2021-11-24 208 瀏覽
去坪洲,個個都話一定要試蝦多士,雖然好多人排隊,但流動得都快,唔洗等好耐就入得。緊係叫左招牌蝦多士,脹卜卜咁,入面係打碎左既蝦肉,炸得幾好。之後叫左吉列豬排公仔面,正常茶記水準,覺得呢,到既炸物係做得比較出色! 飲品都有驚喜,奶茶紅豆冰茶底好濃!
2021-11-12 199 瀏覽
好多人都讚賞呢度嘅蝦多士好食,不過試過之後,個人口味還是比較喜歡傳統蝦多士多啲。傳統蝦多士蝦膠炸得香口彈牙多士脆諗起都流口水。但呢到嘅蝦多士改用薯蓉,完全不是那回事了,咬入去是林的了,也沒炸過蝦的香氣, 雖然都有放咗一隻蝦響薯蓉入面, 但沒了蝦多士的神粹,是另一種菜式。

xo醬豬扒炒烏冬
2021-11-10
2021-10-27 342 瀏覽
聽講坪洲有神級蝦多士襯平日人少少 入嚟坪洲試一試新鮮熱辣出爐既蝦多士丫係比起出既既好食 夠脆 夠熱 唔腥但又未去到神級咁誇張 如果要我哋排一個鐘頭先有得食 咁…就唔太值 但如果好似今日咁唔使排隊 咁就真係可以一試㗎 新鮮出爐熱辣辣 味道一定唔會差吉列豬三文治 同樣都係新鮮出爐所以冇油益味 仲好脆口 都唔錯 餐廳乾淨 冷氣夠強 出餐都快既雖然枱枱都嗌蝦多士 但環境都唔會話好熱 好大陣油味 環境唔錯 建議大家都係平日嚟坪洲試就最好起碼唔駛等成個鐘
聽講坪洲有神級蝦多士

吉列豬扒三文治
2021-10-27
吉列豬扒三文治
2021-10-18 209 瀏覽
嚟到坪洲點可以唔嚟祺森冰室?由於果日係週末🥲入去玩既你相當多我地亦都排咗差不多1個鐘先入到去入面其實唔係好大. 所以座位間都比較窄心🥢蝦多士套餐無理由唔叫名物蝦多士🦐一共4件.每件都炸到金黃色好靚呢道既蝦多士同出面既比較唔同. 係蝦肉+薯蓉+醬汁混埋一齊食入口其實唔太食到蝦既味道. 只係有比較重既醬汁味🥺有啲似沙律海鮮卷既感覺要分開佢先搵到細細舊既蝦肉.口感較淋..雖然4件蝦多士都好脆口但比較油. 而且唔算大件呢個價錢就唔係好值啦
嚟到坪洲點可以唔嚟祺森冰室?
由於果日係週末🥲入去玩既你相當多
我地亦都排咗差不多1個鐘先入到去

入面其實唔係好大. 所以座位間都比較窄

🥢蝦多士套餐

無理由唔叫名物蝦多士🦐

一共4件.每件都炸到金黃色好靚

呢道既蝦多士同出面既比較唔同. 係蝦肉+薯蓉+醬汁混埋一齊

要分開佢先搵到細細舊既蝦肉.口感較淋..

雖然4件蝦多士都好脆口但比較油. 而且唔算大件

呢個價錢就唔係好值啦
2021-10-10 173 瀏覽
🔶祺森冰室🔶🦐蝦多士($40)這個是冰室的必選食品,質感外脆內軟,外表金黃香脆(肯定係即炸)🥰裏面夾有薯蓉和蝦身,稍為帶有層次感🥰整體而言,我們會覺得這塊會較為相似蝦薯餅🤔的確,冰室的蝦多士混合了薯蓉,口感上會較為糊口。所以,我們認為在薯餅方面,冰室成品合格有餘,但在蝦多士的層面,略有離題之感🥲
🔶祺森冰室🔶
蝦多士

