2017-01-18 5182 瀏覽
幫家人辦年貨,受皇上吩附要買三盒給親友。排了半小時,分貨大嬸見我香港人只可買兩盒(一大一小),控制人龍的叫我排多轉,眼見其他強國及日本客各人皆一次買了四盒(四大四小)。算,再排過!排到櫃面,我要兩盒,個大姑拎俾我之時,再掃視我手上之兩盒!話妳已買過,唔可以再買!我即時火起問點解前面兩個人妳又比佢哋買八盒,果邊又可以買六盒。仲要一次過,我排足兩次妳話唔得!個大姑話我眼光,但果兩個人仲未離開店鋪,其他人都望住。大姑話夾硬話佢哋買其他,明明就係四味曲奇,我話點解佢得!個大姑話:「總之佢得,妳唔得!眼咁緊,係唔賣俾妳!」我實在心火極盛!只怪我不是這家低俗店的強國客人!

我實在心火極盛!只怪我不是這家低俗店的強國客人!

35 分鐘 (堂食)
2016-12-24 4523 瀏覽
我婆婆今日去買餅,打算買來送人, 排咗個幾鐘先到佢。去到間舖被佢迫着一定要跟package買, 仲要畀人大聲喝來喝去,粗聲粗氣,毫無服務態度可言。我婆婆前面有個11歲左右嘅女仔去買,點知個店員居然唔賣畀佢,仲要大聲夾惡。我婆婆睇唔過眼,好聲好氣叫佢細聲啲,點知佢居然鬧返我阿婆轉頭,話佢下次唔會再賣餅畀我阿婆。因為店舖限定每人只可買一個package,所以我阿婆又再排多個鐘去買。去到佢居然唔賣畀我阿婆, 仲話以後都唔再賣畀佢。 有冇搞錯,太過分了。香港宜家居然仲有啲咁差嘅服務態度,簡直令人髮指。我阿婆七十幾歲,排咗個幾鐘買,買唔到都算啦,仲要受一肚氣。除咗店員冇質素,服務態度極低劣之外,連一個人最基本嘅道德都冇埋,唔識得尊重老人小孩。一間冇道德倫理可言,重利輕義嘅店舖,我睇唔出有咩原因我會再去幫襯。
2016-12-21 3188 瀏覽
嬲到爆炸啊😡😡😡香港人買一盒就唔比再買,仲要解釋都冇句,要人白排隊成粒鐘,重點係店員態度極之不可一世。老老實實,我冇欠你,唔洗咁巴之閉,依加你咁對人,遲早你都會受返相同既待遇。我相信呢個世界係會有報應的😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
嬲到爆炸啊😡😡😡
2016-10-03 4136 瀏覽
之前就見識過佢地的態度,今日呀媽話想食才去尖沙咀幫襯唔多人排隊,排2-3人牆上啲相上,貼住4mix sold out,2mix就無貼。排到去想買2盒2mix. 個呀姐話無,就做手勢叫我走,我問咁有咩,呀姐話:咪有4mix囉。咁要盒4mix,成罐餅飛上枱撞到我手指,比$140,找錢$10用飛的,再趕我走。以後都不會再買,就算幾好食都唔會再受啲無謂氣
之前就見識過佢地的態度,今日呀媽話想食才去尖沙咀幫襯
唔多人排隊,排2-3人
以後都不會再買,就算幾好食都唔會再受啲無謂氣

