2009-11-02
2-11-2009忙了一個早上, 極度頭痛兼肚餓的情況下, lunch 只求一餐「住家飯」, 諗起未食過的呢度, 又試試. 對幾款 $26 午市碟頭飯餐興趣不大, 叫了「午市特價小菜」套餐 ($40), 跟例湯及一碗白飯.例湯好似係蓮藕綠豆煲豬骨, 火喉十足, 同我屋企煲的味道近乎一樣, 天氣轉涼飲一碗熱湯, 感覺良好. 小菜係「叉燒韭黃炒蛋」: 簡單的一味, 又估唔到做得幾好 -- 叉燒以瘦叉為主, 無喱蜜味又較韌, 但始終係來貨又唔係主打, 都可以理解的, 而且都有一兩件半肥叉, 算吧; 炒蛋就好掂, 整得十分香滑, 但食落又唔覺得油膩, 加埋條條爽脆清香的韭黃, 好食喎 白飯就太濕又太軟, 不過都幾有米香, 還可以的.呢度係「飯店」格局, 加上阿姐們粗聲粗氣, 環境夠晒地 mou, 感覺真「牛記笠記」放低 $40, 不錯的「住家味」開飯點, 喺中環實在難得, 可以一試的.
白飯就太濕又太軟, 不過都幾有米香, 還可以的.