2022-04-14 110 瀏覽
天氣開始有點熱,有時中午會想食有湯的東西😋成日去基隆都會必定經過‘甜記餃子’,太子分店舖面比較闊,工業泥水風格🥰感覺好舒服,好似cafe😙廚房位置非常簡潔👍湯餃10隻$46韮菜豬肉餃/菠菜豬肉餃各五隻,皮薄饀料多,韮菜比菠菜味道突出🤗配蕃茄薯仔湯,好舒服😋煎餃10隻$50粟米芝士雞肉餃/韮王雞肉餃各五隻,煎餃卜卜脆超級熱辣辣,粟米芝士味道較濃,芝士控必選🧀韮王雞肉相對比較遜色,味道偏淡亮點喺佢自家製既辣辣菜甫身上,爽爽脆脆又夠辣,我地每次都會額外買多一樽,好似$3x🥰

湯餃10隻$46

煎餃10隻$50

2022-04-05 89 瀏覽
雖然今日只係買外賣,但舖頭感覺簡潔舒服,適合朋友短聚。買了雙併生餃$50-南瓜忌簾雞肉餃及洋蔥牛肉餃,包裝精美及有清晰的煮食建議,很貼心,無難度。南瓜忌簾雞肉餃-整體感覺很好,餃子皮薄,肉紮實,淡淡的南瓜及忌簾的味道適中,不會搶味及滯口,餃子中的清泉。洋蔥牛肉餃-粒狀的洋蔥令餃子有口感,自覺洋蔥的味比牛肉味突出,洋蔥不是煮耐的淋甜,而是半生熟的蔥青味,如不喜歡者就不建議選擇,但整體都是好。外賣亦提供醋及辣菜酺,辣菜酺絕對有提升餃子味道的功效,嗅會覺得很辣,但配餃子時會很好味。2款餃都是好味,個人會偏好南瓜忌簾餃,下次會想現場食,因湯餃會有雞湯或蕃茄薯仔湯底,值得推薦。
雖然今日只係買外賣,但舖頭感覺簡潔舒服,適合朋友短聚。

外賣自取
2022-03-27 1518 瀏覽
雖然我不特別愛吃餃子,不過風聞「甜記」的餃子相當不錯,所以都對它留下頗深的印象。其實經常都會路過「甜記」的旺角分店,不過每次路過,門口通常都有人在等候,所以多番經過,不愛排隊等吃的我都只是過門而不入。前陣子某次路過太子砵蘭街,無意中竟見到之前的那間名字古怪的「神經餵飼」已換成了「甜記餃子」,而且也許因為是新店的關係,店外竟無人排隊,便暗暗記下這間「甜記」,打算找一天去幫襯。終於,這一天來到了,這日趁著在附近蹓躂的時機,到了午飯時間,便入內吃了一頓美味的午餐。新店裝修簡約,樸實無華,但坐得都頗舒服。餐牌分為餃子、麵餐、小食和飲品四個部分。第一次幫襯「甜記」,當然要先試試餃子,便在餐牌中的十二款餃子中,揀選了「菠菜豬肉餃」和「南瓜忌廉雞肉餃」湯餃雙拼($46/10隻,每款湯餃5隻)做午餐。這裡的湯餃可以在「雞湯」和「蕃茄薯仔湯」兩款湯底中揀選其中一款,我揀了較少見的「蕃茄薯仔湯」做湯底,這湯的味道與平日家中喝的分別不大,湯味甜得來自然,既有蕃茄可吃,亦有薯仔可嚐,雖然湯中薯仔不多,不過大部分精華應已融入湯中,家常但好味的「蕃茄薯仔湯」竟讓我在最後把它喝得一點不剩,實在難得。兩款湯餃,「菠菜

