餐廳: 牛角日本燒肉專門店 (黃埔天地享膳坊)
資訊:

餐廳: 牛角日本燒肉專門店 (黃埔天地享膳坊)
資訊:

2021-03-17 523 瀏覽
朋友生日揀咗喺黃埔嘅牛角,基於係會員所以一早用app訂咗位就唔使喺門口排隊。揀咗個會員限定二人前嘅套餐,包括有牛肋肉、肩脊肉、腹胸肉、牛舌、雞肉同豬頸肉;另外仲有D前菜、香腸、蝦、蔬菜同埋兩個飯,對兩個女士嚟講都算好多嘢食。其實做得佢哋嘅會員都擺明係呢到嘅食物有質素先會成日嚟食,主要今次係想講食物係好好但職員就唔係太得,見到人舉手都可以應完後行咗去唔記得咗,就算埋到嚟個語氣態度都唔多友善,點解會喺呢到仲差過任食嘅分店?

慶祝紀念
生日
2021-03-15 291 瀏覽
Ordering and wait time (placed order at 18:05)This must be the shortest waiting time (3 mins) I have ever experienced so far, even Mcdonald's in Whampoa takes longer in the same rush hours. I actually had to walk faster to get the food because I did not expect the order could be processed so fast! Maybe it is a simple dish with easily cooked meat slices and the kitchen is simply very efficient. And there weren't many customers inside, so I guess that's why.The food...I suspected that the food wa

The food...

I suspected that the food was already prepared and it might be cold, but it wasn't. At least it didn't taste like it was prepared well in advance. Because....it taste so.....SWEET!!! Thanks to the sauce!!! If you are a "sweet" guy/ gal, this may be a go-to-dish for you. BUT, you also need to love having 50% fat in the meat. I think it is the 牛胸腹 portion just contains more fat, I am not an expert, but the cow definitely needed more exercise. Well... too late now.... I chewed many fat out of the meat, but I did not wanted to show you photo of those fat because simply it is unsightly.
There is seaweed underneath the beef, and as everyone would expect, they are soggy. O well... they also has a small container with soysauce? for your to mix with the rice, I only poured 1/3 of it to mix with the rice because I was afraid the meat already has a strong taste itself. The can of coca cola wasn't cold at all. I guess that's a "good" thing so the rice won't get too cold too fast and you can put that can into the fridge and drink something else if you live nearby (like me).

For $72, I personally would not order this dish again, not that this dish isn't tasty or anything, just not my type. Others might well find it their favourite. I am looking forward to try their 溫泉玉子蒜香牛肉飯 next.

+$2 for utensils
For environmental benefit, +$2 definitely discouraged me to get them from the restaurant. But not so good for people who simply want to eat out in countryparks. As I said, I live nearby, I do not mind using my own at home. I "got used to" washing dishes, since my girlfriend is not the dish washing type.  *sigh...

There is no particular problem since I was just there to pick up food, the guy who handed me the food appeared polite. Well, other sit-in customers might have other things to say.
醬燒牛胸腹飯
醬燒牛胸腹飯
題外話/補充資料: Used Alipay and got -$10 off as a welcome reward, so only costed me $62.
2021-03-10
3 分鐘 (外賣自取)
  • 醬燒牛胸腹飯
2020-10-29 2287 瀏覽
今日接完囡囡放學好肚餓,一家三口就決定係黃埔搵食突然好想食燒肉,就去附近既牛角試下lunch先!因為之前都係食夜晚燒肉,去到見到都有set lunch都唔錯老公叫左個期間限定~石鍋鮑魚海鮮飯~當中包括左鮑魚、帶子、、魚柳及泡菜!味道還可以,沒有太大驚喜!反而更喜歡它的鍋底飯焦好脆!正!而我就選擇~牛角特選牛五品盛合~set有幾款不同牛的部位可以自己燒。必食嘅牛角飯更加係可以無限添加😗😗我自己都食咗兩碗值得一讚嘅係服務態度好好見到佢哋好忙,好有耐心講解同落單
今日接完囡囡放學好肚餓,一家三口就決定係黃埔搵食

老公叫左個期間限定~石鍋鮑魚海鮮飯~
好脆!正!
而我就選擇~牛角特選牛五品盛合~

值得一讚嘅係服務態度好好

見到佢哋好忙,好有耐心講解同落單
2020-10-29
5 分鐘 (堂食)
2020-10-24 1216 瀏覽
牛角係小朋友們的至愛,不能出街的時候,我們也經常外賣🥡,誠意推介紫菜雞蛋飯 通常未到小朋友都食咗半碗,牛肉的質地在這個價錢算係很不錯👌🏻 繁忙時間真係好難等位,所以我們一般係食下午茶時間 😆
牛角係小朋友們的至愛,
不能出街的時候,我們也經常外賣🥡,

