2018-08-18 539 瀏覽
皇后小㕑,見到好似幾正面幾吸引,訂左枱,原來有兩層的,地下有仕應會告訴你幾樓,我們坐二樓,二樓地方就是只有幾張枱,有兩幅畫,一堆雜物!!叫左杏汁豬肺湯,一窩可以分到8碗的,顏色也是奶白的,豬肺也有好多的,味道係咸,唔係好食到杏汁味。失望。士多啤梨骨,都okay的,少少士多啤梨味,肉都夠淋身。瑤柱雞,原來有一些瑤柱在雞面,雞肉都滑的。白雩鳳爪炸魚餅同魷魚酥,都OK的,夠鬆化的。炒米粉,有叉燒,韮黃,蝦,鮮魷,米粉炒到乾身,多料,幾好味呀!煎咸魚肉餅,細細一件,煎到香口,幾有質感的。椒鹽豆腐,好細粒,不是好好味,冇椒鹽味,食唔到咩味,不過唔係平時食到的味道!失望的一餐!!同事話仕應黑口黑面的

士多啤梨骨,都okay的,少少士多啤梨味,肉都夠淋身。

瑤柱雞,原來有一些瑤柱在雞面,雞肉都滑的。

白雩鳳爪

炸魚餅同魷魚酥,都OK的,夠鬆化的。

煎咸魚肉餅,細細一件,煎到香口,幾有質感的。

失望的一餐
!!同事話仕應黑口黑面的

2018-08-03
慶祝紀念
生日
2018-08-13 248 瀏覽
本來約埋一大班朋友今晚食飯聚舊,所以上個禮拜已經打去book定位,點知今朝冇啦啦打嚟同我講「唔好意思,我地舖頭要裝修,所以要取消booking。」聽完真係火到嚟🔥,冇野呀,你唔早講,臨到呢一日先講,你地裝修唔係一早安排好㗎咩?!離晒譜,請我都唔會再去!!!

離晒譜,請我都唔會再去!!!
2018-08-05 318 瀏覽
在尖沙咀的我聽友人說附近有間位於酒店內老闆是泰國人的泰菜都不錯,我們便前往試試。時間已過了一點半,友人在前往途中說餐廳都幾受上班族歡迎,不知道現在到達會否能立即入座。幸好,餐廳約七成滿,店員很快就安排我們入座卡位位置。環境佈局都比較港式,牆上有些裝飾都是跟香港有關,而檯上的餐具格局也跟我們食中餐一樣。還沒有下單,店員便為我們送上暖水,特別的是用泰國牌子的不鏽鋼杯,在港式的格局裡增添一點泰國氣氛。我有一刻還有點好奇,很多餐廳都是提供常溫或者凍水,這餐廳提供的是暖水,之後便發覺這裡的冷氣都很凍,提供暖水或者熱水都可以啊。若你是預先決定要來用餐怕凍或者體質較弱,先帶備一件外套會比較好。除了這幾個午市套餐,還有一人或以上的套餐選擇,有飯有麵選擇。香茅烤牛肉撈檬($68),看似碗大分量少,其實都夠食。檬粉裡有些酸醃料,特別醒胃,加上撈檬的醬汁更會胃口大開,但醬汁底部的料卻因瓶子設計問題倒不出來,能改善會更好。香茅烤牛肉幾香,不錯。喇沙大蝦金邊粉($88),碗跟撈檬一樣都是很大呢!金邊粉分量幾多,芽菜都是,不用擔心不夠飽。這粉裡還有很多蒜乾,即使浸淋了也好食。不過,整碗金邊粉只有蝦,金邊粉,芽菜,
香茅烤牛肉撈檬
喇沙大蝦金邊粉
喇沙大蝦金邊粉($88),碗跟撈檬一樣都是很大呢!金邊粉分量幾多,芽菜都是,不用擔心不夠飽。這粉裡還有很多蒜乾,即使浸淋了也好食。不過,整碗金邊粉只有蝦,金邊粉,芽菜,食著都會覺得有點寡......

看菜式的名稱就知道蝦是主角,真的很大的一隻!

