2024-11-06 291 瀏覽
平日晚上去咗荃灣如心廣場嘅玖子茶食晚餐。我地大約7點左右去到,餐廳都幾滿座,要等陣先有位。餐廳整體裝修幾有格調,帶點馬來西亞風,而且座位都幾寬敞,坐得幾舒服。餐廳主打星馬菜,亦都有提供一般煲仔小菜等,選擇都幾豐富。🔻招牌星馬雞配白飯及時令雞湯味道:8/10價錢:$63叫咗餐廳招牌嘅星馬雞,我地加錢轉咗食雞髀位,雞皮表面味道香,雞肉都嫩滑美味,另外可以點點旁邊個薑油同黑醬油更惹味。跟餐仲會有碗白飯同雞湯,雞湯味道幾濃。🔻蘿蔔牛腩煲味道:8.5/10價錢:$77蘿蔔牛腩煲份量十足,接近係2人份量,店員細心提醒我地個唔好掂到個熱辣辣嘅煲。牛腩炆得夠入味,肥瘦均勻,幾軟淋,而蘿蔔同樣惹味。套餐包咗一碗飯,我就加錢轉咗油飯,油飯幾香雞油味,味道不錯。另外跟餐加錢可以有杯凍飲,今次我就揀咗凍檸水。🔻藥膳浸菜味道:8/10價錢:$29藥材味幾濃厚,菜心新鮮爽口。
平日晚上去咗荃灣如心廣場嘅玖子茶食晚餐。

餐廳主打星馬菜,亦都有提供一般煲仔小菜等,選擇都幾豐富。

🔻招牌星馬雞配白飯及時令雞湯

味道:8/10
價錢:$63
跟餐仲會有碗白飯同雞湯,雞湯味道幾濃。

🔻蘿蔔牛腩煲

味道:8.5/10
價錢:$77
另外跟餐加錢可以有杯凍飲,今次我就揀咗凍檸水。

🔻藥膳浸菜

味道:8/10
價錢:$29
藥材味幾濃厚,菜心新鮮爽口。
2024-11-05 253 瀏覽
玖子茶 (如心廣場二期)荃灣大河道98號如心廣場二期2樓214號舖一段時間冇嚟荃灣搵食,今日同朋友收工時間嚟咗呢間位於如心廣場嘅玖子茶食吓馬拉嘢,估唔到商場舖都有CP值高嘅餐廳!今次我哋嗌咗個二人餐(HKD199)當中包括:- 海南雞飯🐔係小編嘅最愛,呢一間嘅雞肉份量適中,肉質嫩滑唔會柴口。經典嘅三色醬🟡🟤🔴亦都令雞肉增添層次而且送飯一流!- 雞肉沙嗲串燒🍢,外皮燒到微微焦脆而內裏唔會過熟,配搭上濃郁嘅沙嗲醬,好好食😋😋- 雞湯海鮮蝦粉麵🦐🍜,蝦肉偏爽口唔梅,對比前兩者比較清淡,唔想全餐都重味嘅朋友可以跟我哋揀雞湯。另外都有喇沙湯底俾大家選擇🤤- 藥膳浸菜🥗,平衡返前面食咗幾款肉,蔬菜清爽而且同藥膳嘅香味幾夾- 酥炸花枝丸🦑,早晨做邊度朋友食到飽飽地,但呢度餐後小食都幾出色,花枝丸嘅鮮味配搭酸酸辣辣嘅醬,令我哋忍住一啖接一啖咁好快食晒隨餐我哋仲加錢叫咗兩杯嘢飲分別係柑仔話梅水(+HKD10)同埋爽爆檸檬茶(+5HKD)作為收尾。整體嚟講今次嘅用餐體驗非常唔錯,加上餐廳環境好有東南亞特色,好啱鍾意打卡📸嘅朋友👍
玖子茶 (如心廣場二期)

今次我哋嗌咗個二人餐(HKD199)當中包括:

✨一入嚟就感受到星馬嘅氣氛,裝修真係好特別,充滿插畫嘅牆壁,特別嘅打卡勝地都搬咗過嚟,喺度食飯更加有氣氛!(〃∀〃)🧡🐷蔥油豬扒太陽蛋飯豬扒超肥美,質地超腍身,充滿美極豉油嘅味道,加上呈橙紅色嘅蛋黃,2隻太陽蛋煎得啱啱好,半熟蛋可以篤爆蛋汁,配合蔥油加豬扒,呢個配搭好難唔好食啩?🤎🔥🥣砂煲肉骨茶-配白飯每次食馬拉菜,我都一定點肉骨茶!用砂煲嚟裝真係好體貼,保暖效果一流,一邊飲湯一邊仲感受到暖笠笠!肉骨茶味道鹹中帶甜,藥材味唔會太重,符合返大部份人嘅口味,勁容易入口,肉骨茶入面仲有其他配菜,例如金菇、豆卜、豬骨都好大嚿,配飯真係一流!另外仲可以加蒜蓉、辣椒或者醬油,不過唔加都好夠味啦!🐔招牌星馬雞-配油飯&椰子雞湯 $63去骨星馬雞嘅雞髀位置都算嫩滑,雞胸位置都未算鞋口,啖啖肉好唔錯,附上三個醬汁,除咗蔥油同埋豉油之外,特製醬汁辣中帶酸幾開胃,整體幾match!🥥椰子雞湯幾清甜,椰子味都幾重,有別於味精湯,都有驚喜!🧋馬來西亞拉茶-凍奶茶一口滑落喉嚨,質地勁香滑,茶奶比例均衡,但茶完全唔會比奶味覆蓋,推薦大家試吓!🍋🫖爽爆檸檬茶-凍檸檬茶茶味香濃而不澀,都唔錯!✨兩個人食咗咁多嘢$200

🧡🐷蔥油豬扒太陽蛋飯

🤎🔥🥣砂煲肉骨茶-配白飯

每次食馬拉菜,我都一定點肉骨茶!

另外仲可以加蒜蓉、辣椒或者醬油,不過唔加都好夠味啦!

🐔招牌星馬雞-配油飯&椰子雞湯 $63

🥥椰子雞湯幾清甜,椰子味都幾重,有別於味精湯,都有驚喜!

🧋馬來西亞拉茶-凍

🍋🫖爽爆檸檬茶-凍
檸檬茶茶味香濃而不澀,都唔錯!

✨兩個人食咗咁多嘢$200有找,真係超抵食,食物質素都合格有餘,突然間想食星馬嘢可以再嚟!
  • 砂煲肉骨茶
  • 蔥油豬扒太陽蛋飯
2024-11-02 338 瀏覽
荃灣有間超好食又抵食的星馬菜餐廳,推薦他們的無骨海南雞飯,搭配肉骨茶只需六十幾蚊,還有飲品。若想嘗試不同口味,可以選擇無骨海南雞飯加海鮮喇沙湯和油菜,價錢約七十幾蚊。他們的蝦多士相當划算,三十幾蚊就能享用,外脆內軟,非常美味。跟餐加的咖哩薄餅只需十幾蚊,性價比高。海南雞的醬料特別好味,雞肉滑嫩,而肉骨茶的味道也讓人想起在馬來西亞的感覺。下次我計劃試試咖哩,因為聽說它的咖哩醬非常好味。不過,茶水就稍微普通,可能因為我不太習慣馬來西亞的拉茶,味道偏淡。總之,這裡的餐點非常值得一試!

2024-11-01 330 瀏覽
這家位於全城匯(如心廣場2期)2樓的星馬餐廳,午市特惠套餐非常抵食,除此,還有很多選擇:午市行政套餐、招牌雞系列、星馬咖喱系列、蔥油系列、辣肉燥系列、星馬濃雞湯粉麵系列、椰香喇沙摻摻系列、砂煲系列等等,總有一款啱心水的,我哋叫了:💐 星馬咖喱香煎豬扒飯星馬咖喱很香辣,好開胃,豬扒就一般,都算大塊!💐招牌星馬雞配油飯及時令雞湯雞湯很多雞油,油飯美味,雞就都係一般般,中上水平啦!餐廳裝修非常懷舊,店員服務就一般,但由於好多選擇及價錢合理,所以會再來幫襯的。

💐 星馬咖喱香煎豬扒飯
星馬咖喱很香辣,好開胃,豬扒就一般,都算大塊!

💐招牌星馬雞配油飯及時令雞湯
雞湯很多雞油,油飯美味,雞就都係一般般,中上水平啦!

