Lunch 又黎元朗穩好西😋😋今次嚟到日式居酒屋 裝修都係日系風格店內有好多日本動漫人物午市定食🍱包括主食 前菜 漬物 煎茶 味增湯 珍珠米再加小食 可選唐揚炸雞/蜜糖甜薯/日式炸芝士蔥燒牛舌定食好多塊大大塊嘅牛舌😍每塊都又香又爽口沾埋香香嘅醬汁 更好食👍🏻小食揀左脆卜卜嘅炸雞✨外脆內嫩 幾好食😋+$10配埋貓飯❤️ 貓飯有紫菜 木魚 牛油全部加埋一齊食夠哂香又好食🫶🏻招牌蒲燒鰻魚定食係小店嘅招牌 半大條蒲燒鰻魚🫶🏻每啖都夠哂多肉又夠香仲可以配埋香香白飯一齊食😎小食揀左日式炸芝士🧀+$6配埋冰涼可樂👍🏻夠哂正最後嗌左個燒物黃金醬燒生蠔燒得幾香幾邪惡嫁😈 食落幾鮮幾香食落唔錯👍🏻
Lunch 又黎元朗穩好西😋😋

黃金醬燒生蠔
燒得幾香幾邪惡嫁😈 食落幾鮮幾香
食落唔錯👍🏻
2024-09-07 610 瀏覽
「稚」餐廳名字的意思:回到原點,重拾最初。沒有太多花巧,只有一片心思用最真誠的心意,做最簡單的食物幫襯過呢間餐廳很多次,不論午市或晚市都坐滿人,用心煮的食物得到很多街坊食客的欣賞,就算已經搬離開元朗,返到元朗都會想再幫襯叫咗兩個定食:1)海塩燒鯖魚 $722)香烤雞扒 $76可選:照燒/日式咖喱/蜜糖每份主食可升級定食+$30定食包括:前菜,漬物,煎茶,味增湯,珍珠米珍珠米轉:貓飯/茶漬飯/湯烏冬👈🏻+$10燒鯖魚的味道鮮美,搭配米飯和味噌湯,讓整個餐點更加豐富。雞肉嫩滑多汁,搭配米飯食用,照燒醬的香甜味道與雞肉的鮮美相得益彰,形成了獨特的風味。小食:原隻汁燒魷魚筒 $118酥炸生蠔🦪2隻 $48這兩道菜品都是海鮮愛好者的絕佳選擇,無論是作為主菜還是小吃,都能滿足味蕾的需求!
「稚」餐廳名字的意思:
回到原點,重拾最初。
沒有太多花巧,只有一片心思

每份主食可升級定食+$30
定食包括:
前菜,漬物,煎茶,味增湯,珍珠米
珍珠米轉:貓飯/茶漬飯/湯烏冬👈🏻+$10

燒鯖魚的味道鮮美,搭配米飯和味噌湯,讓整個餐點更加豐富。

小食:
原隻汁燒魷魚筒 $118
酥炸生蠔🦪2隻 $48

2024-09-05 493 瀏覽
「稚」餐廳名字的意思:
回到原點,重拾最初。
沒有太多花巧,只有一片心思

每份主食可升級定食+$30
定食包括:
前菜,漬物,煎茶,味增湯,珍珠米
珍珠米轉:貓飯/茶漬飯/湯烏冬👈🏻+$10

燒鯖魚的味道鮮美,搭配米飯和味噌湯,讓整個餐點更加豐富。

小食:
原隻汁燒魷魚筒 $118
酥炸生蠔🦪2隻 $48

2024-09-02 528 瀏覽
今日朋友帶我黎呢間價錢親民嘅日式居酒屋食晚餐, 估唔到又真係幾唔錯wo! 晚市叫一個主食就可以加$30追加為定食, 仲有齊晒前菜﹑漬物﹑ 煎茶🍵 ﹑ 味噌湯🥣﹑ 珍珠米🍚,夠晒豐富!招牌蒲燒鰻魚 (半條)鰻魚夠晒肥美,仲啖啖肉, 肉質柔軟! 我仲加$10將珍珠米🍚upgrade咗紫菜烏東, 湯底係鰹魚味, 而烏東都夠滑! 和風牛肉同樣升級咗做定食& 加$10upgrade做貓飯! 牛肉夠晒薄切, 完全吸收晒和風汁,非常下飯! 最後叫埋溏心蛋同章魚燒呢兩款小食, 真係好滿足!稚Childhood 📍元朗俊賢坊18號權益大樓3號

