2016-05-05 94 瀏覽
長假期之後的工作天,整天也悶著,放工約一約朋友,一齊食石鍋,近旺角又方便,找到了這間為食魚。全身悶氣,選了麻辣魚春魚卜雞煲,希望辣一辣,精神大震我們還叫了原條加拿大象拔蚌,成條肥美的象拔蚌,切成一片片薄薄的剌身,刀功利害,象拔蚌薄得如一片紙看上去好像半透明可以看透它。入口超冰涷爽口,肉鮮味甜,好新鮮,坐飛機過來入我口,正石鍋來了,香氣撲鼻的麻辣魚春魚卜雞煲,和凍凍的象拔蚌刺身成了好強烈的味道刺激,一時冰冷,一時麻辣,一樂也石鍋魚春魚卜雞煲,麻辣味的辣味,濃而不嗆喉;麻味剛剛好到位,麻與辣並存,相當過癮。雞肉鮮嫩,已入了麻辣味,食時仍保存到多juicy,我估這是用石鍋煮,所以可以保留全煲原汁原味。另一驚喜是好軟腍的魚春,及好像炆過而外腍內爽彈的魚卜,同食花膠一樣保充骨膠原,全部吸收的麻辣雞的精華,讚
全身悶氣,選了麻辣魚春魚卜雞煲
,希望辣一辣,精神大震
原條加拿大象拔蚌刺身
我們還叫了原條加拿大象拔蚌

石鍋來了
麻辣魚春魚卜雞煲
原條加拿大象拔蚌刺身
麻辣魚春魚卜雞煲
2016-05-03 79 瀏覽
小敏和我最愛Lamer, 也最愛吃龍蝦鍋,得知旺角臥虎藏龍,舊年十二月開了一間為食魚石鍋烤魚專門店,有很足料的龍蝦海鮮鍋,所以買完Lamer 就走食好嘢!首先我們叫了一個龍蝦海鮮鍋,鍋底用新鮮游水的大龍蝦,加上鮮蝦8隻和很多大蜆和新鮮的大菇煲成的海鮮鍋用來做湯底,而且海鮮全是新鮮炮製的,大蝦又大又爽口,龍蝦有很多,而且味道鮮甜,大蜆又鮮又甜,我們四十分鍾己吃完!當然再叫了一碟黑豚肉和豬腰作火煱料,豚肉一碟份量十足,加上豬腰也很爽口,這個海鮮鍋很夠水準!忘了一提我們叫了一碟韓國蚌仔刺身,鮮味十足!今晚的龍蝦海鮮鍋真夠水準!
忘了一提我們叫了一碟韓國蚌仔刺身,鮮味十足!
今晚的龍蝦海鮮鍋真夠水準!
2016-05-02
1 分鐘 (堂食)
2016-05-02 203 瀏覽
朋友食過呢間火鍋店,推介來食。聽聞此店的海鮮非常新鮮、全部真材實料,所以今次我特意來吃啊。我覺得火鍋重點係個湯底,一坐低就選個湯底先,呢度都好多湯底選擇,個名睇落已經好似好多料咁,最後吸引到我,係人氣推介既《龍蝦雜錦海鮮鍋》個鍋來到,嘩!好大個石頭鍋呀,d料多到湯出面都見到,大份兼抵食,依家三百蚊有找仲有咁大鍋口咁足料,都真係好ok。湯內都有好多海鮮種類,龍蝦成隻上,店員介紹話有一斤重的原隻波士頓龍蝦,另外仲食到蝦、蜆、不同的菇等煲滾左就先食隻龍蝦,呢隻龍蝦好厚肉,用石鍋煲應該可以平均熱力,令d材料更入味。龍蝦一食就知道新鮮,龍蝦肉質好爽口彈牙,仲有好多肉而且鮮味十足。海蝦鮮甜,又彈牙又大隻。鮮蜆好滑又淋,一食好juicy, 仲有陣鮮味擁出來。海鮮以外d雜菌吸左咁正既湯,食入囗又多汁,超甜。一路食一路飲d湯,真係無比鮮甜,喝完冇囗渴,用石鍋煮的海鮮鍋,同平時自己滾湯分別太大了。加左原茜,更加吊味,更突出海鮮的鮮甜食到差不多,放片手切牛頸脊灼一灼,好彩之前我朋友講定比我知,牛頸脊要打電話預先抬時預約的,咁特別一定要食下本地牛都已經少見,同店員吹開水,原來本地的奄牛得幾十隻,老闆朝朝晨早六