如同一隻碟那樣大呢。蝦的肉質爽,有蝦味,也吸收了點湯底,東南亞的感覺即刻提升。

餐飲可點熱飲或青檸梳打。不知是我們幸運與否,剛巧遇上街上免費派冰凍飲品。我們都喝過凍飲,便點了熱奶茶飲,味道出奇地好,夠茶味。

餐廳卡位舒服,冷氣十分大,好處就是炎炎夏日大家在餐廳都會覺得很舒服,但壞處就是令食物很快凍。要找個地方好好坐下來,可以嚐嚐這裡。
午餐
2018-07-21 506 瀏覽
同我3位Queenn小聚, 黎到皇后小聚朋友經openrice book左枱, 所以去到都唔洗點等就入座.帶位既reception姐姐好nice, 好好笑容!餐廳既裝修都幾有特式, 帶有D香港舊式風味.D霓虹燈好型! 個牌坊真係好有香港特式~同時又帶有少少泰式既原素, 牆身會有D大象圖案~THAI, VIET, CHINESE, 所以呢度既野食都幾岩食! 好多選擇~ 叫左壺菊花茶, 都好多菊花, 加左幾轉水都仲有味.我地4個人order左個湯, 半隻雞, 1個小食同1個飯杏汁燉豬肺湯平時O係屋企一定唔會飲到豬肺湯, 因為實在要太多功夫去處理豬肺, 所以都唔想屋企人搞咁多野.見呢度有就試下, 個湯好滋補呀! 好香杏仁既味!侍應仲會幫我地分埋湯, 再另上湯料俾我地.D豬肺完全冇異味!八味脆西施(豆腐)豆腐外脆內軟, 好香口!招牌瑤柱雞(半隻)半隻都好夠食, D雞都幾滑, 唔錯!面頭有好瑤柱! 仲多有2款醬料, 2皇風味~同埋個presentation都幾得意. 魚湯杞子浸菜心個魚湯都幾鮮味! 呢度D湯都似乎唔錯呀!鮮菠蘿海鮮炒飯真係原隻菠蘿咁上, 份量都好多!我地4個人都分到一碗滿再多D飯
同我3位Queenn小聚, 黎到皇后小聚

帶位既reception姐姐好nice, 好好笑容!

餐廳既裝修都幾有特式, 帶有D香港舊式風味.
D霓虹燈好型! 個牌坊真係好有香港特式~

同時又帶有少少泰式既原素, 牆身會有D大象圖案~

叫左壺菊花茶, 都好多菊花, 加左幾轉水都仲有味.

我地4個人order左個湯, 半隻雞, 1個小食同1個飯

杏汁燉豬肺湯
平時O係屋企一定唔會飲到豬肺湯,
因為實在要太多功夫去處理豬肺, 所以都唔想屋企人搞咁多野.
見呢度有就試下, 個湯好滋補呀! 好香杏仁既味!
侍應仲會幫我地分埋湯, 再另上湯料俾我地.
杏汁燉豬肺湯
D豬肺完全冇異味!
杏汁燉豬肺湯

八味脆西施(豆腐)
豆腐外脆內軟, 好香口!
八味脆西施(豆腐)

招牌瑤柱雞(半隻)
半隻都好夠食, D雞都幾滑, 唔錯!
面頭有好瑤柱! 仲多有2款醬料, 2皇風味~
同埋個presentation都幾得意.
招牌瑤柱雞(半隻)

魚湯杞子浸菜心
個魚湯都幾鮮味! 呢度D湯都似乎唔錯呀!
魚湯杞子浸菜心

鮮菠蘿海鮮炒飯
真係原隻菠蘿咁上, 份量都好多!
我地4個人都分到一碗滿再多D飯!
個炒飯都好足料, 有蝦有尤魚有肉鬆,
仲有鮮菠蘿粒粒!
鮮菠蘿海鮮炒飯

食飽飽, 4個繼續吹左陣水, 侍應們都好好,
中間仲時不時幫我地加茶, 等我地慢慢傾
2018-07-20
2018-07-12 505 瀏覽
難得一聚當然要試好野啦,朋友推介皇后小聚,一上到門口裝修都算唔錯,黎到當然唔無睇場地,我地一行人分別叫左牛油雞翼,草莓骨,蝦餅,米紙,椒鹽鮮魷同埋佢地個櫻花蝦炒飯。當中最突出估唔到會係草莓骨,味道酸酸甜甜,草莓混合埋京都肉排既做法十分配合同野味。另外一個驚喜就係個炒飯,粒粒分明,最重要有我最愛櫻花蝦,份量多,真係誠意十分👍會再黎幫襯

