2020-12-06 485 瀏覽
《廢物女孩👭食の覺醒》#紅磡篇🧜🏻‍♀️向左碌碌◀️◀️-🍴北京烤鴨煎餅 HKD45 + 薄脆 HKD3第一啖咬落去已經見到成堆鴨肉🤩 入面仲有京葱 芫荽 青瓜等等 (偏食🧜🏻‍♀️走左青瓜😹) 醬汁就好似平時食片皮鴨點嘅醬 基本上成舊嘢就好似片皮鴨嘅放大版 熱辣辣好好食🤤 店員每次都會同你講加唔加薄脆 口感會好食啲🌝 🧜🏻‍♀️試過曬加同唔加 嗱真係加左好食 脆卜卜又唔會淋左 係真係正嘅😚-🧜🏻‍♀️另外仲食過麻辣雞肉煎餅(HKD39) 似食緊口水手撕雞 都幾有辣感嘅 入面都係同樣嘅配菜😛 同埋其實一件都幾大舊 食完都幾飽😋✾味道覺醒指數: 3.8/5 抵食指數: 3.5/5 服務指數: 3.5/5
《廢物女孩👭食の覺醒》

味道覺醒指數: 3.8/5
抵食指數: 3.5/5
服務指數: 3.5/5
2020-11-15 528 瀏覽
聽講師傅係特登去學煎餅添!傳統地道嘅味道,香口嘅天津風味,選擇好多,每一份煎餅夠晒足料,一定有一款吸引到你🥙天津已經將煎餅果子已經納入左市級非物質文化遺產,想試到正宗嘅話快啲去!▪️孜然羊肉煎餅▪️麻辣雞肉煎餅▪️甜辣肉鬆煎餅:入面有啲脆脆,同其他煎餅唔一樣,個人來講覺得好特別

▪️孜然羊肉煎餅
▪️麻辣雞肉煎餅
外賣自取
餐廳主打少見既煎餅,要食到地道既煎餅已經買少見少。鋪頭仲特登俾食客可以望着職員親手製作煎餅,可想而之,餐廳對自己既食品係非常有信心,值得讚。而且有自家製湯品、飲料賣。叫左烤鴨煎餅($41),沙嗲豬梅肉煎餅($39)。望住師傅落勁多鴨肉好開心,每個step都唔簡單。估唔到拎上手好重好大份,滿滿既烤鴨肉餡,加埋薄脆食到chopchop聲,當lunch冇問題食完好飽。沙嗲豬梅肉煎餅又係啖啖都食到肉、青瓜,有肉汁同埋醬料,完全唔乾。豬梅肉瘦中帶dd肥肉,肉質非常腍軟,加埋沙嗲醬香口惹味,好食。整體,好難得仲搵到出色既煎餅,爆哂餡超好食。

叫左烤鴨煎餅($41)沙嗲豬梅肉煎餅($39)
烤鴨煎餅,另加薄脆

望住師傅落勁多鴨肉好開心,每個step都唔簡單。

沙嗲豬梅肉煎餅

沙嗲豬梅肉煎餅又係啖啖都食到青瓜,有肉汁同埋醬料,完全唔乾。
沙嗲豬梅肉煎餅

整體,好難得仲搵到出色既煎餅,爆哂餡超好食。
2020-10-25
  • 烤鴨煎餅
2020-11-10 330 瀏覽
想食好耐,之前係荔枝角食過另間,但已經結業。今日點咗甜辣肉鬆煎餅,味道可以,但加錢的脆餅似薄餅乾,記得係荔枝角食的脆片口感並唔係咁嘅。香港租金及食材都貴,這個價錢可以接受因為係飽肚之物。
想食好耐,之前係荔枝角食過另間,但已經結業。

