星期日同朋友突登入馬灣chill下,雖然之前都有去過馬灣,但之前都只係徘徊係廣場/東灣個邊打卡,今次同朋友決定入遠啲,係葵芳搭NR332巴士到田寮新村附近行下,入到民居附近就見到呢間好靚既餐廳!🤩 餐廳出面有好多花花草草,仲要係食好特別既土耳其菜,於是就同朋友入左去了,chill就係要咩都唔諗!🙂‍↔️ 好彩我地都真係冇揀錯!🥳餐廳裏面既佈置、傢俱同餐具都好有土耳其色彩!餐廳店員都好nice同健談,問佢的話,佢會同我地講解好多土耳其人既飲食文化!另外有洗手間係入面,好方便~ 餐廳有得揀吧檯同座檯,仲有籃俾我地擺袋,好體貼!👏🏻講野食之前,仲想介紹佢個自助吧corner,左邊既係土耳其茶 (味道有D似花茶幾香),可以自己斟,想試下土耳其風味可以係上面加糖,店員話土耳其人習慣飲甜茶,而太苦都可以加水土耳其烤雞飯1/2 Mersin Chicken Rice (Half Portion) ($178) 🫰原來1/2隻雞都咁大隻,每舊雞肉都好大舊,肉質鮮嫩、多汁、亦都烤得好香,真係色香味俱全!佢有個土耳其醬味道都好特別,有陣紅酒味又酸酸甜甜,但撈飯同雞肉都好match,減低左烤雞帶黎既油膩感。因

原來1/2隻雞都咁大隻,每舊雞肉都好大舊,肉質鮮嫩、多汁、亦都烤得好香,真係色香味俱全!佢有個土耳其醬味道都好特別,有陣紅酒味又酸酸甜甜,但撈飯同雞肉都好match,減低左烤雞帶黎既油膩感。因為好食,覺得再多啲飯就更加正🤩 店家話啲醬真係從土耳其運過黎,同埋係佢試過味道覺得好match先選用,可見佢地製作都好用心,配合港人口味!另外,沙律菜都好新鮮好爽 👏🏻👩‍🍳

土耳其全日早餐 Turkish all day Breakfast ($158)

呢個早餐雖然同我認知早既all day breakfast好唔同,但我覺得佢豐富同埋好靚!🫰 店家話土耳其人好注重家庭元素,齊整既感覺,所以會準備好多野一齊食,包括左唔同既醬、炒蛋同埋包,好有特色 (sry,店家講左仲多既野,但我記唔到,有興趣去問佢🤣)。 特別想推介佢既醬!!!🤤🤤 4種醬都好好食!特別係紅蘿蔔醬,個醬都係坐飛機黎,再加紅蘿蔔同大蒜既感覺,出奇地match!仲有鷹嘴豆醬同埋玫瑰蜂蜜醬 (?),又香又帶有啲甜味,出色 !應該要叫多個薄餅用埋D醬 哈哈!😍😍

廚師推介:拉絲小麥餅拼盤 ($168)

又係第一次見既食物,又係好精緻,好欣賞廚師🙈 小麥餅上面既土耳其糖 (?)、雪糕等係偏甜,但係夾埋小麥餅既鹹一齊食就中和返。小麥餅外層鬆脆,入面因為有芝士所以有拉絲效果,同埋感覺煙煙韌韌幾特別 👏🏻👏🏻 多人一齊share可以一試😆😆

百香果黃皮青檸特飲 (凍) ($58)

好新鮮!黃皮味好香濃,夏天飲,酸酸甜甜,解膩又透心涼 🤤

煮土耳其咖啡體驗 (主食+$80)
話明要chill,我地仲試左煮土耳其咖啡,第一次玩呢個沙爐哈哈!仲知道豆油既重要性。要飲土耳其咖啡都要時間等同埋有學問,為左清潔口腔,首先要飲水清走所有味道,先好飲一啖咖啡,再食一啖甜既土耳其糖,呢3個steps不斷循環先得🙊👍🏻

最後,餐廳仲有土耳其衫同埋手飾俾客人打卡/體驗用,有咁多野做,真係冇兩個鐘都唔走得,真心chill!䁽下眼仲見到有狗仔營養餐menu。同場加映店長沙沙跳上張枱搵野食既好身手🤩🤩

