀😝免治雞肉棒都好好食🤥沾左蛋汁加埋咬落口鬆化既肉地就好似食左綿花糖咁😽值得一提既係依到仲會有出面比較少見既部位 例如提燈咁🐣自認平時係雞皇但又想試下新野既你唔好錯過啊😋燒牛🐮鹽燒牛舌芯 ($58)鹽燒黑毛和牛牛小排 ($68)鹽燒A4和牛三角腩 ($78)講起炭火燒牛肉梗係唔少得啦😎三款入面我最鍾意嘅係鹽燒和牛三角腩🤭炭火燒本身係好似慢煮咁完全鎖住咗和牛嘅肉汁🥹加上三角腩係全隻牛最肥美既其中一個部位😋啲油香加埋肉質冇得頂😚入口就feel到曬成塊既牛肉既油係口到浪下浪下😙我唸齒頰留香應該就係依啲啦😝另外一串既黑毛和牛牛小排都好好食😙瘦既

燒鳥 🐥
免治雞肉棒 ($38)
雞腿 ($42)
甘口嘉美雞全翼 ($58/1)
雞柳 ($32)
雞爽肉 ($42)

燒牛🐮
鹽燒牛舌芯 ($58)
鹽燒黑毛和牛牛小排 ($68)
鹽燒A4和牛三角腩 ($78)

講起炭火燒牛肉梗係唔少得啦😎三款入面我最鍾意嘅係鹽燒和牛三角腩🤭炭火燒本身係好似慢煮咁完全鎖住咗和牛嘅肉汁🥹加上三角腩係全隻牛最肥美既其中一個部位😋啲油香加埋肉質冇得頂😚入口就feel到曬成塊既牛肉既油係口到浪下浪下😙我唸齒頰留香應該就係依啲啦😝另外一串既黑毛和牛牛小排都好好食😙瘦既部分比較多所以食到好重既和牛味😝mix埋之前留係口既油香係超級正呀!

海鮮🦞
海老 ($48)
炭燒白鱔 ($68)

呢度嘅海鮮選擇都唔少,我哋就食咗海老(蝦)同白鱔,海老好大隻,又容易起殼,啖啖肉,正😋 白鱔好香好嫩!

其他🍢
麻糬卷 ($36)
明太子燒淮山 ($32)
辛辣雞胸芫茜沙律 ($78)

炭燒既麻糬卷超級特別🤭出面超級脆但入面超級軟熟❤️‍🔥仲要係暖心既😋一舊食到咁多層次完全係味道既festival😋明太子燒淮山啲明太子舖滿曬成舊淮山😋咬落索索聲辣辣地又冇唸過咁好食喎😏辛辣雞胸芫茜沙律都帶到驚喜比我同男朋友😎辣油幾麻幾香😋平時唔食芫茜既男朋友都話佢好食呀!😳

飲品🥤
買一送一Sapporo生啤 ($48/2)
冷泡白桃烏龍茶 ($28)
食串燒最爽一定係一啖啤酒一啖串燒😜依到買一杯仲會送多一杯😋咁就唔洗驚食多多既串燒都唔夠野飲啦😝加上Sapporo既生啤出曬名甘得黎又唔苦😎好正!冷泡白桃烏龍茶非常解渴解膩😎燒完野食最怕就係個喉嚨乾😅飲番依個即刻舒服曬😍
2023-11-01 18 瀏覽
-又係一間知道咗好耐 但係一直都未有機會試嘅餐廳🥢🤩今次終於有朋友約我過嚟食餐牌寫明 🍢串燒主打用日本備長炭燒 串燒會比一般市面上貴幾蚊 咁搞笑嘅 咁老實得唔得㗎😂(⭐️必點食物)雞軟骨 $30⭐️雞翼兩串 $58⭐️雞腎 $38⭐️雞心 $38免治雞肉棒 $38⭐️味噌松阪豬 $38鹽燒牛舌心 $58⭐️鹽燒牛小排 $68海老卷 $48⭐️炭燒白鱔 $68黑松露燒帶子 $58鵪鶉蛋卷 $38明太子燒淮山 $32⭐️鵝肝醬多士(2人份) $58薯仔沙律 $68⭐️最中餅 $38⭐️冷泡白桃烏龍茶 $28菠蘿冰乳酸 $38其中最中意既係⋯⭐️免治雞肉棒 價錢方面又唔算太貴 仲有蛋漿可以點埋一齊食😍滑捋捋又脆脆地JENG👍🏻⭐️海老卷用煙肉包住爽口既蝦 味道都幾好仲有少少調味粉係表面吊味😛...

