2023-10-23 623 瀏覽
今日和朋友去尖沙咀睇《鬼滅之刃全集中展》香港站,去之前先在尖咀覓食。大家揀了這間餐店,內裏環境光猛,設有數張二至四人枱和二人卡座,座位不多,地方雖少,但整齊企理。菜式有燒味、小食、飯/濑粉/米粉類、太子鵝油撈麵、手撕雞腸粉和飲品。******************************點菜後馬上送來熱辣辣的是日例湯:粉葛紅蘿蔔豬骨湯($0)。味道鮮香,有粉葛、粟米、紅蘿蔔等,用料十足少油少鹽,滋潤順口,好夠火喉。******************************我揀了海蜇手撕雞腸粉 ($50),腸粉柔嫩有彈性,口感佳,淋上甜醬、醬油和芝麻,最佳拍檔;手撕雞啖啖肉,肉質嫩,味道鹹香,還有些麻油香;海蜇口感更佳,相當爽彈,烹調入味,有麻油香之餘,還帶些香辣,很討我歡喜。******************************朋友要了清湯牛魔王 ($92),有牛腩和牛肚。牛腩腍嫩,夾雜着牛筋和油脂,油潤兼有咬口;牛肚絲都好腍身,亦有牛香。******************************鵝油菜心 ($20)超抵食!大條粗壯,翠綠爽嫩,淋上鵝油豉油,添上鹹香,不錯!
粉葛紅蘿蔔豬骨湯
鵝油菜心
酸辣蒜香雲耳
酸辣蒜香雲耳( $25)件件細細瓣,一啖一口,口感爽脆,帶有點麻油香和蒜香,簡單美味!
熱檸蜜、熱菜蜜
熱檸蜜 (+$5/追加價) 內有四片檸檬,酸咪咪加了甜美的蜜糖,滋潤解膩;熱菜蜜 (+$5/追加價) 同樣滋潤甜美。
我覺得來到此店必點撕雞腸粉,但見每枱都點叉燒、燒鵝…看來燒味也是必點之一,下次再來吧!
2023-10-21
粉葛紅蘿蔔豬骨湯
鵝油菜心
酸辣蒜香雲耳
熱檸蜜、熱菜蜜
2023-10-13 87 瀏覽
今日係尖沙咀放工順便食埋晚餐先返屋企咁啱見到上次食過嘅燒味就入去簡單食一餐由於係晚飯時間成條街都好多人不過好好彩我哋唔使等位就入到今次叫咗個招牌豬手好入味好軟身食落一啲都唔油膩呢個推介另外叫咗個牛腩撈麵由於唔想食得太肥所以叫咗走鵝油仲叫咗個燒味雙拼瀨粉今次揀咗燒鵝叉燒叉燒咁啱師傅切到半肥瘦所以一啲都唔硬燒鵝第一次試好香 同埋唔肥想簡單食一餐燒味係我不二之選下次想試埋佢個油雞因為見到隔籬枱食賣相好吸引
今日係尖沙咀放工

下次想試埋佢個油雞
因為見到隔籬枱食
賣相好吸引
2023-10-12 73 瀏覽
太子鵝油撈麵是炯記燒味的招牌,餐牌上有很多不同的配撘,選擇了雙拼燒味(燻蹄叉燒) 配太子鵝油撈麵,撈麵份量都頗大,每條粗麵都沾滿鵝油及秘製醬油,食到鵝油香,但不油膩,麵條順滑,不會變得一餅餅,燒味分開盛上,叉燒大件厚切,肥瘦均勻,肉質淋而爽,帶點蜜汁香,好味。另外點了餐廳另一招牌,牛魔王,可配飯/瀨粉/米粉,牛魔王有牛肚及牛腩,賣相雖然不及餐牌般吸引,但食落夠淋夠入味,個汁很好送飯/麵。簡簡單單一碟醬皇冬菇扒生菜都不錯阿華田五穀麥芽特飲唔太甜,好飲。

