2023-08-16 230 瀏覽
數唔到第幾次光顧了,但每次的水平質素都一樣好😍都系即叫即燒,毫不馬虎🫡每次都會叫的和牛煎蛋飯!重油香!抵食之選😍仲叫左佢招牌椰菜花飯但無影相,飯量比出面多,口感好好唔會太碎😋😋大力推的羊架(有次賣哂😭超多汁好香)唔會燒到好乾的豬頸肉🥰仲有個酸酸地嘅汁點黎食炸物黎講最推薦係炸蠔同炸雞!!🤪芝士年糕就大人細佬都好岩食🥳🥳影相都睇到佢無燒到好乾仲脆卜卜😝希望一直keep住高質素😍😍
和牛煎蛋飯

每次都會叫的和牛煎蛋飯!重油香!抵食之選😍
燒羊架

大力推的羊架(有次賣哂😭超多汁好香)
燒豬頸肉

炸芝士年糕
炸蠔
燒雞翼
2023-08-13 169 瀏覽
興趣班 與 興趣班之間有1小時Gap,預先喺OpenRice 搵定嘢食,訂定枱,睇定menu,去到,一坐低,即刻落單🔸燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯套餐(套餐包括麵豉湯)和牛肉好腍椰菜花飯好幼細麵豉湯熱辣辣,味道唔錯🔸忌廉蟹肉薯餅呢個係order套餐追加嘅小食香口小食⚠️熱辣辣⚠️🔸蜂蜜柚子梳打呢杯加$追加嘅飲品甜度適中** 個飲品杯好得意👻🔸鹽燒白鱔燒白鱔係one of my favourites呢到嘅燒白鱔唔錯,火喉掌握得啱啱好鱔皮脆卜卜,魚肉juicy,質地微微爽彈配附嘅泰式辣汁好刺激,食得辣嘅朋友可以點多啲食完時間啱啱好,又夠鐘上堂

🔸燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯套餐
(套餐包括麵豉湯)
和牛肉好腍
椰菜花飯好幼細
麵豉湯熱辣辣,味道唔錯
燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯套餐  追加 忌廉蟹肉薯餅 追加 蜂蜜柚子梳打

燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯

** 個飲品杯好得意👻
蜂蜜柚子梳打

🔸鹽燒白鱔
燒白鱔係one of my favourites
呢到嘅燒白鱔唔錯,火喉掌握得啱啱好
鱔皮脆卜卜,魚肉juicy,質地微微爽彈
配附嘅泰式辣汁好刺激,食得辣嘅朋友可以點多啲
鹽燒白鱔

食完時間啱啱好,又夠鐘上堂
2023-08-06
真係冇諗過誤打誤撞搵到呢家咁特別的燒烤店..呢一刻已經想再食!!!!係連生酮人士都適合嘅串燒店!!!餐廳有很多適合生酮人士的菜式已經覺得好特別..睇MENU之後真係花多眼亂~呢個價錢真係超值......個日去到只有一個店員在忙但係佢都不忘照顧好同埸所以客人的需要..加上佢仲好努力去處理食物方面出菜的速度~欣賞...........食左一份我食過最最最好食的芝士!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!諗返都回味!!Camembert芝士配多士$108 (可加+20轉生酮多士)*超值, 好食, 唔識影容~佢將成舊金文畢芝士燒到成個皮都脆卜卜入面係流心拉絲點多士食!!!我想講係成舊~成舊食晒真係好好好滿足!個多士仲要係脆卜卜~不過提提大家要趁熱食因為太耐凍左個芝士係有機會"KING"返!!然後因為慶祝紀念日, 我地就揀左個豪華生酮二人套餐仲係咁升級~其實佢本身的價錢真係好親民所以我覺得可以開心咁去加多D升級的野食~=]2人餐有得揀兩個主食, 兩個飲品同埋我地揀左個串燒拼盤!!特盛燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯!!首先真係加左錢好多牛->然後隻蛋好靚->跟住個椰菜
真係冇諗過誤打誤撞搵到呢家咁特別的燒烤店..
呢一刻已經想再食!!!!係連生酮人士都適合嘅串燒店!!!
餐廳有很多適合生酮人士的菜式已經覺得好特別..
睇MENU之後真係花多眼亂~呢個價錢真係超值......