🦐蝦多士($40)

📍褀森冰室 @ 坪洲ღ 蝦多士 $47ღ 西多士 $37ღ 咖啡紅豆冰 $29第一次去坪洲緊係要嚟朝聖吓😂但味道就比較失望了(*´ー`*)感覺只係普通茶餐廳味道蝦多士入面嘅餡係軟身嘅 類似白汁蝦肉薯仔?配埋出面炸得好脆嘅麵包其實味道唔差 不過同我想像中脆身加彈牙嘅蝦膠好唔同😂西多士都普通 麵包唔夠厚啊(〃ω〃)咖啡紅豆冰就係港式咖啡加咗紅豆完全無冰嘅感覺😂😂😂回頭指數😼2/5(食過一次就可以了(*'ω'*)
📍褀森冰室 @ 坪洲

ღ 蝦多士 $47
ღ 西多士 $37
ღ 咖啡紅豆冰 $29

第一次去坪洲緊係要嚟朝聖吓😂
但味道就比較失望了(*´ー`*)
感覺只係普通茶餐廳味道
蝦多士入面嘅餡係軟身嘅 類似白汁蝦肉薯仔?
配埋出面炸得好脆嘅麵包其實味道唔差
不過同我想像中脆身加彈牙嘅蝦膠好唔同😂
西多士都普通 麵包唔夠厚啊(〃ω〃)
咖啡紅豆冰就係港式咖啡加咗紅豆
完全無冰嘅感覺😂😂😂

回頭指數😼2/5(食過一次就可以了(*'ω'*)
西多士
咖啡紅豆冰
2021-10-02 103 瀏覽
特登趁假日入左去離島食依間好多人食既小店一去到已經見到好多人排緊隊等左大約45分鐘先入到其實去到都大約3點3 不過店員都會比所有人入哂(佢收4點)不過臨近收工 所以好多野都無得叫就叫左個最出名既蝦多士同埋個吉列豬扒面另跟餐左杯紅豆奶茶同凍檸茶個蝦多士係真係好出色炒粉唔厚 蝦好大隻吉列豬扒都好食既 不過相對蝦多士就無咁有特別杯紅豆奶茶係真係出色架同埋好少會有餐廳用奶茶整紅豆冰所以係真係幾特別係遺憾試唔到侸TIRAMISU總括黎講 排隊係真係耐既 但個蝦多士係真係值得一試既
特登趁假日入左去離島食依間好多人食既小店
一去到已經見到好多人排緊隊
等左大約45分鐘先入到
其實去到都大約3點3 不過店員都會比所有人入哂(佢收4點)

不過臨近收工 所以好多野都無得叫

所以係真係幾特別
係遺憾試唔到侸TIRAMISU

總括黎講 排隊係真係耐既 但個蝦多士係真係值得一試既
2021-10-02
45 分鐘 (堂食)
  • 蝦多士
今有鮮有入到坪洲行下,見網上有網友介紹呢間冰室,咁熱熱地就行過就試下啦,試過後感覺呢度只可以話係一間好普通冰室,冇太大特別,最特別係呢度個老細廚師真係有問題,見佢行出嚟鬧客,個態度真係不知所謂,之後再睇住佢鬧舖員工,真係食客見到都唔開胃,今時今日呢種食肆請我都唔會再去
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥祺森冰室(坪洲)•🦐《蝦多士(4件)》($40) 7/10嚟坪洲真係要試吓呢個蝦多士!外層炸得好薄好脆,每個蝦多士都有一隻切咗粒嘅蝦,外脆內creamy~•🍞《西多士》($29) 6.5/10普通西多士,冇乜特別,不過可以任倒糖漿,浸到舊牛油係啲糖漿上面游水(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!•🥔🍟《炸薯角》($32)6.5/10雖然係啱啱炸起,但有少少炸過龍,小重油味同燶燶地,反而冇乜薯仔味( ・᷄ὢ・᷅ )•🥤《tiramisu紅豆冰》(+$12)8/10呢到嘅紅豆冰有幾隻味揀,小妹就揀咗tiramisu味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),紅豆上面嗰浸就係tiramisu味嘅mixture!好特別好好飲好甜!中野飲甜野嘅sis要留意啦~•🥤《朱古力咖啡》(+$12)8/10好濃郁嘅朱古力味!上面層泡增加咗成杯野嘅質感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!creamy得嚟又杰杰地,朱古力同咖啡味都好balance,完全唔覺有加水(*≧ω≦)٩(ˊᗜˋ*)و✧*。📍 祺森冰室 (坪洲)坪洲坪洲永安街3號地下B舖•💰人均消費:~$50•#foodie小妹_坪洲 #坪洲美食 #冰室 #蝦多士
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥
祺森冰室
(坪洲)

