招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$17,500-$29,000
2023-01-18 840 瀏覽
▪️牛油果香芒烤雞沙律 $108芒果好甜,雞肉幾淋滑,牛油果生熟度剛剛好,撈埋芝麻醬同生菜一齊食,食落都幾開胃,成個沙律好豐富,想叫一個ʟɪɢʜᴛ啲既ᴅɪsʜ呢個係一個唔錯嘅選擇▪️小食拼盤ɢʀᴀɴᴅ sɴᴀᴄᴋ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $𝟷𝟹𝟾▫️坎伯蘭腸▫️煙辣腸▫️雞翼▫️八爪魚丸▫️春卷▫️薯角全部都熱辣辣,但味道就普普通通,唔算有咩驚喜▪️日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $128完全係俾佢個名吸引咗😂第一次食大阪燒嘅薄餅第一次食大阪燒嘅薄餅,加埋三文魚又幾好味喎,餅底又唔會太油膩
▪️牛油果香芒烤雞沙律 $108

▫️坎伯蘭腸
▫️煙辣腸
▫️雞翼
▫️八爪魚丸
▫️春卷
▫️薯角
全部都熱辣辣,但味道就普普通通,唔算有咩驚喜

▪️日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $128
牛油果香芒烤雞沙律
小食拼盤ɢʀᴀɴᴅ sɴᴀᴄᴋ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ
日式大阪燒風味煙三文魚薄餅
牛油果香芒烤雞沙律
日式大阪燒風味煙三文魚薄餅
❤️牧羊少年咖啡館❤️店舖位於銅鑼灣人來人往嘅商場地鋪全日都要排隊 如果要食記得提早拎定飛🌈英式早午餐All Day Breakfast份量足一份有齊蕃茄/黑松露醬炒蛋/挪威煙三文魚/雜菌/法國核桃杏脯包/露筍/Granola希臘乳酪/黑松露豬肉腸🌈南瓜湯🎃淡淡嘅南瓜味 應該有blend埋cream入口軟滑細膩 而且係靚靚橙黃色上面仲會有啲herbs點綴🌈蜜糖芥末蕃薯條🍟🍠大碟又好食😋 蕃薯條外面好脆入面蕃薯夠甜又軟滑配返鹹味蛋黃醬可以點 又甜又鹹好過癮😂🌈香草蒜茸牛油焗春雞配燒汁及炒露筍孢子甘藍&新薯🥔一上碟熱氣騰騰 有半隻焗春雞略微overcooked咗少少 雞肉有少少鞋唔夠滑 燒汁亦淡咗啲香草蒜茸牛油嘅味道停留係雞皮入面嘅雞肉冇乜味道 小小失準🤨🌈是拉差醬法國雞翼第一碟上嘅小食 又邪惡又惹味好食😋炸得啱啱好 超級脆嘅炸皮入面雞肉嫩滑個是拉差醬應該係餐廳自家調製嘅有啲似水牛城汁嘅味道再偏辣少少👍🏻👍🏻🌈瑪琪雅朵咖啡Espresso Macchiato略略細杯咗啲 真係要慢慢一啖品嘗味道一般冇乜特別 🌈白桃烏龍茶飲落去好大陣香甜白桃味但睇真啲係茶包沖製不過係午市套餐配嘅算啦🥲
❤️牧羊少年咖啡館❤️

飲落去好大陣香甜白桃味
但睇真啲係茶包沖製
不過係午市套餐配嘅算啦🥲
20 分鐘 (堂食)
聖誕🎄嘅dinner,由於我地book左staycation,所以就簡簡單單叫外賣就算啦~今次住Park Lane係銅鑼灣,所以就叫左附近嘅牧羊少年咖啡館嘅外賣😁自己不嬲都幾鍾意呢間餐廳,而外賣仲有折,所以好快就揀好左啦~BBQ青椒手撕豬薄餅 $128 🍕呢款Pizza嘅用料都十足,面頭灑滿左青椒🫑﹑芝士🧀﹑手撕豬🐖同埋意大利人大忌🍍(波羅)Pizza係用類似餅乾底個款做成嘅,咬落十分香脆,係我自己鍾意嘅款式。不過overall黎講,我地覺得個Pizza味道不太豐富,就只有單純手撕豬個陣陣嘅鹹香味。食過牧羊推出嘅另外兩款Pizza︰千島香芒牛油果雞肉Pizza,千島海鮮Pizza都更加出色啊👍🏻韓式泡菜西班牙豚肉長通粉 $108🍝呢款我都幾推介大家試試~ 自己一向都幾鍾意食韓國菜,無諗過mix埋落西式度都幾好味😍~ 韓式辣醬食落去辣辣地又帶有甜味,所以唔係好食辣嘅朋友都可以試下👍🏻豬腩肉用韓式辣醬一併炒香,所以入口都十分惹味香口。而且醬汁都整得幾creamy,推介大家試下~韓式洋釀雞翼 $68 🍗所謂嘅韓式洋釀應該就係韓式辣醬,配上大量嘅炒香蒜。食落其實淨係focus左係蒜嘅味道上哈哈