簡簡單單一碟醬皇冬菇扒生菜都不錯

阿華田五穀麥芽特飲唔太甜,好飲。

2023-10-10
炯記餐室原來都有幾間分店,香港九龍新界都有。今次嚟食咗晚餐,都真係好抵食,尤其是叫咗大滿足特盛套餐有齊招牌手撕雞飯同埋鵝油撈粗。招牌手撕雞可以揀鹽焗或者麻辣,兩款我都試過,因為忍唔住叫埋個鴛鴦手撕雞腸粉麻辣都幾正唔算好辣好過癮🤤鵝油撈粗都有得揀唔同配料,我哋跟餐就係跟牛魔王,即係有牛腩、牛肚、牛腸,都幾入味!成個套餐有飯、有麵,仲要有前菜、老火湯,滿足又抵食💯另外都叫咗招牌嘅煙燻燒鵝,真心燒得幾香🤤🤤鵝皮香脆有鵝油香,瀨粉又爽滑,好正😋🔸煙燻燒鵝配瀨粉🔸鴛鴦手撕雞腸粉🔸大滿足特盛套餐手撕雞飯(鹽焗/麻辣)牛魔王太子鵝油撈粗前菜及老火湯📍#炯記餐室 (#荃灣美食) #荃灣 沙咀道209號地舖
炯記餐室原來都有幾間分店,香港九龍新界都有。
今次嚟食咗晚餐,都真係好抵食,尤其是叫咗大滿足特盛套餐
麻辣都幾正唔算好辣好過癮🤤
成個套餐有飯、有麵,仲要有前菜、老火湯,滿足又抵食💯

🔸煙燻燒鵝配瀨粉
🔸鴛鴦手撕雞腸粉
🔸大滿足特盛套餐
手撕雞飯(鹽焗/麻辣)
牛魔王太子鵝油撈粗
前菜及老火湯

📍#炯記餐室 (#荃灣美食)
#荃灣 沙咀道209號地舖
  • 炯記煙燻燒鵝瀨粉
炯記位於尖沙咀🤤🤤佢嘅特色係性價比高,唔止食物好味,環境都乾淨企理!完全唔洗驚食完肚痛,嚟到呢度可以放心享受!🔝🍽️我今晚試咗佢哋嘅炯記燒鵝飯,朋友食咗牛魔王飯,仲加埋炯記三皇盤(蒜香雲耳,蒜辣鳳爪,鹽焗雞腎)!咁多選擇,真係令人目不暇給!😋😋炯記燒鵝飯,鵝皮香脆,肉質鮮嫩,啖啖都係驚喜!牛魔王飯,牛腩勁香濃多汁,令人回味無窮!🍚🍖而炯記三皇盤都係十分出色!蒜香雲耳,口感脆爽,蒜辣鳳爪,辣味刺激唔會蓋過原味,鹽焗雞腎,鹹香多汁,恰到好處!🍄🔥🍗
完全唔洗驚食完肚痛,嚟到呢度可以放心享受!🔝🍽️

炯記燒鵝飯,鵝皮香脆,
肉質鮮嫩,啖啖都係驚喜!
牛魔王飯,牛腩勁香濃多汁,
令人回味無窮!🍚🍖

而炯記三皇盤都係十分出色!
2023-09-27
2023-10-02 42 瀏覽
尖沙咀特色燒味茶餐廳以太子鵝油撈面、手撕雞、醬皇豬手、秘制醬皇腩叉、秘制煙燻燒鵝為賣點!這些特色的菜式是較罕見的!值得品嘗!《醬皇豬手撈麵》$58醬皇豬手撈麵是一道美味可口、色香味俱佳!肉質極其軟嫩,口感豐富。撈麵時,豬手肉與麵條和醬皇混合在一起,使得整個料理更加有次層感和豐富度。醬皇豬手撈麵的色澤鮮亮,香氣撲鼻,口感有咬勁又入味,讓人欲罷不能,令人回味無窮。《海蜇手撕雞飯》$62手撕雞也是人氣菜式之一,是必點的!手撕雞的肉質嫩滑無比!易咬易咀嚼!撈飯是絕配的組合!海蜇的麻香味很濃烈,辣辣的!《醬皇叉燒》$78例牌醬皇叉燒,與平時吃到的叉燒很不一樣,這間餐廳的招牌菜!叉燒香脆多汁,內部肉質保持多汁嫩滑。叉燒以濃郁的醬料和獨特的燒烤調味品為基礎,叉燒肉散發出濃郁的口味。肉質柔軟嫩滑,醬料與肉汁平衡良好,吃起來不會太過油膩或膩口。
尖沙咀特色燒味茶餐廳