又係一間知道咗好耐 但係一直都未有機會試嘅餐廳🥢
🤩今次終於有朋友約我過嚟食
咁搞笑嘅 咁老實得唔得㗎😂
(⭐️必點食物)

雞軟骨 $30⭐️

滑捋捋又脆脆地JENG👍🏻
⭐️海老卷
用煙肉包住爽口既蝦 味道都幾好
仲有少少調味粉係表面吊味😛

香港主打備長炭炭燒的日式燒鳥串燒店屈指可數,今次介紹銅鑼灣炭火地雞無論在網上或朋友圈子中口碑均佳。店家選用日本赤雞﹑華味鳥,及本地三黃雞﹑嘉美雞等,品質上乘,刁鑽部位如雞尾﹑雞腳筋和提燈等都有供應。備長炭炭燒法也是不惜工本(是電爐的3倍!),因此串燒都帶獨特炭香,與一般串燒店不同(╯✧∇✧)╯一坐下,店家會為每枱客人奉上一個盤子,上面有七味粉、柚子胡椒、岩鹽、青檸和檸檬,可配搭不同部位,各適其適~𝐇𝐚𝐧𝐝𝐬-𝐝𝐨𝐰𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐲𝐚𝐤𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐇𝐈𝐂𝐊𝐄𝐍 𝐢𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐭𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼𝐸𝑚𝑏𝑎𝑟𝑘 𝑜𝑛 𝑎 𝑏𝑖𝑛𝑐ℎ𝑜𝑡𝑎𝑛 𝑐ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙-𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑦𝑎𝑘𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖 𝑗𝑜𝑢𝑟𝑛𝑒𝑦 𝑎𝑡 𝑌𝑎𝑘𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖25. 𝑇ℎ𝑖𝑠 𝑐ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙 𝑖𝑛𝑓𝑢𝑠𝑒𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑒𝑎𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑢𝑛𝑖𝑞𝑢𝑒 𝑓𝑟𝑎𝑔𝑟𝑎𝑛𝑐𝑒 𝑤ℎ𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑖𝑛 𝑖𝑡𝑠 𝑠𝑢𝑐𝑐𝑢𝑙𝑒𝑛𝑐𝑒. 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑖𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑟𝑑𝑒𝑟 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦 (重要之物!) ℎ𝑒𝑟𝑒, 𝑤ℎ𝑒𝑟𝑒
𝐸𝑚𝑏𝑎𝑟𝑘 𝑜𝑛 𝑎 𝑏𝑖𝑛𝑐ℎ𝑜𝑡𝑎𝑛 𝑐ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙-𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑦𝑎𝑘𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖 𝑗𝑜𝑢𝑟𝑛𝑒𝑦 𝑎𝑡 𝑌𝑎𝑘𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖25. 𝑇ℎ𝑖𝑠 𝑐ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙 𝑖𝑛𝑓𝑢𝑠𝑒𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑒𝑎𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑢𝑛𝑖𝑞𝑢𝑒 𝑓𝑟𝑎𝑔𝑟𝑎𝑛𝑐𝑒 𝑤ℎ𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑖𝑛 𝑖𝑡𝑠 𝑠𝑢𝑐𝑐𝑢𝑙𝑒𝑛𝑐𝑒. 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑖𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑟𝑑𝑒𝑟 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦 (重要之物!) ℎ𝑒𝑟𝑒, 𝑤ℎ𝑒𝑟𝑒 𝑦𝑜𝑢 𝑐𝑎𝑛 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑝𝑖𝑐𝑘 𝑜𝑓 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑡ℎ𝑎𝑛 12 𝑑𝑖𝑓𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑠 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑏𝑖𝑟𝑑. 𝑆𝑡𝑎𝑛𝑑𝑜𝑢𝑡𝑠 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑑𝑒 𝑎𝑔𝑒𝑑 𝑡ℎ𝑖𝑔ℎ, 𝑡𝑎𝑖𝑙, 𝑛𝑒𝑐𝑘 𝑎𝑛𝑑 𝑤ℎ𝑜𝑙𝑒 𝑤𝑖𝑛𝑔.
