同朋友相約到上環電腦城 一樓的 Uniboil 一人一煲,地點不算好找,但地下仍有機械人公仔 作醒目提示。地方寬敞Uniboil 的Gimmick 是 有機械人捧餐到你身旁,但它只懂直線走,去到最後仍要侍應把火鍋放到桌上。畢竟只是Gimmick吧,不可抱有太大期望。Uniboil 有不同的特色火鍋和不同的湯底供選擇,隨窩可選白飯或米線, 而肚細者/女生可以選擇吃完火鍋才決定上不上米線,而我就食完8-9成火鍋已覺得飽!米線口感煙韌, 吸滿了美味的湯底更加好味道!每個火鍋配料都比其他有特色。另外也可以加沙嗲醬/豉油。沙嗲醬是另外的辣,但其實湯底已經好夠味。我選了 日式壽喜燒 $98湯底是由日式醬油,味霖,柴魚,昆布煮成,甜甜地,是別的火鍋店難以找到的 。我食左幾口已經決定會再Encore!用的是 CAB 安格斯牛肉,牛肉味鮮甜, 脂肪比例平均, 好有牛肉香味,入口即熔,比起其他店 更高質。日式壽喜燒材料有 菇、牛肉、獅子狗、鳴門卷、丸、福寶等。最特別是半熟蛋,未見過火鍋入面有半熟蛋,等D 牛肉、椰菜熟左, 撈埋來食 特別好食!個烏冬等得耐左有D淋,福寶味道像甜蛋,但又無咁甜。朋友選了星級精

地方寬敞

Uniboil 的Gimmick 是 有機械人捧餐到你身旁,但它只懂直線走,去到最後仍要侍應火鍋放到桌上。畢竟只是Gimmick吧,不可抱有太大期望。

我選了 日式壽喜燒 $98
日式壽喜燒
日式壽喜燒材料有 菇、牛肉、獅子狗、鳴門卷、丸、福寶等。
個烏冬等得耐左有D淋,福寶味道像甜蛋,但又無咁甜。

朋友選了星級精選鍋 豬肉 $88
配 麻辣湯底,譚仔三小辣 比這還辣
星級精選鍋 豬肉
星級精選鍋 豬肉 $88
星級精選鍋有黑毛豬肉 , 花枝丸、魚蛋小籠包、魚子丸、福寶、鮮冬菇、黑木耳、椰菜和粟米。
魚蛋小籠包 外表像 小籠包,而味道像普通丸子;魚子丸魚子味香濃, 咬落去熱辣辣蟹子流出。

2017-09-01
2017-09-01 455 瀏覽
-特級黑毛豬肉鍋 $53 烏冬+$10(圖一)安格斯牛肉鍋 $53 配白飯🍚(圖二)🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂因為太想吃 所以急不及待跑去吃午市 我們各自選了一個鍋 兩個都是蕃茄湯 份量不算大 鍋裡很多蔬菜 有3-4塊肉 兩顆包心丸 豆腐等 蕃茄湯很香 味道也算濃郁 肉類方面 安格斯牛肉很有牛味 肉質不過不失 不會韌 而黑毛豬亦都不過不失 兩款肉類都是不太特別 但不會難吃 這個午餐也蠻飽的聽說晚市會有機器人送餐 所以我們決定下次再去吃晚市🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖滋味度💙💙💙💔(3.5)📍煮道 (上環)上環皇后大道西2-12 號百匯電腦城1樓A區(我們吃這家👆🏼)-煮道 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣道356號地舖#RnC_藍線-#香港美食#上環#煮道#筲箕灣##火鍋#打邊爐#安格斯#黑毛豬
特級黑毛豬肉鍋 $53 烏冬+$10(圖一)
安格斯牛肉鍋 $53 配白飯🍚(圖二)
🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂
味道也算濃郁 肉類方面 安格斯牛肉很有牛味 肉質不過不失
不會韌 而黑毛豬亦都不過不失
兩款肉類都是不太特別 但不會難吃 這個午餐也蠻飽的
聽說晚市會有機器人送餐 所以我們決定下次再去吃晚市

🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
滋味度💙💙💙💔(3.5)
📍煮道 (上環)
煮道 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道356號地舖
#RnC_藍線
特級黑毛豬肉鍋
安格斯牛肉鍋
2017-08-30
特級黑毛豬肉鍋
安格斯牛肉鍋
Openrice 裡看到上環有間機械人火鍋餐廳,gimmick 就一流,但不知食物是否好吃呢?一人火鍋的好處就是不需你推我讓,一人一份不用爭。火鍋的選擇並不算多,而每一份也可選擇配白飯或米線,所以一定會飽肚。機械人岀來了!本以為機械人會把鍋呈上,但原來它只是在走廊直線行過,然後由店員把火鍋拿到我們面前。寶寶不吃牛肉,所以點了星級精選鍋 ($98)。選了美國極黑毛豬肉配蕃茄湯底。店員大力介紹蕃茄湯,強調是用真蕃茄煮成的。蕃茄味果然香濃,酸酸甜甜的十分開胃,拌飯吃簡直一流。本以為豆腐會是滑豆腐,原來是我們喜愛的冰豆腐呢!冰豆腐吸受了整鍋的精華,像海綿一樣,咀嚼時湯汁湧進口裡,十分滋味。我就要了日式壽喜燒 ($98)。湯底是由日式醬油,味霖,柴魚,昆布煮成,味道清甜,喝完也不口渴。用的是 CAB 安格斯牛肉,果然是高質牛。肉質細嫩又多汁,大理石紋脂肪並無過量殘脂,牛味濃郁。本以為裡面的烏冬早已煮得過稔,但竟然是既爽滑又彈牙,絕對高質!所以我把我的白飯也交給我的飯寶寶了~其他配料也不過不失,包心丸有驚喜,還盪到嘴呢嘻嘻。

其他配料也不過不失,包心丸有驚喜,還盪到嘴呢嘻嘻。

2017-08-27
2017-08-27 352 瀏覽
难得去一次上环,让老婆搜一搜心水的铺头。搜到这家吃一人一锅,之前试过其他地方的一人一锅都还不错,这家评价也还不错,心想应该不会中伏。本人喜欢吃辣,遂点了份麻辣牛肉锅,分量够,但是蔬菜放了很多卷心菜... 本人对卷心菜不是很感兴趣,如果是娃娃菜就更好了。汤底我觉得是可圈可点的,对于喜欢麻辣的人来说简直不能更爽。老婆点了份海鲜锅,番茄汤底,很浓郁,食物多样,很抵食。总体来说,这个价钱食物质素算是超值。另外,用餐环境空间很大,我们坐在靠近窗边,还可以瞅一瞅街上车来车往和周边环境,算是惬意。

麻辣特级安格斯牛肉锅
2017-08-26
  • 特级安格斯牛肉锅
  • 环球海鲜锅
2017-08-24 250 瀏覽
本身睇weekendhk講到呢到嘅一人鍋幾正幾正,就約人去食啦點知中伏!去到一個人都無已經心知不妙,結果叫左個泡菜煲哇!!!!啲料係多,但湯底岀事,唔辣之餘,一味得個咸字相反,朋友個豬骨湯就好似好少少,不過都係偏咸
點知中伏!
去到一個人都無已經心知不妙,結果叫左個泡菜煲

哇!!!!啲料係多,但湯底岀事,唔辣之餘,一味得個咸字

相反,朋友個豬骨湯就好似好少少,不過都係偏咸

2017-08-21 217 瀏覽
這一次到了位於上環的機械人餐廳-煮道Uniboil,主打一人一鍋的火鍋餐廳今次午餐時段試了兩款火鍋,每一個餐都跟一碗白飯和飲品。我試了兩款火鍋,第一款為安格斯牛肉火鍋(南瓜湯底)湯底有很濃的南瓜味,牛肉味道ok,也有不少配料如嗚門卷、魚蛋、玉子等等,以HK$58來說,性價比很高!第二款為環球海鮮鍋,四川麻辣湯底,有不少海鮮如帆立具、大蝦、青口、蠔,用料絕不馬虎而且湯底很濃,令人舌頭有麻痺感。這餐廳不錯,一個人去吃火鍋也不錯,一群朋友去更可試試不同湯頭😋😋

環球海鮮鍋 (四川麻辣湯底)
安格斯牛肉鍋 (南瓜湯底)
2017-08-19
環球海鮮鍋 (四川麻辣湯底)
安格斯牛肉鍋 (南瓜湯底)
  • 南瓜湯底
2017-08-21 159 瀏覽
店內主打一人一鍋,由local牛肉精選🐂星級精選鍋($98)四種丸🍥/枝豆棗/福寶/冬茹/雲耳/金茹/粟米韓式部隊鍋($88)午餐肉/雞蛋🍳/芝士🧀/福寶/冬茹/腸/蟹柳/年糕/辛辣麵/金茹/泡菜份量十足 ⚬⚪爽嫩滑⚪⚬ 牛肉比一般火鍋店高質..脂肪嫩紅吳肥❗全程keep住熱湯底温度✌可選配飯🍚/或米線但兩款鍋個人比較🏆部隊鍋🏆味道吸引我多点尤其D料應有盡有