另外一個驚喜就係個炒飯,粒粒分明,最重要有我最愛櫻花蝦
,份量多,真係誠意十分👍會再黎幫襯
2018-06-29
5 分鐘 (堂食)
  • 草莓骨
2018-07-02 413 瀏覽
環境寧靜,服務不錯。最好味就係碟招牌瑤柱雞,肉質好滑好嫩口。另外,必要選嘅就係個陳皮蒸頭腩,啲果香味剛剛好,吊味一流,又唔係太重味。兩個人食兩碟真係已經好飽飽。
環境寧靜,服務不錯。
2018-07-02 332 瀏覽
第一次寫食評,來到這間皇后小聚招牌瑤柱雞,瑤柱份量比想像多,雞亦算嫰滑,二人的晚餐叫半隻雞,最後都食唔哂,仲有剩老陳皮蒸班腩,魚肉嫰口,老陳皮入味,略嫌鼓油咸了點,因為整道菜已有老陳皮調味,只需少許鼓油已能畫龍點睛
第一次寫食評,來到這間皇后小聚

同朋友食生日食飯,由於呢間餐廳一直on list既,所以一早book咗,一行九人難得約齊,希望有嗰好回憶啦。由於要去擺底嗰蛋糕先,所以我就最早到左啦,然後侍應拎左啲餐牌黎俾我睇,等到朋友到齊就嗌野食嚕!故事就正式開始,話說朋友叫左蝦餅,點知黎左碟蓮藕餅,但係因為叫野食嗰個朋友去左toliet,碟餸到左後,其他朋友就夾左黎食,然後朋友去完toliet番黎發現唔對路,所以同嗰侍應講,點知嗰侍應態度勁衰,淨係話,您地食左兩件喎,一係我幫您寫過碟蝦餅!真係火都黎!然後朋友再嗌左碗雞c扎肉檬粉,嗰餐牌係寫住河粉既,朋友就問可唔可以轉檬粉,侍應話可以。點知上到黎係河粉!然後梗係又要揾侍應,點知佢話無檬粉喎,得河粉,然後話幫我地cancel,然後過左五分鐘,另一嗰侍應拎左碗扎肉雞絲檬粉黎,然後我地話:又話無檬粉既?嗰侍應話,有檬粉喎!(見佢語氣似係不滿頭先嗰侍應,話佢次次都係咁)!然後食到最後,朋友細細聲同嗰侍應講拎嗰蛋糕🎂出黎,點知哩嗰侍應轉頭就大大聲叫拎一個侍應:拎嗰蛋糕出黎呀!OKAY!嗰驚喜無左!到最後,我地食哂嗰蛋糕,有嗰侍應拎住嗰蛋糕盒出黎問我地要唔要?其實嗰蛋糕都食哂,嗰盒要來幹麼呢?哩餐飯由頭到尾都食到火都黎!
2018-06-28 241 瀏覽
因為樓上舖既關係,環境好靜,同朋友吹水一流。價錢合理,叫左6樣野加一,五佰頭埋單,食物質素都ok。1)火車頭 好大份 兩個正常食量既女仔食唔曬2)青咖哩大蝦咖哩點蒜蓉包一流!但兩隻大蝦有d粉同腥3)生菜包味道無乜太大特別,但勝在肉碎唔乾,夠juicy!!4)炸鮮魷普通,同出面街邊差不多,肉質仲有d鞋5)蒜蓉包超薄,超脆,因為無叫飯,特登叫來點咖哩!超正!6)芒果檽米飯同出面唔同既係食落有一陣陣好淡既香味,好似落左好淡好淡既食用天然精油咁既味,幾特別,朋友起初頭幾啖覺得有藥水味,但佢食落又覺幾好食!上菜速度快!服務fit到漏,行過既staff會望下食客有咩需要,話說手上得叉同🥄,見我拆蝦拆得好辛苦,職員即刻跑去拎刀,係真係跑,so cute。

