2021-12-14 692 瀏覽
💫wow lab 熾工房(高街111號地鋪)上網見到話呢間嘅炸雞好食又係長洲名物,價錢又唔貴,所以放學即係黎一試!一入到去環境比人感覺舒適乾淨,亦都冇炸物店嘅油饐味👍🏻-出示全日制學生證仲有85折,真係非常抵食,學生恩物🤩最後我地嗌咗兩個餐加蘑菇飯share食😋👆🏽滋咪雞翼套餐 (單骨雞翼)$64✨分量適中✨即叫即炸,熱辣辣,好好食✨薯條同雞翼都好夠脆👆🏽蕃茄扁意粉套餐 $68✨軟硬度啱啱好(最怕食啲腍嘅意粉)✨味道就正常,冇炸物咁驚艷🤣✨大啡菇多汁,好食由於見大家話蘑菇飯好食,所以另外加咗個黎試下😗(跟餐可以加$5轉,但我地想食薯條就冇轉😂)👆🏽蘑菇飯 $28本身以為係似kfc嘅蘑菇飯,但其實係唔同嘢😳✨菇菌味重👍🏻✨配炸物好夾,唔會濟總結👻價錢:4.5/5味道:4.5/5環境:5/5服務態度:5/5我印象中港島食嘢不嬲都偏貴,但wow lab性價比高(如果有學生證仲抵),估唔到港島都有性價比咁高嘅餐廳!有下次會再返黎試埋炸雞同烤雞😋
💫wow lab 熾工房
(高街111號地鋪)

一入到去環境比人感覺舒適乾淨,亦都冇炸物店嘅油饐味👍🏻

-出示全日制學生證仲有85折,真係非常抵食,學生恩物🤩

最後我地嗌咗兩個餐加蘑菇飯share食😋

滋味雞翼套餐

👆🏽滋咪雞翼套餐 (單骨雞翼)$64
✨分量適中
✨即叫即炸,熱辣辣,好好食
✨薯條同雞翼都好夠脆

蕃茄扁意粉套餐

👆🏽蕃茄扁意粉套餐 $68
✨軟硬度啱啱好(最怕食啲腍嘅意粉)
✨味道就正常,冇炸物咁驚艷🤣
✨大啡菇多汁,好食

👆🏽蘑菇飯 $28
本身以為係似kfc嘅蘑菇飯,但其實係唔同嘢😳
✨菇菌味重👍🏻
✨配炸物好夾,唔會濟

總結👻

2021-12-13
滋味雞翼套餐
蕃茄扁意粉套餐
2021-10-30 810 瀏覽
叫外賣,等左差唔多半個鐘都無,排我前面的人食晒都未有!!!!!!要我走去問先整比我,成間餐無乜人,一d都唔忙。 我坐的位對住收銀,有咩事隨時可以同我講。 結果當我透明,唔問都唔整比我!!!!!!如果要等咁耐,好心就問下我先!最無奈係,我前面叫野食的人好快就有,係得我等咁耐!!!!我之後跟本就無人,都唔知佢地忙咩!而且我叫的餐係最基本的1號餐,又唔係叫咩特別野,居然都等咁耐!!!到最後仲要一句sorry都無!!!

外賣自取
2021-09-24 864 瀏覽
長州悠閒風小店,生意太好衝出長洲喇! 而家仲有優惠添!最出名係佢既炸雞同蘑菇飯 今日食下午茶就試下佢!自助式用餐,先搵位坐低再去收銀落單 付款後等取餐埋位食,不需加一服務費烤雞幾好食 烤得唔會太焦 雞皮好薄身又脆口雞肉嫩滑多汁,調味方面唔會太重手,食到淡淡既香草味道唔怪得咁受歡可以開新店,水準的確不錯配菜方面,薯條用粗身薯條 可配茄汁或沙律醬炸得夠脆口灑了鹽,本身已經好夠味,飲品加錢換青檸梳打, 好解渴又酸爽清新消費$80西環高街111號地舖
長州悠閒風小店,生意太好衝出長洲喇! 而家仲有優惠添!
最出名係佢既炸雞同蘑菇飯 今日食下午茶就試下佢!
自助式用餐,先搵位坐低再去收銀落單
付款後等取餐埋位食,不需加一服務費
烤雞幾好食 烤得唔會太焦 雞皮好薄身又脆口
雞肉嫩滑多汁,調味方面唔會太重手,食到淡淡既香草味道
唔怪得咁受歡可以開新店,水準的確不錯

