喺元朗一諗起食日本嘢第一時間就會諗起田中,加上天氣太熱啦好想食日本嘢田中出品大件夾抵食永遠唔會失望,價錢方面CP值極高,但有心理準備一定要等位,快則15分鐘慢則半個鐘之後.每次必定會點三文魚壽司🍣,非常非常之推介,今次朋友仔太飽所以冇點到,另外鰻魚壽司永遠冇失望而且足16吋,其他地方我未見過有咁足料.雜錦魚生飯我每次都會點今次就轉左拉麵🍜,拉麵非常彈牙,配料都好足,如果嫌太多飯嘅話可以好似我哋咁食下拉麵.
田中出品大件夾抵食永遠唔會失望,
價錢方面CP值極高,
但有心理準備一定要等位,快則15分鐘慢則半個鐘之後.

雜錦魚生拉麵
2020-05-19
20 分鐘 (堂食)
雜錦魚生拉麵
  • 魚生飯
2020-02-18 1495 瀏覽
田中喺元朗咁多年都屹立不到,一直都人山人海。而田中好似不太受疫情影響,平日午膳時份也是滿座,只是不用像以前一樣排隊。田中出名抵食兼好食。佢嘅午餐menu的選擇多到數唔晒。一般定食都跟三文魚腩邊同麵豉湯,而鍋類果啲就有飯、刺身同湯,午飯黎講真係好豐富。我今日主要就講呢個三文魚頭鍋。非常好食!湯底係日式甜醬油,調味非常甜,所有野食麵好甜,但又唔會過晒龍。佢俾嘅份量麵好多,我至少食左四件魚件,件件都好多肉,非常鮮甜美味,肉質仲非常滑溜飽滿,好滋味!另外佢仲有少少娃娃菜同金菇。呢個餐超級飽肚,唔洗加一,另有湯有飲品有刺身,埋單都係$72。

我今日主要就講呢個三文魚頭鍋。
三文魚頭鍋

非常好食!

2020-02-18
三文魚頭鍋
2019-10-23 1789 瀏覽
從未見過服務態度咁差嘅食肆,一d禮貌都冇。今日我同我媽去食晏,坐左係四人台,一人一邊,打對面坐點知個老闆過黎叫我地並排坐,但明明當時冇乜客人,亦多空位我地照直講 “有咁多空位,打對面坐都唔緊要啦!”,個老闆竟然兇我地 “無生意,你地都可以走架!” 我地客客氣氣,你洗唔洗咁對人?以前田中排曬長龍,好好生意,明白你生意差左都會炆,但唔代表我要食個飯都受人氣呢咁差劣嘅態度我係唔會再去幫襯,生意咁差都係有原因!
從未見過服務態度咁差嘅食肆,一d禮貌都冇。
今日我同我媽去食晏,坐左係四人台,一人一邊,打對面坐
點知個老闆過黎叫我地並排坐,但明明當時冇乜客人,亦多空位
呢咁差劣嘅態度我係唔會再去幫襯,生意咁差都係有原因!
2019-10-23
午餐
2019-10-22 1316 瀏覽
真的很久很久沒有到這間食肆了,今日見人唔多就去食嘢。大約中午一點,星期六,沒有人在外排隊,入去攞位就即時執張枱俾我。呢度食嘢只有45分鐘時間,一定要預早諗定食乜,然後坐低就叫。既然甘耐無食過就當然好想食魚生啦!星期六有個午餐係三文魚腩碎壽司飯,其實唔只三文魚腩碎,仲有兩隻甜蝦,兩片北寄貝同兩片切開左的帶子。我知道呢度份量大,所以叫左少飯,仲有麵豉湯或汽水。麵豉湯一般啦,夠熱,有少量紫菜,細細粒的白蘿蔔,兩隻小蜆,味道不鹹,剛剛好。如果有埋豆腐粒就好喇。魚生飯比我想像中多三文魚腩碎,新鮮,蝦好味,餐黎講都算大隻。帶子就淋得滯,又大薄,不過都有甜味。北寄貝都容易咬,新鮮。飯好有黏性,好飽肚。我最喜歡用紫菜自己包魚生飯食,共四塊新鮮的紫菜,脆卜卜,好食。雖然少飯,但都好飽!