1)火車頭 好大份
兩個正常食量既女仔食唔曬
2)青咖哩大蝦
咖哩點蒜蓉包一流!但兩隻大蝦有d粉同腥
3)生菜包
味道無乜太大特別,但勝在肉碎唔乾,夠juicy!!
4)炸鮮魷
普通,同出面街邊差不多,肉質仲有d鞋
5)蒜蓉包
超薄,超脆,因為無叫飯,特登叫來點咖哩!超正!
6)芒果檽米飯

2018-06-19 256 瀏覽
父親節恰逢端午節,訂位食飯做節十分不易。好彩家有達人出手,訂到張十四人大枱,方便一家人聚寶盆。餐廳有獨立電梯,門口有侍應带位。装修和餐具都十分有心思。上至經理部長,下至侍應都彬彬有禮。經OpenRice訂位,大部分菜式都有八折。於是點咗一枱都係😅⋯⋯瑶柱雞肉滑皮薄,燒乳鴿皮脆肉嫩,杏汁豬肺湯杏仁味道濃郁,石斑魚新鮮多肉。全部菜式都份量十足,口味鮮美。埋單唔驶200蚊一位,難得在尖沙咀有如此抵食的餐廳。
埋單唔驶200蚊一位,難得在尖沙咀有如此抵食的餐廳。
2018-06-06 389 瀏覽
琴晚同成班朋友去咗呢間"皇后小聚"餐廳, 佢哋主打東南亞菜, 尤其是佢哋嘅"瑤柱雞" , 雞肉想唔到好滑, "士多啤梨骨"同出面其他餐館嘅"咕嚕肉"大大不同, 有士多啤梨嘅酸酸甜甜味道, 肉又唔韌又唔會乾爭爭。仲有"黑松露鮮蟹肉菊花蛋"蛋滑不特止, 蟹肉鮮又有黑松露獨特嘅香味, 簡直冇得彈講到service方面, 有個員工叫Benny, 喺我哋點菜時佢好有耐性好主動介紹唔同菜式畀我哋, 佢好細心, 服務一流原來佢哋喺2樓有貴賓房, 可以俾人book嚟食飯聚會。下次家庭聚會一定會同屋企人食

2018-06-05
2018-04-27 793 瀏覽
加連威老道中央一個小酒店一樓杯咖啡不錯👍我會飲另供應凍青檸梳打特價午餐不加一只兩款咖哩牛腩飯香茅煎豬排飯靚荷包蛋三兩塊牛筋👍🤣大豬排骨當然被我搶著吃了。超級可愛蘭花放玻璃幕式透明窗台看花54$是值得的其他人會選各式東南亞越南等套餐又可加15$加上煎胡椒札肉配北越粉卷每天都扭盡六壬半價不加一務求上座率高些⋯⋯租貴皮費 人工 電費樣樣都花錢不易賺回來香港人已經習慣落在驚人壓力之下搵食以至午飯一個五十四大家甘心:不貴!
加連威老道
香茅煎豬排飯
靚荷包蛋
三兩塊牛筋👍🤣
大豬排骨
當然被我搶著吃了。超級可愛蘭花
放玻璃幕式透明窗台

大家甘心:
不貴
2018-04-27
2018-04-14 842 瀏覽
朋友介紹尖沙咀加連威老道開了間佛國泰式主题酒店Soravit on Granville,不是遊客嘅我反而有興趣試下面呢間中、越、泰的fusion菜餐廳。位於酒店二樓嘅餐廳好有柬南亞風韻,牆上的女像好吸睛,好有皇后氣派,侍應安排我哋坐下,介绍咗剛推出,為慶祝酒店開業及泰國潑水節嘅全新餐牌,都幾吸引,有辣有唔辣,我哋點咗香辣肉碎生菜包、燒大蝦柚子沙律、紅咖哩炸雜菌豆腐、香脆蟹盒、泰式青咖哩羊架、黑松露鲜蟹肉菊花蛋,味道、擺盤、創意都有驚喜,充滿東南亞風味的一餐,值得一試!

