2023-06-06 242 瀏覽
韓國嘢就食得多,今次想介紹一款比較特別嘅韓國菜-----天婦羅鲜人參今次去呢間餐廳係石牆道韓國餐廳,係尖沙咀金巴利道,諾士佛臺側邊真係唔係道道有得食,外面炸得好鬆脆,但裡面鲜人参甘甘地,唔覺苦老闆娘仲好细心,幫我地一塊塊剪好,食落似薯片,脆卜卜,加埋D甜酱食,確實好食

韓式天婦羅鲜人參

2023-06-04
用餐優惠
信用卡優惠
韓式天婦羅鲜人參
2023-06-02 390 瀏覽
⚠️一行五人三男兩女前往此餐廳吃慶祝生日及母親節晚餐,一坐低,有位職員巳站在旁等候落單,我們說等等,睇下先,佢行開了,很快,另一職員已站在旁,不停問叫什麼,之後我哋為有快簡,選了個A 3(3-4人)餐$1950,職員說,餐內包4支人參,4隻蝦,問我哋5個人要不要每様加多一個,另外餐中有燒鰻魚,5個人不夠食,叫我地加半條,我哋問加幾錢,她說:蝦加50,人參加幾十(冇比實數我,我不想最後埋單有爭議),鰻魚加450,(因為當中有個小朋友不吃苦的,所以佢不會吃人參),職員不停叫我們加野,加不加芝麻葉呀菜呀又盛,又說我們的餐內的五花腩是美國豬,加不加錢轉韓豬,家人已忍不住說,什麼也不加,我們另外叫其他食物就可以,之後叫佢落住先,轉頭再叫,她說:你地-齊叫,不要分開叫,我驚唔夠食,所以求其叫左個F12 魷魚五花腩$310,首先上前菜共9碟,另外-些生菜及醬料,因為太多我就推入啲盆生菜比多啲位佢放其他野,佢說不可以咁放,要用佢哋既位置放,叫我推番好,之後上燒鰻魚,佢放入爐後走了,之後我見魚身巳曲,我拎起夾想反,佢大叫說:我同你燒的,搶左我隻夾,佢就係咁燒,佢不停燒其他野,佢燒野時伸長趴低身向前個爐到,佢成條圍裙壓住我盆燒內肉…….之後上炸人參,問我影不影相,我就話影,之後我生日嗰位家人想同人參影,女職員搶了碟人參就用剪刀剪爛了碟人參…..我叫佢不用比不吃苦那個男孩,佢不停話唔得,說男人要食,在我再三說明之後佢先為有比其他四人,個炸人參加蜂蜜吃是甜的,佢又不停燒D肉飛上我個碟,我已經吃不各種食材的味道,之後我吃肉先,職員要我吃人參先,之後轉人,另一女職員過來燒蝦,燒完她就說⚠️:「呢到有4隻蝦,男人每人食-隻,兩個女人,-人食半隻」,之後佢已經夾左去每個人既碟,其實我點食關你哋咩事?為什麼我是來吃飯要和家人有高低之分?我喜歡-個人食4條參、4隻蝦都唔關任何人事吧!燒完放低給我地自己會分啦!重點係我是吃生日飯同母親節飯,生日嗰位係女仕,母親也是位女仕,為什麼男人-人-隻,女人-人半隻?我既次序係點食,我碟醬既方位要點擺,我全餐飯完全冇享受過個過程,到埋單,原來佢之前問嗰啲芝麻葉係要錢,佢嗰個拌蔥絲$50,我不知是什麼,其實我食左野比錢無所謂,但你要收費的東西係咪要講聲俾人知呢!我食左差不多3000蚊飯,感覺好差,旁邊有枱國內旅客就非常醒目,職員一行埋去,她們就說:不用,自己來.

最後,食物味道其實是正常,A3餐內美國五花腩不好吃,F12 魷魚五花腩不好吃.

