招聘中
$65-$70
時薪 (面議)
$16,000-$22,000
月薪 (面議)
好耐冇試過食完飯再食糖水😆😂天后嗰邊真係好多好野食天氣涷涷地梗係要再續二攤啦‼️好彩清風街有間後生成日幫襯嘅糖水甜品鋪中式西式都有齊 任君選擇呀🤪最啱榴槤控/芒果控去食 勁多特色甜點😎🥭芒果大合奏個名特別又易明 一睇就知係將唔同有芒果嘅嘢Mix埋芒果迷就岩哂 絕對係小店必點之一✨一碗有齊芒果乾/芒果粒/芒果蓉/芒果布丁/芒果雪糕五種食材都有唔同既甜酸度😆😆芒果肉夠新鮮 布甸/雪糕都係用真芒果整又甜又滑 加埋芒果乾真係比較少見切成一絲絲 好有咬口 食落更有層次‼️🥚🍵蛋白杏仁茶$62(另加豆腐花+芝麻湯圓(3粒)$18)呢個咁養生嘅中式糖水冬天必點👍🏻最鍾意係入面有好多蛋白絲杏仁茶底唔會死甜 食落潤滑又細膩我再加埋豆腐花更加滑捋捋😆😆芝麻湯圓有少少貴要加$18/3粒 比較細粒但芝麻醬都幾夠濃🍨🥛榴槤奶涷 $58唔好以為就咁一嚿奶涷咁敷衍其實係雪硬咗嘅榴槤味奶涷 好似食緊雪糕咁 奶味好夠☺️☺️仲有好多新解榴槤蓉做伴碟份量好足 食得好滋味吖‼️😘
好耐冇試過食完飯再食糖水😆😂

芒果肉夠新鮮 布甸/雪糕都係用真芒果整
又甜又滑 加埋芒果乾真係比較少見
切成一絲絲 好有咬口 食落更有層次‼️

🥚🍵蛋白杏仁茶$62
(另加豆腐花+芝麻湯圓(3粒)$18)
呢個咁養生嘅中式糖水冬天必點👍🏻

好似食緊雪糕咁 奶味好夠☺️☺️
仲有好多新解榴槤蓉做伴碟
份量好足 食得好滋味吖‼️😘
2023-12-15
5 分鐘 (堂食)
  • 榴槤奶凍
2023-12-14 659 瀏覽
位於天后清風街13號地舖的甜姨姨私房甜品 (Auntie Sweet - Tsing Fung Street),主打港式甜品。甜品店有不少職員是親切的中年姨姨,感覺就如母親為子女煮一碗暖暖的中式糖水。甜品店的燈光明亮,環境整潔乾淨。如果食客拿不定主意,可以看看牆上的「七大皇牌甜品」照片。甜品店採用手機掃描二維碼(QR CODE)下單,下單後約五分鐘,食物便陸續上桌了。順便一提,甜品店的最低消費為每人一款甜品。📌蕃薯手工芋圓 (熱) - $58Sweet Potato with Taro Balls這款甜品的基底(Base)為薑汁,濃淡適中,不會過濃而蓋過其他配料的味道。蕃薯味道微甜,質感頗腍。芋圓質感煙煙韌韌,而且Size頗為大粒,吃起來頗為滿足。這款甜品還有三粒煙韌的芝麻湯圓,芝麻的香氣在口腔久久不散。筆者最欣賞這款甜品還加了薏米粒,頗有咬口,有嚼勁之餘又不會過硬。其他配料還包括有:珍珠粉圓、滑溜豆腐花等。。📌木桶豆腐花 (細) (即點即製 ) - $45Tofu Pudding豆腐花是即點即製,需時約十五分鐘。店員遞上了一個精緻小巧的小木桶,賣相可愛。每張桌子都有一樽黃糖,食客可以

📌蕃薯手工芋圓 (熱) - $58
Sweet Potato with Taro Balls

📌木桶豆腐花 (細) (即點即製 ) - $45
Tofu Pudding

每張桌子都有一樽黃糖,食客可以按需要隨意添加。筆者則喜愛感受豆腐花的原味,不會加黃糖。輕輕用鐵匙羹片一塊豆腐花品嚐,質感十分滑溜,而且大豆的味道十分濃厚,仿如一下子跳進大豆堆中。

