2021-09-05 89 瀏覽
黃埔站開咗都未試過坐, 今晚試下出黃埔站,順便喺呢邊搵晚餐吃。嚟到御膳坊 ,見到我最愛的上海菜餐廳,一於今晚吃王家沙。蟲草花螺頭燉雞湯清澈少油,雞件大隻,湯底特別清甜, 飲落沒有味精. 蟹粉小籠包 一口咬下,蟹肉和肉汁加上湯非常鮮味在透薄麵皮裡 滲透出來 令人回味無窮。松子桂花魚色澤美美, 一下子已被美麗的外表吸引著了 , 吃落外層炸得香脆,內軟 ,味道方面酸甜適中; 魚的肉質也很細嫩,炸到近乎一點骨也沒有 ; 配料一點也不馬虎, 松仁、玉米、青豆、番茄全齊, 大人細路都非常適合的一道菜黑松露河蝦仁看似簡單的一道菜但要炒得蝦仁晶瑩通透爽口, 一點也不過火也不是容易, 而這一碟菜完全做到。加了黑松露後散發多左香味外,也提升餸菜矜貴度。
嚟到御膳坊 ,見到我最愛的上海菜餐廳,一於今晚吃王家沙。

蟲草花螺頭燉雞湯
清澈少油,雞件大隻,湯底特別清甜, 飲落沒有味精.

松子桂花魚

黑松露河蝦仁
加了黑松露後散發多左香味外,也提升餸菜矜貴度。

2021-08-17 233 瀏覽
整體不論食品的質素同服務都完全唔掂。生日飯最差的經歷。首先,茶水唔熱。上菜的見到張枱邊到有位就隨便放低,冇睇清楚枱號就將我地的食物送左去隔離枱。食物方面,味道唔得。 黑松露蝦仁成個汁似漿糊,小籠包蒸到乾哂水,d皮勁乾。 從未食過酒釀丸子係漿糊。完全估唔到王家沙而家的水準咁差。最後,入座果陣已經講左係 open rice 訂位,問左我電話,到埋單果陣張單完全冇做 discount, 好彩有 check 單,問點解冇 open rice 訂座 discount 之後先做返個折扣。從未試過食一餐飯,未食哂就已經想走。
整體不論食品的質素同服務都完全唔掂。
生日飯最差的經歷。

完全估唔到王家沙而家的水準咁差。

從未試過食一餐飯,未食哂就已經想走。

2021-08-17
慶祝紀念
生日
2021-08-04 176 瀏覽
享膳坊有中西日餐廳,屋企人鐘意食中式就擇咗王家沙,點知除咗招牌蟹粉小籠包係正常水準,其他食物👎🏻👎🏻 雖然我哋可以食得好清淡,但接受唔到煮到無味😑 估唔到一間連鎖店餐廳出品係咁樣😑 出面任何一間上海小店都比佢更好食! 唯一好係環境唔錯坐得舒服,有WiFi 韮王炒鱔糊明明好上色,但入口竟然係一啲味都無😑排骨菜飯菜粒明顯唔夠,同白飯無分別😑 幸好排骨炸得挺香,肉質軟嫩。另外我仲叫左個炸黑毛豬扒擔擔麵(已經無晒影相衝動) 有辣同唔辣,我擇左唔辣,個湯底淡到呢😑 👋🏻唔會有下次

韮王炒鱔糊
明明好上色,但入口竟然係一啲味都無😑

排骨菜飯
菜粒明顯唔夠,同白飯無分別😑 幸好排骨炸得挺香,肉質軟嫩。

👋🏻唔會有下次

2021-07-25
2021-08-01 125 瀏覽
There were not much Shanghai food nearby which offered delivery. Over the weekend, we were lazy to go out for dinning and just order delivery.The quality was reasonable. As it took around half order for the order to arrive our home, you could not expect the food was as hot as dine in. We ordered two dim sum, which were dumplings and XiaoLongBao. While the meat of dumplings were a bit sweet, the portion was quite big. XiaoLongBao were full of soup inside though the soup was not hot enough (p

We ordered two dim sum, which were dumplings and XiaoLongBao. While the meat of dumplings were a bit sweet, the portion was quite big. XiaoLongBao were full of soup inside though the soup was not hot enough (probably due to delivery).

