2022-09-19 53 瀏覽
今晚就幫襯呢間成日經過但未食過嘅火鍋店 ------ 熺會館。受疫情影響😷,火鍋店都加強衛生指數,門口設有消毒洗手液,臨入場仲有店員量度體溫,體貼同安排都好好!同屋企人叫左鴛鴦湯底,特別介紹一下熺會館四寶餃( $118) 皮比較薄身,餡料菜肉比例一半半,調好味道,食得人滿足!啊媽最愛🐷鹿兒島日本黑豚肉🐷( $138) 肉質緊緻多汁、口感柔軟有彈性,也不帶半點肉臊味。👍🏻高質真係會食出分別!我自己就Prefer 金沙椒鹽鮮魷魚,鮮魷肉好彈, 而椒鹽勁惹味👅,個皮脆得黎唔會好油 ,爽YY又惹味到極,送酒🍻一流。鮮製鯪魚滑想整得好食,煮法講究之餘,其實用料同樣重要! 熺會館鮮製鯪魚滑夠爽滑,味道鲜美!脆炸美味午餐肉係細佬👦🏻最愛,惹味可口的煎炒食物都難以抗拒,油炸到脆皮、😈邪惡😈到極致又令人一試愛上。
雖然香港天氣越來越熱🥵,但對於香港人來說,吃火鍋從來都無分季節,大家坐在一起「烚下烚下」才最過癮👻!餐廳氣氛好好,店員都好勤力加湯、換碟等,印象加分!吃火鍋習慣的我,不想再吃普通湯底,所以一試鴛鴦湯底 (川式麻辣鍋+蕃茄薯仔牛腩鍋)湯味濃郁,Surprise!! 😎熺會館四寶餃 ($118) CP值高,粒粒都大大粒,超足料,飽肚啊😚黃金沙炸魚皮($88)係我嘅至愛,即叫即炸零舍香脆新鮮,表面嘅咸蛋黃有鹹香味,真係唔知當小食好還是放湯嚟食好🙈潮汕牛丸 ($108)牛味濃郁,而且好有口感黑白栢葉雙拼 ($118)爽味可口,放入川式麻辣鍋,香料入味,⬆️升上另一LEVEL⬆️鮮鵝腸 ($118)薄薄一片好快灼熟就食得✅,味道變得更多層㳄,勁LIKE呢家👍🏻真係抵讚❤️佢真係長期排隊的狀態,可見其人氣,所以想食的,最好及早訂位。

潮汕牛丸 ($108)牛味濃郁,而且好有口感
2022-09-16 61 瀏覽
火鍋店🫕除左食物質素外,硬件軟件都好重要! 好似我上星期去個間🌟熺會館🌟。湯鍋選擇、食物選擇款式超多、枱上醬料選擇應有盡有,各適其適,美食採用新鮮材料✅和價錢公道✅。今次Order多人網上推薦既鴛鴦湯底,配有熺會手打四寶丸( 手工製嘅手打丸,口感零舍彈牙、咬落煙煙韌韌有口感! )同潮汕牛丸(足料肉質,大大粒超抵食🤩!) 每碟都係百幾蚊起~👏🏻小食我就誠推泰式凍鳳爪 (口感爽脆,味道刺激,甜、酸、辣同時衝擊味蕾,好吃到停不了口喔)、黃金沙炸魚皮(大塊厚身,除了黃金鹹蛋外亦帶點煙燻味,好脆卜卜)同熺會炸黑松露餃 (香氣濃郁,我們很滿意,同鴛鴦湯底完美結合)💋順帶一提這裏的醬汁配料有很多選擇,可讓客人因應個人喜好隨意配搭。鮮料物有所值,而且選擇種類多,食物又新鮮,值得一試。👏🏻👏🏻

2022-09-16 46 瀏覽
今晚揀咗呢間係尖沙咀山林道嘅熺會館同班老死食個飯,十下十下🥳餐廳位置方便又易搵! 打邊爐緊係要啤啤🍺佢啦,餐廳酒水選擇都多,藍妹、青島、嘉士伯呢D都齊曬,鍾意飲多幾杯既朋友可以叫個高身既慢慢品嚐,又性價比高🥇。鴛鴦湯底最岩多人打邊爐,我地柯打左🔟份野,以下幾樣好想推介比大家!1️⃣熺會炸黑松露餃,味道甘香豐腴,又帶鮮甜味,一咬開就知道沒有偷工減料,黑松露香🤤又不會太重。2️⃣鮮鵝腸配上湯底,令味道變得更多層㳄,爽口帶肥,鵝肉鮮味即時⬆️提升⬆️3️⃣養顏花膠,補身貪靚👸🏻既人最岩食! 大大份厚身花膠成功去除部分腥味,口感爽滑,滋陰養顏💕4️⃣黃金沙炸魚皮 ,炸魚皮上面沾滿濃郁、起沙嘅靚鹹蛋黃碎🤩,一食令人無法抗拒,非常惹味鬆脆,邪惡首選!5️⃣熺會館四寶餃,很適合多人食的拼盤,而且可以一次過試幾款,每一款的餡料都是🈵滿滿🈵的!熺會館真係食飽飲醉既好地方! 環境及座位寬敞,無論係情侶或者三五知己聚會都冇問題!