順便一提,建議正式開動前,才打開小木桶的蓋子,更能保持豆腐花的熱度。

當晚,筆者還未吃晚飯,所以點了些小吃充饑。三款小食都是熱騰騰的,冬天吃相當暖胃。

📌甜姨姨三寶 (腸粉、魚蛋、燒賣) - $35
腸粉質感爽滑,不會過腍。魚蛋和燒賣的Size也頗為大粒。

📌麻辣牛丸 - 六粒 - $28
熱騰騰的牛丸質感十分彈牙,肚子頓時變得暖暖的。麻辣的辣度相對溫和,食客不用太擔心。

📌 碗仔翅 - 限時優惠 - $20
冬菇片切得頗厚,吃起來相當過癮。雞肉、粉絲的份量也頗為充足。碗仔翅的味道鹹香,當中加了少許麻油,更能吊起雞肉的鮮味。

2023-12-08
$100 (宵夜)
  • 木桶豆腐花
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 ༒•Legacy of Sweetness•༒ @ 🌟 甜姨姨私房甜品《👽食神大媽食甜品》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Molten Mango Pudding HKD 50Let Jeff Be The Boss HKD 52Black Sesame Tong Yuen With Ginger Sweet Soup HKD 40Tofu Pudding With Taro Balls & Soya Milk HKD 58.👽 超鐘意食「甜姨姨」成日去佢銅鑼灣分店,但其實佢一開始嘅一號老店先係經典。呢日起天后食嘢,決定同FRD子們去食飯後甜品。睇完餐牌發現,原來呢間同新分店嘅餐牌唔同架,有好多經典甜品其他分店無架。.🥭 呢個「流心芒果布丁」絕對係必叫,因為其他分店無,其他甜品店亦好少見。布丁外層超滑嫩,切開後流出濃濃嘅芒果醬汁。再配芒果肉,份量都幾大吓。.🍧 見到「麻煩大少」呢個名好搞鬼,滿足好奇心,所以叫嚟試吓。原來係刨冰底,再加芒果肉、香蕉、黑珍珠。好健康,又消滯,呢個飯後食一流呀。.🍲 FRD子呢排學養身,所以叫咗「黑芝麻湯圓
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Molten Mango Pudding HKD 50
Let Jeff Be The Boss HKD 52
🍲 FRD子呢排學養身,所以叫咗「黑芝麻湯圓」,配熱姜湯底。超經典嘅甜品,不過佢話湯圓彈牙,黑芝麻餡料香濃,乾淨暖身,唔會過甜。
🍡 另一個FRD子就揀「豆豆手工芋圓甜品」,因為佢係芋圓控。豆腐花嫩滑,芋圓Q彈有咬勁,豆漿香濃順滑。三種元素一齊食,口感好豐富。
😋 其實我好耐冇嚟呢間1號老店啦,今次嚟都覺得幾驚喜,嘢食照樣好味,同埋真係有好多經典甜品
.⠀
📍 天后清風街13號地舖
☎️ +(852)9794-9452
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$50 (宵夜)
  • Molten Mango Pudding
  • Let Jeff Be The Boss
2023-12-06 145 瀏覽
食飽飯,硬係要食埋個甜品先圓滿!甜姨姨喺銅鑼灣、荷里活同旺角都有分店,嗰邊就有埋刨冰選擇,天后呢間分店就主打港式鮮果類甜品,有懷舊嘅傳統糖水,仲有多款鮮芒、榴槤類嘅組合,配搭上涼粉豆腐花呢啲,口感味道更有層次!------------------------------🥭◖芒果大合奏◗ $62有芒果乾、鮮芒果塊、芒果蓉、芒果布丁、芒果雪糕,食落唔會好甜,充滿住芒果嘅香味!🍨◖尋榴敢◗ $69店員拎過嚟已經聞到好大浸榴槤味,呢碗嘢用上鮮榴槤肉、榴槤汁、豆腐花、涼粉、椰果、綠茶果凍、珍珠籽、水晶珠,豆腐花夠綿密,同榴槤果肉一齊食,口感超滑,仲有一股榴槤香氣喺口腔度爆發,鍾意食榴槤嘅人一定要試!🍮◖綠野仙蹤◗ $68呢碗嘢係椰汁底,加咗好多配料,有芒果肉、豆腐花、珍珠籽、椰果、綠茶果凍,整體好滑溜,椰果同茶凍增加咗成碗嘢嘅口感。另外,加咗$18要多12粒芋圓,芋圓係小店自家製,口感煙韌,過關!🌟Encore指數:8.7/10
🥭◖芒果大合奏◗ $62