2024-10-30
📢 荃灣超抵食親民星馬菜 - 玖子茶 📢🌟 呢度嘅裝修超有風格,適合打卡,真係靚到不得了!🍛 海南雞飯拼肉骨茶:午市精選嘅海南雞飯拼肉骨茶,只需60蚊左右。嫩滑無骨嘅海南雞,鮮嫩多汁,配埋味道濃郁嘅肉骨茶,真係食完回味無窮!🍲 馬來西亞無骨海南雞飯拼海鮮湯喇沙:呢個海南雞飯拼海鮮湯喇沙只需七十幾蚊,仲送油菜同埋飲品。海南雞嫩滑多汁,海鮮湯喇沙香濃可口,好有層次感,食完好滿足!🍤 炸蝦多士:炸蝦多士係呢度嘅特色之一,用類似法包嘅包裹住鮮嫩嘅蝦膠,外脆內嫩,超好味又靚又壯觀!🍕 咖哩薄餅:仲叫咗一個咖哩薄餅小食,只需12蚊!咖哩味道香濃,椰香味十足,薄餅外脆又鬆,好好味!🌟 海南雞配上香濃嘅雞油飯,深受大家喜愛。多見於新加坡、馬來西亞等地,成為當地嘅經典美食。🌟 玖子茶係一間超抵食親民嘅星馬菜餐廳,無論係食物質素定價錢都非常高cp。呢度仲有好多不同特色嘅菜式,值得一試,仲可以打卡,抵曬📍 **店舖地址**:荃灣大河道98號如心廣場二期2樓214號舖港鐵荃灣西站 D 出口, 步行約6分鐘⏰ **營業時間**:星期一至日11~21記得去試下,唔會令你失望!#玖子茶 #荃灣美食 #星馬菜 #海南
📢 荃灣超抵食親民星馬菜 - 玖子茶 📢

🌟 呢度嘅裝修超有風格,適合打卡,真係靚到不得了!

📍 **店舖地址**:
港鐵荃灣西站 D 出口, 步行約6分鐘

⏰ **營業時間**:星期一至日11~21

記得去試下,唔會令你失望!#玖子茶 #荃灣美食 #星馬菜 #海南雞飯 #肉骨茶 #海鮮湯喇沙 #炸蝦多士 #咖哩薄餅 #香港美食 #打卡必去

希望你鍾意!🍛🍲🍤🍕😊

• 海南雞
2024-10-26 289 瀏覽
一進店就有侍應招呼及安排帶位。店內裝修有新加坡特色😊掃qr code點餐,我點了煎豬扒飯套餐。嘩😳好好好大杯芒果綠茶🍹好凍又味道好😋煎香茅豬扒夠熱又有啲香脆邊邊,淡淡嘅香茅味,豬扒大塊和不太嚡,重點係白飯好夠熱👍🏻真係好好的配搭😋侍應都好有禮貌,上餐也很快😊水、紙巾係自助形式。午餐的價錢$5x不算贵,味道真好😋整體只係地面比較污糟、立立地,希望店方改善一下。味道加價錢,值得下次再來👍🏻
一進店就有侍應招呼及安排帶位。

店內裝修有新加坡特色😊

掃qr code點餐,我點了煎豬扒飯套餐。

嘩😳好好好大杯芒果綠茶🍹好凍又味道好😋

侍應都好有禮貌,上餐也很快😊

水、紙巾係自助形式。

午餐的價錢$5x不算贵,味道真好😋

整體只係地面比較污糟、立立地,希望店方改善一下。

味道加價錢,值得下次再來👍🏻
2024-10-19
門口既佈置吸引左我入去𖥦•̥ᐝ 去過馬來西亞同新加坡 見到玖子茶既佈置不禁 哇 左一聲𥚃面仲有少少排檔𝖋𝖊𝖊𝖑 ✺◟(∗❛ัᴗ❛ั∗)◞✺ 好欣賞呢啲會好好佈置既餐廳馬來西亞拉茶 加$𝟛可以揀少甜 但我決定要原汁原味⸝⸝ ᷇࿀ ᷆⸝⸝ 煉奶加花奶 甜味十足 個味有少少似泰奶 但佢茶味香啲馬拉盞炒通菜 配白飯 $𝟞𝟠平時出街食既通菜好少呢個多 好 多 仲用埋啲菇去炒 (๑╹∀╹๑)呢個價錢有白飯 都幾抵 實體𝓶𝓮𝓷𝓾係無寫話有白飯꒰ྀི˶ᐢ•.•ᐢ˵꒱ྀི但電子版有馬來雞絲炒粿條$𝟞𝟚有咖哩味多料既炒粿條 ⚈₃⚈ᐝ 除左雞絲仲有蝦同啲蔬菜斑蘭咖吔多士 $𝟚𝟡我地既甜品有四舊多士 最後飽到打包左兩件返屋企以為啲醬好薄會無咩味 點知驚喜 就算少醬都好濃好甜/•᷅‎‎•᷄\୭越式扎肉喇沙摻摻 $𝟜𝟡係每日既晚市特惠 真係好特惠平 靚 正 (ͼ̤͂ ͜ ͽ̤͂)✧ 個喇沙好香椰奶味 有米粉同油麵𝓂𝒾𝓍 𝓉𝑜𝑔𝑒𝓉𝒽𝑒𝓇 扎肉有四塊 仲有啲芽菜同豆卜不過唔知點解實體𝓶𝓮𝓷𝓾寫沽清但電子𝓶𝓮𝓷𝓾係有既

