2017-01-04 1354 瀏覽
元旦一覺訓天光,起身又懶得煮野食,所以就落左街搵食。忽然挑起條癮,想光顧番一間老朋友「祥香」。20幾年前重係小朋友的時候,已經成日同屋企人去食佢既沙嗲牛肉面。幾年冇食,決定今日去回顧下佢既味道。曲奇皮既蛋撻一向係我既最愛。相比起酥皮,更加喜歡曲奇皮的牛油香味。呢度的蛋撻唔會味道太甜,蛋香味濃,新鮮出爐時脹卜卜,賣相不得了!奶茶最重要係就係飲落去時順口丶奶的滑身同埋茶香味,而祥香的奶茶就做到了!飲落去好舒服,好香!另外,我重叫左個沙嗲牛肉面,但食得太快所以冇影到~so sad....
元旦一覺訓天光,起身又懶得煮野食,所以就落左街搵食。

2017-01-01
$40 (早餐)
2016-12-26 949 瀏覽
懷舊就是不吃装修,只有温馨老夥計和傳统又有特色既麭点和香濃咖啡茶。熱腾腾充满蛋香嘅蛋橽,鬆脆牛油皮,再来一啖香濃咖啡,天依無缝!再来一个豬扒波蘿包。香脆但咬落又吾散的波蘿脆面,夾上軟滑豬扒,口感豐富!最后来个创意香滑蓮蓉雞尾包,完美终结!
最后来个创意香滑蓮蓉雞尾包,完美终结!
2016-12-25
2016-11-21 1279 瀏覽
特登黎堅尼地城老字號祥香茶餐廳潮性, 結果失望而回。懷舊茶記裝設樓下無位, 我地要上2樓食。奶茶茶味濃, 但不夠滑口。蛋撻蛋撻像出爐放了十世似的, 凍冰冰, 死罪, 撻皮唔係酥皮, 有少許牛油味, 其實蛋撻只要熱或暖食己經不會太差。雞批個皮都脆脆地, 算鬆化既, 味道可以, 可惜上檯又係凍的。菠蘿油菠蘿油靈魂係……一件冰凍厚的牛油塞入熱辣辣的菠蘿包內, 牛油表面溶在包內, 咬一口冷熱在口腔內交錯…… 可惜菠蘿包又係凍的, 其實佢個菠蘿包皮脆心軟, 何解佢地唔用方法保持暖度呢? 上檯唔熱, 暖都好吖, 包點凍冰冰上檯整得幾好食都係假, 大打折扣。
特登黎堅尼地城老字號祥香茶餐廳潮性, 結果失望而回。
懷舊茶記裝設
樓下無位, 我地要上2樓食。
奶茶

茶味濃, 但不夠滑口。

雞批

個皮都脆脆地, 算鬆化既, 味道可以, 可惜上檯又係凍的。
菠蘿油

2016-08-21 2269 瀏覽
假日難得早起,和老爸一起到祥香歎個早餐,記得這裡也是他和我第一之吃早餐的地方。 小妹的至愛-菠蘿油,這裡的菠蘿皮夠脆,牛油香軟又夠厚,只是嫌包的溫度不夠。 賣相不錯,夠圓潤~ 沙嗲牛麵,小妹和老公的又一至愛,麵身夠煙靭,牛肉藏麵底,味道鮮美。 餐包和腿蛋,味道不過不失,唯獨也是溫度不夠,只是微暖。 奶茶茶走,茶味是港式茶餐廳才有的,加上煉奶產生的味覺作用,為早餐完美配搭的飲品。