《醬皇豬手撈麵》$58

《海蜇手撕雞飯》$62

《醬皇叉燒》$78

2023-09-30 45 瀏覽
政府提倡振興夜市,今晚在尖沙咀逛街,便在附近覓食。炯記燒味不知不覺已經在各區開設分店,這間燒鵝燒味專門店,是個人認為最值得嘗試的。燒鵝飯$64,燒鵝皮脆肉嫩,帶點煙燻的香味,碰巧廚師將兩隻燒鵝髀都切在飯碟上,感覺非常之幸運。冬菇蝦籽撈麵$45,另外追加一份蝦籽$8。由於非常喜愛蝦子,便在原本的價錢內增加了一份蝦子,當蝦子麵來到的時候,未吃已經非常滿足。撈麵帶點我有的香氣,醬汁味道香濃,加上蝦子的鮮味和冬菇的爽甜味道,個人覺得非常值得推薦。海蜇手撕雞小食$45,海蜇爽口彈牙,帶點微辣,手撕雞雞肉鮮嫩,非常惹味,作為小食非常合適。阿華田麥芽特飲另加$8 ,將麥芽攪勻之後,味道適中,令到阿華田的層次更豐富。冬菇生菜$22,冬菇清甜爽口,帶點微甜,生菜新鮮爽口。跟餐檸檬可樂$8
政府提倡振興夜市,今晚在尖沙咀逛街,便在附近覓食。

冬菇蝦籽撈麵$45,另外追加一份蝦籽$8。

冬菇生菜$22,冬菇清甜爽口,帶點微甜,生菜新鮮爽口。

跟餐檸檬可樂$8
👩🏻‍🍳炯記燒味🧑🏻‍🍳話說有個前同事嘅另一半好鍾意食燒味,尤其是叉燒,佢同我推介左炯記。今日咁啱返娘家,一於斬燒味,斬大舊叉燒!👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍🏃🏻🏃🏻‍🏃🏻🍽醬皇豬手炆到好淋好入味,食到啲骨膠原成口都係,超正,推介。🍽秘制醬皇腩叉果然不得了,之前都認諗,都係叉燒啫,會有幾特別?係我膚淺啦,佢隻秘制醬好夾,而且半肥瘦比例係我都接受到,食完雖然有D guilty,不過係正嘅。🍽絕味沙薑雞飯雞好滑,沙薑汁配飯,減肥?食左再減啦!#hkfood #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodblog #hklifestyle #foodstagram #instafood #foodoftheday #hkiger #hkeat#hkig #foodie #hkfoodpic #hkrestaurant #相機食先 #香港美食 #followme #followmetasting #尖沙咀探店 #尖沙咀美食 #尖沙咀探食 #香港美食 #香港燒味 #香港外賣 #香港探店 #港式燒味 #香港必食餐廳 #炯記燒味 #燒味 #醬皇豬手 #秘制醬
👩🏻‍🍳炯記燒味🧑🏻‍🍳

話說有個前同事嘅另一半好鍾意食燒味,
尤其是叉燒,佢同我推介左炯記。今日咁啱返娘家,
一於斬燒味,斬大舊叉燒!

👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍🏃🏻🏃🏻‍🏃🏻

🍽醬皇豬手
炆到好淋好入味,食到啲骨膠原成口都係,超正,推介。
🍽秘制醬皇腩叉
🍽絕味沙薑雞飯
雞好滑,沙薑汁配飯,減肥?食左再減啦!

