2023-04-15 957 瀏覽
😍今日無意之中係如心廣場發現咗呢間裝修好有星加坡特色嘅餐廳🍴全間餐廳都掛滿住紅色、黃色嘅燈籠🏮再加埋啲地道嘅招牌🎉整間裝修風格都好有特色👍入到餐廳即刻好似用咗「多啦A夢」嘅隨意門🚪即刻好似飛咗去星馬一樣咁🈶️feel✈️🍴今次我哋揀咗晚市二人餐 $168🥳價錢親民👍抵食簡直係指數爆燈呀💡💡💡💡💡 🐔去骨星馬雞 🌈去咗骨嘅星馬鷄唔單止啖啖肉😋鷄肉仲滑嘟嘟添👍啱曬我地呢啲又想啖啖肉又懶lur骨嘅懶人🦴而且佢哋呢碟鷄嘅份量都好大份😊兩個人食都好夠食呢🥳🐂沙爹串燒牛肉🌈呢個烤完嘅沙爹串燒牛肉肉質超嫩滑又香口🔥二人餐一人一串🍡好惹味呀🥳🥬上湯浸菜(藥膳)🌈若果你同同我一樣都係咁鍾意藥膳嘅味道😍我都覺得你都會勁喜歡呢個藥膳浸菜🥬藥膳湯底浸住嘅菜除咗仲爽口之外🥬仲可以一邊食一邊飲啖湯添🥳正呀喂❤️我哋仲加左$23再encore要多份添✌🏻🦀️胡椒豬頸肉蟹籽炒飯🌈勁大碟嘅胡椒豬頸肉炒飯🔥上面仲鋪滿蟹籽添🦀️服度順二人套餐份量真係好夠大份呀🥳兩個人食完真係一定夠曬飽架🥳🍍菠蘿撞士多啤梨 +$18🌈係門口menu見到呢杯菠蘿撞士多啤梨已經好想飲😍賣相超靚🍹士多啤梨味仲好香🍓又唔係好甜添👍☕️香濃奶茶(熱)🌈奶茶控梗係

🐔去骨星馬雞

🐂沙爹串燒牛肉

🥬上湯浸菜(藥膳)

🦀️胡椒豬頸肉蟹籽炒飯

🍍菠蘿撞士多啤梨 +$18

☕️香濃奶茶(熱)

🌈奶茶控梗係要試埋佢呢杯地道奶茶啦👍茶夠香濃🔥正呀👍

🧈鮮蝦油咖映多士 +$29

🌈食完咁豐富嘅主菜之後😋我哋就揀咗呢個甜品咖映多士做甜品🍮我地兩個平時都係好喜歡食咖映多士😍呢個即叫即做🔥好脆口❤️大🈵️足呀🥳
  • 去骨星馬雞
  • 上湯浸菜(藥膳)
  • 鮮蝦油咖映多士
2023-04-14 77 瀏覽
愛玩小生最近去了如心廣場二期的一家餐廳,名叫:玖子茶!整體裝飾將新加坡的地道大排檔搬入餐廳呀!今次就點了幾道菜,現在來分享一下食評吧。馬拉盞炒通菜首先是這家的馬拉盞炒通菜,通菜非常新鮮,吃起來沒有渣,味道也不錯,有一點點辣辣的開胃感覺。唯一的缺點是馬拉盞好像放得有點少,如果多加一些的話,就會更有馬來西亞風味了。海鮮蝦喇沙油麵接著是海鮮蝦喇沙油麵,上菜時已經聞到好香的喇沙味,毛食材都非常足料,有豆卜、鮮蝦、魷魚、雞蛋和鮮魚片,再加上爽口的芽菜,整碗麵條的口感相當豐富。湯底椰香味很濃,有一點辣,非常好吃。鮮油咖映多士最後是鮮油咖映多士,這家的鮮牛油很豐富,是愛玩小生最喜歡的。不過,咖映醬可以再多一點啦!此外,餐廳是用籐籃盛載多士,非常別緻,讓人感受到南洋風情。如果再多一些咖映醬的話,就會更加美味了。總體來說,這家餐廳的食物都很不錯,值得一試。玖子茶地址: 荃灣大河道98號如心廣場2期2樓214號舖更多香港好去處:www.iPlayHK.com

