2005-12-04 31 瀏覽
今日完全是慕名而來入到去間鋪環境幾好下,坐低叫左魚腩粥一碗,另加皮蛋一隻(另上)首先上的是薑蔥鼓油一小碗然後到皮蛋,估唔到是糖心,幾好,幾好!再到魚腩粥,真是得魚腩同粥,蔥都無條,我估好唔鍾意食蔥的人會好開心,試一淡粥,好咸,難怪蔡SAN會鍾意,因為飲酒的人多數食得咸,的魚腩當然唔腥,事關都比的咸味蓋過晒,出面多數用薑汁酒辟腥,但呢處我食唔出,的薑蔥鼓油是甜的,用來點魚腩正好平衡番的咸味。食完真是幾飽肚,不過對我來講太咸喇另外值得一讚是幾位阿姐的服務好好!
今日完全是慕名而來
首先上的是薑蔥鼓油一小碗
然後到皮蛋,估唔到是糖心,幾好,幾好!
食完真是幾飽肚,不過對我來講太咸喇
另外值得一讚是幾位阿姐的服務好好!
是因為在附近出沒, 順便來這間新店一試, 點了個鯪魚球粥, 粥底較正店的味濃而較烯, 鯪魚球足料之餘也富有彈性, 粥內之生菜新鮮無比, 不過食完碗粥後覺得個口....拿, 我冇話過佢地落左味精架下!
是因為在附近出沒, 順便來這間新店一試, 點了個鯪魚球粥, 粥底較正店的味濃而較烯, 鯪魚球足料之餘也富有彈性, 粥內之生菜新鮮無比, 不過食完碗粥後覺得個口[立立地]
....拿, 我冇話過佢地落左味精架下!
2005-11-07 28 瀏覽
大約夜晚七點幾,在門口等位時,已經見到坐近門口既係幾位外籍人仕,心想︰真係好食到連鬼佬都黎食粥?望左一陣就有位,臨入去前看見門外其中一張海報寫着︰好滿粥…望到menu,除左粥,仲有麵…今次專誠黎食粥,梗係埋頭睇下有咩粥啦!唔洗講!我要食魚粥,男朋友要食雞粥…不過見到咁多材料配撘,梗係心多多啦!叫左一碗魚腩魚球粥,一碗滑牛滑雞粥,一碟郊外腐乳唐生菜同一碟炒米粉(哩到無炒麵食)。先來炒米粉,無乜味喎…材料有紅蘿蔔絲,炸菜絲,芽菜仔,少少肉,真係好淡,好彩唔油。生菜size普通,唔會好多油,不過不失吧了!到左戲肉喇…先黎魚腩魚球粥,逄有魚的粥都跟一碗有薑絲既豉油…嘩!都幾大碗咖…粥底唔"杰"好有魚味,鮮甜好味道…仔細望下,有六粒鮻魚球,魚球好好味,喜愛有少少蔥及少少陳皮混入魚肉,唔會好搶魚味時有帶有DD香味,魚球真係好滑,滑到跌左落碗豉油度彈到周圍係…魚腩白雪雪,都有四件左右,都係好滑,唔會煮到"鞋"哂。加埋D蔥絲及薑絲同粥一齊食,就更加香!滑牛滑雞粥,一望埋去滿是粉紅色的牛肉,滑雞在底,試一啖粥,好有雞味,同魚粥既味道有分別。牛肉剛剛熟,又係一個"滑"字!不過牛肉味唔濃…雞肉無皮又無骨,咬
望左一陣就有位,臨入去前看見門外其中一張海報寫着︰好滿粥…

生菜size普通,唔會好多油,不過不失吧了!
滑牛滑雞粥,一望埋去滿是粉紅色的牛肉,滑雞在底,試一啖粥,好有雞味,同魚粥既味道有分別。牛肉剛剛熟,又係一個"滑"字!不過牛肉味唔濃…雞肉無皮又無骨,咬一啖,軟滑無比;咬兩啖,酒味香濃;咬三啖,雞味溢出。好似食醉雞咁…真係好正!雞肉的紋理仲好明顯。
員工服務質素一般,但直得一讚的係"全店禁煙",咁先食得開心嘛!地方乾淨但坐得唔算舒適。

食完哩一餐,男友高呼"好滿足呀!"
下次ENCORE~
要冷氣有冷氣, 要麵有麵, 要粥有粥, 開到夜晚十點鐘,外賣仲要減三蚊,肉丸又彈牙,如果你係我,你會揀邊度?
2005-08-02 17 瀏覽
今晚返學前同男友專誠過黎食,之前食過上環果間都系覺得好一般.我地叫左魚骨雞粥$29,清湯牛腩牛筋麵$24魚骨雞粥---呢間既粥底始終吾系我杯茶,雖然系魚湯粥底,但吾夠杰同綿!雞則吾夠滑,且無雞味.魚骨就一般!無炒過始終爭d!清湯牛腩牛筋麵---吾覺系清湯,似鹼水湯!牛腩中規中矩,牛筋呈奶白色,偏爽口,但似乎吾夠入味!麵反而幾彈牙兼無鹼水味.環境尚算令人滿意,夠光猛及乾淨,服務方面新開張吾會差得去邊.埋單$53,食物質素真系吾見得好出色!試一次已足夠!

2005-07-24 18 瀏覽
7月23日傷風咳未好,加上皮膚出風疹,不如清清地食粥。粥品單拼$26,雙拼$32,三拼$38。魚腩粥- 粥棉魚鮮滑,好。清湯牛腩- 牛腩腍,湯略嫌過濃。正如四圍貢所說食後不口乾,應只是味濃,不是味精。環境光猛企理,比上環店寬敞舒服。
7月23日
傷風咳未好,加上皮膚出風疹,不如清清地食粥。
環境光猛企理,比上環店寬敞舒服。
2005-07-15 33 瀏覽
我已經去左試兩次, 質素同上環生記無乜分別, 魚骨腩一樣咁正, 不過麵食方面個上湯太過濃(唔係味精,因為完全唔口渴) , 唔洗等位,可能未有太多人知道. 分店裝修比總店好, 唔再係大排檔格局, 一樣係每晚9點鐘打烊, 星期日休息.