配菜方面,薯條用粗身薯條 可配茄汁或沙律醬
炸得夠脆口灑了鹽,本身已經好夠味,
飲品加錢換青檸梳打, 好解渴又酸爽清新

消費$80
西環高街111號地舖
2021-09-23 535 瀏覽
這家店最早開於長洲島,我點了最基本的款式,單骨炸雞,薯條,單骨炸雞味道不算很特別,就是普通再普通的炸雞了,我覺得甚至不如麥當勞!薯條味道還算不錯,外酥裏嫩!這家店不算值得一去
-✨ 熾工房 WoW Lab📍 西環高街111號地舖———原味烤雞套餐 WoW Roast Chicken Set $68轉細蘑菇飯 +$5原味脆雞套餐 WoW Fried Chicken Set $66配罐裝飲品學生有15% discount (所以我哋食嘅時候係ard $56-$60)呢間餐廳應該係行快餐路線,入去搵個位坐然後去cashier俾錢,佢會俾個機,得嘅話就會響然後自己出去攞嗰種。個烤雞幾好食,個皮薄薄地脆脆地,會脆到咬落去有聲嗰種😂 個雞都幾多汁嫩滑,調味方面我覺得香草可以落多少少,但係同行嘅朋友就覺得夠味。同行嘅朋友食脆雞,雞都一樣係幾多汁嫩滑,炸衣亦都唔會太厚,夠香脆,同埋唔會話好多油,我哋都覺得佢哋嘅雞幾好食🥰配菜方面,薯條有啲似麥記薯條,味道形態都似😂有茄汁同埋另一個醬,點茄汁好啲,另一個醬汁麻麻哋😲蘑菇飯好食!佢個忌廉蘑菇汁比較厚身,白菌菇份量都幾多,如果佢多啲汁會更加好🥰建議如果真係食嘅話考慮吓加錢轉蘑菇飯😛雖然佢係幾好食,但係等嘅時間比較長🥲我哋等咗超過20分鐘先有得食,係啱啱開舖嘅時候入嚟,但係其實得我哋同另外一台客,如果等待時間唔係咁耐就好🤗同埋份量都
✨ 熾工房 WoW Lab
📍 西環高街111號地舖
———
轉細蘑菇飯 +$5
配罐裝飲品

雖然佢係幾好食,但係等嘅時間比較長🥲我哋等咗超過20分鐘先有得食,係啱啱開舖嘅時候入嚟,但係其實得我哋同另外一台客,如果等待時間唔係咁耐就好🤗同埋份量都覺得比較細,男仔未必食得夠飽。
2021-08-21 372 瀏覽
💛💛💛西環最近新開左一間專食炸雞嘅快餐店佢哋舖頭入邊仲畫咗好多好靚嘅雞壁畫而且仲係黃店黎可以完美取替KFC😍今次試咗佢哋嘅滋味脆雞同香辣烤雞套餐🐥套餐包左 兩隻雞、薯條或者牛油粟米仲加埋嘢飲因為係即叫即炸嘅緣故所以食物上枱嘅速度比起一般快餐店係會比較耐大家要耐心啲等候🤭滋味脆雞套餐即叫即炸 外皮勁脆但係入邊勁Juicy咬一啖就標晒啲肉汁出嚟🤤最重要係完全冇KFC炸雞果種油益味香辣烤雞套餐烤得好香 比起脆雞來講味道會再入味啲對於小編來講唔算好辣如果大家嫌唔夠辣嘅話 可以再點佢哋另外提供嘅辣醬 增加辣度
💛💛💛
西環最近新開左一間專食炸雞嘅快餐店
佢哋舖頭入邊仲畫咗好多好靚嘅雞壁畫
而且仲係黃店黎可以完美取替KFC😍
今次試咗佢哋嘅滋味脆雞同香辣烤雞套餐🐥
套餐包左 兩隻雞、薯條或者牛油粟米仲加埋嘢飲
因為係即叫即炸嘅緣故