馬拉盞炒通菜

海鮮蝦喇沙油麵

鮮油咖映多士

總體來說,這家餐廳的食物都很不錯,值得一試。

玖子茶
地址: 荃灣大河道98號如心廣場2期2樓214號舖

更多香港好去處:www.iPlayHK.com
2023-04-14 53 瀏覽
依間位於荃灣如心廣場第二期嘅玖子茶,好有馬來西亞風味嘅餐廳。有星馬雞肉骨茶、牛肉炒粿條。特別推介咖央多士😋碟頭份量好大,價錢都相當抵食,人流都幾多架記得預咗黎
2023-04-13 501 瀏覽
新加坡🇸🇬係亞洲區受香港人熱愛嘅地方之一。因為當地美食好有風味,令人難忘🤩今次係荃灣如心廣場發現一間星馬菜叫玖子茶,菜色種類多價錢大眾化。店舖裝修好有特色,以新加坡熟食中心為裝修風格,紅黃燈籠好靚,夠打卡。招牌去骨星馬雞飯配雞腳冬瓜湯油飯 $63我自己就好鍾意食海南雞,星加坡風味獨特之處味道較輕身,但肉質嫩滑今次意間店就做到啦!好好味😝真係未食睇到都知滑呀!推介煲仔肉骨茶配白飯 $68藥材味濃加左杞子帶甜味😋啱我口味星洲胡椒蝦球 $75微微辣夠惹味,抵食😚涼拌魚皮 $32有驚喜!非常爽口僱偏辣,好開胃!推介芝麻蝦多士 $45有別港式蝦多士脆身,係軟淋淋包黎嫁沙嗲串燒牛肉拼雞肉 $52六串牛雞各三串,價格合理。沙嗲醬好惹味玖子青檸水果茶 $32材料十足,好正好飲!甜味適中。菠蘿冰 $24推介消暑解渴飲品,唔會死甜玖子茶煲(大菜糕,雪糕,OREO,朱古力餅)$42最後當然要叫埋個甜品分享啦!2人分享剛剛好!賣相好打卡價錢抵食!
新加坡🇸🇬係亞洲區受香港人熱愛嘅地方之一。
因為當地美食好有風味,令人難忘🤩