🦐《蝦多士(4件)》($40)
7/10

🍞《西多士》($29)
6.5/10

🥔🍟《炸薯角》($32)
6.5/10

🥤《tiramisu紅豆冰》(+$12)
8/10

🥤《朱古力咖啡》(+$12)
8/10

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍 祺森冰室 (坪洲)
坪洲坪洲永安街3號地下B舖

💰人均消費:~$50

#foodie小妹_坪洲 #坪洲美食 #冰室 #蝦多士
2021-09-24 113 瀏覽
祺森冰室@ 2021年9月 (weekday午餐)食物 ❤️❤️🤍🤍🤍(港式茶餐廳)環境 ❤❤🤍🤍🤍(茶仔style)服務 ❤️❤️❤🤍🤍(正常)攞位 ❤️❤️❤🤍🤍(直入)交通 ❤️❤️❤🤍🤍(坪洲)翻兜 ❤️🤍️🤍️🤍️🤍(如果坪洲行程太趕又要排隊等位,可以考慮skip)💡小貼士蝦多士加$12可以飲到紅豆冰已經冇咗tiramisu紅豆冰呢間茶餐廳收4點(星期二至五)/4點半(星期六及日)/星期一休息,千祈唔好plan去食晚飯。💡題外話入坪洲搭普通船同高速船,感覺上航行時間差唔多。唔太趕時間,搭普通船可以慳返啲錢。1️⃣ 蝦多士 $47見佢哋嘅蝦多士好多人讚,點都要親自試試。蝦多士好新鮮,的確脹卜卜,入面見到有蝦。2️⃣ 奶醬多 $14😵‍💫🤢奶醬多明明由兩塊方包整,唔知點解呢件多士嘅厚度仲薄過一塊方包。仲要有啲酸味。基本上冇咩醬。希望係我唔好彩。3️⃣ 凍奶茶紅豆冰 (+$12)奶茶+紅豆+冰。紅豆都算多。門口
祺森冰室@ 2021年9月 (weekday午餐)
食物 ❤️❤️🤍🤍🤍(港式茶餐廳)
環境 ❤❤🤍🤍🤍(茶仔style)
服務 ❤️❤️❤🤍🤍(正常)
攞位 ❤️❤️❤🤍🤍(直入)
交通 ❤️❤️❤🤍🤍(坪洲)