對於小編來講唔算好辣
如果大家嫌唔夠辣嘅話
可以再點佢哋另外提供嘅辣醬 增加辣度
香辣烤雞套餐
eat乜炸雞 | 西營盤之前睇YouTube,知道長洲有間餐廳嘅炸雞、蘑菇飯口碑幾好。一直都想試,但每次山長水遠入到長洲,又覺得冇理由去食炸雞、蘑菇飯。點知,最近喺西營盤開咗分店,一定要試下。滋味脆雞桶,有八件,即叫即炸。講真,炸雞從來只係在乎夠熱,夠脆。單憑「即叫即炸」四隻字已經解釋一切。招牌蘑菇飯套餐,轉牛油粟米。蘑菇飯最重要個汁。而呢嗰汁好好味。講真,就算唔食炸雞,我估我都會特登嚟食個蘑菇飯。Instagram: eatmud_
eat乜炸雞 | 西營盤

Instagram: eatmud_
滋味脆雞桶
招牌蘑菇飯套餐
滋味脆雞桶
招牌蘑菇飯套餐
呢間係長洲幾出名嘅炸雞店最近係西環開咗新店店舖環境寬敞舒服主打炸雞同烤雞 即叫即制等待時間大約15-20分鐘其他食物嘅水準都幾好價錢合理 出品比大型連鎖嘅炸雞店好#滋味脆雞套餐套餐有雞上髀同雞下髀各一可以簡薯條或者粟米做配菜蘑菇飯需要加$5新鮮炸起嘅雞件 熱辣辣外皮香脆 入面嫩滑juicy亦都醃得好夠味 👍🏻#原味烤雞套餐烤雞同炸雞完全唔同風味小朋友先做選擇 我全都要!烤雞多咗陣香草🌿嘅香味食落味道會比炸雞濃小小肉質一樣嫩滑👍🏻配菜嘅薯條炸得好脆粟米就麻麻地 份量小建議配餐配薯條或者蘑菇飯(辣味烤雞都正但無圖sor)#招牌蘑菇飯呢到嘅蘑菇飯係忌廉汁蘑菇嘅份量好多每啖都食到蘑菇不過飯煮得有啲爛扣咗小小分#炸蕃薯條小小失望 炸得好濕身食落唔脆口希望係個別事件

呢間係長洲幾出名嘅炸雞

外皮香脆 入面嫩滑juicy
亦都醃得好夠味 👍🏻

#原味烤雞套餐
烤雞同炸雞完全唔同風味
小朋友先做選擇 我全都要!
烤雞多咗陣香草🌿嘅香味
食落味道會比炸雞濃小小
肉質一樣嫩滑👍🏻
配菜嘅薯條炸得好脆
粟米就麻麻地 份量小
建議配餐配薯條或者蘑菇飯
(辣味烤雞都正但無圖sor)

#招牌蘑菇飯

小小失望 炸得好濕身
食落唔脆口
希望係個別事件
2021-07-25 242 瀏覽
長洲的人氣炸雞店在港島區開了新舖,今晚特意來「食雞」。高街被西邊街分為兩邊,餐廳位於的那一邊很少食肆因此比較靜,而另一邊的高街則餐廳較多,晚上都會比較熱鬧。炎炎夏日內進涼爽的餐廳汗很快就乾了。餐廳裝修簡約,坐下以後店員送上餐牌,之後的落單、取餐和還回餐盤都是以半自助形式進行。看過餐牌後既想食她們的招牌炸雞,又想食烤雞,所以我們二人決定點炸雞烤雞各一,大家混著食。WoW Fried Chicken Set滋味脆雞套餐($66),套餐包括兩件雞、薯條、罐裝飲品,配有基本的醬汁。薯條剛剛炸起熱辣辣,不太夠薯味,放一會更脆,而茄汁味道偏酸,減低薯條的膩感。另一款醬汁是很像gravy的煙燻燒烤醬,沾薯條就不太適合了。每款套餐有雞上下脾各一,我食烤雞上脾和炸雞下脾。每一件雞都不算大件,雞味不濃,但無論是烤雞還是炸雞的肉質都很滑。烤雞的皮很薄,咬開就會見到裡面嫩滑的雞肉,剛做起裡面熱得冒煙很燙手而雞皮位置餐廳用了少許香草去調味,能夠突出並帶出雞肉的軟滑,味道不錯有西式的感覺,個人認為香草再落多一點也可接受炸雞應該是令食客到來的原因,卻令我有點失望。炸雞的外皮不算很厚,但雞皮的味道不太好,有些油溢味,
長洲的人氣炸雞店在港島區開了新舖,今晚特意來「食雞」。

