2023-07-14 49 瀏覽
去開牛頭角經過見到網上bookmark 已久嘅小店 係日本人乘香港人合作研製嘅即入去食嘢先。店員熱情介紹有乜好食點咗嗰椒麻雞拌麵 可以揀雞髀肉或雞胸肉 揀左雞脾肉 慢煮嘅雞脾肉十分嫩滑 篙麥麵亦都彈牙椒麻麻而不過辣 重有喜愛既爆多蒜蓉 加溫泉蛋撈埋一齊食十分滋咪 揀嘅大地魚湯係店內主打 清甜冇味精酥炸雞皮餃子估唔到雞皮做嘅十分香脆 細細隻易入口有玻璃樽裝飲品嗌 叫咗蜜桃紅茶😋重點 重有平日喜愛嘅🧋台茶有得選擇珍珠係佢自家煲鮮制。當日重等煲好叫咗少甜少冰 幾啱飲支持人情味小店盛寅慢煮製麵 (觀塘)觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖
即入去食嘢先。店員熱情介紹有乜好食點咗嗰
椒麻麻而不過辣 重有喜愛既爆多蒜蓉 加溫泉蛋
撈埋一齊食十分滋咪 揀嘅大地魚湯係店內主打 清甜冇味精
炸雞皮餃子
估唔到雞皮做嘅十分香脆 細細隻易入口
有玻璃樽裝飲品嗌 叫咗蜜桃紅茶😋
重點 重有平日喜愛嘅🧋台茶有得選擇
珍珠係佢自家煲鮮制。當日重等煲好
叫咗少甜少冰 幾啱飲
支持人情味小店

盛寅慢煮製麵 (觀塘)
觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖

💪🏻 胡麻雞胸蒟蒻麵 ($69套餐)蒟蒻麵彈牙爽口😋!而且碳水、卡路里含量非常低,非常適合低碳人士,再加上膳食纖維量高,飽肚又可以清腸。 蒟蒻麵配埋日式麻醬撈埋一齊食,非常配搭,食落唔會好膩,非常滿足🥰 雞胸係用低溫慢煮,因此可以鎖到雞胸嘅肉汁,非常juicy🤤 雞胸亦都非常嫩滑,完全唔鞋,好容易食! 啱晒做gym需要蛋白質嘅朋友💪🏻 唯一可惜嘅地方係肉量偏少。套餐包埋飲品同小食(炸物拼盤 或 烚時蔬),當中嘅炸蜂巢豆卜都酥脆,好好食!味道:8/10性價比:8/10 食住瘦指數:💪🏻 💪🏻💪🏻 💪🏻💪🏻/5 (Gym Friendly) 💪🏻花雕醉雞卷油蕎麥麵($49)醉雞卷非常入味🤤 濃濃嘅花雕酒味,但唔會覺得有酒精嘅苦味,而都用左紅棗、杞子一齊浸,令雞卷有微微嘅甜味,非常開胃😚 加上雞卷大大舊,份量十足! 油蕎麥都算健康,蕎麥麵升糖指數較低。味道:9/10性價比:8/10 食住瘦指數:💪🏻 💪🏻💪🏻 💪🏻/5 非常適合減脂,減重人士嘅一間餐廳💪🏻

💪🏻 胡麻雞胸蒟蒻麵 ($69套餐)

味道:8/10
性價比:8/10

💪🏻花雕醉雞卷油蕎麥麵($49)