新店裝修簡約,樸實無華,但坐得都頗舒服。

兩款湯餃,「菠菜豬肉餃」的肉餡份量豐富,把餃子撐得脹鼓鼓的,餡料的菠菜和豬肉大概成五五比,味道適中,是水準之上的湯餃。

特別的「南瓜忌廉雞肉餃」就更好了,餃子裡面橙黃色呈忌廉狀的流質南瓜蓉,甜甜的味道甚為討好,幼滑的南瓜忌廉餡,加上已變成配角的雞肉,好吃。

稍為美中不足的是這天的餃子皮不算很薄,要是可以搓得薄些的話,這裡的餃子的分數應會更高。

順帶一提的是,這裡放在桌上,可以任由客人舀取的「辣菜甫」相當開胃,有辣勁之餘又夠爽口,要是來幫襯的話,記得不要冷落它。

• 南瓜忌廉雞肉餃
  • 菠菜豬肉餃
  • 辣菜甫
2022-03-25 791 瀏覽
🥟難得出開黎太子,就搵下附近有咩好野食🤩發現原來甜記開左間新分店係太子,就即刻衝去食😎之前兩次都係食旺角果間分店,兩次都係勁好食😌太子呢間位置冇咁顯眼,不過由太子站D出口行過去十係2分鐘,好方便🤪新分店既裝修係工業風,店舖空間比旺角大好多😍座位間闊落好多,坐都坐得舒服啲 😝🥟雙拼湯餃(8隻/$42)今次揀左西洋菜餃同椰菜冬菇雲耳豬肉餃餃子都係大大粒好足料🤓不過唔知係米分店唔同,呢間感覺冇旺角果間咁好食👀西洋菜可能有啲唔岩季節,有啲苦澀味🤔另外果款椰菜餃就好豐富好食😋而我最中意既係個湯底,有得揀蕃茄薯仔湯或者雞湯🍅🥔我就揀左蕃茄薯仔湯,飲得出係冇落味精,好清甜,配埋餃子食一流🥳不過餃子同個湯底整體既味道都有啲偏淡,唔知關唔關天氣熱事🤣餃子配埋麻辣菜脯一流👍👍👍/😋食物質素:7/10🍽️用餐環境:7.5/10💰性價比:7.5/10👣回頭率:7.5/10/📌甜記餃子太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖
🥟難得出開黎太子,就搵下附近有咩好野食🤩
發現原來甜記開左間新分店係太子,就即刻衝去食😎
之前兩次都係食旺角果間分店,兩次都係勁好食😌
新分店既裝修係工業風,店舖空間比旺角大好多😍
座位間闊落好多,坐都坐得舒服啲 😝

🥟雙拼湯餃(8隻/$42)
今次揀左西洋菜餃同椰菜冬菇雲耳豬肉餃
餃子都係大大粒好足料🤓
不過唔知係米分店唔同,呢間感覺冇旺角果間咁好食👀
西洋菜可能有啲唔岩季節,有啲苦澀味🤔
另外果款椰菜餃就好豐富好食😋
而我最中意既係個湯底,有得揀蕃茄薯仔湯或者雞湯
不過餃子同個湯底整體既味道都有啲偏淡,唔知關唔關天氣熱事🤣
餃子配埋麻辣菜脯一流👍👍👍

📌甜記餃子
太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖
2022-03-15
2022-03-20 175 瀏覽
1。大大粒,好似點心咁,皮夠結實,唔易散2。餃比普遍既清淡,唔會過咸3。湯餃分離,幾好1。菜心餃唔知點解有魚肉味,同豬肉唔係好夾🌈😂 2。韮菜餃,菜比肉多 3。薯仔牛肉餃,肉偏實,超少薯仔,唔太出得出有 🍴薯仔湯底似屋企煲個種,但偏咸,湯渣一碗有有薯仔蕃茄洋蔥,另一碗就無薯仔🥺🥺😭😭
1。大大粒,好似點心咁,皮夠結實,唔易散

2。餃比普遍既清淡,唔會過咸