嗰個小籠包外皮薄而有彈性 根本就冇其他人講到咁差 一咬落去就爆湯汁 上枱嘅時候仲要熱辣辣出晒煙🤤仲叫左個蔥油拌麵好香蔥油味 好耐都未食過呢種味 估唔到會係又一城王家沙食返😍價錢可接受 值得一試!個牛仔骨年糕先係最正!!!其他地方未必食到呢一個菜式 真係好特別 醬汁又香又濃 好多牛仔骨🤤驚艷到我 建議必嗌!上菜嘅速度都算快 已經唔係第一次嚟食 呢幾個嘢食已經係我嘅常住名單👍🏻仲有高力豆沙係我嘅至愛甜品!但係佢已經好耐冇出 出返嘅時候一定要嗌返 服務員態度都好好 我帶住一個BB去 服務員第一時間問我要唔要BB凳 真係冇幾間餐廳會主動問 非常之貼心服務!
突然好想食嫩雞煨麵,但依家真係買少見少🫠揾左好耐,揾到附近有間王家沙有!仲要openrice book位有9折😋😋因為太肚餓,兩個人叫左5樣野🤣🤣小籠包係算最熱既野食,皮薄有湯水,正常👌🏻回鍋肉小失望😞好油,啲豬肉都未抄好,仲痴埋一堆堆,唔夠味就上左碟四季豆好大碟👍🏻偏咸,但加埋煨面食就啱啱好👌🏻性價比高😋😋煨面大大碗,但暖暖地室温咁,温度好影響食慾🥺🥺🥺好多菜、雞肉,足料🙌🏻炸饅頭配練奶,本身係一樣必勝的食物,但炸過龍🫠🫠好油,食左2件都食唔落了🥲要摵左外皮先食到服務ok,收碗好快手,因為2人枱放唔曬🤣🤣有9折後係九龍塘黎講算抵食😄👌🏻
四季豆好大碟👍🏻偏咸,但加埋煨面食就啱啱好👌🏻性價比高😋😋
2023-09-26
  • 四季豆
  • 嫩雞煨麵
2023-10-05 183 瀏覽
王家沙曾幾何時都係我常去嘅飯堂,今日重臨舊地,大失所望,平日甚少寫食評,但今次真係要寫出來等大家唔好中伏!今日三大一B點咗三個餸,三絲粉皮,家鄉金腿炒飯,蘇式鮮肉小籠包。先講職員服務態度,每逢上菜奉茶都必定從BB頭上或身旁奉上,極為驚險。食物質素方面:三絲粉皮,收咁嘅價錢居然俾最平最差嘅火腿絲,調味差,用料差,成個配搭都差。炒飯,無鑊氣兼唔熱已經不在話下,咁嘅價錢連菜粒都慳,居然用上急凍青豆,炒飯鹽調味不勻,一啖咸一啖淡,可稱為垃圾級別。小籠包,唔熱都算,肉餡乾到收哂汁,皮又厚,完全唔合格。備註:由於我們三個都太肚餓所以每碟都食哂,但明明未飽都無法再落單,因為實在太失望同無望。

食物質素方面:

小籠包,唔熱都算,肉餡乾到收哂汁,皮又厚,完全唔合格。

2023-10-05
2023-10-04 167 瀏覽
小弟不嬲都好少寫食評,但呢間餐廳真係太難食….. 千祈唔好嗌佢地嘅蔥油麵,係完全咩味都冇… 出面求其一間上海餐廳都好食過呢度… 小弟係太驚訝,忍無可忍先要寫負面食評… 事先聲明,佢哋侍應冇得罪我,冇激嬲我,服務都還可以,但實左係太太太太難食…. 隔離兩張枱都好似話以後唔再黎食,非常之失望個「當紅辣子雞」$128 得「7舊仔」雞肉,仲要有4舊係黐埋晒一大舊仲要另外收茶水費$12蚊每位…?!!  咁嘅quality 憑咩收茶水費?cheap雞茶餐廳都一定好食過呢度,仲要平2倍…..

