盛八燒肉就食得多,無諗過盛八都有火鍋放題,所以黎試吓~餐牌有新款未見過出面有嘅橙味湯底,好好奇所以試吓~ 橙味湯底其實有d似柚子味,清新唔油膩,好適合夏天~ 另外叫咗個南瓜湯底,好濃郁~ 兩隻湯底都好味得黎唔會蓋過牛肉味~打邊爐除咗食牛之外,點少得d醬油配料~ 呢度d醬油配料好齊全,特別啱哂我一定要有嘅芫茜/乾蒜等~食完刺身,望下出邊飲品/沙律/冷麵/蔬菜/丸類/熟食/甜品種類多,90分鐘要試晒真係要快手,哈哈~主力牛同豬,d肉一望已知新鮮~ 澳洲貴族和牛比較軟身有入口即溶感覺,好味~ 美國特選牛肩,啱我鍾意有咬感~ 兩個都牛味濃,好味~ 特選豚肉都肉質嫩滑~太多野食時間話咁快就到,最後當然唔可以錯過新鮮嘅乳酪,有草莓同原味,又多toppings,fit哂我,我嘅至愛,食完兩柸先走~呢到嘅火鍋放題物有所值,抵食好味,非常滿意~
盛八燒肉就食得多,無諗過盛八都有火鍋放題,所以黎試吓~

呢到嘅火鍋放題物有所值,抵食好味,非常滿意~
2016-06-30
10 分鐘 (堂食)
  • 刺身
  • 澳洲貴族和牛
  • 甜品
  • 乳酪
每星期都會來旺角巡視業務,四季都可以打邊爐嘅我地好想搵火鍋放題食,冇留意原來女人街後面有呢座新大廈,有咁多餐廳喺呢座大廈~因為lift嘅有限度,所以大家要排長龍搭lift,排到出晒街轉彎位,所以都要少少時間~一嚟到當然忍唔住即刻走出去睇吓有咩食~ 第一時間就走咗去刺身嗰度,叫咗三文魚同鮑魚片,encore左幾次,三文魚新鮮,鮑魚片好味爽口,師傅都切得幾厚身,我地去左拎好多次~跟著叫左澳洲貴族和牛放題$298,牛魔王當然又係主力食牛啦~ 送到黎見到大大塊,顏色新鮮,肉質軟有口感,好味~ d牛叫咗幾次都上得好快~出邊見到好多配料,特別開心見到有鬆弛熊魚蛋~ 好可愛~另外呢見到飲品有沙冰,甜品種類都有好多,好耐冇傳統自製嘅啫喱,見到呢度有,忍唔住攞咗幾個食~總括,咁嘅價錢非常之抵食,食物種類豐富又好味,會在encore~

出邊見到好多配料,特別開心見到有鬆弛熊魚蛋~ 好可愛~

2016-06-30
5 分鐘 (堂食)
  • 刺身
  • 澳洲貴族和牛
  • 甜品
2016-08-07 1233 瀏覽
星期六睇完戲諗緊食咩既時候,就見到盛八有票尾有85折。即時上去試,但係個場冷冷清清,門口都無職員。要入到去先見到啲職員圍埋玩電話。但佢地見到客都即時招呼入座。坐低之後睇睇午餐餐牌,見有飛驒牛。又唔係好貴,任食都係298,即時試試啦。黎到碟牛同張相真係9成似,有牛味,但同之前係Sogo 買既和牛真係比下去。Sogo 和牛好似好食啲、但買少少已經唔止298。所以盛八食和牛都抵食既,仲有菜,丸,乳酪,甜品呢啲正常野,無咩特別。

