2011-05-12 30 瀏覽
在朋輩當中有點威望的F兄,今年他的生日飯局由小弟安排。他說不要去高級地方,不想大家破費,只要高高興興坐在一起已足夠。於是他向我提議,不如在中環歌賦街上的牛記茶室?上一次來都牛記,是三年多前的事情,當時還是跟衫尾來吃,蒸條魚炒碟蟹,又開紅酒,就算是一頓家常便飯,也吃得風流過人。今趟照辦煮碗,一早留下兩圍桌,另外向老闆麥生要求留條海魚,再炒碟蟹,始終是吃生日飯,怎樣也要體面一點才好看。是夜麥生安排我們坐上二樓。當眾人陸續到步,便逐一奉上是日例湯西洋菜豬骨湯,清甜好喝,沒有下味精,樸實的家常味道。此店的玫瑰太后雞是很有名,不過我們口味上比較花心,是夜便來個一雞兩味,除了太后雞之外,還有魚香雞,每一味半隻。玫瑰太后雞是用上豉油加玫瑰露來浸煮,一看色水已知夠入味,雞皮嫩得彈破,每一口也是酒香和豉油的甜味。皮下的雞肉同樣地鮮嫩可人。另一款的魚香雞,則用上花雕酒來浸,酒香相對更為突出,芳香醇厚,味道一樣鮮味濃郁,肉質嬌嫩,兩者各有各好。同一條街的九記,其清湯腩有幾好相信大多人也知道,牛記的清湯蘿蔔牛腩煲,一樣有水準。牛腩入口軟熟之外,亦有濃香的肉味。煲內的湯汁清甜,可惜是蘿蔔不夠甜,算是美中不足之處

同一條街的九記,其清湯腩有幾好相信大多人也知道,牛記的清湯蘿蔔牛腩煲,一樣有水準。牛腩入口軟熟之外,亦有濃香的肉味。煲內的湯汁清甜,可惜是蘿蔔不夠甜,算是美中不足之處。
脆皮煎肉餅做法是先蒸後煎,吃出來的感覺既結實但不失鬆化,外層入口香脆,肉餅的材料亦豐富,將一道家常菜來複雜化,亦無不可,最緊要做出來是好吃。
另一款香口菜式煎羅漢腐皮卷,香脆而不算很油膩,腐皮包著的羅漢齋亦夠豐富。
老闆麥生為我們安排了兩尾花英斑,在外面的食店吃此尾魚是不便宜。我們的一桌那尾蒸得恰到好處,魚肉纖細幼嫩,魚味很鮮甜。蒸魚上的豉油,當然用來伴白飯吃。但另一邊檯的朋友,對蒸魚有點意見,說有點過火,魚肉有點老。
以蝦乾,白飯魚乾,土魷組成的長州三寶,用來清蒸最能突顯其三寶的味道,送酒一流。
幾斤重的薑荵炒蟹,分兩碟上。大大隻肉蟹,其肉質非大而無當,肥大肉厚之外嫩滑又鮮甜,薑荵惹味得又可用來伴飯吃。
大家也是有食力之人,結果還是吃不夠,再加多兩道菜,椒鹽煎釀茄子做得香口,金黃香脆,茄子本身尚保持水份。
最後的及第湯,帶有胡椒味的湯底,微辛帶清甜,湯內的豬雜也是用上新鮮貨色,處理得宜,只有鮮味而沒有異味。
整夜在桌上的菜式,不算是什麼名貴魚翅鮑魚,就算小弟帶來的酒品,也是匈牙利平價之氣酒,但主人家面上的表情,已說出對這一晚非常滿意,我也放下心頭大石。再一次說聲生日快樂。