味道:9/10
性價比:8/10
食住瘦指數:💪🏻 💪🏻💪🏻 💪🏻/5

非常適合減脂,減重人士嘅一間餐廳💪🏻
慢煮雞胸蒟蒻麵
醉雞卷蕎麥油麵
慢煮雞胸蒟蒻麵
醉雞卷蕎麥油麵
  • 醉雞卷
2023-06-22 36 瀏覽
#牛頭角美食 #觀塘美食 終於搵到又平又好食又健康嘅嘢食啦😍平時出街想食健康啲又唔想食沙律 見到呢間餐廳即刻入去試下今次嗌咗安格斯雙拼油蕎麥麵同味噌豬面肉蒟蒻麵 本身就係被佢嘅麵類吸引🤪前者同油麵都幾似 個麵好好食😋牛就冇咩油脂 幾健康後者個豬面肉非常好食🤩外脆內軟 十分香口 不過男仔食個麵就可能未必夠飽幾十蚊食到健康又美味嘅一餐 下次再訪試咩好呢😋😋📍盛寅慢煮製麵盛寅慢煮製麵 (觀塘)觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖#香港美食 #健康飲食 #hkfoodie #foodie #foodstagram #香港 #觀塘 #慢煮 #盛寅慢煮製麵 #尖沙咀美食 #觀塘美食推介 #hkig #hkfood #eat #food #觀塘食極唔肥 #牛頭角食極唔肥 #牛頭角美食推介 #蒟蒻麵
#牛頭角美食 #觀塘美食
終於搵到又平又好食又健康嘅嘢食啦😍

平時出街想食健康啲又唔想食沙律 見到呢間餐廳即刻入去試下

前者同油麵都幾似 個麵好好食😋牛就冇咩油脂 幾健康

幾十蚊食到健康又美味嘅一餐 下次再訪試咩好呢😋😋

📍盛寅慢煮製麵

盛寅慢煮製麵 (觀塘)

2023-05-28 59 瀏覽
前幾日去左觀塘呢間特色麵店食下午茶😋😋餐廳由日本人同本地人合作開設,主打多款慢煮拌麵、湯麵等~~店內的湯底每日鮮製,當中洋蔥大蒜雞白湯、大地魚蝦米湯經老板親自改良過架!必試👍🏻👍🏻🍜安格斯雙拼湯麵 $69✨雙拼包括汆燙封門柳同慢煮牛爽腩,經慢煮處理後肉質軟腍、牛味重🐮!!湯底同麵底可以自選,我就揀左要大地魚蝦米湯底同菠菜麵~~湯底味道清甜🐟,菠菜麵爽口彈牙🥬!呢個組合配搭得唔錯❤️❤️🥟酥炸雞皮餃子 $27✨用雞皮取代傳統餃子皮,炸得金黃酥脆🤤🤤裡面包住豬肉餡🐷,咬落飽滿多汁!超香口~~🧋黑糖珍珠鮮奶 $28✨估唔到佢地的台式飲品都咁出色!!黑糖味道香甜,奶味濃郁~配上煙韌Q彈的珍珠,幾好飲🤩🤩
前幾日去左觀塘呢間特色麵店食下午茶😋😋
餐廳由日本人同本地人合作開設,主打多款慢煮拌麵、湯麵等~~

🍜安格斯雙拼湯麵 $69✨
湯底同麵底可以自選,我就揀左要大地魚蝦米湯底同菠菜麵~~

🥟酥炸雞皮餃子 $27✨
用雞皮取代傳統餃子皮,炸得金黃酥脆🤤🤤
裡面包住豬肉餡🐷,咬落飽滿多汁!超香口~~

🧋黑糖珍珠鮮奶 $28✨
估唔到佢地的台式飲品都咁出色!!
黑糖味道香甜,奶味濃郁~配上煙韌Q彈的珍珠,幾好飲🤩🤩
2023-05-19 42 瀏覽
餐廳是由日本人與本地人合作開設的,所有肉類都每天用心經慢煮處理,肉質入味嫩滑。而湯底洋蔥大蒜雞白湯,大地魚蝦米湯都是經老板改良,每日鮮製,喜歡飲靚湯既人不用錯過了。胡麻秋葵冷盤清新之選,嫩秋葵加了胡麻點綴,作為餐前小食,十分開胃椒鹽無骨雞翼必點!雞翼外層炸至酥香鬆化,內裏肉質Juicy嫩滑,非常美味醉雞卷烏龍麵配大地魚湯大地魚蝦米湯每日慢慢熬製,清香不油膩,醉雞卷啖啖酒味,非常入味,且中間夾著紅棗,烏龍麵煙靭香芋珍珠鮮奶淡淡清新芋香,珍珠帶黑糖味,有嚼勁@moritora_hk盛寅慢煮製麵📍觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖

胡麻秋葵
冷盤清新之選,嫩秋葵加了胡麻點綴,作為餐前小食,十分開胃

椒鹽無骨雞翼

醉雞卷烏龍麵配大地魚湯

香芋珍珠鮮奶
淡淡清新芋香,珍珠帶黑糖味,有嚼勁

@moritora_hk
盛寅慢煮製麵
📍觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖
小店由香港人同日本人合作,除咗慢煮肉類外,湯底都係由老闆改良後每日鮮製👍🏻呢度嘅湯底同麵係分開上😯除咗食到麵嘅咬口外,仲可以細細品賞湯底嘅味道👍🏻$69一人專享霸王雞拌麵套餐🐓油蕎麥麵好彈牙,配埋蕃茄南瓜濃湯食又多一份層次🤤蕃茄酸酸地好開胃🍅套餐仲有炸物拼盤🍤有無骨雞翼/雞皮餃子/蜂巢豆卜🤤一次過滿足哂三個願望😍炸起放咗陣都仲熱辣辣脆卜卜🤤最鍾意豆卜咬落索索聲勁酥脆🤤🤤$52醉雞卷湯麵🌯菠菜麵煮得啱啱好稔☺️醉雞卷酒味唔重,但肉嫩多汁🤤而大地魚蝦米湯真係必試item👍🏻味濃而清甜,唔會油膩🤤🤤不禁令人成碗湯清哂🤤$19味付溏心蛋🥚甜甜地好易入口☺️邪惡流心蛋一試愛上👍🏻

$69一人專享霸王雞拌麵套餐🐓

$52醉雞卷湯麵🌯

$19味付溏心蛋🥚
甜甜地好易入口☺️邪惡流心蛋一試愛上👍🏻
2023-05-04 41 瀏覽
在網上看到介紹,所以午飯時過來試試。人沒有很多,地方尚算舒適。 原本想試辣牛面頰麵,不過售完, 所以點了安格斯雙拼湯麵。湯是選擇了大地魚蝦米湯, 加烏龍麵。 賣相一般,比想像中細碗。我先喝了一口湯,覺得濃郁清甜, 所以忍不住再喝第二口。然後試了一塊封門柳, 比較韌,但亦是封門柳的特色,而且只是汆燙沒有什麼調味, 感覺正常發揮。 之後再試了慢煮牛爽腩,就很有驚喜了,韌度適中,有烤過,味道很好。烏龍麵就很普通,我是在app上選錯了才選這個,自己不太喜歡烏龍麵,所以覺得揀其他麵可能會更好吃。總之覺得店主有在湯及配料上花功夫,我吃過後都現在大概半小時都沒有覺得口渴,所以應該不是味精做出來的湯,會下次再試其他菜式。
安格斯雙拼湯麵
2023-05-04
安格斯雙拼湯麵
2023-04-30 70 瀏覽
屋企人買左麻辣慢煮雞一盒; 兩盒慢煮雞麵; 慢煮牛筋; 菜首先,外賣杯盒返到黎已經漏湯,短短十分鐘車程,都算啦,控制唔到。湯底唔好飲冇咩特別當我唔識欣賞。食左幾淡,把鬼火,第一次嬲到上openrice比評分幾款所謂慢煮雞食落差唔多味: 同市面上買到既$20 即食雞一樣味道,口感,只係係上面加左唔同醬。唔好同我講慢煮雞係咁,我自己煮個D從來冇咁難食。慢煮牛筋好大舊,亦都未煮淋,味道還好。最過份真係個湯烏冬,同細過係7仔食既撈鳥冬一樣味: 勁淋勁粉,嬲到忍唔住上黎寫真實食評。成件事好過份,以上既野全部都係真,唔明點解可以咁鬼難食,唔知幾時會執笠,真係好誇張。
屋企人買左麻辣慢煮雞一盒; 兩盒慢煮雞麵; 慢煮牛筋; 菜