店內主打一人一鍋,由local牛肉精選🐂
星級精選鍋($98)
四種丸🍥/枝豆棗/福寶/冬茹/雲耳/金茹/粟米

韓式部隊鍋($88)

全程keep住熱湯底温度✌可選配飯🍚/或米線
但兩款鍋個人比較🏆部隊鍋🏆味道吸引我多点尤其D料應有盡有

2017-08-19
5 分鐘 (堂食)
叫得一人一鍋,當然要順應獨身潮流一個人去食。平日夜晚八九點抵達,人去樓空,得番幾枱食緊。侍應服務欠佳,企咗嚮道兩分鐘都冇個理我,唯有自己搵位坐,坐落點知張枱未抹乾淨,整污糟咗個銀包。點咗個精選鍋配安格斯牛肉,湯選四川麻辣,加點奶茶(珍珠賣晒!)。機械人送餐,其實只係送到路邊,仲要只講普通話,大扣分。先講奶茶:完全係台式奶茶,中規中舉,冇乜得別,唔好太大期待。到麻辣鍋。初時飲落啲湯好似冇乜味,但係煮煮下愈嚟愈有味,香味有少少唔夠,但係麻味夠晒,唔止得個辣字,算係好食嘅麻辣鍋。附送嘅安格斯牛肉,切得厚薄適中,而且肉質甚高,有口感,唔會韌。不過份量唔算多。另外附送嘅丸都各有特色,全部都會爆醬,請期待。結論:算係好食嘅火鍋店,而且價錢公道,無論單人多人都值得一試。

奶茶

四川麻辣鍋

機械人送餐,其實只係送到路邊,仲要只講普通話,大扣分。

另外附送嘅丸都各有特色,全部都會爆醬,請期待。

2017-08-09
四川麻辣鍋
2017-07-17 261 瀏覽
同朋友一齊夾左4人同行的groupon黎試試一會一鍋成日以為團購冇好野,呢間完全係一個例外。以食物質素黎講,其實根本唔需要做團購。只不過因為地點問題,先需要用團購黎吸引人同增加人流。入到去間舖係Open area咁樣,座位好鬆動。地點關係,呢間店人流好少,聽朋友講筲箕灣就好爆。Groupon食嘅係星級精選鍋,湯底有3款揀: 蕃茄、南瓜同麻辣,肉都有3款揀: 安格斯牛、黑豚肉同羊。我地3款湯底都有叫到,肉就淨係叫左牛同豬。配一杯青檸梳打,米線或白飯一碗。鍋入面有蔬菜、有好多款丸、有你揀左嘅肉。蕃茄湯味濃,清清地但又唔會淡咪,健康之選。南瓜湯有奶味,寫蔬菜同肉真係好夾。麻辣真係好香,開頭第一啖未係好辣,但越食越又麻又辣,感覺係偏台式嘅麻辣 安格斯牛肉質靚,本人平時比較細食,所以份量剛剛好。朋友們平時邊爐都係食肉哭,就覺得肉量少左點。值得一提嘅係佢調味料入面的麻辣醬 係台式嗰種好麻好辣嘅味道!我同我好食得辣嘅朋友都係勁鐘意 食一個鍋我地都添左好多次麻辣醬!最後淥完個米線,用一大匙的麻辣醬黎撈,好好食啊 青檸梳打都調得好好飲,微微有埋香茅陣味,比街外得青檸加梳打來得有層次。整體好好食,如果
同朋友一齊夾左4人同行的groupon黎試試一會一鍋