2019-10-19
2019-10-21 963 瀏覽
元朗有間好出名既日本餐廳叫做田中。🥰應該好多住元朗既人都識呢間野。因為呢間野出名平同埋份量多。🍣🍱🍵佢既午市價錢好合理。一個三文魚腩碎飯都係$60左右。上面有好多刺身,有帶子,甜蝦,三文魚腩碎。佢仲有紫菜比你包住食。刺身好鮮甜,價錢好平。仲包埋飲品。😎另一樣我必叫既係蟹籽沙律,份量好大,好多蟹子,沙律唔係一味得酸,有甜有酸好好食。佢仲有十件壽司set。件件都好大件。$79包飲品同埋小食一碟,一定會encore😚😚
元朗有間好出名既日本餐廳叫做田中。🥰

佢既午市價錢好合理。
一個三文魚腩碎飯都係$60左右。

2019-10-09 1053 瀏覽
老字號的餐廳越來越少,由中學已經開始食,一間令你懷念的壽司店!如果你喜歡在元朗食壽司店的,相信這間田中好多人都會認識,平時都會好多人大排長龍,人流多,食物去得快,魚生好新鮮!鰻魚壽司好新鮮,冇乜碎骨,值得推介😍😍三文魚手卷,如果紫菜脆啲,仲更加好!本身想叫油金魚鮫,但通常都冇,唯有叫三文魚頭頂住先!大家食之前記住擠上檸檬汁,口感會更好!魚頭燒得脆脆的,好香!整體來說:食物一流,但座位比較迫,坐近路口位嘅要留意,有時樓面出出入入會踢到你張櫈!食完收碟都好快,但如果多啲主動嘅加茶更加好!
2019-10-08
10 分鐘 (堂食)
2019-09-12 1299 瀏覽
今日同朋友去咗元朗一間叫田中嘅壽司店,據聞呢度抵食夾大件,所以就黎試嚇。我同朋友嚟到嘅時候大概6:00門口已經有一大堆人在等位。等了大約10分鐘才可以入座,我們點了大大件嘅1️⃣三文魚刺身三文魚勁厚切,總共有六片都只係($75),勁抵。見到這裏推介2️⃣三文魚火山卷,見到幾特別所以叫你試吓。三文魚卷上有甜蝦同海膽,全部都相當新鮮。3️⃣鰻魚壽司 - 鰻魚味道一般,比較乾身,沒有什麼醬汁。4️⃣明太子雞翼- 雞翼包全滿滿嘅明太子,脹卜卜,非常惹味。5️⃣丼飯6️⃣牛舌