賣相不錯,夠圓潤~

餐包和腿蛋,味道不過不失,唯獨也是溫度不夠,只是微暖。

2016-08-20
$30 (早餐)
  • 菠蘿油
2016-06-29 2967 瀏覽
下午 到堅離地城聽講座就選了這間懷舊茶餐廳門面已十分懷舊分兩層的選了上層食物會用「𨋢」運上二樓點了 特餐沙嗲牛肉麵 配火腿煎蛋餐飽 加熱奶茶上菜時以為姐姐送錯枱看不到牛肉 只有火腿蛋在面沒想到 是將另上的火腿煎蛋亦放在同一碗裡牛肉在麵底而餐飽就另上有點特別但個人不喜歡牛肉都是與坊間吃到的差不多公仔麵是粗身的可能烹煮時間不夠頗硬身煎蛋由於被湯浸著蛋黃是完全熟了的餐飽只吃了一口因為又凍又硬的見鄰座的食客對此亦不為所動就走了$35的餐其實很經濟是填肚之選可惜 質素一般唯獨奶茶是不錯的奶與茶份量剛剛好最後心想一場來到就品嚐埋這裡的蛋撻蛋撻撻皮極重牛油香味蛋亦不錯可惜是凍的應該出爐了很久餐廳又沒有烘著有點失望呢
下午 到堅離地城聽講座

特餐-沙嗲牛肉公仔麵配火腿蛋餐飽
2016-06-27
  • 奶茶
2016-06-26 1958 瀏覽
西環之前介紹左兩間食店,反應都唔錯! 今次介紹番間舊式小小, 可能大家都知道既祥香園!入到去大家必食既一定係: 菠蘿油,蛋撻,奶茶茶走! 三樣都係見到覺得有內疚感。介紹得又唔係話佢真係好好味,但依類舊式茶餐廳真係買小見小! 坐得迫,食物快上,殘舊都係佢的寫照,但係有一種人情味,身邊坐的都係幾十年街坊。 不過值得一讚的係菠蘿包雖然係凍的,但都好軟熟。而蛋撻唔夠熱,而且已經皮同蛋分離,但係好香牛油味。如果想搵番舊區人情味,不防帶埋你爸媽一齊去食下。 相信佢地一定有好多故仔講!

• 蛋撻
  • 熱奶茶
2016-06-21 1357 瀏覽
雖然我擁有Elegant外貌, 但我其實好喜歡蒲茶餐廳,由其是西環祥香園, 久唔久我就會黎嘆個靚茶。搭枱是茶餐廳文化的其中一環, 出得黎食就預左係咁,如果有天讀者們發現撘枱既人係小妹, 不坊Say Hi, 但請說明是 Openrice 讀者,咁我先至唔會當你係色狼扮。而每一次黎祥香園必爬上一樓坐, 雖然同樣咁迫但已習慣成自然。大熱天時都係飲杯凍飲會較爽必飲  奶茶紅豆冰 外, 要多一個件下午茶必備 蛋撻係呢到食蛋撻要夾岩時間, 因為無知食過幾次都係唔熱的, 今次好彩蛋撻是熱辣辣之餘,牛油皮夠酥脆, 蛋芯也香甜Q彈, 好似食緊布甸一樣 。好開心終於可以重拾水準。奶茶紅豆冰 同樣無得頂, 紅豆粉糯香甜; 奶茶濃香順候。唔好以為煮紅豆好簡單, 其實大有學問, 要煮一煲靚紅豆可能會花上半天的時間,其實看似微不足道既野, 背後往往花了很多心機 。祥香園的紅豆冰絕對是我三甲內的選擇。
雖然我擁有Elegant外貌, 但我其實好喜歡蒲茶餐廳,
由其是西環祥香園, 久唔久我就會黎嘆個靚茶。
搭枱是茶餐廳文化的其中一環, 出得黎食就預左係咁,
咁我先至唔會當你係色狼扮。
大熱天時都係飲杯凍飲會較爽
必飲  奶茶紅豆冰 外, 要多一個件下午茶必備 蛋撻

