2019-04-30 708 瀏覽
7點到,等到9點先有得食,人有點多......鋪頭裝飾幾有特式,走街頭風。地方算乾淨企理,但是位置窄,坐得唔算太舒適!..三個人叫左3款小吃同一條魚,就夠飽。因為等太耐我地有去附近食小吃..🔸烤茄子好多蒜多汁,但係好咸,邊邊位置沒燒到,有點硬!..🔸蒜蓉燒扇貝扇貝彈牙,夠新鮮,但是燒過龍,粉絲乾曬黏著殻,完全食唔到!..🔸重慶雞絲涼麵最推薦既野食,味道酸酸辣辣,雞肉唔會乾,面幼過平時食既涼麵,口感更好,混著青瓜一起吃好夾!..🔸蒜香酸菜味烤江團魚主角烤魚,失望!本來選鱸魚,落單亞姐話鞋,問我地接唔接受到,最後屈服選左佢推薦既江團魚。好後悔呀!!! 江團魚肉質係軟爛,唔覺得係似佢形容係滑,仲有點腥,有淡水魚既泥味,唔好食!炸蒜有一點苦苦地!..總結係食物麻麻地,優點係員工服務態度好,價錢唔加一!
7點到,等到9點先有得食,人有點多......

🔸烤茄子
好多蒜多汁,但係好咸,邊邊位置沒燒到,有點硬!
烤茄子

🔸蒜蓉燒扇貝
扇貝彈牙,夠新鮮,但是燒過龍,粉絲乾曬黏著殻,完全食唔到!
蒜蓉燒扇貝

🔸重慶雞絲涼麵
重慶雞絲涼麵

🔸蒜香酸菜味烤江團魚
主角烤魚,失望!

蒜香酸菜味烤江團魚

總結係食物麻麻地,優點係員工服務態度好,價錢唔加一!
2019-04-27
120 分鐘 (堂食)
重慶雞絲涼麵
星期六晚,又係諗食咩晚餐好嘅時候,朋友話之前食烤魚呢間幾好食,所以冒住要排隊都去碰下運氣。8點幾,我地2人竟然等一張枱就入得。之後入去坐低就剔食物。魚就必食,其實我地2人都怕食唔哂,但係又唔想咁悶所以都加餸+小食。我地嗌咗: 1) 江團魚 *香辣重慶豆花味煮法價錢唔係最平,咁多款魚算偏貴一種,不過見介紹話係冇咁多骨,就即刻決定。2)自選餸菜:豆腐、手工面條3) 小食:燒韮菜————————————————————————————-味道:1) 魚真係冇乜骨,好易起到。辣度叫小辣都可以接受,好香好好食。一開始唔係好辣,之後就算加湯都會再更加辣,我地唔係好食得辣,但都ok,覺得好爽。去到後面食到好咸,真係唔可以再加辣湯。2) 豆腐其實本身都有,但係朋友係豆腐學好者,所以再嗌多種先夠喉。好嫩好好食,比起浸落湯豆腐嫩滑。3)燒韮菜,食得咁重口味,都係想有啲菜落肚。冇乜味,較為失望,燒得唔係好夠咁,食過其他地方的好食好多。4) 芒果至尊,期望太大,好一般,甜。5) 益力多沙冰,真係要等冰融都有排,一般。————————————————2人埋單共$400頭朋友話去大陸食會平啲,但係一來一回、車費可

我地嗌咗:

芒果至尊
益力多沙冰

—————————————-

味道:

4) 芒果至尊,期望太大,好一般,甜。

5) 益力多沙冰,真係要等冰融都有排,一般。

————————————————

2人埋單共$400頭
朋友話去大陸食會平啲,但係一來一回、車費可能都差唔多。

我地都好滿意,會再嚟。特飲就未必再飲,想再試其他小食。

環境都ok,坐得算舒服。

服務唔錯,員工都有禮貌。
2019-04-06
15 分鐘 (堂食)
江團魚  重慶豆花味
2019-04-07 386 瀏覽
烤魚癮起,又沒有時間北上解癮,就找找附近有什麼不錯的烤魚吃。之前曾經吃過尖沙咀的一間烤魚,但是辣得不正宗,就沒有再在香港找了。我看了其他食評找到了元朗的這間烤魚工房,看到大家對這間食店的評語也不錯,所以有天放工就來試一試吧。我們選了毛血旺麻辣味,配上無骨嫩滑的江團魚,再加上每次烤魚必點的金菇。吃烤魚怎麼少得了冰凍的啤酒呢?主菜上來了!看樣子很不錯哦,因為選的是毛血旺麻辣味,所以變相多了午餐肉、豬紅等配料,挺劃算的。一口下去,味道真不錯!食材入味,魚也真的嫩滑非常,和平時在連鎖烤魚店吃到的也太一樣了。另外,門面的裝修新潮,店員的態度也很好,主動為我們加湯,以防魚肉黏底。

吃烤魚怎麼少得了冰凍的啤酒呢?

2019-04-07 319 瀏覽
如果喜歡返下深圳等等,食下 探魚酸菜魚等等,有時候唔想專登返大陸,都可以試吓呢個烤魚工房 !店鋪裏面以卡座為主,未算十分之逼,但座位有些窄,所以人流量都算快,排隊等位唔算泰萊平均 20分鐘 左右就可以入坐,記得要人齊因為人齊先至可以放你入座,等待期間都可以劃定食物 ,而上菜速度頗快。係 串燒需時 !烤魚有 3 款魚可選,先選魚再選口味,有香辣重慶豆花味,毛血旺麻辣、鮮青椒味、泡椒剁椒味、菌香豆豉味、蒜香酸菜味等等,仲有兩款不辣口味。上枱的時候烤魚基本上已熟,只需待鍋滾起便可,由於叫左 小麻小辣,所以食起上嚟十分惹味,魚肉尚算嫩滑,但基本上只食到醬汁的味道,有配料但份量不多,而火鍋寬粉比較入味而且口感煙un。食得差不多一半時,會比較杰身可以加入湯底更入味。至於串燒,基本上都唔差,都係10分香口惹味!而食辣野,點都要叫返杯 飲品,爽一爽,這裏比較多人order 的係 百香果果茶,味道酸酸甜甜,十分開謂亦都能解些辣 !

食得差不多一半時,會比較杰身可以加入湯底更入味。

至於串燒,基本上都唔差,都係10分香口惹味!

2019-03-16 374 瀏覽
前日心思思想食烤魚,上黎open rice 搵下搵下搵到入黎,7點到門口有人等,我地等細檯第4張係門口已經揀好食咩,入到去坐底就入單,因為有小朋友,所以點左串燒佢地食,大人就食江團魚配鮮青椒味小麻小辣再跟年糕(呢個一定要叫),火鍋寬粉,同鴨血! 個烤魚越食越辣越好味佢條魚係先炸後落爐!我鍾意食佢先炸多過烤!所以我like !個年糕我覺得配菜入面最好味!所以呢樣如果黎食一定要叫!串燒全部要唔辣!但茄子阿仔食都話有d辣可能太多蒜蓉!我地都係叫熱門既雞翼,牛仔骨,肥牛金針卷,雞軟骨,韭菜,烤魷魚乾,炸魷魚鬚,燒茄子野飲叫左兩個沙冰同汽水!冇咩特別

再跟年糕(呢個一定要叫),火鍋寬粉,同鴨血!

個烤魚越食越辣越好味
佢條魚係先炸後落爐!我鍾意食佢先炸多過烤!所以我like
!個年糕我覺得配菜入面最好味!所以呢樣如果黎食一定要叫!

串燒全部要唔辣!但茄子阿仔食都話有d辣
可能太多蒜蓉

野飲叫左兩個沙冰同汽水!冇咩特別

2019-03-14 203 瀏覽
本身都有北上食烤魚的習慣 一直都希望香港有類似的見到烤魚工房就想try try可以自由選擇唔同既魚唔同既味道配菜可自由選擇 每樣$16 今次我試左海驢魚+蒜香酸菜味 配菜: 鴨血 大豆芽 凍豆腐整體蒜香味好夠但酸菜味就唔係好食得出開頭魚未入味 所以好似冇咩味咁但越食會越濃 甚至於有啲鹹而魚的肉質比我預期中*鞋除左烤魚我仲試左另一樣喱個一定要介紹比大家烤茄子🍆!就算唔食得辣都要叫BB辣 茄子上蒜味超夠 超香口😍😍
本身都有北上食烤魚的習慣

烤茄子🍆!