下個月還有一局在此,這次是會聯同貴網,多位殿堂資深食家一起來開飯大家看罷有否興趣?
2011-04-18 1 瀏覽
果日下午無事做, 走去牛記食左個炸大腸同玫瑰雞, 好食!! 牛記老細忙得來又幾友善. 其實我次次來都係食佢的炸大腸. 唔知點解佢既炸大腸外皮好脆, 內裏又好滋味, 好"林", 加埋佢個醬汁又食出另一種味道, 係一種踏實的味道, 好似回到去以前江湖的感覺. 加埋d啤酒就好perfect.
2011-04-14
  • 炸大腸
2011-03-26 9 瀏覽
老友多番表示想試牛記,但一直未有付諸實行。饞嘴的我惟有落力催谷,今天終於成事香脆煎肉餅:該店招牌菜。外表香脆,夠鑊氣。內有冬菇及馬蹄,口感豐富。但略嫌炸得太乾,而且味道過鹹,比想像中遜色。清湯牛腩煲;湯底濃郁,清澈甜美。牛腩炆得腍軟,嫩滑不黐牙。蘿蔔最為出色,吸收了菜餚的精華,挺身無渣,極品!玫瑰太后雞:雞肉十分嫩滑,配合豉油的甜味,好吃得停不了口。生根蜆蚧田雞煲:隔鄰食客先下單,送來時賣相不錯,我們再追加一碟。上枱時香噴噴,火喉十足。一試,大鑊!鹹死人乎?要即時多嗌一碗白飯。吃罷已飽上心頭,但好友釀著要吃糖水,只有捨命陪君子,繼續下一站。
老友多番表示想試牛記,但一直未有付諸實行。
饞嘴的我惟有落力催谷,今天終於成事
香脆煎肉餅
:該店招牌菜。外表香脆,夠鑊氣。內有冬菇及馬蹄,口感豐富。
但略嫌炸得太乾,而且味道過鹹,比想像中遜色。
清湯牛腩煲
;湯底濃郁,清澈甜美。
牛腩炆得腍軟,嫩滑不黐牙。
蘿蔔最為出色,吸收了菜餚的精華,挺身無渣,極品!
玫瑰太后雞
:雞肉十分嫩滑,配合豉油的甜味,好吃得停不了口。
生根蜆蚧田雞煲
:隔鄰食客先下單,送來時賣相不錯,我們再追加一碟。
上枱時香噴噴,火喉十足。
一試,大鑊!鹹死人乎?要即時多嗌一碗白飯。

點了是日午餐「生炒骨飯」。總結:「有生之年最怪味及最難吃的生炒骨」。講完。要求服務員也吃一口,把飯送到她們嘴邊她們也不願意吃,還推搪說什麼是用鎮江骨醬調的味道。簡直是廢話連篇,難道真的以為我長這麼大還沒吃過這道菜嗎!連隔壁的食客也跟她們抱怨,只不過也不願跟她們吵架而已。但真的吃不下去,圖片是我吃不下的。$30也多給了。
2011-03-25
2010-12-31 15 瀏覽
每次去到九如坊都無入去食,今次點都要睇吓係咪真係人地講得咁好......8點左右都無位,但我一支公好快有枱俾我,不過對正門口,又唔拉埋玻璃門,都幾大風吓晚市以小菜為主,見到隔離枱碟碟餸都好大碟,睇吓Menu價錢又唔貴,但我得一條冷點叫餸呀,佢又無晚市小菜套餐,唔知食mud好,見到有相片介紹乾牛河,唔使諗就叫牛河加杯凍奶茶試吓牛河好有镬氣,上枱香噴噴,最好係入口唔油膩,味道啱啱好,水準之作,但個人唔喜好太多洋蔥,碟牛河份量亦唔少嘢,如果女仔就最好share,否則一定食唔哂 (註:筆者乃大食之徒,但都好飽)奶茶就好過一般茶記少少,但都有啲"鞋鞋地",還可以服務: 做街坊生意自然有傾有講,有禮貌環境: 對正街唔拉門,門口又多人食煙,搞到漂哂入嚟,要扣分衛生算唔錯,一家大細都可以

奶茶就好過一般茶記少少,但都有啲"鞋鞋地",還可以

服務: 做街坊生意自然有傾有講,有禮貌

環境: 對正街唔拉門,門口又多人食煙,搞到漂哂入嚟,要扣分

衛生算唔錯,一家大細都可以

好镬氣!正
味道還可以
2010-12-21
好镬氣!正
2010-12-17 3 瀏覽
跟老爸慕名往此店晚飯,不過有點失望.我們吃了三個小菜:椒鹽鮮魷:很惹味很香,魷魚大大件的,只欠鮮甜度.是這晚最好味的.暏暏田雞煲:熱騰騰的,好香洋蔥味,豬膶也不錯.田雞肉很多但沒有味道,是雪藏的,不理想.清湯牛腩煲: 牛腩不腍不香,太多蘿蔔,吃不出是阿蘇介紹的精彩.腐竹糖水:很好味,甜度剛好,腐竹溶化了,好像吃豆漿.總的來說,廚藝普通,份量很大,價錢中等不太便宜.
跟老爸慕名往此店晚飯,不過有點失望.

