-一直都勁多人無間斷推介呢間居酒屋🏮2年前都已經去過銅鑼灣分店 食過覺得好味今次同朋友收工過嚟旺角店食少少野 吹陣水⋯⭕️ 申子新卷 $248 海膽 x 吞拿魚蓉 x 三文魚籽 x 脆炸魚皮卷物中間包魚皮 真係第一次見 成舊卷物包到超大一口塞差少少塞唔入😂 一碟有6舊 每人3舊岩岩好😋⭕️吉列千層豚肉 (三重芝士) $238外皮脆卜卜炸衣包住豬肉片 豬肉片包住大量拉絲芝士拉芝100分!拉到勁高都得🤪 一大卷切開6段 性價比高⭕️極上鹽燒牛舌心 $128不嬲都好鍾意食牛舌 又唔係周圍都煮得好呢碟粒粒都超厚身 食落一啲都唔韌 香口軟腍點埋鹽同蔥粒一齊食 好夾🤭⭕️日式雞鎚花蝦 $118表面炸到超級酥脆 好香口 裏面仲食得出有彈牙既墨魚滑🦑(?)口感豐富 😋食落亦唔會太油膩

一直都勁多人無間斷推介呢間居酒屋🏮

點埋鹽同蔥粒一齊食 好夾🤭

⭕️日式雞鎚花蝦 $118
口感豐富 😋食落亦唔會太油膩
2023-10-02 227 瀏覽
本月首评送给所谓的网红店,因为没有预约所以让8点离开,然后坐下后让坐到倒垃圾的旁边,整个环境又小又昏暗,一时半会都没看清,直到服务员发出放垃圾响声才看到,位置之间很小的距离符合居酒屋的样子,但是服务员大声聊天又是什么鬼?点完菜也没有单子,全凭记忆,想8点前走问服务员有没有上完一副不情愿的样子,人均三百多的日料店不知道什么是服务,微信支付宝都用不了,甚至刷卡都要试下可否用,难道这不是在中国么??一千左右的一顿饭难道都是带纸币的么。此次行程唯一一家大踩雷的,甚至当地茶餐厅即是普话不好但也很礼貌。菜品基本都按照热门来点的,除了牛舌芯还不错,其他基本都是大踩雷,香港市民大概没吃过好的居酒屋吧,串烧很一般,很多还没有,芝士猪肉卷外皮太厚,芝士冷掉显得很厚重,完全吃不到肉的感觉,点了一杯嗨棒杯子竟然是啤酒杯,真的天哪,这么多星到底怎么来的!想去的要去的都避雷吧。
2023-09-28 43 瀏覽
想食好耐嘅一間日本居酒屋,店內座位舒適,氛圍唔錯幾岩同朋友坐低飲返杯吹下水~海葡萄冰菜沙律 $148前菜揀咗自己第一次試嘅冰菜為主嘅沙律,食落好有新鮮感,冰爽嘅口感令人好開胃,簡簡單單咁配埋胡麻醬一齊食已經好好味。汁燒蒜片牛柳粒 $128牛柳粒熟度得啱啱好,口感偏軟嫩,肉汁亦都好夠,抵讚嘅係佢哋個特製醬汁,令整體味道提升好多。洋風雞肉卷 $148呢道應該係餐廳自家創作嘅菜色,佢將牛蒡同紅蘿蔔釀入雞肉入面,外表望落去好似係雞肉卷起嘅壽司卷咁。口感就突出一個層次豐富,同時間食到嫩雞肉、清脆牛蒡同爽口紅蘿蔔,味道亦係估唔到咁夾。舞茸豚肉卷 $68用舞茸多替咗金菇嘅角色,取而代之係更爽口嘅口感,味道香濃多汁,一啖一舊幾過癮。大蔥黑豚燒 柚子 $58一啖大蔥一啖豬,香口又惹味嘅一道串燒,食落仲有淡淡嘅柚子香甜味。火炙大蝦讚岐手打烏冬 $168一人份量嘅手打烏冬,湯底鋪滿櫻花蝦後再加上一隻火炙大蝦。烏冬食落係都幾彈牙,湯底非常濃郁,櫻花蝦亦增加咗整體嘅香味,大蝦啖啖肉夠惹味👍🏻。