繁忙時間真係好難等位,
所以我們一般係食下午茶時間 😆
  • 牛角雪糕
  • 紫菜雞蛋飯
2020-10-04 1368 瀏覽
辛勤工作一個月獎勵自己去食牛角燒肉。假期前一日唔知係未特別多人,6左右到可以直入,但食食下已經好full。叫左燒肉拼盤(最平個隻),唔洗煩,可以咩都試下。雞好食,燒完仲有肉汁,唔會柴豬頸肉燒到條邊微焦好正,腩肉本身就鐘意食,正。牛俐還可以,牛肉就一般,小小韌,單點和牛好食啲,當然一分價錢一分貨。一個人食一盤有點太多。另外仲叫左菇同多春魚,正。不過燒多春魚要小心,個肚受熱會爆。Btw, join 左會員,盛惠$200,不過今餐可以直接扣$100 Coupon,不錯!
辛勤工作一個月獎勵自己去食牛角燒肉。

叫左燒肉拼盤(最平個隻),唔洗煩,可以咩都試下。
雞好食,燒完仲有肉汁,唔會柴
豬頸肉燒到條邊微焦好正,腩肉本身就鐘意食,正。
一個人食一盤有點太多。

2020-09-30
2020-09-11 1541 瀏覽
限聚令9點,8點31分無叫埋單自己印定單要你埋。我話我有會員,職員話:開單後30分鐘內要掃qr code,咪同你講左囉!我望左張單,係8點05分開既,埋單係8點31分,明明就未夠鐘。職員就叫我地準備定qr code。等左好耐,過曬d時間個職員先話過左時入唔到會員,幫你唔到。最後free左個雪糕作擺1.帶位職員係無心幫客人反而去責怪客人點解唔早d出示qr code。2.如果職員可以快快手過黎掃qr code ,所有問題就解決左。3.就算最後真係過左時,起碼我見到你有盡力去幫個客而唔係比我覺得你故意超時。4.我唔覺得張單真係改唔到,只係你有無心去改總結: 無心幫客人
4.我唔覺得張單真係改唔到,只係你有無心去改

總結: 無心幫客人
2020-08-26 1450 瀏覽
牛角日本專門店響好多區都有分店,通常見親都係排長龍所以我冇試過。今次係第一次食。 當然今晚要外賣自取啦! 疫情關係呀嘛! 佢OpenRice落order唔使10分鐘就有啦得拎。 仲有個open trice外賣手抽袋仔, 好精緻啊! 我叫咗兩個丼,第一係玉子蒜香牛肉飯,第二係牛角燒牛肉飯,仲有汽水配飲!玉子蒜香牛肉飯,味道與一般市面牛肉飯差不多。牛肉是肥牛片,比一般肥牛片厚少少。 牛角日本燒牛肉, 味道不錯啊! 牛肉片份量很多, 肉質鬆軟。 今次有7折, 真低啊!

今次有7折, 真低啊!

外賣自取
2020-06-13 2287 瀏覽
今日去開紅磡做少少野,行過見到牛角呢間餐廳,聽人講呢間公司嘅老闆係暗黃,係唔係我就唔知,我哋嘅食物真係唔錯。今日等三個飛,估唔到等咗我45分鐘。入去之前姐姐會比張A4紙你保存口罩,行入去枱途中會不時提醒小心,坐咗落張枱之後店員會細心解釋如何落單等。由於之前我儲咗一啲積分所以我問店員可否優惠券和積分同時共用,其實我本身都諗住用唔到嗰個店員話可以共用,這樣令我有點喜出望外。因為同行的朋友唔食牛肉所以我哋只係集中叫豬肉雞肉,如果用積分就換一份A5和牛同埋兩隻蝦同兩隻生蠔。 講真食物嘅質素真係無可挑剔,雖然以呢個價錢可以有好多選擇,但同等質素的情況下一定冇呢間做嘅都冇咁好。和牛食落去好有油香,入口有即溶嘅感覺,如果下次有機會我都會買返。朋友對嗰隻蝦讚不絕口,完全一食落去就彈牙的感覺,如果隻蠔亦都有好有生蠔的味道。雖然店裏面人手明顯不足,但每次我們舉手時他們也很落力招呼,而且很耐心解答我們的問題。同埋個人推介大家一定要食牛角飯,唔知點解佢真係超級超級好食,每一張枱上面有一個醬汁我每次都會加落個飯上面,之後將佢撈埋一齊食簡直係人間美食。到最後店員提醒,食夠$200就送一張$50嘅現金卷,因為我哋唔