就算唔食得辣都要叫BB辣
茄子上蒜味超夠 超香口😍😍
2019-03-12 116 瀏覽
有日心血來潮想食烤魚,就上網做下research , 就search到元朗有間比較出名既烤魚店,立即出發試一試!未到七時已去到,入面已經坐爆左,要拎飛等位。 大約要等十幾張枱。最後等左around 45分鐘,終於有位了!Order 點一條江團魚 (HK$288)湯底揀左香辣重慶豆花味,小辣江團魚比較小骨,而且肉質好嫩滑。條魚面積都幾大,而且以豆腐作為免費配菜,豆腐吸左香辣湯底既汁,變得十分入味。另外,我點了蓮藕,鴨血,金菇等配菜。 當第一次order 連配菜同時order , 每款配菜$16。 如進食途中追加配菜,就$20一款。總括來說,這家烤魚同大陸既烤魚店不相伯仲,值得一試!

Order 點一條江團魚 (HK$288)
湯底揀左香辣重慶豆花味,小辣

江團魚比較小骨,而且肉質好嫩滑。

總括來說,這家烤魚同大陸既烤魚店不相伯仲,值得一試!
45 分鐘 (堂食)
2019-02-23 188 瀏覽
好少會去元朗嘅我,前日放假入去做義工,下午3點幾先食lunch,經過見到有間去食烤魚,我至愛食烤魚嘅男朋友,當然唔會放過就試吓,坐低姐姐好好招呼,地方乾淨,食嘢嘅時候仲有圍裙保護你件衫,真係好窩心我哋叫咗個大辣烤魚,姐姐仲驚我地食唔到估唔到咁好味,辣得好香條魚好新鲜,仲有好多配菜,唯獨是配料嘅新鮮牛柏葉有啲韌,鐘意食辣一定要試大辣,佢地d水果茶真係好好食,尤其草苺多多,平時我係絕對唔飲呢類飲品,不過試過就愛上,下次一定再幫襯
我哋叫咗個大辣烤魚,姐姐仲驚我地食唔到
2019-02-14 183 瀏覽
烤魚是炸熟後擺上烤魚爐,眼看非常油膩!到食用時已鞋,一點滑得感覺都無,一條烤魚以兩個人份量來講算少!燒烤串燒唔係直接燒熟的,應該先叮熱加蒜蓉烤一烤,因為生蠔及扇貝的殼邊完全凍的一點剛燒好熱辣辣嘅感覺都無!還有海蝦,全部痴肉,好唔新鮮!$40蚊4隻可以新鮮少少。不過...雖然如此,愛吃蒜蓉香的我還是全部KO掉!總括來講,烤魚還是去深圳食吧味濃魚滑!至於燒烤串燒,只是香味搭救!
2019-02-14
慶祝紀念
情人節
2019-02-11 153 瀏覽
一去到門口已經好多人,但等左大約四五個字左右就有位。入到去個環境好靚,好吸引人打咭。d服務員好有禮貌,雖然好多人好忙,但佢地都好好。起門口已經睇定食乜,所以一坐底就即叫。但個人覺得價錢有點貴,兩個人叫一條魚加兩杯嘢飲都每人二百。坐底見到有圍裙,呢個真係要加分。好細心,唔怕整到件衫,特別係白色衫嘅朋友。不過行返出黎件衫好大陣烤魚味。叫左鱸魚同豆花小辣,加寬粉。個寬粉好難咬,個吸左d湯味好好食。個豆花比我想像中滑,好好味!!!條魚都不過不失,個人覺得小辣啱啱好,因為佢會愈煮愈辣,而且可以加清湯或者辣湯。食完出黎仲見到好多人排隊。

