2018-05-07 128 瀏覽
今曰同朋友係荃灣大會堂睇完show, 睇完就去左大會堂入面既呢間牧羊cafe食野。入面好多書法裱起左仲有好多書可以睇添menu 都有好多風味選擇, 我今次簡左意粉。小食都好吸引 好岩一路睇住書一路食。呢到啲碟好靚, 隻隻都好有特色。呢個芝士汁蝦意粉好好食有好濃既芝士味,而且好足料啲蝦又夠大粒。正千島海鮮pizza好多配料,啖啖海鮮。有尤魚,蜆,蝦,蟹柳等等。而且啲芝士好多好香,每塊都可以拉到絲蜜糖雞翼。外面脆皮, 內裏超多肉汁旁邊仲有沙律可以refresh 下呢個芝士薯條熱辣辣。新鮮炸起芝士超多叫左杯用新鮮苺整既綠茶, 唔太甜,健康消濟最後仲叫左個藍苺cheese cake。上面有2 條藍苺果jam. 實實地既質感。濃香芝士味。

入面好多書法裱起左

仲有好多書可以睇添

menu 都有好多風味選擇, 我今次簡左意粉。

小食都好吸引
好岩一路睇住書一路食。

呢到啲碟好靚, 隻隻都好有特色。

呢個芝士汁蝦意粉好好食
有好濃既芝士味,而且好足料
啲蝦又夠大粒。正

千島海鮮pizza

蜜糖雞翼。外面脆皮, 內裏超多肉汁
旁邊仲有沙律可以refresh 下

呢個芝士薯條熱辣辣。新鮮炸起
芝士超多

叫左杯用新鮮苺整既綠茶, 唔太甜,健康消濟

同老死約左係荃灣行街,搵個地方食野可以坐耐啲girl talk吓,佢話同男友之前發掘左間坐得自在既café,野食都幾好味同價錢適中,提議去一街之隔既呢間店到食。Menu幾多選擇,揀左個雙雙對對二人餐($328),有前菜、小食、主食、甜品同飲品,另外再點左個芝士薯條($48) & 黑椒蜜糖牛柳粒($52)。個二人餐前菜揀左八爪魚水果藜麥沙律:沙律好快黎到,份量夠晒大碟,配料十足。菜蔬有沙律菜、大洋蔥、車厘茄&杏仁片,水果有提子同桃,八爪魚塊都好大片&鮮甜,共有4-5塊,帶點嚼勁,完全唔腥反而好有鮮味多汁。沙律配上黑醋汁,mix埋一齊既口感特別滿足,口感爽口脆脆地既沙律菜,好清爽再帶點生果嘅微甜,成道沙律酸酸甜甜,令人愈食愈開胃。 主菜揀左車打芝士鮮蝦意大利粉 & 卡邦尼長通粉車打芝士鮮蝦意大利粉:賣相不俗,意大利粉麵條煮得碞碞好,帶點挺身,汁芝士味濃,芝士汁煮到緊緊纏住令條意粉都沾到汁,口感濃厚幼滑。配搭車厘茄,芝士汁帶有酸酸甜甜,唔會有濟膩感覺,屬light口味lady愛好。卡邦尼長通粉:呢個卡邦尼長通粉好味!!長通粉上面灑滿左芝士忌廉煙肉,卡邦尼醬炒得好好有水準,長通粉徹底滲入味卡邦

($52)。
個二人餐前菜揀左八爪魚水果藜麥沙律:

主菜揀左車打芝士鮮蝦意大利粉 & 卡邦尼長通粉
車打芝士鮮蝦意大利粉:
卡邦尼長通粉:
呢個卡邦尼長通粉好味!!長通粉上面灑滿左芝士忌廉煙肉,卡邦尼醬炒得好好有水準,長通粉徹底滲入味卡邦尼醬既濃味,每條長通粉都吸收左重忌廉既奶滑感,喜歡重口味人士必點之選
黑椒蜜糖牛柳粒($52):
去左筋煎香至全熟,所以軟淋卻又帶點嚼勁,表面有塗上蜜汁煎,再灑些少,微辣帶甜,牛柳味再加蜜糖,味恰到好處,juicy幾惹味香口
芝士薯條($48):薯條即炸脆卜卜,夠脆夠熱,薯條厚身,外面脆而中間綿密軟熟,配上熱溶左既車打芝士簡直係無敵,幾乎每條都沾滿濃味既溶邪惡到呢!!! 口感非常過癮,味道濃郁令我地無法抗拒,呢個係秒速清晒貨。
蜜糖雞翼:
新鮮炸出來夠晒熱辛辣辣,基本上係元勝,有五件,烘烤到外層好脆,成隻中翼都係金黃色,外面脆卜卜,內裡肉嫩仲有肉汁,烘得剛剛好,無果種油瀝味或炸得乾澀如柴頭既質感,烤雞翼我鐘意,所以又係好快掃除完畢,正。
餐飲分別點左凍摩卡咖啡同夏天的尾巴,前者好多忌廉,咖啡味好濃,呢杯係我果位咖啡精朋友點的,佢好喜歡。我點既係後者,夏天的尾巴係果茶,甜中帶微酸,帶水果果香,酸酸甜甜味適中,好醒胃,夏天飲果茶,冰凍又夠爽。
個二人餐甜品跟每人一件芝士蛋糕。分別揀左芝士蛋糕同藍莓芝士蛋糕,cheese cake外面一件賣30幾蚊,呢度二人餐連餐送,幾抵,芝士味幾濃,每啖芝士都夠實,唔錯。
呢道坐得好舒服,店面雖不算很大,但裝潢好閒適,且行距有一定既空間感足夠,令人坐得好悠然,圍繞住店面既係一排排既小說,令我都不禁提升左不少既書卷氣。

原來可以係書架上扲小說睇,睇完碞心水可以$5蚊買走,好抵。仲有呢殊可以用唔要既舊書小說換咖啡劵,好有環保概念。
食物有水準而坐得舒適,好碞同朋友黎食野閒談傾計。食完野侍應唔會催迫客人走人,食客可以坐食度繼續悠閒傾計,或者去書架扲小說睇。埋單連加一,價錢都公道&抵食,一定會再同朋友黎食過。
2018-04-26
2018-05-02 152 瀏覽
今晚落區去左荃灣加班,要等法團同班業主8點半齊人先可以開波開會,一丁友要等成2鐘要搵個食完野又可以hea坐既地方確係唔容易。唔想食完個快飯一個人坐係公園等開會,實在有點悲淒,即刻電問住係呢區既好友得唔得閒食個便飯,但被拒絕了,佢話同男友早排幫襯過呢間café,坐得輕鬆又自在野食又幾好味,我見同果幢大廈只係隔一兩條街距離,食完hea陣再行番過去開會都仲有時間淨,就此一個人成行。7點前黎剛好到晚飯時段,已坐滿约8、9成客人,見到仲有兩張枱,就揀左其中一張坐。店面環境幾舒適寫意,兩枱之間有適當距離,交談唔細心/刻意去聽係聽唔到隔離枱傾咩。餐枱旁邊有兩排木書架,架上有很多書籍,成日店都洋溢住文青既書卷氣息。惠顧既食客可以自行係書架免費取閱小說睇,感覺彷似去左mini書城。打開餐牌,原來有介紹話可以將屋企唔要既書送比café店(無缺頁/不屬回收類書籍),店方會以咖啡劵作交換,雙雙受惠,好具公益又環保既意念。話說曾幾何時既我都幾愛不釋卷有d仙氣,成日睇書架(係愛情小說,唔係睇金庸字典咁厚既武俠小說),屋企仲有成百幾本,一直放係度已無再打開黎睇既小說,睇黎係時候可以換下咖啡劵。而係度食野既顧客可以用

話說曾幾何時既我都幾愛不釋卷有d仙氣,成日睇書架(係愛情小說,唔係睇金庸字典咁厚既武俠小說),屋企仲有成百幾本,一直放係度已無再打開黎睇既小說,睇黎係時候可以換下咖啡劵。而係度食野既顧客可以用5蚊買一本書,據為已有,呢個價仲抵過食漫畫店租小說。

餐牌有很多野食選擇,揀左卡邦尼長通粉、密糖雞翼再加凍摩卡咖啡。
密糖雞翼
蜜糖雞翼: 有5隻,烘得色澤金黃,外面層皮被包住,內裡雞肉仍然嫩而有肉汁,外脆內軟,新鮮烘炸物幾時都係無得輸,唔係普通好食,而係超級好食!
卡邦尼長通粉
卡邦尼長通粉($66): 份量頗多,仲以為個餐碟大,原來份量確係唔野少。形時d西餐廳個圓形碟大大個,但係中間個圓圈裝就好少野食,呢間店有點童叟無欺。卡邦尼醬炒得好入味,醬汁好均勻咁分佈係每條長通粉,好creamy,而長通粉烹煮既麵淋度亦剛剛口,有點彈既口感,不錯哦。
凍摩卡咖啡($40): 好多cream夠冰凍,咖啡味濃,同即沖手調飲品店既咖啡有得比拼,係呢殊文青既氛圍下飲咖啡別有一番風味。

