2018-02-25 574 瀏覽
食全素的店在香港仍然不多,而且很多時候是打住素食名號的貴價西餐廳,這裡是難得充滿人情味的本地素食店。主打食物是豆品,亦有不同配搭的飯和麵,值得一提的是有三色飯(白米、紅米、黑米)和蕎麥湯麵可供選擇,絕對是健康之選入座後老闆推介了幾款食物,態度熱情友善!我們點了快餐(腸粉配豆漿)、三色米栥飯、香煎黃金豆腐、郊外油菜。簡單的腸粉配秘裝花生醬和豉油,立即生色不少,豆漿也很好喝豆味香濃也不怕太甜!三色米栥飯口感不錯。最值得推介的是香煎黃金豆腐,雖然$30只有兩件豆腐但物有所值,豆腐煎得很香但中間還是滑的,配特製的豉油加榨菜和胡椒粉,實在太好味了老闆很親切,不只熱情推介食物更會講解食法,而且很有禮貌!值得支持!

簡單的腸粉配秘裝花生醬和豉油,立即生色不少,豆漿也很好喝

腸粉
腸粉
香煎黃金豆腐
郊外油菜
2018-02-18 330 瀏覽
座位數目應該不足二十個的素食店,卻飯麵小吃豆漿豆花甜品也齊全呢。素餃子湯麵喜歡餃子內加入木增添爽脆感,麵條具嚼勁,配料還有生菜,甘筍絲及粟米粒,湯底是蔬果熬製而成的,沒味精,喝下感受到水果的香甜,不過,個人認為淨喝會較佳,這樣配著吃,好像有點怪怪的核桃豆漿這裡有很多味道選擇,豆漿非常熱燙,喝到核桃散發的香氣,極之欣賞,或許下回有機會的話,試試豆花的水準吧。

素餃子湯麵

核桃豆漿

2018-01-16 345 瀏覽
Honestly addicted now...great price, great people, great food and great business with great dessert, savory and sweet foods☺️☺️☺️ it is the place to go if you are in the area!! Highly recommend
Pork  chop  rice  with  soup  meal
  • 五色全素湯麵
  • 苦瓜排骨饭
  • 猪扒饭
2018-01-03 391 瀏覽
平時一向無肉不歡的我,甚少食素;加上之前試過另一間素食餐廳的質素不太好,所以對素食不感興趣,但昨天與女朋友嘗過珍心後,令我對素食食品改觀不少。鋪位細細,一進店內(大約七點左右),已差不多滿座,點了兩個素食餐(包飲品,有豆漿或檸檬汁供選擇):燒汁素鰻魚+紅米飯(可轉紅米飯,需另加8蚊):紅米飯口感不錯,配上醬油更佳,素鰻魚不是一般的炸麵粉。茹汁齋:無凍冰冰的感覺,好食,另可選蒸熱。腸粉:個人推薦,腸粉夠熱又滑,記得要多芝麻醬(甜醬辣醬可以唔要)。很快便會再次光觀,因見隔離枱食客的沙嗲素牛肉蕎麥麵很吸引!
茹汁齋:無凍冰冰的感覺,好食,另可選蒸熱。

很快便會再次光觀,因見隔離枱食客的沙嗲素牛肉蕎麥麵很吸引!
2018-01-02
慶祝紀念
紀念日
2018-01-02 334 瀏覽
去到旺角,睇吓想食一啲比較清淡的食物。行行吓,搵到一間素食、以及買豆腐花、豆漿的店。一發現入邊的食物比較特別,一般餐廳都比較少有。平時食太多肉,偶然食一食素,其實對腸胃非常有幫助。分別叫咗兩碟,一係燒汁素鰻魚飯(套餐價$53)。這個燒汁比較濃烈,但是味道不是太適合我。女朋友就覺得味道不錯,可能因人而異。但是素肉非常好吃,汁非常鮮味。生菜的份量,比一般餐廳要多一點啲。紅豆豆漿(+8),豆漿幾好飲,不過豆味不是太濃,紅豆也不是太甜,不清楚是不是餐廳故意把甜量降低。沙嗲素牛肉飯(套餐價, $53 ,跟一杯豆漿。),這間餐廳調製的沙嗲汁,對我來說太過濃烈,而且味道有點怪。同樣素牛肉非常好味、多汁。以上價錢,整體來說,我覺得不是太差,可是也沒有太大驚喜。

燒汁素鰻魚飯

紅豆豆漿

沙嗲素牛肉飯
原味豆漿

以上價錢,整體來說,我覺得不是太差,可是也沒有太大驚喜。
原味豆漿
2017-10-24 814 瀏覽
旺角的素食店我吃過幾間,例如膳德福、素食一家等等,由於與朋友約在朗豪坊,於是提議試下砵蘭街的珍心素食豆漿豆腐花專門店。假日的旺角真的不能去,人多車多到一個點,想即刻逃離。而珍心的鋪, 也是貫徹這個特色,坐位迫到一個無法轉身的地步,縮著膊坐也要與旁邊的人手臂貼手臂。老實說,碟頭飯味道是不錯的,猴頭菇好惹味,唯獨在薯仔蕃茄粟米湯加海帶, 味道有點奇怪。此店主打豆品食物, 但他的豆漿喝起來又沒甚麼特別。

