2024-02-14 223 瀏覽
以前每次去又一城吃飯都會去王家沙,之前是不錯的。很久沒去了,今晚與朋友吃飯,見它仍在做生意,想再去試試,結果令人十分失望。兩人點菜,叫了醉雞,雪雞貨色,醉雞汁料沒有什麽酒味,只有偏甜的汁。担担麵叫辣的,但不辣也不熱,只有微溫;蟹粉小籠包上桌沒冒蒸氣,不是剛蒸好的,皮面已乾,餡料不太熱;四款餸只有毛豆百頁合格。經Openrice 訂位寫明有九折,但服務員説她電腦沒寫,就沒有折,全程黑面。王家沙,沒有下次了!
2024-02-14
舒服環境,門外有桃花可以一家人打卡上次係OpenRice 訂枱食lunch 有9折 ,今次就沒有訂枱直接入去,由於可能係平日關係,都不用等太久可以直接入去坐低,我跟帶位員同事職員講話想坐梳化位佢哋都好快安排到,而且態度都好好,由於在附近返工,放lunch 時間有限,幸好他們上菜速度夠快,食物質素唔錯。紅油抄手唔會太辣,辣油好香好好食😋😋仲有上海話梅骨,酸酸美味送白飯非常開胃
舒服環境,門外有桃花可以一家人打卡

2024-01-20 351 瀏覽
和朋友在又一城聚会,到处都在排大队,看到这里有位子便坐下了。点了酸菜鱼,粗炒,烤麸和蟹黄小笼包。小笼包很好吃,蟹味很浓,汁水丰富!烤麸味道比较淡而且有点硬。粗炒还不错,乌冬够味道。酸菜鱼很大盆,不过鱼肉不是特别多。总体来讲还可以的一餐,2人买单600多。
2024-01-13 318 瀏覽
中午過嚟呢度同屋企人食午飯,因為咁啱見到呢度有位,所以就決左嚟呢度食坐低時想問個待應可否俾個碗我們洗杯,叫極都無人理,之後上菜時,想問個侍應拎隻鐵匙羹,期間個女中年侍應有示意見到,我哋見佢招呼其他人入座,我哋也放下了手等待,但最後都差不多大約三分鐘才過嚟,其實仲有其他侍應,但我們的位置坐得較隱蔽,完全冇人可以看到我們之後該位中年女侍應拎鐵匙羹給我們,不會走過嚟,而係在距離較遠同我家人說聲「吼」,家人聽唔到,佢又吼左一聲,仲要眼超超咁啤住!這是應有的態度嗎?埋單時又求其遞張單過嚟,我以為自己食緊快餐,真係快餐嘅服務態度都比佢好10倍我哋用信用卡買單,之後佢俾返張卡我嘅時候,又係「吼」一聲咁,仲要繼續擰轉面同隔籬枱講嘢,坦白講真係十分唔尊重客人真係無下次

真係無下次
2024-01-10 269 瀏覽
好想坐得舒舒服服食個粢飯,咁就嚟咗呢又一城王家沙而家好似有粢飯食嘅地方唔多,一係就好大舊,呢間唔會大大舊,有兩條,一人一條啱曬,又可以有空間叫其他野食。再叫埋小籠飽(我嚟呢個時間剛過lunch唔多人,個哥仔放低完籠包仲幫我倒埋醋)個小籠包皮薄薄有湯汁。仲有叫咗蒜泥白肉,蒜泥白肉夠曬蒜泥,同醉雞,醉雞夠曬醉哈哈哈哈飽飽 Perfect 。好想食埋個高力豆沙,不過都係下次先,巧飽了,呢空間要留返過年時儲脂肪。
好想坐得舒舒服服食個粢飯,咁就嚟咗呢又一城王家沙
哈哈哈哈

2024-01-05 232 瀏覽
諗唔到食乜好 好多鋪都已經last order 見王家湯門面似唔差 就入去試下啦點知!上海粗炒好似都一烏冬 蟹粉小籠包仲差過百佳自己叮 皮厚又粉又唔熱 我懷疑佢喺樓下market place買雪藏小籠包白飯好難食 一pat嘢 又冇飯香 回鍋肉太咸 就feel到腎痛😂好貴 好難食 呢個價位食呢個質素 不合理百分百集團 仲好食過佢 意樂都話有讚歧烏冬啲菜上碟嘅時候又唔抹碟 污污糟糟咁想減肥就食呢間啦希望呢間店嘅員工搵定工先
點知!上海粗炒好似都一烏冬