🍨◖尋榴敢◗ $69

🍮◖綠野仙蹤◗ $68

🌟Encore指數:8.7/10
2023-12-06 97 瀏覽
店名: 甜姨姨私房甜品地址: 天后清風街13號地舖天后站 A2 出口, 行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5位於天后既甜姨姨真係由細食到大👧🏻,同班朋友去銅鑼灣食飽飯🍽,都會行埋去清風街食埋甜品先散band👯‍♀️~港式甜品店加台式🧋同西式🍴,今次叫左兩款甜品🍰,分別體現到兩種風格同港式甜品既融合😼~楊枝甘露 (配西米露,加芝麻湯圓、芋圓) ❤️❤️❤️❤️$55 (+18+18)港式甜品店點少得楊枝甘露呢個傳奇option☺️!大方咁俾新鮮芒果塊🥭同楊枝果肉🍊,配上夠甜既芒果汁粒粒西米露做底😋,冇加奶🙅🏻‍♀️,乳糖不耐症既人士唔使擔心🥛胃食既我仲加左芋圓🍠同芝麻湯圓🥣,芋圓有芋頭、蕃薯同紫薯味😍,相當煙韌!細細芝麻湯圓皮薄餡靚🤌🏻,唔會過甜,推薦👍🏻!特濃朱古力心太軟 ❤️❤️❤️❤️❤️$88特濃朱古力心太軟要等15分鐘⏱,我地食完上一碗甜品啱啱好上碟😻~心太軟外脆內軟🍫,朱古力甜度調較得啱啱好😽,唔會太甜🤗,入面溶岩流心部分好澎湃🤤!除左心太軟本尊外,仲可以選配指定Haagen-dazs雪糕🍦,好驚喜🙊!今次揀左焦糖脆餅雪糕🍨,焦糖味🍮唔會過甜,脆餅令到雪糕層次十足😳!

店名: 甜姨姨私房甜品

地址: 天后清風街13號地舖
天后站 A2 出口, 行4分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

楊枝甘露 (配西米露,加芝麻湯圓、芋圓) ❤️❤️❤️❤️
$55 (+18+18)

特濃朱古力心太軟 ❤️❤️❤️❤️❤️

2023-12-05 68 瀏覽
甜姨姨喺天后區已經開咗好多年但係佢嘅港式甜品都係念念不忘今日一行食完飯之後由維園行到去天后首先叫咗一個😳時令鮮果雪沙 配芒果原來係沙冰🍧再加大大嚿嘅芒果沙冰都幾細滑 加埋啲椰果同埋芒果汁 就算喺冬天時分食都覺得啱啱好🥭芒果大合奏芒果乾、芒果布甸、芒果雪糕….. 絕對係芒果愛好者,必叫嘅經典甜品一大炸芒果嘅材料 最特別係有芒果乾令到口感好特別呢度嘅芒果粒係用較甜嘅芒果所以一啲都冇酸味 食得好過癮🔥香濃合桃露 + 熱豆腐花跟住叫咗一碗中式甜品 合桃味道夠哂濃郁,食落仲帶點合桃碎唔使錢,可以配埋豆腐花一雞兩味滿足晒兩個願望呢度其實仲有好多其他款式例如芝麻綠茶豆腐花等等都好出名下次可以叫埋其他朋友嚟食
甜姨姨喺天后區已經開咗好多年
但係佢嘅港式甜品都係念念不忘
今日一行食完飯之後由維園行到去天后
首先叫咗一個
😳時令鮮果雪沙 配芒果
原來係沙冰🍧再加大大嚿嘅芒果

