餐廳: 牛涮鍋
資訊:

餐廳: 牛涮鍋
資訊:

2019-03-10 896 瀏覽
間唔中係午餐時段係依間食,order左午市精選套餐60分鐘放題,食最平嗰個只需要$72 ,就包一份雞肉之後配料任食,我最鍾意食佢個羽衣甘藍,其他嘅配料正正常常丸類比較多,佢嘅配料區喺門口附近,次次都要出去攞比較麻煩,嘢飲方便,好似七仔咁有得自己斟,不過啲冰另去擺,唔太衛生,佢仲有個乳酪區可以任食,午市來講都叫幾抵,多數都係卡位,可以慢慢傾計,距離地鐵站好近,幾步路,d staff 冇咩服務可言,規規矩矩
今晚約左舊同事喺太子Moko食牛涮鍋, 已經唔係第一次黎了因爲我係佢地member!限時90分鐘嘅放題來說佢質素一向ok的. 今次揀中價(HKD168) 嘅美國🇺🇸進口牛肉set, 三款肉食包括美國進口牛肉, 丹麥🇩🇰皇冠豚肉同美國🇺🇸特選雞腿肉; 湯底方面我地揀左較健康嘅蕃茄濃湯. Bonus就係咁啱安排左舒服卡位.👍🏻•飲品: 除左大路Zero, 忌廉, 雪碧, 可樂之外, 隔離個部有唒提議配搭嘅soda機好似更正, 橙汁, 蘋果汁, 蜜糖菊花, 水蜜桃🍑汁, 點mix都好飲. 今日唔飲得凍飲嘅我都唔係無選擇架(當然, 可以汽水soda唔加冰🙌🏻), 我喺咖啡機整左杯咖啡☕️, 原來隔離有d茶包可以加熱水沖.•出面個大雪櫃提供嘅火鍋好特別, 蟲草花, 豬肉餃, 烏冬, 魚肉芝士, 墨汁魚丸, 獅子狗卷, 牛涮鍋限定魚腐⋯款式多到食唔唒.•Yogurt雪糕機好玩好好味, 隔離甜品櫃放滿多款bite size蛋糕同puff.•日式拉麵好食!

日式拉麵好食!

2019-02-12
20 分鐘 (堂食)
2018-12-01 1481 瀏覽
間唔中都會打下LUNCH邊爐,因為平過夜晚一大截,仲可以慢慢消化!lunch 邊爐黎講,牛涮鍋係我最喜愛之一,因為除左邊爐配料,仲會有沙律,沙律選擇都唔少,連藜麥都有,1d都唔求其Lunch有一人一碟肉,任食配料,有勁多唔同既菜/丸/瓜/豆腐等等,大推麻薯魚蛋,仲有烏冬薯粉一定食得飽😂😂😂飲品有咖啡/茶,同埋汽水機可以自由斟甜品都有幾款,除左自己唧既雪糕,仲有大福/芝士蛋糕等等,質素都唔差👍🏿👍🏿👍🏿

飲品有咖啡/茶,同埋汽水機可以自由斟

2018-11-24 1112 瀏覽
難得今日約咗幾個同樣鐘意食美食嘅靚女一齊食lunch,當然要食得盡興D啦。要食得盡興,"牛涮鍋"確實係一個好好嘅選擇牛市嘅牛涮鍋都有半任食套餐,雞、豬、牛任君選擇(一碟),最平嘅六十幾蚊就有,而且仲有多款蔬菜、菇類、丸類、飲品(果汁,汽水,熱茶)、甜品(西式糕點,大褔餅,雪糕)任飲任食。除了食物種類繁多,仲可揀2款湯底,本人曾試過豬骨湯底、蕃茄湯底、同甜醬油湯底,各有特色。但當中甜醬油湯底最能突顯食物嘅鮮味。而甜品方面,軟雪糕最為突出,味濃而幼滑,一定要留肚食番杯總結嚟講,又經濟,食物又好味,又多元化,下次gathering一定會再去牛涮鍋