龍蝦雜錦海鮮鍋

本地手切牛頸脊

本地牛都已經少見,同店員吹開水,原來本地的奄牛得幾十隻,老闆朝朝晨早六點去搶返來,唔怪之得咁矜貴,再經師傅一流刀功,將牛頸脊切到片片d肥膏都好均勻,睇落好似一片片雪花咁,好少見到刀功咁利害,平時機切簡直是兩回事。

放在石鍋d湯內揚一揚,牛頸脊已入得口,食落口好鮮嫩又好滑,好重肉味,吸收左d變濃的魚湯,真係好味到難以形容。而最矜貴特別的牛頸脊,每條大小不同,入口鮮嫩,更加滑溜,牛頸脊更突出牛的味道更濃味。其實我以前未試過呢個部位,食完係個口有陣鮮牛味,等左一陣先散。
手打蟹籽墨魚滑
此道手打蟹子墨魚滑認真好味,好重墨魚鮮味,黑魚滑夠嫩滑,有陣好特別香既鮮味,完全認同手打確係與別不同。
原板馬糞海膽
原板馬糞海膽,海膽味濃郁,啖啖海膽肉入口即溶,味道新鮮不在話下。

好少火鍋店全部採用新鮮材料,價錢合理,一句到尾,真心覺得呢餐好正!
龍蝦雜錦海鮮鍋
本地手切牛頸脊
手打蟹籽墨魚滑
原板馬糞海膽
2016-05-02 233 瀏覽
一入到去間鋪頭入面就見到有個恆溫嘅魚虹, d海鮮 就係曬入面, 見到d水好清,同埋d海鮮都好生猛, 即刻覺得可以試下,一坐低侍應就會好熱心咁同你講解鋪頭的特色野食,咁就一定要試下佢個原條石鍋烤魚啦, 咁有三種魚比你揀,有龍躉,桂花魚 同埋魽魚,其實魽魚係第一次聽,其他兩種都食過,所以今次就叫條魽魚試下,因為食唔到辣嘅關係,湯底就決定要清魚湯,落左單之後,好快就捧左個石鍋上泥,見到個湯隻色好白,飲落去好清甜,食得出落足料泥煲,肉眼可以見到嘅材料有雲耳,芽菜, 蒜頭,豆腐卜,條魚都幾大條,我諗有我前臂咁長,條魚應該本來就已經煎熟左,所以d肉好容易夾,魚皮煎到脆哂再浸湯,明明淋哂嘅魚皮係唔好食,個又因為吸左d湯汁而覺得好食,而魚肉好香好滑好軟,最重要係條魚除左條主骨之外係無細骨,可以盡情咁食唔洗驚食食下會有骨。一條魚好快食哂,見到佢d海鮮精選好似幾正,就叫左幾樣,韓國蚌仔刺身,好新鮮好鮮甜,咬落去好爽,完全唔洗加豉油,加左反而會遮左陣鮮味。珍寶石蠔刺身,見到成隻半個手掌大嘅生蠔已經好驚喜,起先以為會好腥,但係竟然無,落小小檸檬汁已經提到個鮮味,以為個蠔邊會好韌,但又唔係喎。元貝皇燒烤,好大舊
元貝皇燒烤,好大舊元貝用蒜蓉泥燒,個精髓正正就係d蒜蓉,吸收哂d精華,元貝燒得適中。
肉個方面就叫左手切肥牛,我覺得太肥,但如果鍾意食肥牛嘅人會好like。
另外叫左黑豚肉,我覺得唔特別。
個雜茹拼盤d茹好大舊。
侍應推介話佢地個沙冰唔錯,有菠蘿/ 西瓜 /柚子/芒果,叫左個柚子味試下,滿滿嘅一大杯,都幾肯定係即做出泥,沙冰混合左柚子係入面,係真係用柚子做。
覺得d野食唔錯,海鮮真心推介,石鍋個湯好正,侍應嘅服務都好好
2016-05-01
  • 石鍋烤魚
  • 韓國蚌仔刺身
2016-05-02 210 瀏覽
今晚成家人去左為食魚打邊爐,7點8,9去到,啱啱有位,唔駛等就入去坐低左。因為媽咪想食魚,所以我哋已經決定揀招牌既石鍋烤魚煲唔揀其他。佢有魽魚,桂花同龍躉揀,我地今次試左魽魚。原條魽魚石鍋烤魚 $178個湯好夠奶白色,未滾已經忍唔住飲一飲,濃到湯面結左層膜 魚皮煎到好脆好香,浸左湯都唔覺淋晒,最重要係條魚冇乜骨,啖啖肉!未食完條魚都已經可以開始打邊爐,唔洗等。本地手切牛頸脊 $298牛頸脊比較瘦啲,好新鮮,岩曬怕肥又想食牛肉既人,而且份量唔少,三四個人都夠食。本地手切肥牛(細) $138細嘅都咁大碟,肥牛就係我爸爸食,最鍾意佢雪花分布平均,油香四溢。自家製手打四寶丸 $72分別墨魚丸,鮮蝦丸,鯪魚丸,牛丸。牛丸原來咁大粒好難熟架,要6耐d。我就鍾意墨魚丸鮮蝦丸多啲,夠彈牙!翠綠萵筍 $24打邊爐最啱就係食萵筍,呢度萵筍唔貴,又無渣。凍豆腐 $18 /手打牛丸 $48凍豆腐索晒啲魚湯,小心啲食因為會好熱,但係d魚湯真係好好味,同凍豆腐響鈴呢d簡直絕配 除咗打邊爐嘅嘢食,我哋仲叫咗啲刺身同埋燒烤,佢哋都做得好好食。韓國蚌仔 $48(特價)呢一個唔特價都一定要嗌,好新鮮好甜好爽口好抵食,連