2016-08-06
2016-07-31 6179 瀏覽
到盛八一般都係食燒肉放題,之後發現同一集團竟有火鍋放題,仲要係食日本飛驒和牛,真係不得之了!梗係要約埋大食又識食既朋友一齊去。盛八火鍋位於旺角女人街內,入口有小小難搵,見到玻璃電梯個幢新大廈就係。 上到去地方好大,有細房,有大房,仲有面壁既二人檯,雖然有d怪, 都算幾溫馨既。放題有幾個價錢選擇, 極上和牛放題每位收費係$378, 呢個價錢平時都係買到一細塊和牛牛扒黎煎, 反而呢道係任食和牛, 當然要豪一次!用蔬菜黎做打邊爐既湯底係好正常既事, 但以香橙做湯底又真係未試過! 店長推薦加上期間限定,而且加$18就有鴛鴦湯底, 一於黎個香橙南瓜鴛鴦湯, 放縱又健康既火鍋夜!放題限時90分鐘, 揀好湯底就出去擰配料同醬油, 一般火鍋放題都係任食火鍋配料同麵食, 呢度竟然連刺身, 甜品, 雪糕同飲品都係任飲任食, 十足酒店buffet一樣, 簡直係叫人失控!等湯底滾起既時候, 梗係食住碟三文魚刺生, 厚切份量多, 當做前菜都唔錯, 都算合格。除左刺生,另外仲有熟食,擰左雞翼同雞軟骨串,雞翼幾惹味,可以再encore!牛肉雪花分佈平均, 呈網狀型, 因為切得薄, 落鍋滾兩下就食得, 入口軟綿綿,

牛肉雪花分佈平均, 呈網狀型, 因為切得薄, 落鍋滾兩下就食得, 入口軟綿綿, 幾乎即溶, 果然係靚牛。 雖然再黎既第二,三碟既牛肉明顯無咁靚, 但係肉質都唔差。 因為切得薄, 加上係放題, 所以成“住”牛肉夾落去滾, 會更加盡慶同滿足。 牛肉同香甜既南瓜湯底就最夾, 再點埋芝麻醬, 好唔錯!
雞肉同南瓜湯底都幾夾, 肉質都幾彈牙同嫩滑, 雖然唔錯, 食完一碟都係留肚食和牛!豚肉個賣相無和牛咁靚仔, 相比之下就較為一般, 都係專注係牛肉上會開心d! 不過豚肉同橙汁湯底又幾夾。
食得肉多都要食下蔬菜, 其中娃娃菜同粟米既質素都幾好, 尤其用南瓜湯底滾完後, 都幾清甜。
最後食埋甜品,時間就岩岩好,最好味係杯木糠布甸。
其實叫2,3碟和牛已經回本, 仲要有埋甜品雪糕食, 都算是係幾抵食。 而且早食鳥7點前埋單仲有75折, 更加抵!

1 分鐘 (堂食)
買了團購吃美國牛肉shabu shabu,加完假日附加費和服務費也要約HK$175,其實跟原價(HK$178+10%)差不多,如果計埋19:30前埋單有75折,其實團購仲貴!!!即使係團購,但我都未試過吃那麼差的shabu shabu,好明顯牛的質素是給次貨。每塊牛的闊度和長度只有一根手指左右,超幼和超薄,而且一半都是肥膏,真正是牛肉的只有超級小塊,放入火鍋灼熟完再變細塊D,根本不知道自己吃什麼。用料不是上乘可以了解,但那種切法簡直不能接受,像是人家吃剩的才給團購客吃,超失望。另外,用餐時間90分鐘,未夠鐘已經不停催促我們交枱。總括而言,價錢不是特別平,去其他日式火鍋放題店會有更好的服務和牛肉。

