2019-08-30 162 瀏覽
小妹有時北上都要去食下烤魚先開心🥳但發現香港元朗有間烤魚都唔錯😉所以呢家都唔洗特登北上食🤪魚類有4款選擇🤗揀咗銷量No.1嘅江團魚而烤魚味道揀咗「蒜香酸菜味」🐟真心大條食激都食唔哂😝而且魚皮煎得非常甘香😙魚肉嫩滑又充滿酸菜味必食配菜火鍋寛粉、豆腐皮😎索哂火鍋湯底味道重慶雞絲涼麵🐥雞絲同麵條份量多😆麵條軟硬適中果種辣令你一食上癮😜辣得好刺激蒜蓉燒扇貝🐚大量嘅蒜蓉、粉絲鋪面😍扇貝嘅肉大大粒肉🤩燒到岩岩好🤓唔韌惹味之選😎
小妹有時北上都要去食下烤魚先開心🥳
但發現香港元朗有間烤魚都唔錯😉
所以呢家都唔洗特登北上食🤪
魚類有4款選擇🤗揀咗銷量No.1嘅江團魚

而烤魚味道揀咗「蒜香酸菜味」🐟真心大條
食激都食唔哂😝
而且魚皮煎得非常甘香😙魚肉嫩滑又充滿酸菜味
必食配菜火鍋寛粉、豆腐皮😎索哂火鍋湯底味道

重慶雞絲涼麵🐥
雞絲同麵條份量多😆麵條軟硬適中
果種辣令你一食上癮😜辣得好刺激

蒜蓉燒扇貝🐚
大量嘅蒜蓉、粉絲鋪面😍
扇貝嘅肉大大粒肉🤩燒到岩岩好🤓唔韌
惹味之選😎

2019-08-26 116 瀏覽
今天放工很累完全不想回家做飯,於是同兩個朋友相約到烤魚工房吃晚飯。因為我們都很喜歡吃魚的,其中一位朋友有點怕辣,結果我們叫了這一款,能夠吃到魚的味道,不會被辣椒蓋過。我特別喜歡吃茄子,這個加上蒜蓉辣椒的茄子特別好吃,不過就有點油膩。食物味道不錯,不過可能每桌都是開着火爐,所以餐廳非常之熱

食物味道不錯,不過可能每桌都是開着火爐,所以餐廳非常之熱
2019-07-06
20 分鐘 (堂食)
  • 烤茄子
  • 百香果多多
2019-08-26 113 瀏覽
元朗有好多好野食平時都好中意入黎潮聖下今日專登入黎試下呢間烤魚工房對烤魚好有熱誠以前會成日去大陸食魚宜加搵到一間咁正既烤魚店唔洗專登北上 好正🥰-呢間唔單止係食烤魚仲有唔同既串燒同前菜而且佢地既野飲款式都好多最重要係大大杯 岩哂一路食一路飲我地揀左水果茶同百香果多多完全足料 份量足夠飲到尾今次黎到叫左個鮮青椒味江團魚menu上面寫住江團魚無過嫩滑即刻諗都唔諗就揀左佢食完完全無失望 真係啖啖肉 而且揀左小麻小辣 唔會好辣對於我呢d食唔到辣既岩岩好!另外揀左個烤茄子同冰鎮秋葵秋葵完全fresh 再點佢個汁 唔錯既口感 中意秋葵既一定要試下😋
元朗有好多好野食

menu上面寫住江團魚無過嫩滑
即刻諗都唔諗就揀左佢
食完完全無失望 真係啖啖肉
而且揀左小麻小辣 唔會好辣
對於我呢d食唔到辣既岩岩好!