BBQ青椒手撕豬薄餅 $128 🍕

韓式泡菜西班牙豚肉長通粉 $108🍝

韓式洋釀雞翼 $68 🍗
所謂嘅韓式洋釀應該就係韓式辣醬,配上大量嘅炒香蒜。食落其實淨係focus左係蒜嘅味道上哈哈,因為真係落得好多,所以唔係好食得出其他味道🥸要特別講就真係韓式辣醬個少少嘅甜味。不過雞翼又烤得十分香脆,所以overall黎講都幾好味~👍🏻
外賣自取
之前在不同地方見過牧羊少年咖啡館,每次都見很多人排長龍,所以一直沒有試。今天剛好早上11點在銅鑼灣想找餐廳,很多都要12點才開,而這間11點剛好開,大好機會當然決定去!.一坐下先打開OpenRice看看食評,除了很多like外,竟然完全零負評,真的嗎?.之後由點餐開始明白為何零負評,我又多了一間十分喜愛的餐廳了😊😊餐飲時間為1小時45分鐘,很合理,比個半小時多15分鐘,沒那麼趕👍如果每枱坐多15分鐘,其實餐廳少了很多收入,可見還是挺體貼食客,讓大家好好享受吃飯的時光和食物😊.🎈餐牌午市套餐約$100,包湯包飲品,以銅鑼灣來說絕對合理,加上食物質素和服務態度,還有所包飲品都好讚,個別特飲,例如人參烏龍茶、水果茶等都是免費包的。😊.🎈食物評價👇英式早午餐 English Brunch $118 包湯包飲品.材料豐富麵包脆口,好好味Granola 脆口,不硬三文魚兩卷,而每卷攤開有3件兩條腸唔太鹹下次試下個素款🥑🥬.👇水果茶餐飲本身也包一些”特飲”,例如這個果茶是免費包的,茶味濃😊 .👇藍莓乳酪飲這杯好似加$12定$16,好好飲,可選走冰。.👇餐湯.🎈總論非常推介,怪不得長期排長龍,又沒負評

🎈餐牌

🎈食物評價

材料豐富
麵包脆口,好好味
Granola 脆口,不硬
三文魚兩卷,而每卷攤開有3件
兩條腸唔太鹹下次試下個素款🥑🥬

英式早午餐brunch

👇水果茶

餐飲本身也包一些”特飲”,例如這個果茶是免費包的,茶味濃😊

水果茶

👇藍莓乳酪飲

這杯好似加$12定$16,好好飲,可選走冰。

藍莓奶酩

👇餐湯

餐湯

🎈總論
非常推介,怪不得長期排長龍,又沒負評,真值得👍
✅食物好味,賣相靚,食材質素高
✅午餐價錢性價比高,包餐湯及飲品,而飲品也包部份特飲
✅服務好

水果茶
藍莓奶酩
餐湯
2022-11-08 1321 瀏覽
呢一間第一次食真係覺得好驚喜!之前經過見到好多人喺門口排隊!今次終於到我去試果然冇失望!叫咗個甜品 蘋果批新鮮即叫即整,仲有個雪糕係面!雪糕Mix蘋果批個感覺好新鮮!
果然冇失望!