以下有✶都是我的私心推薦.ᐟ.ᐟ 𝑂𝑢𝑟 𝑟𝑒𝑐𝑜𝑚𝑚𝑒𝑛𝑑𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑠 𝑚𝑎𝑟𝑘𝑒𝑑 𝑤/ ✶ 𝑏𝑒𝑙𝑜𝑤 .ᐟ.ᐟ
✶ 熟成雞腿肉 (連雞蠔肉-即全隻雞最美味部位.ᐟ) 𝘈𝘨𝘦𝘥 𝘛𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘸/ “𝘰𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳” $42/串
雞腿肉經兩日熟成才燒至8-9成熟,因此雞味特別濃,超嫩滑,雞皮炭香極重!!
✶ 雞尾 𝘛𝘢𝘪𝘭 $34/串 ; $62/2串
三黃雞尾油潤甘香,係爆脂感覺!!
✶ 甘口嘉美雞全翼 𝘞𝘩𝘰𝘭𝘦 𝘞𝘪𝘯𝘨 $58 一隻
雞全翼大隻多肉,雞肉調味偏甜,外皮炸得香脆似薯片又有炭香,完全不能放棄!!!
✶ 雞頸 $34 𝘕𝘦𝘤𝘬 $34/串 ; $62/2串
非常爽口彈牙~
✶ 免治雞肉棒 𝘛𝘴𝘶𝘬𝘶𝘯𝘦 $38/串
內有免治雞肉及雞軟骨,蘸上蘭王蛋口感滑溜
✶ 味噌松板豬 𝘔𝘪𝘴𝘰 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘑𝘰𝘸𝘭 $38/串
口感味道竟似燒臘肉,勁有驚喜,超甘香邪惡!!
✶雞肝醬多士 𝘓𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘰𝘯 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 $58/2人份
雞肝醬幼滑細膩不腥, 多士香脆!
✶ 椎茸免治雞肉𝘚𝘩𝘪𝘪𝘵𝘢𝘬𝘦 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘚𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥 𝘸/ 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 $38/串
日本冬菇味道濃郁,裡邊釀了雞肉,不敗配搭
✶ 濃香雞湯素面 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘰𝘶𝘱 𝘕𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 $58一碗
雞湯濃香,幼麵口感軟身,飲酒後點碗熱辣辣雞湯超暖胃滿足
✶ 焦糖番薯配雪糕 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘸/ 𝘐𝘤𝘦-𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮  $58
焦糖面很焦脆,番薯熱騰騰仍冒煙,配雪糕有冰火交融感覺
✶ 札幌生啤 𝘚𝘢𝘱𝘱𝘰𝘳𝘰 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 $48 買一送一
๑ 雞軟骨 𝘚𝘰𝘧𝘵 𝘉𝘰𝘯𝘦𝘴 $30/串; $58/2串
可能放涼了才吃的關係,質感則較硬
๑ 提燈 𝘖𝘷𝘢𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘜𝘯𝘩𝘢𝘵𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨𝘴 $38/串 ; $68/2串
每隻雞只有一串的珍貴部位,由母雞嘅輸卵管、卵巢同未成殼嘅蛋黃組成,感覺黏黏軟軟,有點吃不習慣
炭火地雞 𝒴𝒶𝓀𝒾𝓉𝑜𝓇𝒾 25
  • 雞頸
  • 免治雞肉棒
  • 味噌松板豬
2023-10-19 37 瀏覽
炭火地雞 - 炭火燒雞專門店今日介紹一間位於銅鑼灣區嘅日式餐廳,主打串燒、燒物,而且仲要係燒雞,重點嘅更加係用備長炭去炭火燒雞。雞軟骨 $30雞柳 $30雞腳筋 $32免治雞肉棒 $38 和牛雞內卵 $68甘口嘉美雞全翼 $58免治雞肉棒必要,啖啖肉嘅雞肉棒配上蛋汁,另外雞全翼亦都非常推介,炸得非常香脆的滋味,採用上乘嘅嘉美雞。炸日本山芋 $58明太子燒淮山 $32田樂燒茄子 $32炸日本山芋外脆內軟,配上沙律醬更加正,而且仲係健康嘅食材。金針菇卷 $32秋葵卷 $34蘆筍卷 $38牛油果卷 $38超級juicy嘅金針菇卷同埋爽脆嘅蘆筍卷。親子丼飯 $58味淋魚乾 $48札幌生啤酒 $48非常抵飲嘅啤酒, $48買一送一,配串燒就啱晒!
炭火地雞 - 炭火燒雞專門店