食完個餐都係40分鐘內既事,食完坐係度hea下捺下手機睇左陣書,店員施加都無壓迫感要食客食完就埋單閃人,坐得好輕鬆自在,揀左本書望下,順手點多個藍莓芝士蛋糕坐多陣邊睇邊食。
藍莓芝士蛋糕($35):藍莓芝士量夠實在,質感相對幼滑,芝士味突出,啖啖芝士味幾濃但唔漏,上面既藍莓jam酸甜適度, 只吃到微微藍莓味卻沒莓既酸味

呢度食野好輕鬆完全無壓迫感,他他條條咁食完hea到差唔多鐘先埋計去開工,完全唔會感受到一絲食完野就侍龐走埋黎掃枱面執野趕客走既無形壓力,實在係個悠然自得既綠洲,食物好味道且價錢亦唔貴,值得encore,下次會同朋友黎以書易啡,黎個悠閒西餐聚。
2018-04-25
密糖雞翼
卡邦尼長通粉
  • 蜜糖雞翼
2018-04-28 210 瀏覽
牧羊少年呢一間CAFE 相信大家都唔會陌生 記得讀書嘅時候都好鍾意去太子嗰間 充滿文化氣息 一路食嘢一路睇書 呃LIKE 一流 啱啱先知道原來荃灣都有分店 即刻去回味一下先價錢合理 我哋兩個人叫咗好多嘢食叫咗個卡邦尼長通粉食落唔會好漏而且通粉口感非常有口感 份量啱啱好ALLDAY BREAKFAST 份量好大建議同朋友一齊happy share~~牛角包好鬆脆又夠熱 炒蛋份量好多 非常幼滑牛枊粒煮得唔會太老 啱啱好紐約芝士蛋糕 芝士味算濃郁口感幼滑朱古力香蕉窩夫二人份量 窩夫鬆軟不錯不錯

價錢合理 我哋兩個人叫咗好多嘢食
叫咗個卡邦尼長通粉
食落唔會好漏而且通粉口感非常有口感 份量啱啱好

ALLDAY BREAKFAST 份量好大
建議同朋友一齊happy share~~
牛角包好鬆脆又夠熱 炒蛋份量好多 非常幼滑

牛枊粒煮得唔會太老 啱啱好

紐約芝士蛋糕
芝士味算濃郁口感幼滑

朱古力香蕉窩夫
二人份量 窩夫鬆軟不錯不錯
2018-04-23 809 瀏覽
Sad Monday ,咁唔開心既日子要食番d好嘢中和下,今次同💁🏻‍♂️去左有文青氣息既餐廳try try ,之前都去個葵芳同尖沙咀嗰間,依間都係喺大會堂附近,同葵芳一樣唔同既係,佢直情喺大會堂入面既地下,依間有個主題,叫漂書,個概念唔錯,有捐書就有優惠咁,店入面都擺左好多唔同既書,望到都覺得自己文化修養提升左😂😂😂哈利波特全集都有,正😂講番正題,有不同既食物,我地今次就叫左Pizza ,意粉同一個小食意粉熱辣辣,有咬口,加埋磨菇,煙肉,唔太漏芝士薯條,新鮮炸既,份量都唔細海鮮Pizza,好多好多芝士加千島醬,鐘意食芝士既人可以try try最後,叫左個signature drink, oral ,唔太甜。杰度適中,為依個辛苦既星期一劃上完滿的句號總括嚟講,同朋友談下心,自己一個嚟食下嘢,睇下書,發下夢,依度都係一個唔錯既選擇

意粉熱辣辣,有咬口,加埋磨菇,煙肉,唔太漏

芝士薯條,新鮮炸既,份量都唔細

2018-04-14 277 瀏覽
以前試過葵芳的牧羊少年咖啡.茶.酒館,非常喜歡。所以對牧羊少年漂書館都十分有興趣,可是期望愈大,失望愈大。先說環境,餐廳位於荃灣大會堂內,地點方便。餐廳以書本作主題,被各式書本包圍的感覺似曾相識,有學生時代的淡淡回憶呢~至於食物,點了八爪魚水果藜麥沙律($70)和一口拼盤($58)。八爪魚水果藜麥沙律份量很大,但八爪魚口感不夠咬勁,不太新鮮。拼盤有薯條、波波腸、八爪魚丸和春卷。炸物夠香脆,但很油膩呢!食物不過不失,年輕店員的服務態度才最令人失望!笑容欠奉,全程黑面,只顧玩手機。客人自行到收銀台點餐也被視若無睹!不介意要自助服務,但如此的服務質素應該不會再光顧了!