2022-09-15 61 瀏覽
星期日同成班弟兄姊妹返完教會,知道附近有間火鍋店多人推薦,所以打定電話留定枱食飯😇我哋人多,樓面姐姐好好,安排我哋係出面坐陣,執好曬啲位同安心出行就安排我哋入座😎大比數投票試佢哋出名嘅熺會館花膠雞湯鍋 😋再加8碟餸😆樣樣都足料豐富,賣相出聚!我哋叫咗黑白栢葉雙拼、熺會手打四寶丸之外,仲有鮮雞子同鮮鵝腸,呢兩樣我覺得特別好食!鮮雞子浸泡係火鍋湯底後,充滿精華,非常入味👍🏻粒粒晶瑩飽滿!鮮鵝腸上帶有一層油脂,滾一滾之後出現很好的綜合了口感味道☺️ 果然好好保持鵝腸本身的口感,非常入味!炸物及小食推介:1. 金沙椒鹽九肚魚 表皮酥脆,魚肉嫩如豆腐還不碎!充滿香港風味,內脆內軟,炒得出色有Wok氣💓2. 醉鴨舌皮滑肉少,富淡淡花雕香,貌似易整,但都好考工夫!呢道小食烹調入味,加上濃郁的酒香,食不停口!🙊3. 脆炸美味午餐肉 皮脆肉厚,質感唔太鬆散~餐廳都炸得幾好唔會過熟,皮岩岩好成塊香脆😍

炸物及小食推介:
1. 金沙椒鹽九肚魚
2. 醉鴨舌

3. 脆炸美味午餐肉

2022-09-15 43 瀏覽
最近朋友話搵到一間高質素嘅餐廳,滿心好期待的我,自私走去食,結果果然無令人失望🤍 絕對值得推介!馳名水煮石斑上菜個下,我望到簡單又有氣勢,調味料出眾,超好味😋味道鲜香没有腥味,食落一D都唔油。雖然一個食價錢貴左DD,但質素真係唔錯~你睇下佢D質地幾滑,值回票價!芥辣安格斯牛柳粒當中的牛柳粒,粒粒微辣🌶️,令人忘卻煩憂🤭 ,一點都不會刺激鼻竇🐽!加上🥒青瓜🥒拌牒,粒粒都大舊,色香味區全,食落不覺膩。㊙️推薦大家都要黎試下,預早Book位會方便D!

㊙️推薦大家都要黎試下,預早Book位會方便D!
2022-09-14 52 瀏覽
兩公婆閒日早放工喺尖沙咀一齊撐枱腳👩‍❤️‍💋‍👨近近地問下附近間熺會館今晚可唔可以Walk-in 。老闆好好人,好快幫我哋安排到入咗坐😚唔洗等太耐!見到佢都出名食小菜,所以一次過寄咗幾樣嚟試吓😛1)馳名水煮石斑其味道極鲜美,熬煮出嚟嘅高湯煮成香辣的水煮石斑🌶辣而可口,非常難得🤤2)熺會小炒王小炒王非大排檔尊屬,熺會小炒王的確非常美味,香氣撲鼻,炒得乾爽又唔油膩🤭3)馳名生炒菠蘿咕嚕肉 一上菜見到大大份,幾驚食唔曬😂但真心好~好~食😚菠蘿鮮汁入曬肉當中,甜酸度岩岩好,又足火喉!清曬!4)紅燒豆腐煲相當惹味,豆腐滑嫩配上爆香咗嘅香菇、紅蘿蔔,味道出眾!有需要嘅朋友仔,都可以叫碗「靚仔」送飯😛記得要Book,唔係次次咁好彩都有得Walk-in
見到佢都出名食小菜,所以一次過寄咗幾樣嚟試吓😛
1)馳名水煮石斑
2)熺會小炒王

2022-09-14 33 瀏覽
今日帶個鬼佬friend去打邊爐,帶佢行樓梯上去,仲以為我賣佢豬仔😆 我本人打火邊爐最重視個環境,上到去抽風系統一流,唔會積住成陣味!鴛鴦湯底岩曬我哋兩個人食唔同口味🤩川式麻辣鍋配蕃茄薯仔牛腩鍋,公平啦!黑白栢葉雙拼口感爽脆,真係打邊爐不可缺少!潮汕牛丸完全無雪藏味,食落好安🧡再加碟極肥脆肉鯇魚腩,肉質結實、清爽、入口脆口🐷椒鹽一口豆腐頂呱呱呱呱呱😛佢炸完之後還能保持口感及形狀,香口惹味,邪惡推薦😈😈我同鬼佬friend都食得好開心,侍應都好有心機同我哋逐樣解釋同介紹!😋呢間火鍋店真係一試難忘,而且價錢公道!誠意😎推薦