2018-04-08 791 瀏覽
今次係我係呢度第一次寫食評,琴晚我同班朋友約咗係尖沙咀食飯,好自然就上openrice揾下附近有乜餐廳介紹,見呢間靜靜地又好似幾好坐,啱我哋五個大人加一個BB嘅組合可以係呢度食飯,價錢唔算係平,份量唔多,係個菠蘿炒飯份量正常D。見其他食評提過佢哋服務唔多好,自己試過啦,收咁嘅價錢D服務係幾差吓,真係要改善吓,唔係就好趕客囉,服務員冇表情冇笑容都算,我以為自己係茶記落緊ordeorder。 其實以上嘅嘢都唔太重要,因為我哋咁多個大人都肚痾及嘔,除咗BB因為好好彩佢媽咪冇俾佢食呢間D嘢。 結論就係我永遠都唔會去呢間嘢度食囉。

2018-04-07
2018-02-24 1116 瀏覽
這天和朋友來到皇后小聚吃團年飯,第一次來,openrice的食評不錯,裝潢又特別,大家就選了這間!我們一早訂了枱,來到餐廳樓下,帶位的就在地下。我一個人先來到餐廳,她便帶我搭電梯,上一層就是餐廳。電梯門一開,有另一個目無表情的男子引領我坐下。櫈都未有坐低就問我飲咩茶,站在我前面迫到我點茶為止,我話等埋朋友先,佢就話咁唔洗等比壺水你先啦!Er.......點解唔可以比我諗下先😦比人迫完終於可以欣賞下裡面既裝潢,裡面環境又真係幾特別喎!討人喜歡的!食品選擇都幾多!仲有套餐添!講起套餐,另一個男服員主動走過來推薦他們的$1188優惠套餐,介紹著裡面菜式..下删一千幾百字....好,比我地諗下先!走左,數分鐘後走回來望下你叫得未,未齊人好明顯未得啦!走左,一陣再走回來說:「要叫就叫先,要幫你留住條魚,唔係等陣就無嫁喇!」間餐廳一半都未坐滿,急咩呢?😠更何況我未齊人囉!如是者,佢來回左幾次望下我叫得佢個套餐未!!最後緊係無叫套餐啦!叫左6個菜。先有泰式燒鮮魷魚沙律,有驚喜喎!唔細碟!好味喎!魷魚唔會韌,沙律汁酸酸辣辣好泰國呀!!推介!呢個芭提雅素春卷一般般麻麻地,反而伴住佢的生菜難得的好新鮮好綠

食品選擇都幾多!仲有套餐添!
泰式燒鮮魷沙律

最後緊係無叫套餐啦!叫左6個菜。
先有泰式燒鮮魷魚沙律,有驚喜喎!
芭提雅素春卷

呢個芭提雅素春卷一般般麻麻地,反而伴住佢的生菜難得的好新鮮好綠!呢個春卷可以唔洗叫。
招牌瑤柱雞半隻

招牌瑤柱雞。其實無瑤柱味,係雞面有好多瑤柱,似鹽焗雞,味道偏咸。
杜小月櫻花蝦炒飯

呢個杜小月櫻花蝦炒飯有驚喜!驚喜在夠大碟,真係好大碟,成個湯碗咁多!但點解叫杜小月呢🤔?實情咪楊州炒飯加櫻花蝦囉。
腰果烏醋豬柳

跟住呢碟腰果烏醋脆豬柳,唔睇菜名真係唔知有烏醋....肉身偏乾,正常既。
士多啤梨骨

最後呢碟士多啤梨骨,正常中菜餐廳吃到的菜式。可以放一兩粒原整或者半粒士多啤梨裝飾下既我覺得。正常味道,唔會太乾,但唔叫唔會有損失。

一開始看餐牌的時候,還以爲它會偏細碟,如果這個價錢就是偏貴了。但上菜時竟是意外的大碟!

綜合而言,食物質素真的算不錯,這個價錢加這個份量真的是很不錯了!算不上貴,我們一行5人吃才了$774。最重要沒有限時!
這裡真的最適合一班人來聚餐!

大前提是你不介意這裡所有的服務員都是面黑黑的.....同埋強迫你點茶不成功強行比滾水你是為左收你茶水$10一個人頭!
2018-02-23
泰式燒鮮魷沙律