另外揀左個烤茄子同冰鎮秋葵
秋葵完全fresh 再點佢個汁
唔錯既口感 中意秋葵既一定要試下😋
2019-08-25 144 瀏覽
原來開左一間烤魚工坊,終於可以係香港都食到烤魚啦,因為朋友們同自己都好鍾意食烤魚,所以一定要來試試,難得香港有😆舖頭都算幾大,我地算來得早5:30pm就到,店員安排左卡位比我地坐。呢度有四款魚揀,分別係桂花魚,江團魚,海鱸魚和清江魚,可以揀辣度,由於我地都唔係好食得辣,所以都點左走辣的,我地揀左酸菜蒜蓉味桂花魚,面頭出左有原粒蒜頭粒仲有炸蒜頭粒,好惹味。 我地都加左寬粉,蘆筍,年糕,娃娃菜係烤魚度,另外都叫左幾款燒烤,包括原粒大大隻鮑魚,雞軟骨同蒜蓉金針菇,蒜味好濃。

2019-08-17
2019-08-20 1395 瀏覽
考完韓文約左朋友響元朗食晚飯慶祝慶祝!慶祝當然要食烤魚啦!呢間餐廳嘅烤魚有幾款唔同嘅魚可以揀,而且有唔同口味~我地就揀左酸菜蒜蓉味烤桂花魚,蒜蓉分量超級多,除左右原粒蒜頭仲有炸蒜,蒜蓉味香得黎又唔會太濃。酸菜鹹味比較重,雖然煮左好耐但依然有咬口。桂花魚肉質結實,味道鮮甜,就算醬汁濃味都掩蓋唔到魚肉嘅鮮味。除左可以食烤魚,仲有多款火鍋配料可以order放落烤魚度一齊食,另外仲有包羅萬有嘅燒烤食品、涼菜同飲品,仲有小龍蝦添!我地order左幾款火鍋配料,有娃娃菜、豆腐、寬粉、年糕、萵筍同安格斯牛,配料吸收曬湯汁精華,好入味呀!安格斯牛肥瘦均勻,牛味濃,正!另外我地仲order左烤四季豆、烤金針菇、烤鮑魚同烤雞軟骨,因為用左蒜蓉、辣椒或者孜然去調味,所以全部都好惹味呀!!不得不提烤台灣肉腸,出面塗左蜜糖,烤到外皮脆脆地,好味!飲品同樣味道出眾,我地order左幾款飲品,味道都相當唔錯~我飲嘅系熱情果多多,酸酸甜甜,好開胃,而且熱情果味濃郁,仲食到有果肉,真材實料!而且飲品大大杯都係30幾蚊咋,好抵飲!一夜左就見到好多人響出面排隊,證明呢間餐廳真係人氣爆燈呀!
考完韓文約左朋友響元朗食晚飯慶祝慶祝!慶祝當然要食烤魚啦!

一夜左就見到好多人響出面排隊,證明呢間餐廳真係人氣爆燈呀!

2019-08-17
  • 百香果多多
今日帶家人食烤魚,近近地選左元朗呢間,估唔到幾好食而且唔洗加一,抵食!烤魚口味多的讓我選擇恐懼症病發,因為不管哪一種都超吸引!烤魚選擇方面其實係先選魚,然後再選想吃的口味。魚可以選擇桂花魚、江團魚、海鱸魚、清江魚我地揀左冇骨既江團魚$298,然後就係揀口味啦,有毛血旺麻辣、重慶豆花、泡椒等等,唔食辣既可以揀豆豉或酸菜,由於家人不食辣,我地就要左蒜香酸菜口味!酸菜同魚好夾味道濃郁,好食。配菜每款$16我地點左4款,分別是木耳、腐竹、鮮豆腐、蓮藕。值得一提是鮮豆腐超滑,必配。烤扇貝($72/3隻) , 鮑魚 ($68/3隻)一上桌香氣撲面而來,鮑魚和扇貝的鮮味加上濃郁惹味的蒜香,鮮甜得黎滋味十足。烤茄子 $33 好林,好香,好入味,不愧為招牌菜。牛油錫紙娃娃菜 $32 是我個人最鍾意的一道。重慶雞絲涼麵 $39 雞絲辣辣地配清新青瓜絲好特別。芒果沙冰 $29 好冰涼,芒果味超重,阿爸最愛。

烤魚口味多的讓我選擇恐懼症病發,因為不管哪一種都超吸引!