Camembert芝士配多士
2人餐有得揀兩個主食, 兩個飲品同埋我地揀左個串燒拼盤!!

特盛燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯!!
首先真係加左錢好多牛->然後隻蛋好靚->
跟住個椰菜花飯質感剛好唔會過硬或淋加埋煙肉炒..香噴噴的~超出色!
特盛燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯

串燒拼盤 - 佢燒得好好食.. 仲有兩個汁比我地點~柚子胡椒,泰式辣醬!!
雞翼剪開左所以好方便食得, 個腎好爽~味道調得好好!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
串燒拼盤
特別提一下就係我地飲左佢的蘋果醋同蘋果醋梳打..都係生酮的飲品!!
佢個杯好特別好靚~佢飲品種類都好多不過見未識過生酮的蘋果醋就加$18試下~
2023-03-16
紀念日
2023-03-21 335 瀏覽
元朗的生酮餐廳不多,可以用寥寥可數,所以每當想吃生酮餐點時,我第一時間就會想起獅烤,這裡除了椰菜花飯可吃,亦有生酮串燒供應,獅烤對於生酮飲食的食客來說是一個好選擇。套餐吉列炸蝦咖哩定食78元就有四尾吉列炸蝦,真是超值,吉列炸蝦處理得挺好,外層金黃酥脆且不油,蝦肉彈牙,讓人飽足之餘,不會感到太負擔。而獅烤的咖哩偏向日式,但減低日式咖哩常見的甜味,取而代之的是咖哩香料的濃郁香氣,讓整體味道顯得溫和。套餐均附有味噌湯,味噌湯雖然是附贈的湯品,但用料一點不馬虎,隨便一舀都有滿滿的湯料,而且吃得到蜆肉、海帶,真的有誠意,味噌湯喝起來順口不死鹹,鮮美好喝。炸忌廉蟹肉餅外表香脆,內餡忌廉蟹肉整個超飽滿,品嚐起來銷魂美味,香濃的忌廉蟹肉味完全藏不住,可以看到綿密的忌廉蟹肉在流動,給得大方,炸忌廉蟹肉餅真是罪惡的滋味。榴槤炸彈真的是吃一口就停不下來,榴槤炸彈太令人印象深刻,我又是榴槤控,無法抗拒超誘人的榴槤流心,酥炸的外皮脆中帶軟糯,榴槤流心香甜無比,建議上桌後趕緊品味,熱熱的吃最棒,必點榴槤炸彈。芒果梳打的杯子造型趣怪,芒果梳打的氣泡感與芒果的爽酸帶微甜,冰冰涼涼讓人感到通體舒暢,實是一大享受,芒果梳

芒果梳打的杯子造型趣怪,芒果梳打的氣泡感與芒果的爽酸帶微甜,冰冰涼涼讓人感到通體舒暢,實是一大享受,芒果梳打深得媽媽的歡心。

三文魚腩煎蛋配煙肉椰菜花飯調味雖然簡單,但是不單調,煙肉椰菜花飯在口中越嚼越香,飽足感與輕盈兼具,十分耐吃,適合生酮飲食人士享用。

煎蛋是大人小孩都喜愛的食物,橘黃的蛋黃美美的,一口吞下無敵滑溜。三文魚腩燒得剛剛好,擁有豐富的魚脂,鮮嫩汁多,阻擋不了我的嘴吃清光。

看這日本無激素雞翼的樣子就知道這雞翼處理得頗費工,經過主廚厲害的刀工,把雞翼的雞肉跟雞骨做好處理,品嚐的時候更方便。雞皮焦脆得很,迷人的油脂香氣搭配柚子胡椒鹽,極度討喜。