鴛鴦湯底岩曬我哋兩個人食唔同口味🤩川式麻辣鍋配

再加碟極肥脆肉鯇魚腩,肉質結實、清爽、入口脆口🐷

2022-09-14 29 瀏覽
前排好忙,好耐未試過約齊人出去食飯,要同朋友搵個地方食個靚火鍋慶祝下!🥳 地點方便嘅一定係尖沙咀,所以Book咗熺會館打個邊爐🫕老闆幫我哋安排咗隔房,有足夠私隱度Gathering,正正子!🤭成班靚女梗係叫盤熺會館花膠雞湯鍋啦🤤養顏又滋補,唔補好易老🙊湯底雞湯清甜又唔油,美女們都唔怕飲多幾啖湯!我哋叫咗碟泰式凍鳳爪做前菜🤭酸酸甜甜,肉質彈牙,幫我哋開胃打頭陣!火鍋料方面,我哋點咗鮮製鯪魚滑、潮汕牛丸、熺會手打四寶丸,我哋成班女真係肉丸大王😂 鮮製鯪魚滑入湯滾就更加鮮味、味鮮細嫩,同埋唔覺好多刺。潮汕牛丸口感十分豐富,一試難忘,爽口味美!除此之外,識食打邊爐一定會食手打四寶丸!即叫即整,將材料打成爽口彈牙既四寶肉丸,用湯底配襯,食出鮮甜美味🥰金沙椒鹽九肚魚同脆炸美味午餐肉兩樣都不僅表皮酥脆好吃,仲肉質滑嫩。炸出來乾身,就算放涼咗少少都好脆😍最尾我哋加埋份香炸魚片頭,魚片頭炸過之後,香口彈牙,也能吃出魚肉的鮮味!好棒👍🏻平心以論,熺會館真係一間可以坐得舒舒服服嘅火鍋店,乾淨又方便!重要同朋友傾偈都唔會怕嘈親隔離枱,暢所欲言😏呢啲場方係邊度搵啊!

尖沙咀返工,約咗幾個吃貨同事收工去打邊爐,大家本身食量唔多,又想食好啲(唔想再食任食火鍋😅),咁就上OpenRice 睇吓公司附近有咩單點火鍋店喇。揀咗呢間,大家貪佢多湯底選擇😆我地叫左個鴛鴦湯底!一上枱,侍應會喺我哋面前細心,同我一地逐一介紹每款食材的最佳煮熟方法同時間。我地叫曬食評🌟推薦既菜式~ 先講1️⃣汕牛丸,侍應介紹是客家與潮州的特色小食,爽口彈牙🦷! 第二2️⃣黑白栢葉雙拼,夠好味、夠爽口,就係好栢葉啦 ! 3️⃣極肥脆肉鯇魚腩,油脂分布都幾均勻🤭,耐煮不爛! 第四4️⃣鮮雞子毫無雪藏味,色澤乳白,入口好juicy~~第五5️⃣熺會鳳尾蝦多士的賣相美觀又華麗✨,加止有黑松露點綴,十分吸引🤩!尖沙咀火鍋店很多,呢間真係屬於🏆高質素!人均都係$200內,不論食物質素同價錢,其實都十分值得去。加上呢度嘅服務都好好,侍應都盡量配合我哋嘅要求,例如主動加湯,讚賞一下~

2022-09-13 28 瀏覽
餐廳喺尖沙咀鬧市中,裝修都幾有格調,位置都有適當距離坐得舒服,唔會太嘈好啱朋友👩‍❤️‍👩情侶💑喺度食飯🍽傾偈🥰台灣鴨血-鴨血飽滿Q彈細緻,口感超滑嫰,配合麻辣湯底香辣入味🤤鮮製鯪魚滑-鯪魚滑非常滑溜,而且食到本身鯪魚嘅鮮味,絕對係打邊爐最佳配搭❤️鴛鴦湯底川式麻辣鍋湯底,味道夠晒正宗,香味撲鼻又唔會太鹹蕃茄薯仔牛腩鍋,蕃茄湯底鮮甜十足,牛腩肉質入口即化😙熺會鳳尾蝦多士,多士炸得乾爽不油膩,鳳尾蝦爽彈牙香口,能品嘗兩種質感湯底同配料都非常講究💯,很揼本用靚材料,而且餐廳位置好方便就腳,以後尖沙咀🍴飯局都會推介熺會館💕