我們吃了三個小菜:

腐竹糖水:很好味,甜度剛好,腐竹溶化了,好像吃豆漿.

總的來說,廚藝普通,份量很大,價錢中等不太便宜.
2010-12-10
第二站來到中環.我的目標食店.是x香園或x記牛腩.點知我在2間店穿梭了成個鍾.x香園個日玩爭位坐,我得一個人爭輸左.而在x記牛腩門口行左十次左右.去之前我都知該店服務要般...行左咁多次.店員當時運高.見我唔到.之後我見到2個人客去到門口..個收銀嬸嬸晦氣地說,無位啊.出面等啦!!我先知我又俾人當隱形...哈...乜我係鬼來.近日有幾個食評.都俾人當隱形....事實上我嫂嫂去過x記牛腩.佢的評語.不外如是...佢有一種好獨特見解.話一間店末紅前易控制品質.紅左.多人食就難.講得好有道理..如果佢肯做食評.一定係殿堂食家..一個鍾.我都不可成功去我目標食店.又失望一次..我記得我在facebook見到一張相.我偶像在牛記食得好開心....首先評..例湯:的確係老火湯,豬骨煲到差不多溶,湯表面好多油..而味道係好溶.個種清甜都係好溶的甜.可惜湯的溫度直情凍.我曾經見過一個奄尖食客.碗湯微暖.就大發雷霆.....而我覺得湯要熱係重要的...凍華田.10元..奶味好重.華田粉都好夠.絕對好飲...揚州炒飯38元:好大碟,料都好多.义燒同蝦的份量多到成碟都有,而個飯的份量二至三個人食都夠.可惜又

首先評..
凍華田.10元..奶味好重.華田粉都好夠.絕對好飲...

揚州炒飯38元:好大碟,料都好多.义燒同蝦的份量多到成碟都有,而個飯的份量二至三個人食都夠.可惜又係唔熱.更加不是立刻炒,我坐低一叫就有.食落口平均五啖就食到鹽...幸好尚算無油.乾身.
雖然偶像食得開心.但我去食的真實感覺.覺得好普通.幸好老閭娘有禮..而有幽黙感.加了不少分.
2010-07-30
連續的下雨天,人都變得很悶。約了朋友晚上在中環的大排檔吃小炒,但放工時仍下著綿綿細雨,因為唔想食完餐飯後成身濕哂,兜了一圈仍選擇在牛記落腳。雖然是下雨天,牛記的生意還是不錯,約每10分鐘便有一枱新客。兩個人的晚餐,選了兩個小菜,一個白飯。椒鹽鮮魷:鑊氣夠、魷魚新鮮、脆漿均勻,每一片都很香口,惟獨是炸過的鮮魷與香蒜紅椒很分離,夾起鮮魷時香蒜紅椒就會落碟,未能一併送入口。鹹魚雞粒豆腐煲:好多豆腐、好多雞粒、好多東菇,鹹魚雖然唔多,但足夠令個豆腐煲清淡中帶鹹香,味道剛好。雞粒亦無令個豆腐煲出油,送飯一流。男店員的服務亦不錯,個豆腐煲送上枱時,會用鐵匙羹沿住煲邊兜一兜,以確保啲餸唔會黏底。

兩個人的晚餐,選了兩個小菜,一個白飯。
椒鹽鮮魷,皮脆有口感
鹹魚雞粒豆腐煲,味道剛好
2010-07-28
椒鹽鮮魷,皮脆有口感
鹹魚雞粒豆腐煲,味道剛好
  • 椒鹽鮮魷
  • 脆炸大腸
2010-07-17 1 瀏覽
朋友請食飯, 佢推介呢間三個人一共叫了三個小菜特別推介牛腩煲: 試完之後先知佢既牛腩真係無得頂, 入口即溶個種感覺, 羅白係好"林", 個湯清到我地會食完再飲埋佢, 真係好好味另外二個一係係火腩煲:其實我自己就覺得咸左小小, 但都好味既豆是令魚炒菜:好小見呢味可以比咁多"豆是令魚" 你, 平時個d比得好小我會再帶朋友去試既
朋友請食飯, 佢推介呢間

三個人一共叫了三個小菜

特別推介牛腩煲:

另外二個一係係火腩煲:
其實我自己就覺得咸左小小, 但都好味既

豆是令魚炒菜:
好小見呢味可以比咁多"豆是令魚" 你, 平時個d比得好小

我會再帶朋友去試既
2010-04-17
  • 牛腩煲
2010-04-10 1 瀏覽
今日經過牛記, 記起之前幫襯過, 決定寫番上次滿足的經歷出黎分享下嗰日本來想去九記食, 點知遲左一步(牛腩賣晒^^"), 所以誤打誤撞黎左牛記.個待應一眼見到我地都知道係第一次幫襯.問佢, 呢度有咩好野介紹呀?佢諗都唔諗就答: 肉餅!!見佢答得咁口爽, 就試下另外想食d蔬菜, 所以就叫多一碟煎釀茄子.茄子先上, 雖然表面睇落好似好油, 但係食落尚算乾身, 而且好夠鑊氣!因熱辣辣整好, 中間D魚肉食落會出煙的!而肉餅果然非常香口, 雖然都有少少油, 但係加了鹹魚粒等配料,口感層次十足 並且非常鬆, 唔實同唔"Lup"口.又係一樣, 咬開又會出煙的!兩碟都係送飯之選!講開又講, 呢D剪炸野都有椰菜絲鋪底, 幫手隔下吸下油, 都幾好-> 要一提的是, 肉餅在不同餐廳都有不同整法, 例如我地食過大坑民聲冰室就係 "鬆,軟,滑" 既風格.而牛記呢, 就係行香口風格, 所以可說是各有特色的.食完野, 諗住埋單走人, 點知話有糖水送! 原來係綠豆沙呀! 岩岩食完兩大碟咁燥既餸,食綠豆沙清清熱氣最好不過雖然唔知牛記呢日煲綠豆沙係隨意定係悉心安排 (知道客人多數叫d燥熱野食),不過碗綠豆沙唔太

個待應一眼見到我地都知道係第一次幫襯.
問佢, 呢度有咩好野介紹呀?
佢諗都唔諗就答: 肉餅!!
見佢答得咁口爽, 就試下

另外想食d蔬菜, 所以就叫多一碟煎釀茄子.

因熱辣辣整好, 中間D魚肉食落會出煙的!

口感層次十足
並且非常鬆, 唔實同唔"Lup"口.
又係一樣, 咬開又會出煙的!
兩碟都係送飯之選!

-> 要一提的是, 肉餅在不同餐廳都有不同整法,
例如我地食過大坑民聲冰室就係 "鬆,軟,滑" 既風格.
而牛記呢, 就係行香口風格, 所以可說是各有特色的.

食完野, 諗住埋單走人, 點知話有糖水送!

原來係綠豆沙呀!
岩岩食完兩大碟咁燥既餸,
食綠豆沙清清熱氣最好不過

不過碗綠豆沙唔太甜, 豆蓉同豆粒既比例岩岩好, 仲俾到好貼心既感覺我地...
所以呢一餐完結得非常窩心呀!

煎釀茄子^_^ $55
香脆煎肉餅! $55
2010-01-30
煎釀茄子^_^ $55
香脆煎肉餅! $55
  • 煎釀茄子
  • 煎肉餅
2009-12-26 14 瀏覽
12月25日 16年來最熱的聖誕來到中環,當然是說飲說食,然後就欣賞一下港島的街道這天9:00幾,仲未食野,正想搵下有咩食,就見到牛記,見到佢門口咁多介紹,非常吸引,馬上沖入去~未坐已經要了清湯牛腩 正如門口的介紹,見是日的例湯是金銀花煲豬腳湯,好像不錯, 然後老闆慢慢的介紹, 多好 最後再點了 蝦漿豆腐 , 田雞煲 , 雞粥 同 兩個白飯先來金銀花煲豬腳湯 十足材料,但是飲不到真正的味道,又不可說是滾水, 真奇怪,有點失望蝦漿豆腐 未到時已聞到鍋氣十足, 食起來好有蝦漿味, 豆腐滑, 份量多 , 非常正田雞煲 大大煲, 一食就知道是非常生鮮, 材料足, 味道夠 , 真想來多煲清湯牛腩 最差反而是這個呢, 牛腩不像牛腩,而且少,反而蘿蔔多,只有湯是可以的 這個不推介雞粥 $25蚊的雞粥是怎樣的,??看了也不信, 我第一次外出食雞粥D粥不是希希的, 是每一淡都好有雞的味道,,我給十個珍食的時候也有不少外地遊客, 老闆親切對代, 服務好,超讚埋單250幾蚊 不算平 也不算貴 也過得去~
12月25日 16年來最熱的聖誕