以新加坡熟食中心為裝修風格,紅黃燈籠好靚,夠打卡。

招牌去骨星馬雞飯配雞腳冬瓜湯油飯 $63

今次意間店就做到啦!好好味😝
真係未食睇到都知滑呀!推介

煲仔肉骨茶配白飯 $68
藥材味濃加左杞子帶甜味😋啱我口味

星洲胡椒蝦球 $75
微微辣夠惹味,抵食😚

涼拌魚皮 $32
有驚喜!非常爽口僱偏辣,好開胃!推介

芝麻蝦多士 $45
有別港式蝦多士脆身,係軟淋淋包黎嫁

沙嗲串燒牛肉拼雞肉 $52
六串牛雞各三串,價格合理。沙嗲醬好惹味

玖子青檸水果茶 $32
材料十足,好正好飲!甜味適中。
菠蘿冰 $24
推介消暑解渴飲品,唔會死甜

玖子茶煲(大菜糕,雪糕,OREO,朱古力餅)$42
2023-04-11 116 瀏覽
各位食鬼注意啦!今日小編要介紹一間位於荃灣的玖子茶!如果你想食嘢,又想吃得健康,又想吃得豐富,就一定要試試這間餐廳啦!首先,絕對不能錯過的是他們的藥膳牛肉河粉!一碗熱騰騰的河粉,加上大塊嫩滑的牛肉,還有滋補的藥材,真是讓人一口接一口停不了!份量還超級足夠,肚子都要撐爆了!接下來,就是我個人最愛的星洲胡椒蝦球!炒得恰到好處的蝦球,加上香辣的胡椒味道,真是一絕!層次感豐富,味道足夠香辣,而且份量又大,真係夠味!如果你想喝點甜品,那就一定要點他們的菠蘿撞士多啤梨特飲!冰涼的飲品,加上酸甜的水果,再加上濃郁的奶香味,真是讓人忍不住一口接一口!而且特別點一下玖子茶煲,裏面有大菜糕、雪糕、Oreo餅、朱古力脆脆條,絕對是甜品控的最愛!最後,別忘了他們的沙嗲串燒牛肉拼雞肉串!炭燒過的肉串,肉質鮮嫩多汁,而且味道濃郁,一定要沾上他們的特製醬汁,才能夠更加美味!總之,這間玖子茶真是讓人大呼過癮!高質素的食物,足夠大的份量,還有十足的味道,真是讓人吃得滿足!玖子茶 (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場2期2樓214號舖#玖子茶 #荃灣美食 #藥膳牛肉河粉 #星洲胡椒蝦球 #菠蘿撞士多啤梨特飲 #玖子茶煲 #沙

玖子茶 (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場2期2樓214號舖

#玖子茶 #荃灣美食 #藥膳牛肉河粉 #星洲胡椒蝦球 #菠蘿撞士多啤梨特飲 #玖子茶煲 #沙嗲串燒牛肉拼雞肉串 #大量食物 #健康美食 #甜品控必嚐 #食鬼必試
2023-04-09
2023-04-08 125 瀏覽
點完食評bookmark 左呢間新店,咁啱遇上下午茶時間,成件事抵左好多鮮油咖央多9.9真係好抵,叫左個先發現豬軟骨麵都有咖央多只係少左鮮油。不過成個下午茶最好味就係鮮油咖央多,其他野都。。。。個濃湯豬軟⻣麵睇落個 湯好濃,但其實好淡,得釨少味道,第一啖食落口真係以為自己無左味覺,平時唔係食好濃味既人,但個湯真係淡到無落過任何調味咁 .... 而且食落唔係熱既到個蝦多士黎左,係熱既但依然無味全靠個沙律醬,但亦都只得喝個味啦好在有咖央多我先知我味覺正常,就係咁。。。

不過成個下午茶最好味就係鮮油咖央多,其他野都。。。。

藥膳湯底豬軟⻣濛粉

好在有咖央多我先知我味覺正常,就係咁。。。

蝦多士

下午茶$9.9 咖央牛油多士
2023-04-08
下午茶$9.9 咖央牛油多士
2023-04-05 47 瀏覽
今日去開荃灣如心廣場,見到呢間主打食星馬菜既玖子茶,裝修幾特別幾有情懷,於是就俾佢吸引咗入去。一坐低打開個menu,第一個感覺就係抵食!我地叫咗個煲仔藥膳牛肋肉,咁啱今日天氣凍返少少,食呢啲藥膳煲可以暖下胃就啱啱好。湯底好足藥膳味,仲有杞子,淮山等等。牛肋肉炆得啱啱好,夠晒淋身,其他配菜腐竹同豆卜都炆得好入味。食得星馬嘢,一定要試串燒!我地就叫左個沙嗲牛肉串燒,牛肉表面燒得微微焦香,入面夠肉汁,點埋個沙嗲醬一齊好唔錯。之後試嘅係胡椒豬頸肉粒蟹籽炒飯,一上枱就覺得大大碟同好足料,蟹籽同豬頸肉份量都多,食落有微微胡椒香,飯粒粒分明,炒得岩岩好,唔會太乾身或太濕,有鑊氣,炒得好香。飲品方面我哋就叫咗美祿恐龍雪糕同桔仔話梅水,個美祿恐龍真係好邪惡,上面仲有大大舊朱古力雪糕😈 桔仔話梅水就金非常清熱。最後仲叫咗個甜品,玖子茶煲!入面有大菜糕、雪糕、oreo同朱古力餅。就係因為佢一碗嘢入面有咁多料,所以食落口感幾豐富,唔錯