❤️鴛鴦湯底
川式麻辣鍋湯底,味道夠晒正宗,香味撲鼻又唔會太鹹

蕃茄薯仔牛腩鍋,蕃茄湯底鮮甜十足,牛腩肉質入口即化

2022-09-13 38 瀏覽
人氣火鍋館熺會館,好多friend食過🥳都話正,搞到我好期待,今日難得同老公💑一齊準時收工終於可以食到喇🤤🥟熺會館四寶餃,粒粒餡料非常飽滿,口感爽口新鮮鴛鴦湯底💗🌶川式麻辣鍋,🐂蕃茄薯仔牛腩鍋,鮮茄薯仔濃郁香甜,鮮甜無比,湯底材料豐富😋🐔泰式凍鳳爪,辣辣地酸酸甜甜勁開胃,作為前菜小食最好不過😋🥟熺會炸黑松露餃,咬落有陣陣香濃的黑松露味,同埋都覺得好足料皮唔會太厚😋以後收工打邊爐可以選擇呢間熺會館,🥟食物新鮮,🥇小菜有特色值得回頭,唔怪之得咁多人推介

🥟熺會館四寶餃,粒粒餡料非常飽滿,口感爽口新鮮

鴛鴦湯底💗
🌶川式麻辣鍋,

🐔泰式凍鳳爪,辣辣地酸酸甜甜勁開胃,作為前菜小食最好不過😋

2022-09-09 66 瀏覽
一班好友👩‍❤️‍👩就是相聚食飯🍴談心影靚相📸打卡,要講尖沙咀聚餐首選不得不提熺會館,餐廳用心佈置有足夠空間感🛋🥳😋椒鹽一口豆腐,豆腐非常滑,好香椒鹽味,而且脆漿夠薄夠脆🐟黃金沙炸魚皮,充滿濃郁鹹蛋黃金沙口感及香味,香脆可口🥰🦐熺會鳳尾蝦多士,每件都有一整隻鳳尾蝦,多士炸到金黃鬆脆,蝦肉同蝦滑剛好熟透,同時保持彈牙口感🤤鴛鴦湯底-川式麻辣鍋,麻辣湯好濃好香又唔會乸喉,辣到啱啱好,另外唔食辣可以選蕃茄薯仔牛腩鍋,配合番唔同人口味💗整體食物令人🎉十分滿意,質素一啲都唔求其,無論火鍋或小菜🥇性價比超高,成晚都開心食開心飲,而且服務態度良好,值得下次可以再來🌈👍
😋椒鹽一口豆腐,豆腐非常滑,好香椒鹽味,而且脆漿夠薄夠脆
🐟黃金沙炸魚皮,充滿濃郁鹹蛋黃金沙口感及香味,香脆可口🥰

2022-09-09 52 瀏覽
放工想搵好嘢食,跟👩‍❤️‍👩朋友可以促膝詳談,打邊爐係一個good idea,收工地點就近尖沙咀,同事介紹呢間熺會館🤗-深海池魚刺身,肉質鮮嫩肥美,入口🐟魚油甘香細膩,相當肥美口感爽又滑😋鴛鴦湯底:🌶川式麻辣鍋,湯底幾香又夠麻,吃得特別過癮🍅🥔蕃茄薯仔牛腩鍋,湯底夠晒濃味,而且牛味極香-金沙椒鹽墨魚咀,爽口彈牙嘅🐙墨魚咀,表皮已薄薄嘅脆漿炸到金黃,而且非常脆口,再加上🤤惹味的鹹蛋黃,食落好有口感這一餐好豐富,❤️食材美味高質素出色,🛋而且環境舒適,🍴可以慢慢食慢慢傾👍
鴛鴦湯底:
🌶川式麻辣鍋,湯底幾香又夠麻,吃得特別過癮
🍅🥔蕃茄薯仔牛腩鍋,湯底夠晒濃味,而且牛味極香

2022-09-08 42 瀏覽
細佬👦🏻生日🎂梗係要食得好少少啦,呢度食物種類多元化有多選擇,環境佈置舒服,所以決定係熺會館同細佬食birthday dinner🎂🎊🐟花金古刺身,魚味濃厚嫰滑多汁,而且鮮味十足,鮮甜無比,令人再三回味😋🐔熺會館花膠雞湯鍋,上枱後先飲啖濃郁香甜的雞湯,再食埋花膠夠晒滋補養生👏🏻🦆醉鴨舌,口感爽脆彈牙,每條都好肥美脹卜卜,香氣撲鼻的花雕酒味,一試難忘🤤最後值得一讚,呢度員工招呼周到有禮,加上環境舒靜,令人感覺較relax,呢一餐豐富滿足嘅birthday dinner 🎂🍴,細佬都食得開心滿意,真心覺得冇介紹錯🥳