值得一提嘅係佢調味料入面的麻辣醬
係台式嗰種好麻好辣嘅味道!我同我好食得辣嘅朋友都係勁鐘意

整體好好食,如果開喺九龍或者新界區就好啦,我一定會成日幫襯
可惜2間分店都喺港島區,唔係買Groupon我真係未必會過海黎食
因為2個地方對新界人黎講都太隔涉了。
2017-07-16
用餐優惠
團購
  • 麻辣醬
  • 青檸梳打
2017-06-05 240 瀏覽
.日式火鍋壽喜燒 $88.餐廳玩美國工廈風,但又配以十幾年前興過,依家又再興返嘅機器人送餐,老實講綽頭大但無用,送餐慢,最後咪又係要侍應人手上枱,令人不禁懷疑係咪又係一間只會賣科技而忽略左餐廳最基本應該重視嘅食物質素。.講返壽喜燒鍋先,價錢$88相對合理,平民化價錢,除左料夠,湯底亦好有甜味,並無一般餐廳喺處理醬油湯底時只會一味咸,餐廳有8款鍋物,再配11配湯底可以揀,而且店員亦好用心向其他客人介紹餐牌同推薦菜式,同啱啱入去嘅感覺有好大分別。.煮道 (上環)上環皇后大道西2-12 號百匯電腦城1樓A區.#explosion上環#explosion香港區
日式火鍋壽喜燒 $88
煮道 (上環)
上環皇后大道西2-12 號百匯電腦城1樓A區
#explosion上環
#explosion香港區
  • 星級精選鍋
最鍾意打邊爐一人一鍋嘅我,知道屋企附近開咗啲間餐廳,非常之興奮~兩個人因為都好想食牛,所以叫咗星級精選鍋,主要係想食個安格斯牛肉,個牛肉真係好味嘅,唔係快餐店一人一鍋個d可以比~個餐有多種湯底選擇,一個揀咗蕃茄湯,老闆介紹話佢哋嘅蕃茄湯底係每日用新鮮蕃茄煮出嚟,唔係用番茄醬,所以係健康自選,飲落去果然分得出唔係普通貨色,果然係新鮮好味,好濃郁,推介!!另一個揀咗清湯;個餐可以薯粉或白飯~另外仲有好多丸做配料,啲丸都好特別唔係普通街市可以搵到嘅。特別鍾意醬爆嘅蟹子丸。總括黎講質素材料都好好!! 環境又舒適,服務都好好,又有wifi~

,個牛肉真係好味嘅,唔係快餐店一人一鍋個d可以比~
啲丸都好特別唔係普通街市可以搵到嘅。特別鍾意醬爆嘅蟹子丸。
,個牛肉真係好味嘅,唔係快餐店一人一鍋個d可以比~
啲丸都好特別唔係普通街市可以搵到嘅。特別鍾意醬爆嘅蟹子丸。
2017-05-25 174 瀏覽
呢間主要係打邊爐為主, 但係唔係行任食制,價錢不貴 平均100左右!但夠飽!份量岩岩好~呢間d牛其實好好食 係 cab 安格斯牛, 質素很高,如果問有咩唔同? 一般打邊爐既牛係比較硬身,肉質比較粗,呢間d牛係好滑,好明顯就可以食出個分別出黎!湯底有好多選擇起碼有十款以上既湯底!岩晒唔同口味既人~^^呢個丸特別好食, 好似係芝士龍蝦丸之類...特飲都好大杯, 比出面size大1.5/2倍左右!唔洗驚唔夠飲啦!

呢間主要係打邊爐為主, 但係唔係行任食制,
價錢不貴 平均100左右!但夠飽!份量岩岩好~

呢間d牛其實好好食 係 cab 安格斯牛, 質素很高,
如果問有咩唔同? 一般打邊爐既牛係比較硬身,肉質比較粗,
呢間d牛係好滑,好明顯就可以食出個分別出黎!
湯底有好多選擇起碼有十款以上既湯底!
岩晒唔同口味既人~^^

呢個丸特別好食, 好似係芝士龍蝦丸之類...
特飲都好大杯, 比出面size大1.5/2倍左右!
唔洗驚唔夠飲啦!
2017-05-25
如果千其百趣要給趣10個趣相信我會給8個趣因為這間餐廳是有機械人送餐的十分有趣呢!講回正題看菜單時發現原來這間餐廳是美國過來的過江龍在香港是第一間分店有多款不同的火鍋蝴蝶結姐姐點的是美國肥牛火鍋一上枱面滿到瀉的配料讓人目瞪口呆湯底是南瓜湯喝一口香甜幼滑火鍋裏邊有肥牛及不同的肉丸而朋友則只點了一個麻辣豬手火鍋橙紅色的湯底單看賣相已經覺得辣豬手炆得入味而且軟腍香辣的口感配白飯認真地惹味火鍋的配料份量充足而且價錢合理現場都不少人光顧呢這個晚餐蝴蝶結姐姐和朋友也表示很滿意呀!
如果千其百趣要給趣10個趣