結論
🫰整家店的氣氛都好好,所有野都好精緻,女仔黎到一定覺得心心眼
🫰味道好出色!
🫰貓店長巡舖加分
⚡️價錢的確唔算平,但間唔中食一次特色野好可以👍🏻👍🏻🤤

好味度:9.5/10
回頭度:9/10 (會儲一排錢encore再過黎食!)
  • 土耳其全日早餐
  • 土耳其烤雞飯
2024-09-27 119 瀏覽
📍「熱沙咖啡」- 馬灣今次食食食之旅嚟到馬灣😌平時weekend 係香港無咩節目,就諗住去吓馬灣玩,當去個小旅行,點知俾👧🏻搵到間好chill 嘅土耳其cafe ,仲可以試埋土耳其服飾同沖土耳其咖啡,超得意‼️‼️‼️📷Cafe裝修充滿土耳其🇹🇷風,店面唔算大但坐得幾舒服,唔單止有土耳其衫、首飾同帽,可以著住嚟打卡影相,仲有得參加咖啡工作坊,自己落手落腳沖咖啡,幾特別嘅嘢體驗🤩呢度仲有貓店長🐱「沙沙」同狗狗「啤啤」🐶,超可愛又親人🥰岩哂中意動物嘅朋友仔😇🍴土耳其烤雞飯1/2💰HK$178✨推薦指數:8.5/10半隻烤雞比想像中大隻,食落皮脆肉滑夠juicy,就算雞胸都唔會鞋,醃得好入味😋沙律份量好多,有紫椰菜、粟米、紅蘿蔔等,仲有白飯鋪底,夠哂balance 👍🏻🍴秘製雞肉烤餅💰HK$178✨推薦指數:7.5/10Kebab 好大份,入面包住有好多沙律菜、烤雞肉、番茄仔,用上千島醬甜甜哋幾夾,不過醬比較多,雞肉乾身咗啲😗每一啖都咬到好多料,層次幾豐富,不過大份到食個陣有少少狼狽🤣🍴土耳其開心果酥餅💰HK$68(主菜+HK$30)✨推薦指數:7/10印象中未食過土耳其甜品,所以嗌咗近期大熱嘅#
📍「熱沙咖啡」- 馬灣

🍴秘製雞肉烤餅
💰HK$178
✨推薦指數:7.5/10

🍴土耳其開心果酥餅
💰HK$68(主菜+HK$30)
✨推薦指數:7/10
印象中未食過土耳其甜品,所以嗌咗近期大熱嘅#開心果 味🤣
甜品賣相好靚🤩蝴蝶酥放係雲尼拿雪糕上,旁邊放咗開心果酥,打卡一流📸
食落蝴蝶酥幾厚身,口感酥脆香甜;雲尼拿雪糕口感幼滿唔算太甜,中間混合咗果仁碎增加口感😙主角開心果酥反而食落個底比較硬身,而且非常甜,👧🏻就唔係太接受到咁甜嘅酥🫣

🍴土耳其咖啡
💰HK$58(主菜+HK$30;教玩+$80)
✨推薦指數:8/10
呢度最特別係有得自己沖土耳其咖啡‼️
Staff 會示範咗先,然後就教👧🏻點樣沖,成個過程仲可以著土耳其🇹🇷衫一路沖一路打卡,樂岩情侶去拍拖拖🥰
自己沖嘅咖啡特別好飲,飲落比較苦,但佢會配埋土耳其軟糖,一邊食一邊飲,軟糖嘅甜中和咗咖啡嘅苦,岩岩好☕️😙

🍴一生紫愛
💰HK$68(主菜+HK$30;教玩+$80)
✨推薦指數:8/10
賣相幾靚,下面係紫薯奶,上面有雲尼拿雪糕,飲落紫薯味好濃,飲飲下仲食到紫薯粒同果仁粒,口感好豐富☺️

