2008-12-10 22 瀏覽
成日經過, 都冇幫襯, 見阿蘇介紹, 入去試吓, 幾個招牌餸唔錯, 食物味道方面唔算大驚喜, 不過亦冇mug扣分既地方, 一般茶餐廳算係難得, 不過伙計招呼認真唔掂, 可能多野做, 服務態度唔係甘好, 有d比錢比人閙既感覺! 呢方面真係有待改善!
2008-12-08 21 瀏覽
講真係因為阿蘇同個老闆做過訪問,個老闆講到咁巴閉,咁就去試下la~~蘿蔔牛腩煲:蘿蔔係清甜,但我覺得就算用清雞湯去滾d蘿蔔,一樣可以滾出咁清甜!! 牛腩,覺得一煲ge牛腩都有幾多下,本身就唔識分咩係坑腩咩係崩砂崩,但真係幾鍾意呢個煲,腩肉肥瘦適中,而且唔似其他餐廳咁會見到成層油響面頭,唔錯~白飯:又係我ge最愛,唔知佢用咩米,但好似屋企煮ge嗰d咁,唔會好似出面ge飯盒,d水落得太多,飯都變糊晒
  • 白飯
2008-11-07 11 瀏覽
專程到上環試試這家,但不知是否錯點了菜.....1. 蝦仁炒蛋: 蝦肉不新鮮,size細,份量小,但炒蛋部份不錯。 $65吃一碟炒蛋,你說值不值,還說是招牌菜,跟糖朝的蝦仁炒蛋一樣差。2. 玫瑰雞: 唔熱,要再加熱才可,醬油部份不咸,味道不錯但沒有驚喜。3. 白飯: 看來最好係個白飯,起碼不會令人失望。簡單來說是有點名大於實,看來成本都去了作電視宣傳了。
專程到上環試試這家,但不知是否錯點了菜.....

3. 白飯: 看來最好係個白飯,起碼不會令人失望。

簡單來說是有點名大於實,看來成本都去了作電視宣傳了。
2008-10-10 5 瀏覽
慕名再去,這次是跟朋友的飯局,可惜繼續失望而回。煎肉餅:肉餅夠瞄頭,厚厚實實,一碟有六七件之多。但肉餅似是先蒸熟,然後再落鑊微微煎兩下。説是招牌菜,我們卻認爲很是一般。沙薑雞:一向是沙薑另碟上的,這裡居然用沙薑來做芡汁(大量),淋上雞面,是用來蓋過冰鮮雞的雪味?!腐皮豆卜鮑魚菇:做得 [[[[[]]]]] [[[[]]]]!所有食物 [[[]]] 兜兩兜,再 [[[]]] 埋個豆粉芡,那些豆卜還要發酸 !!肉餅點了無耐就到(所以我們覺得是先蒸好,有單再反熱),可是那個雞和豆卜卻漏單。問了又問,阿姐們重要唔得閒理睬你,等等又等等,三碟餸,每樣隔成四五十分鐘先有得食,水準還要如此,真係食到人啼笑皆非!!
慕名再去,這次是跟朋友的飯局,可惜繼續失望而回。
腐皮豆卜鮑魚菇:做得 [[[[[[超級]]]]]] [[[[[求其]]]]]!所有食物 [[[[係咁而]]]] 兜兩兜,再 [[[[是但]]]] 埋個豆粉芡,那些豆卜還要發酸
!!

2008-09-28 4 瀏覽
1Dec2007 2355老老實實,比起想像之中係飽,之不過想消一消酒氣,都係要落下一場,順便行遠少少吹吹風。選了平時屋企好少整的煎肉餅,肉餅先蒸後煎,裡面還有鹹魚粒及肥豬肉等配料,香得來還幾濕,如有啤酒就更加一流呢!食完後拿拿聲趕尾班車。
1Dec2007 2355

食完後拿拿聲趕尾班車。
(非會員)
2008-09-22 3 瀏覽
是夜五人點了五道菜:脆皮煎肉餅 - 肉太軟,應用手剁;味道不錯,就是馬蹄冬菇切太大粒咸菜豬雜煲 - 豬雜好老,胡椒下得不夠煎釀茄子 - 不錯腐皮卷 - 料不夠金銀蛋莧菜 - 足料
是夜五人點了五道菜:
咸菜豬雜煲 - 豬雜好老,胡椒下得不夠
煎釀茄子 - 不錯
腐皮卷 - 料不夠
金銀蛋莧菜 - 足料