⚠️注意事項
1 . 訂枱時說清楚燒不燒肉,因分上下層
2. 如她不停叫你加野,要問清楚價錢,或直接拒絕
3. 如果想慢慢吃,不要比佢哋燒,說自己燒

A 3(3-4persons)
2023-05-06
母親節
食飯點菜既時候叫左3-4個人無反應,等了15分鐘。但其實入座率3成都無。一直叫你點醬油蟹唔點就黑面。而且執拾食物,我地想食鍋內雜菜,已經表示想食完餘下先執走,店員用夾起鍋內雜菜表示不滿,態度完全係禮貌。已經比第二次機會,以為會改善,但愈來愈過份。我們4人食飯食大概2000蚊。而且服務質素完全係差,我覺得用呢個價錢好多地方都可以更好。我好少寫食評但今次真心嬲,而且完全係想做遊客,唔係有心服務人。

2023-05-20
7個人去食 留咗4隻醬油蟹 諗住叫個豬手3-4人餐 再額外加一個牛腸鍋老闆娘係咁叫我地食1900個個3-4人 將入面個鍋轉牛腸鍋比我地 之得額外加一個豬手同4隻醬油蟹Call(以我地7個人嘅理解)落緊單嘅時候佢一輪嘴講得勁快 話咩鰻魚一份 人參餅一份 生菜蔥一份 我地一路都以為佢係解釋緊個餐有啲乜 到最後都仲問多次係咪會轉牛腸鍋 佢都話係到食飯個時,上菜上得好快,佢一路幫我地燒,但係態度唔係好好,一慢啲就會比啲姐姐話。食到最後都冇牛腸鍋叫佢check先原來話冇。到買單嗰時發現 佢所有嘢啲鰻魚 牛 五花肉全部都幫我地加多咗一份 好似焗住你7個人一定乜都上double份。但係本身我地想叫嘅一定多7人份 佢都唔ok。最後4800幾埋單 睇到張單個時真係好嬲 原來乜都加咗一份 但係冇同我地講過我地都唔知情好似逼我地一定要食幾多錢咁呢間真係一定一定冇下次
呢間真係一定一定冇下次
2023-05-10 701 瀏覽
「石牆道韓國餐廳」是一家位於尖沙嘴諾士佛臺的韓國料理餐廳。餐廳的裝修比較陳舊,但食物的質量卻非常不錯。我們當日跟兩位朋友慶祝生日,坐下發現身邊也有一些韓國人用餐,感覺好像去了韓國一樣。菜單上菜式選擇豐富,我們點了燒鰻魚、醬油蟹、鮮生蠔、韓式燒大蝦、煎韭菜蛋餅、幹明太魚醒酒湯、炒雜菜等多種菜式。打頭陣的韓式前菜小碟豐富,有足足10碟之多,味道十分開胃。之後主菜韓式燒鰻魚是推薦的菜式之一。燒鰻魚的肉質非常嫩滑,口感細膩,搭配上獨特的醬汁,味道非常美味亦不鯹。醬油蟹也是另一道一定要試的菜式。因為我本人總有點擔心外面的醬油蟹不乾淨,這間老字號喂信譽良好,令我比較放心。鮮嫩的蟹肉和醬油醃制的味道融合在一起,味道鮮美,讓人回味無窮。建議要配白飯一起吃,中和濃郁的醬油味道此外,餐廳的鮮生蠔也非常新鮮,口感清新。最後,幹明太魚醒酒湯也是一道相當特別的菜品。湯的味道清淡,但是明太魚的鮮味卻非常突出,熱騰騰讓人喝完之後感覺十分暖心。煎韭菜蛋餅是非常經典的韓國料理,值得一試。韓式燒大蝦肉質鮮美味道可口。「石牆道韓國餐廳」提供了多種高質量的韓國料理,每道菜都沒有什麼扣分的地方。餐廳侍應服務也客氣,唯獨價錢略貴