今日等三個飛,估唔到等咗我45分鐘。

到最後店員提醒,食夠$200就送一張$50嘅現金卷,因為我哋唔係咁肚餓所以已經冇餘力可以再食。

3600分積分禮物

2020-06-12
45 分鐘 (堂食)
  • 牛角飯
如果想食烤肉,牛角數一數二值得幫襯,價錢合理,好食之餘既可以滿足自己燒烤意欲。叫咗兩個套餐,當中最好食係「和牛牛肋肉」同「美國極上和牛板鍵肉」,前者肥而不膩,肉汁飽滿,後者比較爽口。燒烤完可以蘸上醬汁,個人喜歡蘸鹽醬及少少檸檬,更帶出肉嘅鮮味,脂肪比例完美,不會太肥膩,入口有一種溶化嘅感覺,幸福滿滿。追加了牛油金菇,鹽味牛油帶子,牛油簡直係聖物,可以將本身淡而無味嘅食物昇華到另一層次。至於服務方面,大致愉快良好,環境舒適。
如果想食烤肉,牛角數一數二值得幫襯,
價錢合理,好食之餘既可以滿足自己燒烤意欲。
叫咗兩個套餐,
當中最好食係「和牛牛肋肉」同「美國極上和牛板鍵肉」,
前者肥而不膩,肉汁飽滿,後者比較爽口。
燒烤完可以蘸上醬汁,
個人喜歡蘸鹽醬及少少檸檬,更帶出肉嘅鮮味,
脂肪比例完美,不會太肥膩,
入口有一種溶化嘅感覺,幸福滿滿。
追加了牛油金菇,鹽味牛油帶子,
牛油簡直係聖物,
可以將本身淡而無味嘅食物昇華到另一層次。
至於服務方面,大致愉快良好,環境舒適。
2020-05-22 1336 瀏覽
耐無見朋友,耐無行街!放工來黃埔四圍行下行完街搵食,打邊爐,燒肉,食咩好!我地兩邊舖都有拎飛仔最後燒肉係快d既😬今餐主角每人一客特意點了飯去撈飯食燒一陣,把蛋黃撈起齋食得,撈飯食又得😋爽yy好豐富呀!多春魚超多春雞臀厚肉,大大粒😋燒肉併不過不失有點冰冰的感覺整體ok連鎖店之中,可以一來再來的!牛角飯,必試⭕️進店前量度體溫⭕️提供酒精搓手液⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️座位間有距離感, 亦有隔板✅提供放口罩信封
耐無見朋友,耐無行街!
放工來黃埔四圍行下
行完街搵食,打邊爐,燒肉,食咩好!

我地兩邊舖都有拎飛仔
最後燒肉係快d既😬

今餐主角
每人一客
特意點了飯去撈飯食

燒一陣,把蛋黃撈起
齋食得,撈飯食又得😋

爽yy
好豐富呀!
多春魚超多春

雞臀厚肉,大大粒😋

燒肉併
不過不失
有點冰冰的感覺

整體ok
連鎖店之中,可以一來再來的!
牛角飯,必試

⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️全店職員戴上口罩
⭕️座位間有距離感, 亦有隔板
✅提供放口罩信封
2020-05-13
5 分鐘 (堂食)
2020-04-26 1558 瀏覽
好耐冇同同事們team lunch,今次嚟到牛角燒肉,一解哈日族們的思鄉情懷,限聚令期間一行七人要分兩張枱,麻煩小小,但都無損興緻肉質依然新鮮,牛肋肉四食比特選五食價錢貴d,但好味得多,肉味濃肉汁多又唔韌,愛食牛簡直不能抗拒🤭配埋招牌香蔥玉子飯,滿足感爆燈👍🏻 食一碗唔夠可再添飯,食到飽為止!餐飲可選,食燒肉點都應該飲杯凍野才行,活乳酸梳行可一洗油膩感。飯後再加點了牛角雪糕🍦,愛食雲尼拿味比綠茶味好味得多,完美為這餐偽日本燒肉畫上句號❤️

牛肋肉四品燒肉盛合

牛角香蔥溫泉玉子飯

原味活乳酸梳打

2020-04-24
20 分鐘 (堂食)
牛肋肉四品燒肉盛合
牛角香蔥溫泉玉子飯
原味活乳酸梳打
  • 上級牛肋肉
2020-04-10 1304 瀏覽
今日同個fd 食牛角,佢話由佢做主叫野食,所以我無揀比唒佢揀。佢首叫牛舌,親手燒比我食,真係好好食😋*只燒底果面,上面放d洋蔥,燒到7成熟(面還有少少紅),放上碗,再加一滴檸檬汁卷麻食。牛角飯係紫菜+温泉蛋飯,普通得來但會成碗食唒🤷🏼‍♀️和牛手肋肉~燒到5成熟,濃厚牛味,入口即溶。仲叫左雞肉, 多春魚 ,牛油帶子。最後,介紹要食佢個雪糕銅鑼燒,係要自己燒的,豆沙包咁樣不過入面就係雪糕。職員有講解點樣燒,兩邊燒到有格仔網就可以,大概每邊燒一分鐘到就可以。外熱內凍好好口感,^_^