甜辣肉鬆煎餅
外賣自取
真的是非常不推荐的一家店!!!先不论食物质素如何吧。首先,煎饼果子这种东西在大陆就是街头小吃,就算香港人工再贵,也不至于几块钱的东西这边能买到30-50,一顿饭的价格🤔。。最可笑的是,油条(薄脆)居然要加钱?那么没有油条(薄脆)叫煎饼果子吗,难道开这家店的人不知道酱料和油条是煎饼果子的灵魂吗?估计是🇭🇰的钱太好赚了吧。。。然后好吧,食物也分三六九等我懂,你溢价这么多就算了,可是你摊一个饼的速度是不是太慢了。我下单时候,前面还有4个人,我等了半个多小时,除了一个人买了2个,剩下的每人一个,平均算下摊一个煎饼要超过5分钟。好吧,可能有的人说精益求精,我想说如果这个速度在大陆的大学边上摆个摊,应该不要三天就会被砸了吧。摊手~最后,来个搞笑的。这店面除了落单区,里面可以站人应该不超过4平方米吧,最可笑的是这么小的地方居然有4个人。我在等待的半小时里仔细观察了下他们的分工,一个师傅负责摊饼,旁边一个应该是学徒吧。最搞笑的是居然全程无交流,就算想学习,师傅也指点一二吧,如果纯看就可以的话,拍个video回家反复看不就好了。然后是两个大妈,一个负责收银,一个不知道在干嘛?可能是洗什么吧,好吧,羊毛出
真的是非常不推荐的一家店!!!
先不论食物质素如何吧。
最后,来个搞笑的。这店面除了落单区,里面可以站人应该不超过4平方米吧,最可笑的是这么小的地方居然有4个人。我在等待的半小时里仔细观察了下他们的分工,一个师傅负责摊饼,旁边一个应该是学徒吧。最搞笑的是居然全程无交流,就算想学习,师傅也指点一二吧,如果纯看就可以的话,拍个video回家反复看不就好了。然后是两个大妈,一个负责收银,一个不知道在干嘛?可能是洗什么吧,好吧,羊毛出在羊身上,我终于知道这个煎饼果子溢价这么高的原因了。。。旁边新开的豪大大鸡排,更大的店面,更丰富的食物,更多的客人,更短时间。。对比真的好强烈。

最关键的是食物,嗯,一句话,不值得花这些钱和时间来尝试。对,连尝试都用了。。。
35 分鐘 (堂食)
2020-10-09 402 瀏覽
As alluded to in the title, 煎餅 is really not too easy to find in Hong Kong. They have a place which is alright very close to 天后地鐵站, but it’s really nice to find another place. Actually it was just by chance that I found this place while walking by, since for some reason this spot never showed up when looking on the search engines.Anyway, this place ain’t bad. I came later in the day, so they had run out of some stuff. However, I still managed to get a original bing and one of the duck ones.I did

I didn’t eat the thing right away... maybe it was like 2 hours after I bought it, so that could have impacted the taste. But anyway, it was fine. I’ll probably come back again to see if it’s better when eaten more fresh. If it’s better then, perhaps I’ll give a new rating?
2020-10-02
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (其他)
2020-08-16 601 瀏覽
This is surprisingly delicious and I recommend the spicy chicken with the extra cracker topping. The combination of the cracker heighten up the overall texture amd makes this chinese pancake sandwich so much more tasty. Their coconut ice drink is also fresh worth trying in a hot summers day.
2020-06-20 982 瀏覽
每天番工都經過一次,望入玻璃窗內整煎餅既廚房,都會覺得好吸引,之前試左一次,企響度等幾份先到我,條街又熱,不過果次趁熱食,好好食值得等,不過openrice最近可以下單自取就好方便啦,首次仲平廿蚊超抵,去到即刻拎,lunch就再食一次,真係要記得趁熱食,遲左去拎,皮凍左少少,雖然入面仲係好好味,始終會有少少影響,另外仲試左椰子沙冰,解暑真心推介!!我叫既係北京烤鴨煎餅,望住佢整都好治愈,皮上加隻蛋一齋烘,都係第一次見,增加左皮既口感,加鴨加青瓜,最緊要加薄脆!! 佢汁都查幾次,我覺得好有誠意!!不過真係會食到成面係,因為好厚身