2023-04-01 59 瀏覽
玖子茶呢間荃灣西新開既星馬美食,裝修好特別,除咗吊掛住既紅色燈籠,亦有好似新加坡馬來西亞熟食市場既裝飾,好有feel架。見到人地食咖映多我地都忍唔住叫一份,烘得香脆既麵包加埋凍冰冰既鮮牛油,冷暖既暖度加埋一脆一軟既口感,好食就係咁簡單。肉骨茶可以話係星馬菜既代表,亦都係我既飛佛,點可以唔叫!呢到既肉骨茶係馬來西亞風味,温和既藥材味甘而不苦,肉排都炆得好入味,一夾就離骨。加埋少少其他既配料例如豆卜杞子,令味道更豐富。另一個主菜我地揀咗炒粿條,一道好簡單既炒河粉,勁有鑊氣,碟底好少油,見得到大廚功力深厚。配料有肥牛,芽菜,洋葱等篤,加埋少少辣椒醬食,非常不錯。最後叫多個ABC豆腐花潤下喉,豆花好滑溜,加埋紅豆,花生同少少黃糖,中和返先前主菜既咸同油膩感,食完巧舒服。
玖子茶

2023-04-01 42 瀏覽
如心廣場有間星馬菜,裝修幾有懷舊風格,好有特色,古式古香嘅感覺~食物種類都幾多,有多款主食、小炒同煲仔系列~今次想食個肉骨茶~原煲上枱~肉骨茶係馬來西亞口味,有藥材味嘅湯底好清甜,幾條連骨嘅肉好軟腍,吸晒湯汁好味,仲有冬菇同豆卜索汁配飯食~星洲胡椒蝦球,熱辣辣上枱,酥炸蝦球啖啖肉,胡椒味幾惹味,好香口~去骨星馬雞,凍盤,皮薄肉嫩,唔會鞋口~特飲有水果茶,不同配搭,叫咗菠蘿撞士多啤梨同菠蘿橙橙茶,唔會過甜,清涼解渴~最後食埋個甜品,玖子茶煲,雪糕、大菜糕、OREO朱古力餅,大滿足,材料豐富~

去骨星馬雞,凍盤,皮薄肉嫩,唔會鞋口~

2023-03-29 82 瀏覽
嚟食個午餐,點左肉骨茶,肉骨茶嘅味道都唔錯,湯頭濃郁,但係用餐後覺得非常口渴,仲有啲唔舒服,不知是否師傅落太多?除此之外,對侍應的態度都唔太滿意,佢哋大聲閂櫃門,對話又細聲講大聲笑,對客人嘅要求敷衍了事,一句得啦得啦等陣啦,態度悔氣,缺乏基本嘅禮貌同尊重,一副茶餐廳老店嘅氣場盡現。總括黎講,菜色味道都唔錯嘅,但係喺服務方面需要改進,希望餐廳能夠更加重視顧客嘅感受,提高服務水平,畀顧客們有一個更好嘅用餐體驗。

2023-03-26
15 分鐘 (堂食)
2023-03-28 49 瀏覽
終於可以又試新餐廳啦個佈置真係好合我心意好懷舊得黎又好乾淨同好靚重點係個playlist好正🤣小食叫左個去骨星馬雞 $78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️唔係講笑勁抵食無諗過會有成半隻雞隻雞勁嫩 勁香然後叫左個海鮮蝦喇沙米粉 $63⭐️⭐️⭐️⭐️份量都係勁多😂好creamy 又好香喇沙味仲有好多海鮮蝦頭糕塔香牛肉炒粿條$62⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又係勁抵食勁大兜🙈🙈🙈勁香勁好鑊氣又好足料正🤤🤤🤤街頭白咖啡 $20香濃奶茶 $202杯都唔會話太甜,甜到完全係岩岩好整體來講係抵食,又好食嘅
終於可以又試新餐廳啦

