2004-03-05 24 瀏覽
我D師傳已經走曬la<br /><br />so..........
我D師傳已經走曬la<br />
<br />
so..........
2004-02-20 21 瀏覽
貪新鮮一開業就即刻o黎試,未食完已經想過隔離食,非常唔得。俾多次機會佢2月再o黎食過,一樣係好普通,真係想叫佢O係香港唔好用依個名,影衰上海O個間,上海O個間真係好好好好食。
2004-02-17 4 瀏覽
唔明點解會咁多人排隊,環境同食物都一般,如果真係要排,都會去乜庭物庭,價錢又差唔多
2004-02-08 5 瀏覽
佢d蟹粉小籠包好食過鼎泰豐,而且價錢又平d~另外,食物選擇都多d,個酸辣湯麵都好食過隔離,所以佢搶走好多鼎泰豐0既生意=)
佢d蟹粉小籠包好食過鼎泰豐,而且價錢又平d~
2004-01-07 1 瀏覽
去到蔡瀾美食坊,都未決定食乜,剩係想食中國菜。鼎泰豐同詠藜園都食過喇,所以候選單位得番王家沙同阿斗官。其實食大良或者上海菜都無所謂,我都鍾意,於是就睇下兩間餐牌先決定。先睇阿斗官,都ok;但上到王家沙,見到人多好多,睇過餐牌又好似唔錯咁喎,所以最後都揀左王家沙。兩個人,點左個蟹粉小籠包、東坡肉(配蝴蝶包)、回窩肉同擔擔麵(中辣)。先黎東坡肉(配蝴蝶包),好好味,不過真係好肥,邊食邊內疚,但又好好味咁食左好多。好彩佢係第一碟黎,因為咁漏實食唔晒。個麵只係叫中辣,因為要就朋友,味就幾香幾濃,但真係唔夠辣囉,但都算好味。另外兩樣就麻麻地,蟹粉小籠包好快乾身,皮又厚…噫……,個回窩肉真係叫多左,唔係唔好食,只係食得太飽唔想食,佢又無東坡肉咁好味喎,所以都剩唔少。兩個人,連埋野飲三杯,300蚊埋單,都ok啦﹗
兩個人,連埋野飲三杯,300蚊埋單,都ok啦﹗
2003-12-25 2 瀏覽
today have lunch there, really disappointed about their food
2003-12-04 19 瀏覽
3/12,同朋友2人食飯,叫o左一碗酸辣湯($20)、素菜包($10)、生煎包($20)、一碗蟹泡飯($38)、一碗酒釀丸子糖水($12)。酸辣湯比較多油,生煎包麻麻地,一來個樣o黎到已變哂形,應該係脹卜卜架嘛,o黎到就“粒”哂,而且個底又開始淋同硬,一D都唔脆,小南國狀元樓就好食好多!素菜包D味都幾得意,幾好!個泡飯就好鮮甜,幾好食,但就似粥多D,但就值得推介!糖水就一般啦!D o野食比之前o黎差o左!D服務就真係唔要得,叫o野食都要自己tick,叫佢明明見到都當睇唔到,而且由入去到埋單,連一句多謝都無講,真係差勁!同隔離頂泰豐有得揮!所以我連貼士都唔比!!
2003-12-02 2 瀏覽
星期日去吃晚飯,點了推介的魚翅撈飯,味道沒捨特別之外又不夠熱.其他菜色水準似乎也下降了!
2003-11-19 8 瀏覽
比起小南國同金滿庭,佢令我有D失望。我四個人叫蝦仁雙面王(幾好食)酸辣面(差)<擔擔面(又係好一般)腰果酥(食唔倒有腰果,淨係覺得甜)蘿蔔絲酥(一般)煎菜肉雲吞(皮薄,幾好)香芝麻餅(好食,有D肉鬆入面)闊佬炒飯(勁唔掂,自己炒冷飯仲正)唯一係價錢合理,份量都OK,茶錢都幾抵!
比起小南國同金滿庭,
佢令我有D失望。
我四個人叫
蝦仁雙面王(幾好食)
酸辣面(差)<
擔擔面(又係好一般)
腰果酥(食唔倒有腰果,淨係覺得甜)
蘿蔔絲酥(一般)
煎菜肉雲吞(皮薄,幾好)
香芝麻餅(好食,有D肉鬆入面)
闊佬炒飯(勁唔掂,自己炒冷飯仲正)
唯一係價錢合理,份量都OK,
茶錢都幾抵!
我真係對呢間野既點心有點失望... 30.00/ 6隻小籠包, 竟然6隻有4隻穿底... d 皮都幾厚, 其他食物我都覺一般.... 好彩當日係平日夜晚唔駛排隊, 唔係就仲失望........ D 服務員質素麻麻, 問d 菜名資料內容, 她答得好求其, 後來有個男侍應員答得就似樣好多, 解釋很清楚...
2003-11-05 4 瀏覽
如果有去過上海總店吃過,你會發覺香港店d失準了.香港的王家沙多了很多小菜吃.總括而言,乾試蟹粉湯圓(廣東人可能會吃不慣),及蟹粉生煎飽就夠了,其他的....真的很回味上海店的出品.話說回來,我在上海新天地吃香港人龍店翡翠拉麵,上海這邊分店又失準了,跟香港店的出品又是兩碼子事..真奇怪...