海葡萄冰菜沙律 $148

2023-09-20
  • 火炙大蝦讚岐手打烏冬
  • 汁燒蒜片牛柳粒
2023-09-24 52 瀏覽
極上鹽燒牛舌芯 $128牛舌芯極之嫩,燒得啱啱好唔會過熟,咬開入面鮮嫩多汁,配上胡椒醬/海鹽 超正 吉列千層豚肉(三重芝士)$238呢個想食咗好耐~ 就咁睇個名都已經好吸引! 豚肉肉味好濃!捲成一層層食落好有口感👍🏻芝士份量多到好似瀑布咁,仲可以拉絲💕海膽炒飯 $238之前食過一直對佢念念不是🥹太好味了😋海膽極高質,鮮甜!質地濃厚軟滑炒飯炒得好香,加咗菇同三文魚子👍🏻日式雞鎚櫻花蝦 $118櫻花蝦包住雞鎚,外面炸得超香,如果鐘意櫻花蝦一定環試,真係超濃味🤣申子居酒屋 (旺角)旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖

極上鹽燒牛舌芯 $128

吉列千層豚肉(三重芝士)$238
呢個想食咗好耐~ 就咁睇個名都已經好吸引!
豚肉肉味好濃!捲成一層層食落好有口感👍🏻
芝士份量多到好似瀑布咁,仲可以拉絲💕

海膽炒飯 $238
之前食過一直對佢念念不是🥹
太好味了😋海膽極高質,鮮甜!質地濃厚軟滑
炒飯炒得好香,加咗菇同三文魚子👍🏻

日式雞鎚櫻花蝦 $118

申子居酒屋 (旺角)
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
2023-09-23 34 瀏覽
申子居酒屋旺角日本居洒屋。網上多人推薦。一直都想試吓。@蓬鬆玉子:看到都想食。芝士加上熱辣辣嘅蛋入口很滑。加上醬汁蔥花好似一幅畫咁樣。最緊要好食。@池魚刺身:一大條嘅鮮魚。切到一片片晶瑩剔透。擺盤好看。好靚,入口魚肉彈牙。好新鮮的感覺。@蟹粥:味道非常之鮮甜。蟹肉煲粥一流。價錢略貴。一分價錢一分貨。
申子居酒屋

旺角日本居洒屋。網上多人推薦。一直都想試吓。
@池魚刺身:一大條嘅鮮魚。切到一片片晶瑩剔透。擺盤好看。
好靚,入口魚肉彈牙。好新鮮的感覺。
@蟹粥:味道非常之鮮甜。蟹肉煲粥一流。
價錢略貴。一分價錢一分貨。
2023-09-21 52 瀏覽
朋友話去旺角食咩好?一諗到就諗到去申子居了😗拖羅蓉壽司卷❤️就是一道超好吃的,裡面塞滿了拖羅蓉。你知道拖羅蓉嗎?就是那種超軟超好吃的魚或蝦肉。這道拖羅蓉壽司卷就是把拖羅蓉和壽司卷結合在一起,吃起來既有壽司的口感,又有拖羅蓉的風味,超特別!燒牛柳粒✅燒牛柳粒就是把牛肉燒烤過,讓它變得又香又脆。每一口都會讓你的心動起來,超級受歡迎!😍吉列千層豚肉(三重芝士)是另一道超推薦的菜。特別適合芝士控啊!就是把薄薄的豚肉片包住三重芝士,一口咬下去,拉出一條長長的芝士。豬肉還炸過,外面酥脆可口。這道菜結合了豬肉和芝士的美味,口感超濃郁,超好吃!
朋友話去旺角食咩好?一諗到就諗到去申子居了😗

