2024-08-27
今次介紹呢間台灣餐廳,我好矛盾呀,一方面佢食物好有水準,好想俾多啲人知道支持佢,另一方面又驚介紹咗之後,太多人會搞到我好難攞位🥹餐廳「玥」位於元朗嘅加點商場,餐廳座位唔算多,但係坐得好舒服,簡單就連筷子同埋免費提供嘅紙巾都做得好精美!醬香茄子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個冷盤茄子係我每次嚟必點,醬香茄子嘅醬汁係比較偏甜,茄子軟硬煮得剛剛好,我諗鍾意食茄子嘅都會大讚❣️醬香牛肉面 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我第1次點嘅時候嚇一跳,因為份量好大完全唔似前菜,牛面肉唔肥但超級軟腍,中間有一層骨膠原,所以食落口有黏黏嘅感覺,實在太好味👍🏻松露百花臭豆腐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一次見將松露配搭臭豆腐,估唔到有令臭豆腐更加濃味嘅方法😳 台灣嘅臭豆腐同香港唔同,台灣會切到細細嚿,所以會炸得更香脆!臭豆腐嘅造法好有台灣風味,配埋加入松露嘅沙律醬,呢個組合好有驚喜😳無花果黑醋骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑醋骨配搭無花果凍乾,淨係睇賣相都覺得吸引!黑醋骨嘅黑醋醬掛滿成嚿肉,調味好好唔會太酸亦唔會太甜!伴碟嘅無花果凍乾千祈唔好忽略,食到淡淡甜度嘅無花果果味👏🏻鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冇諗過滷肉飯可以棄用豬,轉用安格斯牛,成件事好特別!加埋新鮮蚵仔,唔止
醬香茄子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
醬香牛肉面 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
松露百花臭豆腐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
無花果黑醋骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
冇諗過滷肉飯可以棄用豬,轉用安格斯牛,成件事好特別!加埋新鮮蚵仔,唔止味道好,台灣風味更加係直線上升🤣 同台灣最大分別嘅就係,呢碗滷肉飯份量十足,蚵仔嘅份量一啲唔手軟,配埋滷牛肉,味道豐富😍
芝啡頂生椰 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢度飲品嘅款色竟然有成版紙!我左揀右揀揀咗呢款比較特別嘅芝啡頂生椰(半糖少冰)😌 飲品分為兩層,下半部份係椰水,上半部份係由咖啡打成嘅厚泡沫,咖啡味配搭椰水原來可以咁好飲,建議可以學我咁叫半糖,我覺得咁樣甜度啱啱好!
紅豆宇治抺茶鮮奶 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友又係,揀咗好耐終於下定決心飲呢一杯紅豆宇治抺茶鮮奶 (少糖少冰)😆 宇治抹茶真材實料,濃郁得來帶有少少嘅抺茶甘苦味,紅豆又甜又大粒,朋友比滿分,仲話下次嚟再飲!