打頭陣的韓式前菜小碟豐富,有足足10碟之多,味道十分開胃。
地道韓式前菜小碟

燒鰻魚

醬油蟹

此外,餐廳的鮮生蠔也非常新鮮,口感清新。
新鮮生蠔

幹明太魚醒酒湯

煎韭菜蛋餅是非常經典的韓國料理,值得一試。

韮茶煎蛋餅

韓式燒大蝦肉質鮮美味道可口。
韓式燒大蝦
炒雜菜

「石牆道韓國餐廳」提供了多種高質量的韓國料理,每道菜都沒有什麼扣分的地方。餐廳侍應服務也客氣,唯獨價錢略貴,性價比並不算高。
2022-01-20
韓式燒大蝦
炒雜菜
  • 韓式前菜
2023-05-06 347 瀏覽
一行三人,点了一个蔬菜石锅饭、一个炒粉丝、一碟炒猪肉、一个海鲜煎饼、以及一瓶可乐。正如其他韩国餐厅,所有点餐都会包括一堆小碟前菜。结果买单需要港币1000以上。因为点的东西没有什么技巧可言,正常韩国菜的味道,但价钱明显比同区韩国餐厅贵。由定位、确认、入座、点餐、到开吃,服务员从来没有跟我们说过原来要限时90分钟。我们6:30pm 入座,差不多7pm 才上第一个菜。8pm 准时突然跑来问我们吃完没有,然后就要求我们马上埋单。入座的体验也很差。当时香港天气超过30度,定位和确认时都没有告知要我们坐户外没有空调的地方。旁边有大风扇,但直到我们要求的时候,服务员才有点不情愿地开啟。我们目睹另外两枱人也是入咗时候才告知,室内空调只有大枱,2-4人都安排室外,他们坐下不久没有点餐就离开了。服务员很多韩国人,我们还没有坐下,有个柏图大婶(后来听说是老板娘)不断用听不懂的广东话来跟我们投诉。我们大约只听懂应该是有食客粗口对待。我自己觉得,你就算瘦了其他客人气,我们本来是愉快地来用餐,你这样吐糟已经破坏了我们的心情。因为坐在户外太热,我们希望快点吃完,所以没有点昂贵的烧烤套餐。服务员一直推销烧烤,当知道

因为坐在户外太热,我们希望快点吃完,所以没有点昂贵的烧烤套餐。服务员一直推销烧烤,当知道我们坚决不要烧烤的时候,马上黑面走开。整顿返我们都觉得好像犯了错的小孩,担心待回又有人来责怪我们什么的。 都突然送上账单要求我们买单的时候,觉得好不容易约到的聚会,完全都被破坏了。

强烈不建议。其实尖沙咀附近很多其他韩国菜,我们也试过很多家,味道都差不多,但没有这一家服务员那么傲慢。其实出去吃饭食物好吃是基本的,整个用餐体验也很重要。我们大热天时流着汗,还要捱面色,真的不敢恭维了。

贵,而且性价比低
2023-05-05
2023-05-04 421 瀏覽
上星期有朋友约我到尖沙咀試菜,今次試嘅係韓國菜南瓜炆牛肋骨---南瓜炆得幾腍,有粉,牛肋骨啱啱好,唔鞋又唔會太腍,韓牛味幾出韓式炒年膏---煙煙韌,幾好頭,仲有一兩隻中蝦,算新鲜唔霉,年膏味唔單調,加分不少煎海鲜葱餅---夠香口,同埋有D海鲜,包括蠔仔,鱿魚,增加味少口感仲有款醬油蟹---醃得幾入味,母蟹膏多,啖啖口感,天氣熱食一流呢間整體唔錯,大家值得一试
上星期有朋友约我到尖沙咀試菜,今次試嘅係韓國菜

楠瓜炆牛肋骨

韓式炒年膏

海鮮煎葱餅

醬油蟹

呢間整體唔錯,大家值得一试

天婦羅鲜人參
2023-05-01
用餐優惠
試食活動
楠瓜炆牛肋骨
海鮮煎葱餅
天婦羅鲜人參
2023-05-03 186 瀏覽
經OpenRice即日訂位都可以安排,地方好大,有兩層,整齊衛生!點餐後即黎8小碟,食住等⋯⋯醬油蟹,我為了食醬油蟹而來的,睇完其他食評,覺得可以一試!醬油蟹上枱,嘩!滿心歡喜,好多膏,加分加分,醬油好好味, 仲有一碗紫菜飯,呀珠媽教我哋節晒啲肉係碗飯撈埋一齊食,我知、我識⋯⋯不過,我鍾意一啖蟹肉一啖飯咁食囉!真心推介,亦會再訪!
真心推介,亦會再訪!
一心來食牛腸鍋,去到話兩位,姐姐叫我上樓上。星期五晚都好full,坐低左點菜,老闆娘來落單,一知道我地食牛腸鍋就黑面話唔韓燒唔可以坐呢度,趕我地返樓下,但又無位要我地再等一張埋緊單既枱。好喇等到入坐再叫牛腸鍋啦,咁個姐姐又話老闆話2個人唔可以叫一樣野喇喎,咁我咪問佢你牛腸鍋係一人份來的嗎?個鍋都$380架喎,姐姐話老闆話2人用餐要到$500!無寫明架喎!牛腸鍋係好好味,香港都無乜其他地方有得食,但真係唔會再去!完!
2023-04-21 269 瀏覽
發現尖沙咀隱世韓國菜!仲要有得室外食韓燒!啲肉同菜都好靚好新鮮👍🏼好好食,而且非常大份。戶外燒烤比較舒服,佢有好多風扇加上綠化左牆身仲加左啲燈,夜晚幾靚食得幾開心🤭姐姐會幫手燒埋野食,菜式份量比較多。3個人食叫左個1-2人餐加多個肉加個鰻魚(半份)佢話係兩人份量,但好大條!4個人半份都未必食得晒。埋單大概$1900,仲食唔晒。打包左兩盒。佢啲小菜都好好食👍🏼1-2人餐有兩個肉又有湯有飯仲有煎餅,3個人食其實已經幾飽。
發現尖沙咀隱世韓國菜!仲要有得室外食韓燒!