2018-11-16
2018-11-18 800 瀏覽
難得HAPPY FRIDAY,當然要食好少少慰勞自己!雖然係旺角返工,但來來去去都係中餐西餐,有點沉悶,於是其中一位同事就提議不如打邊爐吧原來呢位同事每逢假日,都會去呢個名叫《牛涮鍋》餐廳享用午市精選套餐60分鐘放題,價錢每位$100左右,可叫一碟肉,湯底自由選擇,食物飲品任飲任叫,聽落真係幾抵食幾吸引!於是,我地一行五人準時十二點浩浩蕩蕩出發去餐廳到達後,侍應問我地選擇邊款湯底及肉類。經過我地一輪激烈討論同投票後,最終決定選擇蕃茄湯及甜醬油湯,而肉類就選了牛肉豬肉及雞肉不消五分鐘,侍應便端上了火鍋及一碟碟肉,而同事亦十分踴躍,走來走去去取飲品及不同的食物,而我個人特別喜愛吃它的冬菇,餃子,芋絲同芋圓吃了約四十五分鐘,大家便開始放慢節奏,而我當然不會停下來,捧著肚子繼續吃。以為這樣便滿足?不!我還要試它的甜品!值得一提的是,甜品款式有很多,有多款糕點選擇,更有我最愛的雪糕!它的雪糕真的與坊間不同,個人認為雪糕十分香滑,非常值得一試!總括而言,牛涮鍋的午市非常抵食,食物選擇多,價錢又合理,我跟同事都感到十分滿足,相信呢間餐廳很快會成為我們常到的飯堂呢
於是,我地一行五人準時十二點浩浩蕩蕩出發去餐廳

2018-11-16
5 分鐘 (堂食)
午餐
2018-11-17 646 瀏覽
原來晏就打邊爐好抵嫁,60幾70蚊就可以食到半放題邊爐!! 入去前要決定好揀咩餐先,我地有五個人,每人叫一樣,咁就可以咩都試啲!! 午市嘅牛豬雞都係得一碟,無得無限食的,不過每碟嘅分量比想像中多。而我哋叫左番茄湯底同埋醬油湯底。限時90mins,所以動作要快,一入到去就即刻拎野飲同野食,野飲除左有汽水之外,仲有果汁。另外,自助區嘅野食選揀都算多。三樣主菜肥牛豚肉同雞都唔錯,打完邊爐仲有甜品可以食,有蛋糕仔,大福,仲有得自製雪糕。雪糕好滑,不過甜品就麻麻地,大福啲皮好厚。不過整體黎講都唔錯。

2018-11-01 613 瀏覽
今日放工突然想打邊爐,之前一年前黎過幾次牛涮鍋覺得質素服務都不錯,所以今日諗都無諗其他就去直接去食,我地去到20:30左右閒日黎唔洗等位,入去前揀左美國上級進口牛肉放題同骨膠豬骨湯底,價錢每位$188。入到去即時上左一碟豬同一碟仔雞件及一碟牛比我地,依三樣野都可以不限量再叫嘅,另外有一隻大碟比你出去出面拎蔬菜類,丸,麵之類,食物質素就ok嘅,因我無咩要求。每個檯都有一部機用黎追加加湯同埋單之類嘅,但我地用部機除左追加出餐快外,其他服務都好慢,我地不斷㩒,例如加湯幾次都無人應機......差d連湯都到底咁濟😂,就連埋單都.....無人應,開頭都以為太忙無人得閒,咁我地咪耐心等候,等下見唔對路,我地唯有唔用部機直接叫服務員兩三次先有反應,因我唔太清楚平時運作,部機可以比我有得咁樣㩒,我當然就會通過部機叫服務員,如果唔係......要部機黎做咩?🤷🏻‍♀️除左服務無之前咁好之外,其他都ok嘅,個人推介粟米丸(我唔係好記得正確名稱)一咬開𥚃面好似粟米湯咁,好好味(不過小心熱呀)