不過真係會食到成面係,因為好厚身

用餐優惠
信用卡優惠
  • 椰子沙冰
  • 北京烤鴨煎餅
2020-05-21 1232 瀏覽
食厭咗茶記下午茶路過見到煎餅。 咦幾特別喎! 就黎試下啦。店面細,只做外賣。 有很多照片裝飾睇一睇餐牌,都有啲特別口味。先俾錢買食物,之後會畀個機仔你。響咗先入番鋪頭拎都未遲台式香腸煎餅即叫即整,很新鮮 。煎餅有蛋香及芝麻味。醬汁不算很多,但跟甜甜的台式香腸及薄脆很搭。掛住食,都唔記得影入面。😅入面都好多香腸,青瓜等。 我哋都係兩個人食一份,因為煎餅都幾有份量,幾飽下。我諗可以當一份正餐咁食。老陳皮山楂紅茶陳皮都幾多,酸酸甜甜,夠曬冰涼。感覺好消暑解渴。 好過成日飲咖啡奶茶檸茶。
食厭咗茶記下午茶

路過見到煎餅。 咦幾特別喎! 就黎試下啦。

店面細,只做外賣。 有很多照片裝飾

睇一睇餐牌,都有啲特別口味。

先俾錢買食物,之後會畀個機仔你。

響咗先入番鋪頭拎都未遲

台式香腸煎餅

掛住食,都唔記得影入面。😅

老陳皮山楂紅茶
  • 蒜香台灣腸煎餅
  • 老陳皮山楂紅茶
2020-05-10 763 瀏覽
呢個野由以前住紅磡睇住佢開張排晒長龍...到以家搬咗咁耐近期久違地嚟到紅磡先終於有機會試下之前一直試唔到嘅煎餅😂諗起果時長期見到呢間野D人要排成幾個鐘...今日嚟到呢度終於冇人排隊,可能疫情未完大家都未出嚟覓食住啦😹入到去落order都係即叫即整,同埋好快就有食物送上拎上手時都幾辣手下!大大份要慢慢食~北京烤鴨煎餅,餅皮厚薄適中,咬落感覺都好足料好厚身,份量嚟講都幾飽肚夠加分內餡除咗有北京烤鴨之外,配料有蛋﹑青瓜、蔥花﹑甜醬等等但味道反而唔算話好濃郁,餅皮偏淋冇乜香脆感覺烤鴨雖然都多但冇乜油香酥脆囓感覺可以話係中規中矩啦,旺中有間都係食北京烤鴨餅嘅好似好食D
呢個野由以前住紅磡睇住佢開張排晒長龍...到以家搬咗咁耐
近期久違地嚟到紅磡先終於有機會試下之前一直試唔到嘅煎餅😂

諗起果時長期見到呢間野D人要排成幾個鐘...
入到去落order都係即叫即整,同埋好快就有食物送上

拎上手時都幾辣手下!大大份要慢慢食~

內餡除咗有北京烤鴨之外,配料有蛋﹑青瓜、蔥花﹑甜醬等等
但味道反而唔算話好濃郁,餅皮偏淋冇乜香脆感覺
烤鴨雖然都多但冇乜油香酥脆囓感覺
可以話係中規中矩啦,旺中有間都係食北京烤鴨餅嘅好似好食D
2020-03-21 1298 瀏覽
又到食lunch時間,唔係好肚餓,所以想輕食一餐呢度鋪仔細細,只可以外賣自取煎餅選擇唔多,反而飲品比較多點左個北京烤鴨煎餅明顯見到餅皮上有蛋,表面有黑白芝麻餅皮口感QQ,薄得黎唔容易爛配料好多除咗有北京烤鴨之外,仲有青瓜、蔥花同甜醬等等⋯飽肚得黎會唔濟仲叫咗個陳皮山楂茶,飲到底就見到新鮮嘅山楂!平時飲開鐵觀音會覺得脹胃,原來加咗山楂就可以解決呢個問題啦!因為冇得堂食,平時經過呢一度都冇入去幫襯。但係而家需要食外賣🥡,就突然好想試吓。第一次喺香港搵到地方可以輕食北京烤鴨!體驗不錯👍🏻
又到食lunch時間,唔係好肚餓,所以想輕食一餐
呢度鋪仔細細,只可以外賣自取
煎餅選擇唔多,反而飲品比較多