放入火鍋灼熟完再變細塊D,根本不知道自己吃什麼。

2016-07-16
2016-07-24 1439 瀏覽
是日大餐:盛八日式放題,肥呀!😋今日肥仔獸加多$18元叫左兩個湯底,一邊係蒜香豬骨濃湯,另一邊係南瓜湯😆呢間野肉類方面都幾多選擇,有午餐肉,南瓜丸,龍蝦沙律丸,牛丸,墨魚丸等等,而且都幾好味,肥仔獸特別推介:龍蝦沙律丸😋但蔬菜類就比較少選擇,得兩款菜,同埋粟米蘿蔔甘。。唔通連個天都唔想我肥仔獸食多啲菜減肥😭另外,飲品方面,佢有機裝汔水,紙包飲品&沙冰。機裝汔水特別之處係機身教你溝汔水,做成特飲既感覺。另外,亦欣賞佢有紙包飲品👍🏻但呢。。唔知係咪食9:30既關係。。沙冰無得飲😭肥仔獸㩒左成三分鐘,㩒得一啖都無😭😭失望呢度除左火鍋外,仲有魚生、三文魚骨&熟左既雞翼,但肥仔獸只係食左三文魚刺身,都好食,首先刺身夠凍,而且唔太多跟,有三文魚既甜味😋最後講返主角,雞🐔豬🐷牛🐮。我叫左$178個款,雞肉好滑,幾好食👍🏻豬肉有啲豬味,都係幾好食👍🏻牛肉雖然係最平果隻,但係味道都唔差,而且切得夠薄,唔會好似食橡筋甘,又有牛味😋呀,差啲忘記,肥仔獸冒飽死既風險,都要試一試個日式咖哩飯,咖哩食落有少少甜,之後又有少許辣,而且薯仔夠淋,又有少許牛肉,正😋總括黎講,好食,肉類選擇多,亦有刺身!👍🏻但可以加多啲
是日大餐:盛八日式放題,肥呀!😋
總括黎講,好食,肉類選擇多,亦有刺身!👍🏻但可以加多啲菜既類別,同埋refill下啲沙冰
#smalltoysinbigworld00 #肥仔獸為食團
2016-07-23
10 分鐘 (堂食)
$160 (宵夜)
  • 牛肉
  • 龍蝦沙律丸
2016-07-21 4772 瀏覽
好耐無落旺角,今次落去完全為了要去盛八嘗嘗飛驒牛肉,都被大家拍的照片吸引了見到有團購,二話不說就訂購了,但原來19:30前埋單有75折,計落仲平過團購係佢喇!!飛驒牛 - 油脂分布均勻細緻,甫坐下,到食物台裝過了醬料,已見侍應送上了湯鍋,豬肉,雞肉及主角飛驒牛肉,湯底選了人氣香橙湯。等待湯滾起期間,取了點鯛魚刺身,可能太早,未來得及解凍,樣貌唔吸引之餘好冰感,咬落食沙冰一樣再環顧其他火煱食品,都係專注返牛肉吧!兩人火速已消化了第一碟,夾起下鍋滾幾秒,入口溶化,厚度適中,無成口油的感覺牛味唔濃,和牛其實都無咩牛味,所以鍾情牛味既可能唔太欣賞。但店內亦有澳州牛和美國牛肉可選,仲有牛肩等第二碟好似有d欺場,明顯與第一碟唔同,份量亦較少....向店員反映過後,第三碟比較正常,但油脂分布都不及第一碟細膩...甜點其實不錯,種類繁多!個人偏愛雪糕新地,但試晒3款,都似乳酪多於雪糕。總體來說,飛驒牛肉燒烤應該會比shabu shabu更好! 另外,奉送的雞肉都頗嫩滑,有點意料之外
好耐無落旺角,今次落去完全為了
要去盛八嘗嘗飛驒牛肉,都被大家拍的
照片吸引了

見到有團購,二話不說就訂購了,
但原來19:30前埋單有75折,計落仲
平過團購
係佢喇!!
飛驒牛 - 油脂分布均勻細緻,
甫坐下,到食物台裝過了醬料,已見侍應
送上了湯鍋,豬肉,雞肉及主角飛驒牛肉,
湯底選了人氣香橙湯。
等待湯滾起期間,取了點鯛魚刺身
可能太早,未來得及解凍,樣貌唔吸引
之餘好冰感,咬落食沙冰一樣

再環顧其他火煱食品,都係專注返牛肉吧!

