2024-02-27 465 瀏覽
如標題所講,我的最愛公司繪意粉。懶得落街,又想食公司會意粉,呢一間茶餐廳做得到。佢哋可以買滿$100就會送外賣送上門,啱晒嗰啲懶人。爆滿茄汁酸酸地,再加埋雜錦餸,好味😋
如標題所講,我的最愛公司繪意粉。
公司會意粉

懶得落街,又想食公司會意粉,呢一間茶餐廳做得到。
佢哋可以買滿$100就會送外賣送上門,啱晒嗰啲懶人。
爆滿茄汁酸酸地,再加埋雜錦餸,好味😋
公司會意粉
2023-06-07 967 瀏覽
今日落雨,近近地就去咗祥景茶餐廳食 lunch,我叫咗星洲炒米同熱奶茶。啱啱上嚟嘅時候,見到個炒米色澤鮮艷,好吸引人啊!佢嘅味道好香濃,仲有啲微辣嘅味道,但唔太辣,味道幾好!另外,佢入面嘅蝦同雞肉都煮得好啱口,唔算太爛,不過整體太多油。炒米份量亦都夠多,一份食落去就已經好飽啦。朋友叫常餐,味道都ok至於熱奶茶,味道都好香濃,奶味非常濃郁,但甜度啱啱好,唔會太甜。個杯仔都夠大,夠飲一陣子。服務方面都幾好,啱啱坐低就有人黎迎接,就算好多人都幾快咁搞掂。總括而言,祥景茶餐廳個星洲炒米同熱奶茶都好好味,加埋啱啱嘅服務,真係一個唔錯嘅選擇。如果你想食啲好味又唔貴嘅茶餐廳嘢,就可以黎試下啦!

2021-12-26 1962 瀏覽
今日自己係屋企,唔想煮又唔想特等戴口罩出街買,諗住求其叫個外賣算,落完order差唔多10分鐘就有得食都算快,烏冬都ok,就係雞扒比較油,如果下次炸完隔一隔先會好d。同埋日式麵餐多數都係吉列炸的,希望之後可以多d選擇。不過最意外都係杯齋啡⋯⋯本來唔見糖包諗住可能侍應唔記得,加上自己飲齋啡都唔落糖,所以冇咩所謂,點知飲一啖之後發現杯齋啡甜到膩🤢🤢🤢冇諗過齋啡會係甜的,仲列甜到呢種地步⋯⋯我本身就唔仲意太甜,飲一啖就好似直接吞左一大啖砂糖咁⋯⋯結果因為接受唔到甜度,杯飲野成杯倒左⋯⋯
2021-04-24 1712 瀏覽
呢間野 區內都出名難食 係無對手先開到咁耐本人係該村居民 平時多數都係食大X活 前幾日肚餓 打電話叫左個外賣牛河超多油  返開個底D油浸住...無論牛 河都好重豬油味 ,勁難食又跌錢
呢間野 區內都出名難食 係無對手先開到咁耐
本人係該村居民 平時多數都係食大X活
 前幾日肚餓 打電話叫左個外賣

牛河超多油  返開個底D油浸住...
無論牛 河都好重豬油味 ,勁難食
又跌錢
干炒油河
2021-04-23
20 分鐘 (外賣自取)
  • 干炒油河
2021-04-23 815 瀏覽
焗燶肉醬意粉!因為真係好很肚餓,求其搵間茶記食晚飯,點知中伏!叫咗個焗肉醬意粉諗住穩陣啦,5分鐘整好送到嚟,睇個樣無咩問題,見到啲意粉好似飲筒咁粗都算,食第一啖覺得有啲香口,唔錯啦!不過食多兩啖發覺,越食越濃味,原來成個面嘅芝士基本上都原來都燶九晒,只係再係個面灑多層芝士粉遮住。本身食肉醬意粉都唔預會係健康,但覺得食咗呢兜野真係死得....好似食焗癌細胞咁
焗燶肉醬意粉!