豬手炆得入味而且軟腍
香辣的口感配白飯認真地惹味

火鍋的配料份量充足而且價錢合理
現場都不少人光顧呢
這個晚餐蝴蝶結姐姐和朋友也表示很滿意呀!
金黃南瓜湯極黑毛豚肉
煮道麻辣豬手鍋
2017-05-17
3 分鐘 (堂食)
2017-05-21 7138 瀏覽
今日和太太出上環煮道食dinner, 我點了星級精選鍋配清甜粟米湯和珍珠奶茶。餐廳好有特色有機械人送餐, 機械人將火鍋送到我面前,好特別好得意, 見到我點的星級精選鍋有國旗牙簽, 好有兒時回憶(以前酒樓的Jelly是用國旗牙簽插上的, 太太的牙簽有特區區旗! 哈!) 星級精選鍋有安格斯牛肉, 花枝丸、魚蛋小籠包、魚子丸、福寶、鮮冬菇、黑木耳、椰菜和粟米。安格斯牛肉味鮮甜, 好有牛肉香味, 有油花,入口即熔, 好高質素的安格斯牛;花枝丸食落去彈牙, 爽口, 好美味;魚蛋小籠包我第一次食, 小籠包內有魚蛋味, 食落去好有特色, 魚蛋好有鮮味,皮薄得黎又彈牙, 十分惹味,;魚子丸魚子味香濃, 咬落去熱辣辣蟹子流出, 好美味;福寶是餐廳除安格斯和魚蛋小籠包外另一特色配料, 好彈牙好香, 福寶有餐廳名, 很有特色, 味道不錯;配菜方面, 鮮冬菇大大塊, 味道彈牙;黑木耳味道爽脆,粟米好鮮甜, 椰菜新鮮爽口, 而且份量十足, 中和火鍋配料的油膩感, 很豐富的火鍋配料, 而且份量十足, 一人食剛剛好;粟米湯底味道清甜, 有好香粟米味, 好明顯是用新鮮粟米煲成, 粟米粒好鮮,配上濃香雞湯, 味道恰到好
粟米好鮮甜, 椰菜新鮮爽口, 而且份量十足, 中和火鍋配料的油膩感, 很豐富的火鍋配料, 而且份量十足, 一人食剛剛好;粟米湯底味道清甜, 有好香粟米味, 好明顯是用新鮮粟米煲成, 粟米粒好鮮,配上濃香雞湯, 味道恰到好處夾得剛剛好, 整個湯底好清好鮮甜;最後飲品我點了珍珠奶茶, 奶茶茶味好滑好香, 珍珠大小適中, 很少見火鍋店售賣的珍珠奶茶有這水準, 高質素的特飲。餐廳環境舒適, 冷氣通風很好, 食完不會成身「打邊爐」味, 火鍋湯底清甜美味, 配料豐富, 安格斯牛美味, 福寶和魚蛋小籠包很有特色。蟹籽丸味道好味, 而且又有機械人送餐和特色國旗牙簽, 價錢超值, 抵食豐富打邊爐。

珍珠奶茶
星級精選鍋配清甜粟米湯
2017-05-20
2017-05-20 194 瀏覽
友人約在上環晚飯,地點很特別,位於電腦中心的角落。但環境也不錯,乾淨企理,頗有格調。甫進門即發現美女機械人在捧餐,實在有意思。店內的風格近西式風情,不來店主是過江龍,「煮道」就是他從美國帶來的。全店主打火鍋,主是一人一鍋。款式很多,有齊各國風味。湯式、配料皆可自選,彈性十足。友人點的牛肉壽喜鍋,湯底甜甜很正宗。雪花牛肥瘦分佈佳,是上級食材。我點了麻辣雞鍋,湯底是四川辣鍋的辣。辣度十足,更帶一點麻。雞肉很多,一鍋有十多件。雞肉煮得剛好,嫩滑易咬開,也很入味。伴碟的薯粉很吸收湯汁,十分惹味。一人一鍋的份量已很多,如貪吃可追加配料,但我們都認為一鍋已是很足夠了。每人約一百元左右,很「抵食」。
友人約在上環晚飯,地點很特別,位於電腦中心的角落。

但環境也不錯,乾淨企理,頗有格調。

甫進門即發現美女機械人在捧餐,實在有意思。

我點了麻辣雞鍋,湯底是四川辣鍋的辣。辣度十足,更帶一點麻。