2008-05-13
睇過 “一粒鐘真人蘇” 介紹這裏的粟米石斑飯及羅宋湯, 講到鬼咁吸引, 想嚟試好耐, 星期一趁公衆假期, d人應該無咁早食晏, 我就早少少去食個 brunch. 十二點二十分, 一入到餐廳都仲有位, 不過過多幾個字門口已經開始有人等位. 一睇到個menu, 有四個餐($90), 個名唔係好記得, 大約係:1)西冷牛肉飯2)芝士蝦意粉3)龍利柳飯4)焗豬扒飯我俾個芝士蝦意粉吸引住, 另外再叫左個粟米石斑飯($102), 另加$45轉做餐. 叫左一個蘑菇忌廉湯, 一個羅宋湯. 忌廉湯唔錯, 羅宋湯就幾濃, 不過我覺得太濃, 唔係d料夠多, 而係調味料落得多個種濃, 所以唔係幾識得欣賞. 餐包無乜特別, 咪都係暖暖地囉, (九龍灣間茜廊好過佢, 因為有蒜蓉飽同蒜蓉牛油), 不過都幾軟熟, 牛油又軟化左容易搽, 所以都合格. 先上芝士蝦意粉, 賣相好吸引, 見到芝士同幾多蝦, 個汁好濃, 第一啖咬落去, 意粉唔合格, 過左火, 唔彈牙, 唔係al dente, 太腍. 個汁係濃, 不過又係落太重調味. 最值得讚係個蝦好新鮮, 食到蝦味.輪到個粟米石斑飯, 賣相都同樣吸引, 汁好多,
1)西冷牛肉飯
2)芝士蝦意粉
3)龍利柳飯
4)焗豬扒飯
輪到個粟米石斑飯, 賣相都同樣吸引, 汁好多, 石斑都好多, 個飯好大, 肯定食唔哂, 所以將份餐預先分成一半, 可以攞走唔使浪費. 個汁太甜, 又係同樣個問題, 調味落得太重, 唔係食材既原味, 不過又係讚個石斑好味道, 有魚味囉.
總括嚟講, 調味落得太重手, 鍾意食味重既人會覺得好味, 但我覺得幾浪費食材,同埋唔係幾健康, 因為如果佢既然都用新鮮料, 就唔使落咁重調味啦. 食材本身既味道先係最好味, 用太重調味料實在浪費, 老實講, 我真係唔係幾識欣賞.
仲有, d侍應真係木口木面, 全無笑容, 令人感覺冷漠, 無再幫襯既衝動. 皇后餐廳俾我既感覺係一間收費高昂既高級"茶餐廳".