🥭芒果大合奏
芒果乾、芒果布甸、芒果雪糕…..
絕對係芒果愛好者,必叫嘅經典甜品
一大炸芒果嘅材料 最特別係有芒果乾
令到口感好特別
呢度嘅芒果粒係用較甜嘅芒果
所以一啲都冇酸味 食得好過癮

🔥香濃合桃露 + 熱豆腐花
跟住叫咗一碗中式甜品
合桃味道夠哂濃郁,食落仲帶點合桃碎
唔使錢,可以配埋豆腐花
一雞兩味滿足晒兩個願望

呢度其實仲有好多其他款式
例如芝麻綠茶豆腐花等等都好出名
下次可以叫埋其他朋友嚟食
2023-12-05 79 瀏覽
這間甜品店位於天后已經開業超過10多年,去開天后一帶食野,飯後甜品必選來到甜姨姨已經片有一個習慣,簡直是屬於香港人的港式甜品。☺️🫶🏻芒果大合奏($62),這款絕對是經典的甜品,多款不同味道的芒果食出多種不同滋味的中,包括是芒果乾、鮮芒果粒、芒果蓉、芒果布丁、芒果雪糕,喜愛食芒果相信也是百食不厭。🥭🧡😍芒果特飲($48),除了有芒果蓉和芒果粒外,還有粒粒晶瑩大大粒的西米露,椰汁和豆腐果凍的配襯,睇落很大杯真的很多配料。味道又好,外帶又方便。😋🥭🍈🍹👍🏼特濃朱古力心太軟($88),因為用了特濃朱古力製作,令我的興趣大增,心太軟的蛋糕焗得外脆內軟,朱古力流心非常甘香濃滑,很喜愛流心流出來的那一刻。雪糕是用 Häagen-Dazs ,有多種口味可以選擇,我就選了芝士餅,同心太軟也是搭配。🍫🍨😚

芒果特飲

$90 (宵夜)
芒果特飲
2023-11-30 97 瀏覽
星期四晚上10:30,甜姨姨依然多人,今次捨棄出曬名既芒果系列甜品,叫了未試過既芝麻豆腐西米露, 唔肯定佢係咪新嘢🤷🏻‍♀️ 4個人有三個叫咗同一款,我就再加$15芝麻湯圓。 起初以為會試到凍既湯圓,原來熱辣辣咁分開上,哇哇哇!加$15有6粒,薑湯底。芝麻豆腐西米露好有驚喜,香濃黑芝麻味道,黑芝麻控毫無疑問必食!西米露既西米唔係發漲發到淋bat bat果種,係細細粒,一咬就爆果種,同個黑芝麻豆腐非常配合,因為太好味,嫌佢太細碗。服務就無㗎喇!D客食完最緊要就快D走唔好阻住佢哋,就擋係香港特色啦~
木桶豆腐花
薑湯芝麻湯圓
木桶豆腐花
天后嘅甜姨姨 開業十多年來主打「港式甜品」唔係住呢區都會專登揸車嚟食除咗款式選擇多,味道都保持水準✨榴槤奶凍口感好似雪條一樣入口即溶,加上榴槤肉味道超濃郁另外仲可以追加其他配料配多一球榴槤雪糕,超級正✨芒果大合奏將所有芒果製成嘅食材集合於一碟芒果乾.鮮芒果塊.芒果蓉.芒果布丁.芒果雪糕用嚟製成甜品,夠哂香甜實在難以抗拒✨流心芒果布丁芒果布丁 滑嘟嘟.震滕滕食咗兩啖裡面湧出流心芒果汁原來著校服仲有75折優惠唔怪得咁多學生幫襯啦
天后嘅甜姨姨
開業十多年來