三文魚刺身

三文魚勁厚切,總共有六片都只係($75),勁抵。

見到這裏推介2️⃣三文魚火山卷,見到幾特別所以叫你試吓。

三文魚火山卷

三文魚卷上有甜蝦同海膽,全部都相當新鮮。

3️⃣鰻魚壽司 - 鰻魚味道一般,比較乾身,沒有什麼醬汁。

明太子雞翼
明太子雞翼

5️⃣丼飯

6️⃣牛舌

牛舌
牛舌
2019-09-04 566 瀏覽
除咗「抵食」之外,真係諗唔到其他詞語形容呢間舖。夜晚食日本嘢食到飽都只需要大概一百蚊一位,基本上冇幾多間做到。如果要挑剔嘅話,就係佳得唔係太舒服同埋限你食四十五分鐘。呢間舖冇乜特嘅創意料理,只係一般嘅日本嘢,但由於佢抵食夾大件,所以好多人排隊,提供嘅食物就自然新鮮,所以基本上點乜嘢食都唔錯。我每次都會叫一個定食然後再點幾個件壽司同一個日式料理,夾埋都大概係一百二十蚊到,以晚市來講真係好超值;而佢午市都有套餐優惠,雜錦魚生飯定死再加幾件壽司都只係八十蚊。呢間舖點都要食一次!
30 分鐘 (堂食)
  • 軟殼蟹反卷
  • 帶子壽司
  • 鰻魚壽司
  • 蟹子沙律
2019-08-01 764 瀏覽
田中。一間元朗人必識既日本餐廳壽司刺身出名大件,價錢合理。壽司大件到未見過都唔信 壽司舊飯差唔多有一包tempo紙巾咁大包,上面既刺身都唔會偷雞,一樣咁大件中午食更加抵主要有四個套餐1. 三文魚腩飯 (最推薦)$~6x蚊 有湯/盒裝飲品 個飯除左有三文魚腩之外有甜蝦輔帶子有北寄貝。最正係佢會有四五塊紫菜係到可以瞬黎包飯食2. 手卷餐 (我未食過)3. 雜錦刺身餐 (食過一次) 完全無印象,價錢貴過第一個餐之外其實d料差唔多,都係甜蝦,帶子等,仲要無三文魚腩 (所以唔推薦)4. 十件壽司 (當中有三文魚壽司,帶子壽司,北寄貝,玉子,加州卷等) 一個正常男仔食呢個餐會覺得太飽 重點到喇!每次黎到都一定叫 蟹子沙律!絕無誇張 佢既蟹子沙律係本人心中既第一位佢既沙律醬唔會太酸,我食過有其他日本店既蟹子沙律個沙律太酸我唔太喜歡田中既蟹子沙律甜酸好適中,好多蟹子一撈次次都會倒瀉少少蟹子佢仲有刺身拼盤。刺身好厚好大塊。大家記得佢晚上好多人,用餐只限45分鐘。未入座已經要選擇定食咩如果係想同朋友慢慢傾心事食個飯呢到就唔適合
田中。一間元朗人必識既日本餐廳
中午食更加抵
主要有四個套餐
2. 手卷餐 (我未食過)
重點到喇!每次黎到都一定叫 蟹子沙律!
絕無誇張 佢既蟹子沙律係本人心中既第一位
田中既蟹子沙律甜酸好適中,好多蟹子
一撈次次都會倒瀉少少蟹子
佢仲有刺身拼盤。刺身好厚好大塊。
如果係想同朋友慢慢傾心事食個飯呢到就唔適合
2019-07-26 820 瀏覽
勁多飛魚子嘅沙律好耐冇見過,而家冇咩鋪頭會咁做啦!會做嘅都只會用啲差少少嘅魚子。值得一試好勁黑蒜味。炸蠔和炒雜菇。如果你唔係好想食蔬菜,我建議你都唔好點炒雜菇,因為完全沒有味,平時都會有少少牛油或者蒜香味,但依個只是清,小小鹽嘅味道都沒有。芝麻雞翼和章魚燒好似去到食放題嘅時候先會點!但芝麻雞翼真係好好味。章魚燒就很一般。重點來啦!所有壽司都超級大件。好彩我哋有八個大人兩個小朋友,我哋先可以食得晒!見到軍艦先感覺到咩係大大件,雖然佢真係飯比較多,但材料都很充足,唔係剩係得個飯,海鮮刺身都好多。雖然佢大件但唔會唔抵食。但係餐廳會有限時間進食,所以喺入餐廳之前他會叫你先落單,大家一坐好嘅時候就會不停有好多嘢食上菜,食得比較急進。

值得一試好勁黑蒜味。

2019-07-15 873 瀏覽
四大一小食咗$六百幾蚊,BB兩歲都計一個大人位價錢!非常不滿,有點貴!不不推薦!除咗鵝肝難吃、三文魚短身、鰻魚都瘦身成功咗!鰻魚炒飯更加麻麻哋無物味!其它都OK
2019-07-14
20 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
2019-07-08 599 瀏覽
廣島生蠔壽司(兩件) 💲28帶子壽司(兩件) 💲32蟹子沙律 💲38咖哩豬扒拉麵套餐 💲70(午餐)✅ 蟹子沙律真心大份‼️話係3-4人份量絕不誇張!❔ 一心衝著大件壽司而去 可惜選擇不多 所點壽司如帶子味道一般🧐❔ 咖哩豬排炸得有少少過火💥 但咖哩汁都幾多❇️ 大家可以試下倒落拉麵湯底 自製咖哩湯🤣 味道都唔錯👅Taste:3/5💰CP值:3.25/5