兩人火速已消化了第一碟,夾起下鍋
滾幾秒,入口溶化,厚度適中,無成口油
的感覺

牛味唔濃,和牛其實都無咩牛味,
所以鍾情牛味既可能唔太欣賞。
但店內亦有澳州牛和美國牛肉可選,
仲有牛肩等
第二碟好似有d欺場,明顯與第一碟唔同,
份量亦較少....
向店員反映過後,第三碟比較正常,
但油脂分布都不及第一碟細膩...
甜點其實不錯,種類繁多!
個人偏愛雪糕新地,但試晒3款,
都似乳酪多於雪糕。

總體來說,飛驒牛肉燒烤應該會比shabu shabu更好!
另外,奉送的雞肉
都頗嫩滑,有點意料之外
2016-07-20
團購
2016-07-20 4488 瀏覽
日式火鍋簡簡單單 有肉有丸有菜😌就放任一夜😈-✨日本極上和牛放題 (晚市 $378*)✨🐮選擇了對自己好一點的極上和牛 雪花果然滿滿!淡紅色與白脂肪扭曲花紋 厚度...薄得不可思議😂肥美感十足 入口快不用嚼 但一口吃三片才爽快😎-💥火鍋料💥選擇與不少同類店近似 不過備有較特別的丸丸😆芝士丸 南瓜燒 麻吉燒等外皮皆為炸魚肉 稍乾身~蔬菜都滿鮮甜~喜歡甜甜的粟米🙂和綿綿的南瓜🙂-💥湯底💥鴛鴦鍋有酸甜甘橙🍊微甜南瓜甜味噌 都偏稀身~-💥魚生💥🐟三文魚雖然不算太亮澤 不過入口鮮甜夠魚脂😤鯛魚就比較淡 但以白身魚刺身來說味道也合格!-💥甜品💥🍦有乳酪雪糕🍦蛋糕🍰一口泡芙 果凍等 一般水準~乳酪雪糕很甜 像雪芭 蛋糕淡口 有麵粉感-Rating💁🏻(6*/10*)💥17:00-19:30 & 21:30-01:30入座/離座有75折!💥午市60分鐘指定肉類放題($58*)起 夠曬抵食
日式火鍋簡簡單單
有肉有丸有菜😌
就放任一夜😈
✨日本極上和牛放題 (晚市 $378*)✨🐮
選擇了對自己好一點的極上和牛 雪花果然滿滿!
淡紅色與白脂肪扭曲花紋 厚度...薄得不可思議😂
肥美感十足 入口快不用嚼 但一口吃三片才爽快😎
💥火鍋料💥
選擇與不少同類店近似
不過備有較特別的丸丸😆
芝士丸 南瓜燒 麻吉燒等外皮皆為炸魚肉 稍乾身~
蔬菜都滿鮮甜~喜歡甜甜的粟米🙂和綿綿的南瓜🙂
💥湯底💥
鴛鴦鍋有酸甜甘橙🍊微甜南瓜甜味噌 都偏稀身~
💥魚生💥🐟
三文魚雖然不算太亮澤 不過入口鮮甜夠魚脂😤
鯛魚就比較淡 但以白身魚刺身來說味道也合格!
💥甜品💥🍦
有乳酪雪糕🍦
蛋糕🍰一口泡芙 果凍等 一般水準~

乳酪雪糕很甜 像雪芭
蛋糕淡口
有麵粉感
Rating💁🏻(6*/10*)
💥午市60分鐘指定肉類放題($58*)起 夠曬抵食
2016-07-15 1093 瀏覽
朋友最鐘意周圍去試D新奇既野食,今次經佢推薦係要陪佢試下盛八新出既輕鬆南瓜甜味噌湯&清新甘橙之實湯底...聽落好似係伏,不過朋友叫到點都要硬住頭皮去試下.輕鬆南瓜甜味噌湯&清新甘橙之實湯:橙味好香甜,初時以為唔夾,但一食真係不得了,橙味不論配牛肉,豬肉定雞肉都好好味,令肉味更突出,不過其他配料就麻麻地,反而放回南瓜味湯底比較夾,2種湯底都好好味,令人一試難忘.日本極上飛驒和牛,每一片既肉顏色好粉嫩,雪花分布好平均,食落牛脂味偏重,牛味濃郁,好嫩滑,入口即溶.豚肉油脂分怖平均,肉味濃香,不過一碟就夠雞肉肉質幾嫰滑,唔鞋身,雞味重,不過都係一碟就夠,食多碟牛仲好.蔬菜配料同其他腸仔肉丸都比較一般,唔建議食太多,留返個胃食牛仲好.食到咁上下點都要試下甜品既,芒果布甸,芒果味有D假,木糠布甸既忌廉唔夠香滑,餅碎算係幼細.泡夫真係可以不試,賣相係吸引,不過無忌廉餡,外皮太甜而且太厚身.最好味都係芝士蛋糕,好香濃既芝士味, 但食落唔會太膩

