喺屋企煮飯就煮到悶就落街試吓唔同嘢,見呢間開咗幾個月嘅星馬菜成日咁多人都未試過…就試吓啦! 😋二人餐 ($199)貼心嘅二人餐~乜都唔使諗,食到飽晒又好味,搞掂👍🏻🐣招牌星馬雞配椰子雞湯去骨星馬雞皮爽肉嫩,再配上秘製醬汁,啖啖肉非常滿足!油飯幾香,而且雞湯仲落左椰子,真材實料格外鮮甜🥥 🦐 海鮮蝦喇沙湯米線鮮蝦爽口彈牙,麵款可以選擇麵、米粉、河粉和摻摻,豆卜吸哂湯汁一咬就爆開,加卜湯底帶有濃厚的蝦香味,惹味芳郁,而且帶有陣陣椰香,令人食指大動。🔥 酥炸花枝丸花枝丸炸到金黃色,咬落去外皮脆卜卜做到外脆內軟~ 開心🥳🐮牛肉沙嗲串燒(2串)牛肉串燒啲肉好腍唔使另外沾醬都已經好好味,沙嗲醬味濃仲有粒粒花生,沾埋一齊食就特別惹味。🥗藥膳浸菜菜心食落幾嫩仲有陣陣藥膳香,真係健康嘅味道阿。🧉美祿講到local food咁梗係要飲美祿啦,美祿既可可味比較重,加上夠哂冰凍呢個天氣飲就岩哂啦。

二人餐 ($199)
貼心嘅二人餐~乜都唔使諗,食到飽晒又好味,搞掂👍🏻

🐣招牌星馬雞配椰子雞湯
🦐 海鮮蝦喇沙湯米線

🔥 酥炸花枝丸
花枝丸炸到金黃色,咬落去外皮脆卜卜做到外脆內軟~ 開心🥳
🐮牛肉沙嗲串燒(2串)
🥗藥膳浸菜
菜心食落幾嫩仲有陣陣藥膳香,真係健康嘅味道阿。
🧉美祿
2024-08-08
5 分鐘 (堂食)
2024-08-11 162 瀏覽
之前經過見到門面有啲裝修,今晚有時間入黎試下,入到去仲有feel~好懷舊,但又幾靚嘅感覺~加上野食都好平~性價比好好~🔹班蘭咖吔多士🔹 唔想咁肥,所以無叫牛油多士~呢個班蘭味唔算重,咖吔味就好足,所以幾好食~🔹砂煲肉骨茶🔹砂煲真係熱辣辣咁上~有成5條肉,好足料~湯底唔會勁重藥材味~完全係白飯神偷~🔹星馬咖喱香煎豬扒飯🔹好大塊豬扒~肉質都幾鬆軟~啲咖喱汁好香,又少少辣~好惹味~🔹香水檸檬葡萄綠🔹勁大杯~有香水檸檬同提子香,實無得輸~ 少少甜,好解渴~🔹玖子芋圓🔹好有色彩,有紅豆、涼粉同三色芋圓~有啲冰粒,好透心涼~
[荃灣 - 性價比懷舊餐飯]

