2021-10-28 14 瀏覽
連續兩日做完展覽活動,真係忙到精神同埋體力都好攰!今日終於都完咗,可以喺附近搵吓邊度有好嘢食啦!見到有人喺OpenRice推介左呢一間,非常吸引,即刻就衝左過去試吓👍🏻👍🏻叫咗好多款唔同嘅菜式,因為呢度嘅食物都性價比好高,好平,所以想試吓唔同嘅味道!不過坦白講,叫咗返屋企之後,都分唔到邊一份食物打邊一份食物🤣整體來講食物份量好粥,而且味道好好!鍾意食川菜嘅,一定會好鍾意呢個味道,而且呢度嘅肉類都好多唔同嘅選擇,有好多平時好少喺出面可以食到嘅部位,呢度都可以食到!

2021-10-28 14 瀏覽
今日係第一次去咗呢一間喺👍🏻之前朋友send咗相俾我睇,覺得呢間餐廳好有特色!同埋望到都唔係好貴,所以就過嚟試吓❤️❤️餐廳地點好方便,喺西洋菜南街附近行入去就會見到,而且餐廳環境裝修都好有特色,絕對唔似一般嘅外賣店!仲要非常企理乾淨,而且呢度嘅店員服務都好好,估唔到外賣店嘅服務員都會介紹吓呢度嘅菜式,感覺好用心!我叫咗一份金錢肚,呢個金錢肚分量十足,而且好香嘅川菜嘅辣味,係我好鍾意嘅味道!而且呢個金錢肚咬入口嘅時候依然好Juice好正!下次都要試吓唔同嘅菜式先得!

今日係第一次去咗呢一間喺👍🏻
之前朋友send咗相俾我睇,覺得呢間餐廳好有特色!
同埋望到都唔係好貴,所以就過嚟試吓❤️❤️

2021-10-26 16 瀏覽
今日中午真係諗唔到食乜,想轉下唔食茶餐廳,同事建議佢叫外賣叫幾餸再加幾個白飯。叫左個四喜烤麩 ,辣鹵金錢肚 ,脫骨香豬肘,加幾個白飯。一定要講吓,點解呢因為平時其實中午都食唔到好多嘢,但係今日超開胃,我一個人食咗好大兜白飯,同埋佢啲餸真係辣得嚟好吊胃,嗰個四喜烤麩,爽爽地,又甜又酸,超級好食。同埋份量一啲都唔少,嗰個金錢肚,好好咬口,唔好話送飯一流,做下酒菜都非常之吸引! 下次可以買返屋企做宵夜✌️✌️😍😍😆同事都覺得好吸引,因為佢呢間真係太多選擇,幾個人嗌幾個餸加幾個飯都好抵食。

2021-10-26 28 瀏覽
返咗咁多日工終於都放假啦哈哈,可以落去樓下搵吓有啲乜嘢食,因為之前有個朋友一直同我分享話我附近有一間好好食嘅東坡肉今日終於有機會去試吓。因為其實有得食東坡肉嘅地方真係唔多,而我係非常鍾意食,因為以前婆婆成日整。 咁今日就嚟到附近嘅人間旺角嘅珍一料理,叫咗一個東坡肉,喺呢度嘅王牌料理,但係我一個人叫咗一個東坡肉加一個白飯😭 顯得我好大食,haha !! 首先講吓呢個東坡肉先,之前食過出面的東坡肉硬崩崩,呢一間做得好好食,入口開始有啲溶,肥瘦剛剛好,好入味,送白飯超級一流! 下次有機會再試下佢其他唔同嘅川菜料理,因為佢真係有好多消息都好吸引! 😍😍
2021-10-25 30 瀏覽
前排喺旺角行街,見到過買滷水嘅地方,睇落都好似好吸引,諗住加料買啲餸返屋企,買下買下就買咗五六盒😛,佢哋除咗滷水野之外,仲有少少熱食嘅選擇今次就買咗自選三拼(萵筍絲,金錢肚同豬耳),金錢肚同豬耳都好爽,而且好入味,小編都好鍾意食辣,所以呢個辣到都可以接受嘅🤗另外,仲叫咗回鍋肉同埋口水熏蹄,兩個都係辣嘅🤣,份量亦都好多,最終呢兩個餸都食唔曬,不過,都可以留返下次自己煮麵食嗰時加啲餸落去,一樣咁好味😆,另外口水汁落少少都已經好辣😈,唔食辣嘅朋友就要注意啦😉除咗辣之外,佢哋店舖都會有啲唔辣嘅,另外都有叫到烤麩,蕃茄牛腩,味道都唔錯,牛腩都炆得好淋👍🏻整體來講,味道都唔錯,價錢都好實惠,鍾意食辣嘅朋友仔都可以試吓😉