2018-10-13 680 瀏覽
食過兩次 價錢好抵食 遲去會有好多人等位 等待時候有啲長 不過入到去食番夠咩都抵哂 有得一人一個煱 又有幾個人一個煱兩種湯 張枱有位可以充電 好貼心不過要記得帶充電線去 點餐好方便快捷 好鍾意咁樣點餐唔洗不停舉手叫人黎 有部pod可以選擇追加肉類 一食哂就可以再點加肉 食到咁上下唔夠湯 仲可以禁個制就有人黎加湯 超級方便 唔洗一邊食一邊等住叫人黎加野咁麻煩 而且都幾多選擇 有芝心丸同唔同既丸類 仲有其他野選擇 有得自己整雪糕加唔同既配料
食過兩次 價錢好抵食
不過要記得帶充電線去 點餐好方便快捷
2018-09-18 815 瀏覽
旺角分店做promotion,見午市有半價就去食。叫左豬牛雞放題折左$88.8(加一收原價),120分鐘,幾抵食。湯底好濃郁既蕃茄味,薄薄肉片,豬牛食落分別吾大,幾喜歡佢甜甜地既醬汁,其他配料質素都好高。
雖然天氣炎熱,但亦無阻一眾火鍋控「十下十下」。「牛涮鍋」在港有多間分店,是午造訪的分店位於新世紀廣場內。正值午膳時間,餐廳也推出一些優惠火鍋半自助餐,視乎選定的主食肉類及用餐時間,可以低至八九十元便可吃得飽飽。紅白兩色的鴛鴦湯底,説實話難與港式火鍋湯底比較,簡簡單單就好了。紅白相碰,以蕃茄湯食味稍勝一籌,或許純粹因小編喜愛吃蕃茄吧!主食肉類豬牛雞三選一,既然來到「牛」涮鍋,當然以牛為首選。每人一碟的牛肉片,肉色紅潤,雖然沒有誘人的雪花紋理,但也有合適的脂肪比例。牛肉片薄,只需輕輕一涮已熟度剛好,牛味對辦,口感軟嫩。至於「自助餐」部分,可先到沙律櫃享用菜蔬沙律。中華沙律、蛋粒及藜麥是比較特別或富和式風味的配料。移步至火鍋生料區,選料主要以瓜菜菇菌及丸類為主,各式瓜菜菇菌不論外觀及味道都算不錯。丸類雜項相對特別,較吸引的有味道略似帶子的仿干貝燒;黑中含白,內𥚃混入彈牙墨魚碎粒的墨魚汁丸;以及一口爆漿的流心芝士丸等等。 在凍櫃中,能望見烏冬麵食。但既然有熱辣牛肉飯同場出現,當然會選後者。 甜品櫃有一系列迷你糕點,賣相小巧,味道普通喇!小編相對欣賞朱古力林明頓蛋糕及泡芙。軟雪糕亦屬亮點之一,
雖然天氣炎熱,但亦無阻一眾火鍋控「十下十下」。「牛涮鍋」在港有多間分店,是午造訪的分店位於新世紀廣場內。正值午膳時間,餐廳也推出一些優惠火鍋自助餐,視乎選定的主食肉類及用餐時間,可以低至八九十元便可吃得飽飽。
軟雪糕亦屬亮點之一,親手「製作」可考功夫。外加配料醬料選擇多色豐富,未吃已能吸引大家的眼球。
最後以一杯滑溜味濃的朱古力奶作結,為飯餐多添一份回味。
只需約八十元便能享用一頓質素不俗的火鍋自助餐實在物有所值,期待他日再來!

[7/9/2018; Fri]
2018-09-07
2018-09-03 925 瀏覽
今晚同阿女出旺角,一早睇定新世紀有咩好食,上網睇到呢間,牛肉火鍋放題,就試吓啦!攞咗飛唔使五分鐘就有位,good!先講服務:一坐低,完全無人介紹過落單個system係點,聽到職員教隔離枱先知,唔緊要,都學到,落單加湯,可以超過十分鐘唔見影,足足落咗三次單先有人嚟,中途想直接叫人,唔係聽唔到就睇唔到。然後想加肉,個pad完全落唔到單,又叫咗超過十分鐘先有人幫我解決啦!放題90分鐘,用咗差不多30分鐘嚟搵人、落單、同等,這是什麼質素的服務?再講食物同味道:我叫嘅係$4xx熊本和牛套餐,有牛、豬、雞、海鮮。牛:好肥,好稔,好滑,但係無牛味。豬:唔稔,唔滑,唔好味。雞:稔,滑,算係成晚最好食嘅嘢。海鮮:有蠔、帶子、魷魚、蝦,中等貨色,無特別,亦無驚喜。自取食物:花樣算多,不過味道一般。甜品:已經零興趣再試。總括而言,用呢個價錢,可以食到味道更好、服務更周到、更有質素嘅地方,一定唔會返轉頭。
攞咗飛唔使五分鐘就有位,good!
先講服務:
再講食物同味道:
我叫嘅係$4xx熊本和牛套餐,有牛、豬、雞、海鮮。
牛:好肥,好稔,好滑,但係無牛味。
豬:唔稔,唔滑,唔好味。
雞:稔,滑,算係成晚最好食嘅嘢。
海鮮:有蠔、帶子、魷魚、蝦,中等貨色,無特別,亦無驚喜。
自取食物:花樣算多,不過味道一般。
甜品:已經零興趣再試。
2018-09-03
5 分鐘 (堂食)
2018-08-27 4057 瀏覽
又係試新野既時候𡃤!聽聞『牛涮鍋』喺旺角開咗間旗艦店...weekend有半價之餘,仲可以食足兩粒鐘...梗係要試吓啦!今日星期日14:00上到去...排哂長龍!條隊長到嚇死人!好在用apps預先book定位,如果唔係...真係等到地老天荒都等唔到位!我同朋友兩個揀咗個$158美國上級進口牛(肉質不錯...吾怕鞋), 湯底就一人一鍋!我就揀咗一個🐷骨湯...朋友就pick咗辛味豬骨濃湯(中辣味)!呢個場都好大,而且座位同擺放野食既地方都闊落。感覺丸類同甜品比其他分店多!例如多咗啲較特別既辣味魚蛋同三文魚丸等。Dessert 方面多咗 ice cream waffles! 飲品方面除咗一般可樂、七喜、果汁嗰啲...還有甘吉茶、綠茶、cappuccino、hot chocolate、同奶茶。選擇較其他分店為多!重點係呢間做緊promo....星期一至日17:00之前食部分都餐(如美國進口牛/美國上級進口牛/美國特上牛)有半價優惠!我哋兩個人埋單加埋10%服務費都只係食咗$189.6!(仲要用埋會員積分換咗一個海鮮拼盤) 咁樣既質素任飲任食每人都只係$95...仲要食足兩個鐘!真係賺哂!👍👍