2019-02-01 243 瀏覽
平日都會返深圳, 係深圳食烤魚, 水煮魚丫個D~ 但係唔知點解香港係好少見哩類型既餐廳, 可能香港人唔太仲意食淡水魚啦~ 但係朋友介紹我, 係元朗教育路有一間食烤魚,重慶燒, 新開叫"烤魚工房" 佢話佢個度D烤魚同重慶燒都幾好食, 所以今晚約埋朋友一齊去試下... 開心開心~ 去到環境真係好唔錯, 好時尚, 一D都唔似食中式野既地方, 卡位好濶, 坐得好舒服~~ 我地點咗一個必食江團魚毛血旺麻辣味烤魚$298, 間單時加配菜平D~ 每款$16, 後加就$20, 我地加咗火鍋寬粉, 凍豆腐, 我地再叫咗一堆重慶燒, 有燒蠔, 燒扇貝, 燒魷魚, 燒羊肉串,.... 價錢由26-68蚊不等~ 尚叫低食~ (烤魚開頭覺得有D貴, 上枱原來洗面盤咁大碗, 足夠4人食) 因為有朋友唔食得太辣我地點咗小辣, 未食聞到已經流哂口水~ 魚好滑, 但肉質好實淨好新鮮~ 開始後悔頭先點咗咁多野~ 有D驚食唔哂~ 但個湯麻辣好惹味, 面頭D花椒好正~ 好好味~ 而重慶燒, 羊肉串同燒牛舌係必食推介, 仲有要提提記得飲佢地個沙冰~ 好大杯好扺飲架~ 一杯可以由頭飲到尾~ 好辣既朋友必定要試既餐廳~~ 全給滿分~~ 正~
2019-01-03
2019-01-24 215 瀏覽
很懷念大陸既老壇酸菜魚🐟,所以入內一試。結果...失望而回!本人討厭食魚有骨,所以點左無骨既江團魚。江團魚烤過,皮有少許焦味,免強可以接受。滿心期待可以食到又滑又無骨既魚,但佢都係未清晒d骨。起初以為佢比錯第二條魚我😞。配菜方面加左娃娃菜同鴨血。吸左濃湯汁後其實味道ok,但始終同大陸食到既無得比。除左魚外,我地仲點左一份羊串🐑🍢,一份兩串,唔夠食。不過佢個羊串烤得好好味😍,調味料份量恰當,有味得黎唔會偏咸。 可惜得兩串。最後一句:要食中菜,番大陸食最好。

本人討厭食魚有骨,所以點左無骨既江團魚。
聲稱無骨的酸菜江團魚

最後一句:要食中菜,番大陸食最好。

2019-01-13 272 瀏覽
睇完紅葉🍁去左教育路睇下有咩好食,經過見到間<烤魚工房>幾乎滿座,自己又好耐冇食烤魚,所以即刻入去食啦😍😍首先簡魚,有4款🙎🏻‍♂️簡左第二貴既江團魚🐟 話因為冇骨,岩晒我xd 之後就係簡烤魚口味,我地都鐘意辣,一致決定要香辣重慶豆花味😆跟住當然唔少得配菜啦,有20-30款簡我地叫左豆芽、娃娃菜同烤魚一定唔少得既寬粉😛等左10分鐘度有野食啦條魚係煎過既,所以個皮係脆脆地,正呀👍🏻個汁係好香,d配菜(尤其係寬粉)吸晒d味超正👍🏻👍🏻除左烤魚,呢度仲有串燒,簡直係滿足晒我2個願望呀😆😆😆Order左烤饅頭同埋燒雞軟骨個烤饅頭真係好正,個皮係蜜糖味,仲要超脆!如果唔係太飽就真係會叫多一碟🤤🤤🤤另外個雞軟骨都好入味,細細粒可以食好多串,哈哈服務方面都唔錯,叔叔見我地個爐太猛火驚好快痴底,所以即刻幫我地較細d而且每人仲有條圍裙,好貼心💕2個人$300幾蚊食到好飽,又好味,好滿足😊Ps 7點幾食完已見到門口有好多人等位,要早d黎。
睇完紅葉🍁去左教育路睇下有咩好食,