2021-10-24 15 瀏覽
我媽咪有時諗唔到煮咩好🤔🤔咁啱返屋企行過見到間外賣小店,比佢地既食物吸引到🤩🤩除左小食之外,仲有d小菜,加餸一流😆😆椒麻手撕雞(半隻)手撕雞已經起左骨,雞肉都好嫩滑😊😊配埋佢去既椒麻汁超惹味🤤🤤川麻三併(2份)爽脆豬耳絲、辣伴牛柏葉、泡椒鳳爪同藕片🥰🥰豬耳絲同牛柏葉都麻麻辣辣咁😆而且爽口得黎又有咬口,真係越食越上癮🤪🤪泡椒鳳爪醃得好入味,酸酸辣辣仲帶點麻,好開胃🤤🤤藕片好爽脆,佢地每款小食都唔錯,值得一試😍😍奇味豬手比個名吸引到,好好奇奇味係點🤣🤣個醬汁甜甜地撈飯食一流👍🏻👍🏻豬手好肥美,充滿膠原蛋白🤩🤩又煮得勁腍又入味,十分推介😋😋😋鎮江排骨店員表示係秋冬新品,味道唔錯😚所以就試下,醬汁酸酸甜甜咁😚😚好開胃,而且排骨炆得好腍又入味😋😋果然冇介紹錯😎😎

椒麻手撕雞(半隻)

川麻三併(2份)
爽脆豬耳絲、辣伴牛柏葉、泡椒鳳爪同藕片🥰🥰
泡椒鳳爪醃得好入味,酸酸辣辣仲帶點麻,好開胃🤤🤤
藕片好爽脆,佢地每款小食都唔錯,值得一試😍😍

2021-10-23
2021-10-22 131 瀏覽
📍 珍一料理 最近經過旺角發現一間港式外賣小店😜佢哋主要係賣涼拌/辣的食物😋 另外仲有一人套餐選擇!不過今次小編淨係揀咗幾款餸帶返屋企食~-紅燒豬手 $55一盒大約有七至八舊左右 聞落去好香 咬落去都好彈牙🤩雖然食落去肉唔多 但係都食咗鹹鹹甜甜 送飯一流 仲有好豐富嘅骨膠原添😛不過如果份量多啲就更加好 因為佢而家每舊都細細舊 唔係好夠share 食😢鎮江排骨 $60一打開個盒就聞到好香酸酸甜甜嘅味🤩啲汁好似薑醋😍 啲排骨細細舊 都有十幾舊而且啲肉唔會好肥🥰 食落酸酸甜甜好開胃😛豬爽肉 $35未食過豬爽肉 所以就揀咗一個涼拌豬爽肉嚟試吓😬食落去辣辣地 佢仲有花生、芝麻做配料😜口感都幾豐富 但係豬爽肉有啲位 肥肥地 減肥嘅人就未必啱😬-大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎綜合食評📝外觀:★ ★ ★ ★ ☆回頭率:★ ★ ★ ★ ☆抵食指數:★ ★ ★ . 5✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
📍 珍一料理
最近經過旺角發現一間港式外賣小店😜
佢哋主要係賣涼拌/辣的食物😋 另外仲有一人套餐選擇!
不過今次小編淨係揀咗幾款餸帶返屋企食~
紅燒豬手 $55

啲汁好似薑醋😍 啲排骨細細舊 都有十幾舊
而且啲肉唔會好肥🥰 食落酸酸甜甜好開胃😛

豬爽肉 $35
未食過豬爽肉 所以就揀咗一個涼拌豬爽肉嚟試吓😬
食落去辣辣地 佢仲有花生、芝麻做配料😜
口感都幾豐富 但係豬爽肉有啲位 肥肥地 減肥嘅人就未必啱😬