叫咗個甜品 蘋果批
2022-10-30 1064 瀏覽
呢間沙田店食過2次晚餐,只記得有免費泊車🥳🥳銅鑼灣店第一次午餐,就留下深刻印象:忌廉湯內有薯蓉,鰻魚上枱原條大大件,賣相已經靚仔👍重點係配沙律醬用日本芥辣輕輕調過👍講真鰻魚邊度食或者自己煮都係差唔多,配料好重要👍👍炒蛋:滑蛋帶蛋汁👍美中不足就係枱細左少少🤏有機會會再去
午餐
2022-10-14 1148 瀏覽
上網睇有好幾個KOL recommend牧羊少年餐廳,於是約朋友去銅鑼灣分店試下到底係咪真係有咁好味😍見到menu有個幾特別嘅fusion菜,叫做日式大阪燒煙三文魚pizza $68有少少辣但係可接受嘅辣度黎~pizza上檯夠熱,不過留意返佢冇厚批,鍾意食厚批嘅人可能未必鍾意呢隻口感,但係味道係好味的!!而朋友就叫咗個喇沙鳳尾蝦義大利粉,上檯已經好香,酸酸辣辣幾惹味,蝦好爽口,見D野食質素唔差,我哋再追加個是拉差醬法國雞翼,雞翼炸到脆扑扑,非常香口,雞肉好滑,熱辣辣好好食!實在冇推介錯!

2022-10-09 880 瀏覽
第一次嘗試牧羊少年係太子,佢而家銅鑼灣Fashion Walk都有分店,真係好方便!其實佢意粉方面個個都好好食,但特別想推介嘅係黑芝麻咖啡,芝麻味好濃仲可以咬到一啲芝麻嘅粗粒,我每次去都會叫!
2022-10-07 1032 瀏覽
牧羊少年係一間香港好早期發展嘅咖啡店,經過銅鑼灣見到佢個裝修同以前嘅風格好唔同,於是來試一試佢!佢個價錢唔算好貴,不過份量都係偏細份而且銅鑼灣呢間店舖都幾細間,繁忙時間多數都要搭枱或者要等半個鐘以上,座位與座位之間嘅空間好少好逼夾是拉差醬雞翼 $68個雞翼炸到好香脆,雞肉都幾肥美,鎖住左雞肉汁,加埋佢呢個有少少泰式帶點芥末味嘅是拉差醬好好食!個豬肋骨烤到啱啱好,豬肋骨肉質好細嫩,完全唔似食緊豬肉!個烤豬汁都好好食,甜甜既燒烤醬好惹味,甜薯都炸得好好食,外脆內軟,點埋佢個沙律醬!正!長通粉就一般般,醬汁唔係太多,黑松露味唔算好突出,份量偏小,不過幾啱素食人士,正常嘢囉

佢個價錢唔算好貴,不過份量都係偏細份

是拉差醬雞翼 $68

鮮忌廉黑松露雜菌長通粉
  • 是拉差醬法國雞翼
  • 烤豬肋骨
2022-10-04 676 瀏覽
服務員態度幾nice,門口唔洗排隊,要等齊人先入座,90分鐘用餐時間!食物份量都好足料,大大碟,不過枱好細,唔夠位放食物,坐落sofa都幾舒服,如果隔離枱ge客人唔係周身郁的話!lunch set 有餐湯,我地食長通粉,all day breakfast上的yogurt 配返d脆脆幾好食,唔會太酸,加錢d小食我覺得幾唔錯,用橙番薯炸薯條,幾特別,唔係周圍有!上菜速度都幾快,我地好肚餓,好快有得食,但係出黎的食物好多唔算話太熱,食物都凍得幾快,如果熱返d會味道更好!

食物份量都好足料,大大碟,
不過枱好細,唔夠位放食物,
坐落sofa都幾舒服,如果隔離枱ge客人唔係周身郁的話!

lunch set 有餐湯,
我地食長通粉,

上菜速度都幾快,我地好肚餓,好快有得食,
但係出黎的食物好多唔算話太熱,食物都凍得幾快,
如果熱返d會味道更好!
⍥ 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉好creamy 雞肉幾嫩 仲有啲菇菇松子仁 青醬無怪味 因為重重既忌廉所以好快膩 個底多油 但味道唔差😅⍥ 香草蒜蓉牛油焗春雞(半隻)配燒汁即焗等左四五個字 春雞好嫩滑又多肉汁 雖然細細隻但係都幾多肉 仲有唔少烤蔬菜 我鍾意❤️⍥ 喇沙鳳尾蝦意大利粉呢個唔差 黎到已經好香 食落好惹味 係果種一啖想再接一啖食 雖然我係叫青醬果碟 但心裡面就掛住喇沙😂⍥ 小食拼盤開心又邪惡既小食 全部都熱焫焫😆最得我歡心係蕃薯條同德國腸 其他正常發揮
⍥ 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉

⍥ 香草蒜蓉牛油焗春雞(半隻)配燒汁

⍥ 喇沙鳳尾蝦意大利粉

⍥ 小食拼盤

2022-09-09 730 瀏覽
平日下午茶時間都幾多人,雖然門口有取票機,但負責安排座位的員工任由沒有取票的人先入座,已經令人不悅。叫了tea set, 蘋果批有滿滿的蘋果,批底好脆好香,不會覺得太甜及太膩,飲品則中規中矩,沒有驚喜。環境不如預期,幾嘈,檯與檯之間好逼,令人失望。有客人在沒有餐廳同意下無顧調檯,侍應卻視而不見,並沒有阻止,只是在旁竊竊細語。侍應態度一般,面無笑容,成日圍埋傾計,令人沒有再光顧的意欲。
2022-09-09
10 分鐘 (堂食)
2022-09-09 610 瀏覽
之前有一日weekend下午黎過銅鑼灣呢間牧羊少年咖啡館食飯,覺得環境舒適而且食物質素好好,所以今晚再黎,但係少少失望。首先食物既份量真係有d細,叫左個牛柳絲意粉,呢個之前喺太子店食過(都係weekend),係大碟到食唔曬🤣🤣🤣呢間分店(又或者係呢一日啦)個份量真係連1/3都唔知有無。。。完全唔夠,但係牛柳絲係算多既(以比例黎講🤣🤣)。味道就7/10啦。仲叫左個鴨胸,份量都係有d少,但係公平d黎講,呢個價錢佢比5-6片我我覺得合理,只係味道真係麻麻哋😅😅好乾好鞋。。。而且醬汁又唔好食,無咩味其實。我懷疑呢間野真係要weekend食先得🤣🤣無論味道同份量都好好多!!!本身都想叫個窩夫,因為上次喺到食過真心好欣賞,外脆內軟、雪糕又好好食(有奶香、軟滑)!!!但係見主食咁樣都係唔好啦🤣🤣🤣
2022-09-02
20 分鐘 (堂食)
難得平日放假出左銅鑼灣行街,行到累去左fashion walk食牧羊少年cafe平身想試佢既lunch,但因為佢無晒蕃薯條,得番普通薯條,最後決定食下午茶餐,齋食漢堡包算啦牧羊少年一向食物都算有水準,今次叫左佢既原切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包同埋冰水果茶。漢堡包好好味,豬扒煎到有少少脆邊,沙律茶如果有多d會更好,無甘油膩。佢既冰水果茶雖然叫左少甜,但一入口都好甜,好似飲糖水,不太推薦總共食左$88+10%整體而言不錯,餐廳都好多客人,坐左幾乎一個半鐘都無被店員請走,可以慢慢食,慢慢坐,有機會大家都可以黎試吓

總共食左$88+10%
2022-09-02 557 瀏覽
牧羊少年一向都係我既飯堂,平時都好鐘意食佢個日式大阪燒煙三文魚pizza🍕🍕🍕但今日想試新野,所以叫左鮮忌廉野菌長通粉 $98,小食拼盤$138 🍖🍗🥓同埋唔係次次都叫到既法式蘋果撻配雲呢拿雪糕$88🍦🍦🍦長通粉好夠汁又入味😋,小食拼盤炸得好香❤️最鐘意係佢個炸花枝丸🐙 最後食埋又脆又香既法式蘋果撻😍😍😍😍如果多人食,我一定會叫埋個pizza🍕🍕🍕🍕🍕🍕牧羊少年係每次都唔會令我失望🤣留意返💛💛💛💛1️⃣ 牧羊少年全線分店只供晚市17:30 後訂座,17:30 前只限walk-in📲2️⃣ 即日訂座需於當天16:00 前進行,每天16:00 系統將會自動截止當晚訂座🚫3️⃣ 因應分店地區,訂座可能會有限時用膳規定,而不同限時時段將有機會享有不同程度的折扣優惠‼️

同埋唔係次次都叫到既法式蘋果撻配雲呢拿雪糕$88🍦🍦🍦

留意返💛💛💛💛