拖羅蓉壽司卷❤️

燒牛柳粒✅

2023-09-20 49 瀏覽
今日同朋友再食申子居酒屋,兩個人食左好多野~汁燒左口魚裙邊左口魚裙邊,入口即溶,上邊仲有卜卜脆三文魚子極上鹽燒牛舌芯係我最愛嘅菜式,牛舌心好juicy,配有鹽、柚子芥末、檸檬、蔥汁燒蒜片牛柳粒牛柳淋身,肉味濃,蒜片香脆可口,一齊食好好味火炙大蝦烏冬烏冬上鋪滿櫻花蝦,仲有隻大蝦,新鮮又彈牙,烏冬滑,湯底好濃厚,豐富蝦湯味,好似食晒蝦嘅精華落肚鮮蟹粥有好多新鮮蟹肉,上面仲有原條蟹棒,同埋蟹子,將蟹嘅精華烹調成粥
今日同朋友再食申子居酒屋,兩個人食左好多野~

汁燒左口魚裙邊
左口魚裙邊,入口即溶,上邊仲有卜卜脆三文魚子

極上鹽燒牛舌芯

汁燒蒜片牛柳粒
牛柳淋身,肉味濃,蒜片香脆可口,一齊食好好味

火炙大蝦烏冬

鮮蟹粥
呢間旺角人氣居酒屋,之前食過午市,今次嚟試下晚餐質素😋9pm入座全場爆滿,咁耐冇食都人氣依然,建議嚟之前要預先訂位~仔細看原來申子居酒屋營業至11:45pm,實在係夜宵好去處,啱哂各位夜貓!🍚海膽炒飯 ($238)呢碗炒飯賣相吸引,而且炒得好香好有鑊氣!飯粒色澤均勻,粒粒分明;面頭除咗有三文魚籽同蟹籽外,仲有好多鮮甜嘅海膽😍配料仲包括櫻花蝦、帶子粒同本菇,成個組合豐富又惹味🤤🥠最中餅 ($208)呢個最中餅成個鯛魚燒咁,好特別🤣外層係用咗鯛魚燒餅皮,夾住中間嘅拖羅蓉、牛油果、三文魚籽;餅皮做得香脆,口感一流,中間嘅拖羅蓉好肥美,夠哂綿滑😍三文魚籽份量好多,令口感昇華,再配搭埋牛油果,令到成個感覺鮮味十足之餘,仲好健康🥰🐟汁煮左口魚裙邊 ($148)賣相好精緻😍將左口魚捲成花形,表面鋪上三文魚籽同魚子醬,更顯高貴✨左口魚好肥美,油脂豐富,中間位置爽口、邊位幾乎入口即溶,口感好正!🐥手作免治雞肉棒 ($68)居酒屋必叫❣️雞肉燒得恰到好處,肉質嫩滑,入口啖啖肉🥰撈埋日本蛋同秘製醬汁,非常香滑juicy!🍹荔枝乳酸梳打|蜜桃乳酸梳打 ($68)乳酸梳打嘅果味好重,分別都飲到好香嘅荔枝味同蜜桃味
海膽炒飯

🍚海膽炒飯 ($238)
呢碗炒飯賣相吸引,而且炒得好香好有鑊氣!
最中餅

🥠最中餅 ($208)
呢個最中餅成個鯛魚燒咁,好特別🤣
汁煮左口魚裙邊

🐟汁煮左口魚裙邊 ($148)
賣相好精緻😍
手作免治雞肉棒

🐥手作免治雞肉棒 ($68)
居酒屋必叫❣️

🍹荔枝乳酸梳打|蜜桃乳酸梳打 ($68)
乳酸梳打嘅果味好重,分別都飲到好香嘅荔枝味同蜜桃味,而且唔會太甜👍🏻

總結:質素保證,難怪開業咁耐都咁受歡迎😆

汁煮左口魚裙邊
2023-09-19 40 瀏覽
之前都食過銅鑼灣嘅分店㗎啦😍味道又唔錯,野食又高質!今次我哋就試埋佢哋旺角嘅分店😆🧊日式雞鎚花蝦 $118呢個小食幾特別🤣係用細細隻嘅櫻花蝦包住啲雞鎚😆炸得好香脆🔥雞鎚咬落去啖啖肉,肉質都幾juicy🤩🧊極上炎燒牛舌蕊 $128食親居酒屋🏮必點燒牛舌的👅牛舌勁厚身😍咬落去爽口彈牙,一啲都唔韌,充滿住肉汁🔥🧊申子新卷 $248呢樣係必叫!🔥上次同今次都有叫到,再次都冇失望😛都係咁好食🤩上面有好多好新鮮嘅吞拿魚蓉同海膽😍仲包住啲脆卜卜嘅餡,超級好食😚🫶🏻🧊火炙大蝦讚岐烏冬 $168身為烏冬控嘅小編,食日本野點可以唔叫烏冬㗎😛個湯底超級濃郁🥹🥹除左大蝦之外旁邊仲有好多好香口嘅櫻花蝦仔🦐份量都好充足😚整體黎講,食物都係咁高質!員工服務態度又好喎😚絕對會再嚟🫶🏻性價比:8.5/10好食程度😋:910回頭指數💓:9/10📍申子居酒屋 (旺角)旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Fodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港