原條魽魚石鍋烤魚 $178
個湯好夠奶白色,未滾已經忍唔住飲一飲,濃到湯面結左層膜

未食完條魚都已經可以開始打邊爐,唔洗等。

本地手切牛頸脊 $298

本地手切肥牛(細) $138

自家製手打四寶丸 $72

翠綠萵筍 $24
打邊爐最啱就係食萵筍,呢度萵筍唔貴,又無渣。

凍豆腐 $18 /手打牛丸 $48

韓國蚌仔 $48(特價)
呢一個唔特價都一定要嗌,好新鮮好甜好爽口好抵食,連爸爸唔食生野都爭埋一份!佢哋話個蚌膽可以放湯食,但係我哋煮完之後變咗成粒雞子咁😅。

北海道元貝王 $58
落咗好多蒜蓉,但係一啲都唔會覺得辣,帶子煮得啱啱好,唔會覺得韌,如果可以送飯就一流啦!

加拿大珍寶石蠔 $48
合格啦,新鮮嘅,不過冇乜海水味,我諗如果燒烤上會再好食啲,不過勝在夠大隻,感覺上好抵食。
呢度有個好大嘅魚缸可以睇到啲海鮮,可以自己揀邊一隻,仲有大大杯有泡hoegaarden飲添!
四個人食咗千二左右,飽到捧住個肚走。

特別一提嘅係,平時食得多雞煲,打邊爐去到咁上下會見到有一層油係面,感覺好肥好唔健康,但係今次食魚煲就冇出現呢一件事,無論煲左幾耐,個魚湯都係好奶白色嘅,而且打邊爐要加湯嗰陣,使佢哋都係幫你加返魚湯,即刻飲都唔會覺得個湯淡左,比起其他加水嘅好好多。

下次黎再試吓另一種魚同埋果酸湯先
2016-05-01
  • 石鍋烤魚
  • 韓國蚌仔刺身
  • 本地手切牛頸脊
  • 北海道元貝王
2016-04-04 197 瀏覽
第一眼吸引是因單張上的75折,可惜原來是10點半後才有。這日都只是普通時間約8點過去食,所以無優惠。食完發覺是不錯的。桂花魚,口感不錯,軟硬適中,食落感覺新鮮。夾起來都不會散開。另外肥牛也肥瘦度恰當,好有牛味,爽滑。其他配料都OK合格。
第一眼吸引是因單張上的75折,可惜原來是10點半後才有。
這日都只是普通時間約8點過去食,所以無優惠。

食完發覺是不錯的。
另外肥牛也肥瘦度恰當,好有牛味,爽滑。

其他配料都OK合格。
2016-04-03