下午茶
朋友👱🏻‍♀️帶咗我嚟呢間土耳其🇹🇷餐廳兼咖啡店等我試吓土耳其咖啡同料理🤣店長哥哥招呼好好,對土耳其🇹🇷咖啡同埋食物好 knowledgeable👍,仲同好多客人都有講有笑👍$48「鮮紅石榴特飲」:顏色紅卜卜,有淡淡的紅石榴味道,少少甜,夠清新😋$158「土耳其🇹🇷全日早餐」:應該有鷹嘴豆蓉、乳酪醬、白桃醬、漬紅蘿蔔絲、土耳其式 Tortilla、滑蛋煎牛肉腸、沙律菜,相當豐富😋;「土耳其🇹🇷全日早餐」嘅組合對我嚟講幾有趣,亦都好味😋$158「烤香草慢煮鴨(辣/不辣)½隻」:要咗唔辣😋;½隻鴨份量其實相當多,呢隻鴨大隻多肉,80°C慢煮之下鴨肉肉質軟熟,加咗香草煮當然就更加香啦🤣;仲配有沙律菜、車厘茄、珍珠米,同慢煮鴨一齊食,好夾又好食😋「香蕉🍌加牛油果🥑」:有好香香蕉同埋牛油果味,好滑好 creamy,好清新😋「香蕉🍌加芒果🥭」:有好香香蕉同埋芒果味,都係好滑好 creamy,都係好清新😋Turkish Coffee 教玩 跟主菜 +$80 :店長哥哥教煮土耳其🇹🇷咖啡,好玩又好飲👍,咖啡係用喺土耳其🇹🇷烘焙同磨成極幼咖啡粉嘅咖啡煮成,味道唔酸亦唔苦,但係有香濃咖啡味,口感好乾淨,係一

Turkish Coffee 教玩 跟主菜 +$80 :店長哥哥教煮土耳其🇹🇷咖啡,好玩又好飲👍,咖啡係用喺土耳其🇹🇷烘焙同磨成極幼咖啡粉嘅咖啡煮成,味道唔酸亦唔苦,但係有香濃咖啡味,口感好乾淨,係一個獨特嘅味道😋

仲見到有人客穿上餐廳提供嘅土耳其🇹🇷服裝沖咖啡,玩得好開心🤣

仲有好可愛嘅貓咪🤣
【假日好去處·土耳其咖啡工作坊☕️🤪】/////馬灣有間黃色小屋 去到揀件土耳其服飾體驗沖咖啡 土耳其燈工作坊(需預約!!)同店主養嘅貓貓同狗仔一齊玩吓 好寫意🥹交通方面由荃灣搭331/331S巴士到田寮新村只需15-20分鐘 仲快過出九龍🤣.|土耳其全日早餐 ($158)個包充滿芝麻香 外脆内軟 食到停唔到😳配搭紅蘿蔔絲沙拉同蜂蜜醬組合係最夾 另外仲有新鮮沙律菜同雞蛋 非常豐富~|秘製雞肉烤餅 ($178)烤餅質感濕潤鬆軟😁雞肉用土耳其調味料醃製過 調味適中保留到雞肉味道|土耳其工作坊(主菜+$80)一對一沖咖啡體驗 用上熱沙煮熱 散發咖啡香氣 逐漸變得香濃🌬️易上手又飲到順滑清甜嘅咖啡 平衡到甜酸味 店員贈送土耳其玫瑰花糖以及明信片證書作為紀念🌹|一生紫愛 (跟餐+$48)New!!💜用天然紫薯加乳酪制作出一杯美味紫薯飲品 仲食到香草杏仁粒雪糕|土耳其開心果酥餅 (跟餐+$30)酥皮每層都脆卟卟 充滿開心果碎粒 甜度偏高 配香草雪糕中和番個味道~——--📍熱沙咖啡 (馬灣)馬灣大街村北335號地舖
【假日好去處·土耳其咖啡工作坊☕️🤪】
/////

|土耳其全日早餐 ($158)

|秘製雞肉烤餅 ($178)

|土耳其工作坊(主菜+$80)

|一生紫愛 (跟餐+$48)

|土耳其開心果酥餅 (跟餐+$30)

——--
📍熱沙咖啡 (馬灣)
馬灣大街村北335號地舖
2024-06-01
  • 熱沙咖啡
發現週末好去處‼️ 位於馬灣既「熱沙咖啡」主打正宗土耳其料理,裝潢充滿異國風情,除左可以沖招牌熱沙咖啡之外,仲有土耳其服飾比大家試著🇹🇷 餐廳仲有馬賽克燈﹑畫碟工作坊,等大家體驗土耳其文化,真係好食又好玩🥰❝ 土耳其咖啡 跟餐+$𝟹𝟶/教玩+$𝟾𝟶 ❞黎到一定要試下一對一既沖土耳其咖啡體驗☕️ 店員對當地咖啡十分了解,share左唔少知識比我地聽~咖啡用熱沙焗熱後滲出豐富油脂,氣味濃郁,味道同平時既Americano唔同,估唔到咁好飲😋 配上特色土耳其軟糖一齊享用,獨特味道令人一試難忘.ᐟ 最後會送上明信片證書作為紀念,好有儀式惑😍❝ 土耳其烤雞飯𝟷/𝟸 $𝟷𝟽𝟾 ❞半隻烤雞份量十足🐓燒至皮脆肉嫩,保持滿滿肉汁,真係幾好食👍🏻 另外伴有沙律菜同白飯,有紫椰菜﹑粟米﹑車厘茄,等超級豐富.ᐟ❝ 秘製雞肉烤餅 $𝟷𝟽𝟾 ❞Kebab都好巨型😆 包住烤雞肉、沙律菜,以千島醬調味又幾夾,每啖都好足料👍🏻 ❝ 一生紫愛 +$𝟼𝟾 ❞餐廳既特飲賣相好靚,打卡一流✨ 利用紫薯製作出夢幻紫色💜 味道濃郁,仲有一球雲呢嗱雪糕,大滿足呀.ᐟ❝ 香蕉牛油果奶酪 +$𝟼𝟾 ❞清新健康之選🥑 香蕉同牛油果比例平均,入