之前經過見到門面有啲裝修,
今晚有時間入黎試下,
入到去仲有feel~
好懷舊,但又幾靚嘅感覺~
加上野食都好平~
性價比好好~

🔹班蘭咖吔多士🔹
唔想咁肥,
所以無叫牛油多士~
呢個班蘭味唔算重,
咖吔味就好足,
所以幾好食~

🔹砂煲肉骨茶🔹
砂煲真係熱辣辣咁上~
有成5條肉,
好足料~
湯底唔會勁重藥材味~
完全係白飯神偷~

🔹星馬咖喱香煎豬扒飯🔹
好大塊豬扒~
肉質都幾鬆軟~
啲咖喱汁好香,又少少辣~
好惹味~

🔹香水檸檬葡萄綠🔹
勁大杯~
有香水檸檬同提子香,
實無得輸~
少少甜,好解渴~

🔹玖子芋圓🔹
好有色彩,
有紅豆、涼粉同三色芋圓~
有啲冰粒,
好透心涼~

食到9:20餐廳職員走埋嚟要求出去埋單先,係出去埋單唔係去攞張單過嚟幫我埋單,即係要食食下停筷,走出去埋單,埋完單先返嚟再食過。俾佢咁樣搞一搞,即刻冇晒心情食,我冇你好繼續食,隔咗五分鐘服務員再走埋嚟叫我出去埋單,今次我回復佢同佢講,我食完先會出去埋單,唔會食食下嘢走出去埋單埋單返嚟再食,怎樣處理仲差過快餐店,你一係學大陸美團,要先上網比錢買野食,食完就走,但係又做唔到。之前最差都係遇到最多叫你埋單先,但唔會叫你出去埋完單返嚟先再食。
2024-08-10
2024-08-07 191 瀏覽
想食星馬菜,呢間玖子茶一到飯點就滿座,餐廳位置多又有許多燈籠裝飾。砂煲肉骨茶-配白飯$68大大一煲,好多條啖啖肉排骨,湯底濃厚得黎,茶材令湯喝落潤喉,泡飯食又得!沙嗲雞肉(2串)$29個秘制醬好惹味!看似平平無奇的沙嗲雞肉串好有驚喜!海鮮蝦喇沙摻摻 $53味道比較接近香港人口味,無咁濃斑蘭咖吔多士$29面包脆就一定,加上咖吔醬的香甜,絕對係好好既飯後甜品🩷芒果乳酸梳打 $18好大杯😹女仔根本飲唔曬跟餐爽爆檸檬茶$5

砂煲肉骨茶-配白飯$68
沙嗲雞肉(2串)$29
個秘制醬好惹味!看似平平無奇的沙嗲雞肉串好有驚喜!

海鮮蝦喇沙摻摻 $53
味道比較接近香港人口味,無咁濃

斑蘭咖吔多士$29
面包脆就一定,加上咖吔醬的香甜,絕對係好好既飯後甜品🩷

芒果乳酸梳打 $18
好大杯😹女仔根本飲唔曬
跟餐爽爆檸檬茶$5
2024-07-30
  • 砂煲肉骨茶
2024-08-06 218 瀏覽
呢晚嚟咗呢間喺荃灣如心廣場嘅星馬餐廳 餐廳嘅裝修好有特色 好似一秒去咗新加坡嘅牛車水咁😎菠蘿蝦頭膏海鮮炒珍珠飯雖然個樣望落平平無奇 但係食落口海鮮嘅香味非常濃郁 入面有蝦仁 蜆肉 魷魚 翠玉瓜 菠蘿🍍 材料豐富 份量充足 啲米仲要係珍珠米添呀 口感特別煎封海鱸魚呢個係晚市套餐嘅其中一款🐟 亦都係比較受歡迎嘅一款 聽到隔籬枱話已經冇得嗌呢一條魚喇 呢條海鱸魚size都幾大 而且賣相好吸引🫢 炸粉唔算好厚 入面嘅魚肉都幾嫩滑 連啲魚骨都炸到好酥脆 配埋香噴噴嘅珍珠米🍚 又飽肚 又豐富芝麻蝦多士呢一個小食都幾抵食 蝦多士同坊間嘅蝦多士有啲分別🍤 底下嘅麵包並唔係薄身嘅方包 而係較厚身嘅法包🥖 上面嘅蝦膠好彈牙 整件蝦多士 炸完好香脆 又唔會好淋油 一份仲有五件咁大件嘅添啊飲品馬來西亞拉茶 因為印象中馬來西亞嘅奶茶係比較甜㗎 所以我哋今次嗌咗少甜🫖 味道就比較適合我哋啦 亦都好有奶香味 另一杯嗌咗百香果綠茶 呢杯酸酸甜甜 幾開胃🍵餐廳有唔少套餐優惠 價錢幾親民 幾抵食 所以都見到好多街坊嚟幫襯💛

飲品
百香果綠茶  馬來西亞拉茶

2024-08-06 139 瀏覽
「玖子茶」呢間餐廳除咗有出色嘅星馬煲仔菜之外,裝修風格更加別具特色,實在係一個打卡熱點!🤩首先,佢哋嘅「砂煲肉骨茶」真係一絕!個湯頭濃郁醇厚,入口即化嘅肉質,配上白飯,讓我忍唔住一碗接一碗。🤩而另一款招牌菜「藥膳牛筋牛肋肉」同樣出色,牛肉軟爛得一咬就化,湯頭及白蘿蔔亦超級入味,好得令人想一口氣食晒。除咗佢哋嘅一流星馬式煲仔菜,呢間餐廳嘅裝潢設計亦好有特色,有種復古中帶點現代感嘅感覺。餐廳氣氛好舒適,仲有好多打卡位,絕對係網紅最愛嘅打卡聖地!加上佢哋服務周到,令我有賓至如歸嘅感覺。