湯底唔好飲冇咩特別當我唔識欣賞。

食左幾淡,把鬼火,第一次嬲到上openrice比評分
唔好同我講慢煮雞係咁,我自己煮個D從來冇咁難食。
慢煮牛筋好大舊,亦都未煮淋,味道還好。

2023-04-17
外賣自取
2023-04-30 59 瀏覽
肥妹仔成日經過呢度都會見到呢一間小店,價錢超級親民,而且係主打冇味精,全部湯底師傅用心熬製,今晚終於去試一試。脆炸蜂巢豆卜 $28佢嘅外皮炸到非常之香脆,而且一啲都唔油膩,非常之香口。食幾多件落肚都冇負擔,豆香味有,有驚喜。蝦油拌麵洋蔥大蒜雞湯$39唔好就咁睇好似好清,但係呢一個拌麵真係超級有驚喜。佢嘅驚喜唔止係在於個麵,而係佢嘅洋蔥大蒜雞湯,真係超級似媽媽用愛心去煮出嚟。一d味精味都冇,蒜香好岀,雞味都好香,肥妹仔係未食完個麵已經自己飲哂碗湯。濃郁既蝦油令到每一條麵啲都唔單調,正。味付糖心蛋 $19流心嘅糖心蛋,又點會難食?安格斯雙拼湯麵,大地魚蝦米湯 $90呢一個湯麵嘅牛肉,超有驚喜,佢嘅牛味係超級濃,而且超級嫩滑。上枱嘅時候可能係五成熟,熟嘅程度會由你自己自行去浸湯去決定。以呢個價錢都咁高質嘅牛肉麵,肥妹仔覺得真係冇得輸

脆炸蜂巢豆卜 $28

蝦油拌麵洋蔥大蒜雞湯$39

味付糖心蛋 $19
流心嘅糖心蛋,又點會難食?

安格斯雙拼湯麵,大地魚蝦米湯 $90
2023-03-16
1K
2023-04-27 54 瀏覽
上次在牛頭角見客後遇到間平民美食,店鋪細細但乾淨企理。見到圖有胡麻雞拌麵 🍜、蔥油雞伴麵等看來吸引👍 蔥油雞伴麵套餐包有炸物拼盤或油菜,又埋飲品都不錯👍較為平價物美呢!雞胸肉都好滑,又可以自選湯底,大地魚蝦米湯鮮甜好好味🤤麵條🍝選咗油蕎麥麵,比較健康的感覺,有少少芝麻醬一齊食特別可口!黃金炸芝士 黃金炸芝士咬落滿滿芝士,軟滑可口,入口即化的感覺!📍盛寅慢煮製麵 觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖
上次在牛頭角見客後遇到間平民美食,

蔥油雞伴麵套餐
包有炸物拼盤或油菜,又埋飲品都不錯👍較為平價物美呢!

黃金炸芝士
黃金炸芝士咬落滿滿芝士,軟滑可口,入口即化的感覺!