蘇式鮮肉小籠包
當紅辣子雞
Menu
杭式蔥油拌麵
2023-10-01
2023-10-03 139 瀏覽
中秋節晚上和家人外出吃團年飯慶祝吃撐了,所以翌日中午打算吃簡單一點,想起有一段時間沒有光顧又一城的上海菜館了,所以在Open Rice訂了枱,然後發現最近對這個食肆的劣評不絕,不過難得假期也可以留位成功,而且只是打算吃些上海點心、小食和麵條之類,一行五人便親自去驗證一下吧。抵達門口接待櫃檯,只見一堆圍在前的食客,而穿上黑色西裝的女部長則背對着大家,面向電腦忙著,我一馬當先走到櫃檯旁邊靠近部長的位置,大聲跟部長打個招呼,當她望過來時,我舉起手機告訴她訂了枱,她立即請我們跟著進去,而等在前面的一位女士小聲的咕說自己也訂了枱,可是當部長扭頭望過去時,女士又沒反應,也沒有主動爭取,反而她旁邊另外一位客人對部長開口要一張兩人枱,結果我們兩枱人一起隨部長入內並得到安排座位,雖然算不上是殷勤的服務,但本人對這安排還是滿意的。假期人多,我們怱怱下單,鍋貼、小籠包、生煎包、紅油抄手和上海粢飯各來一份,再加鎮江肴肉和擔擔麵兩碗,本來已經足夠了,但家人見到點餐紙上的蜜汁火方又嘴饞再加一客,不知是否有心理準備,對食物要求期待不高,反而覺得全都不錯,沒有傳說中的冰冷食物,味道也適中,沒有發現過咸或過淡,更沒有小
紅油抄手
再加鎮江肴肉
鎮江肴肉
蜜汁火方唔
不知是否有心理準備,對食物要求期待不高,反而覺得全都不錯,沒有傳說中的冰冷食物,味道也適中,沒有發現過咸或過淡,更沒有小昆蟲之類的,服務也是算合格,只要開聲,添茶水和碗筷等馬上奉上,整體還算滿意。其實從一枱枱的杯盤狼藉,服務員迅速收拾後又接著坐下新的一枱食客,也可見滿意的顧客還是較多的!
2023-09-30
紅油抄手
鎮江肴肉
蜜汁火方唔
  • 蜜汁火方
2023-09-24 134 瀏覽
啲野食全部都係凍,叫左個石窩飯都係凍。全部嘢食都炒定先,落完單可以即刻送上嚟,所以啲嘢食完全唔熱。服務差,又要收服務費。未食完就話收走。想坐側邊,服務員就話嗰啲位留咗被定位嗰啲人,最後其實係比街外客。
啲野食全部都係凍,叫左個石窩飯都係凍。
2023-08-28 372 瀏覽
午餐時段,叫左鮑魚石鍋飯、鍋貼及豬扒擔擔麵。 石鍋飯上枱見賣相唔錯小心翼翼以防燙傷,後來發覺個石鍋仲凍過我個碗,馬上向店員查詢,原來燒熱石鍋要下單時註明 真係第一次聽… 咁做乜要石鍋上… 向店員要求取消,我另叫了肉絲兩面黃。 過五分鐘石鍋再呈上…. 攪到我要取消返個兩面黃… 個石鍋飯仲要唔好食… 超失望! 唔會再黎
… 超失望! 唔會再黎

石鍋鮑魚飯
2023-08-27 252 瀏覽
王家沙曾經係數一數二食上海菜既地方。今次再食係非常失望,野食同價錢唔成正比。價錢貴,但質素差。茶非常淡,酸辣湯完全無味,唔知自己飲甘咩,勁淡,小龍包皮厚,粢飯d油炸鬼勁硬。自問我唔太咀叼,好少係openrice寫食評。但今次非寫不可,失在太失望

2023-08-17 348 瀏覽
又一城有好幾間中菜館,中上價位。呢間中式菜館主打上海菜,港九都有好幾間分店。奶黃小麻球 $42個奶黃幾好食,有流心,唔係吉士果d。芝麻豆沙餅 $48初頭以為係豆沙鍋餅咁樣。原來都係芝麻皮,食落酸酸地,又好濟好油膩。唔arm食。醬汁牛仔骨烤年糕 $138個牛仔骨真係鹹到痴線,佢入面有年糕,suppose算係主菜唔洗送飯,咁鹹真係食得好辛苦京蔥爆羊肉配薄餅 $128呢個算最好食啦,好重嘅羊肉味,配有五六塊薄餅倒。肉好多好足料。清潤柑桔蜜 $26杯野好細,無料嘅..唔難飲不過唔係好值個價..之前食過ok嘅,今次有d失望,有幾樣都頗失準,唔係係咪太夜食趕收工..

奶黃小麻球 $42
個奶黃幾好食,有流心,唔係吉士果d。

芝麻豆沙餅 $48

醬汁牛仔骨烤年糕 $138

京蔥爆羊肉配薄餅 $128

清潤柑桔蜜 $26
杯野好細,無料嘅..唔難飲不過唔係好值個價..