2008-09-17 2 瀏覽
中秋節正日(15/9),相約了女朋友的兩位好姊妹去大嶼山梅窩渡假!中午時份,我和女友約了P小姐和她的丈夫在中環食lunch,原本想吃九記牛腩,行到歌賦街才知沒有開門,連對面的勝香園也是!一行四人懷著失望心情準備去附近的蘭芳園之際,經過牛記,我記得曾與網友在此吃過晚飯而且覺得不錯,而且剛巧鋪內顧客不多,於是提議試試。P小姐和她的丈夫各點了一碗牛根腩米和墨丸麵,她們沒有特別評論,相信是不過不失罷!而我和女友share了一碟咖哩牛肉炒麵,咖哩汁幾香而且不是太辣,牛肉則尚算可以,麵“炒”得很脆卻又不會過火,幾好食!還有送了一碗例湯,是菜乾湯,很清甜,沒有味精的!最有驚喜的,相信是這裡的咖啡,比起坊間很多茶餐廳好喝得多!
最有驚喜的,相信是這裡的咖啡,比起坊間很多茶餐廳好喝得多!
日期:2008年9月12日Tigger要OT,咁我就陪佢食個dinner先至番屋企,下晝睇定openrice有d咩平靚正野,搵到哩間,好似又幾好,所以一於去試食.白飯一碗...A.香菇馬蹄蒸肉餅:送飯一流,肉質鬆軟.B.咸蛋肉鬆涼瓜:咸蛋既香味蓋住涼瓜既苦味,香得黎又苦苦地,好易入口.
日期:2008年9月12日
白飯一碗...
A.香菇馬蹄蒸肉餅:送飯一流,肉質鬆軟.
2008-09-02 8 瀏覽
29-8-08 (五)午飯時份到歌賦街趁熱鬧,很多都訂滿了,只奉送卡片一張,訂座請早。熱到頭暈眼花之際,看見想試許久了的牛記,立時衝進去。被招呼上樓上,原來別有洞天,冷氣透心涼,解除中暑危機。午餐有數款,選了咸魚蒸肉餅和香煎海魚。先送來木瓜豬骨湯,不肥膩。有一經典的送菜機將飯菜由樓下廚房送至樓上,所以保持熱騰騰的。蒸肉餅很鬆軟入味,雖然有些肥也有些油兼有些鹹,但有一大碟白飯呢,令人將一切暫忘,變身大食怪,吃過不停。要提一提這碟白飯,送來時賣相不佳兼大概有兩大碗的份量,不禁暗暗擔心會浪費,差點想退回一碟。食後發覺白飯既軟又香,最終幾乎掃光。香煎海魚小小的兩條,肉質頗實,好像是早前煎好的,但也香口惹味。熱奶茶和凍朱古力也交足貨。越來越多上班一族來到,很多要搭檯,我們那張是唯一的二人檯,立即快快結賬,免其他人久等。
29-8-08 (五)

熱到頭暈眼花之際,看見想試許久了的牛記,立時衝進去。
被招呼上樓上,原來別有洞天,冷氣透心涼,解除中暑危機。
午餐有數款,選了咸魚蒸肉餅和香煎海魚。
先送來木瓜豬骨湯,不肥膩。
熱奶茶和凍朱古力也交足貨。
送菜機
2008-08-21 13 瀏覽
本來日係諗住去九記牛腩食lunch的,但係o個度實在太多人等位又熱,所以決定到附近的牛記醫肚。唉......我同男友叫了一個龍鬚炒麵同牛腩米粉。但係味道真係.........唔係咁好。個龍鬚炒麵好咸,而牛腩米粉超清,完全冇味,慘呀!牛腩唔夠入味而且有點硬。呢間茶餐廳真係令我o地太失望喇!連很喜歡到茶餐廳的男友都說作出不好的評價,所以o係短期之內,我o地都唔會再去。

行過見門口相片, 老闆個樣咁熟口面, 原來係上星期睇有線, 谷德超訪問個間, 但唔見谷德超訪問照片喎? 只有蘇絲黃訪問的圖片, 真係電視節目都有全套一站式服務, 經過當日只是下午六時左右, 好似未準備開始夜市, 但無理咁多, 照入, 果然真係! 冷氣都未開晒, 叫了出名的兩味餸, 蘿蔔牛腩煲, 蘿白每件切成長方形, 咬落不覺老和韌, 好味, 牛腩切成厚片鋪面, 肥瘦適中, 女士們可能覺得略肥, 湯味清甜呀, 衰在泠氣唔夠, 一啖湯三滴汗水, 好熱, 冬天就一流, 另一味, 煎肉餅, 先把肉餅蒸好, 再用火煎, 肉餅內有切碎的冬菇及馬蹄, 咬落少少彈少少爽少少脆, 非常好味, 送酒無得彈!服務水準不算差, 侍應解釋十分清楚, 唯等菜時候有斷小插曲, 偶聽見老闆向侍應發嘮騷, 自言自語, 原來唔係鬧侍應, 而係話自己個仔唔勤力, 話左落嚟開工, 過晒時間重唔見人, 原來重係樓上訓緊覺, 跟著, 老闆又自言自語: “真係害我呀….”, 抱怨個阿仔個阿媽(即係老婆大人啦)唔請外人, 要自己個仔落嚟幫手, 但個仔又唔生性, 自己人話都無嘜用, 唉…真係…家庭生意唔容易呀! 另外, 老闆應該唔係好

另外, 老闆應該唔係好信得過員工, 比錢時侯, 侍應要特登叫老闆仔從廚房出來收錢, 個仔既服務態度認真麻麻, 木口木面, 多謝都無聲, 唉, 真係聽老闆講, “倒米呀!”