📍盛寅慢煮製麵
2023-04-26 49 瀏覽
位於牛頭角的一間日式麵檔小店,餐廳環境休閒舒適,不設用餐時限,店員服務態度很好🤗 食物混合港式及日式風格,主打慢煮拌麵、湯麵及泡飯,食物質素很不錯,價錢偏低,性價比好高👍🏻 附近街坊必收藏🙆🏻‍♀️晚市二人消費:$148 🫧不設加一服務費🫧💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅安格斯雙拼拌麵 洋蔥大蒜雞湯 油蕎麥麵 ($67)✨有封門柳及牛爽腩,牛味特別濃郁!肉質軟腍😚 油麵爽滑彈牙🤤 份量多,有附上熱湯☺️ 好飽肚好滿足👍🏻醉雞卷湯麵 洋蔥大蒜雞湯 烏龍麵 ($52)✨人氣之選,有驚喜!湯底味道鹹香,好濃郁😚 烏龍麵滑溜彈牙,份量多,雞卷有淡淡酒味,大件又厚身,肉質好嫩滑,好飽肚好滿足👍🏻𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌味付溏心蛋 ($19)✨推薦!好入味,流心效果一流𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌烏龍茶 (+$10)✨

晚市二人消費:$148 🫧不設加一服務費🫧

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅
安格斯雙拼拌麵 洋蔥大蒜雞湯 油蕎麥麵 ($67)✨

醉雞卷湯麵 洋蔥大蒜雞湯 烏龍麵 ($52)✨

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
味付溏心蛋 ($19)✨
推薦!好入味,流心效果一流

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
烏龍茶 (+$10)✨

2023-04-23 56 瀏覽
日本風格嘅料理,有點清得黎自家熬製嘅湯麵,幾有特色。安格斯雙拼拌蕎麥麵配洋蔥大蒜雞湯係有封門柳同牛爽腩,食落勁嫩勁juicy!牛質素好高,湯底感覺無乜味精,味道清淡飲哂都唔會口渴!醉雞卷湯麵配大地魚蝦米湯,醉雞夠哂有酒味,肉質好嫩滑,而且湯底一樣係好清,味道都係慢慢熬製,配埋菠菜麵就夠哂健康。酥炸雞皮餃子,外表係雞皮內裏係豬肉餡。雞皮炸到金黃酥脆,咬落外脆內熱口感特別。脆炸蜂巢豆卜係由豆卜包住粟米鯪魚滑,豆卜炸到極炸,口感極可口食落一啲都唔油膩,幫你將罪惡感減到最低。黃金炸芝士係有好濃芝士味,加上有蕃茄醬做底,味道變得唔會單一。味付溏心蛋醃得幾入味,而且蛋黃夠哂流心,輕輕一夾感覺就爛,就知有幾軟滑。以呢個價錢食到咁嘅質素,算抵食👍🏻

以呢個價錢食到咁嘅質素,算抵食👍🏻
慢煮對普遍較為花時間,心機一般係街外食到既慢煮餐,價錢都相對貴一d盛寅慢煮製麵就為港人普及慢煮,將慢煮帶入社區,做街坊生意盛寅結合港式麵食、菜餚,日式製麵風格,以及慢煮既製作方式,製成各種有別於其他麵店提供既特色麵食有拌麵,湯麵,以及湯飯蔥油雞拌麵 配蒟藥麵 $46大地魚蝦米湯先講蔥油雞,一般對蔥油雞既印象都係油,油,油不過盛寅既蔥油雞味道相對淡,油同豉油比例係剛好味道唔會太濃,油膩感唔重,再加上配搭左爽脆健康既蒟藥麵,令蔥油雞麵一下搖身一變變身成為輕食份量適中,唔會過多醉雞卷拌麵 配油蕎麥麵 $49洋蔥大蒜雞湯花雕醉雞味道濃郁,雞卷仲包住幾粒紅棗,非常好食而且雞件大大件,好抵食油蕎麥麵仿港式車仔麵既油麵,有油麵既質感,同時帶有蕎麥麵既味道,而且可以肯定既係佢一定比油麵健康味付溏心蛋 $19溏心蛋味道好好,豉油味道濃郁溏心蛋既心剛剛好,好開心見到無過熟架正
慢煮對普遍較為花時間,心機
一般係街外食到既慢煮餐,價錢都相對貴一d
盛寅慢煮製麵就為港人普及慢煮,將慢煮帶入社區,做街坊生意