想要大口吃肉的話,豬腩片是個不錯的選擇,豬腩片經過炭火加持,高溫逼出脂肪,讓原本彈口的豬腩片多了一陣脆焦的香氣,醮點泰式辣醬更對味。

真・火焰芝士大啡菇淋上白酒,在鑲滿芝士的大啡菇上燃點火苗,芝士融化,白酒滲透大啡菇中,真・火焰芝士大啡菇吃起來頗有水份激多汁,配合芝士吃,讓人一吃就愛上真・火焰芝士大啡菇。
2023-03-19 216 瀏覽
元朗生酮人士都岩嘅串燒店Camembert 芝士配多士 $108超級正嘅芝士香味俱全,仲有連皮都食得,口感溶化一流,濃郁嘅半溶芝士流於香脆嘅多士上面,層次滿分超滿足,必定要叫!二人套餐 $188拉絲芝士條炸得金黃可口嘅外皮包住流心拉絲芝士,入口熱辣辣好滋味,小食一流!芝麻八爪魚前菜凍食嘅新鮮八爪魚,醬汁足夠又夠份量!燒和牛煎蛋定食烏冬香噴噴嘅燒和牛,加上半熟煎蛋配搭都不錯,烏冬都爽口彈牙,加埋和牛肉汁撈埋幾惹味!吉列豬扒咖哩定食咖哩帶有小小甜香,份量比想像中大份,加上日本珍珠米食落口感更有咬口,吉豬嘅香脆程度都剛剛好,肉汁豐富配搭咖喱真心推介!蜂蜜柚子梳打 $18龍鳳檸樂 $18餐廳有好多適合生酮人士嘅菜式獅烤 (元朗)元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下11號舖
元朗生酮人士都岩嘅串燒店

Camembert 芝士配多士 $108

二人套餐 $188
拉絲芝士條
芝麻八爪魚
前菜凍食嘅新鮮八爪魚,醬汁足夠又夠份量!
燒和牛煎蛋定食烏冬
吉列豬扒咖哩定食

蜂蜜柚子梳打 $18
龍鳳檸樂 $18

餐廳有好多適合生酮人士嘅菜式

獅烤 (元朗)
元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下11號舖
一諗到宵夜,大家又會諗到香港邊個地區呢🍺我既話就肯定係元朗,因為元朗有唔少圍村,夜晚感覺都十分熱鬧🎉而食物方面無論近教育路定雞地相信都係唔少夜貓聚腳地🐱美食甜品一應俱全👍🏼。講到宵夜不得不提就緊係串燒🍢不過呢間位於美食街大坑渠隔離既獅烤就以生酮打響旗號🚩除左串燒做到生酮外,連飯類都可以揀做椰菜花飯🥦咁大家係食方面又多個選擇🙆🏻‍♀️。店舖以工業風做主題,配搭霓虹招牌,更加特顯店舖既型格路線🎆適合一眾愛打卡既年輕人🍻今次就嗌左2個飯,2款串燒同小食。🐒豬頸肉煎蛋配煙肉椰菜花飯💰$82.00👉🏻炸忌廉蟹肉薯餅(2件)+$15.00🐒特盛燒和牛咖喱定食💰$95好surprised既係有椰菜花飯🍚岩哂我呢啲想減醣既人,而豬頸肉同和牛份量都好多,配飯黎食岩岩好。🐒鹽燒白鱔💰$58.00🐒雙色脆皮年糕(海苔,韓式甜辣醬)💰$35.00呢度既白鱔好厚🐟仲要燒得岩岩好,勁彈牙又juicy💦而燒年糕第一次見,所以點可以錯過呢🤣。🐒唐揚炸雞(4件)💰$35.00🐒芝麻八爪魚💰$28.00食物全部即叫即,所以十分新鮮又勁大件,所以真係好推薦大家食呢間

🐒豬頸肉煎蛋配煙肉椰菜花飯💰$82.00
👉🏻炸忌廉蟹肉薯餅(2件)+$15.00

🐒特盛燒和牛咖喱定食💰$95

🐒鹽燒白鱔💰$58.00

🐒雙色脆皮年糕(海苔,韓式甜辣醬)💰$35.00

🐒唐揚炸雞(4件)💰$35.00

🐒芝麻八爪魚💰$28.00

2023-03-11 100 瀏覽
💗生酮人士都適合嘅串燒店💗今日去咗獅烤食晚餐呢度環境好舒服🥰🍳燒和牛煎蛋定食$65蛋煎得好靚 和牛係靚嘅和牛可以揀珍珠米或者烏冬 我揀咗珍珠米跟餐有麵豉湯 另外加咗杯生酮蘋果醋梳打$15酸酸地 好正好開胃🦐吉列炸蝦咖哩定食$72呢個餐都係揀咗珍珠米有4隻炸蝦咁多 炸得好香脆😋炸忌廉蟹肉薯餅(跟餐加$15兩件)味道唔錯,值得一試👍🏽💗 小食拼盤B $135想咩都試吓,叫咗個小食拼盤呢個拼盤包括有:薯條🍟唐揚炸雞,吉列炸蝦,吉列炸蠔,一口芝士厚切薯條好味😋呢度嘅炸物都整得好出色比較深刻印象嘅係一口芝士,第一次食,真係好正呀!鍾意食芝士嘅朋友一定要試吓😋餐廳仲有好多適合生酮人士的菜式😋好啱生酮人士嚟食🥳🥳
💗生酮人士都適合嘅串燒店💗