還有另外一單, 就是另外的一位男伙計, 睇電視, 播新聞, 剛講起嘉禾大廈兩位殉職消防員, 幾個伙計, 你一言, 我一語, 當日尚未清楚兩位殉職消防員的死因, 那位廚房伙計大大聲: “氧氣桶 梗係唔會比人啦… ” 命喎…我死不如你死, 邊有咁蠢, 老闆仔跟隨便答嗲: “咁辛苦…入黑社會都唔做消防員呀….” 唉..老闆, 有一個”如此”有責任感的兒子和員工, 我明白你的感受!
2008-07-20 5 瀏覽
七月十八日(星期五)今個星期五幾忙...本身想去竹源食檬粉,但人太多,所以到了牛記食午餐!十二點七,不用等位!...坐下,就叫了兩個午餐!分別是鴨胸韮王炒蛋,以及咕嚕魚飹先來個例湯:蕃茄薯仔湯,幾清...好耐都未番屋企飲過湯喇!.......很有家的感覺....之後,上鴨胸韮王炒蛋,應該是即叫即炒的,炒蛋果然一如其他食評所形容的滑...香!加上=韮王的炒蛋分外惹味!....而鴨胸與炒蛋亦都配合到,是一個新嘗試!不錯!咕嚕魚飹就比較等得耐!...炒得香,咕嚕汁很開胃!....魚飹都有7-8塊!分量剛剛好!...白飯屬於硬身的一種,也有飯味!....而對面的食客叫了咖哩雞飯,看來應該好吃,而且分量算多,有機會下次試試如果想吃小菜的話,牛記是一個好選擇!...不過,最好是12:45之前到,否則要等位!
七月十八日(星期五)

十二點七,不用等位!...坐下,就叫了兩個午餐!

分別是鴨胸韮王炒蛋,以及咕嚕魚飹

白飯屬於硬身的一種,也有飯味!....

例湯
咕嚕魚飹
白飯
(非會員)
2008-07-08
煎肉餅一定要讚,外脆香,彈口,馬蹄,冬菇等等椒鹽鮮魷, 炸得岩岩好, 椒鹽份量適中, 不會太多油玫瑰雞充滿玫瑰香味,,肉質嫩滑好食清湯蘿蔔牛腩,牛腩好林,幾香,湯底幾清甜,味精不重家的味道老火例湯,清甜好喝.
煎肉餅一定要讚,外脆香,彈口,馬蹄,冬菇等等
椒鹽鮮魷, 炸得岩岩好, 椒鹽份量適中, 不會太多油
玫瑰雞充滿玫瑰香味,,肉質嫩滑好食
清湯蘿蔔牛腩,牛腩好林,幾香,湯底幾清甜,味精不重
家的味道老火例湯,清甜好喝.
三星期前,現在還回味香煎肉餅,一定要讚,外脆香,內彈口,粉少,有馬蹄及冬菇一切琢,因為食剩,帶回家第二天晚上做餸,都一樣咁好味,送飯一流上次試花雕雞,無酒味,今次試太后雞,掂,香,嫩,皮無乜肥膏,啱啱熟。薑蔥魚雲,味OK,可惜用鯇魚頭,無在大魚頭個件白雪雪,滑滑lulu的肉,咁就扣咗分。

2008-06-13 2 瀏覽
o係中環返工的人都知, 要搵餐又平又好食又唔會排長龍的lunch真係唔係咁易, 所以我同我的同事都好鍾慕黎牛記開飯, 因為佢抵食又好食. 今日同3個同事過黎食飯, 叫左4個午餐:1) 咕嚕肉2) 叉燒韮王炒蛋3) 咸魚肉粒炒豆腐4) 沙爹牛肉炒菜心個個餸都好食, 冇一個失手, 是日例湯西洋菜湯都好飲, 冇味精, 正!! 一個餐$36有餸有湯有白飯, d餸仲係大大碟, 同酒樓叫個小炒size一樣.今日冇帶相機, 下次黎食一定要影下相俾大家睇~~

1) 咕嚕肉
2) 叉燒韮王炒蛋
3) 咸魚肉粒炒豆腐
4) 沙爹牛肉炒菜心

今日冇帶相機, 下次黎食一定要影下相俾大家睇~~