2016-09-16 3758 瀏覽
台灣朋友過來香港,想買來一試。想想香港難得有本土出產又受讚賞的手信,於是義不容辭,到上環店排隊也要幫襯。暫不題味道,但始終被宣傳為香港必買手信,待客態度,真是不知所謂。三個"阿巴生" / "阿朱媽",凶神惡煞,呼呼喝喝,韓國客人想買的賣光,人家聽不懂你咆哮甚麼,店員就黑口黑面,即刻轉去後面客人,連香港人問多兩句到唔啾唔采,賣光的貨品鍾意就貼上買完,唔鍾意就喝句賣晒,影晌香港形像。唔係淨係好味就不可一世,好味的大有店在,可能所欠就係打手宣傳。都想香港俾人有個好印像,生意先會長做長有。改善下啦!
2016-05-29 4464 瀏覽
Will never go back to buy from them. Cookies are just so-so, not so fantastic. Staff are rude, even saw one just snatched the money from the hand of a PRC lady. Once we all stopped buying from them, only will they learned to be courteous, by then it'll be too late. Anyway, now their business also so-so coz they need a staff stand at level 1 to guide customers up. Heard previously, the queue snaked to the MTR entrance, but not anymore!
2016-03-15 4701 瀏覽
Vi仲記得幾年前係無咩人買jenny bakery, 果時唔洗排隊就買到, 但近幾年因為旅遊書介紹過之後, 就有大量旅客黎買, 而家仲要一人限買幾多罐, 所以話傳媒既威力有幾大~ 自從要排之後Vi就無再食過了, 今次巧合地有朋友送左一罐比Vi~曲奇依然係有4款, 分別係牛油+咖啡鬆化曲奇, 提子味同牛油餅乾~先講下牛油+咖啡鬆化曲奇, 呢2款係Vi最中意食既味道, 因為中意佢個餅夠鬆化, 而且牛油味同咖啡味好濃郁, 但今次食比之前食過既已經差左, 牛油味淡左, 而口感亦無以前咁鬆化~而提子味同牛油餅乾就比較普通,提子味餅乾裡面有提子乾, 味道係唔錯既, 但牛油餅乾就無咩味, 同埋好實~整體Vi覺得已經唔再係以前食過既味道, 唔通出左名真係會keep唔到水準, 如果要排隊既Vi唔會再買了=v=
2016-03-13
2016-02-11 3848 瀏覽
無買2年,咁啱有朋友話去買,所以搭朋友買2罐大size , 點知一收到,點解細咗咁多,而且只准買1大1細,共$200蚊,(仲俾朋友怨,俾職員鬧到一肚氣!)雖然味道冇變,好香牛油味,4種味包括有,咖啡味,原味,燕麥味,另外圓形都係牛油味,以前細size 都有2層,現在得1層,好失望,現在大size 變了,2層高同之前買開的細size 一樣!(上圖右邊罐),而最上白色大罐無再出!而且最突出是,售貨員依然經常鬧客,好似她説:(你昨天買過,今日不准買!),態度依然無變!但以前2014年,我去買時,附近的店鋪,會有呢隻曲奇賣,而且我見有個人無排隊行埋個職員到,個職員俾籌佢,咁其實附近的店鋪,日日買又得,客人日日買就唔得???真其怪???
以前細size 都有2層,現在得1層