#hkig #foodie #hkfoodpic #hkrestaurant #相機食先 #香港美食 #followme #followmetasting #尖沙咀探店 #尖沙咀美食 #尖沙咀探食 #香港美食 #香港燒味 #香港外賣 #香港探店 #港式燒味 #香港必食餐廳 #炯記燒味 #燒味 #醬皇豬手 #秘制醬皇腩叉 #絕味沙薑雞 #叉燒
❣︎ 尖沙咀都有經濟實惠的燒味吃喇🥰最出名有秘制醬皇腩叉· 太子鵝油撈面· 手撕雞等等 選擇好多員工服務親切有禮 上菜速度快 好高效率👍🏻仲有老火靚湯送♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.5/5 🍖叉燒切雞飯 $58份量滿滿絕對是性價比之選半肥瘦腩叉半瘦均稱切雞雞肉肉質鮮嫩🍖燒鵝燒腩仔鵝油撈麵 $74推薦鵝油撈面✨✨✨看上去油光滿滿 油香香到一個點 獨特香味只有這裡吃得到燒腩仔外表香脆燒鵝肉質厚實 好吃👍🏻😋🐓手撕雞腸粉 $46無骨的麻香手撕雞芝麻香濃肉質鮮嫩蒸得軟腍的港式腸粉加上各款醬料 看到已經食指大動😋
❣︎ 尖沙咀都有經濟實惠的燒味吃喇🥰

蒸得軟腍的港式腸粉
加上各款醬料
看到已經食指大動😋

2023-09-26 494 瀏覽
尖沙咀炯記,平時行過都比門口寫住個招牌鵝油撈麵吸引左,今晚諗唔到食咩好,想快靚正就同友人入左去坐喇分別點左兩個招牌太子鵝油撈面,一碗係煙燻燒鵝一碗係脆皮燒腩食落去嘅時候已經聞到一股濃郁嘅鵝油香氣完全勾起我食慾!鵝油撈面嘅麵條彈牙有嚼勁,味道調得好好每啖都食到鵝油香雖然係好邪惡煙燻燒鵝,食落真係有浸煙燻過既香味比起平時出邊食既燒鵝味道顯得更加香,燒鵝做到皮脆肉嫩,而且肥瘦適中一啖入口滋味十足!燒鵝同燒腩仔都係我嘅至愛!燒腩仔外脆內嫩,塊皮一咬落去索索聲..不過舊燒肉就咸左少少🤏,如果送飯就一流鹽焗手撕雞同埋醬皇冬菇扒生菜鹽焗手撕雞好juicy,肉質好嫩滑,每一口都係滿滿嘅雞肉味!醬皇冬菇扒生菜就係一款輕盈健康嘅選擇生菜爽脆,配上醬皇冬菇嘅香味,完勝過一般係堂灼加蠔油咁多野食最後埋單連兩杯凍檸茶都係$200平時真係太少響尖沙咀用呢個價錢但食到咁多野!夠抵食!

分別點左兩個招牌太子鵝油撈面,一碗係煙燻燒鵝一碗係脆皮燒腩

食落去嘅時候已經聞到一股濃郁嘅鵝油香氣
完全勾起我食慾!

鵝油撈面嘅麵條彈牙有嚼勁,味道調得好好
每啖都食到鵝油香
雖然係好邪惡

煙燻燒鵝,食落真係有浸煙燻過既香味
比起平時出邊食既燒鵝味道顯得更加香,
燒鵝做到皮脆肉嫩,而且肥瘦適中
一啖入口滋味十足!

燒鵝同燒腩仔都係我嘅至愛!
燒腩仔外脆內嫩,塊皮一咬落去索索聲..
不過舊燒肉就咸左少少🤏,如果送飯就一流

鹽焗手撕雞同埋醬皇冬菇扒生菜
醬皇冬菇扒生菜就係一款輕盈健康嘅選擇
生菜爽脆,配上醬皇冬菇嘅香味,完勝過一般係堂灼加蠔油
咁多野食最後埋單連兩杯凍檸茶都係$200
平時真係太少響尖沙咀用呢個價錢但食到咁多野!夠抵食!
2023-09-24 34 瀏覽
燒味唔止係快餐,仲食到有火候、獨特調味。 🥢醬皇豬手、冬菇豬手:豬手冬菇又淋又入味😳,最重要‼️唔會好咸,豬手越食越惹味!果然係鎮店之寶!🥢清湯牛魔王撈麵:撈麵爽口!牛雜用香料調味,所以冇內臟味👍🏻,仲好淋好易入口。🥢手撕雞飯:手撕雞帶少少麻辣,食落清爽。🥢冬菇菜心:加個清脆菜心,就是營養均衡的一餐。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