滋味脆雞套餐

炸雞應該是令食客到來的原因,卻令我有點失望。炸雞的外皮不算很厚,但雞皮的味道不太好,有些油溢味,脆但不香,吃著吃著會感到膩;裡面的雞肉都是滑的,但相比起烤雞的味道,炸雞明顯地遜色了。

原味烤雞套餐

WoW Roast Chicken Set原味烤雞套餐($68),加$5由薯條轉蘑菇飯。網上見到其他食客推介蘑菇飯,果然不錯。程褐色的蘑菇醬汁味道非常濃郁,食得出是以蘑菇打成蓉去做的醬,裡面也加入了一片片的蘑菇,所以吃起來是雙重的蘑菇感覺;同時醬汁都食到重忌廉味,令蘑菇醬更滑,只是會比較膩。另外圖中綠綠的那個醬汁是莞茜檸檬醬,是有淡淡的莞茜味,餘韻有點檸檬味,感覺清新幾特別。我沒有特別喜歡或者討厭莞茜,但我覺得這個醬汁的可接受程度比較高,不會有強烈的味道,而是一個清新的醬汁,配搭不同的食物都不錯;倘若你對莞茜沒有特別的感覺,不妨試試,或許會有新體會呢

位於西營盤站高街,餐廳附近環境舒服寧靜,行過一點就有不同的西餐廳以及有氣氛的酒吧,在附近約會、敘舊,或者食完晚餐再有下場都感覺不錯。WoW Lab是同區來說價錢比較相宜的一員,學生還可享額外的優惠呢。餐廳環境簡潔乾淨,光猛型格,只是座位沒有椅背,不允許坐得太耐。有一點我幾喜歡的,就是餐廳裏面提供了鋅盤給客人食雞前後洗洗手,又會提供質料好的膠手套予客人使用,不必怕手套太薄、容易滲油的問題,十分甜心
是連鎖店需要學習的地方。食物質素都可以的,特別是烤雞、莞茜檸檬醬和自家製蘑菇飯,後者幾特別,但炸雞則要扣點分數,說是招牌但令人失望了
餐廳的硬件和食物設計都感覺有認真經營的心,倘若食物再進一步改善就更好,在附近也可以來試試
2021-07-22 174 瀏覽
圖一Signature Chicken Burger 招牌脆雞漢堡包餐($78)包埋薯條或粟米,加一杯汽水圖二WoW Fried Chicken Set滋味脆雞套餐($68)包埋薯條或粟米,加一杯汽水漢堡包嘅麵包相當唔錯!💛配埋佢哋嘅招牌脆雞加咗啲沙律醬同埋菜完全係中和左成個味道!至於佢哋嘅脆雞嘅雞皮,做得好脆同埋個皮夠薄,唔會好厚粉。我個人就重口味,所以覺得佢調味方面唔係特別難忘,比較淡味少少。雞肉方面,啲肉質幾嫩滑,重有少量雞汁。薯條就普普通通,建議可以加錢轉做薯格👀。佢哋會配埋士拉差醬同埋茄汁,可以加錢試其他醬👀,聽講個芫荽檸檬醬OK。上次試過佢哋招牌蘑菇飯套餐($68) 包埋幾隻單骨雞翼,覺得單骨雞翼入味啲😋 蘑菇飯比較結身同埋鹹。如果有興趣食呢間,我會建議大家叫Siganture Wings Set 滋味雞翼套餐($64)🤩,再加錢轉埋做薯格😋。講返舖頭方面,美式快餐店嘅感覺,裝修都係以黑白為主有少少工廠風。overall好乾淨,有個細pantry area可以洗手,座位都好闊落。感覺好似返咗去大學讀書咁😂