正🤤🤤🤤

街頭白咖啡 $20
香濃奶茶 $20
2杯都唔會話太甜,甜到完全係岩岩好

整體來講係抵食,又好食嘅

• 去骨星馬雞
2023-03-28 40 瀏覽
荃灣如心2期最近開左間星馬菜玖子茶店面以星加坡牛車水等特色元素作主題,融入當地大排檔裝修,別具東南亞風味! 食物價格定位亦相宜~煲仔肉骨茶 配飯 用最嫩滑嘅一字骨,飲落有藥材味帶甘甜亦有少少胡椒調味,非常舒服!星洲胡椒蝦球惹味啖啖肉,蝦球咩感爽彈新鮮!沙嗲串燒牛肉併雞肉雞肉比牛肉juicy, 整體還可以!桔仔話梅水 酸酸甜甜,很解膩!玖子茶煲 (甜品)3球雪糕同脆脆朱古力威化卷加上邪惡朱古力醬、Oreo 同大菜糕底,份量十足!
荃灣如心2期最近開左間星馬菜玖子茶

煲仔肉骨茶 配飯

星洲胡椒蝦球

惹味啖啖肉,蝦球咩感爽彈新鮮!

沙嗲串燒牛肉併雞肉
雞肉比牛肉juicy, 整體還可以!

桔仔話梅水
酸酸甜甜,很解膩!

玖子茶煲 (甜品

2023-03-13
2023-03-27 42 瀏覽
經過如心廣場,發現新開左呢間餐廳「玖子茶」,餐廳名改得好特別,上前睇一睇,原來係主打星馬菜,即刻同朋友揀左呢間作為我地晚餐之選💓入到去餐廳環境別具一格,睇得出佢無裝潢設計上都放足心思👍🏻另外,佢哋都用左QR code 下單,食物菜式一目了然📋以下係我地揀左既菜式:🔹煲仔系列-煲仔清湯椰子雞 $73(轉油飲+$3)裡面有雞件、支竹、冬菇,雞件多肉肥美,椰子🥥湯清甜可口,非常鮮味😋🔸土炮小炒- 胡椒豬頸肉粒蟹子炒飯$62呢個炒飯食落口有驚艷到我,看似普通既炒飯,但食落口所有食材配搭埋一齊係非常之夾,非常香口好食😋,值得推介。🔹小食-沙嗲串燒牛肉拼雞肉(各2串)$52串燒燒得好脆邊,一咬裡面肉汁爆哂出嚟,配埋個酸甜汁,好醒胃🔸甜品- 玖子茶煲(大菜糕、雪糕、Oreo 及朱古力餅)$42中式糕點既大菜糕,加埋西式既雪糕,呢個配搭完全無諗過,真係好佩服有呢個創意,味道難得地咁夾,有雪糕🍦既濃味,加上大菜糕既淡味,吾會搶左大家既特色😋🔹飲品-檸檬百香果(熱)(跟餐+$10)冬瓜龍眼茶(凍)(跟餐+$10)成餐飯人均都係$120仲要食埋甜品🍧。整體價錢、味道、服務、環境都係符合我期望,性價比甚高,值

以下係我地揀左既菜式:
🔹煲仔系列-煲仔清湯椰子雞 $73(轉油飲+$3)

🔸土炮小炒- 胡椒豬頸肉粒蟹子炒飯$62

🔹小食-沙嗲串燒牛肉拼雞肉(各2串)$52
串燒燒得好脆邊,一咬裡面肉汁爆哂出嚟,配埋個酸甜汁,好醒胃

🔹飲品-
檸檬百香果(熱)(跟餐+$10)
冬瓜龍眼茶(凍)(跟餐+$10)