2016-07-12 2485 瀏覽
Nowadays, there are lots of hotpot restaurants in Mong Kok. I especially like the all-you-can-eat one because there are a wide range of food to choose from. Tonight, me and my friend went to try this famous Japanese wagyu all you can eat course. The restaurant is located in a new building on the Main Street so it's very convenient.Me and my friend chose the "Japanese wagyu" course which allowed us to try all sort of meat such as U.S. Beef, Japanese wagyu, pork and chicken. We also chose their ne
Me and my friend chose the "Japanese wagyu" course which allowed us to try all sort of meat such as U.S. Beef, Japanese wagyu, pork and chicken. We also chose their new soups which were fresh orange soup and pumpkin sweet miso soup. The fresh orange soup was certainly refreshing! I could also found a few slices of orange inside the pot. The pumpkin soup was very concentrated, I really like the sweet flavour.
The Japanese wagyu looked amazing on the wooden block. They were tender and very soft to eat. Pork were very tasty as well, it actually matched quite well with the orange soup. It was easy to chew and the texture was very smooth.
Chicken were fresh and juicy. It tasted very nice with the miso soup, the chicken were smooth and soft.
There were lots of other food for you to take outside but we didn't take that much because we focus on eating the beef. We got some lobster salad ball, pumpkin roast, pork ball, mushrooms, lunch meat and bean curd. The staff kept refilling the food so don't worry about not getting enough food. The ingredients were all fresh and tasty.
There was also sashimi to try out. I got a plate of them and they were ok.
One of the things that I like the most was the amount of dessert they provide. There were so many to choose from. Jelly, ice cream, mango pudding and lots of cakes! There were all very yummy.
2016-06-18
2016-07-07 994 瀏覽
琴晚去試,點了日本飛驿牛,90分鐘!說說感受:上肉很慢,非常慢,基本上食就1分鐘等就15分鐘!75分鐘時候會截單!而且,續點的牛品質極有問題,上圖俾大家感受下第一盤牛和續點牛的差距!excuse me?確定這是牛?!另外還有一盤全白,老公下手太快,無影到。結論:唔會再去!!!
琴晚去試,點了日本飛驿牛,90分鐘!

結論:唔會再去!!!
2016-07-06
2016-07-02 3682 瀏覽
早一陣子在團購網看到了盛八的任食和牛Shabu Shabu,所以便到了openrice 看看它們的品質如何,結果發現了這裡的voucher 更是買一送一的耶,6月尾前星期一至四便可享有這個優惠,所以便二話不說便book 了要試試看。以往的盛八主要是吃燒肉的,單點品質都是很好,近年他們改革了,新增了任食放題,今次我地試呢間涮涮鍋放題位於旺角西洋菜街的一橦新落成的大厦內。Book 位的時候說明了會用voucher,就座前店員便收取了,而且會先點了湯底才帶我們入座,從入座起有90分鐘的時間吃。我們點了原價$378的日本飛驒和牛,這個價錢可以吃到飛驒牛真是十分優惠呢,平時要買飛驒牛差不多要$200/100 g!我們加了$18 選了2款湯底,分別點了櫻花藥膳湯和黑蒜豬骨湯。店內是典型的日式簡約風格,乾淨舒適。 這𥚃和一般的shabu shabu 放題一樣設置了自助bar,bar 裡有冷麵,蔬菜,丸類,飲料和甜品等。 值得一讃的是這裡丸類的款式都一應俱全,比起其他放題的要多,必吃的有午餐肉,芝士龍蝦丸,黃金芝士丸和章魚丸。而飲品則有提供紙包裝或汽水機,更有思樂冰。