包埋薯條或粟米,加一杯汽水
包埋薯條或粟米,加一杯汽水

2021-06-30 406 瀏覽
西營盤 新開咗一排嘅炸雞店!落戶喺 西營盤 高街 Soho 區,不過唔喺集中正街果邊,係喺西邊街果邊!附近係住宅區,由西營盤站C出口行過去大概5分鐘左右,好方便!渣車仲好!出面就有得泊 一陣 🤫店內都幾大,又空曠!我就叫外賣做下午茶其實都幾多選擇!叫咗 滋味雞翼,原味烤雞 同滋味脆雞!滋味雞翼 勁脆,好入味!送酒一流!原味烤雞 肉質好滑!juicy! 味就冇雞翼咁入味!但都好食嘅!叫外賣 要等15分鐘左右,我就行咗去前幾個鋪位 有問叫 Hashtag Coffee 嘅 Cafe 買咗兩件cake 做甜品!時間啱啱好!
西營盤 新開咗一排嘅炸雞店!
渣車仲好!出面就有得泊 一陣 🤫

店內都幾大,又空曠!

我就叫外賣做下午茶
其實都幾多選擇!
叫咗 滋味雞翼,原味烤雞 同滋味脆雞!

滋味雞翼 勁脆,好入味!送酒一流!

15 分鐘 (外賣自取)
2021-06-21 393 瀏覽
The place is nice and spacious, the staff attitude is ok just doing their job nothing much, just here to take order and give you your food and drinks like other fast food chain.The bread jalapeño was not available but they knew it before I paid and I didn’t say anything yet.After seated, the staff came to me and announced that no more bread jalapeños so they can replaced by fries or onion rings… we wanted something else but we cannot, because we already paid: prove of quality service…The food to
The food took 15-20 minutes to arrive, but there were one bag of foodpanda waiting, 4 clients in the restaurant. They are probably still in a very soft opening after one month opening.
They food arrived and the nightmare started:
Fries: uncooked still can feel that frozen fries for some of them
Wings: almost no meet, bones fried to black, more crumbs than anything else
Onion rings: frozen rings
We top up two extra chicken: EXTREMELY OILY, the chickens were soaked in oil, when I lift the chicken out of the basket, the oil was dripping a lot.
I can only have 1 successful bite after using lots of papers to remove the exceeding oil
Drinks: cilantro Lime soda is a great combinaison but they add way too much liquid sugar and the drinks become sugar liquid with a squash of water

Overall: ate 1/5 of it, staff don’t care
2021-06-20
我自己都幾中意食炸雞/烤雞,所以黎呢度試下,呢間係新分店。餐廳都有幾多嘅選擇,我叫了炸雞和烤雞,兩隻都好味道,雖然我覺得有點細件。兩種雞,我覺得烤雞比較好味。不過,我留意到,有一位員工/老闆全程沒有戴口罩,雖然他不是處理食物,但他其實有進入處理食物的地方跟員工談話。我認為,現在正處於艱難抗時期,大家都要同心抗疫,不能夠有一點放鬆或疏忽,否則大家咁耐以黎嘅努力便就有機會白費,所以我認為這是一個要注意的地方。