2021-01-02 1374 瀏覽
天氣寒冷,想吃熱騰騰的食物,就點了:陳皮鴨腿湯飯:湯頭味道不錯,除了鴨腿,還有鴨脖子。鴨腿肉質柔軟,味道不錯。我不吃脖子,就丟掉了。裏面還有幾塊冬瓜,也好吃。冬天用熱湯拌飯吃,真的使人感到很溫暖。焗鹹牛脷意粉:這意粉上桌時,面層的醬汁還在微微滾動,真的是剛從焗爐拿出來。這意粉做得最出色的是醬汁,味道超越了一般茶餐廳的水準,令人食慾大增,意粉的軟硬度也很適合。至於牛脷,周邊比較硬,中間柔軟,若把周邊切掉,口感會更佳,另外牛脷略鹹,不過伴着醬汁吃,也美味。想一讚這店的服務,雖然是茶餐廳,不過侍應給我很好的印象。首先,點餐的時候,我們以為兩個餐也附飲品,所以就點了兩個飲品,後來看賬單,發現其中一杯要另外收費,我就請侍應取消一杯飲品,侍應告訴我鴨腿湯飯不附飲品,他幫我取消時,完全沒有面露不悅之色。另外,送上食物時,侍應都會作溫馨提示,例如送上鴨腿湯飯時,侍應說趁熱吃啊,送上意粉時,侍應又說碟子很熱,要小心。後來我問侍應要一杯暖水,他送來一杯熱水和一杯凍水,他說因為沒暖水,就給我冷熱,很有禮貌地請我自己調。真的沒試過在茶餐廳有這麼好的服務。
天氣寒冷,想吃熱騰騰的食物,就點了:
陳皮鴨腿湯飯:
焗鹹牛脷意粉:
2020-10-08 1147 瀏覽
還記得小時候的茶餐廳,一般來講只提供湯粉不離公仔麵、米粉、通粉或意大利粉配料方面也離不開沙嗲牛肉、五香肉丁、香腸餐肉火腿雞蛋等有啲比較大的茶餐廳甚至會提供出爐麵包🧐🧐🧐可是相比起今時今日的茶餐廳,那個演變過程實在令人驚嘆,現今很多的茶餐廳其實根本就是一間真真正正的餐廳,食品種類包羅萬有,除咗什麼快餐特餐之外,還有提供很多不同的飯類及各種不同的美食😅😅😅適逢假期,去咗祥景嘆個早餐叫咗一個常餐,一個菠蘿油,一份炸薯條最回味的永遠是他的沙嗲牛肉麵,每次嚟呢度食都非常滿意🤤🤤🤤
配料方面也離不開沙嗲牛肉、五香肉丁、香腸餐肉火腿雞蛋等
有啲比較大的茶餐廳甚至會提供出爐麵包
🧐🧐🧐
😅😅😅
最回味的永遠是他的沙嗲牛肉麵,每次嚟呢度食都非常滿意🤤🤤🤤

沙嗲牛肉公仔麵
炸薯條
沙嗲牛肉公仔麵
炸薯條
  • 沙嗲牛肉麵
2020-07-01 984 瀏覽
一般屋邨茶餐廳都離唔開污糟同嘈但祥景就冇呢個問題 裝修新 即使有電視都唔會開到好大聲因為天口慶 唔想食飯咁乾爭爭 所以今次叫左個鮮茄蛋花牛肉湯飯 加多杯凍華田!食茶餐廳最好就係夠快。我湯飯嗌左唔夠8分鐘就上台 蕃茄大大嚿 起碼切開有六舊蕃茄 蕃茄味好濃我估係加咗茄膏牛肉夠淋身易咬 而且份量唔少 但因為冇得跟餐凍飲要另加$12變相總共$55先埋單就有啲貴同埋杯凍華田甜得濟 但總括黎講都算合格下次可以再試佢地既快餐睇吓有幾快
一般屋邨茶餐廳都離唔開污糟同嘈
但祥景就冇呢個問題 裝修新 即使有電視都唔會開到好大聲