甘口嘉美雞全翼 $58

炸日本山芋 $58
明太子燒淮山 $32
田樂燒茄子 $32
炸日本山芋外脆內軟,配上沙律醬更加正,而且仲係健康嘅食材。

金針菇卷 $32
秋葵卷 $34
蘆筍卷 $38
牛油果卷 $38
超級juicy嘅金針菇卷同埋爽脆嘅蘆筍卷。

親子丼飯 $58
味淋魚乾 $48

札幌生啤酒 $48
非常抵飲嘅啤酒, $48買一送一,配串燒就啱晒!
2023-10-14 26 瀏覽
👈🏻炭火地雞 #japjapjap_銅鑼灣#japjapjap_日本菜雞皮配香蔥酸汁 $58雞皮炸得香脆而唔油膩😙配上香蔥同洋蔥更香口加埋酸汁係好開胃嘅小食煙燻雞火腿他他 $88原來雞都可以整他他㗎🤩雞他他撈上蛋汁質感嫩滑軟𣺉可以用紫菜包住豆苗同洋蔥 層次更豐富雞肝醬多士 $58多士烘得香脆😛造型有啲似貓貓 好得意雞肝醬香醇幼滑 咸咸香香薯仔沙律 $68薯仔好綿滑😋溏心蛋嘅蛋汁慢慢融合落沙律到令薯仔更creamy濃香雞湯素面 $58有家嘅味道😂雞湯味道非常香濃 飲落有滿滿嘅骨膠原小編飲到一滴不留素面就比較軟身湯入面仲有啲雞蛋增添口感焦糖番薯配雪糕 $58焦糖燒到好焦脆☺️香甜嘅番薯配上雪糕有冰火交融嘅感覺 串燒係用咗備長炭燒 炭香味十足😍坐高枱可以見到店員好有心機咁控制火候同撥扇雞頸 $34非常爽口彈牙😚油脂感十足提燈 $38每隻雞得一串 係特殊嘅部位😲燈其實係未孵化嘅雞蛋食落有好特別感覺 半生熟有啲黏同軟而雞肉就係就係燒到焦脆嘅輸卵管 免治雞肉棒 $38雞肉棒嘅口感豐富🤪有啖啖嘅雞肉同埋雞軟骨配上蛋汁更加香滑椎茸免治雞肉 $38冬菇入邊釀咗啲免治雞肉勁juicy😗牛舌蔥卷附月見 $58
👈🏻炭火地雞