牛油皮夠酥脆, 蛋芯也香甜Q彈, 好似食緊布甸一樣 。
好開心終於可以重拾水準。
奶茶紅豆冰 同樣無得頂, 紅豆粉糯香甜; 奶茶濃香順候。
其實看似微不足道既野, 背後往往花了很多心機 。
祥香園的紅豆冰絕對是我三甲內的選擇。
下午茶
一個早上,再次來到這間沒來多時的堅尼地城老字號吃早餐。一切依舊,無甚改變,一個蛋撻,一杯奶茶,已經足夠。雖然這茶餐廳屹立堅尼地城多年,歷史悠久,但價錢沒有堅離地,仍然親民,一個蛋撻,一杯奶茶,已可讓我坐上半個鐘頭,以一個閒適的心境,一面嘆早餐,一面觀看外面的風雨,不已是件很能令人心情放鬆的事情了嗎?也許,這兒的牛油皮蛋撻不算十分有牛油香,奶茶也不算十分有奶香,但一間在區內接近碩果僅存的老字號茶餐廳,總還是值得支持的。何況,這兒的牛油皮蛋撻還是酥化的,奶茶也還是有茶味的呢!
$21 (早餐)
2016-05-18 1136 瀏覽
某日和男友經過呢間茶餐廳 已經覺得滿滿懷舊風 彷彿去左星爺「行運一條龍」入面既行運茶餐廳 係附近咁多美食既情況下都係俾呢間吸引左 一於試下啦~下午兩點幾都未食野 我地叫左兩個飯分別係腿蛋同豬扒雞翼飯 汁可以揀番茄~黑椒同豉油汁揀 我地都叫左黑椒 一杯凍奶茶一杯熱奶茶個飯太硬 要咬好耐先吞到 另外個汁好香呀 不過對於我唔食辣既人黎講個飯真係有啲辣 而且熱奶茶係好飲過凍既好多下次去試下佢地招牌麵包先

下次去試下佢地招牌麵包先
2016-05-06
2016-04-04 1442 瀏覽
住左西區4年,今日假期同老公第一次去祥香,因比較肚餓,所以我叫左個特餐,我老公食食飯,原來假期係無既,唔緊要可以叫其他,佢叫左個雞翅火腿面,點知黎既係清湯雞翅火腿凍上,我個個面無咩問題,只係好似拉面咁剔左面度勁硬咁,唔緊要,食蛋撻,um.....其實我覺得金華做得出色啲,蛋撻,面包好味之餘,至少啲飯同面都做到普通水平,並唔係難食。呢次係我第一次寫食評,無影到相,本身無諗住要寫,但係好想話比大家知,有啲野真係唔好太人云亦云去試,有特色並唔代表好味。多謝。。。。
住左西區4年,
今日假期同老公第一次去祥香,
因比較肚餓,所以我叫左個特餐,
我老公食食飯,
原來假期係無既,
唔緊要可以叫其他,
佢叫左個雞翅火腿面,
點知黎既係清湯雞翅火腿凍上,
我個個面無咩問題,
只係好似拉面咁剔左面度勁硬咁,
唔緊要,食蛋撻,um.....

其實我覺得金華做得出色啲,
蛋撻,面包好味之餘,
至少啲飯同面都做到普通水平,
並唔係難食。

呢次係我第一次寫食評,
無影到相,本身無諗住要寫,
但係好想話比大家知,
有啲野真係唔好太人云亦云去試,
有特色並唔代表好味。
多謝。。。。
2016-04-04
2 分鐘 (堂食)
  • 蛋撻
  • 奶茶
2016-04-02 1120 瀏覽
聽說這裡的蛋撻是天下第一一於買6件做下午茶!一盒半打還沒拍照已經吃了3件撻皮很鬆化 牛油味也很夠3口便KO一隻天下美味是太誇張抵食之選卻是對的味道平實不能說很滑很有蛋香但整體還是有簡單的美味還有其他舊式麵包下次來試試看吧~
聽說這裡的蛋撻是天下第一
一於買6件做下午茶!
一盒半打
抵食之選卻是對的
味道平實
不能說很滑很有蛋香
但整體還是有簡單的美味
還有其他舊式麵包下次來試試看吧~
2016-04-02
外賣自取
下午茶
2016-04-01 850 瀏覽
唔知幾時開始連食野都興懷舊,究竟係世人需要從舊有食物尋找回憶,或是舊式餐廳堅持原汁原味烹調方法?不得而知。為左追尋答案,我今日黎呢度搵答案,細嘗之下,答案揭盅! 牛油餐包:個包鬆軟有香味,但可惜太凍,如果室溫或帶微暖將會吸引食哂全個火腿煎蛋:亦是凍的,將佢放埋落麵度一齊食暖少少會好少少 沙爹牛肉麵:麵食到最後果啖都係硬的,牛無牛味 熱檸茶:茶滑口,但如果帶香會好好 整體上我係好失望,除左個包同杯茶係好之外,食物係係伏哂。唔通美味真係只能從有heart小店才能尋回?