想減肥就食呢間啦
希望呢間店嘅員工搵定工先
2024-01-01
2023-12-30 199 瀏覽
陪朋友去Apple整電話,等候期間順便去個飯。下午茶時間去,唔洗排隊第一次食依個品牌,食物中規中矩,服務態度友善。由於係食下午茶,所以都無點好多野食。排骨菜飯以為真係排骨,原來係豬扒黎,我好怕菜飯好油,之前食過其他餐廳嘅菜飯,油到一個點,食都食唔落。依個菜飯味道適中,唔會過油,菜亦食到爽脆度,豬扒中規中矩,不過不失。春卷脆口,唔會成口油,味道正正常常。紅油抄手相比其他餐廳,依度嘅紅油抄手偏甜口,成粒都係好飽滿嘅肉,味道不錯。酸辣湯酸酸辣辣,唔會太稀,係我中意嘅味道埋單後店員推介去佢地出面嘅西餅店,話係同一集團,拎單去買有折原來係龔嘉欣嘅西餅店,有折當然唔執輸買完西餅,時間岩岩好,夠鐘可以去拎電話
陪朋友去Apple整電話,
等候期間順便去個飯。
下午茶時間去,唔洗排隊

第一次食依個品牌,
食物中規中矩,
服務態度友善。
由於係食下午茶,
所以都無點好多野食。
排骨菜飯

以為真係排骨,原來係豬扒黎,
我好怕菜飯好油,
之前食過其他餐廳嘅菜飯,
油到一個點,食都食唔落。
依個菜飯味道適中,
唔會過油,菜亦食到爽脆度,
豬扒中規中矩,不過不失。
春卷

脆口,唔會成口油,
味道正正常常。
紅油抄手

相比其他餐廳,
依度嘅紅油抄手偏甜口,
成粒都係好飽滿嘅肉,
味道不錯。
酸辣湯

酸酸辣辣,唔會太稀,
係我中意嘅味道

埋單後店員推介去佢地出面嘅西餅店,
話係同一集團,拎單去買有折

原來係龔嘉欣嘅西餅店,
有折當然唔執輸

買完西餅,時間岩岩好,夠鐘可以去拎電話

2023-12-03 390 瀏覽
幾年冇去,今日經過順便去食,因為下午五點半冇乜人。。。但就逼埋一齊坐二人枱。。。點了個小食拼盤198蚊,青瓜冇辣冇酸冇蒜味。。。純粹雪凍,嘉美雞嘅醉雞。。。肌肉結實好難咬,蔥油麵一大碗麵。。。冇蔥油嘅味道應該叫做淡而無味味,一籠蟹粉小籠包。。。冇蟹粉味無肉嘅鮮味,全程可以叫做食飽咗🤣能坐個半鐘,我哋35分鐘食完就走。。。冇競爭力係有原因嘅。。。全程自己落單無服無可言。
小食拼盤
其實係又一城食中菜預左唔會平,2個人食張枱一定唔大,諗住叫三樣野食(巳超過$5xx)住先跟住再點,點知個侍應走來收走用的碗,筷子連枱面餐枱紙(我只入坐25分鐘)就想趕我走?唔可以點第二轉?同侍應講未食完,佢話再比餐具我,我都無再理了,點知佢走來仲提醒我,你的東西齊哂了喎......(提醒我離坐嗎?)唔比人再點菜?其實當時入坐人數只有一成,一隻乳鴿貴酒樓一倍,肉係「梅」的,一d都唔掂。呢間野要人比貴價但又要客人食出茶餐廳的速度。不會再光顧👋👋👋
2023-10-29 475 瀏覽
今日第一次幫襯,真係好失望!我柯打一個炸豬扒擔擔麵(辣),D豬扒似食泥膠,完全冇味,D面似乎唔係即叫即煮,攞上台得六成熱,麵唔生唔熟,D湯得個咸字,無辣味,12蚊一位茶,係世界茶,無得揀,水又唔滾,劣!劣!劣!
題外話/補充資料: 深水埗隨便一間茶餐廳一半價錢都食到比佢好十倍的食物。
2023-10-29
  • 沒有
2023-10-24 406 瀏覽
入秋冬當然要點碗燉湯潤潤喉啦這碗是淮山杞子元肉燉雞湯 HK$88,送到上來仍然好熱。裡面材料不多,但味道夠,飲完好暖潤喉。招牌蟹粉小籠包 HK$78招牌蟹粉小籠包一盤有5個,配有絲薑,上面點綴是蟹粉,裡面就是豬肉,直接吃原汁原味,好好味,一定要趁熱食。乾焗四季豆 HK$88,依個超級好味,四季豆新鮮爽脆,一點也不乾。家鄉金腿炒飯 HK$108,味道略過無味,比較普通,份量不是太多,2人吃剛剛好。流沙奶黃包 HK$42滿滿流沙奶黃,吃到有點咸蛋黃粉,味道不錯,值得推薦~最後甜品是酒釀丸子 HK$42唔知係咪煮過火,味道有點偏酒酸味,丸子不錯彈牙。好多人需要排隊等候,上菜時間算快,而且整體味道不錯,不過價格就比較偏高,茶介每人都要$12,如果下次再光顧我會想試下其他菜色。