💡小貼士
蝦多士加$12可以飲到紅豆冰
已經冇咗tiramisu紅豆冰

💡題外話

1️⃣ 蝦多士 $47

2️⃣ 奶醬多 $14
奶醬多

3️⃣ 凍奶茶紅豆冰 (+$12)
奶茶+紅豆+冰。紅豆都算多。
凍奶茶紅豆冰

門口
睇個名以為係好懷舊嘅冰室 點知外牆裝修到新現代建築嘅色tone 經過實好易spot到!! 但打開門入面依然係冰室格局 翻新過後感覺都坐得舒服啲😊老闆娘店員都好好人 對街坊遊客都一樣咁好💕雖然keep住有人流 但始終個場唔會話full house(我係平日去呀xd 坐坐下都感受到小島嘅休閒mode kekee。。。🦔👉蝦多士套餐 $47脹卜卜好可愛的多士🤩炸得認真不錯 唔會話好油 皮亦唔厚 一咬已經食到隻蝦仁🦐伴隨住唔少蝦醬但並唔係嗰啲「蝦醬」🤭成個口感好creamy 係幾值得食嘅 有啲人可能覺得性價比唔高 但以小島著名小食黎講係expectation以內嘅kekee。。。🦔👉Tiramisu 紅豆冰 跟餐+$12話說以前係其他茶記都試過呢啲新派紅豆冰 就係未見過Tiramisu味!飲落竟然係好似Oreo味咁 加埋粒粒起沙嘅紅豆 整體感覺唔會話過甜😋估唔到又幾夾喎!! 連一直唔鍾意出面紅豆冰嘅我都幾okay!! 紅豆份量可以話幾多 差唔到係杯嘅一半🤣不過杯紅豆冰其實唔太高。。。🦔👉全日早餐 All-day breakfast $67好好人咁即使得1片法包都出住比我地食先🤪另一片後補 法包
👉蝦多士套餐 $47

👉Tiramisu 紅豆冰 跟餐+$12
Tiramisu紅豆冰

👉全日早餐 All-day breakfast $67
All-day breakfast

好好人咁即使得1片法包都出住比我地食先🤪另一片後補 法包呢啲要趁熱食先夠脆 蒜蓉醬其實塗咗唔少 係隻醬唔係好濃🤣炒蛋睇落平庸但味道質感唔錯der 焗豆同美式腸都正常發揮 烤蘑菇我接受到 但frd嫌太濕😂我覺得嗰啲叫水分haha 係估唔到蕃茄片雖得一片 但都唔薄幾juicy 重點係真係煎得幾靚✨最好笑係嗰「脆煙肉」真係名副其實咁「脆」🤣焗得比起一般嘅乾水 但食落又似豬肉紙咁脆口😆又幾過癮
👉熱奶茶
熱奶茶

係咪唔知點解奶茶都要講呢🤭因為先入為主嘅我會覺得呢啲主要sell出名嗰幾樣野 多數其他會好average 但奶茶又比到驚喜我喎 真係茶底香 奶唔搶fo 啱啱好發揮功用襯托茶香🌱算幾正宗的😉
Tiramisu紅豆冰
熱奶茶
2021-09-06 102 瀏覽
🍴餐廳美食 搵食情報🍴🎡景點旅遊 玩樂情報🎡💰自費分享💰🛳坪洲.慢活避世後花園🛳人愈大 需要背負既責任同壓力越來越多每日過著勞勞碌碌嘅生活 需要面對不同既考驗 身心俱疲 相信只有人係長大後才會明白 自由不是那麼輕鬆的道理🧍‍♀️「一個人原來都可以盡興」小時候總是希望別人可以了解同明白自己 總希望身邊有人陪伴著 害怕孤單的感覺 害怕自己成為不合群 淪為被人孤立既小眾 但隨著時間的變化 長大後卻希望有獨處的時間 能有一個人靜靜思考的空間 原因可能只係讓自己找回小時候一個人靜下來就是天馬行空的幻想世界🎠🎡 「遇怪魔我急於變大個」 長大之後就經常想返到去小時候無憂無慮 受到父母保護嘅時光🌞難得放假 想遠離塵囂 逃離這個節奏急速的城市香港隱世小島-坪洲 絕對是慢活避世之選 即使經過歲月嘅洗禮 依然保持昔日🔧🔩工業重鎮的一種懷舊味道 保持著純樸恬靜嘅小島風情 清新素雅帶著簡單行裝 隨心開展一個屬於自己的輕旅行🎒享受一個人閒慢時光 享受片刻嘅寧靜第1️⃣站- 祺森冰室 🤎坪洲名物蝦多士🤎坪洲的名物蝦多士 即叫即炸 熱辣辣新鮮炸起 每一件都脹卜卜 非常足料 蝦🦐份量好多 爽口彈牙 真材實料 皮薄餡靚 外皮
🍴餐廳美食 搵食情報🍴
🎡景點旅遊 玩樂情報🎡