❝ 土耳其咖啡 跟餐+$𝟹𝟶/教玩+$𝟾𝟶 ❞

❝ 土耳其烤雞飯𝟷/𝟸 $𝟷𝟽𝟾 ❞

❝ 秘製雞肉烤餅 $𝟷𝟽𝟾 ❞

❝ 一生紫愛 +$𝟼𝟾 ❞

❝ 香蕉牛油果奶酪 +$𝟼𝟾 ❞

清新健康之選🥑 香蕉同牛油果比例平均,入口順滑,唔會太甜😋

由荃灣搭𝙽𝚁𝟹𝟹𝟷巴士/葵芳搭𝙽𝚁𝟹𝟹𝟸/青衣搭𝙽𝚁𝟹𝟹𝟶,車程𝟷𝟻-𝟸𝟶分鐘,到「田寮新村」落車
2024-08-31 68 瀏覽
一個寫意嘅週末下午,去了一間馬灣的土耳其餐廳,裏面一份燒雞和土耳其雲吞,味道不俗,值得一試。此外,店舖環境氣氛很好,非常適宜三五知己一起打卡,特別推介土耳其咖啡。
2024-08-28 66 瀏覽
去馬灣探訪朋友新居,佢就帶咗我哋去附近村屋嘅隱世小店食土耳其菜🤩 家庭式佈置,加上有貓店長,簡直係打咭之選😻 第一次食土耳其餐,本身亦冇咩認識,結果好有驚喜🤗☕️#土耳其咖啡:聽講係喺啲熱沙上面煮嘅咖啡。細細杯,味道好濃郁,幾好飲;仲有一杯可以refill。唔記得搞勻,個底有好多好似沙嘅咖啡粉,所以最後濃到refill完都要再加水😹 送嘅一粒糖對我嚟講就冇乜特別🫡🫡🐔#土耳其烤雞飯:好好食嘅烤雞😋 我哋叫咗1/2隻雞,舊雞都幾多肉,醃得幾好味🤤 加埋啲醬料食就一流~~🥗#土耳其全日早餐:係一盤大沙律+幾盤小食(目測同味道似係:芝士、豆泥、蘿蔔蓉+蜜糖醬)+腸仔炒蛋(?)+烤餅嘅組合。將所有嘢夾晒落舊烤餅度,再好似食韓式烤肉咁隊落口,感覺好正同好好食🤭🥐#伊斯坦漢堡:轉咗牛角包,味道都唔錯,可以一試。🍨#土耳其開心果酥餅:無論係雪糕定係酥餅,都係好甜🥲🙈後尾先發覺原來唔記得叫雞肉烤餅😹😹😹 好彩份量都算大份,大家都夠食😆