抵食指數:★ ★ ★ . 5
紅燒豬手
秘滷豬爽肉
2021-10-21 11 瀏覽
呢排天氣開始轉涼,係時候要食辣野暖下胃🔥收工後行過旺角,見到新開左間外賣小食,主力做涼拌麻辣川菜。款式就咁睇都有廿款😻➡️蕃茄牛腩 🍅 🤤送飯一流,紅蘿蔔炆得剛剛好➡️鎮江排骨 🦴 酸酸甜甜,排骨肥瘦適中➡️涼拌麵辣度由小至辣,食完辣野再食麵透心涼➡️豬肘/金錢肚/牛柏葉/烤麩/豆干/秋葵唔會油膩,每一樣份量唔多,啱晒我哋每樣都想試嘅人➡️羅漢果菊花茶自家製,清熱正呀喜歡川菜嘅你,一定要黎試下呀!
➡️蕃茄牛腩 🍅 🤤
送飯一流,紅蘿蔔炆得剛剛好
➡️鎮江排骨 🦴
酸酸甜甜,排骨肥瘦適中
➡️涼拌麵
辣度由小至辣,食完辣野再食麵透心涼
➡️豬肘/金錢肚/牛柏葉/烤麩/豆干/秋葵
唔會油膩,每一樣份量唔多,啱晒我哋每樣都想試嘅人
➡️羅漢果菊花茶
自家製,清熱正呀
喜歡川菜嘅你,一定要黎試下呀!
旺角川菜外賣,加餸好選擇😊川菜旺角川菜外賣,加餸好選擇菜通常都會諗起食麻辣內臟,其實仲有好多涼拌小菜。素食既我點左三拼,有藕片,萵筍絲,四喜烤麩。得藕片係麻辣的,其他兩樣係唔辣,小朋友都啱食。藕片麻得來有清甜脆口,萵筍絲爽脆,烤麩鬆軟入味。另外老公點左東坡肉及夫妻肺片,東坡肉好淋好入味,餸飯一流,一入口層層肥肉溶化係口。夫妻肺片超麻但唔係好辣,一樣好淋好送飯。全部食物我地都係叫例牌份量,一份蔬菜類的例牌約100g,肉類約200g,兩個人食例牌份量剛剛好。
旺角川菜外賣,加餸好選擇😊

2021-10-08 213 瀏覽
珍一料理 (旺角)喺旺角新開嘅一間外賣食店,有唔少麻辣涼拌料理,有素有肉,仲可以自選雙拼/三拼都可以。 見到仲有一人套餐同午市套餐等等。款式都算豐富。🌟東坡肉🥓 $55店員會將東坡肉同白飯分開,唔會整到啲飯淋晒。大約有十舊左右,份量都算幾多。肉係肥瘦間隔住,啲肉食落好軟,唔會鞋。味道都唔錯。。🌟三拼類 $50香麻牛蹄筋、辣鹵金錢肚、萵筍絲我唔係幾食得辣,但呢幾款既辣度都可以接受。少少辣又有啲麻,係幾開胃。香麻牛蹄筋比想像中爽口好食。辣鹵金錢肚就整得好淋。萵筍絲都係爽口既。三款味道都唔錯。。🌟原味雞飯 🐓$45雞肉好入味,唔會煮得過熟同鞋。呢款係唔辣既,仲有啲枝竹同花生可以增加味道。。份量正常價錢都唔貴。。🌟涼拌麵 🍜$26涼拌麵既辣好似係呢幾款入面最辣,而且都有啲麻,係越食越辣,越食會越想食。不過麵有少少淋,個麵再硬少少會仲好食。。🌟葡萄烏龍茶🫖 $15有淡淡既葡萄味,冇甜味,仲有少少茶既甘味,茶味好香。。人均:$50-$100旺角豉油街36-42號榮高樓地下3號舖#foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #
珍一料理 (旺角)