八爪魚水果藜麥沙律&一口拼盤

2018-03-18
2018-04-14 220 瀏覽
今日送完阿女返學,有兩個鐘時間,就行左去大會堂間cafe,因為星期六十一點幾既關係,整係得幾個客。我同老公二話不說就沖左入去,因為上次黎既時候要等三四個字。我同老公叫左二個意份同一杯士多埤利mango tea。鮮忌廉白菌三文魚意大利粉,有d過咸,三文魚都算新鮮,意份口感剛剛好另外 羅勒青醬 鮮蝦意大利粉,就幾好食,不過食到最底就好多青色既油。最後杯飲品好多泡都夠甜,不過環境實在太舒服,所以就算食物質素唔高,都可以再去!
我同老公二話不說就沖左入去,因為上次黎既時候要等三四個字。
我同老公叫左二個意份同一杯士多埤利mango tea。
2018-04-07
2018-03-22 287 瀏覽
呢間係位於荃灣劇院入面既cafe本身已經充滿左文化既味道,佢入面仲放左好多書,如果係文青既朋友一定要黎,佢既食物質素都可以,下午茶同朋友傾下計hea下係好正,食左佢既咸牛肉包餐,好飽肚再加杯咖啡一流!
2018-01-07 820 瀏覽
好幾年前來過這裡吃飯,以前是一間社企,所以朋友決定來時,我都不用找就知怎樣來。預先訂位了,早了來到,都坐了一半客人,但我們無時間漂書,只是隨便影一下相便點食物,都是單點的。我們點了全日早餐和英式咸牛肉中東包配薯條。賣相不相,炒蛋很滑,整體味道不錯,如果可以加止沙律菜就更好呢!本身都喜歡中東包,餡料足,略嫌不夠芝士,薯條炸得香脆不油,很好!很快食完便去影聖誕裝飾,所以無機會慢慢坐,有機會可以再來慢慢嘆~

我們點了全日早餐和英式咸牛肉中東包配薯條。
All Day Breakfast

英式咸牛肉中東包配薯條

2017-12-08
2018-01-06 614 瀏覽
年近歲晚準備除舊迎新,朋友將舊書送至漂書館,與此同時來個假日 brunch沾沾文化氣息。餐廳座落荃灣大會堂內,格局有啲似小型圖書館, 好似唔食野都有啲書卷氣落咗肚咁。原打算來個 All day breakfast ,但睇 Menu後見牛角包餐好大個,俾佢勾引之下就改變初衷。有餡料嘅牛角包豐富了味道口感,除了包嘅牛油香,咸牛肉嘅肉香味的確倍增滿足度,遺憾個包冇溫度,如果唔係香味一定陪增。碟上嘅沙律菜份量亦較少,不過熱辣辣粗厚薯條搭夠補返唔少分。維也納咖啡内注入大量忌廉,忌廉帶走曬咖啡嘅苦澀味,入口立時口甜舌滑,雖然唔係自己喜歡嘅咖啡口味,但一定啱咁喜好滑溜口感嘅朋友。

英式咸牛肉牛角包配薯條

2017-12-25
2017-12-27 518 瀏覽
家裡囤積太多書, 一直都想找地方送出, 知道牧羊少年荃灣有漂書館, 今個聖誕假期, 終於有時間可以送出書之餘又吃個 brunch 了. 地方雖然不大, 但勝在不是人流旺區, 人不多, 地方很幽雅; 餐牌選擇也很多, 亦有素食選擇簡單的來杯餐廳 signature 鮮打果茶($40), 沒有太多糖味, 果味出, 不錯田園炒蔬菜配烤胡麻醬($60), 胡麻醬味道突出, 蔬菜種類多, 沒有太大期望下反而有驚喜; 而且即叫即炒, 不是預先煮好那些做法, 很好