烤魚選擇方面其實係先選魚,然後再選想吃的口味。

魚可以選擇桂花魚、江團魚、海鱸魚、清江魚

配菜每款$16

烤扇貝($72/3隻) , 鮑魚 ($68/3隻)

烤茄子 $33 好林,好香,好入味,不愧為招牌菜。

牛油錫紙娃娃菜 $32 是我個人最鍾意的一道。

重慶雞絲涼麵 $39 雞絲辣辣地配清新青瓜絲好特別。

芒果沙冰 $29 好冰涼,芒果味超重,阿爸最愛。

2019-08-18 106 瀏覽
要講元朗食烤魚,就會諗到教育路呢間烤魚工房,一到夜晚就勁多人排晒隊食諗住人試我試,過嚟排下啦試新野啦冇期望就唔會有失望一睇就知落足重手,食落非常咸之餘但都遮掩唔住條魚嘅腥味🤮條魚本身唔算大條,多骨,食落口未食得出辣,但就已經覺得非常咸苦+油膩感面頭嘅油層起完又有,起完又有另加配菜都仲係勁少,極少另外再叫咗D燒烤都係極普通貨色元朗人士如果真係鍾意食烤魚寧願俾廿蚊來回深圳3百蚊夠你食到2餐烤魚同大量配菜了 🤦🏻‍♀烤魚工房整體評分★★地理環境★★★店面大,多卡位,尚算舒適服務★★★忙,冇乜招呼,多生意好似唔憂做咁食物★★選擇少,份量少,味道差價格$$$貴夾唔抵食
諗住人試我試,過嚟排下啦試新野啦
冇期望就唔會有失望

一睇就知落足重手,食落非常咸之餘但都遮掩唔住條魚嘅腥味🤮

面頭嘅油層起完又有,起完又有
另加配菜都仲係勁少,極少

另外再叫咗D燒烤都係極普通貨色
元朗人士如果真係鍾意食烤魚寧願俾廿蚊來回深圳
3百蚊夠你食到2餐烤魚同大量配菜了 🤦🏻‍♀

烤魚工房
整體評分★★

地理環境★★★
店面大,多卡位,尚算舒適

服務★★★
忙,冇乜招呼,多生意好似唔憂做咁

食物★★
選擇少,份量少,味道差

價格$$$
貴夾唔抵食
2019-08-16 78 瀏覽
平時家人都好好奇點解我咁鍾意食烤魚,今日就帶埋佢地黎試下呢間烤魚工坊裝修頗有趣味,用了大量塗鴉裝飾,坐得都幾舒服蒜香酸菜味 江團魚 $298平時食烤魚我都鍾意食麻辣既,不過今次同家人黎,就試下唔辣既蒜香酸菜味啦!魚上面有大量蒜頭以及酸菜,就算唔辣都夠曬濃味呀!江團魚幾乎沒有骨,魚肉又滑,都幾推薦另外食烤魚仲可以加配菜,不過為免影響口味,所以最多只可以加四款咋。我地揀左木耳、腐竹、鮮豆腐、蓮藕,其中鮮豆腐真係好好味!超滑!蒜蓉烤扇貝$72/3隻扇貝新鮮大粒,粉絲吸收曬海鮮味以及蒜香味,好正厚燒牛舌串 $36/2串牛舌比較厚生,不會硬蒜蓉烤鮑魚 $68/3隻估唔到鮑魚都幾抵食!都係新鮮既牛油錫紙娃娃菜 $32好香牛油同蒜味烤茄子 $33是好食的,不過叫了不辣總是差左d嘢咁重慶雞絲涼麵 $39份量不算多,可以做餐前小食,不建議做主菜。味道有少少麻辣,加上爽口青瓜絲好開胃水果茶 $39黎到既時候全部人都嚇親,因為真係勁大杯!入面有大量水果,好抵飲百香果多多 $30酸酸甜甜我好鍾意終於都帶到家人黎試我鍾意既烤魚啦,佢地都表示唔錯比錢既時候先發現原來唔洗加一架,好開心
平時家人都好好奇點解我咁鍾意食烤魚,今日就帶埋佢地黎試下
呢間烤魚工坊裝修頗有趣味,用了大量塗鴉裝飾,坐得都幾舒服