🌟東坡肉🥓 $55

🌟三拼類 $50
香麻牛蹄筋、辣鹵金錢肚、萵筍絲

🌟原味雞飯 🐓$45
。份量正常價錢都唔貴。

🌟涼拌麵 🍜$26

🌟葡萄烏龍茶🫖 $15
有淡淡既葡萄味,冇甜味,仲有少少茶既甘味,茶味好香。

人均:$50-$100
旺角豉油街36-42號榮高樓地下3號舖
#foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #食 #食べスタグラム #食好西 #topcitybiteshk #topcitybites #hkfood #hkeat #hkig #旺角 #旺角美食 #四川菜 #涼拌 #麻辣
2021-10-06
疫情開始時,就開始陸續有唔少嘅外賣店出現。而呢一種嘅涼拌外賣店又真係比較少見。每逢星期日我都會買少少外賣加餸,同屋企人返屋企食。我見呢間珍一料理,有三四個人圍住,我都湊下熱鬧睇吓價錢同埋啲款式,價錢低至20幾蚊都有得食,仲有我爸爸最鍾意食嘅熏魚😯咁我就每樣揀咗少少,而且佢哋嘅包裝都幾實淨,有諗過留返個盒添😅乾淨企理,而且買咗三四款都只係一百幾蚊好抵食。拎到返屋企,屋企人都好期待,因為其實好少地方有得食熏魚,而且價錢都係$65/例牌,份量好多喎。燻魚 $65(例牌)醬汁咸甜度剛剛好,魚質夠實淨,唔會覺得太淋太硬,出面食過有啲燻魚真係超級硬,硬都係咬唔開。呢個以呢個價錢來講真係算唔錯,平時要去到一啲上海餐廳館先食到㗎嘛👍推薦~三拼類:香麻牛蹄筋/辣滷金錢肚/秋葵 $50(例牌)好爽口牛蹄筋,個辣度算啱啱好,我唔算食得好辣都食到。金錢肚亦好入味,食材都覺得非常爽口乾淨新鮮。麻醬配秋葵都正常。$50咁樣食咗三款嘢,算係性價比好高啦✅椒麻雞飯 $45雞都算好抵食,味道正常,多肉,如果$45來講有咁多件雞真係算抵。加咗$15 要支茶。
疫情開始時,
就開始陸續有唔少嘅外賣店出現。
而呢一種嘅涼拌外賣店又真係比較少見。

每逢星期日我都會買少少外賣加餸,
同屋企人返屋企食。
我見呢間珍一料理,有三四個人圍住,
我都湊下熱鬧睇吓價錢同埋啲款式,
價錢低至20幾蚊都有得食,
仲有我爸爸最鍾意食嘅熏魚😯

咁我就每樣揀咗少少,
而且佢哋嘅包裝都幾實淨,
有諗過留返個盒添😅
乾淨企理,
而且買咗三四款都只係一百幾蚊好抵食。
拎到返屋企,屋企人都好期待,
因為其實好少地方有得食熏魚,
而且價錢都係$65/例牌,份量好多喎。

燻魚 $65(例牌)
醬汁咸甜度剛剛好,魚質夠實淨,
唔會覺得太淋太硬,
出面食過有啲燻魚真係超級硬,硬都係咬唔開。
呢個以呢個價錢來講真係算唔錯,
平時要去到一啲上海餐廳館先食到㗎嘛👍
推薦~

三拼類:香麻牛蹄筋/辣滷金錢肚/秋葵 $50(例牌)
好爽口牛蹄筋,個辣度算啱啱好,
我唔算食得好辣都食到。
金錢肚亦好入味,
食材都覺得非常爽口乾淨新鮮。
麻醬配秋葵都正常。
$50咁樣食咗三款嘢,算係性價比好高啦✅

椒麻雞飯 $45
雞都算好抵食,味道正常,多肉,
如果$45來講有咁多件雞真係算抵。
加咗$15 要支茶。

• 燻魚
1K
2021-09-26 45 瀏覽
珍一料理川式料理外賣鋪, 之前去過佐敦鋪加料takeaway 嘅東坡肉幾impressive. 最近新開分店愈來愈多, 見旺角都有就買左盒外賣做lunch.夫妻肺片 $50一盒份量唔少, 有豬耳、牛肚、牛舌等, 🌶微辣爽口, 都幾惹味. 買黎做lunch 都剩太多. 雖然夫妻肺片都唔差, 不過都係上次東坡肉比較出色另外加購嘅羅漢果菊花茶都唔錯, 幾好飲又唔會太甜. 羅漢果同菊花感覺無咁熱器. 麻醬秋葵 $25正正常常, 間唔時都會煮, 加wasabi 食好似好食過麻醬.
珍一料理