燒味唔止係快餐,仲食到有火候、獨特調味。

🥢手撕雞飯:手撕雞帶少少麻辣,食落清爽。

🥢冬菇菜心:加個清脆菜心,就是營養均衡的一餐。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
老外朋友喜歡中國文化,更加喜歡廣東美食,有緣尖沙咀碰面,於是乎帶佢食好西,最緊要平靚正!尖沙咀樂道的炯記燒味,地點方便,室內裝修充滿特色,簡約舒服。Thick Egg Noodles with Roasted Goose Oil招牌太子鵝油撈麵。叉燒。燻蹄。店長強烈推介我們試吓招牌太子鵝油撈麵,我都覺得係必食!招牌太子鵝油撈麵用鵝油調製的醬汁來撈拌麵條,粗麵特別爽口彈牙,口感豐富。鵝油撈麵 跟燒味是最佳配搭,我哋就選擇咗雙拼燒味,一次過可以是兩款味道。叉燒、燻蹄配搭鵝油撈麵有豐富的風味。叉燒肉質鮮嫩,燻蹄亦都好入味,肉好嫩好滑,彈牙有口感,燻蹄燒味酸辣醬汁好香濃,每一啖都令人回味無窮。尤其是鵝油的香氣和風味,特別令人回味。凍檸茶 冰爽凍檸茶,夏天飲夠哂檸檬清新香味。海蜇手撕雞腸粉香港地道小食,我最鍾意係腸粉,最緊要有甜醬辣醬,加埋手撕雞更加美滿,手撕雞味道鹹中帶有香料味,香脆的外皮,保持著濕潤多汁的雞肉質感。炯記煙燻燒鵝撈麵秘制煙燻燒鵝,伴隨著濃郁的煙燻香氣,炯記出品的煙燻燒鵝撈麵美味而且相當受人客歡迎。煙燻風味外邊很少有,為鵝肉增添特殊 smoky 的滋味,我喜歡煙燻和燒烤風味,愛不

招牌太子鵝油撈麵。叉燒。燻蹄。

凍檸茶
冰爽凍檸茶,夏天飲夠哂檸檬清新香味。

炯記煙燻燒鵝撈麵

煙燻風味外邊很少有,為鵝肉增添特殊 smoky 的滋味,我喜歡煙燻和燒烤風味,愛不釋手,合我的胃口。

阿華田五穀麥芽特飲
阿華田五穀麥芽特飲都好唔錯,新奇有創意。

• 阿華田五穀麥芽特飲
  • 鵝油撈麵
2023-09-22 16 瀏覽
燒鵝愛好者,一見午餐有燒美餐廳,立馬走進去。豉油雞同事大愛,入味,而且雞肉很嫩滑,雖只點了個例牌,量還是很足。外皮香軟,很好下飯。秘制煙燻燒鵝撈麵 賣相漂亮,鵝皮閃閃生輝,燒得皮薄,脂肪不過多,剛好做得外脆,鵝肉呢?十分濃厚,啖啖肉。撈麵有質感,闊麵配上豉油菜心,份量夠男同事享用。酸辣無骨鳳爪很方便不用啃骨,酸辣開胃,不俗的前菜小吃,鳳爪肉質嫩滑。鵝油生菜熱騰騰煮好,口味出色,油香滿滿,豉油下得大方,卻不咸,爽脆夠濃,抵食,一定要試。凍奶茶奶茶少冰,也不過甜,做到茶餐廳的茶糖奶比例,對版。食後感:人客很多,吃的節奏有點急,但坐得蠻舒服。
燒鵝愛好者,一見午餐有燒美餐廳,立馬走進去。