門口既佈置吸引左我入去𖥦•̥ᐝ

可以揀少甜 但我決定要原汁原味⸝⸝ ᷇࿀ ᷆⸝⸝
煉奶加花奶 甜味十足 個味有少少似泰奶 但佢茶味香啲

馬拉盞炒通菜 配白飯 $𝟞𝟠
平時出街食既通菜好少
呢個多 好 多 仲用埋啲菇去炒 (๑╹∀╹๑)
呢個價錢有白飯 都幾抵

平 靚 正 (ͼ̤͂ ͜ ͽ̤͂)✧
不過唔知點解實體𝓶𝓮𝓷𝓾寫沽清
但電子𝓶𝓮𝓷𝓾係有既
2024-10-19 522 瀏覽
玖子茶 (如心廣場二期) (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期2樓214號舖水牛芝士炸雲吞外皮香脆,內裏滿滿芝士,咬一口即刻爆發濃郁芝士香,簡直係味蕾嘅狂歡。爽爆檸檬茶清爽嘅檸檬茶,冰涼嘅口感,簡直係夏日嘅救星,一口飲落,透心涼。馬來西亞拉茶濃郁嘅茶香,配上冰凍嘅感覺,滑順無比,仿佛瞬間穿越到馬來西亞街頭。斑蘭咖吔多士香脆嘅吐司夾上香甜嘅斑蘭咖吔,每一口都係幸福嘅滋味。洋蔥胡椒牛仔骨煲配白飯濃濃嘅胡椒香,配上鮮嫩嘅牛仔骨,飯吸滿咗肉汁嘅美味,絕對係一個完美嘅搭配。麻辣口水雞配油飯&椰子雞湯麻辣嘅雞肉加上油飯,一口油飯一口雞,爽快無比,仲有清甜嘅椰子雞湯作結,完美嘅結尾。
玖子茶 (如心廣場二期) (荃灣)

水牛芝士炸雲吞

爽爆檸檬茶

馬來西亞拉茶

斑蘭咖吔多士
香脆嘅吐司夾上香甜嘅斑蘭咖吔,每一口都係幸福嘅滋味。

洋蔥胡椒牛仔骨煲配白飯

麻辣口水雞配油飯&椰子雞湯
2024-10-18 508 瀏覽
之前幫襯過, 印象也不錯, 今日路過新推出二人套餐, 見到選擇也有很多, 决定再次幫襯, 店子的環境不用hard sell已很有印象, 古色在鄉懷舊風味, 配以背景悠揚的音樂, 其實已經是一個舒適的用餐感覺, 而且個二人餐份量也很足量, 首先那個招牌海南雞, 肉地嫰滑, 油飯也很香, 不過那個椰子雞湯, 略為重手, 另外哪個海鮮蝦米線, 喇沙味濃郁, 超贊, 而他的串燒配以沙爹醬,想不到也是認真juicy, 菜心浸以肉骨茶湯底, 又有另一番風味, 而他的炸物酥炸花枝丸, 也做得很出色, 整個用餐過程都很舒適, 侍應的服務態度, 也很親切, 絕對是超值。
2024-10-17
2024-10-14 431 瀏覽
自從屯馬綫開通之後,荃灣西所到之處,變得非常方便,今晚原來到其中一間以星馬為主打的食肆。店內很多打卡位置,裝修有如身於星馬之中。招牌星馬雞-配油飯&椰子雞湯$63,海南雞皮脆肉嫩,脂肪甘香,配上酸辣醬味道更佳。油飯香味十足,飯粒粒分明。椰子湯香味十足,稍嫌帶點鹹味。每日晚市優惠,砂煲肉骨茶-配白飯$58。每晚都有不同的優惠,今晚的砂煲肉骨茶,藥材味道香濃,排骨份量十足,唯一要小心砂煲非常之熱,小心燙手。百香果檸檬綠(凍)$18,百香果的味道香濃,加上檸檬的酸酸甜甜,非常開胃又解油膩。手打鴨屎鴛鴦檸檬茶(凍)$18,鴨屎香的茶味不算淡,沒有帶任何苦澀味,加上青檸和檸檬的酸甜味道,這個檸檬茶非常有新意。