廣島生蠔壽司(兩件) 💲28
帶子壽司(兩件) 💲32
蟹子沙律 💲38
咖哩豬扒拉麵套餐 💲70(午餐)
蟹子沙律
✅ 蟹子沙律真心大份‼️話係3-4人份量絕不誇張!

👅Taste:3/5
💰CP值:3.25/5
2019-06-12
10 分鐘 (堂食)
2019-06-28 528 瀏覽
今日屋企人生日話想食日本嘢,醒起呢間壽司刺身店質素好似Okay,所以帶埋佢哋去食!呢到嘅價錢真係好實惠,唔怪得門口長期咁多人排隊,同埋繁忙時間限時四十五分鐘要交枱啦!講真其實晚餐四十五分鐘都唔太夠時間食,不過都即管試下啦!三文魚係我嘅all time favorite!次次食親日本嘢都100%會叫,呢啲嘅三文魚腩刺身夠晒厚實!油脂分布得都靚!食得過!海膽同蟹肉蟹膏壽司都above average!好鮮甜冇乜苦味!我好鐘意!呢個炸蝦卷略嫌炸得唔夠脆!如果可以再脆啲就正喇!屋企人都好滿意呢餐,不過如果可以食耐啲就更加好!

呢個炸蝦卷略嫌炸得唔夠脆!如果可以再脆啲就正喇!

屋企人都好滿意呢餐,不過如果可以食耐啲就更加好!
2019-04-24 1594 瀏覽
身為一個元朗人,呢間餐廳可以話食過無數次,見證住它搬完又搬,最巴閉同利害係除左它有本事令自己出名有名氣之外,基本上它搬親去邊,都會帶旺周邊既地方同附近食店,講真真係無咩邊個元朗人會唔識同無食過它。當然啦!它又唔係話超高質,好好味/好抵食果種,但算叫做有啲特色,同埋帶動左個潮流囉!!!!老實講它啲食物算新鮮,有條長長拖尾同大大件大大粒大大碗咁囉,質素屬於中上水平啦!當然啦!問心果句相比起當初,它既質素的確係有下降既趨勢,但又未至於差同唔再幫襯。至於因乜寫呢篇文,事源復活節假期,終於齊腳,所以當日帶左幾個朋友去食,我地一行5人,食左六百幾蚊,人均消費都係百幾蚊一個,佢地都食得好開心同表示滿意。除左鰻魚瘦身成功,三文魚條尾又短左,仲有吉列蠔卷食炸粉外,其他都ok

三文魚壽司

帶子壽司+北寄貝壽司
軟殼蟹反卷
腐皮壽司
2019-04-22 742 瀏覽
呢間壽司出晒名係元朗必去食堂,佢嘅壽司大件夾抵食已經人人都知,尤其是係佢嘅鰻魚壽司同埋三文魚壽司我就最鍾意,啖啖肉食一兩件就會好飽。佢嘅炒飯方面,雖然好平但係我覺得太乾身同埋好似款款都一樣味道,唔建議。佢嘅沙律都建議因為好平仲要大大份,但係食得多真係會厭。平時三個人真係食唔到幾多野,我建議購買外賣當係都會咁樣拎走,同三五知己開party就最fit。記得要提早落單因為每到晚上都要等好耐我上一次都等左45分鐘,同埋佢限時坐飽就講走人㗎啦。所以如果想坐低傾計吹水呢個地方就唔適合啦但係如果男人老狗想食飽肚嘅就可以去!
  • 鰻魚壽司
  • 三文魚壽司