來到中環,當然是說飲說食,然後就欣賞一下港島的街道

最後再點了 蝦漿豆腐 , 田雞煲 , 雞粥 同 兩個白飯

清湯牛腩 最差反而是這個呢,
牛腩不像牛腩,而且少,反而蘿蔔多,只有湯是可以的
這個不推介

食的時候也有不少外地遊客, 老闆親切對代, 服務好,超讚

埋單250幾蚊 不算平 也不算貴 也過得去~
田雞也算嫩滑
伙記留心地落單
  • 雞粥
(非會員)
2009-12-24 5 瀏覽
同幾日同個老友 食完九記 行過諗起 阿蘇 介紹過 清湯蘿蔔腩於是乎坐低試一試啦食落去 個湯 有甜味蘿蔔 都好好冇根不過最大既問題黎啦 = =牛腩 一咬落去 一格格咁散開 好似湯渣咁重要趙黎趙去 都係咁 ... ...一粒 "林" 既都冇 舊舊都係香口膠如果你覺得佢d蘿蔔值 $80 你可以去試下 千真萬確
於是乎坐低試一試啦
食落去 個湯 有甜味
蘿蔔 都好好冇根
不過最大既問題黎啦 = =
牛腩 一咬落去 一格格咁散開 好似湯渣咁

重要趙黎趙去 都係咁 ... ...
一粒 "林" 既都冇
舊舊都係香口膠

如果你覺得佢d蘿蔔值 $80 你可以去試下

千真萬確
2009-12-18
哩日去左一間冇乜人既鋪頭, 冇人等位, 而且望入去都冇乜人咁, 環境有點黑, 好似冇開燈咁. 睇落都幾頹一個午餐$25. 送一碗湯. 睇價錢黎講都唔係哩區入面最頹.睇左餐牌一陣都係叫一個最頹既茄汁雞扒火腿飯湯係薯仔蕃茄豬肉, exactly 係我阿媽成日煲o個d, 但味道就比較酸.都比左幾多渣我, 證明左幾多料, 同埋都冇味精. 但係我唔食渣既...雞扒火腿飯, d 汁都唔係茄汁. 係蒜蓉汁, 仲見到一點點既蒜蓉, 食落亦都好香.不過隻汁既色就有點暗淡. 有d 住家feel, 就好似屋企想煮到好似出面茶餐廳既水準同賣相, 但調極個味同色都唔似咁. 但都係快餐店既螢光汁既色會較為吸引.雞扒煎得唔夠香. 印象中好似食唔到雞皮.的確係一個超頹既飯, 頹到d 味普通到食完就算. 冇乜討論價值.差一杯野飲就成為城中頹飯之冠
睇左餐牌一陣都係叫一個最頹既茄汁雞扒火腿飯

雞扒煎得唔夠香. 印象中好似食唔到雞皮.
差一杯野飲就成為城中頹飯之冠
冇味精蕃茄薯仔湯
暗淡既汁
2009-11-27
冇味精蕃茄薯仔湯
2009-12-11 1 瀏覽
今日走了去午餐要了個京都骨;點知出來似菠蘿豬扒. 味道好在還可以但是否不定名為京都骨呢? 反而個上湯豆苗幾好食...兩樣嘢加起來一百蚊係咁上下啦!

反而個上湯豆苗幾好食...兩樣嘢加起來一百蚊係咁上下啦!
名不乎實
2009-11-10 8 瀏覽
中環去完蘭桂坊節當然最近就係去牛記開餐。巳經半年未黎過,依然要等位(同時間有另一枱明星仔都要一齊等)。今日叫左:清湯蘿蔔腩--水準依然,蘿蔔鮮甜。玫瑰太后雞--有少少茶薰味,唔知係唔係,不過肉質算滑煎肉餅--必叫餸,雖然已無以前咁香口,不過都全檯叫好海蝦勝瓜煲--這個算不過不失再+兩支啤酒都只係$330牛記依然係中環平民菜首選。
今日叫左:

清湯蘿蔔腩--水準依然,蘿蔔鮮甜。
玫瑰太后雞--有少少茶薰味,唔知係唔係,不過肉質算滑
煎肉餅--必叫餸,雖然已無以前咁香口,不過都全檯叫好
海蝦勝瓜煲--這個算不過不失
再+兩支啤酒都只係$330
牛記依然係中環平民菜首選。
2009-11-08