2003-11-05 0 瀏覽
數日前老媽子生日,決定去王家沙試試..由於遲放工,所以去到時d前菜己經比屋企人掃哂..四條友叫左蟹粉湯包,皮蛋豆腐,乜乜鵝肝,生煎包,菜螃蟹,蝦仁雙面黃,乜乜炒年糕,後尾見蟹粉湯丸$20得兩粒,又試左一客,再叫埋豆沙窩餅同酒釀丸子做甜品..蟹粉湯包--幾正,個人認為比得上台灣永康街鼎泰豐老店..皮蛋豆腐--唔錯,皮蛋黃夠香同熟,凍食幾清新..乜乜鵝肝(唔記得全名)--冇得頂!初初諗住叫呢d 菜九唔撘八,好食極有限,誰不知鵝肝甘香之餘且量多,四個人食都有剩..竟然係全晚最好味且驚喜既一味菜..生煎包--唔錯,新鮮煎起,咬落肉汁四濺,一流~菜螃蟹--唔掂,感覺上太熟,蛋白煮起一舊舊,好似冇咩汁咁..加上味道又麻麻,都係北京酒樓好好多~蝦仁雙面黃--不知所謂,之前睇雜誌同餐廳網頁吹到好似識飛咁,到頭來係一d 冇鮮味既蝦仁加冇咩味既獻汁加落一d 乾脆既面上,真係淡得好緊要,唔多識欣賞..乜乜炒年糕--不願置評,因為一向都唔愛食炒年糕,係媽子鐘意食先叫..蟹粉湯丸--一到個賣相嚇一跳,一碗清水裝住兩粒湯丸,跟住試試d 水,真係剩滾水..同哥望一望兩粒野,一橙橙地色,一綠色,初初都以為係一種賣相,
數日前老媽子生日,決定去王家沙試試..
由於遲放工,所以去到時d前菜己經比屋企人掃哂..
蟹粉湯包--幾正,個人認為比得上台灣永康街鼎泰豐老店..
皮蛋豆腐--唔錯,皮蛋黃夠香同熟,凍食幾清新..
生煎包--唔錯,新鮮煎起,咬落肉汁四濺,一流~
蟹粉湯丸--一到個賣相嚇一跳,一碗清水裝住兩粒湯丸,跟住試試d 水,真係剩滾水..同哥望一望兩粒野,一橙橙地色,一綠色,初初都以為係一種賣相,咬一口橙色既,幾香蟹味,不過十蚊粒略貴..跟住我哥吞左成粒綠色丸,發現原來唔係蟹粉,相信係比錯左..不過食都食左,死冇對証,廚房既疏忽令整餐飯蒙上污點..
甜食--熱呼呼既豆沙窩餅好難唔好食,不過酒釀丸子味道有d 怪,唔係太能接受..
埋單五百幾,唔係平,不過一試冇妨,個人認為點心出色,其餘既炒面飯就失色一d..
要一提係waitess既common sense,個湯丸黎到時,佢地不慎將隻匙跌左落d 水度,佢竟然夠膽死當住我地面問我地借對食過既筷子將隻匙"了"番上黎,過份..比d 火爆d 既客一定拍鬧人..真係...
2003-09-04 5 瀏覽
好耐之前黎過﹐耐到個晚食過D咩都唔太記得清楚......印象中食過八寶飯﹐又唔差﹐唔會太漏。個次訂位食飯既人有面子﹐預留左貴賓檯﹐我地穿過人群唔駛等﹐個晚經理待我地一桌如上賓﹐serve到慇懃妥貼。可能因為人面關係﹐D野食大多唔差。記得好似有麵食﹐okay。個晚既肉絲兩面黃同蘿蔔絲酥餅都整得好好﹐轉眼掃清添。係酸辣湯就未算特別出色。青豆蓉湯丸都好食。但下次如果自己黎排大隊食﹐又唔知值唔值....
2003-09-03 29 瀏覽
昨日下午12點去過,又係名過其實<br />食左特價迷你担 担 麵(小辣)/醉雞/2個點心(燒賣&蘿蔔絲酥餅),2個人$100。唔貴。<br />担 担 麵- 湯唔香麵唔滑,都係詠x 園好<br />醉雞- 唔香肉又老<br />燒賣- 蟹黃勁"醒"<br />蘿蔔絲酥餅- d料太乾,外層又唔酥<br />唔掂...可能我叫d 野唔係佢地d 推薦。
昨日下午12點去過,又係名過其實<br />
担 担 麵- 湯唔香麵唔滑,都係詠x 園好<br />
醉雞- 唔香肉又老<br />
燒賣- 蟹黃勁"醒"<br />
蘿蔔絲酥餅- d料太乾,外層又唔酥<br />
唔掂...可能我叫d 野唔係佢地d 推薦。
2003-08-12 4 瀏覽
The food is good and the price is reasonable. We have had eight dishes and it costed each of us $80 (5ppl) only.