酸酸地 好正好開胃

🦐吉列炸蝦咖哩定食$72
呢個餐都係揀咗珍珠米
有4隻炸蝦咁多 炸得好香脆

😋炸忌廉蟹肉薯餅(跟餐加$15兩件)
味道唔錯,值得一試👍🏽

💗 小食拼盤B $135
想咩都試吓,叫咗個小食拼盤
呢個拼盤包括有:
薯條🍟唐揚炸雞,吉列炸蝦,吉列炸蠔,一口芝士
厚切薯條好味😋呢度嘅炸物都整得好出色
比較深刻印象嘅係一口芝士,
第一次食,真係好正呀!
鍾意食芝士嘅朋友一定要試吓😋

餐廳仲有好多適合生酮人士的菜式😋
好啱生酮人士嚟食🥳🥳

2023-03-09 32 瀏覽
生酮飲食應該算係近排興起既一種減肥方式,而元朗既呢一間「獅烤」,佢地係一間生酮飲食人士都適合食既串燒店,趁放假同朋友黎試試佢燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯 $82第一次食椰菜花飯,味道其實同食原個椰菜花係一樣味,只不過係變左碎,對於要減澱粉質來減肥既生酮人士係唔錯既選擇,和牛薄片用左鹽來調味,加上煎蛋既蛋汁,其實個椰菜花飯都幾好食吉列炸蝦咖哩定食 $72係日式咖哩,甜甜地唔辣,炸蝦炸得香脆,份量適中除左主食之外,重叫左幾款串燒1️⃣雞腿肉(明太子醬)$32雞肉係日本直送無激素既,燒得岩岩好,外表脆脆,內裏嫩滑2️⃣三文魚腩 $38魚皮香脆,油脂好香3️⃣無骨雞頸肉(柚子胡椒醬)雞頸肉比雞腿肉更有咬口,柚子胡椒醬小辣4️⃣雞翼 $30雞翼已經切開左,食起上黎更方便,用左鹽調味,加上泰式辣醬,惹味😋乳酸菌梳打 套餐+$18可樂 套餐+$5

燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯 $82

吉列炸蝦咖哩定食 $72
係日式咖哩,甜甜地唔辣,炸蝦炸得香脆,份量適中

除左主食之外,重叫左幾款串燒

1️⃣雞腿肉(明太子醬)$32
雞肉係日本直送無激素既,燒得岩岩好,外表脆脆,內裏嫩滑

2️⃣三文魚腩 $38
魚皮香脆,油脂好香

3️⃣無骨雞頸肉(柚子胡椒醬)
雞頸肉比雞腿肉更有咬口,柚子胡椒醬小辣

4️⃣雞翼 $30

乳酸菌梳打 套餐+$18
可樂 套餐+$5
2023-03-07 53 瀏覽
今日好想好想食串燒🍢所以就叫朋友揾下屯元天有無串燒食,因爲放工一般都好少會去好遠食野,想近近地,揀返屯元天😂呢個朋友仔真係好快手👍即刻揾到幾間Send左比我睇,最後我就揀左呢間—獅烤🦁純粹因爲個名好特別😂地點都好方便🥳係舊B仔隔離👏一去到既時候,見到間店既裝修都幾modern👍同一般燒烤店唔係好一樣,望落比較似酒吧多D,座位都好闊落👏環境唔錯👏望完餐牌先發現,原來有好多串燒係啱生酮飲食嘅朋友,真係估你唔到🤩依家進行生酮飲食嘅朋友,日後又多個選擇啦👏😍今次我地係推介套餐牌度揀左: 🍴特盛燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯   $108當時覺得和牛都可以咁平😍仲要特盛😍一於try try佢。雖然和牛未去到入口即溶,但呢個既和牛都好淋😋有牛味👍加埋佢既流心蛋🤤整體唔錯。呢個價錢,仲要係和牛,算抵食👍👍 🍴日本無激素鷄盛宴(6本)  $155呢個鷄既盛宴包括有:鷄皮、鷄翼、鷄腎、無骨鷄頸肉、鷄腿肉、鷄膝軟骨各一串鷄皮好脆好香😋不過細粒左少少🤏鷄翼燒到好脆🤤同埋好貼心,因爲拆曬兩條骨😍啖啖肉😋😋無骨鷄頸肉真係好淋好滑好香❤️❤️第一次食,好正👍👍鷄腎、鷄腿肉、鷄膝軟骨相對無乜特別,屬正常發揮。個人覺得性價比
地點都好方便🥳係舊B仔隔離👏