首先簡魚,有4款
🙎🏻‍♂️簡左第二貴既江團魚🐟 話因為冇骨,岩晒我xd

跟住當然唔少得配菜啦,有20-30款簡
我地叫左豆芽、娃娃菜同烤魚一定唔少得既寬粉😛

等左10分鐘度有野食啦
條魚係煎過既,所以個皮係脆脆地,正呀👍🏻
個汁係好香,d配菜(尤其係寬粉)吸晒d味超正👍🏻👍🏻

香辣重慶豆花味江團魚

除左烤魚,呢度仲有串燒,
簡直係滿足晒我2個願望呀😆😆😆

Order左烤饅頭同埋燒雞軟骨
個烤饅頭真係好正,個皮係蜜糖味,仲要超脆!
如果唔係太飽就真係會叫多一碟🤤🤤🤤
烤秘制饅頭片

另外個雞軟骨都好入味,細細粒可以食好多串,哈哈
烤雞軟骨

而且每人仲有條圍裙,好貼心💕

2個人$300幾蚊食到好飽,又好味,好滿足😊

Ps 7點幾食完已見到門口有好多人等位,要早d黎。

香辣重慶豆花味江團魚
烤秘制饅頭片
烤雞軟骨
  • 江團魚
  • 秘制饅頭片
2019-01-10 167 瀏覽
元朗一向係好多雞煲同烤魚聚集嘅地方😍今次呢道烤魚工房食烤魚,入面有啲類似塗鴉嘅畫係牆😆原來呢度除咗烤魚之外仲有串燒㗎,不過我已經食唔落😙首先㗎烤魚種類、再揀口味然後揀配菜🐟#江團魚 ($288)😋好味指數:(7.5/10)+$10 毛血旺麻辣味我揀咗中麻小辣,又幾惹味😍烤魚食落去真係冇咩細骨,不過都要小心啲🧐食落去魚肉比較實,唔怕夾到散晒,魚皮脆卜卜又幾好味🤔其實烤魚入面,每樣配料都有少少, 例如黑白百業、薯仔、午餐肉同魔芋等等😙每份配料第一次落單嘅時候單點就$16,後加就$20😚我覺得豆卜同鴨血都唔錯😆#手切肥牛 ($88)😋好味指數:(6/10)肥牛比較大舊同多筋😢不過肉味ok嘅😚飲品大大杯幾抵飲.⭐溫馨小提示📌建議加四份,配料令到烤魚更惹味😚
元朗一向係好多雞煲同烤魚聚集嘅地方😍
今次呢道烤魚工房食烤魚,入面有啲類似塗鴉嘅畫係牆😆
原來呢度除咗烤魚之外仲有串燒㗎,不過我已經食唔落😙

首先㗎烤魚種類、再揀口味然後揀配菜🐟
#江團魚 ($288)
😋好味指數:(7.5/10)
+$10 毛血旺麻辣味
我揀咗中麻小辣,又幾惹味😍
每份配料第一次落單嘅時候單點就$16,後加就$20😚
我覺得豆卜同鴨血都唔錯😆

#手切肥牛 ($88)
😋好味指數:(6/10)
肥牛比較大舊同多筋😢不過肉味ok嘅😚

飲品大大杯幾抵飲
⭐溫馨小提示
📌建議加四份,配料令到烤魚更惹味😚
2019-01-08 166 瀏覽
烤魚呢個食品係今年先開始興起 一向都要長途跋涉及返大陸先食到好食嘅烤魚 估唔到依家喺元朗呢間烤魚工房都食到 真係勁開心呢度嘅烤魚分咗三種唔同嘅魚類 包括江清魚 江團魚 同埋海鱸魚 我哋就揀咗江清魚 魚肉好嫩滑 配上小辣嘅湯底 已經非常好食 旁邊嘅豆花其實係豆腐 索曬啲辣汁勁惹味 不過略嫌湯底煮得耐會咸 所以建議不斷加清湯去保持湯底嘅味道 除咗烤魚之外呢度仲有串燒食 叫咗個黃金烤饅頭 外面烤到脆卜卜 有啲似麵包嘅感覺 上面再加上蜜糖幾好食Wasabi脆魚皮 魚皮用咗涼拌嘅方法去做 非常爽脆 而且一啲都唔腥 wasabi嘅味道夠過癮 不過食到最尾有啲過辣

不過略嫌湯底煮得耐會咸 所以建議不斷加清湯去保持湯底嘅味道