重點係呢間做緊promo....星期一至日17:00之前食部分都餐(如美國進口牛/美國上級進口牛/美國特上牛)有半價優惠!我哋兩個人埋單加埋10%服務費都只係食咗$189.6!(仲要用埋會員積分換咗一個海鮮拼盤) 咁樣既質素任飲任食每人都只係$95...仲要食足兩個鐘!真係賺哂!👍👍👍😋😋

心意提示:
去食記住要喺牛涮鍋個apps預先book定位呀!
Walk-in等檯真係幾甘㗎😊
自選沙律
豬骨湯
辛味豬骨濃湯
2018-08-09 976 瀏覽
買左飛睇戲未夠鐘仲要等好耐甘就食反個hea lunch3大1小1bb🤣好怪掛住台灣個按唔錯年紀收費tim😝坐低可以揀2個湯底(豬骨同鏗魚)豬骨好味😍揀左美國進口牛放題,湯上來拎左一牛一豬幾靚仔丸類,飲品,甜品自己出去拎選擇都幾多,品質都唔錯唯一就係無人收碟,其實都無咩碟收,自己拎個隻碟係重用既,係得d肉既碟遮....
買左飛睇戲未夠鐘仲要等好耐

甘就食反個hea lunch

3大1小1bb🤣好怪掛住台灣個按唔錯年紀收費tim😝
坐低可以揀2個湯底(豬骨同鏗魚)
豬骨好味😍

揀左美國進口牛放題,湯上來拎左一牛一豬
幾靚仔
丸類,飲品,甜品自己出去拎
選擇都幾多,品質都唔錯

唯一就係無人收碟,其實都無咩碟收,
自己拎個隻碟係重用既,
係得d肉既碟遮....
2018-08-04 3149 瀏覽
因為公司老闆送了兩張牛涮鍋$100現金券,於是就多買兩張,跟星仔一起吃。看過午市和晚市食物分別不大,但午市價錢較便宜,就選了一個周末中午來吃。************牛涮鍋的午市放題由$108至$328不等,因為想盡用手上的現金券,所以選擇了美國特上牛小排放題($198),除了沒有和牛外,其他豬牛雞都有。豬牛雞肉都要叫侍應下單,其他食物可以到自助區自取。每張桌底下都有這個平板電腦,可以在這裡叫人加單、加湯或埋單。每張桌下都有手機叉電頭,非常貼心。豬牛雞以外的,都可以在自助區找到,有各式蔬菜、丸類、甜品和飲品。飲品除了汽水,也有果汁和花茶選擇。雪糕機有蒜薯和牛奶兩款口味。雪糕機旁邊有多款配料可以加在雪糕上。甜品有三四款選擇。湯底有六款選擇,我們選了骨膠原豬骨湯和番茄濃湯。豬骨湯味道偏淡,反而番茄濃湯都嚐到番茄酸香味。每款醬料都取了一點。有胡麻醬、唐辛子醬油和燒肉汁。左邊是蜜糖菊花,能飲到菊花味,不過有點偏點。右邊是橙汁。美國特上牛小排雪花紋很平均,入口非常嫩滑。美國上級進口牛肉和美國進口牛肉沒有牛小排般滑,兩者口感相差不遠。左邊是丹麥皇冠豚肉,右邊是美國特選雞腿肉,其實原本沒有打算點,但