土耳其烤雞飯

土耳其全日早餐
🥐#伊斯坦漢堡:轉咗牛角包,味道都唔錯,可以一試。

伊斯坦漢堡
🍨#土耳其開心果酥餅:無論係雪糕定係酥餅,都係好甜🥲🙈

土耳其開心果酥餅
2024-08-20
土耳其烤雞飯
土耳其全日早餐
  • 土耳其烤雞
今日去馬灣探朋友,朋友帶咗嚟食土耳其菜,餐廳唔大,但每個角落都花心思佈置,充滿土耳其風情,而且啲碟都是自家設計,非常精美。呢度除咗餐廳之外,仲有唔同嘅workshop,例如教整土耳其熱沙咖啡、整土耳其燈等。我哋叫咗土耳其烤雞飯、牛肉薄餅及兩杯特飲。另外,玩了土耳其熱沙咖啡workshop。#土耳其烤雞飯非常足料大份,有成半隻烤雞,烤得皮脆肉嫩,肉質非常之Juicy,加上特製嘅香料,非常好食。#牛肉薄餅薄餅有芝士、牛肉同車厘茄等蔬菜,牛肉本身用特製醬料醃過,非常惹味,加埋滿滿嘅芝士,非常滿足。#左手香雪條配檸檬左手香特飲佢哋嘅限定飲品,非常Fresh嘅一杯嘢飲,炎炎夏日,必試!#土耳其鴛鴦雪條拿鐵咖啡雪條同咖啡唔係好甜,鴛鴦配咖啡非常夾,而且非常清爽涼快。#土耳其熱沙咖啡 workshop 店員會教你整熱沙咖啡,仲可以着土耳其服裝整,一邊整咖啡一邊打卡,做完仲有證書,非常有趣體驗。而咖啡就非常之香濃,再配上土耳其糖,鍾意飲咖啡嘅人一定唔可以錯過。

#土耳其烤雞飯

#牛肉薄餅

#左手香雪條配檸檬左手香特飲
佢哋嘅限定飲品,非常Fresh嘅一杯嘢飲,炎炎夏日,必試!

#土耳其鴛鴦雪條拿鐵咖啡
雪條同咖啡唔係好甜,鴛鴦配咖啡非常夾,而且非常清爽涼快。

#土耳其熱沙咖啡 workshop
2024-08-11 75 瀏覽
今日入左馬灣渡假,見到有餐廳試土耳其傳統熱沙咖啡,就一於去試下。原來仲可以親手學整🤣🤣🤣店員好熱情介紹,首先比我哋cosplay傳統服裝,一邊著住沖咖啡。倒入咖啡粉、加水、堆沙、沖六次之後就可以見到咖啡油。先飲水,食一啖土耳其軟糖,就可以飲啖咖啡啦。一杯咖啡,土耳其人會嘆一個下晝,果然慢活既節奏😇店裏面仲有叫啤啤既poodle 同沙沙既貓貓,勁可愛🥹我地嗌左個伊斯坦堡burger ,chicken roll, 小麥蛋糕,好好食呢❤️店內環境優美,好多馬賽克燈,同土耳其既畫,好岩坐係到傾計
  • 熱沙咖啡
2024-07-18 132 瀏覽
地点和交通我愛伊斯坦堡是在馬灣村大街北335号地下。在青衣地鐵站地下可以坐珀麗灣shuttle bus 330号便可以直達。也可以在荃灣西地鐵站坐珀麗灣shuttle bus 332号前往。裝修和設計餐廳入口是一對穿透式的雙趟式玻璃門,門前種有許多花草和特式擺置,從馬灣鄉事會路轉右走50米左右便可以看到。特色及服務水準餐廳是由幾位愛好土耳其文化的好朋友十多年前共同創辦的,搬進馬灣已經是第二個年頭了。不可不提的是猫猫店長莎莎,這隻猫猫非常可愛,人見人愛,在我們進餐的過程中一直在傍陪伴著我們進食。而餐廳的老闆之一亞Ben更是一位非常熱愛土耳其飲食文化的年青人,餐廳內的擺設,食材,壁畫,以至特色菜單等都是由他們幾位創辦人精心收集和設計的。 Ben更是一位好有愛心和樂於助人的人,在馬湾區內很受居民的歡迎。在我們進餐的两個多小時內便有一位居民來感謝亞Ben幫忙找到熱心人收養了區內一間已结業寵物店所棄養的一隻狗。期間亦有一位業主帶同他的拉布拉多犬來與莎莎店長遊玩。這隻狗與莎莎已是好朋友,一進門便伏在地上不停地擺尾,不願意離開。菜色因天氣很熱,亞Ben先準備了一壼土耳其蘋果茶去暑和醒醒胃口,茶味與一
地点和交通