主打「港式甜品
唔係住呢區都會專登揸車嚟食

除咗款式選擇多,味道都保持水準

✨榴槤奶凍
口感好似雪條一樣
入口即溶,加上榴槤肉味道超濃郁
另外仲可以追加其他配料
配多一球榴槤雪糕,超級正

✨芒果大合奏
將所有芒果製成嘅食材集合於一碟
芒果乾.鮮芒果塊.芒果蓉.芒果布丁.芒果雪糕
用嚟製成甜品,夠哂香甜
實在難以抗拒

唔怪得咁多學生幫襯啦

2023-11-17
下午茶
  • 榴槤奶凍
說到香港有名的港式甜品店《甜姨姨》就一定榜上有名😆他們也是TVB的御用甜品店畢竟是TVB的監製和藝人陳豪等人合資開的門口也貼了不少明星到訪的照片🤣‣ 雪白手工芋圓 ($58)這份芋圓材料非常豐富首先是以椰汁和豆腐花做底配料就包括手工三色芋圓、西米、薏米、紅豆、珍珠和紫米每一口都有吃到不一樣的食物豆腐花滿滿的黃豆味,很香濃芋圓和珍珠都很出色、很煙韌‣ 超級榴槤雪沙 ($118) 這份榴蓮雪沙真的好誇張😂份量驚人,可以2-3人一起吃材料包括榴槤雪葩、新鮮榴槤肉、榴槤雪糕並淋上榴槤忌廉汁最後以榴槤乾、榴槤威化餅做點綴💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳座位不少而且食物款式超級多、份量也很大喜歡吃港式甜品的朋友值得來試試看!💰Total: $176 ($88pp)📍甜姨姨|@auntiesweethk天后清風街13號地舖銅鑼灣耀華街11號地舖鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓177號舖🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻

說到香港有名的港式甜品
《甜姨姨》就一定榜上有名😆
他們也是TVB的御用甜品
畢竟是TVB的監製和藝人陳豪等人合資開的
門口也貼了不少明星到訪的照片🤣

‣ 雪白手工芋圓 ($58)
這份芋圓材料非常豐富
首先是以椰汁和豆腐花做底
配料就包括手工三色芋圓、西米、薏米、紅豆、珍珠和紫米
每一口都有吃到不一樣的食物
豆腐花滿滿的黃豆味,很香濃
芋圓和珍珠都很出色、很煙韌

‣ 超級榴槤雪沙 ($118)
這份榴蓮雪沙真的好誇張😂
份量驚人,可以2-3人一起吃
材料包括榴槤雪葩、新鮮榴槤肉、榴槤雪糕
並淋上榴槤忌廉汁
最後以榴槤乾、榴槤威化餅做點綴

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳座位不少
而且食物款式超級多、份量也很大
喜歡吃港式甜品的朋友值得來試試看!

💰Total: $176 ($88pp)
📍甜姨姨|@auntiesweethk
天后清風街13號地舖
銅鑼灣耀華街11號地舖
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓177號舖

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-11-13 94 瀏覽
早幾日同朋友想食小小野,又唔想食咁飽,就諗起呢間甜品店,以前成日食架,覺得好食, 今次坐底睇好多野價錢都唔平,我同朋友分別點左個5x幾蚊既甜品,佢叫左綠野仙蹤,佢話太甜,咁我就無跟佢嗌,我見到湯丸15蚊有6粒,咁我覺得呢個幾平又抵,叫返個黑芝麻湯丸,咁我就另外再睇有咩榴槤類甜品或者芒果類啦~ 睇中左芒果布丁,諗住叫😅但發雞盲點左芒果三重奏,唉~🥲 因為我唔想食芒果三重奏裡面既芒果干🫣🫣🫣但因為電話點餐都一定係自己落錯🥲🥲🥲🥲 整體感覺湯丸個姜底夠姜,湯丸裡面都好有芝麻味,芒果三重奏,芒果都甜,芒果布丁都好食既,芒果干佢係剪到一條條都叫做容易食,朋友個綠野仙蹤只聽到話甜,但她都食曬成碗, 我估計都ok 既 ~ 整體50分以前會好食有80,主要覺得賣相無咁好,而食物味道都比以前欠一點點~
2023-11-07 79 瀏覽
尋晚,同個女飯後行經天后食糖水,入左里間糖水舖,店員示意QR Code 落 Order 如事者,同我個女各自Order左碗中式糖水,食完後埋單,佢收銀員同我講,$69. 我比完錢,佢再同我講,每人要最低消費$40. 兩個人即係要$80 !咁我就話『下,您地無同事有講喎,落Order時又無顯示里句字眼』。當我仲同個女係到猶豫緊買多啲乜嘢好,個姐姐係收銀枱仲大大聲講『你倆個行開個,未阻住晒』。無奈之下,『被迫』買多兩個芒果班戟。焗我埋單$106先唔好講佢裏便啲食物質素如何但係咁樣樣嘅經營手法,除咗有屈客之嫌。我真係覺得冇其他形容詞可以形容呢一間舖頭,佢哋咁既經營手法,仲衰過的電話騙案@『天后甜姨姨』