依家進行生酮飲食嘅朋友,日後又多個選擇啦👏😍

今次我地係推介套餐牌度揀左:
🍴特盛燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯   $108

🍴日本無激素鷄盛宴(6本)  $155
鷄皮好脆好香😋不過細粒左少少🤏
鷄翼燒到好脆🤤同埋好貼心,因爲拆曬兩條骨😍啖啖肉😋😋
無骨鷄頸肉真係好淋好滑好香❤️❤️第一次食,好正👍👍
鷄腎、鷄腿肉、鷄膝軟骨相對無乜特別,屬正常發揮。

個人覺得性價比唔算高🫣但可以一試佢既無骨鷄頸肉🥳

🍴鷄泡魚乾          $38
本人好中意食魚就出曬名架啦😝鷄泡魚乾係我最愛之一😋基本上每次去食日本料理,都必叫呢款🤩正正子!不過鷄泡魚乾又真係好難燒到唔好食既🤣Anyway,呢間既鷄泡魚乾係正既👍同埋價錢算平🤩好多日本餐廳都開$50一份。所以呢間算抵食👏

🍴鹽燒虎蝦          $38
蝦又係本人最愛❤️一上枱已經聞到好香既燒蝦味🤤🤤不過呢款蝦整體屬於一般🙈因爲蝦肉唔夠爽,但都係個句,$38/2條,真係算平🫡

整體而言不過不失👌店舖好似係一人主理既小店,店主都好nice同埋好貼心🫶會主動拎定碗筷+熱水比我地🤩好服務既店鋪少之又少架啦,所以值得支持下🤝🤝
  • 燒和牛煎蛋配煙肉椰菜花飯
2023-03-07 35 瀏覽
呢間日式料理店係主打生酮飲食💪🏻食物選擇有好多款好岩同朋友聚會燒和牛煎蛋定食🐮和牛煎到好香,好多肉汁,肉味好濃😋夾埋飯一齊食,唔會覺得太油膩上面仲配有一個大大既太陽蛋可以吉穿蛋黃配埋飯😍炒野菜🥗入邊有多款蔬菜吾會太油膩,健康之選日本無激素雞盛宴(6本)🐣🐤會有6款雞既吾同部位雞翼,雞軟骨,雞皮,雞腎等俾你一次過試曬吾同口味😆原味煙燻牛舌推薦💕💕佢上菜時,會有一個大大玻璃罩罩住煙霧(我漏左精彩一刻🙈)牛舌位置極佳口感超軟熟小食拼盤🍤(唐揚炸雞,一口芝士,蟹肉忌廉薯餅,吉列炸蝦)獅烤桂花烏龍冷泡茶☕️健康之選,零糖份仲要係好大杯,似平時台式飲品既大杯裝🌸桂花味好清香Stella Artois 🍻配搭串燒,炸物係完美既朋友

呢間日式料理店
係主打生酮飲食💪🏻
食物選擇有好多款
好岩同朋友聚會

燒和牛煎蛋定食🐮
和牛煎到好香,
好多肉汁,肉味好濃😋
夾埋飯一齊食,唔會覺得太油膩
上面仲配有一個大大既太陽蛋
可以吉穿蛋黃配埋飯😍

炒野菜🥗
入邊有多款蔬菜
吾會太油膩,健康之選

日本無激素雞盛宴(6本)🐣🐤
會有6款雞既吾同部位
雞翼,雞軟骨,雞皮,雞腎等
俾你一次過試曬吾同口味😆

原味煙燻牛舌
推薦💕💕
佢上菜時,會有一個大大玻璃罩
罩住煙霧(我漏左精彩一刻🙈)
牛舌位置極佳
口感超軟熟

小食拼盤🍤
(唐揚炸雞,一口芝士,蟹肉忌廉薯餅,吉列炸蝦)