食之前並不知道原來這裡有提供魚生的,所以真的很驚喜~ 但只供惠顧晚餐的客人,魚生款式種類不算多,但有我最愛的帶子已經很滿足。當天款式分別有帶子,三文魚,鯛魚,鮑片和八爪魚,每位客人每次最多可以拿4片。刺身夠新鮮同夠凍,而且八爪魚是嫩嫩的,沒有很梗的口感,平常不喜歡吃八瓜魚的我也吃完再吃。

未攞完自助bar,巳經到齊了湯底和肉類;湯底偏淡,豬骨味湯底吃不到黑蒜味,像普通的高湯,櫻花藥鐥當然也沒有櫻花,一開始還好吃到一點藥鐥味,之後加了水味道便消散得無影無蹤了。

原來除了牛肉外,一開始是會包了一客豚肉和雞肉的,雖然這些並不是我們的主打,但沒辦法吧,不過出乎意料的,豚肉其實也很不錯,夠薄和嫩;雞肉很厚很大件,因為怕唔熟,所以蕩的時間比較耐,口感比較淋,冇質感,但蕩了很久也不會鞋口。

講左甘耐,主角飛驒和牛終於要出場了,我們前後點了五碟,可能是不同部位的關係,有些肉會帶多一點的肥膏,有些則會平均些。呈上的時候,應該是剛剛才切好的,肉還沒有解凍,每一片的肉也很廷身,而且顏色也很粉嫩粉嫩,雪花分布也很平均,是真. 和牛的表現~

為了要吃到最嫩口的效果,每邊蕩2-3秒已經可以進食,食落牛脂味偏重,牛味偏淡,不算濃郁,很嫩滑和很軟淋,雖然未到入口即溶的程度,但品質尚算不錯。然而相比起在高山吃過的飛驒牛雖然還有些距離,但這個價錢有這個質數的放題CP 值真的很棒。

90分鐘的時間很快便過去,還來不及吃甜品和乳酪雪糕已經要離坐了,離坐前我們填了一些個人資料,可以兌換2張$50卷,下次再食~

最後埋單4百多,因為今次是買一送一所以真的很超值,如果用原價來吃再加一,價錢還是有點少貴,雖然上菜速度很快而且沒有漏單的情況,但畢竟90分鐘吃得很趕,但偶爾想吃和牛的時候來吃吃還是可以的。
  • 飛驒牛
2016-06-30 2979 瀏覽
盛八的火鍋未食過, 但今日特別黎就係想食新出的湯底, 很有創意, 又有特別.聽到南瓜甜味噌湯已經覺得好新奇得意,  但更精彩既係清新甘橙之實湯.創意十足但味道又夾唔夾呢 ?! 真係食過先知.同一般的火鍋放題大致一樣, 都是90分鐘任食, 有分不同價錢跟不同級數的牛.湯底也有十多款, 而且+$18 可以食到2款湯底真係唔錯既選擇, 好岩我呢D 選擇困難而又貪食既人.我同朋友選最貴最高級的日本極上飛驒和牛, 湯底當然+$18, 一次食到2個新口味.下完單, 就可以出去取火鍋配料, 這裡裝潢也帶日式風格, 空間感夠大唔迫, 加上冷氣夠凍, 一點也不局促.先去取飲品, 紙包飲品有幾款, 我要綠茶夠安全, 味道又清爽, 岩哂打邊爐, 一消熱氣.但隔離就有果汁機, 汽水機, 沙冰機. 嘩!!! 超多配搭. 而且仲有圖有真相, 教你點溝特飲.我當然唔會錯過, 自己溝左提子+雪碧, 味道甜甜地又帶氣, 好飲好爽.食火鍋最緊要個醬油, 有齊蔥花, 薑蓉, 生熟蒜, 辣椒, 麻醬等等, 加埋醬油最完美.更有酸汁, 蘸豚肉最夾, 食完都唔膩.配料也超多, 睇見都肚餓, 有成20幾款. 細看發現有新丸類, 我