同埋杯凍華田甜得濟 但總括黎講都算合格
下次可以再試佢地既快餐睇吓有幾快
蕃茄蛋花牛肉湯飯
2020-06-16
蕃茄蛋花牛肉湯飯
2020-04-15 829 瀏覽
【祥景茶餐廳】『九龍篇-深水埗區』茶記黎講,每個屋邨都有自己特色專有既茶記聚集一班老友記。本尊難得黎到海麗邨,當然要試一試佢專屬既茶記啦。本尊大大話話都食左二三十年茶記,經驗當然非常豐富(相信咁多位香港人都係)。先講講個環境,祥景同我平時食開既茶記環境明顯有分別,大家印象中既茶記都係逼逼夾夾,但係祥景竟然比到闊落既感覺比你,真係茶記黎講難得一見。我地一行五人都唔覺得逼,仲有地方擺埋袋。試茶記就必須要試試佢地既餐,咁有自信出得餐既,一定係覺得有番咁上下質素先放出黎比人食。所以我地就試左: 中餐–家鄉梅菜扣肉飯、快餐–咖哩雞球飯(包鮮茄腿茸湯)、焗飯餐 – 白汁海鮮焗飯及蕃茄牛肉湯飯。飲品方面,當然係要Try Try 佢既凍OT、凍啡同埋熱啡一試佢既茶底啡底。快餐真係名不虛傳,有SKY哥哥咁鬼快,基本上一叫就即上台咁濟。咖哩雞球黎講個汁係唔錯,正常發揮,唔係D咩特式咖哩,可惜既係雞球有浸雪藏雞既味道未消去,呢個位可以改善下。而個鮮茄腿茸湯後而有小許驚喜,茄味夠哂濃。可惜既係,D湯料有小小吝嗇,蕃茄腿茸都切到碎一碎先落湯,SIZE差唔多變左膠粒咁既SIZE。中餐–家鄉梅菜扣肉飯,都係正正常常
【祥景茶餐廳】
『九龍篇-深水埗區』

中餐–家鄉梅菜扣肉飯,都係正正常常,又未去到好食到嘩一聲既味道,可能量產既關係,所以似係普通豬肉梅菜飯既質素。

焗飯餐 – 白汁海鮮焗飯反而係餐廳最出色既麵飯,雖然等左15~20分鐘,但係都值既,可以睇得出係即叫即整。海鮮就有一塊魚柳、細蝦粒、魷魚粒及蟹柳等等。芝士味濃,上台既時候仲見到D芝士同埋白汁係到翻滾,誠意分十足。飯底係炒飯底,不過係似鬆散加蛋既白飯,完全無獲氣可言,相較其他茶記既焗飯有D遜色,材料黎講依然係吝嗇。食落味道係可以既。

最後就係蕃茄牛肉飯,湯飯黎講就比較淡味,茄味唔夠濃郁。相比起主打蕃茄湯通粉既茶記黎講真係差得遠,可能又都係吝嗇材料既關係令到味道較淡一D。

講完食飯就評論一下飲品,反而飲品可以發揮出水準。茶底夠濃,啡亦都夠香,可能飲品不受材料所限制可以發揮出應有既水準。如果飲番杯野,老友記打下牙骹既話係值回票價既。

總括而言,祥景因為係整個屋邨之中比較有質素既食肆,所以都算係半獨市生意。無競爭就無進步,所以本尊行十多分鐘出競爭非常之大的荔枝角工業區,茶記林立,無論價錢及質素都比祥照CP值更高,所以如非必要可以行多幾步出去搵搵其他CP值更好的茶記,希望海麗邨將來會有更好質素既食肆令祥景茶餐廳發奮進步。

各位鍊金術士有興趣都可以試下,歡迎PM 交流下。

識食‧你都會係食の鍊金術士
焗飯餐 – 白汁海鮮焗飯 加 熱咖啡
蕃茄牛肉湯飯
快餐–咖哩雞球飯(包鮮茄腿茸湯) 加 凍啡
快餐–咖哩雞球飯
凍檸茶加凍啡
中餐–家鄉梅菜扣肉飯
鮮茄腿茸湯
題外話/補充資料: 下單食物包括: 1. 中餐–家鄉梅菜扣肉飯 加 凍檸茶($50) 2. 快餐–咖哩雞球飯(包鮮茄腿茸湯) 加 凍啡 ($46) 3. 焗飯餐 – 白汁海鮮焗飯 加 熱咖啡($52) 4. 蕃茄牛肉湯飯($43) 評分 💯 (5分為滿分) 味道 : 👍👍👍(茶餐廳黎講質素一般) 性價比 : 💲💲 (相比其他茶記質素,價錢貴10~20%) 環境:🌴🌴🌴 🌴 (場地企理乾淨,空間夠大) 服務態度:🗿 🗿 🗿 (員工Respond夠哂快,禮貌一時時) 敗北地方:炒野唔夠獲氣,味道唔夠濃。
2020-03-12
凍檸茶加凍啡
  • 焗飯餐,檸茶,咖啡
2019-12-20 876 瀏覽
一般既茶餐廳,面包有點硬基本上同其他餐廳沒太大分別。價錢都合理但好少雪菜肉絲粉會有雜豆之類的食材,因本人不喜歡青豆。大致上都接受到,只係面包有點硬咬了幾下就不想吃。
一般既茶餐廳,面包有點硬

