2021-10-16
星期六難得可以一家人一齊食午餐,經過見到紅磡開咗間新嘅日式燒肉餐廳,試業期間有優惠就入去試吓。依間餐廳係用機器點餐,一入到門口就見到個機器,都算易用。可以用支付寶同現金俾錢。呢間餐廳嘅午餐暫時得4種選擇:牛脷,雞扒,豬肉片,鰻魚。我哋就點左雞扒同豬肉片。午餐嘅價錢都係$50-70,經濟實惠。點完餐之後就可以搵位坐,同埋去自助區度攞沙律、湯同埋飯。湯係日式牛肉湯(唔知係咪日日都係呢個湯)。牛肉湯色香味俱全,好正,我哋每個人都飲左兩碗😋😋😋呢間餐廳嘅上菜速度超快,基本上我哋湯同飯都未拎完,我哋點嘅燒雞同埋燒豬肉就已經到咗。當服務員令佢哋俾我嗰陣,我見到上面用將廚師紙遮住碟肉呆一呆,先諗到原來佢哋係想遮住令啲油唔好周圍彈,好聰明同貼心嘅做法🤣肉質方面以呢個價錢算係冇得彈,係油咗少少,食完一定要有啲飯先可以減下油膩感。如果減緊肥要解點樣識嘅朋友,可能要用沙律或者湯去解油膩😜整體來講我覺得呢一餐性價比超高,同區又冇類似嘅餐廳,絕對有機會成為我未來食堂!希望佢唔會因為太受歡迎而加價啦😜題外話,我見到其他台嘅食客叫啲牛脷都好似好靚,我決定下次就嚟食牛脷!😌