裝修和設計

特色及服務水準

菜色

因天氣很熱,亞Ben先準備了一壼土耳其蘋果茶去暑和醒醒胃口,茶味與一般红茶差不多,但酸酸甜甜,非常醒胃,暑氣全消。

午餐第一道菜是土耳其烤鷄沙律。鷄肉超棒和入味,配以自製的土耳其醬,酸酸甜甜非常可口。

第二道菜是三文鱼pizza, 三文魚好新鲜,配以特製醬汁和薄切红蘿白絲,我俩二人將整個十二吋的薄也清掉。

食完烤鷄和薄餅後亞Ben為我們準備了他精心調製的夏日凍飲,一杯是百香果奶昔,别一杯是烤紫薯奶昔,起捧。

甜品後便是重頭戲之熱沙煑土耳其咖啡。Ben解釋他用的咖啡粉是土耳其深培精磨咖啡粉,味道醇厚。他把两湯鍉的咖啡粉加在一個銀製咖啡壼內,並放在熱沙爐上先加熱,待煑出一層咖啡油後先倒那層油到咖啡杯內,再把咖啡多煑一會並釋出陣陣咖啡香味後便上杯,配以土耳其甜軟糖,別有一番特色和風味。
2024-07-08 116 瀏覽
☕️放假去左一間好有氣氛嘅土耳其小店🌈餐廳每個角落都可以打卡添👍☕️熱沙咖啡:磨咗嘅咖啡粉好似沙一樣咁樣幼滑😍咖啡味道好香👅甘甘地👍自己學煮嘅咖啡又係另一番味道喔🥳🍕牛小排薄餅:薄餅即叫即做🔥上面仲鋪滿勁多牛小排🐃啖啖肉✅好有誠意💯🍗土耳其烤雞:呢個土耳其烤鷄充滿住香草嘅香味🌿好惹味✅鷄皮脆卜卜🔥雞肉烤完仲好嫰滑添🥳☕️紅石榴茶:熱嘅紅石榴茶好香👍飲完好醒胃🥳🥃蘋果茶:用一個好有土耳其特色嘅杯裝住嘅蘋果茶🍎特別甜呢🥳🍷黃皮八香果雪條特飲:特飲上面個條黃皮八香果雪條好特別❤️酸酸甜甜又冰凍🥶好有趣呀🥳🍹一生紫愛:呢杯有故事嘅一生紫愛😍真係啱曬熱戀中嘅戀人呀💘好重紫薯味🍠大愛呀👍飲完都會心心眼呀😍

☕️紅石榴茶:熱嘅紅石榴茶好香👍飲完好醒胃🥳

🥃蘋果茶:用一個好有土耳其特色嘅杯裝住嘅蘋果茶🍎特別甜呢🥳

😎今次入馬灣, 專程為熱沙咖啡 🏜️而來🫡😚體驗整土耳其咖啡☕️, 渡過一個輕鬆特別的假日下午♪(´ε` )🥹上次撞正餐廳不定期休息, 大家可以先whatsapp查詢🧚🏻‍♀️📍位於馬灣村屋一帶, ⤴️碼頭靠右沿巴士站, 🚶🏻踱步約10-15分鐘便到餐廳內佈滿土耳其吊燈💡等擺設, 充滿異國風情🖼️😌小店空間不大, lunch time🈵座 (預約定會穩陣啲📞)🐕🐈有2隻可愛店長:沙沙(猫女)|啤啤(狗女)😍好乖, 任摸唔嬲, 十分討喜🥰餐廳除咗提供多種工作坊✋🏻, 更有土耳其服飾供客人穿著體驗😉🎊消費滿$400, 可🆓免費獲得VIP會藉一年🔸牛肉薄餅🍕 $158 5.5/10🍕薄餅係脆薄類, 番茄醬底🍅☑️牛肉(似香腸片🤣), 翠玉瓜, 洋蔥🧅, 紅椒中間的🥕紅蘿蔔椰菜沙律幾好食, 咸咸地~🔸土耳其烤雞飯1/2🐔 $178 5.5/10🐔雞肉尚算嫩, 唔會好乾嚡旁邊有個🇹🇷土耳其特色醬, 🍚撈飯唔錯~🔸青瓜粟米檸檬特飲🥒 +$48 6/10🥒🌽🍋新鮮打製, 好fresh~🔸土耳其咖啡體驗☕️ (主食+$80) 7/10🤩終於到今次嚟cafe的重點: 土耳其咖啡☕️☕️味道甘香, 唔會太苦澀
😎今次入馬灣, 專程為熱沙咖啡 🏜️而來🫡
😚體驗整土耳其咖啡☕️,
渡過一個輕鬆特別的假日下午♪(´ε` )
🥹上次撞正餐廳不定期休息,
大家可以先whatsapp查詢🧚🏻‍♀️

餐廳內佈滿土耳其吊燈💡等擺設,
充滿異國風情🖼️😌

小店空間不大, lunch time🈵座
(預約定會穩陣啲📞)