蒜香酸菜味 江團魚 $298

蒜蓉烤扇貝$72/3隻
扇貝新鮮大粒,粉絲吸收曬海鮮味以及蒜香味,好正

厚燒牛舌串 $36/2串
牛舌比較厚生,不會硬

蒜蓉烤鮑魚 $68/3隻
估唔到鮑魚都幾抵食!都係新鮮既

牛油錫紙娃娃菜 $32
好香牛油同蒜味

烤茄子 $33
是好食的,不過叫了不辣總是差左d嘢咁

重慶雞絲涼麵 $39
份量不算多,可以做餐前小食,不建議做主菜。
味道有少少麻辣,加上爽口青瓜絲好開胃

水果茶 $39

百香果多多 $30
酸酸甜甜我好鍾意

終於都帶到家人黎試我鍾意既烤魚啦,佢地都表示唔錯
比錢既時候先發現原來唔洗加一架,好開心
2019-08-15 75 瀏覽
以前北上嘅時候都有食過深圳嘅烤魚,呢日同阿媽喺元朗呢邊行街之外,特登去咗呢一間鋪頭食正宗重慶烤魚。一入去覺得最特別嘅就係佢嘅裝修,因為我哋六點幾就去到,所以人唔係好多,但係到8點嘅時候已經坐滿左人。我哋猶豫左好耐要邊一種味,最後都係揀佢No.1嘅毛血旺麻辣味,再加左一個優惠組合嘅配菜。上咗條魚我哋先發覺原來本身條魚已經有配菜,所以我覺得如果兩個人食嘅話可以唔使另外再加配菜。條魚加配菜份量好大,麻辣味好正宗,而且我哋叫嘅江團魚基本上唔會食到骨,所以真係啖啖魚肉好好食。我覺得大家如果唔想去到咁遠食烤魚,嚟呢間烤魚工房真係一個唔錯嘅選擇。另外我哋仲叫咗牛舌同羊肉串,雖然我哋叫咗唔辣,但係食落有好重孜然味,唔錯。最後我哋仲叫咗兩杯飲品,飲品份量都好大杯,因為本身食辣野所以都需要解渴,尤其係百香果水果茶真係好大杯!

2019-08-12 1130 瀏覽
自從有了西鐵後, 去元朗就方便快捷了很多受到友人的邀約, 這次來到了<烤魚工房>店裡暫時只接受walkin, 不接受電話預訂我們到達的時候, 剛好有一桌客人吃完要雜開了我們就不用等直接坐下了(真的很幸運, 因為我們坐下後, 馬上就有幾批客人在外面等了)由於我不太能吃辣的關係,所以口味方面, 我們選擇了蒜香酸菜味,配搭肉質嫩滑的江團魚,再加上寬粉增加口感。另外, 我們也點了一些燒烤食物, 如厚燒牛告串, 烤雞軟骨和烤四季豆飲品方面, 我們各自點了一杯健康百香花水果茶和益力多沙冰店裡的兩邊牆用Graffiti寫上了店名,也貼上了一些海報, 配位紅色以及黃色燈的招牌, 趁著食物未到, 我就爭取時間到處拍照。很快, 侍應就拿著一盆烤魚來到了香氣隨著熱騰騰的蒜味酸菜散發出來, 令人食指大動江團魚的肉質鮮嫩, 沒有細小的魚骨, 加上口骨彈牙的寬粉, 可以說是無懈可擊。燒牛舌串有陣淡淡的孜然香,烤雞軟骨和四季豆都非常惹味。由於點了很多款濃味的食物, 最後我們決定來一些"甜點"烤秘制饅頭片配上煉乳絕對是上佳選擇, 另外燒一口日本甜蕃薯甜而不膩, 也非常美味呢!最後,我們以用料十足的百香
自從有了西鐵後, 去元朗就方便快捷了很多
受到友人的邀約, 這次來到了<烤魚工房>
店裡暫時只接受walkin, 不接受電話預訂
我們到達的時候, 剛好有一桌客人吃完要雜開了
飲品方面, 我們各自點了一杯健康百香花水果茶和益力多沙冰
很快, 侍應就拿著一盆烤魚來到了
香氣隨著熱騰騰的蒜味酸菜散發出來, 令人食指大動
燒牛舌串有陣淡淡的孜然香,烤雞軟骨和四季豆都非常惹味。
由於點了很多款濃味的食物, 最後我們決定來一些"甜點"
最後,我們以用料十足的百香果水果茶和酸甜醒胃的益力多沙冰,為這一頓飯畫上一個完美的句號。
蒜香酸菜味烤江團魚
健康百香果水果茶
益力多沙冰
  • 江團魚
2019-08-12 95 瀏覽
烤魚好多地方都有,但吾係到到地方都好食。今日小編黎到既烤魚工房的確岀色。餐廳環境都幾大,舒適,裝修都幾潮。🐟豆花江團魚 - $298江團魚係依到既推薦。食落去肉質的確鮮嫩,好滑,骨少且明顯。如果黎食,就一定要叫依隻魚。豆花味當然有豆花啦,厚實加上香濃既豆味。🦐海蝦串燒 - $40有4條,燒得香脆,蝦肉甜實。🐐羊肉串燒 - $29羊肉好食,加埋孜然粉。🐤雞軟骨串燒 - $26脆骨大粒,油脂少。🍹百香果水果茶 - $59食烤魚必飲,而且一大杯,兩個人share一齊飲都吾係問題。