點樣食推介✨💛高質炸雞💛💛西營盤黃店💛Wow Lab@wowlab.hk地址:西環高街111號地舖🍖香辣燒雞套餐+ 芫茜檸檬醬 $70+$5 (7.5/10)套餐包兩件雞、薯條同汽水,貪得意加左5蚊試佢嘅芫茜檸檬醬,又真係好refreshing😂,甜甜酸酸茜茜咁都同薯條幾夾,同蕃薯條就再夾d!芫茜愛好者記得嗌!講返件烤雞,雞肉都幾滑😝,但略嫌雞皮未夠脆🙈,如果可以烤到層雞皮薄薄地咁就好🙈,整體鹹度都適中!微辣幾惹味,不過我依d嗜甜人士就好希望舊烤雞可以落少少蜜糖調味,咁就應該會好鬼正🙈🙈薯條就正正常常,大細偏粗,建議加錢轉蕃薯條🤣🍖青檸芫茜梳打 跟餐加$12 (8/10)之前飲過譚仔嘅芫茜梳打覺得好難飲🤣,不過依然打擊唔到我對芫茜嘅愛,依度嘅芫茜梳打做得幾好,冇怪味,青檸味好足,同芫茜好夾🙈,芫茜黨可以嗌黎一試!🍖滋味脆雞套餐 + 蕃薯條 $66 + $12 (8/10)佢地嘅雞即炸真係超脆😝😝😝,好食過kfc都幾多下,雞肉都好入味😝,一咬d皮脆到彈曬出去,jeng!下次好有衝動想買佢嘅8件滋味脆雞桶黎食!都係$128only!雖然menu冇寫加錢可以轉蕃薯條,但問左店員佢話可以加$1
點樣食推介✨

💛高質炸雞💛
💛西營盤黃店💛

Wow Lab
@wowlab.hk
地址:西環高街111號地舖

薯條就正正常常,大細偏粗,建議加錢轉蕃薯條🤣

🍖青檸芫茜梳打 跟餐加$12 (8/10)

雖然menu冇寫加錢可以轉蕃薯條,但問左店員佢話可以加$12轉🤣,即刻覺得好開心!蕃薯條夠曬粗亦都好夠甜😝,配芫茜檸檬醬一流啊!

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

依度空間感好夠,高樓底,座位尚算闊落,啱啱新開張人流仲係偏少,我都係因為見到有foodie介紹先知西營盤開左間黃店炸雞😝,試完又真係冇令我失望!

大家注意由地鐵站行過去都有一段冇遮陰嘅路,夏天行過去係有dd辛苦🙈,但有好西食就咩都值嘅🤣

大家去西營盤/長洲都可以順便試下佢地d雞😝 長洲都有分店架!
2021-06-01 377 瀏覽
見到附近開左間新嘅餐廳就急不及待去試下😝呢度主要係食炸雞 不過因為呢日有d飽所以就食清少少 但係質素真係唔錯👍🏻.🌟Signature Chicken Burger ($65){滋味脆雞漢堡餐}呢個包係黑色🍔 夠晒特別 而且用左紫椰菜拼埋一齊嘅視覺效果打卡一流雞好脆同juicy 而且佢用嘅調味粉都好惹味如果個包可以大d就更加好🤤.🌟Wow Mushroom Rice Set ($56){招牌蘑菇飯套餐}同快餐店完全唔同🤩個汁有d似truffle味嘅白汁 唔係用gravy 去煮而且用咗高質蘑菇唔係用罐頭貨有4隻單骨雞翼 方便易食 可惜雞翼係飯上面被水蒸汽焗到腍左少少相信堂食會更加好.由於餐廳係即叫即整 所以全部都熱辣辣而且會俾個牌你等拎外賣店員都係亞洲人樣但原來佢地係講英文 落單嘅時候可以注意下~下次想黎食呢度嘅炸雞🍗🥰
見到附近開左間新嘅餐廳就急不及待去試下😝

呢個包係黑色🍔 夠晒特別 而且用左紫椰菜
拼埋一齊嘅視覺效果打卡一流
雞好脆同juicy 而且佢用嘅調味粉都好惹味
如果個包可以大d就更加好🤤
🌟Wow Mushroom Rice Set ($56)
{招牌蘑菇飯套餐}

可惜雞翼係飯上面被水蒸汽焗到腍左少少
相信堂食會更加好
由於餐廳係即叫即整 所以全部都熱辣辣
而且會俾個牌你等拎外賣

店員都係亞洲人樣但原來佢地係講英文 落單嘅時候可以注意下~
下次想黎食呢度嘅炸雞🍗🥰
15 分鐘 (外賣自取)