為左追尋答案,我今日黎呢度搵答案,細嘗之下,答案揭盅!

火腿煎蛋:亦是凍的,將佢放埋落麵度一齊食暖少少會好少少
沙爹牛肉麵:麵食到最後果啖都係硬的,牛無牛味
熱檸茶:茶滑口,但如果帶香會好好

整體上我係好失望,除左個包同杯茶係好之外,食物係係伏哂。

唔通美味真係只能從有heart小店才能尋回?
2016-03-25
2015-12-15 1486 瀏覽
聽聞呢間茶餐廳既麵包好傳統,所以專程走去西環買嚟試吓!估唔到早上客人絡驛不絶,應該係住喺附近既街坊。買咗最出名既蓮蓉雞尾包,一拿上手,估唔到熱辣辣,忍唔住邊行邊食,果然麵包外表鬆軟,餡料唔係一般既椰蓉,而係蓮蓉,唔係太甜,我竟然能一次過食晒兩個蓮蓉雞尾包,未到地鐵站,要返轉頭再買多兩個俾家人食。
聽聞呢間茶餐廳既麵包好傳統,所以專程走去西環買嚟試吓!

估唔到早上客人絡驛不絶,應該係住喺附近既街坊。

2015-03-16
外賣自取
  • 蓮蓉雞尾包
2015-11-10 1700 瀏覽
Egg Tarts Egg Tarts Egg tarts. Give me my egg tarts! The classic Hong Kong breakfast – macaroni and sausage and eggs and ham It’s filling and a Hong Kong must eat. It’s definitely the epitome of Hong Kong fusion food. It’s not exactly western and its not exactly Chinese. It’s Hong Kongnese. The flavours were just alright, nothing special. The egg tarts from this place are supposedly famous but I didn’t really like the tart part because the butter crust lacked crunchiness on the bottom – it was s
Gong Si Macaroni
Milk tea
The egg tarts from this place are supposedly famous but I didn’t really like the tart part because the butter crust lacked crunchiness on the bottom – it was soggy.
Egg tart
Overall I’d be back if I was craving breakfast and I was looking for something close to Hong Kong University .
2015-09-12
$50 (早餐)
2015-11-05 1505 瀏覽
我覺得如果是以支持老店, 小店的心態來光顧才不會令人失望, 又或者是我沒有吃招牌菠蘿油, 所以才這麼失望◦ 但這裡午市仍不乏捧場客, 是否就是因為感情的緣故◦ 但這裡的確保存著舊式茶餐廳的味道, 是外面逐漸失去的, 連伙記也是◦第一次午市吃了常餐, 沙爹牛肉面加奶茶, 雖然沒有相片提供, 但是真的像 “沙爹牛肉乾” 一樣, 完全乾巴巴, 沒有沙爹味, 第一次吃這麼難吃的沙爹牛肉面◦ 而奶茶又是令人失望, 苦澀◦機緣巧合, 又再幫襯, 今次我當然不再重蹈覆切, 所以點了豬扒雞翼飯加熱檸茶, 雖然外表似頹飯, 但豬扒雞翼炸得不錯, 不過是超熱氣那種, 幸好味道還不錯◦ 但完全沒有再吃的衝動◦
第一次午市吃了常餐,
沙爹牛肉面
奶茶
機緣巧合, 又再幫襯, 今次我當然不再重蹈覆切, 所以點了
豬扒雞翼飯
豬扒雞翼飯