佢首叫牛舌,親手燒比我食,真係好好食😋

牛角飯係紫菜+温泉蛋飯,普通得來但會成碗食唒🤷🏼‍♀️

和牛手肋肉~燒到5成熟,濃厚牛味,入口即溶。
仲叫左雞肉, 多春魚 ,牛油帶子。
最後,介紹要食佢個雪糕銅鑼燒,係要自己燒的,
豆沙包咁樣不過入面就係雪糕。
因為邊爐家族發生之後.....香港的火鍋同燒烤真係突然冇曬人...亦因為咁,大家都出左唔小優惠...好似呢間咁...就出一個299任食和牛的PLAN....見到真係好吸引就同班朋友一齊去....當日去到人唔算多~都仲有吉台!坐低之後就緊係不停食蠔同食和牛....我地6個人差唔多食左150塊牛同100隻蠔...老實講...材料真係非常好.....絕無欺場!!但小插曲就係....可能真係因為小左人....全個場得3-4個伙記....有的叫天不應.....想搵個人幫下手都冇....一定要等...之後仲衰.....部點餐機死左.....差唔多20分鐘....然後追幾次先俾張紙你填....最後當然係的單亂到無輪喇....但係伙記又唔夠....又冇人幫手....成餐只係食90分鐘...但中間有差唔多30分鐘完全冇野食同無人理...真係幾多謝嫁.....總括黎講成餐係好抵食....只係間餐廳的配套真係有問題.....唔係呢排真係可以食多幾次.....
好似呢間咁...就出一個299任食和牛的PLAN....
見到真係好吸引就同班朋友一齊去....

當日去到人唔算多~都仲有吉台!
坐低之後就緊係不停食蠔同食和牛....

我地6個人差唔多食左150塊牛同100隻蠔...
老實講...材料真係非常好.....
絕無欺場!!

但小插曲就係....
想搵個人幫下手都冇....一定要等...

然後追幾次先俾張紙你填....
最後當然係的單亂到無輪喇....
但係伙記又唔夠....又冇人幫手....

真係幾多謝嫁.....

唔係呢排真係可以食多幾次.....
2020-02-27
2020-03-16 773 瀏覽
牛角第一次食,預左食牛肉為主。其實仲有雞肉及豬肉。每種肉都有10幾種唔同部位或烹調方法,選擇尚算唔少。肉質都幾好,尤其係牛肉。肉味都唔錯。除左肉,仲有蝦,魚,牛油帶子仲有蔬菜,沙律,牛油金菇等,味道都唔錯。醬汁就少選擇少,只有燒汁,鹽味醬及辣漿,燒汁味道甜甜地同肉幾夾。爐火其實都幾猛,反而擺一陣唔理就會燒焦。有電子下單,會展示落車時間有跡可尋整體食物質素不錯,惟獨蜆有腥味扣分。價錢$328並要加10%服務費,有會員卡則可85折。價錢都唔平,但如果食量大以及鍾意食牛肉,其實任食都真係值回票價。法定時間只有90分鐘,準時截單,但唔會趕你走。都夠時間食飽晒,食物來得快,抵讚,唔需要好趕落單。
牛角第一次食,預左食牛肉為主。
除左肉,仲有蝦,魚,牛油帶子

仲有蔬菜,沙律,牛油金菇等,味道都唔錯。

爐火其實都幾猛,反而擺一陣唔理就會燒焦。

有電子下單,會展示落車時間有跡可尋

整體食物質素不錯,惟獨蜆有腥味扣分。

2020-03-16
2020-03-13 676 瀏覽
疫症下,無懼感染風險,去到黃埔牛角友聚!入店前要先量體溫,亦會問你是否需要個封暫存口罩,店內亦有消毒酒精比你用,夠衛生好貼心!之後落order,例牌燒肉定食,選了牛肩肉同牛脊肉,跟田園沙律麵豉湯,另加$21轉配玉子飯,跟一杯汽水...玉子飯食過返唔到轉頭,玉子拌紫菜係最佳拍檔,撈飯一流,仲要任我追加,$21呢個價係值的,大胃王一定有賺!燒牛肩牛脊肉真係好味,即使唔點醬都夠晒味,可惜份量比較少,或者下次要轉任食放題先得!最後,一定要加$12配牛角雪糕,好味,同出面雪糕零舍唔同😋
2020-03-11
10 分鐘 (堂食)