💰自費分享💰

🛳坪洲.慢活避世後花園🛳

人愈大 需要背負既責任同壓力越來越多

🧍‍♀️「一個人原來都可以盡興」

🌞難得放假 想遠離塵囂 逃離這個節奏急速的城市

帶著簡單行裝 隨心開展一個屬於自己的輕旅行🎒
享受一個人閒慢時光 享受片刻嘅寧靜

第1️⃣站- 祺森冰室

🤎坪洲名物蝦多士🤎
坪洲的名物蝦多士 即叫即炸 熱辣辣新鮮炸起 每一件都脹卜卜 非常足料 蝦🦐份量好多 爽口彈牙 真材實料 皮薄餡靚 外皮炸至金黃色 口感酥脆可口 絕無油膩感 配上沙律醬 酸酸甜甜 更為開胃

🤎奶茶紅豆冰🤎
奶茶🧋香濃幼滑 茶香茶味俱全 紅豆質感軟腍 入口即融 呢個組合簡直絕配 充滿港式冰室情懷 消暑透心涼

🤰🏻獨遊唯一係食唔到咁多嘢 唯有下次再試試佢既西多士同埋XO醬豬扒炒烏冬

📌 祺森冰室
坪洲永安街3號地下B舖

第2️⃣站- 德興士多

每一間懷舊士多 都標記住最地道的香港文化 充滿該地區居民的珍貴回憶 簡樸的裝潢 只售賣幾款傳統茶果同涼茶 最後忍不住買左個「手信」- 南瓜甜茶果 南瓜餅相比其他傳統茶果 橘子既外皮更似日式和菓子 🍡就算放咗一日 第二日蒸番熱 依然好好味 食落唔會成口油 外皮非常軟糯 煙煙韌韌 啖啖天然南瓜甜香 包著綿綿紅豆餡 甜度適中 唔會好膩

📌德興士多
坪洲永興街4C地下

第3️⃣站- A NOY 麵包鋪 (遺憾唔記得影相📸️)
邊個話麵包淨係麵包出色 依間小店以芝麻餅聞名
店內三大個玻璃瓶🧂 分別係✨南乳黑白芝麻餅 ✨南乳白芝麻餅 ✨同埋合桃酥

芝麻餅即日新鮮製造 薄薄一片 餅面鋪滿粒粒芝麻 芝麻炒得好香 好鬆脆 好似食緊薯片甘 食食下會上癮 忍唔住一塊又接住一塊甘食 唯獨南乳味唔夠突出 值得一提 小店好細心 買夠六塊會有個密封袋 等大家可以帶番屋企慢慢回味

📌 A NOY 麵包鋪
坪洲永興街11號地鋪

小遊記-牛皮廠🐂秘密花園 🌸🌼🏜
坪洲秘密花園 前身是荒廢嘅牛皮廠 2010年被古績辦事處評定三級古蹟 有個非常有心既坪洲街坊覺得荒廢咗呢一個咁具有歷史價值嘅地方 非常可惜 後來同業主談好 用咗七年嘅時間活化呢個地方 將荒廢嘅牛皮廠 活化成藝術空間 現時免費開放比公眾參觀 更成為坪洲熱門既打卡勝地

秘密花園位置於永安街一條唔起眼既小巷 門口掛著牛皮廠的招牌 上面有一對牛角 同統樸嘅永安街帶有截然不同 強烈嘅對比

經過陝窄既小巷進入秘密花園 佈滿千奇百趣🎭古靈精怪 亂中有序既藝術品裝飾擺設 同時亦有充滿時代感既塗鴉藝術壁畫牆

希望大家除左當呢個地方係一個打卡熱點之外 仲可以多d去了解更多坪洲嘅歷史文化背景 最重要好好保護同珍惜呢個地方 自己垃圾記住自己帶走 唔好破壞呢一個甘有特色 新舊交融 嘅地方