姐姐會幫手燒埋野食,菜式份量比較多。
2023-04-20 224 瀏覽
噚日落大雨,原本想取消,但book左枱唯有照去啦五花腩半肥瘦五十五十,比例啱啱好,超正燒鰻魚,呢樣必食,確實幾香牛肋骨,牛舌唔少得,份量足,夠抵食醬油蟹膏多,撈埋紫桑飯無得彈牛脷夠大碟,份量夠厚切,價格唔貴OK
噚日落大雨,原本想取消,但book左枱唯有照去啦

五花腩半肥瘦五十五十,比例啱啱好,超正

燒鰻魚,呢樣必食,確實幾香

牛肋骨,牛舌唔少得,份量足,夠抵食

醬油蟹膏多,撈埋紫桑飯無得彈

牛脷夠大碟,份量夠厚切,價格唔貴OK
2023-04-19
2023-04-15 246 瀏覽
前日同乖仔係K11睇完Mario, 之後就带佢去食番餐,佢話要食韓燒,我就係openrice search到有一間石牆道係附近,所以就去试下地方都幾大,有兩層,我地就上左二樓,叫左好多韓牛,燒上黎七成熟,剪開再包生菜一齊食,超美味,肉質唔韌,加埋海鹽超正

2023-04-07
5 分鐘 (堂食)
  • 韓牛
2023-03-30 397 瀏覽
好傳統又正宗的韓國餐廳(目前also one the best korean food i had in hk)老闆娘係個短白髮姨母,其他員工全部都好熱情好nice好friendly。佢地會細心介紹D菜式。前菜俾我地10碟,全部都味道唔錯。we ordered 生醃醬油蟹(真係好新鮮),老闆娘親自幫我地做個醬油蟹紫菜拌飯。點兩set豬皮(老闆娘親自幫我地烤),好爽口彈口。also ordered 牛骨湯(味道好好)and牛舌。 Highly recommend & 會再帶朋友來。
前菜俾我地10碟,全部都味道唔錯。
Highly recommend & 會再帶朋友來。
2023-03-25
  • 醬油蟹
去到餐廳感覺到幾乾淨,環境幾好,可以選擇室內同室外,啲侍應都好nice, 啲食物新鮮,前菜品種都有好多選擇,醬油蟹非常好食😋⋯⋯總之我會再幫襯啦😋😋😋😋
😋😋😋😋
今日到石牆道韓國餐廳吃韓燒🤩,在尖沙咀金巴利道,餐廳位置地點非常方便。 平日大約八點到餐廳, 店內坐滿客人,非常熱鬧。各種烤肉類由百幾蚊至600幾蚊都有。 而見到平時個lunch menu都好抵,幾十蚊就食到韓式lunch,可惜我唔係呢頭番工。今次同朋友order左:醬油蟹 - 鮮甜多膏人參雞湯 – 夠熱清甜海鮮燒肉 - 牛肋骨份量多而且燒肉都好新鮮多汁整體性價比都算高,地點方便亦是首選,超開心生日飯。

今次同朋友order左:

醬油蟹 - 鮮甜多膏

人參雞湯 – 夠熱清甜

海鮮燒肉 - 牛肋骨份量多而且燒肉都好新鮮多汁

整體性價比都算高,地點方便亦是首選,超開心生日飯。
2023-03-23
生日