************

每張桌下都有手機叉電頭,非常貼心。

飲品除了汽水,也有果汁和花茶選擇。
雪糕機有蒜薯和牛奶兩款口味。
雪糕機旁邊有多款配料可以加在雪糕上。
甜品有三四款選擇。
骨膠原豬骨湯&番茄濃湯
每款醬料都取了一點。有胡麻醬、唐辛子醬油和燒肉汁。
左邊是蜜糖菊花,能飲到菊花味,不過有點偏點。右邊是橙汁。

美國特上牛小排

雪花紋很平均,入口非常嫩滑。

美國上級進口牛肉

美國進口牛肉
左邊是丹麥皇冠豚肉,右邊是美國特選雞腿肉,其實原本沒有打算點,但甫坐下,侍者就自動奉上,原來食店會自動默認食客店套餐內最貴的兩款肉和最便宜的肉,唯有食埋。
因為想留肚食食牛肉,所以丸類和蔬菜都只取了一點較特別的款式,味道正正常常。
雪糕配料有很多,最喜歡麻糬,煙煙韌韌。

甜品中以朱古力大福最好味,朱古力味可以,入口亦煙韌。

總結,午餐與晚餐的食物差不多,但午餐卻較便宜抵食,食物選擇都算多,味道正常,唯一要挑剔是食店會自己default食客要埋最平的肉,原本打算只點最貴的兩款肉,之後可以再encore,基本上食完第一輪肉已經飽,根本不太可能食第二轉。
2018-07-11 1675 瀏覽
周末又去浦新世紀,貪佢唔多人夠好行,shops夠大,款齊同fitting 唔使排,都幾吸引。經過四樓,六點幾已經有一班人在門口排隊,似乎勁過其他其他餐廳好多。再望望,原來係牛涮鍋,朋友係member有折。橫掂未肚餓,一於拿定飛邊行邊等。原來入坐都幾慢,二十幾個 number, 真係要等成個半鐘...... 大家都好餓,但最後都冇放棄,仲俾我地等到個靚卡位,勁開心。我地叫左美國上級牛,盛惠 $198。 質素有樣睇,呢個價錢都唔失禮。牛有牛香,豬有豬滑,唯獨雞就冇乜人食,剩返曬 😩朋友的member card 仲送一個海鮮盤,蝦同生蠔唔錯。元貝一般啫,唔夠新鮮。魷魚烚完之後縮到好細隻 (可能只有原本的五份之一),太少食唔出味道。呢個拼盤送就 ok 既,如果打算加錢叫就要考慮一下。食完一輪肉就當然再 order, 但上菜時間頗長,好似成十分鐘先有。響呢到食是有限時的,咁佢上菜是否都應該提升速度呢?第二輪肉的質素比第一輪差,似乎是所有日式涮鍋店的定律吧。任食區域例牌有蔬菜及丸,種類唔算多,亦只提供比較平價的蔬菜,我期待的秋葵、羽衣甘藍、南瓜同皇帝菜都冇,少少失望。而且食物refill 未算及時

第二輪肉的質素比第一輪差,似乎是所有日式涮鍋店的定律吧。

任食區域例牌有蔬菜及丸,種類唔算多,亦只提供比較平價的蔬菜,我期待的秋葵、羽衣甘藍、南瓜同皇帝菜都冇,少少失望。而且食物refill 未算及時,幾個tray 都吉吉地,我只能hea 攞。但是佢個烏冬係得的,雖然飽飽地都食到佢好味,值得留個空位俾佢。

自助區域飲品都算齊全,全部都是用杯斟的夠環保👍,想要熱飮,可惜沒有杯 😑⋯⋯ 明顯是人手不足吧!

甜品區,有乳酪同埋好多不同 toppings, 啱曬鐘意mix 野的人。

人手雖然不足,但埋單卻把關得好好。有專人跟進,提前十五分鐘收錢,等大家記得準時好走了,十分溫馨。