• 田園炒蔬菜配烤胡麻醬($60)
  • 鮮打果茶($40)
雖然地方唔係好大,但係都算寛躺, 周圍都放滿左書,不過書嘅種類唔算好多,愛情小說、散文比較多, 有次想睇鬼故,搵咗好耐先搵到一本😂😂。就算唔睇書,同朋友喺度一邊傾計一邊食嘢都唔錯。呢度仲好似可以用一本書去換一杯咖啡,等我下次睇完本書拎過嚟玩一杯試吓先。呢度嘅食物水平好高,有兩本唔同嘅餐牌,每隔兩三個月就會換一次,車打芝士汁鮮蝦意粉同埋黑松露野菌意粉都係我嘅首推!!除咗意粉仲有all day breakfast。飲品種類多,就算唔飲咖啡都有其他水果茶之類嘅飲品選擇。仲有小食同甜品添,水牛城雞翼絕對值得一試👍🏻👍🏻👍🏻甜品我就暫時未試過。如果咁岩約咗朋友喺附近但未夠鐘嘅話,想搵個地方Hea下時間,可以喺呢度睇住書,飲杯咖啡或者食個甜品咁樣等。

車打芝士汁鮮蝦意粉
水牛城雞翼配藍莓芝士醬
2017-07-06
車打芝士汁鮮蝦意粉
水牛城雞翼配藍莓芝士醬
  • 黑松露野菌意粉
2017-11-02 451 瀏覽
休閒小館,初次黎到都係同事帶我黎,日常午餐可能比較貴,一個午餐大概60-80蚊,但跟餐係配沙律同一杯40蚊以下餐飲。店舖原來位於荃灣大會堂內,所以平日可能唔太多人發現呀所以今日來試一試餐廳環境好舒服,座位都坐得幾舒服而且好有書卷味,順帶一提呢度有個活動,帶兩本唔要既書黎,可以換到一杯咖啡,係有意義既活動。今次我選左個日式燒汁雞肉意大利粉,同跟餐配左熱既棉花糖朱古力,連沙律成個餐就70蚊,中價既午餐,有時想放空一下,不妨黎呢度試下。跟餐配既沙律日式燒汁雞肉意大利粉,份量係普通女士既食量,男士可能會差小小,但味道唔錯,有食大板燒炒麵既感覺,係可以食出日式風味雞肉夠大舊,但唔算好滑既,因為有啲木魚絲,所以意粉到既時候佢地好有動感熱棉花糖朱古力朱古力係最推介既餐品,味道有啲似美綠,有埋棉花糖好甜。整體除左小資既小妹感覺午餐食有啲貴,其實味道唔錯,但偶爾放縱自己食一餐,黎休息下係唔錯既選擇。
所以今日來試一試

餐廳環境好舒服,座位都坐得幾舒服

跟餐配既沙律

日式燒汁雞肉意粉

棉花糖朱古力

熱棉花糖朱古力
朱古力係最推介既餐品,味道有啲似美綠,有埋棉花糖好甜。

2017-11-01
2017-10-04 483 瀏覽
[weekend的文青生活]平日日忙夜忙,工作已經佔據左好大部份嘅時間。放工後要花幾個鐘睇下書都唔係咁容易。所以一到左weekend,就好想完完全全咁放低工作,拎番起本書,比番啲營養個腦。牧羊少年有好幾間分店,間間都好有特色。荃灣呢間喺大會堂入面,下午黎到人唔係好多,門口就可以自助點餐,話比店員知坐邊張枱就可以。餐具,水都係自助嘅。餐廳入面有好幾個書架,冇帶自己嘅書黎都可以隨便揀一本黎睇。食物方面,叫左個八爪魚水果藜麥沙律,飲cappuccino。沙律黎到,完完全全係特杯茶,夠晒大份,而且配料十足,一啲都唔馬虎。水果方面有好幾舊桃,提子。加上八爪魚都好鮮甜,仲有沙律菜、番茄仔、杏仁、大洋蔥,坐部野夾埋口感一流,脆脆地又夠清爽,仲有水果嘅甜味,一個下午未必睇得晒一本書,揀啲小品就完美喇!
[weekend的文青生活]
2017-09-11 603 瀏覽
星期一,難得放早,下午3點幾,想搵間cafe 食個Tea, 這間cafe 有不少書,聽聞可以帶兩本書(有某種書係唔收)來換一杯咖啡卷或用5蚊可以帶走一本書,環境寧靜好舒服,有Tea set 仲包一杯40蚊嘅飲品這個漢堡有三種口味,煙三文魚,ham 同炸蝦,個包熱辣辣,好脆,好味窩夫很脆,配埋香蕉同朱古力雪糕,味道不錯Ice Mocha 很香濃,蜜桃奶酪還可以

迷你竹炭漢堡包

窩夫很脆,配埋香蕉同朱古力雪糕,味道不錯

英式鍋夫配雪糕

Ice Mocha 很香濃,蜜桃奶酪還可以
Ice Mocha

蜜桃奶酪