基本上同其他餐廳沒太大分別。價錢都合理
2019-12-05
早餐
2019-04-29 1378 瀏覽
呢排一直都要溫書,趕功課☹️☹️☹️☹️,所以都冇咩時間出去食好西,唯有頹頹地咁叫個外賣當早午餐啦,因為一向都知呢間餐廳送外賣嘅速度好快,而個日一瞓醒已經好肚餓🙈🙈🙈,所以就決定叫佢啦🥳🥳🥳🥳個日就叫左個菜遠牛河,份量都幾大嫁,一個人真係食唔曬😂😂😂😂佢除左菜既份量好多,連牛肉既份量都多!!!而且都醃得夠曬入味,但就略嫌佢既汁未夠多,如果可以有多啲汁就更加好啦!!!同埋價錢都偏貴,如果可以平番少少性價比就會更高!!!!!🙈🙈🙈

2019-03-24 727 瀏覽
牛奶麥皮餐 呢個餐冇野飲 熱飲都要加8蚊雖然好似幾健康 不過都唔係幾夠飽😂硬係淨杯野飲🙈 所以下次都係叫啲 麵餐好啲佢個麥皮真係減肥餐 細細碗 一啲糖都冇 👍🏾蛋治就。。。得中間 好少蛋😂😂😂

牛奶麥皮餐
呢個餐冇野飲 熱飲都要加8蚊
佢個麥皮真係減肥餐 細細碗 一啲糖都冇 👍🏾

蛋治就。。。得中間 好少蛋😂😂😂
2018-12-27 813 瀏覽
今日去到荔枝角呢邊自己一個人唔知食乜好路過呢間餐廳就入咗去,我記得好耐之前食過,水準都可以,多士哄到啱啱好,麵包非常香口,太陽蛋煎得好靚,加小小鹽再雞蛋黃上面,一啖可以食晒天氣開始凍凍地叫咗杯熱可華田,味道都夠濃,五香肉丁公仔麵,五香肉丁比起出邊的餐廳份量算多,但公仔麵嘅湯底就比較淡口,未到總算合格
今日去到荔枝角呢邊自己一個人唔知食乜好
2018-12-23 558 瀏覽
最常叫呢間茶記既時段係早餐🍳🍳,因為我通常訓到10點幾,趕到岩岩好11點前就叫個早餐,咁就可以當早餐+午餐食😂😂呢間野最好既地方係,叫外賣後,15分鐘內基本上都會送到👍🏻👍🏻但我就覺得早餐黎講貴左少少啦🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️而佢既份量真係夠我兩餐食嫁😂😂今日就叫左沙嗲牛肉米粉🐃🐃+腸仔炒蛋🍳🍳+牛油方包🥪🥪+凍奶茶少冰🥤🥤=total$37沙嗲牛肉米粉🐃🐃+腸仔炒蛋🍳🍳米粉同埋牛肉嘅份量都好多,沙嗲汁都好好味唔會過鹹,炒蛋就一般般啦😩牛油方包🥪🥪,cut開左兩舊,都幾方便👍🏻呢杯凍奶茶叫左少冰都仲好多冰,而且我覺得味道都偏甜,而且茶味都唔係好夠😩😩

沙嗲牛肉米粉🐃🐃+腸仔炒蛋🍳🍳

牛油方包🥪🥪,cut開左兩舊,都幾方便👍🏻

2018-10-21 356 瀏覽
每日最重要就係早歺,今日也不例外,叫左個牛扒煎蛋配埋塊牛油多士,再加杯熱奶茶夠晒飽😁旁邊有塊薄薄嘅番茄加少量嘅粟米粒!熱奶茶味道濃,奶味夠重,比滿分!但牛扒太鞋,口感差,吾好食,但份量足夠,黑椒汁少許辣,不夠咸😩