2023-03-17
同事介紹荃灣有靚牛火鍋放題, 平時好少出外食火鍋,決定一試。牛之鍋放題有3級制,高級別就包多d靚食材。我地當然揀最高級既C餐就咩都可以食。火鍋湯底都有好多選擇,我地要花膠湯底,豬骨湯底,年紀吾細,要補充骨膠原。😅出面飲品櫃好多選擇,除左一般既汽水檸檬茶,仲有多款韓式飲品,各式凍茶,啤酒,有驚喜。不過我地吾鍾意浪費,只係攞左幾款飲品。先攞左菠蘿果茶,羅漢果茶,很足料去煲,吾知係咪自家製。跟著就用qr code 點晒所有c餐先有既靚野,M5和牛,牛小排,手切牛,睇個樣就知靚牛,專程黎食,真係無令我失望。另外我地點左幾款火鍋配料,海鮮既有鮮蝦,大白蜆,鱸魚,蝦膠等,都係鮮點既。幾款餃子都吾錯。剌身有珍寶帆立貝,珍寶赤蝦,劍魚腩,油甘魚,三文魚,甜蝦等等,日式火鍋好少見有咁多樣剌身。仲有多款壽司,連三文魚籽壽司都有,勁。👍其實仲有好多炸物,天婦羅,串燒,燒物等等,我地每人食左3碟牛再加壽司剌身蔬菜,已經好飽,只好直接跳去甜品環節,我地要宇治抹茶芭菲,楊枝甘露同綿綿冰。宇治抹茶芭菲有抹茶雪糕,日式蕨餅,朱古力米通,牛奶雪糕,紅豆咁多層,好睇又好食。楊枝甘露就正常無特別,綿綿冰就好似泰國街邊炒冰,
其實仲有好多炸物,天婦羅,串燒,燒物等等,我地每人食左3碟牛再加壽司剌身蔬菜,已經好飽,只好直接跳去甜品環節,我地要宇治抹茶芭菲,楊枝甘露同綿綿冰。宇治抹茶芭菲有抹茶雪糕,日式蕨餅,朱古力米通,牛奶雪糕,紅豆咁多層,好睇又好食。楊枝甘露就正常無特別,綿綿冰就好似泰國街邊炒冰,比泰國更細密。
甜品仲有朱古力火鍋,太飽食吾落。
第一次日式火鍋放題咁正又吾貴,性價比高。