2024-07-31
雖然近日天氣不穩定,經常出現極端大雨,但豪雨過後,微涼的天氣令人特別想靠近海邊,這天,我便來到荃灣碼頭一帶感受一下雨後清風。可惜,只享受了半小時的清風,大雨又再來臨,只好在附近商場閒逛,順道找家店子吃午飯。  蹓躂了一會兒,我就被如心廣場這家充滿東南亞懷舊特色的店子《玖子茶》吸引著。「玖子茶」主打新加坡及馬來西亞菜,提供多款經典東南亞菜式,不但門面獨特,連內部環境裝修也非常特別,充滿新加坡路邊地攤氛圍,別有風味,打卡一流!星馬菜?BeautySearch 必選雞飯,因而點選了招牌星馬雞飯配迷你肉骨茶+浸菜套餐,雞飯搭配上三款醬汁,可配油飯或白飯,食落有點像海南雞,肉質非常嫩滑,雞皮不膩口。但我揀選此套餐另一重要原因,是這肉骨茶。味道帶藥材香,甘苦層次,入口藥味較重帶有香甜肉香,排骨方面煮得很軟腍,還有不少中藥及香料,滋補養身之選。脆炸雞扒咖喱飯,香噴噴嘅咖喱汁,令人無法抗拒,雞扒外層炸得香酥,外脆內嫩,非常惹味!香茅雞中翼,外皮脆口,醃得入味,肉質軟嫩,香茅釋放獨特清爽之香氣,同時帶出雞肉的鮮香。炸蝦餅,同樣是我喜愛的香口小食,搭配泰式醬汁,更添惹味。
炸蝦餅,同樣是我喜愛的香口小食,搭配泰式醬汁,更添惹味。
2024-08-01 126 瀏覽
荃灣近荃灣西鐵站附近商場林立,食肆選擇好多,今次去了荃灣如心廣場二期來食星馬嘢食。我被呢間餐廳既裝修佈局吸引了,真係好似去咗新加坡咁,餐廳嘅設計模仿當地大排檔,亦有很多不同的壁畫,氛圍感十足。餐廳掃碼點餐,有午市套餐,亦有午市行政套餐,各取所需。今次點了:招牌星馬雞-配油飯&椰子雞湯馬來西亞奶茶

餐廳掃碼點餐,有午市套餐,亦有午市行政套餐,各取所需。

今次點了:
招牌星馬雞-配油飯&椰子雞湯
馬來西亞奶茶

2024-07-24
2024-08-01 147 瀏覽
是日好友介紹到荃灣吃東南亞菜,所以就到玖子茶吃晚餐。我們點了海南雞餐,二人餐,椒鹽雞軟骨,酥炸花枝丸,鮮油咖吔多士,芝麻蝦多士。飲品就點了街頭白咖啡,美綠,草莓乳酸梳打,爽爆檸檬茶。天氣炎熱飲品的重要,一人一杯。街頭白咖啡:香滑咖啡,奶與咖啡比例都岩岩好,香咖啡味得來又不會過濃。美綠:好有新加坡飲的感覺,比較濃味道。草莓乳酸梳打:有兩粒草莓乾,味道不錯。爽爆檸檬茶:茶底不錯,厚切檸檬。海南雞飯餐:海南雞:雞肉肉質好,加上醬汁更佳再配上油飯更佳。椰子湯也十分出色。湯:二人餐:海鮮蝦叻沙棵條:鮮蝦實肉,雞蛋加上叻沙湯一起食更佳,豆卜完全入味,鮮魷新鮮。酥炸花枝丸:炸得時間剛好,口感味道俱佳。沙嗲串燒:雞肉肉質好,配合沙嗲醬好夾。藥膳浸菜:藥膳湯味道好,菜芯嫩而且都有藥膳之香味。另外散叫的:椒鹽雞軟骨:炸得剛好,有口感味道夠加配椒鹽有所提昇。鮮油咖吔多士:厚厚的牛油正是整個菜式之關鍵。芝麻蝦多士:炸得剛好另外唔會過油 。食完飯當然有個甜品收個靚尾,點了椰汁斑蘭糕。椰汁斑蘭糕:斑蘭味與椰汁味互相輝映,比例剛剛好唔會令到有一樣蓋過對方。