🧊日式雞鎚花蝦 $118

🧊極上炎燒牛舌蕊 $128

🧊申子新卷 $248

🧊火炙大蝦讚岐烏冬 $168

性價比:8.5/10
好食程度😋:910
回頭指數💓:9/10

📍申子居酒屋 (旺角)
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Fodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港美食 #吃貨日常 #食好西
2023-09-17 3812 瀏覽
呢晚朋友相約嚟居酒屋,尋找吓東洋氣氛🎌 呢到食物選擇豐富,menu 製作精美,有唔少item 都影得好吸引,有選擇困難症嘅我同朋友唔知點揀好👉🏻👈🏻聽埋店員耐心介紹後,Final order 如下:🔸汁煮左囗魚裙邊左囗魚裙邊肥美鮮甜,食後滿口魚油香除咗主角左囗魚裙邊,仲有三文魚籽同黑魚籽,三文魚籽幾鮮甜味美個汁酸酸尾尾好開胃🔸極上鹽燒牛舌芯牛舌芯微微爽彈可以選擇齋食、點檸檬汁食、點鹽食 或者點 wasabi 醬食One-bite size 食起嚟非常方便🔸汁燒活白鱔肉厚微微爽彈鱔皮脆卜卜✨✨🔸手作免治雞肉棒本身對免治雞肉棒嘅興趣不大不過,店員高度推介,order嚟試試結果好有驚喜🤩🤩夾雜咗軟骨嘅雞肉棒,再沾滿蛋黃味道同口感都好豐富真心推介🙌🏻🔸舞茸豚肉卷呢款串燒都係店員推介item豚肉片包裹住’有助降低血脂嘅’舞茸菇菇呢個🐷同🍄嘅組合,好味得嚟,感覺又健康🔸汁燒大蔥黑豚燒黑豚五花腩嘅燒烤時間撑握得剛好肥肉嘅油份經燒烤迫咗出嚟,食落低油膩感加埋大蔥一齊食,滿口肉香同蔥香😌🔸火炙大蝦讚岐手打烏冬 蝦🦐蝦🦐蝦大蝦鮮甜爽彈🌸櫻花蝦香口🌸湯底少少creamy,調味適中(建議可以提供追加多隻大蝦嘅
呢晚朋友相約嚟居酒屋,尋找吓東洋氣氛🎌
聽埋店員耐心介紹後,Final order 如下:

🔸汁煮左囗魚裙邊
左囗魚裙邊肥美鮮甜,食後滿口魚油香
個汁酸酸尾尾好開胃

鱔皮脆卜卜✨✨
汁燒活白鱔

🔸手作免治雞肉棒
本身對免治雞肉棒嘅興趣不大
不過,店員高度推介,order嚟試試
結果好有驚喜🤩🤩
夾雜咗軟骨嘅雞肉棒,再沾滿蛋黃
味道同口感都好豐富
真心推介🙌🏻