店內很多打卡位置,裝修有如身於星馬之中。

油飯香味十足,飯粒粒分明。

椰子湯香味十足,稍嫌帶點鹹味。

2024-10-13 450 瀏覽
喺荃灣行街, 行到如心廣場諗住食晚餐, 見到呢間餐廳裝修好特別, 好有星馬街頭風味, 打卡一流, 我哋就入咗去食飯。 呢間餐廳主打星馬菜, 入到去氣氛好好, 好似喺馬來西亞嘅大排檔,好特別! 餐牌嘅選擇都好多, 都係埋傳統嘅星馬菜式, 用qr code落單好方便。 我哋就叫咗四五樣食物 1) 馬拉盞炒通菜及飯- 通菜炒得好香口, 好惹味, 配白飯一流 2) 海南雞- 肉質鮮嫩, 皮薄爽滑 3) 我知你喇薄餅配咖哩- 薄餅有好多塊, 配上咖哩味道好好 4) 沙嗲牛肉串- 味道香濃, 啖啖肉 唯一唔好嘅地方就係啲水好重洗潔精味, 好難飲, 其他食物品質都唔錯。

2) 海南雞- 肉質鮮嫩, 皮薄爽滑

4) 沙嗲牛肉串- 味道香濃, 啖啖肉

2024-10-12 389 瀏覽
幫襯過這間店很多次,一直都好食又抵食,每一次也會點肉胃茶。但今晚的肉骨茶實在太差,韌到吃不下,通菜也很老,連飯也是硬的,非常失望。希望可以改善,但短期內也不會再試。I have visited this restaurant for many times as the dishes are delicious and good for value. However, the Bak Kut Teh tonight had been cooked for too old and i could hardly chew. The vegetables were not fresh and even the rice were too try. I was really disappointed.

2024-10-12
2024-10-12 403 瀏覽
這家小店提供了一系列美味而又物有所值的午餐套餐~~套餐選擇多。首先是招牌星馬雞飯,飽滿的雞肉搭配香濃的星馬醬汁,配上浸菜和迷你湯品$78既豐盛又平衡~~特別是那道迷你喇沙海鮮湯,湯頭鮮甜滋味,加入了新鮮的海鮮~~另一個套餐是招牌星馬雞飯配迷你肉骨茶$73~~肉骨茶的湯頭香醇濃郁,與雞肉相得益彰~~最後的斑蘭咖吔多士$29也是一大亮點~~酥脆的烤麵包表皮,內餡香滑綿密,回味悠長~~價錢平,性價比高。

價錢平,性價比高。

2024-10-08 420 瀏覽
這間位於荃灣如心廣場的【玖子茶】,主打星加坡及馬來西亞菜,晚市有二人及四人套餐外,還有多款單點食物,價錢便宜。星州魚片魚蛋喇沙摻摻油麵溝米粉,吸滿了喇沙湯,十分爽口,白魚蛋及片頭彈牙。麻辣口水雞配油飯&椰子雞湯口水雞已去骨,不算太辣但十分惹味,雞肉嫩滑且皮薄爽口,油飯則較腍。班蘭咖吔多士多士烘至香脆,中間薄薄一層的咖吔醬,不會太甜。芝麻蝦多士多士炸至香脆,表面釀上蝦膠,十分彈牙。沙嗲串燒串燒雞配上沙嗲醬帶陣陣花生香味,表面燒至焦香。

星州魚片魚蛋喇沙摻摻
油麵溝米粉,吸滿了喇沙湯,十分爽口,白魚蛋及片頭彈牙。

麻辣口水雞配油飯&椰子雞湯

班蘭咖吔多士
多士烘至香脆,中間薄薄一層的咖吔醬,不會太甜。

芝麻蝦多士
多士炸至香脆,表面釀上蝦膠,十分彈牙。

沙嗲串燒
串燒雞配上沙嗲醬帶陣陣花生香味,表面燒至焦香。