Last, we also ordered a Dan Dan noodle without spicy. Honestly, I think fired rice or noodle will be better for delivery as the noodles all gone into one 😂. It took us sometimes to separate the noodles.

外賣送餐
我第一次寫食評,但真係好難頂要分享東坡肉 - 可以勁難食,全舊咬唔到,只能食到舊肥膏蔥爆羊肉 - 唔可以話難食,但絕對唔係好食,不過咁嘅價錢我會有要求,所以。。。唔掂皮蛋豆腐 - 個汁勁咸,豆腐結冰🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️退菊花蜜 - 勁甜,甜到好似飲緊密糖,不過我飲得甜侍應帶你入黎坐底就唔會理你,大部份侍應望到你叫應完你但唔理你唯一有一位做得好嘅係,我落單嗰時話要兩個白飯,佢叫我餸黎先,但啲餸攪到我地無哂胃口,白飯慳番!下次,我唔會再黎!
我第一次寫食評,但真係好難頂要分享

東坡肉 - 可以勁難食,全舊咬唔到,只能食到舊肥膏
皮蛋豆腐 - 個汁勁咸,豆腐結冰🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️退
菊花蜜 - 勁甜,甜到好似飲緊密糖,不過我飲得甜
下次,我唔會再黎!
作為一個愛吃之人,都成日周圍食嘢,今次就試下呢一間粵式菜,由於我地早咗 但餐廳都好好比我地早入座享用晚餐,而環境都尚算乾淨,人手雖然疫情下一定比較少 但成個過程都唔算無人理同好差,但出品方面就除咗甜品紅棗糕較耐,其他都係可以接受,味道當然對得住價錢 但個蟹粉小龍包就有啲失望,因為湯汁比較少同皮厚,松子魚就太多粉,食到魚肉較為少,紅棗糕個味道較為淡,個人就覺得紅棗糕個紅棗味可以再突出啲,希望餐廳出品可以更上一層樓加油
加油

松子魚
1 分鐘 (堂食)
2021-06-07 162 瀏覽
我覺得食物方面 生煎包整體個底厚過皮冇乜汁 有啲燶味 對比以前真係差好多 胡椒餅應該是新的產品吧 我初初以為係好次同牛肉餅差不多 但係出到黎係超級mini餅我個人覺得應該大多啲都正常 服務態度整體都唔錯 特別值得讚揚係一個後生女仔態度好 我見佢都好快手 唔錯唔錯 又有禮貌
2021-06-02 258 瀏覽
本想去壽司郎一試,但人太多,已六時多,所以選了同一商場內的王家沙(花漾年華)一試,不用等位。入座后點了個醬排骨炒年禚,生煎飽同姿飯。炒年禚是炒燶的年禚,帶點微苦,排骨用的可能是雪藏肉,食不出知味。生煎飽出來的效果不像生煎飽,没有肉汁之餘內裡的肉口感不太好。而姿飯也不濟,沒有油炸鬼在內,吃不出什麽滋味。而所提供的茶芥包一壺茶加一碟花生,花生可以但茶就無理味道,像比清水好一點點。以這般的食物質素,價錢也比較貴,真是一頓不快的晚餐!
2021-05-30
2021-06-01 197 瀏覽
因為屋企人好鐘意飲茶,但又成日早起唔到,起身無耐2點幾好多茶樓都已經落哂場,而王家沙就唔會落場,所以呢間都食過5-6次有多,成日黎到都過哂午餐時間,已經無乜人食,直頭包咗場咁因為帶住小朋友,呢度坐得好舒服又有bb凳食物不過不失啦,唔算好好食但絕對唔難食!比較喜愛小籠包、上海粗炒 都不錯!我每次都會叫個嫩雞煨麵比小朋友食的,但試過就真係麻麻地,雞唔夠嫩,有啲‘鞋’口,湯底亦唔夠味,其餘食物都過得去的,晏咗飲茶的,呢度真係不錯的選擇