無奈之下,『被迫』買多兩個芒果班戟。焗我埋單$106

2023-11-06
2023-10-22 193 瀏覽
食完飯想食糖水,本身想去銅鑼灣嘅甜姨姨,不過實在太多人排隊☹️最後行去天后睇吓,好彩天后嘅甜姨姨唔洗等位,即入🤟🏻✴️麻煩大少✴️雖然唔知點解要叫依個名,但整體都幾好食😆底下係豆腐花,唔算太香豆味~然後就係椰汁冰沙,幾重椰子味,清清地唔太甜👍🏻最上層就有香蕉、芒果、椰果同奇亞籽,增添口感😋✴️芒果大合奏✴️最底係芒果布甸,都幾大嚿吓,好飽肚😜芒果雪糕幾好食,唔似係普通來貨嘅味道~配搭上唔算有新意,但勝在味道夾得唔錯✌🏻

麻煩大少

✴️麻煩大少✴️

✴️芒果大合奏✴️

$60 (宵夜)
麻煩大少
天后嘅甜姨姨真係由細食到大😆成日同朋友係銅鑼灣食完飯😌都會行過去天后清風街食埋甜品先散場😉芒果大合奏雖然而家加價加到60幾蚊😂但我仲係忍唔住叫咗呢碗芒果大合奏😍芒果控真係超大滿足!除咗有好甜好多汁嘅芒果之外😚仲有芒果乾、芒果雪糕、芒果沙冰!唔少得滑嘟嘟嘅布甸啦🤩榴槤奶凍無論同邊啲朋友去食甜姨姨🤣總係會有人叫榴槤嘅甜品😜每次見到佢地食得咁滋味‼️我諗食榴槤嘅人一定都唔可以錯過呢度嘅榴槤甜品!甜姨姨私房甜品 (清風街) (天后)天后清風街13號地舖
天后嘅甜姨姨真係由細食到大😆
成日同朋友係銅鑼灣食完飯😌
都會行過去天后清風街食埋甜品先散場😉

雖然而家加價加到60幾蚊😂
但我仲係忍唔住叫咗呢碗芒果大合奏😍
芒果控真係超大滿足!
除咗有好甜好多汁嘅芒果之外😚
仲有芒果乾、芒果雪糕、芒果沙冰!
唔少得滑嘟嘟嘅布甸啦🤩

榴槤奶凍
無論同邊啲朋友去食甜姨姨🤣
總係會有人叫榴槤嘅甜品😜
每次見到佢地食得咁滋味‼️
我諗食榴槤嘅人一定都唔可以錯過呢度嘅榴槤甜品

甜姨姨私房甜品 (清風街) (天后)
天后清風街13號地舖
2023-09-24 180 瀏覽
我見好耐冇去咪去下囉可能有本身帶有祈望, 所以就有失望貴得黎又吾好食 一枱人叫了幾碗甜品 質素吾會令你回頭光顧總括黎講就吾值呢個價位幸好...啲份量夠少 食完可以快d走人
我見好耐冇去咪去下囉
可能有本身帶有祈望, 所以就有失望
貴得黎又吾好食
一枱人叫了幾碗甜品