成餐飯人均都係$120仲要食埋甜品🍧。整體價錢、味道、服務、環境都係符合我期望,性價比甚高,值得再回頭丫👍🏻👍🏻

🏮玖子茶🏮
📍地址:荃灣大河道98號如心廣場2期2樓214號舖

2023-03-22 62 瀏覽
荃灣好抵食嘅星馬菜🤤爆粉美綠牛奶包好邪惡😂入面係花生🥜醬,面頭超多milo粉🤤鮮油咖映多士好好食!!食星馬菜必點🤤簡單但好味🤤芝士蔥酥巴東牛肉卷入面嘅肥牛份量都幾多🤤🤤沙嗲串燒牛肉拼雞肉(各2串)火候掌握得唔錯,肉唔會太乾,配埋沙嗲醬一齊食啱啱好🤤芝士九層塔避風塘炸雞呢個都幾辣下😂但炸雞好香脆,肉質嫩滑馬拉盞通菜炒雞柳走辣份量都幾多,但馬拉盞味唔夠,不過都好食嘅多數見到馬拉盞通菜都會叫🤤美綠恐龍雪糕又靚又好飲,仲有雪糕🤤不過少少heavy玖子茶煲有大菜糕,雪糕,OREO,朱古力餅好豐富🤤

荃灣好抵食嘅星馬菜🤤

爆粉美綠牛奶包
好邪惡😂入面係花生🥜醬,面頭超多milo粉🤤

鮮油咖映多士
好好食!!食星馬菜必點🤤
簡單但好味🤤

芝士蔥酥巴東牛肉卷
入面嘅肥牛份量都幾多🤤🤤

沙嗲串燒牛肉拼雞肉(各2串)
火候掌握得唔錯,肉唔會太乾,配埋沙嗲醬一齊食啱啱好🤤

芝士九層塔避風塘炸雞
呢個都幾辣下😂但炸雞好香脆,肉質嫩滑

馬拉盞通菜炒雞柳走辣
份量都幾多,但馬拉盞味唔夠,不過都好食嘅
多數見到馬拉盞通菜都會叫🤤

美綠恐龍雪糕
又靚又好飲,仲有雪糕🤤不過少少heavy

玖子茶煲
有大菜糕,雪糕,OREO,朱古力餅
好豐富🤤
2023-03-21 710 瀏覽
呢間新餐廳主打星馬菜餐廳嘅食物款式選擇有唔少而且價錢唔貴性價比極高鍾意星馬菜嘅可以試吓‼️🔸海鮮蝦喇沙米粉 $63上菜時已經聞到好香嘅喇沙味🤤食材亦都好足料,有豆卜、鮮蝦、魷魚、雞蛋同埋鮮魚片,再加埋爽口嘅芽菜,成碗面嘅口感相當豐富,喇沙湯底椰香味好濃, 食落有少少辣,十分惹味😆🔸煲仔肉骨茶 $68呢度肉骨茶仲會包咗一碗飯🍚,餐廳嘅肉骨茶製作手法好正宗,肉湯底以甘草、當歸、 玉竹、南棗、胡椒與牛肋肉煮足數小時,味道濃郁,藥膳味香濃,牛肋肉亦炆得好淋🤤🔸蝦頭糕塔香牛肉炒粿條 $62呢碟炒粿條份量好多,佢係用咗蝦頭糕去炒,所以食落有蝦嘅鮮味😋牛肉亦都好嫩滑,粿條口感彈牙,十分高質🔸芝麻蝦多士 $45蝦多士一份有五件,每件都好大塊🤣多士烤得好香脆,配埋鮮嫩彈牙嘅蝦膠,食落好有層次感。蝦肉味道好鮮甜,灑咗芝麻上去就更香👅🔸菠蘿青檸 $20菠蘿味好出,加埋青檸飲落好清新、好涼快🔸水蜜桃紅茶 $20水蜜桃紅茶係絕配,水蜜桃嘅甜味亦都唔會覆蓋咗烏龍茶嘅茶香味,相當出色👍
呢間新餐廳主打星馬菜

🔸煲仔肉骨茶 $68

🔸蝦頭糕塔香牛肉炒粿條 $62

🔸芝麻蝦多士 $45

🔸菠蘿青檸 $20
菠蘿味好出,加埋青檸飲落好清新、好涼快

🔸水蜜桃紅茶 $20
2023-03-19