芝麻豆沙餅
京蔥爆羊肉配薄餅
醬汁牛仔骨烤年糕
2023-07-09
京蔥爆羊肉配薄餅
2023-08-17 207 瀏覽
都見到有好多負評, 不過諗住食下小籠包、生煎包 應該冇問題, 但係真係超級失望,平時都唔會寫食評,真係唔寫唔得! 小籠包皮厚, 生煎包 入面啲肉 好難食 ,另外想叫 高力豆沙 又售罄! 叫咗個蔥油拌麵 只可以講 僅僅合格 ,其實我哋六點半去到好多嘢都 售罄 ,想食果D嘢又無, 都唔知點解還有咁多人排隊食! 隔離枱嗰個女仔叫咗個皮蛋豆腐 都話中伏 🤣唔會再來食啦!真係好難食!
2023-08-17 159 瀏覽
今日中午到王家沙花樣年華吃午餐, 想打開茶壺蓋看看內裏是什麼茶,當蓋回時 不知道原來茶壺蓋只能用一個方法蓋上,因為我不是他們的員工我怎知道他們的茶壺蓋是有特定的方法蓋上,我開錯了職員走來大聲的告知我蓋錯了令他受傷,叫我不要自己亂蓋茶!這個午餐我食得十分之不愉快!
我一星期前訂了位置,亦已備註安排較闊落的位置,未夠7點我已和朋友到達,明明有很多較閱落的位置,門口帶位高瘦馬尾女服務員偏偏安排一張較迫的枱給我們,我問可以換另外個張嗎?她的回覆竟然是個張5個人先可以坐嫁喎,我聽了大感奇怪,5張椅子的枱一定要5個人才可以坐嗎? 同埋個張枱一定坐不到6個人,我覺得我的要求也不過份,我總共有4個人,又不是兩個人要求坐張5個人的枱。 最後,我無奈下只能接受她原先安排的位置。 進餐期間,我發現我範圍目測到其實那些她聲稱5人才可坐的位置已有兩枱都只有4人,所以我埋單時和她反映,但她竟然態度惡劣地話咁人地講我知5個人坐我都冇計嫁😡😡 我不是一定要坐果啲位,但又一城呢間王家沙的態度實在太差。另外,大多數員工都是做事很不耐煩,冇一個有笑容,一夠鐘交枱就有個面冇笑容的服務員命令式地叫我地和旁邊張枱的人客埋單,我和旁邊不認識的鄰座不約而同對視及講左聲呢間野好似趕客咁既🤣🤣其實係岩岩到交枱時間 門口根本冇人等位,最後我都明點解呢間野冇人等位😅全靠服務態度, 出面其他餐廳食放題都冇咁準時叫人走,我核對一下張單,個服務員都一臉不耐煩地旁邊站著催我埋單。之前有幫襯過王家沙,都不是這
之前有幫襯過王家沙,都不是這樣的,又一城呢間真係令我大開眼界。
2023-08-11
2023-08-10 195 瀏覽
屋企人生日諗住去又一城餐廳慶祝,由於生日嗰個位好鍾意食高力豆沙於是我哋就去咗食王家沙花樣年華啦食過唔同分店嘅王家沙,一向好鍾意嚟又一城呢間王家沙,因為佢樓底夠高,個空間夠,同埋有時會可以安排到自己坐一個corner,有屏風,似一個包廂,同埋佢嘅裝潢有古典感由於大家口味都比較清淡,所以我哋都係食啲清淡食物,例如嫩雞煨麵啊,小籠包啊,賽螃蟹等等,再加上一定必要嘅炸銀絲卷同埋高力豆沙高力豆沙好考功夫,唔係周圍有得食,所以每次黎親都必叫😆高力豆沙
於是我哋就去咗食王家沙花樣年華啦

高力豆沙好考功夫,唔係周圍有得食,所以每次黎親都必叫😆

高力豆沙
2023-07-15 339 瀏覽
遇啱食晏時候,見到入面有位,咁就入去啦。坐低叫嘢食,叫咗银芽肉絲两面黃,個麵已經炸到咖啡色,個肉絲汁係咸到苦,真係苦。酸辣湯雲吞,個酸辣湯好似鼻涕咁杰撻撻。個鍋貼就皮厚到呢,又煎唔透。總之度度都排晒隊,佢唔使排,梗係有D嘢嘅。
咸到苦肉絲两面黃
2023-07-14
2023-07-07 413 瀏覽
今日同長輩食飯,所以揀間中菜。係又一城,皇家沙算係唔使點等位嘅中菜,所以我哋即刻入咗去食。叫左招牌炒飯,排骨擔擔麵,小籠包,肴肉。各種食物都幾好味。不過有兩隻小烏蠅喺度飛來飛去,我哋都係用手撥。一邊食嘢,又要一邊撥。最後其中一隻小烏蠅飛咗落炒飯度😨唯有撥開幾啖炒飯唔食。不過大家即刻無mood😤

2023-07-07