創意十足但味道又夾唔夾呢 ?! 真係食過先知.
紙包飲品
汽水機, 果汁機, 沙冰機
調味料, 醬油, 酸汁
更有酸汁, 蘸豚肉最夾, 食完都唔膩.
火鍋配料
配料也超多, 睇見都肚餓, 有成20幾款. 細看發現有新丸類, 我之前未食過的.

龍蝦沙律丸, 黃金芝士丸, 南瓜丸等等.
火鍋配料
蔬菜類都新鮮冇爛葉, 要有肉有菜先飲食平均.
熟食: 咖哩飯, 雞翼, 串燒等等
不用白等火鍋料熟啦, 有日式咖哩, 飯, 仲有雞翼, 串燒等等. 不過我今日主力食和牛.
甜品櫃
最後經過甜品區, 有芝士蛋糕, 布甸, 果凍, 奶凍等等. 最為吸引我的是雀籠架放滿泡夫, 賣相好吸食.
乳酪雪糕配料
間間都有既乳酪雪糕, 呢度點會冇呀. 有原味及士多啤梨味.

好啦. 行完一圈睇哂有咩食, 朋友急問拎完快d開始啦.
刺身
少年真係太年輕啦. 睇真d, 原來呢度有刺身食, 怪唔得見一家大細急腳飛去拎啦, 一次拎4片喳.
有4-5款刺身 : 三文魚, 八爪魚, 帆立貝等等
刺身
不過我地一早去, 人流好彩唔算太多, 我梗係拎返2碟刺身歸位啦.
三文魚肥美新鮮, 絕冇欺場. 帆立貝先正, 原粒切開夠厚身, 好嫩滑呀.
輕鬆南瓜甜味噌湯 VS 清新甘橙之實湯
埋位等個火鍋滾起, 一邊是南瓜香甜味, 另一邊超強橙香.
輕鬆南瓜甜味噌湯 VS 清新甘橙之實湯 , 立即飲返啖, 睇下咩味先.

南瓜天然甜味配埋味噌鹹香, 好夾火鍋配料, 也夾到肉味.
另一款係橙味湯底, 香味好強之外, 味道都好重橙味, 有如橙汁打邊爐既感覺, 如果用吸汁食材, 更顯飲橙汁feel. 雖然橙汁睇落同火鍋唔多夾, 但係用係豬肉度就好夾, 放左片豚肉黎試, 令豬肉清爽不膩, 微甜更突然肉鮮. 原來都夾到火鍋料, 勁 !!! 估你唔到.
日本極上飛驒和牛
日本極上飛驒和牛, 雪花紋好靚好平均, 顏色鮮艷, 薄切平均.
日本極上飛驒和牛
和牛都是入口即溶, 但飛驒牛有點不同, 還帶點咬口, 有彈性.

肉質細緻, 好香好嫩滑. 基本上今次我冇蘸醬油, 就甘食已經好好味, 而且南瓜湯甜甜地帶出牛肉味.
豚肉
豚肉切得好薄好透身, 瘦肉的部份較多, 更為吸引.
豚肉
肉質充滿彈性, 估唔到薄薄一片都好有肉感. 用橙湯底更加清而不膩, 有好香既果味, 食落有橙香既豬肉.
雞肉
雞肉厚切件, 好嫩滑好啖啖肉, 不過冇咩雞味. 份量都幾多, 食完都有d飽飽地.
各款火鍋配料
食完肉類就轉食其他配料, 估唔到都有驚喜, 丸類太正啦, 爆漿又流心甘.
仲拎左d蔬菜栗米等等. 全部都新鮮, 放得整齊乾淨.
日本極上飛驒和牛
我地當然叫左第二轉極上飛驒和牛啦. 但同之前個碟有少少唔同, 店員話唔同部位, 所以睇落唔同.
不過可能我心得影響, 總覺得似普遍和牛.
但味道食落都係牛脂香口, 入口即溶得黎有咬口, 不過今次更有嚼勁, 可能部位不同.
黃金芝士丸
話甘快丸類都熟哂啦. 驚喜不斷 !!! 黃金芝士丸, 原來有芝士流心餡, 勁多芝士流出黎, 仲可以拉絲架.
龍蝦沙律丸
再黎龍蝦沙律丸, 睇個名以為普通龍蝦丸, 加左沙律厄我唔到既. 點知 !!!