🐕🐈有2隻可愛店長:
沙沙(猫女)|啤啤(狗女)
😍好乖, 任摸唔嬲, 十分討喜🥰

餐廳除咗提供多種工作坊✋🏻,
更有土耳其服飾供客人穿著體驗😉

🎊消費滿$400, 可🆓免費獲得VIP會藉一年

🔸牛肉薄餅🍕 $158 5.5/10
🍕薄餅係脆薄類, 番茄醬底🍅
☑️牛肉(似香腸片🤣), 翠玉瓜, 洋蔥🧅, 紅椒
中間的🥕紅蘿蔔椰菜沙律幾好食, 咸咸地~

🔸土耳其烤雞飯1/2🐔 $178 5.5/10
🐔雞肉尚算嫩, 唔會好乾嚡
旁邊有個🇹🇷土耳其特色醬, 🍚撈飯唔錯~

🔸青瓜粟米檸檬特飲🥒 +$48 6/10
🥒🌽🍋新鮮打製, 好fresh~

🔸土耳其咖啡體驗☕️ (主食+$80) 7/10
🤩終於到今次嚟cafe的重點: 土耳其咖啡☕️
☕️味道甘香, 唔會太苦澀, 都幾易入口👌🏻
配開心果軟糖🍬

☑️沿用中東煮法, cezve咖啡壺喺沙爐上煮製
💁🏻餐廳老闆會step by step逐步解講👂🏻

🅢🅣🅔🅟
1. 加2勺咖啡粉🥄
2.拉茶方式加水🚰
3.放上沙爐上, 圍起沙堆煮熱♨️
..🏜️沙堆中慢慢加熱, 表面會浮出一層豆油..
4.將豆油舀起裝在自己揀嘅杯子裡🥄
5.放回沙上轉8-10個圈繼續加熱🔄
6.🎉完成🎉
🤲🏻店主更送上自家製的Postcard作留念👻
2024-06-18 83 瀏覽
每次去馬灣,都覺得似去左一趟小旅行,入到去感覺好悠閒,今日順便去左呢間土耳其餐廳,餐廳面積唔大,但每個角落都悉心佈置,入到去好似去左土耳其咁,平日LUNCHTIME餐廳坐滿人,深受街坊歡迎,一分錢一分貨,食物用料好高質,食得出係老闆既心思作土式虎蝦什錦海鮮配麵包海鮮用料足,重點係全部好新鮮,唔係D蝦仔、蜆仔咁簡單,有蠔、虎蝦、魚、青口,個汁超香甜海鮮味,配埋個烤脆左既包,好好味土耳其招牌烤雞一定要試下佢呢個招牌烤雞,火喉剛剛好,D雞好嫩滑,有雞味,再加埋特製既香料醃製,味覺去到另一層次餐廳仲可以玩埋土耳其咖啡體驗,自己沖咖啡俾自己飲,仲有著住土耳其服飾打卡,超正!! 杯咖啡用正宗土耳其咖啡粉沖,好香好有特色!!

土式虎蝦什錦海鮮配麵包

土耳其招牌烤雞

2024-06-17 65 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨土耳其熱沙咖啡體驗-🇹🇷 馬灣特色餐廳隱藏係民居之中, 鋪位唔大但有大枱可供多人用餐, 仲有貓店長沙沙坐陣🐱 🇹🇷 Menu主食選擇唔算好多, 但款款都好有土耳其特色; 反而飲品無論咖啡/非咖啡都多元化, 仲 keep住出新menu-☕️ 土耳其咖啡workshop💯用熱沙煮咖啡被列為聯合國非物質文化遺產之一, 店內所有咖啡用具都係直接由土耳其採購💯先加水入幼滑咖啡粉煮滾出豆油, 𢳂落咖啡杯, 再加熱滾多幾次, 調教到自己鐘意既濃度就可以倒入杯中, 配上有nut既糖果飲好夾-🥧Turkish Kunefe✨土耳其小麥蛋糕裡面仲有拉絲芝士, 好香小麥味, 連埋雪糕冰火交融啖啖香甜-🥘Chicken Kebab 💯香料雞肉放係軟熟烤餅上包住食, 充滿沙律醬好juicy, 有大量新鮮沙律菜好fresh-🥗Istanbul All Day Breakfast✨擺盤好靚, 都係沙律為主, 配上咖啡粉蘋果, 甘筍沙律, 乳酪醬同白桃醬; 熱食有個肉腸炒蛋配烤餅-🍹夏之戀💯呢杯特飲用左百香果, 黃皮, 藍根, 酸酸甜甜清熱生津, 岩晒夏天飲
👧🏻😋👅🍽✨