入秋冬當然要點碗燉湯潤潤喉啦
這碗是淮山杞子元肉燉雞湯 HK$88,送到上來仍然好熱。
裡面材料不多,但味道夠,飲完好暖潤喉。
招牌蟹粉小籠包 HK$78
直接吃原汁原味,好好味,一定要趁熱食。

流沙奶黃包 HK$42

滿滿流沙奶黃,吃到有點咸蛋黃粉,味道不錯,值得推薦~

最後甜品是酒釀丸子 HK$42

唔知係咪煮過火,味道有點偏酒酸味,丸子不錯彈牙。

如果下次再光顧我會想試下其他菜色。
  • 淮山杞子元肉燉雞湯
  • 招牌蟹粉小籠包
  • 乾焗四季豆
  • 流沙奶黃包
2023-10-23 309 瀏覽
今日經過又一城G樓,睇到一間環境優美中式上海菜,花樣年華,一坐低叫左一個小籠包,皮薄多汁,好好味😋,水煮牛肉,牛肉嫩滑,牛仔骨年糕,口感滿足惹味,好好味,上菜速度快,場所侍應服務態度好,值得再次幫襯👍👍👍
2023-10-19 278 瀏覽
好耐冇去呢間,以前去銅鑼灣質素都幾好食,今次極之失望嫩雞煨麵啲雞肉好硬冇雞味,皮蛋豆腐有油淋上,好咸呀枝竹百葉紅燒肉,枝竹好硬,百葉好咸,紅燒肉唔夠林同埋好咸,好多汁不會再去,中伏前台帶位黑面
好耐冇去呢間,以前去銅鑼灣質素都幾好食,今次極之失望
嫩雞煨麵啲雞肉好硬冇雞味,皮蛋豆腐有油淋上,好咸呀
不會再去,中伏
前台帶位黑面
2023-10-12 276 瀏覽
lunch time唔知食D咩,之前聽朋友提過呢個上海菜好好食,今日就去左呢間食lunch,我叫左個糖話梅骨,D排骨酸酸甜甜唔會好膩,送上嚟嗰時候我哋影左一陣相,食嘅時候嗰排骨都仲係熱嘅,我哋仲嗌左小籠包,皮薄多汁,D湯汁好出,要趁熱食!都幾正宗。個牛肉係包住簿餅咁食 超正 大家可以去試下👍服務態度唔錯 第一次嚟D服務員會推薦下D菜式 lunch time都多人 所以可以係手機book定枱先 下次會再幫襯!試吓其他菜式!
2023-10-12 139 瀏覽
第一次食王加沙品質不錯岀餐又快很適合像我們上班的人,食品類别多,價錢合理,味道一流,服務又不錯,我和我朋友都挺喜歡這樣的餐廳,他們員工又願意為不懂用二維碼的人慢慢的教他們怎麼下單,這真是不錯的餐廳👍👍👍