🔸舞茸豚肉卷
呢款串燒都係店員推介item
豚肉片包裹住’有助降低血脂嘅’舞茸菇菇
呢個🐷同🍄嘅組合,好味得嚟,感覺又健康
舞茸豚肉卷

🔸汁燒大蔥黑豚燒
黑豚五花腩嘅燒烤時間撑握得剛好
肥肉嘅油份經燒烤迫咗出嚟,食落低油膩感
加埋大蔥一齊食,滿口肉香同蔥香😌
汁燒大蔥黑豚燒

🔸火炙大蝦讚岐手打烏冬
蝦🦐蝦🦐蝦
大蝦鮮甜爽彈
🌸櫻花蝦香口🌸
湯底少少creamy,調味適中
(建議可以提供追加多隻大蝦嘅選擇)
火炙大蝦讚岐手打烏冬

呢晚order嘅食物嘅賣相同味道都令人滿意,而且店員親切友善,同埋仲有其他店員推介嘅item未試,特別係” 吉列三重芝士千層豚肉”、”蓬松玉子”、”日式雞鎚花蝦” 同埋 嚟自日本嘅時令刺身
居酒屋已被列入我同朋友嘅再訪餐廳List
推介🙌🏻🙌🏻🙌🏻
2023-09-05
2023-09-13 27 瀏覽
- **極上鹽燒牛舌芯**:呢個係我最鍾意嘅一道菜!牛舌芯燒得剛剛好,外皮香脆,肉質嫩滑多汁,每一啖都有濃郁嘅牛肉香氣。配上少少鹽同檸檬汁,更加味道更加提升。- **海膽炒飯**:炒飯應該用咗日本米,炒出嚟粒粒分明,飯香四溢。海膽好新鮮。裡面仲有蟹籽、三文魚籽同櫻花蝦,撈埋一齊食勁有層次感,好味!- **豆腐**:豆腐炸完之後,外皮香脆,裡面就質地細滑,入口即溶。上面撒咗少少蔥花同木魚,增加咸香味。汁料帶有少許咸味,沾少少嚟食,即刻覺得個豆腐更有風味~- **日式雞鎚花蝦**:將雞鎚同花蝦包埋喺炸漿裡面,食嘅時候仲可以點啲沙律醬。雞鎚肉質彈牙,花蝦彈口爽脆,炸漿香脆唔油膩,令人胃口大開。- **洋風雞肉卷**:勁Juicy!!!!雞肉卷好多肉汁,裡面仲包住類似牛蒡同甘筍嘅食材,一啖咬落去勁Juicy!雞肉又夠晒嫩滑~口感極好(*´꒳`*)

2023-09-13 29 瀏覽
今晚朋友生日一早訂定枱食飯,餐廳食物同飲品特別係酒類,選擇非常多!鹽燒牛舌心係每次都會必叫,粒粒都超厚身,食落一啲都唔韌又冇根,燒得好香有牛味,加少少鹽同蔥粒好夾,必食推介!第一次食鰻魚天婦羅,一上枱份量超多,足足有一整條鰻魚切件,天婦羅外皮一啲都唔厚粉,新鮮炸出嚟超香脆,鰻魚幾厚身帶少少甜味,估唔到鰻魚都可以咁煮法幾好食廣島蠔鍋大約有四隻蠔,隻隻都有手指公咁大,配埋個湯同配料,食落幾鮮甜,連湯都飲埋吉列千層豚肉可以揀原味或者三重芝士,原味食落外皮炸得香脆又唔會超厚粉,入邊超多層豚肉,口感豐富,點埋醬汁食更加好味洋風雞肉卷係雞肉包住蔬菜,雞肉卷帶點雞皮食落唔會乾,一啖一件,醬汁甜甜地幾開胃嚟到呢度點少得叫酒飲,原味highball邊飲邊食簡直一流!朋友唔飲酒叫左青蘋果乳酸梳打,都唔算太甜夠晒凍

• 極上鹽燒牛舌芯
  • 鰻魚天婦羅
走進居酒屋內, 暗黑的和風格調, 牆上貼上很多很有意思的Sake label,  樓梯走廊轉角位也擺放了很多日本神舍木偶, 雖然環境神秘幽暗, 僅以射燈等作照明, 卻帶一份用餐時的舒適寧靜🔮極上鹽燒牛舌心 申子的signature 之作,  牛舌燒至外表甘香, 厚身得來咬落十分軟腍, 肉質軟熟牛味濃而有彈牙口感, 略點伴碟的檸檬岩鹽, 實之更加惹味🔮壽司定食配烏冬 廚師發辦壽司6貫; 海膽 , 吞拿魚, 油魽魚, 帆立貝, 魚籽,比目魚, 連三文魚刺身; 手握壽司, 款款新鮮, 自身的海鮮味甜味, 入口魚脂豐溢, 海膽更入口即溶,十分滋味~ 烏冬質地煙韌有嚼口,湯底香濃而鮮甜,加入鹹魚乾仔,咸鮮味更出, 好食到我連湯都飲埋呀~🔮網燒西冷牛扒丼 午餐order極上定食套餐,更可以半價享用另一款lunch set . 真係幾抵呀~西冷牛扒肉質十分鮮嫩, 以slide cut 切片平均舖滿在丼面上, 中間是一顆新鮮的月見子,擺盤美美的, 很吸睛呢~牛肉入口軟腍而牛味濃郁又有肉汁, 外面煎至微濃而中間位依然是粉嫩粉嫩的,還得讚賞廚師功架了得, 每片牛肉也切得厚薄一致, 配上新鮮的大蔥絲和月見汁