因為帶住小朋友,呢度坐得好舒服又有bb凳
上海粗炒
上海粗炒
油渣小饅頭
壽桃包
2021-05-21 208 瀏覽
首先地圖係錯嘅,行左老遠都唔見,原來地圖督錯位。冇乜人,book唔book都即刻有位。坐低叫左小龍包,四季豆,葱爆羊肉配薄餅,擔擔麵,招牌炒飯。小龍包合格,咬落夠熱有湯汁,皮唔算厚。四季豆,點解呢,同出面上海菜比唔同味,肉碎淨係食到鹹味⋯⋯四季豆就ok,有豆味。葱爆羊肉ok,但薄餅唔合格!全部黏埋一齊,冇辦法分得開🥲終於將佢完整分屍先食到⋯⋯擔擔麵⋯⋯no comment⋯⋯唔會再嗌😩招牌炒飯完完全全中晒伏!!招牌係邊?我真係食唔有味!每啖都有肉鬆(好叻),但每啖都又乾又冇味(勁)綜合以上,唔會再黎,唔想失望多次☹️
首先地圖係錯嘅,行左老遠都唔見,原來地圖督錯位。

冇乜人,book唔book都即刻有位。
坐低叫左小龍包,四季豆,葱爆羊肉配薄餅,擔擔麵,招牌炒飯。
小龍包合格,咬落夠熱有湯汁,皮唔算厚。
擔擔麵⋯⋯no comment⋯⋯唔會再嗌😩

綜合以上,唔會再黎,唔想失望多次☹️
同友人本身想食壽司郎,但因為停左walk-in,咁岩而間野又係隔離,又好多人食,覺得應該唔錯,就入左去試下好唔好食🙈首先,我地比職員帶左入一張較入既枱,咁原本覺得幾好,可以靜靜地食餐飯,但點知真係太靜了,連職員都唔過黎落單,要我地自己出去比單比職員,而下扣左好多分🤦🏻‍♀️今餐我地叫左5款食物: 1. 蒜泥白肉$78分量極少,肉又太薄又鞋,味道差過譚仔,真係好後悔叫左黎食😭2. 溫泉蛋賽螃蟹 $98一上枱個陣,「哇」左一聲,點解咁細碟又咁多豆既😱😱之後同友人不繼夾豆😂講真味道不錯,有埋瑤柱,配飯一流👍🏻另外,溫泉蛋配埋賽螃蟹,真係鐘意食蛋既人會好鐘意😂友人好鐘意食蛋3.家鄉金腿炒飯$78本身想食黑毛豬飯,但因為無哂,所以就叫左而碟炒飯金華火腿配上雞粒,幾香口,同友人食完一配又一配,配埋賽螃蟹,正🤤但又好多豆,圖中無豆係因為我又同友人不繼夾豆,夾到成20-30粒🤦🏻‍♀️4. 蟹粉小籠包$78友人好鐘意食小籠包,仲要係蟹粉,次次去上海餐廳都會叫,今次都不例外皮既厚度整得岩岩好,唔太薄亦唔太厚👍🏻但內餡衰左🥲🥲🥲一啲熱湯都無,好乾,全部肉加蟹粉🤦🏻‍♀️5. 金牌蟹粉生煎包 $忘記左相比起其他食

今餐我地叫左5款食物:
1. 蒜泥白肉$78
分量極少,肉又太薄又鞋,味道差過譚仔,真係好後悔叫左黎食😭

2. 溫泉蛋賽螃蟹 $98

3.家鄉金腿炒飯$78
本身想食黑毛豬飯,但因為無哂,所以就叫左而碟炒飯

4. 蟹粉小籠包$78

5. 金牌蟹粉生煎包 $忘記左
相比起其他食物,而個分量同大細就夠啦👍🏻除左分量夠,味道都好好,煎得好香脆金黃,咬開仲食到熱湯同埋熱辣辣既肉,肉又鬆軟,正😋

總結,可以一試,但坊間仲有好多cp 值高既上海餐廳,而間就唔係
2021-03-20 379 瀏覽
上海野真係我既comfort food ,隔幾月就要食一次,今次叫左小龍包,炒飯,上海粗炒,燻魚仲有賽皇蟹上海燻魚真係我永遠既最愛,油炸至褐色,再以糖醋五香粉浸之,香口真係好野味,俾自己放任一下啦小龍包咬開汁濃肉香,直叫人老幼愛不釋「口」,哈哈今次4個人一齊食 真係好耐冇一齊食啦開心既一晚