Istanbul All Day Breakfast

🍹
夏之戀
2024-06-06 39 瀏覽
去過幾次馬灣,一般都在挪亞方舟附近遊走,但在舊區那邊原來有不少隱世小店,今次我們來到這間充滿異國風情的土耳其咖啡店渡過一個特別的下午。餐廳門外種滿植物,拉開餐廳玻璃門後,最先看見一邊綠色的牆上用白色粉筆手繪了土耳其建築物與文字,再向上望掛滿七彩繽紛的馬賽克燈,還有店內不同位置放滿土耳其杯碟,聽負責人分享,原來這裡不時推出各種工作坊,這些枱燈還有杯碟都是自己製作的,有興趣自製枱燈及試試繪畫杯碟就要留意餐廳的工作坊時間表了﹗除了環境和佈置充滿異國風情外,餐牌上的菜單都是正宗的土耳其菜式,只要點一份主菜+$80就可以學習煮土耳其咖啡,第一次來當然要試試親自煮一杯正宗的土耳其咖啡啊﹗餐廳還提供土耳其服飾讓客人穿上打卡,非常貼心❤️要煮一杯土耳其咖啡原來都大有學問,店主分享是用中東煮法,先將沙子預熱,然後將啡咖粉放入煮咖啡的容器,由於我不習慣喝齋咖,所以店主幫我加了半包啡糖,然後就可以將咖啡放上熱沙上開始煮,要煮一杯好的咖啡原來要迫出咖啡的豆油來,在沙堆中慢慢加熱就可以迫出豆油,時間其實不需要太長,好快就見到咖啡面浮出一層厚厚的豆油來,然後用匙羹將豆油舀起裝在小杯上,再將咖啡放回沙上繼續推動加熱,

要煮一杯土耳其咖啡原來都大有學問,店主分享是用中東煮法,先將沙子預熱,然後將啡咖粉放入煮咖啡的容器,由於我不習慣喝齋咖,所以店主幫我加了半包啡糖,然後就可以將咖啡放上熱沙上開始煮,要煮一杯好的咖啡原來要迫出咖啡的豆油來,在沙堆中慢慢加熱就可以迫出豆油,時間其實不需要太長,好快就見到咖啡面浮出一層厚厚的豆油來,然後用匙羹將豆油舀起裝在小杯上,再將咖啡放回沙上繼續推動加熱,就可以煮出清香的土耳其咖啡,店主說香港人普遍喜歡較濃味的咖啡,所以建議再煮5次,果然味道不是我想像中濃烈和勁苦的那種,可以嚐到咖啡的幽香,配合土耳其軟糖,非常撘配﹗店主給我試的是紅石榴軟糖,甜度剛剛好,這些軟糖在店裡都可以買到,口感有點像鳥結糖與啫喱糖之間,完成後店主送上一張證書(postcard)給我們留念🥰

牛肉薄餅 Chef Pizza $158
餅皮非常薄脆,配上千島醬,還有大量新鮮蔬菜、如車喱茄、甘荀絲等,所以一點都不膩,Pizza中間的椰菜沙律非常爽脆﹗

土耳其雞肉烤餅 Chicken Kebab $178
烤餅包著滿滿的雞肉和新鮮沙律菜,醬料味道幾特別,混合小小辣醬,味道又不會太濃,可以食到各種食物原有的味道~

2款主菜份量都幾大,均配有沙律菜,好有田圓風味,主菜還可以+$38 配水果乳酪,水果是結冰的藍梅和士多啤梨,還有好脆口的格格脆片,中間放了比果醬杰身的無花果醬,味道非常清甜,而且多重口感,特別喜歡中間的無花果醬,配乳酪原來好好食,還放了食用花作點綴,令到整杯乳酪非常精緻﹗

我們還試了新推出的夏日特飲藍天物語,跟餐+$68,充滿活力的藍色配上雪白的雲尼拿果仁雪糕,非常吸睛,味道類似波子汽水,好適合夏天﹗

整體食物質素不錯,份量很足,價錢中上,環境和氣氛都非常好,還有非常乖巧的貓貓和狗狗店長駐場,所以非常Pet friendly,餐廳面積不算很大,但每個角落都是打卡住,沒有機會帶阿Bu坐飛機去旅行,但坐船入馬灣原來也可以找到去旅行的感覺﹗好值得帶毛孩來一趟土耳其的旅程啊﹗