有拌麵,湯麵,以及湯飯

蔥油雞拌麵 配蒟藥麵 $46
大地魚蝦米湯

先講蔥油雞,一般對蔥油雞既印象都係油,油,油
不過盛寅既蔥油雞味道相對淡,油同豉油比例係剛好
份量適中,唔會過多

醉雞卷拌麵 配油蕎麥麵 $49
洋蔥大蒜雞湯

花雕醉雞味道濃郁,雞卷仲包住幾粒紅棗,非常好食
而且雞件大大件,好抵食

味付溏心蛋 $19
溏心蛋味道好好,豉油味道濃郁
溏心蛋既心剛剛好,好開心見到無過熟架
2023-04-16 1368 瀏覽
放假又嚟牛頭角搵食,上次同朋友去咗間無印風 Café 食 lunch,今次就嚟試下呢間由日本人與本地人合作開設嘅「盛寅慢煮製麵」。餐廳主打拌麵和湯麵,另外亦有泡飯和小食等供應,選擇好豐富。點咗個一人專享套餐 ($69),個套餐非常抵食,包炸物拼盤或野菌油菜+拌麵/湯麵/泡飯及飲品。拼盤有無骨雞翼、雞皮餃子、蜂巢豆卜,每樣一件。雞翼即叫即炸,入口啖啖肉;餃子油香十足,餡料飽滿;豆卜內有鯪魚肉和粟米,咬下酥香鬆化。蔥油雞泡飯·洋蔥大蒜雞湯,蔥油雞可以自選部位,揀咗雞腿肉,肉質好嫩滑,原來餐廳所有嘅肉類都係經慢煮處理,以保持鮮嫩質感,唔怪得食落滑溜又有雞味。連跟餐嘅湯都係經老闆改良,每日新鮮即製,湯頭清香鮮甜,用嚟泡飯真係一流!另外仲點咗碗味噌豬面肉配菠菜麵及大地魚蝦米湯 ($52)  豬面肉以慢煮方式烹調,再輕輕烤香,表面微脆,內裡嫩滑多汁,加上味噌、味醂調味,潤色增鮮。菠菜麵綠油油,麵質滑口有嚼勁,加上鮮甜濃香嘅大地魚蝦米湯,令整碗麵嘅食味提升不少。味付溏心蛋 ($19)  兩隻溏心蛋嘅表現也很不錯,蛋白嫩口,蛋黃滑順,食落蛋漿綿綿,非常好吃!飲品點咗凍鴛鴦 (跟餐) 同 玉泉忌廉 ($
餐廳主打拌麵和湯麵,另外亦有泡飯和小食等供應,選擇好豐富。
飲品點咗凍鴛鴦 (跟餐) 同 玉泉忌廉 ($12),鴛鴦味道唔錯,奶茶同咖啡味都好均勻,真心 Like。
2023-04-16 74 瀏覽
偶然看見雜誌推介,甚有特色,然後在Openrice也見到好多好好評。滿心期待,專誠搭車過去試吓。可能期望過高,很失望。首先舖頭衛生程度一般,尤其係廁所好污糟。當日是星期六晚飯時間竟然得一台人,心知不妙。我自己叫左一個雙拼牛拌面,慢烹牛肉肉質不錯。可惜成個拌面沒有任何味道,當時只加了枱上的柚子sauce才有味。心想是否當沾面食要把面放進湯內?但因為個湯一早上咗,所以已經飲晒,而且我點嘅係大地魚湯比較淡味,根本係做唔到沾面既效果😅另外,我還加了$11點了杯台式飲品,珍珠烏龍奶茶。非常差!只有奶精味沒有茶味!倒不如加多十幾蚊去外面買杯正常的。個人經驗跟食評落差甚大。失望。
首先舖頭衛生程度一般,尤其係廁所好污糟。
當日是星期六晚飯時間竟然得一台人,心知不妙。

個人經驗跟食評落差甚大。失望。