今次叫左小龍包,炒飯,上海粗炒,燻魚仲有賽皇蟹

上海燻魚

小龍包咬開汁濃肉香,直叫人老幼愛不釋「口」,哈哈

今次4個人一齊食 真係好耐冇一齊食啦

開心既一晚
2021-02-10 451 瀏覽
突然好想食東坡肉就黎到朋友推介嘅哩間餐廳試下佢地嘅招牌菜——東坡肉東坡肉用五花腩黎製作肥瘦相間 燉得軟綿 有入口即溶嘅感覺用蝴蝶包夾住黎食可以中和肥豬肉帶黎嘅油膩感非常好味🥰小籠包都非常好味每隻都充滿湯汁一咬就有湯汁爆出黎真係好滿足💕脆鱔就比較差啲啦雖然好夠脆 但係就有油溢味唔太好食😣脆皮蔥油雞都好正個皮好脆 有啲似飲宴嘅炸子雞雞肉亦好嫩滑 好味🙈
突然好想食東坡肉

脆皮蔥油雞都好正
個皮好脆 有啲似飲宴嘅炸子雞
雞肉亦好嫩滑 好味🙈
2020-11-04 781 瀏覽
我們叫了一個$78的自選個人午餐,一個$98自選個人午餐圖一為所有菜式圖二為前菜:鎮江肴肉及四起烤麩圖三為小籠包,可惜肉餡較少,讓人失望圖四為健康炒飯,熱騰騰的,也是素食之選,有松子仁,蛋白,玉米,青豆,一些紅米,確是不錯👍🏻,份量十足圖五為魚米羹,亦有蛋白,唯魚絲較少,幸沒有味精圖六為獅子頭烤菜,內有白菜及冬菇,味道不錯飲品方面,我們選了熱菊花蜜,可惜蜜糖搶了菊花之味道當天為平日,午飯時間亦不是十分多人,二人一枱,坐得舒服午餐時段有加一服務費,茶芥則免
我們叫了一個$78的自選個人午餐,一個$98自選個人午餐
圖一為所有菜式
圖二為前菜:鎮江肴肉及四起烤麩
圖三為小籠包,可惜肉餡較少,讓人失望
圖五為魚米羹,亦有蛋白,唯魚絲較少,幸沒有味精
圖六為獅子頭烤菜,內有白菜及冬菇,味道不錯
飲品方面,我們選了熱菊花蜜,可惜蜜糖搶了菊花之味道
當天為平日,午飯時間亦不是十分多人,二人一枱,坐得舒服
午餐時段有加一服務費,茶芥則免
鎮江肴肉及四起烤麩
健康炒飯
魚米羹
獅子頭烤菜
2020-07-24 899 瀏覽
口痕痕想食上海菜,咁岩見到呢間唔洗等位,就試下啦☺️除左d侍應怪怪地之外,嘢食水準都唔錯!.▪️全日套餐 $2682人份量,有涼菜,小菜,飯,甜品及飲品✔️鎮江肴肉凍冰冰好似啫喱咁,又軟又硬,口感一流✔️京醬肉絲配薄餅雖然係叫肉絲,但份量好足,啖啖肉,可以配薄餅包住食,又可以配飯/面食!不過我覺得薄餅個皮就稍為厚咗少少~✔️上海粗炒傳統經典上海粗炒,色香味俱全!✔️薑茶湯圓其實食到最後已經好飽,點知食落反而有少少消滯嘅效果,而且用薑茶煲出嚟,好滋潤!▫️楊州炒飯 $88
▪️全日套餐 $268

2人份量,有涼菜,小菜,飯,甜品及飲品
✔️鎮江肴肉

凍冰冰好似啫喱咁,又軟又硬,口感一流
✔️京醬肉絲配薄餅

✔️上海粗炒

傳統經典上海粗炒,色香味俱全!
✔️薑茶湯圓
▫️楊州炒飯 $88