餐廳環境都幾大,舒適,裝修都幾潮。

🐟豆花江團魚 - $298
豆花味當然有豆花啦,厚實加上香濃既豆味。

🦐海蝦串燒 - $40
有4條,燒得香脆,蝦肉甜實。

🐐羊肉串燒 - $29
羊肉好食,加埋孜然粉。

🐤雞軟骨串燒 - $26
脆骨大粒,油脂少。

🍹百香果水果茶 - $59
食烤魚必飲,而且一大杯,兩個人share一齊飲都吾係問題。
2019-08-11 266 瀏覽
今日到元朗烤魚工房食晚餐,好彩今日我們未夠6點就到所以即時有座位了。我們點了江團魚寫住無骨嫩滑加蒜香酸菜因為朋友唔食得辣。落單加埋配料會平一點。我們加了火鍋寬粉和魔芋。酸菜都幾好食味道適中,江團魚個魚都算幾香口配合起酸菜一起食幾夾。鍋中還有百頁,豆製品吸了湯更可口。火鍋寬粉和魔芋口感十足。我們還點了烤茄子,有蒜香茄子香軟滑身。食烤魚當然少不了飲品。本來每人一樣,凍檸七和青島。之後見到隔離枱健康百香果大大杯又多水果所以我們也點了一杯。水果茶中有百香果,蘋果,橙,椰果。真的大滿足,有口感又不是太甜。

蒜香酸菜江團魚

火鍋寬粉和魔芋口感十足。

烤茄子

我們還點了烤茄子,有蒜香茄子香軟滑身。

凍檸七

青島

食烤魚當然少不了飲品。本來每人一樣,凍檸七和青島。

健康百香果

青島
健康百香果
  • 健康百香果水果茶
2019-08-06 72 瀏覽
玩味濃烈的烤魚招牌,吸睛度極高,加上人山人海的等位大軍,已經值得一試。門外有餐紙(即是餐牌,可供預覽)餐廳內貫徹門面的特色,牆上都畫滿了塗鴉璧畫,用色艷麗,令人感覺愉快興奮。點了蔥油伴麵 $39,麵條口感彈牙,味道討好,雖只有青蔥數條,足以瞬間清碟。重點烤魚當然不能錯過,點了江團魚 $298,平日都不太認識江團魚,加上無骨嫩滑的簡介,著實吸引,即點了一尾,看過究竟。小妹不好辣,選了蒜香酸菜味,蒜粒炸蒜鋪得滿滿,絕無欺場;還有點青蔥點綴,視覺加分。推開蒜層,便看到酸菜滿滿的覆蓋魚身,酸菜碎切,沒有過咸過酸的情況,甚好!酸菜下的便是主角江團魚,魚肉肥美,口感軟綿,近乎無骨,跟餐紙形容的,十分類近。配菜揀了腐竹 $16,支竹配魚,傳統配搭,略嫌腐竹有點硬,有點可惜。午餐肉 $16,普通但我喜愛,美食就係咁簡單 💞💞健康百香果水果茶 $39,甜甜酸酸的,大量百香果籽在浮游,還加了椰果碎,重量級容量,一晚一杯已經足夠有餘。餐廳還有另類菜式,就是它的串燒,是夜雖然沒有點,但已經心癢難耐的計劃著下一回 💖💖。