🔮極上鹽燒牛舌心

🔮壽司定食配烏冬

🔮網燒西冷牛扒丼
西冷牛扒肉質十分鮮嫩, 以slide cut 切片平均舖滿在丼面上, 中間是一顆新鮮的月見子,擺盤美美的, 很吸睛呢~牛肉入口軟腍而牛味濃郁又有肉汁, 外面煎至微濃而中間位依然是粉嫩粉嫩的,還得讚賞廚師功架了得, 每片牛肉也切得厚薄一致, 配上新鮮的大蔥絲和月見汁,牛肉味更得以提升, 當中也感受到廚師的用心

網上見到食評都說,來申子,必定要食牛,果然真的一試難忘呀~
2023-09-13 38 瀏覽
同朋友慶祝生日,想吃日本菜自然就想起了申子~極上鹽燒牛舌芯 $128牛舌芯外皮香脆,牛味濃郁,口感爽脆而Juicy🧛🏻‍♀️二小姐大愛❗️推介蓮松玉子 $108玉子燒賣相吸引✨蛋漿色澤金黃,口感滑溜,重點係唔會過熟🥚配埋燒汁味道好夾~海膽炒飯 $238海膽入口即溶,有淡淡回甘味~炒飯夠乾身。配埋蟹子、櫻花蝦🦐鹹香十足👍🏻日式雞鎚花蝦 $118櫻花蝦包圍整個雞鎚🍗賣相可愛💓外皮香脆,配埋惹味櫻花蝦,味道瞬間被提升⬆️西尾抹茶凍鮮奶 $58西尾抹茶茶味出眾🍵極之濃郁,配埋凍鮮奶,冰涼透心🧊味道完全唔甜,男士都啱飲❗️巨峰乳酸梳打 $68
同朋友慶祝生日,想吃日本菜自然就
想起了申子~

西尾抹茶凍鮮奶 $58

巨峰乳酸梳打 $68
2023-08-20
2023-09-10 47 瀏覽
📍 申子居酒屋 (MK)相撲手日本料理餐廳💪好耐冇食日本料理,今日就食番餐好既~見到門面甘隱蔽,好有好奇心,當然要入去感受一下🙆🏻‍♀️🔸申子新卷豐富嘅材料鋪上面,吞拿魚蓉,海膽~入邊夾住青瓜,炸過嘅紫菜,食落好有咬口。一夾落去都好結實👍即叫即包!🔸申子名物厚切牛舌芯{鹽燒}厚切粒粒juicy牛舌,入口軟腍,一口一粒,碳燒過後的表面帶點焦香,雖然肉厚但咬下去軟腍有嚼勁,中間粉粉嫩嫩的,燒得剛剛好。🔸蓬鬆玉子燒玉子燒入口夠哂juicy,用上日本雞蛋好嫩滑,食落去甜甜地。入面既芝士好重份量,切開個吓,己經好流心,係半熟雞蛋加十足既芝士🧀️芝士味道濃郁,好有滿足感🥰🔸絹豆腐燒唔會燒得太乾身,好重黃豆味,入面仍然保持濕潤,外層燒到脆薄,非常之好味😋配上自家製醬汁,令豆腐味更特岀🤲🏻仲叫咗波子汽水🥤大滿足😌

📍 申子居酒屋 (MK)

🔸申子新卷

🔸申子名物厚切牛舌芯{鹽燒}