獅烤桂花烏龍冷泡茶☕️
健康之選,零糖份
仲要係好大杯,似平時台式飲品既大杯裝
🌸桂花味好清香

Stella Artois 🍻
配搭串燒,炸物
係完美既朋友
2023-03-03
2023-03-04 25 瀏覽
Badboy聽過唔只一位朋友講呢間新開嘅日式串燒小店值得去試吓,而佢最大特點係有好多款生酮嘅菜式,嘢食嘢飲都有,好啱生酮人士👍🏻雙層打卡tea set $258下午茶時段嘅Tea set會有燒Camembert芝士配多士、炸雞薯條,另外再選配串燒拼盤或甜品拼盤再加2杯特飲。Badboy未食午餐所以揀咗串燒拼盤,會有4串廚師發板嘅串燒。Camembert芝士分量十足,一大舊好邪惡,而多士都烤得好脆口。薯條同炸雞外層香脆,雞肉幾嫩滑,唔會太油膩😋。串燒有雞翼、煙燻日本無激素無骨雞頸肉、煙燻牛油粟米、蒜芯。第一次食雞頸肉,驟眼睇幾似雞軟骨🤭食落幾有咬口。特飲揀咗乳酸梳打,造型好特別嘅人臉杯裝住,好飲👍🏻呢度除咗好啱生酮飲食人士,其實都好啱幾個朋友嚟飲嘢食嘢,勁多酒類,啤酒、梅酒、威士忌、清酒等等乜酒都有😳

雙層打卡tea set $258

2023-02-23 35 瀏覽
餐廳有多款適合生酮人士的菜式,如套餐飯類,當然少不了燒物,啱晒正在生酮飲食但又抵擋唔住串燒嘅人士。鰻魚定食原條鰻魚燒至金黃焦香,肉質油潤,淋上甜醬油,配埋煙韌軟糯嘅珍珠米飯,香甜可口。芝麻雞翼(4件)外皮酥脆,加上芝麻增香不少,肉質嫩滑juicy,味道都恰到好處。日本無激素雞腎(柚子胡椒)雞腎爽口,最特別係自制嘅柚子胡椒醬汁,既有柚子嘅fresh,又有胡椒嘅微辣,刺激食慾。芝麻八爪魚誘人嘅色澤,濃厚嘅醬汁,芝麻嘅香味,加上八爪魚嘅爽口,正。錫紙金菇金菇嫩滑爽口又juicy,大量蒜蓉令金菇充滿蒜香,更加可口。香芋地瓜丸(4件)外皮卜卜脆,食落煙韌,地瓜香甜,香芋餡香滑。甜椰椰脆皮年糕(2件)外面沾滿椰絲同砂糖,年糕皮微焦香脆,裡面煙煙韌韌,唔會太甜,係幾特別嘅甜食,非常值得一試。乳酸菌梳打酸酸甜甜又夠汽,解膩一流。獅烤桂花烏龍冷泡茶淡淡嘅桂花香味,茶味都ok。

鰻魚定食

芝麻雞翼(4件)

日本無激素雞腎(柚子胡椒)

芝麻八爪魚
誘人嘅色澤,濃厚嘅醬汁,芝麻嘅香味,加上八爪魚嘅爽口,正。

錫紙金菇

香芋地瓜丸(4件)
外皮卜卜脆,食落煙韌,地瓜香甜,香芋餡香滑。

甜椰椰脆皮年糕(2件)