午餐肉 $16,普通但我喜愛,美食就係咁簡單 💞💞

2019-08-04 81 瀏覽
現在不用深圳才可以食烤魚,香港現在都有得食啦! 今日七點來到,門外設有凳位比人排隊等候,但好嘢先多人排隊呀嘛。 招牌十分耀眼,閃爍不停,裝修帶復古和文藝感,有霓虹燈整成嘅圖案,牆身也有很多塗鴉。  江團魚 作為餐廳的NO.1魚,聲稱無骨嫩滑。怕吃到魚骨的我毫不猶疑地點了江團魚。烤魚體積尺寸比我的臉還要大,江團魚魚皮炸至脆身,魚肉甚多而且確實嫩滑,骨不是沒有,但魚骨與魚肉容易分離,也只是數條大骨,不善於吃魚的我也能輕易將魚骨挑去,很方便吃。而且一點魚腥味都沒有。  香辣重慶豆花味(小辣) 而湯底我選了香辣重慶豆花味(小辣),烤魚上鋪滿小辣,全都鋪放在烤魚上。浸著紅紅的麻辣油及鋪滿辣椒看似辣得驚人,後發現辣度與所點選的小麻小辣相符,辣中帶點麻。同時麻辣亦非常入味,小麻小辣剛好帶出野味而不會覆蓋魚鮮。湯底附上的豆腐都非常好味、滑溜,係重口味中帶來一點清新。 隨著火爐一直加熱,麻辣湯底會因沸騰時間而蒸發、較起初的更辣,辣得過癮。  配料單品每份加$16元,不算很貴。我們選擇了豆腐皮、鴨血、烏冬。 鴨血不覺腥,而且很滑,很好吃,也不會吸收辣油,不會太辣。豆腐皮數量很多,浸著麻辣油辣得滋味,越烤越

隨著火爐一直加熱,麻辣湯底會因沸騰時間而蒸發、較起初的更辣,辣得過癮。  配料單品每份加$16元,不算很貴。我們選擇了豆腐皮、鴨血、烏冬。 鴨血不覺腥,而且很滑,很好吃,也不會吸收辣油,不會太辣。豆腐皮數量很多,浸著麻辣油辣得滋味,越烤越好食! 烏冬較庭身,煮耐了也不會鬆散。  烤魚配菜則要$78元起跳,我們選擇了手打墨魚滑。 雖然價錢有點貴,但物有所值。手打墨魚滑非常新鮮,口感滑溜,墨魚味香濃。

飲品方面,十分推介健康百香果水果茶,大杯珍寶裝,有蘋果、百香果,解肥膩一流,非常適合夏天飲。水果茶亦有好多百香果籽增加口感,整體不會太酸。  再來的是益力多沙冰,頂部有數顆益力多爆珠,益力多的味道還是有的,酸酸甜甜,只是沒有真的那麼濃。

總結,這裡重點是沒有加一服務費,比很多餐廳好。烤魚價錢雖然不算便宜,但絕對值得一試。

2019-08-03
10 分鐘 (堂食)
2019-07-31 59 瀏覽
推薦元朗的烤魚工房👍🏻以後不用北上大都可以吃到美味的烤魚!店內氣氛不錯,走年輕路線,位置寬敞,平日的晚上人流還是挺多的。-【香辣重慶豆花味江團烤魚】HKD298點了人氣江團魚,湯汁有幾款可選,有辣有不辣!我從小愛吃辣,當然點重慶口味啦!湯汁很香🤤不會很麻,魚的肉質不錯,口感嫩滑。另外追加了優惠組合(HKD59),內有金針菇、土豆、蓮藕和海帶,還點了一份娃娃菜(HKD16),記得要多等一會讓材料吸收湯汁,會有越吃越香的感覺!吃到最後土豆煮成绵绵的,超入味!絕了🤤-【烤牛肉串】HKD29餐廳也有燒烤類選擇,牛肉串保留到肉汁,上面加上了點孜然粉,十分惹味!-【水果茶】HKD39強烈推薦點這杯✨眼看幾乎每桌都有點,超大的一杯,份量足夠2人分享,味道也很不錯。-📍烤魚工房 元朗教育路37號南天大厦地下8-9號舖Shop 8-9, G/F, Nan Tin Mansion, 37 Kau Yuk Rd, Yuen Long
【香辣重慶豆花味江團烤魚】HKD298
【烤牛肉串】HKD29