2016-02-04
90 分鐘 (外賣自取)
  • 杏仁片
  • 8 mix
  • 4mix
2016-01-25 2352 瀏覽
今日吖媽特別吩咐落,經過珍妮就買D曲奇返去。超多人排隊,睇到條隊,我都想喊啦。隊雖然長,但速度都好快,排左成16分鐘,就到我。於是就按照吖媽分咐照單執貨。屋企人都中意食哩度嘅曲奇,次次都要買幾盒返去。4MIX牛油系列:有牛油花,咖啡花,脆牛油,提子燕麥,香味撲鼻,兩種味軟D,兩種硬D,吖媽就中意食軟D嘅,細妹就仲意硬D,青菜蘿蔔,各有所愛啦。軟D有種入口即溶嘅感覺,小熊曲奇有拒自己噶風味特色,味道好,完全唔同于其他曲奇嘅風味。8mix果仁系列:榛子夏威夷果、香脆果仁、核桃、腰果、杏仁罌粟子、咖啡杏仁、開心果及朱古力果仁,哩款就D果仁曲奇,果仁曲奇口感好好,我就最中意食腰果同夏威夷果哩兩隻味嘅曲奇,次次一買返去就好快將拒清容落肚啦!哈哈!!!唔中意甘多味一盒噶,可以買小盒噶,中意食朱古力果仁味嘅,就一定要試下啦,不過錯我中意食朱古力,覺得太甜啦。有單獨味嘅。其實拒D鳳梨酥都唔錯嘎,不過今次兩隻手有限,所以無買到。仲有D曲奇好酥脆,囉果要小心D,好容易碎嘎。
2016-01-09
16 分鐘 (外賣自取)
$165 (其他)
  • 牛油奇曲
2016-01-10 2079 瀏覽
近段時間太忙喇,成日都無時間出去出邊吃野、行街,所以睇完戲之後就去咗珍妮曲奇。吃完朋友推薦的牛軋糖之後,覺得味道的確系唔錯下,牛軋糖外表包裝唔會話好靚,但係入邊嘅牛軋糖很好食,糖嘅軟硬程度岩岩好,味道很濃。還有買了一盒鳳梨酥,家人一起食嘅,鳳梨酥都是很酥脆的,一盒子都很多個,鳳梨酥的味道很正宗,口感很好,包裝很可愛。最後為細佬帶咗一盒杏仁片,因為佢同我都好鐘意杏仁,杏仁味好濃鬱,入邊雖然一片片,但係唔會好碎,不過食嘅時候好脆,杏仁味入嘴好香,一盒都唔夠我地幾個人分。排隊真係好鬼多人,排咗好耐,價錢都算貴,不過味道非常好。
排隊真係好鬼多人,排咗好耐,價錢都算貴,不過味道非常好。
2016-01-01
30 分鐘 (堂食)
$180 (其他)
2016-01-01 1943 瀏覽
最愛食的餅乾就是呢個了。去裡面買餅乾要先排隊拿號碼牌,我地最初不曉得,後來才明白。和家人一起來買小熊,人超多,排隊時間不短。不過,也很值得啦。小熊是唔最愛的一個,打開盒子,裡面非常濃濃的奶香曲奇味道就出來了。味道超級正。食一下,口感很棒,感覺舍里都是奶香味道。小熊量也不少。珍妮曲奇特別滑,這點很是喜歡。以前食過一些曲奇,食上一兩口便覺得很膩。牛油小花及咖啡小花是最美味的餅乾啦。吃起來香香的。打開盒子,牛油的香味就撲鼻而來,真的是美味。吃上一口,雖然覺得有點點油,但是都被香味抵擋了。不過,要說這家餐廳適應的態度真的太一般了。這一點真的要改善一些。
2015-08-06
5 分鐘 (堂食)
  • 牛油小花,咖啡小花
在去香港之前, 朋友介紹一定要來嘗試這個珍妮曲奇餅乾, 說是很有名口味很好.  當天抱者期待的心情到了尖沙咀的店舖, 沒想到此次購物經驗徹底的把我從天堂打入到地獄, 也讓我領略到香港的另一個特色...當天人不是很多, 不用在外面排隊, 可以入內, 但是一走進去就先聽到一個大媽在碎碎念, 語氣很差, 仔細一聽, 原來他在罵排隊的客人移動太慢, 又在嫌客人付款太慢, 我前面有位女士, 因為在掏零錢比較久, 那位銷售大媽竟然開罵並一直摧他嫌他, 同時間又在催促後面的客人趕快消費....整個購物的流程讓人覺的非常討厭, 不以客人為尊就算了, 但是已經到了不尊重跟辱罵的程度, 就讓人覺的哪怕餅乾好吃, 下次也一定不會再來...回去后試吃了餅乾, 口味不算差, 但也沒有那麼優, 牛油味道太重, 還不如我買的德成號蛋捲好, 今生打死再也不會去消費, 也不會建議朋友去的, 可惜這次沒有把他們的嘴臉給錄下來....