有沙律醬餡料爆出黎, 一咬爆到成口都係沙律醬餡, 好滋味好好食. 一定必食.
豆干包
另外, 仲有個豆干包, 以為魚蛋釀豆卜, 點知入面有餃子餡, 好香好似食緊餃子, 但又有魚蛋既彈牙, 仲有豆卜吸盡南瓜湯汁, 一次滿足三個願望, 跟本就係出奇釀豆卜啦.
日本極上飛驒和牛
係啦, 冇睇錯啦. 第三轉的極上飛驒和牛, 今次同第一次既一樣啦.

仍然味道超好, 食得好滿足.
甜品
甜品時間啦, 芒果布甸雖然芒果味唔係真, 但整得有彈性又滑, 食完都唔膩. 木糠有甸更加輕盈, 忌廉打得夠香滑, 餅碎也夠幼細.

泡夫真係麻麻地, 好靚但味道不夠豐富, 冇咩忌廉餡, 朱古力脆皮太甜太厚身.

不過芝士蛋糕就超好味, 又濃芝士味, 但又好輕身, 估唔到係唔太膩.
豆腐花
個盒就好有特色, 但係唔似平時既豆腐花, 係豆漿整成布甸甘, 有少少豆味, 比豆腐花更滑身, 重點一點也不甜.
乳酪雪糕
原味的比較好味, 酸酸地又爽又冰涼.
士多啤梨味太快溶, 而且味道不夠真.

總括, 食物質素高的火鍋放題, 而且有刺身食, 飲品同甜品都不錯. 最吸引係新的湯底有創意, 仲夾到火鍋味道.
服務都幾好, 店員勤收拾枱, 上肉類又快. 只係冇訂位的話, 要等耐少少, 所以訂位比較好.
2016-06-25
$425.7 (晚餐)
汽水機, 果汁機, 沙冰機
豆干包
  • 輕鬆南瓜甜味噌湯
  • 清新甘橙之實湯
2016-06-29 958 瀏覽
見有午市買一送一優惠,幾大都約朋友黎試試。叫左$138的美國牛肩肉,牛肉同豬肉餐,同其他牛家族差不多,外圍有雜圓,菜,烏冬,麵等選擇,特別的是佢有油炸鬼,同埋各類肉圓腸既質素都五錯。
2016-06-27
  • 牛肩肉
  • 牛肉
2016-06-28 1136 瀏覽
飲食男女介紹又有print coupon買一送一即時同老婆試試飛驒牛,香口、肉味唔算濃澳洲和牛,肉味重啲,但無咁香口配料質素好高,食過好多間shabu配料呢間真係最好無論蔬菜、丸類、乳酪都好食(只限原味)豚肉都正雞肉估唔到,好好食,但當然一碟夠晒皮牛就唯一缺點切得太薄身
飲食男女介紹
又有print coupon買一送一
即時同老婆試試

飛驒牛,香口、肉味唔算濃
澳洲和牛,肉味重啲,但無咁香口

配料質素好高,食過好多間shabu
配料呢間真係最好
無論蔬菜、丸類、乳酪都好食(只限原味)
豚肉都正
雞肉估唔到,好好食,但當然一碟夠晒皮

牛就唯一缺點
切得太薄身