點左個北京烤鴨煎餅

明顯見到餅皮上有蛋,表面有黑白芝麻
北京烤鴨煎餅

餅皮口感QQ,薄得黎唔容易爛
配料好多
北京烤鴨煎餅

仲叫咗個陳皮山楂茶,飲到底就見到新鮮嘅山楂!
自製老陳皮山楂茶

體驗不錯👍🏻
2020-03-20
自製老陳皮山楂茶
2020-03-19 527 瀏覽
已經食過好多次覺得好好食煙煙銀銀咁 即買即食仲好食😋個人覺得羊肉🐑最好食會突登由藍田出黎買🚌雖然等嘅時間有啲耐🚦但即整都係買點之一👍🏾好多料 煎餅都重手 真係當lunch都等😻
已經食過好多次
好多料 煎餅都重手
真係當lunch都等😻
  • 北京烤鴨煎餅
2020-03-11 625 瀏覽
小妹好鐘意食煎餅果子,好耐之前係中環食過,之後係中山再食到好味既煎餅果子,見到紅磡新開左間即刻去試北京傳統煎餅❣️🌯 (可揀薄脆或油條)走芫荽即叫即整,拎上手超辣手。餅皮口感唔會鬆散,有一隻蛋,蔥,芝麻,慷慨既薄脆,摺好後變左好厚一份煎餅,薄脆係煎餅的重點!醬汁唔會過鹹,配少辣醬可以增加多一份味道層次。好大份,女士們食一份絕對夠當正餐HKD31沙爹豬梅肉煎餅 +薄脆 🌯🐖🥒走芫荽有蛋,沙爹豬肉,青瓜,額外加左薄脆(必加!增加口感)沙爹唔係重口味style,淡淡沙爹香配清爽青瓜,如果鐘意重口味沙爹既話可能會失望HKD39+3小妹都係推介傳統簡單的煎餅😋煎餅廚房紅磡

北京傳統煎餅❣️🌯 (可揀薄脆或油條)走芫荽

紅磡

午餐
沙爹豬梅肉煎餅
2019-10-29 722 瀏覽
#麻辣雞肉煎餅 $31煎餅即叫即整 所以係超熱小編為咗影相 仲比佢辣親啲手指🥵個煎餅好足料 食到落底都仲有好多雞肉除咗雞肉之外仲有青瓜 食落多啲口感🤤其實喺街到食會有啲麻煩因為啲雞肉多到跌哂出嚟🤣而雞肉麻得嚟都好香 真係有少少辣唔食得辣嘅話都推薦北京烤鴨煎餅同樣都係好足料🤩評分:9/10
#麻辣雞肉煎餅 $31
唔食得辣嘅話都推薦北京烤鴨煎餅
同樣都係好足料🤩
評分:9/10
2019-09-07 779 瀏覽
尼間煎餅廚房初開既時候真係多人都爆炸想食都等唔到事關真係一排就要排3個鐘😅就係多人到咁樣隔左咁耐終於正常返終於食到呀果然名不虛傳當時唔明點解要排三個鐘但一試之後終於明點解排長龍因為真係好好食呀唔怪得咁多人排隊我叫左個麻辣雞絲加薄脆真係好食加左薄脆口感更豐富呀最鐘意係個麻辣汁係正宗麻辣味正呀👍🏻👍🏻👍🏻下午茶小食不錯選擇呀講真香港好少尼種煎餅食有特色掛住食都唔記得左影個內涵係點樣😂支持香港好食既小店👍🏻👍🏻👍🏻一路傳承👍🏻
尼間煎餅廚房初開既時候
真係多人都爆炸