夫妻肺片 $50

麻醬秋葵 $25

2021-09-22 14 瀏覽
一到夏天,天氣好熱,成個人無曬胃口,只想食啲酸酸辣辣啲涼拌嘢。咁啱係旺角行街,經過珍一料理,聞到陣麻辣香味,即刻流曬口水。於是決定外賣涼拌返屋企食。餐廳衛生唔錯,睇落乾淨整齊,所有涼拌菜鹵水放係玻璃櫃,又清楚又衛生,啲菜品明碼標價。王牌料理夫妻肺片$55 裡面有豬耳、牛肉、牛肚等,小辣。唔食得辣嘅個小辣都接受到,辣油好香口,唔單辣仲有麻,麻辣味越食越上癮。豬耳牛肚夠爽,牛肉好厚實,滷過水跟住撈埋啲麻辣醬汁,夠曬味又開胃。四喜烤麩$28,烤麩好似舊豆⺊啲嘢,吸曬五香滷水,夠重味。木耳好爽脆椒麻雞半隻 手撕雞都雞新鮮,雞肉好滑,沾滿椒麻醬,食多兩啖,成條俐同嘴唇麻到陣下陣下。正!涼拌麵好清新,青瓜絲好足料,夾埋酸酸辣辣嘅醬汁,食落好清新又開胃。
2021-09-20 119 瀏覽
🌸旺角外賣川菜🌸珍一料理🌶今天晚上到旺角逛街❗️嗜辣的我知道旺角有間專門提供麻辣川菜的外賣店-「珍一料理」,外賣店主打麻辣川菜❗️於是今天決定去試試這間外賣店的麻川菜❗️小店只提供外賣❗️而小店服務員的工作態度也十分友善健談,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗️能夠向客人詳盡地介紹餐點❗️我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟椒麻雞飯 $45椒麻雞配有花生麻辣腐竹,雞肉鮮嫩,而且相當入味,麻辣腐竹軟淋,花生香脆,同樣是相當入味,配料與飯是分隔放置,而餐盒為可重用環物料❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕️⭕️❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️2️⃣🌟三拼類(泡椒鳳爪、辣鹵金錢肚、爽脆豬耳絲) $55三拼小食每款食物也相當入味,帶麻辣滋味,泡椒鳳爪質地軟淋,辣鹵金錢肚及豬耳絲也非常庭爽口彈牙❗️美味指數:⭕⭕⭕️⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️3️⃣🌟奇味豬手 $55奇味豬手為紅燒豬手,味道略帶香甜,類似東坡肉的味道,豬手肥美,有爽口的豬皮及鮮嫩肉質,軟骨香脆,豬手質地軟淋,忟得相當入味,帶豐富骨膠原❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️4️⃣🌟桂花烏龍 跟餐+ $15桂花烏龍採用冷泡方式沖泡而成
🌸旺角外賣川菜🌸珍一料理🌶

2️⃣🌟三拼類(泡椒鳳爪、辣鹵金錢肚、爽脆豬耳絲) $55
美味指數:⭕⭕⭕️⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕️⭕️⭕️❌
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
三拼類(泡椒鳳爪、辣鹵金錢肚、爽脆豬耳絲)

3️⃣🌟奇味豬手 $55
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌

4️⃣🌟桂花烏龍 跟餐+ $15
桂花烏龍採用冷泡方式沖泡而成,帶清新桂花香,而烏龍茶味道亦相當香濃,配搭相當清新怡人,而且可以再一次沖泡,相當划算❗️
美味指數:⭕⭕⭕️⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕️⭕️⭕️❌
桂花烏龍

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此小店價錢親民,而且食物質素不俗❗️屬於旺角一帶嗜辣麻川菜之選❗️
2021-09-17
10 分鐘 (外賣自取)
椒麻雞飯
三拼類(泡椒鳳爪、辣鹵金錢肚、爽脆豬耳絲)
桂花烏龍
晚膳時段與同事閒逛搵食, 無意中發現到這間位於旺角鬧市鼓油街的珍一料理 - 涼拌川菜的外賣專門店見到放滿一盆盆的各式各樣的涼拌川菜, 非常吸引!我選了半隻椒麻手撕雞、三拼(脫骨豬肘、牛腱、爽脆豬耳絲)、涼拌麵配海帶、藕片這個椒麻手撕雞份量很足,半隻份量差不多夠兩個人食,配上他們自家製椒麻汁拌勻,肉質柔嫩,輕易骨肉分離,清香味十足,口感非常好,可冷食也可熱食,麻香味足,也不油膩。涼拌三拼: 豬肘、牛腱、爽脆可口;豬耳絲也有多的軟骨,又柔韌又脆,一陣又一陣的麻辣、鲜香,吃起來十分過癮,越嚼越香! 個人認為特別適合做下酒菜。涼拌麵中規中矩,海帶、藕片也很涮嘴。

見到放滿一盆盆的各式各樣的涼拌川菜, 非常吸引!

涼拌麵中規中矩,海帶、藕片也很涮嘴。

2021-09-08
  • 涼拌三拼