豉油雞

秘制煙燻燒鵝撈麵

撈麵有質感,闊麵配上豉油菜心,份量夠男同事享用。

酸辣無骨鳳爪
很方便不用啃骨,酸辣開胃,不俗的前菜小吃,鳳爪肉質嫩滑。

鵝油生菜

凍奶茶
奶茶少冰,也不過甜,做到茶餐廳的茶糖奶比例,對版。

食後感:人客很多,吃的節奏有點急,但坐得蠻舒服。
午餐
2023-09-16 18 瀏覽
有一排都冇去過炯記,都幾掛住佢啲鵝油撈麵,今日咁啱響附近,就過咗去食晚餐。呢幾個月遊客多咗好多,發覺無論係外國人或者內地人都有去幫襯。我同朋友入到去,職員就招呼我哋坐低同埋俾餐牌。未叫嘢食就放低咗兩碗例湯,超好人。清湯牛魔王撈麵 $72有幾舊牛腩同埋好多牛肚燒鵝撈麵 $68好多燒鵝,燒鵝好入味,好食兩個撈麵都係餸同埋麵分開,方便大家share食,我覺得呢個做法幾好。而且佢啲撈麵真心大碟又好食。冬菇扒生菜 $22必點,呢個真係性價比高,好多粒冬菇,而且係乾冬菇炆嘅,唔係新鮮冬菇,碟菜又好大碟。冬菇豬手 $30 兩隻因為同埋朋友都係大餸的人,就叫多兩隻豬手一人一隻。唔加冬菇就係$25,因為朋友好鍾意食冬菇,所以比多$5 要多幾粒冬菇。因為叫咗撈麵或者飯,就可以加$5有嘢飲,好抵,叫咗兩杯凍檸檬茶。$200左右就已經食到好滿足。

清湯牛魔王撈麵 $72
有幾舊牛腩同埋好多牛肚

燒鵝撈麵 $68
好多燒鵝,燒鵝好入味,好食

冬菇扒生菜 $22
冬菇豬手 $30 兩隻

$200左右就已經食到好滿足。
#蒸魚腩爸媽好介紹🤩🩷炯記燒味😍🦆(尖沙咀)📍 尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖🔗Openrice:https://s.openrice.com/QrbS0jhaA00~dGOg5xsTo💠✴️炯記煙燻燒鵝撈麵🍜😍✴️最受歡迎嘅招牌菜就係炯記煙燻燒鵝🤗🦆煙燻燒鵝好入味😋燒鵝肉質細緻又有彈性🫢💖肥瘦適中👍🏻👍🏻撈麵麵質爽而彈牙,唔太油膩,份量足!👍🏻👍🏻好味😋💠✴️清湯牛魔王飯🐮🐮✴️有驚喜🥰牛肚爽而不靭,配埋軟腍嘅牛腩,肉味濃郁🤩🤩👍🏻👍🏻飯嘅份量好足夠!💖滿足😌💠海蜇拼手撕雞🐔手撕雞同海蜇夾埋一齊食,真係好match🙌🏻手撕雞可以揀辣定唔辣🙂好香好惹味😋調味啱啱好,芝麻同埋麻油嘅味道都好突出😊😊💠例湯例湯熱辣辣又好足料🤭🥰💠檸檬可樂(凍)💠熱朱古力🍴餐廳環境乾淨😀上菜速度快👍🏻食物份量都好足夠😊#炯記燒味 #香港美食 #香港燒味 #香港外賣 #尖沙咀美食 #香港探店 #港式燒味 #香港必食餐廳#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
#蒸魚腩爸媽好介紹

🤩🩷炯記燒味😍🦆(尖沙咀)
📍 尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖

💠✴️炯記煙燻燒鵝撈麵🍜😍✴️

💠✴️清湯牛魔王飯🐮🐮✴️

💠海蜇拼手撕雞🐔

💠例湯
例湯熱辣辣又好足料🤭🥰

💠檸檬可樂(凍)
💠熱朱古力

🍴餐廳環境乾淨😀上菜速度快👍🏻食物份量都好足夠😊