老實說,碟頭飯味道是不錯的,猴頭菇好惹味,

唯獨在薯仔蕃茄粟米湯加海帶, 味道有點奇怪。

此店主打豆品食物, 但他的豆漿喝起來又沒甚麼特別。
2017-10-16
2017-10-19 595 瀏覽
其實成日都出街食食食食食,樣樣都多油多鹽又少菜,個腸胃都真係好攰。加上一個年輕貌美的少女,一定要keep 住副好身材🏃🏻‍♀️So⋯⋯Today is GREEN DAY❗️❗️❗️To be honest,旺角區雖然多好野食,但是岩我口味的來來去去都係個兩間🤦🏻‍♀️你知啦,人人都有種習慣性,每間喜歡的餐廳,來來去去又只會點某幾種菜式,其實⋯其實真係有啲悶嫁🙈本來今次都係悶悶地食返三樓的個間素食,點知行行下,俾我係同一條街上發現有間住家感覺的素菜小店,就拿拿聲入去試下先 ( 心聲:明明係見到店名有豆腐花👉🏻👈🏻自己想食埋個甜品啫👀 )小店主打所有食品自家手作,無色素及化學添加💯之前係某素食名店食過猴頭菇素扒,一直都念念不忘,見到小店有猴頭茹飯,一定要試啦❤️係店員姐姐的游說下,我地每人加左$10,轉左紅米飯🍚先講講要加錢的飯先- 大家一睇個樣都知,小店係行中式碟頭飯模式,飯➡️餸➡️漿汁。因此,啲飯吸收晒啲漿汁,其實食咪米都不太大分別,而且配汁食,都係白飯好味啲👉🏻👈🏻下次可以食返白飯🍚🍚🍚猴頭菇外型不變,只係簡簡單單切開,然後炆煮。再配上必定係自家制的蕃茄汁,簡單卻美味,就好像媽咪煮的飯菜👩🏻‍🍳

小店主打所有食品自家手作,無色素及化學添加💯

係店員姐姐的游說下,我地每人加左$10,轉左紅米飯🍚
題外話:猴頭菇好受歡迎,我一下單,某外一桌的情侶想點也沒有了👅

男朋友係一個大悶蛋,無論真肉定假肉,鰻魚係首選🤦🏻‍♀️
里個鰻魚應該是用豆乾制成,質地同口感都很神似👍🏻店員姐姐重送左啲原味豆花俾我地拌飯😝
跟餐可以叫豆漿或者檸檬汁系列🍋
姐姐又推介daily special - 薏米檸檬水👍🏻清熱解暑🔥

友人話:兩個人👫👫兩碟飯🥘🥘好像好可憐噢,叫多個小食先⋯
甜酸齋- 老老實實,我非常小食,原因係多數的店家都做得太酸。但是里到的酸齋,甜酸比例處理得好好,我都忍唔住食左兩三件😊😊

兩個人埋單$150,旺角區的晚餐,已經很便宜了❗️
2017-10-03
  • 猴頭菇飯
2017-08-01 924 瀏覽
去新畫室上課後,路過這間素食店,便順路一試,店內座位不多,我一人容易找位。看看餐牌,有飯、麵、糖水、小食……當然是全素啦!選了沙嗲素牛肉湯麵,麵也有選擇,菠菜麵是最受歡迎的,我也選了!一大碗的、颜色十分吸引……橙、黄、綠、黑、加上白色湯底,红蘿蔔絲軟硬剛剛好,鲜甜,粟米香甜,用本地醬油調味的海帶絲爽脆好味,至於主角的素牛肉,少許沙嗲味,有微辣,質感軟,湯底是豆漿加素湯,滑、香、有豆味,整體上是一碗正湯麵,連湯也可喝完。餐飲是檸檬水,鮮搾有果肉,室温,飲下好舒服。下次一定要試店內出名的豆腐,是從廠房直接取貨,特別新……鮮……!
看看餐牌,有飯、麵、糖水、小食……當然是全素啦!