乳酸菌梳打
酸酸甜甜又夠汽,解膩一流。

獅烤桂花烏龍冷泡茶
淡淡嘅桂花香味,茶味都ok。

️ 元朗終於可以搵到一間餐廳係有生酮餐了,啱哂💙去食啦😂 餐廳雖然唔係位於大街大巷,但通常隱世高質小店都係要搵下先有樂趣🤣〰️ 餐廳老闆大部分時間都是自己一手一腳去做餐廳大小事務,雖然有時有小幫手幫忙,但好多時候都是自己親力親為。 〰️ 餐廳雖然唔大,但勝在樓底高,空間感足。以灰色為主,但配以霓虹燈裝飾,增加了打卡機會😊 還可以用QR自助落單,好方便呢😃🍽 🔹M4和牛定食 +$25 椰菜飯和牛份量都唔少,每一塊和牛都好大塊,和牛肉汁豐富,只輕輕用少量鹽調味就已經好夠味😝 蛋用上日本蛋,廚師煎得好靚,食落去蛋味好濃香,蛋汁連埋椰菜花飯好夾😂 椰菜花飯卡路里相對白飯低好多,但食落去嘅口感好脆香,最重要可以幫我哋手減肥,消水腫🤣🤣🤣 🔹翠玉瓜翠玉瓜正常發揮,都保持到外面脆香嘅味道😝🔹鹽燒白鱔燒白鱔好有口感,外皮脆卜卜,肉質厚而且鮮甜肥美,最重要唔會有腥味呢 😀🔹雞翼/雞膝軟骨/雞腿肉(日本無激素)其實都係問店主才知道,佢哋大部份嘅雞都係用日本無激素,原因係燒嘅時候味道可以更加鎖住肉汁,所以食落去嘅時候會更加好食🤪雞肉好香,表面都係脆卜卜,而且肉質好香濃鮮甜😄🔹 生酮蘋果醋梳打之前聽過好多人減肥
️ 元朗終於可以搵到一間餐廳係有生酮餐了,啱哂💙去食啦😂

🍽

🔹M4和牛定食 +$25 椰菜飯

🔹翠玉瓜
翠玉瓜正常發揮,都保持到外面脆香嘅味道😝

🔹鹽燒白鱔

🔹雞翼/雞膝軟骨/雞腿肉(日本無激素)
雞肉好香,表面都係脆卜卜,而且肉質好香濃鮮甜😄

🔹 生酮蘋果醋梳打
之前聽過好多人減肥,都會喺朝頭早空肚飲一杯生酮蘋果醋,因為生酮嘅關係完全冇甜味,好彩今次呢一杯會配以梳打,味道先容易入口😂

🔹獅烤 桂花烏龍冷泡茶
桂花味好清香,茶🍵底唔錯,而且冷泡嘅時間都啱啱好,食完咁多串燒,可以減低油膩感😆

🔍 題外話

連串燒都有下午茶餐真係好特別,仲比我知道3pm-6pm 有happy hour,可以優惠價飲我最愛既Stella 🍺 一定‼️一定會再嚟🤣🤣

📌 獅烤
📍 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下11號舖

2022-11-20 49 瀏覽
約左一位好耐無見既朋友仔食飯,由於佢係生酮飲食既朋友仔,我又減緊肥,要搵間適合我地既餐廳。搵搵下就俾我發現左原來有間適合生酮人士既串燒店,而且有好多無糖無澱粉,岩佢地食既菜式。燒和牛煎蛋定食$65(送湯)咸咸地既和牛,肉質結實,撈埋蛋汁豉油一齊食,幾香。三文魚腩煎蛋配煙肉椰菜花飯套餐$82(送湯)👍🏻三文魚魚腩煎至外皮香脆,滲出油脂,入口甘香滑溜🤤,配埋炒香既煙肉椰菜飯,味道唔錯,低卡無負擔既椰菜飯,真係減肥必食。生酮蘋果醋梳打跟餐+$18無糖酸酸地,加埋梳打,口感清爽。串燒無骨雞頸肉跟餐+$22啖啖無骨雞頸肉燒得岩岩好,點埋酸辣汁同柚子胡椒汁,又酸又甜又辣辣地,味道更有層次😋日本無激素雞皮$26雞皮燒到脆卜卜,好香口🤤羊仔架$45朋友仔話啖啖肉,味道唔錯。芝士蒜蓉錫紙金菇$25熱辣辣既金菇充滿蒜蓉芝士香,再點埋酸辣汁🤤更加好味。獅烤桂花烏龍冷泡茶$18無糖低卡既桂花烏龍一樣適合減肥人士。食完燒烤都無太大負擔,生酮飲食同減肥中既朋友仔又多個選擇喇😊