飲品就點了街頭白咖啡,美綠,草莓乳酸梳打,爽爆檸檬茶。

天氣炎熱飲品的重要,一人一杯。
美綠:好有新加坡飲的感覺,比較濃味道。
草莓乳酸梳打:有兩粒草莓乾,味道不錯。
爽爆檸檬茶:茶底不錯,厚切檸檬。
海南雞飯餐:

湯:
二人餐:

酥炸花枝丸:炸得時間剛好,口感味道俱佳。

沙嗲串燒:雞肉肉質好,配合沙嗲醬好夾。

藥膳浸菜:藥膳湯味道好,菜芯嫩而且都有藥膳之香味。

另外散叫的:
椒鹽雞軟骨:炸得剛好,有口感味道夠加配椒鹽有所提昇。

鮮油咖吔多士:厚厚的牛油正是整個菜式之關鍵。

芝麻蝦多士:炸得剛好另外唔會過油 。

食完飯當然有個甜品收個靚尾,點了椰汁斑蘭糕。

2024-07-25
2024-08-01 120 瀏覽
今日到如心廣場食晚飯,叫左椒鹽雞軟骨,鮮油咖吔多士,二人餐(海鮮蝦粉麵-粿條/叻沙湯/多湯,酥炸花枝丸,沙嗲雞肉串燒,藥膳浸菜)芝麻蝦多士,海南雞油飯,椰汁斑蘭糕,爽爆檸檬茶,草苺乳酸梳打,街頭白咖啡,美綠。椒鹽雞軟骨-椒鹽味夠,炸得香口好味道。鮮油咖吔多士-多士香口配合起鮮油咖哋更為可口。海鮮蝦粉麵-棵條軟硬適中,雞蛋,豆卜,鮮蝦,鮮魷用料豐富。酥炸花枝丸-炸得香口好味道。沙嗲雞肉串燒-沙嗲醬香口,雞肉燒得香口。海南雞油飯-海南雞滑,油飯香口。藥膳浸菜-菜新鮮,藥膳汁特別。芝麻蝦多士-炸得香口好味道。椰汁斑蘭糕-椰汁味濃,有咬口。爽爆檸檬茶-檸檬茶正常。草莓乳酸梳打-味道不錯。街頭白咖啡-咖啡加上奶唔會太濃味。美綠-美綠味濃好味。

椒鹽雞軟骨-椒鹽味夠,炸得香口好味道。

鮮油咖吔多士-多士香口配合起鮮油咖哋更為可口。

海鮮蝦粉麵-棵條軟硬適中,雞蛋,豆卜,鮮蝦,鮮魷用料豐富。

酥炸花枝丸-炸得香口好味道。

沙嗲雞肉串燒-沙嗲醬香口,雞肉燒得香口。

海南雞油飯-海南雞滑,油飯香口。

藥膳浸菜-菜新鮮,藥膳汁特別。

芝麻蝦多士-炸得香口好味道。

椰汁斑蘭糕-椰汁味濃,有咬口。

爽爆檸檬茶-檸檬茶正常。
草莓乳酸梳打-味道不錯。

街頭白咖啡-咖啡加上奶唔會太濃味。
美綠-美綠味濃好味。

2024-07-25
今日同事叫我陪佢去荃灣夾公仔🤣夾完佢心心念念嘅chiikawa緊係要去醫肚仔啦~作為由細起荃灣大嘅我就揀左玖子茶因為每次經過都覺得裝修好靚,但見到「茶」就以為係飲荼,點心個類原來係食海南雞!肉骨茶~入到去好選擇困難。。因為叻沙都好吸引最後係揀左海南雞飯同雞湯米粉~因為同事想食健康d正所謂「食海南雞,要憑油飯見真章!」無骨雞真的很加分,但我覺得最加分個位係油飯!!椰味夠香味,絕對唔係出面加$2轉油飯ge貨色!而且好欣賞佢地d野夠熱,明顯唔係整定攏定拎出黎~最後就係蝦多士真係必叫~不過真係好飽,因為佢真係好足料大大舊
緊係要去醫肚仔啦~作為由細起荃灣大嘅我就揀左玖子茶

原來係食海南雞!肉骨茶~
入到去好選擇困難。。因為叻沙都好吸引
最後係揀左海南雞飯同雞湯米粉~因為同事想食健康d

正所謂「食海南雞,要憑油飯見真章!」
無骨雞真的很加分,但我覺得最加分個位係油飯!!
椰味夠香味,絕對唔係出面加$2轉油飯ge貨色!