沙嗲素牛肉湯菠菜麵

沙嗲素牛肉

餐飲是檸檬水,鮮搾有果肉,室温,飲下好舒服。
鲜搀檸檬水
沙嗲素牛肉湯菠菜麵
鲜搀檸檬水
2017-05-09 868 瀏覽
試咗五色素麵和鰻魚飯,麵可選我喜愛的菠菜麵,饅魚口感勁似真饅魚,值得一試。內有鮮檸檬汁,鮮苦瓜檸檬汁和鮮蕃茄檸檬汁,我選了檸檬汁和苦瓜汁,因為冇落糖,我麻麻地,應該好適合健康人之選。環境雖不大,但座位間不會很迫,店員有禮,不錯的小店。
環境雖不大,但座位間不會很迫,店員有禮,不錯的小店。
2017-05-09
  • 饅魚飯
  • 五色全素湯麵
2017-04-03 920 瀏覽
在旺角要找一間素食店其實都幾困難、這間店舖以豆製品作主打、吃了很多年、素梅菜排骨飯、是我常常吃的、青青地幾好味。今日不想吃飯、要吃些素小食、叫了一個面醬豆卜、素豬扒、薑汁豆漿。首先面醬豆卜、我吃了好多次、但次次味道都會不同、有時比較淡、但今次就比較濃、豆卜有咬囗其實豆卜係「靚野」質地不錯、但咸左小小素黑椒豬扒-可能素肉本身冇乜味、他們用了大量黑椒醬和黑椒粒營造黑椒豬扒的效果、我就覺得味道一般。薑汁豆漿-夠薑味、豆漿亦夠豆味不錯的。總結豆製品、質量好、其他素食就一般。
薑汁豆漿-夠薑味、豆漿亦夠豆味不錯的。
總結豆製品、質量好、其他素食就一般。
2017-04-03
$85 (宵夜)
  • 冰糖腐蓉薏米糖水
2017-02-11 842 瀏覽
經過見到呢間素食店都有幾多款式👍👍😍😍當日lunch食咗佢嘅素菜菠菜麵,好味又多款揀,不錯😍😍麵類、飯類、飲品、甜品麵有不少選擇,以素食店嚟講呢間不油,清淡美味👍👍😍😍
經過見到呢間素食店都有幾多款式👍👍😍😍
當日lunch食咗佢嘅素菜菠菜麵,好味又多款揀,不錯😍😍
2016-11-06 1192 瀏覽
是日晚餐鮮茄腐皮卷飯,三條腐皮卷內有一些素菜,淋上醬汁,伴以蕃茄及配菜粟米粒及烚菜心。我不知道是否炸腐皮卷,只知道粘上醬汁後腐皮卷十分軟身,一夾起來腐皮和配料便立即分開,吃起來十分狼狽。但不得不稱讚蕃茄十分鮮甜,可以説是我吃過最好吃的蕃茄,完全沒有草青味!另外亦很喜愛白飯溝紅米飯,較有口感亦感覺更健康。環境方面,地方淺窄,食客眾多。價位亦略貴。

環境方面,地方淺窄,食客眾多。價位亦略貴。
鮮茄腐皮卷飯
2016-11-05
2016-07-30 1365 瀏覽
This place is amazing. The variety of vegetarian meat products taste realistic. The sauces and vegetables they are served with are also very delicious. The freshly made soybean milk is heavenly. My meals are usually quite cheap, around $40 for one main dish and glass of soybean milk. Usually mostly locals inside, meaning it is a good place! Some staff speak English and all are very friendly.
  • Pork  with  BBQ  sauce  and  rice
  • Beef  satay  and  noodles
2016-04-20 1506 瀏覽
1.原味豆腐花  (14 HKD)我點熱的  很細滑、不甜、原味 很傳統、經典的好吃2. 原味熱豆漿 (14 HKD)我覺得比豆腐花更好喝,濃稠厚實而不甜。上面還有一層類似腐竹的東西,搭配起來特別好喝。
1.原味豆腐花  (14 HKD)
我點熱的  很細滑、不甜、原味 很傳統、經典的好吃

2. 原味熱豆漿 (14 HKD)

題外話/補充資料: 服務不錯,一直有眼神注意客人,但是禮貌不錯、很家常,令人覺得很輕鬆,吃完了也不會趕你走,雖然店裡位置不多,一下子就快滿了。 很多人來這裡點素菜,看起來很健康。
2016-04-20
  • 豆腐花
  • 豆漿
2015-12-09 1523 瀏覽
今日同爸爸黎食晚飯~小小嘅店舖 晚飯時間都多人架 所以要同人搭枱 不過冇所謂嘅我叫咗個粢飯($18) 係糯米飯加幾粒紅米咁~入面包咗啲又香又脆嘅野 仿肉鬆咁 不過唔清楚係乜 好味但對我黎講唔夠飽而且個店員係就咁'撻'舊粢飯落我枱嘅…算啦~我仲要咗一碗薑汁豆腐花($17) 豆腐花勁滑 薑汁又香 非常滿意!食完都仲覺得唔夠 要多碗芝麻豆腐花($23) 芝麻醬香 唔算太濃 有好少好少嘅甜味 應該係有少少糖(間舖頭話只用冰糖或寡糖)好食!我爸叫咗個沙嗲素牛肉湯麵($39)我淨係試咗啖素牛肉 味道較重…整體黎講非常好食 而且價錢合理 老闆同啲客人有講有傾 幾好(不過舖頭用嘅罐頭粟米係有加糖同鹽嘅要小心)
而且個店員係就咁'撻'舊粢飯落我枱嘅…算啦~
要小心)
薑汁豆腐花
芝麻豆腐花
2015-12-09
$57.5 (晚餐)
薑汁豆腐花
芝麻豆腐花