燒和牛煎蛋定食$65(送湯)
咸咸地既和牛,肉質結實,撈埋蛋汁豉油一齊食,幾香。

三文魚腩煎蛋配煙肉椰菜花飯套餐$82
(送湯)👍🏻

生酮蘋果醋梳打跟餐+$18
無糖酸酸地,加埋梳打,口感清爽。

串燒無骨雞頸肉跟餐+$22

日本無激素雞皮$26
雞皮燒到脆卜卜,好香口🤤

羊仔架$45
朋友仔話啖啖肉,味道唔錯。

芝士蒜蓉錫紙金菇$25
熱辣辣既金菇充滿蒜蓉芝士香,再點埋酸辣汁🤤更加好味。

獅烤桂花烏龍冷泡茶$18
無糖低卡既桂花烏龍一樣適合減肥人士。

2022-11-19 64 瀏覽
又嚟到呢間適合生酮飲食人士嘅餐廳佢Menu會標示生酮推介(冇澱粉冇糖)上次同朋友嚟食過覺得唔錯今日又再嚟過,個餐牌有啲唔同咗,好似換咗新餐牌咁。我哋今日都食得好滿足。❤️鰻魚定食$108定食可以轉煙肉椰菜花飯就加$25不過我今次就冇轉 佢嘅珍珠米都好好食😋鰻魚煎得好香好好食,仲勁大條添啲鰻魚汁味道好好,唔會太鹹。因為我最怕啲鰻魚整得太鹹,呢度完全唔會。餐仲跟湯添,個湯都好正。熱辣辣噴晒煙咁。❤️特盛燒和牛咖哩定食$92特盛真係特盛,份量勁多🤤和牛真係和牛,真係好好食,好香牛味🤤咖喱嘅份量俾得勁好,唔會太多太濃,但又夠同鰻魚定食一樣都係送湯嘅😋❤️跟餐另加獅烤桂花烏龍冷泡茶+$8❤️跟餐另加奶蓋桂花烏龍冷泡茶+$18我飲桂花烏龍冷泡茶,朋友就飲奶蓋桂花烏龍冷泡茶。桂花味好清新好香,好飲而且夠晒大杯💯💯跟餐仲可以優惠價加啲炸物我哋跟餐加咗❤️吉列炸蝦(2件)$18❤️炸忌廉蟹肉薯餅(2件)$15另外再叫咗❤️吉列炸蠔(4件)$45炸得好香脆,同沙律醬好夾😋食落口唔會覺得好熱氣好油整得相當出色。❤️煙燻三文魚腩$48有種入口即溶嘅感覺
又嚟到呢間適合生酮飲食人士嘅餐廳
佢Menu會標示生酮推介(冇澱粉冇糖)
上次同朋友嚟食過覺得唔錯
今日又再嚟過,
個餐牌有啲唔同咗,
好似換咗新餐牌咁。
我哋今日都食得好滿足。
❤️鰻魚定食$108
定食可以轉煙肉椰菜花飯就加$25
不過我今次就冇轉 佢嘅珍珠米都好好食😋
鰻魚煎得好香好好食,仲勁大條添
啲鰻魚汁味道好好,唔會太鹹。
因為我最怕啲鰻魚整得太鹹,
呢度完全唔會。
餐仲跟湯添,個湯都好正。
熱辣辣噴晒煙咁。

❤️特盛燒和牛咖哩定食$92
特盛真係特盛,份量勁多🤤
和牛真係和牛,真係好好食,好香牛味🤤
咖喱嘅份量俾得勁好,唔會太多太濃,但又夠
同鰻魚定食一樣都係送湯嘅😋

❤️跟餐另加獅烤桂花烏龍冷泡茶+$8
❤️跟餐另加奶蓋桂花烏龍冷泡茶+$18

我飲桂花烏龍冷泡茶,朋友就飲奶蓋桂花烏龍冷泡茶。
桂花味好清新好香,好飲而且夠晒大杯💯💯

跟餐仲可以優惠價加啲炸物
我哋跟餐加咗❤️吉列炸蝦(2件)$18
❤️炸忌廉蟹肉薯餅(2件)$15
另外再叫咗❤️吉列炸蠔(4件)$45
炸得好香脆,同沙律醬好夾😋
食落口唔會覺得好熱氣好油
整得相當出色。