而且好欣賞佢地d野夠熱,明顯唔係整定攏定拎出黎~

2024-07-27 159 瀏覽
💫星馬咖喱炸雞飯炸雞外層金黃酥脆, 肉質滑嫩多汁, 濃郁咖喱醬有微微酸甜嘅味道, 撈埋軟糯的白飯, 好滿足😋💫蔥油豬扒太陽蛋飯豬扒煎得酥脆焦香, 肉質鮮嫩唔靭, 蔥油勁香, 加埋太陽蛋多汁送飯, 完美地mix埋, 不得了💯🤤💫馬拉魚餅拼炸蝦餅馬拉魚餅入口即化, 滑潤鮮甜, 炸蝦餅食落蝦肉彈牙又多汁, 點埋泰式辣醬, 想追住食嘅感覺 jeng jeng👍💫新加坡香辣魚蛋白魚蛋表面沾滿了油亮亮的香料醬汁, 裡面柔軟多汁, 每一啖都感受到Q彈質地🥤馬來西亞奶茶濃郁的茶香與奶香, 口感絲滑, 飲完頓時充滿電🤡🥤爽爆檸檬茶爽甜度適中, 正常發揮
💫星馬咖喱炸雞

💫蔥油豬扒太陽蛋飯

💫馬拉魚餅拼炸蝦餅

💫新加坡香辣魚蛋

🥤馬來西亞奶茶
濃郁的茶香與奶香, 口感絲滑, 飲完頓時充滿電🤡

🥤爽爆檸檬茶
爽甜度適中, 正常發揮

2024-07-24 201 瀏覽
上次八點半經過想試,看見九點關門,於是改吃旁邊的越南菜。今次我們八點前來到,立即有位,不過入面都頗多食客。餐牌有很多選擇很難決定,於是來一個二人餐。($199)海南雞一向是我們摯愛,所以要求好高。首先油飯夠香,雞肉滑而皮爽,醬料方面醬油有點麻油味頗香,辣醬帶少許酸甜惹味。椰子雞湯聞有椰子香,喝下去不算太重椰子味!先喝一口叻沙湯底,味比平時吃的清淡,原因少了一點椰漿味,香料味比較重,所以不代表淡,我喜歡這個。餸料沒有特別,麵有幾款選擇!藥膳浸菜,的確好香藥膳味串燒本來點牛肉,因為售罄改雞肉,雞肉比較像炸過的感覺,沙嗲醬帶油,可能好正宗,但我吃不慣炸花枝丸感覺像炸燒賣,好香口,花支丸比較粉,不過好吃,而且吃到大塊花枝肉泰式奶茶(+$5),比較像港式奶茶如心廣場又多一個晚餐選擇了!

餐牌有很多選擇很難決定,於是來一個二人餐。($199)

藥膳浸菜,的確好香藥膳味

泰式奶茶(+$5),比較像港式奶茶

如心廣場又多一個晚餐選擇了!
2024-07-24 174 瀏覽
玖子茶是一家主打地道新加坡及馬來西亞風味的餐廳,讓人一踏入便感受到濃厚的星馬氛圍。砂煲肉骨茶配白飯是他們的招牌菜之一。砂煲裡的肉骨茶湯底濃郁,藥材的香氣與豬骨的鮮味完美融合,湯頭甘甜而富有層次感。白飯吸收了湯汁後,更添美味。馬來雞絲炒粿條是另一道必試之選。粿條炒得火候剛好,不會過分油膩,雞絲嫩滑,搭配爽口的芽菜,每一口都讓人回味無窮。藥膳浸菜是一道健康之選,湯底清甜,充滿藥膳的香氣,菜葉鮮嫩,適合在享用較重口味的主菜後清清口。飲品方面,芒果乳酸梳打和葡萄乳酸梳打是炎炎夏日的消暑良品。芒果乳酸梳打香甜清爽,帶有淡淡的芒果香氣;葡萄乳酸梳打則酸甜適中,口感輕盈。

2024-07-16 174 瀏覽
食品沒問題,職員態度問題,錯收八達通二次錢。食客要求查番二分鐘前的單。被拒絕,克面回應,冇得查,我只係要求對方在POS機睇番前二張單冇入機對方堅持用超差態度對待,不查單!不解決問題!又大聲喝客人,真係唔會再想幫襯