2015-10-30
5 分鐘 (外賣自取)
2015-10-06 3218 瀏覽
Jenny Bakery這餅店在近年名氣十分大,就連強國到來的遊客們也會買來送禮或自用。今天剛巧看到Jenny Bakery近在身旁,遂買來試試看吧。圓形罐裝的曲奇走青春可愛路線,用上啤啤熊作設計主題,可是配色有點古舊,不太看好。Jenny曲奇有兩款味道,分別是傳統牛油曲奇及咖啡味道,鋪滿兩層。可是這罐曲奇在Office一打開,還未來得及拍照便搶成這樣。曲奇就質感過份鬆軟,好聽一點叫入口即溶,可是換句說話便是「碰一碰便散開」。我想是由於較少化學物質而沒有香脆感,可是實在是太淋了。在味道方面,牛油曲奇的牛油味道頗香濃,可是有點被神化了的一樣;而咖啡的味道也濃郁及真實,整體不俗,但評價實在沒那麽高。
下午茶
2015-09-17 3119 瀏覽
這天在半島酒店買了月餅後本想去乘巴士回家,但途經美麗都竟看不見人龍,於是便步入大廈內至門口都沒人龍,只在店內排了不到2分鐘便能 買到真神奇 ,還能買到除4mix以外的口味真興奮,這次買了大牛油花曲奇及大8mix曲奇,回家即食味道一如以往入口鬆化香濃...讚
題外話/補充資料: 服務員態度很好, 我已購買過起碼6次, 沒一次有問題, 真不明為何這麼多食評說差!!!
2 分鐘 (外賣自取)
每當有朋友來香港旅遊, 他們總是叫我帶他們去買珍妮曲奇 ( Jenny Bakery )。但可能之前每次去都是下午, 晚上的時間, 所以都沒有特別有排隊的情況。但這次男友說離港前一定要買幾罐回國給同事跟家人, 所以我們一大清早去到尖沙咀珍妮曲奇的門口。以為在門口沒有人排隊, 但後來才知道原來他們的顧客已經在大廈的另一邊出口排起隊來了!! 雖說中國旅遊佔大多數, 還其他馬來西亞, 新加坡, 韓國等等的旅客也有在排隊。在必須買到的情況之下我們也排了起來。當天天氣有33度, 真的站著也流汗。還好的是說排隊的時間沒很久, 大概10 - 15分鐘就已經拿到牌子進店內購買了:-)他們好像一次會派發 90 個牌子讓排隊中的客人可以進店內購買的。而我們很好運拿了87號。記得有一次在上環店中購買時, 他們是說不論大小, 每人只限買2罐曲奇。而牛奶糖則是沒有購買數量限制。而不知道是什麼原因, 這次在尖沙咀店卻沒有限制一個人只有買2罐曲奇, 所以看到有在場人士一口氣買了6罐曲奇離開。而當天我們也買了3罐就離開了:-) 老實的說, 比起較早前帶朋友去尖沙咀店珍妮曲奇, 這一次他們的態度是有輕微的改善。雖仍然欠

老實的說, 比起較早前帶朋友去尖沙咀店珍妮曲奇, 這一次他們的態度是有輕微的改善。雖仍然欠缺笑容, 不停大聲催促客人快走上前台購買, 但則沒有大聲呼喝客人, 而且也慢慢的等待客人付款, 沒有微言。當然, 他們服務態度真的還有很大空間需要改進, 但比前一次到訪的經驗, 這一次有好一點點。
他們家每個月都有不一樣小熊造型作罐的外觀, 而6月的這個設計, 並不是我喜歡的小熊造型。
4口味的珍妮曲奇
這次買到的是4口味的大罐款。雖一大清早去排隊, 但6口味的更早給賣光了。如果喜歡牛油味很重的曲奇, 珍妮曲奇是不錯吃的。但如果沒有很愛牛油口味重的曲奇, 那就可能覺得他們家的曲奇會有點油膩了。老實說, 當下午茶小點心, 2 - 3片曲奇配一杯紅茶也是一個不錯的享受呢:-)

2015-06-20
15 分鐘 (外賣自取)
4口味的珍妮曲奇