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
2023-10-13 17 瀏覽
早前係中環嘅炭火地雞而家喺銅鑼灣都開左分店🫶🏻早排收工一於去啤啤佢先🍺.整個餐廳以木系作裝潢🪵感覺非常舒適😌以正宗備長炭爐燒🔥店員先會奉上一個盤上面有齊食雞串燒必備嘅調味料,包括七味粉、岩鹽、柚子胡椒、青檸同檸檬🍋非常貼心💯.之於雞又如何😲以下係當中食過覺得幾唔錯嘅😚.🍴提燈 💰$38/串近年食雞串幾興嘅一款部位, 其實就係母雞嘅輸卵管、卵巢同未成殼嘅蛋黃組成, 每隻雞只有一串!所以係非常珍貴,食落口感非常特別, 記得將蛋黃連下邊部份一野擺落口🤤.🍴雞心 💰$38/串燒得靚嘅雞心係會做到爽嫩嘅口感,呢度火喉處理得非常好👍🏻.🍴雞柳 💰$32/串師傅將雞柳燒到6/7 成熟,保持雞肉嘅嫩滑同肉汁,非常唔錯👏🏻.🍴雞腎 💰$38/串亦係小編食雞串燒必叫之一 😍 用備長炭燒出嚟零舍有風味同爽口 👏🏻.🍴雞湯💰$32飲飽食醉後記得叫返碗暖暖胃,非常醒神又香濃雞味👏🏻.整體環境同食物質素都非常對辦嘅餐廳,座位設計亦都好適合朋友/同事一大班聯誼,不妨一試👏🏻👍🏻
之於雞又如何😲以下係當中食過覺得幾唔錯嘅😚
🍴提燈

🍴雞心
💰$38/串
燒得靚嘅雞心係會做到爽嫩嘅口感,呢度火喉處理得非常好👍🏻
🍴雞柳
💰$32/串
🍴雞腎

🍴雞湯
💰$32
飲飽食醉後記得叫返碗暖暖胃,非常醒神又香濃雞味👏🏻

2023-10-10 21 瀏覽
*💭炭火地雞主打燒鳥串燒的餐廳,新店裝修更加有日式木系居酒屋感覺😍採用開放式廚房,可以隔著玻璃看到師傅的燒烤過程。用上了日本備長炭製作串燒,所以價錢比起一般串燒稍貴,但價錢在銅鑼灣區來說依然相宜🥹餐廳即叫即燒,但上菜速度非常快。是日有啤酒推廣,買一送一,等待過程可以先啤一啤。餐廳主打雞串燒,所以有些部位會比較少見,例如提燈、雞頸肉、雞尾等等,除了雞肉,還有牛串燒,豚肉等。►熟成雞腿肉、雞頸肉、雞柳肉質嫩滑多肉汁,必試!雞皮燒到好香🤤雞柳還包裏著芝士,超邪惡🤤►嘉美雞全翼炸得金黃香脆,咬開嫩滑多汁。 ►燒海老挺大隻,厚肉鮮美,入面還釀入了紫蘇葉,點上芥末醬多重口感😍►鹽燒牛舌芯厚切多汁,咬落彈牙不會韌,點上檸檬汁更佳🤤►味噌松板豬味道帶甜,豬肉燒得軟嫩多汁。►親子丼細細碗但足夠二人分享,雞肉配上滑蛋超適合送飯🥹
💭炭火地雞

►熟成雞腿肉、雞頸肉、雞柳

►嘉美雞全翼
炸得金黃香脆,咬開嫩滑多汁。

►燒海老
挺大隻,厚肉鮮美,入面還釀入了紫蘇葉,點上芥末醬多重口感😍

►鹽燒牛舌芯
厚切多汁,咬落彈牙不會韌,點上檸檬汁更佳🤤

►味噌松板豬
味道帶甜,豬肉燒得軟嫩多汁。

►親子丼
細細碗但足夠二人分享,雞肉配上滑蛋超適合送飯🥹