📌坪洲秘密花園
坪洲永安街21號

😊最後希望大家可以定期refresh your life 😊
一落船即刻前去祺森冰室,距離秘密花園一條街路程,等左一陣,入到去坐。中式茶餐廳風格,坐滿晒人,氣氛十分熱鬧。馬上點左網民推介既奶茶紅豆冰兩杯同蝦多士兩份。奶茶紅豆冰先上桌,係30幾度甘熱既天氣,凍飲一定係首選,紅豆好好味,仲食到一粒粒,吾似出面個d淋晒。蝦多士漲卜卜,個樣好可愛,配埋沙律醬,每啖都有蝦肉,小編數過一件有3粒。真係吾錯,可以下次再光顧。 介紹大家都黎試試。

中式茶餐廳風格,坐滿晒人,氣氛十分熱鬧。

馬上點左網民推介既奶茶紅豆冰兩杯同蝦多士兩份。

真係吾錯,可以下次再光顧。 介紹大家都黎試試。
2021-08-20 68 瀏覽
比起南丫島和長洲等外島, 我還是更喜歡坪洲的寧靜, 就算是星期六的中午, 也沒有令人壓迫的感覺. 地點不大, 但遊玩的地點不少, 要親近大自然, 可以去大利島, 手指山和東灣; 要文藝一點的, 除了牛皮廠外, 也有不少的獨立藝術工作坊. 橫街窄巷為主的市中心, 感覺起來比較貼近生活, 少了為旅客特別營造的做作.說到坪洲的名物, 祺森的蝦多士應該是不少旅客心目中的首選. 四十多元四塊蝦多士連飲品果然是遊客價. 看起來像一個飽滿的咖喱角, 外皮酥脆但內餡的口感有點怪, 沒有太明確分辨到的蝦肉, 像是糊化了的蝦膠, 這不太是我喜歡的類型. 豬扒多士相對比蝦多士而言大塊, 只是豬扒口感有點乾, 不夠多汁. 炒豬扒烏冬夠鑊氣, 豬扒也比較嫩, 但味道偏淡, 不夠刺激.飲品的紅豆冰咖啡甜度甚高, 感覺不太到咖啡的原萃, 可取的也許是紅豆沙佔的份量比其他的多而慷慨. 椰絲菠蘿梳打味道比起來更奇怪, 椰絲的重糖和菠蘿的酸甜結合起來甚為割裂. 也許這一餐是我在坪洲最有當旅行的感覺, 就是味道奇怪, 物不太有所值就是.

2021-08-12 74 瀏覽
好多人吹奏嘅蝦多士🍤去到坪洲,又難得唔洗等好耐,一於驗證一下呢個多士🤣重點1: 蝦多士外脆內滑四件三角形嘅多士岩岩炸好,咬落去外脆,炸粉唔多所以塊皮已經可以拎高分😍 再咬落去,已經食到蝦肉🍤最特別係 佢入面有啲醬🤣 呢個醬好夾啲蝦肉所以令味道層次感更上一層樓🍤🍤🍤特別一提嘅係 皮又要脆 入面嘅醬又保留度 呢度先考功夫😎$47 連飲品都算可接受😬 下次再去就可以試試炒意粉🍝 見到好多人都叫🤣 更加建議平日就去,碼頭出嚟向右直行到永安街再轉右直行就見到了🤣
好多人吹奏嘅蝦多士🍤
去到坪洲,又難得唔洗等好耐,一於驗證一下呢個多士🤣
重點1: 蝦多士外脆內滑
蝦多士

四件三角形嘅多士岩岩炸好,

特別一提嘅係 皮又要脆 入面嘅醬又保留度 呢度先考功夫😎

$47 連飲品都算可接受😬

下次再去就可以試試炒意粉🍝 見到好多人都叫🤣
2021-08-12
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 蝦多士