招牌蒲燒鰻魚 (半條)

和風牛肉

最後叫埋溏心蛋同章魚燒呢兩款小食, 真係好滿足!

稚Childhood
📍元朗俊賢坊18號權益大樓3號
如果唔係元朗既街坊朋友介紹同帶路,經過俊賢坊,可能會錯過「稚」日式料理店。未品嚐過呢間店,會以為冇乜特別,但當你試過佢哋嘅食物之後,就會明白點解咁低調嘅食店,客人卻係絡繹不絕。上次嚟嘅時候,我仲要等位,今次特意過咗飯市先過來。首先,咖哩豬扒飯真係好抵食!豬扒炸得香脆,外面金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩,搭配上濃郁嘅日式咖哩,味道唔錯。咖哩唔算太辣,適合大部分人食,配上珍珠米飯簡直係完美。至於蒲燒鰻魚飯,鰻魚燒得剛好,外面有一層甜甜地嘅醬汁,肉質滑溜,搭配貓飯,真係一口咬落去,每一啖都感受到鰻魚的鮮味!「稚」門面雖然低調,但食物質素卻唔低。無論係午市定食定係其他菜式,味道都讓人回味。

2024-08-25
  • 貓飯
  • 招牌蒲燒鰻魚定食
  • 吉列豬扒定食
2024-08-26 565 瀏覽
作為一個大西北嘅人,呢一條路由細到大經過咗好多年好多次(實際數字就唔講喇,費事自爆年齡嘅秘密🤭🤭🤭),每次都會見到呢一間好隱世嘅日式🇯🇵小店向我招手👋🏻👋🏻👋🏻,今次終於的起心肝打開個門簾走入去入面,揭開佢個神秘面紗😎😎😎一打開入面就比掛係長嘅動漫壁畫吸咗眼球👀,由龍珠到海賊王到數碼暴龍,全部都係陪伴我哋成長嘅作品,放學🎒要即刻跑🏃🏻‍♀️返屋企食飯🍚撈嘅電視汁📺,你一定噏得出。有呢啲動漫同埋日本音樂嘅陪伴,食起上嚟都零舍滋味。難怪間舖頭嘅英文名叫childhood👶🏻📌西京燒比目魚定食🐟🍱兩大舊嘅比目魚,舖頭一啲都唔吝嗇。表皮煎至金黃,魚肉滑溜帶焦香,入口即溶,淋上西京燒汁更加惹味。而且中間魚骨只有一小舊完整嘅,好易就起到,完全唔使怕麻煩,驚左d魚骨😆😆😆📌照燒汁香煎和牛漢堡扒定食🐮🍱非常大塊嘅和牛漢堡扒,和牛製作嘅漢堡扒牛肉味香濃,表面微焦,仲有陣陣脂香。一咬落去,肉汁滿口都係,加埋點上嘅照燒汁,甜咸交替,味道豐富,幸福感滿滿😍😍😍✨每份定食仲可以揀唐揚炸雞🐔/蜜糖甜薯🥔/日式炸芝士🧀✨仲配送前菜、漬物、煎茶🍵、味噌湯、珍珠米🍚✨GG仲upgrade左其中一個做貓飯🐱🍚,即係加左紫菜

📌西京燒比目魚定食🐟🍱

📌照燒汁香煎和牛漢堡扒定食🐮🍱

✨每份定食仲可以揀唐揚炸雞🐔/蜜糖甜薯🥔/日式炸芝士🧀

✨仲配送前菜、漬物、煎茶🍵、味噌湯、珍珠米🍚

✨GG仲upgrade左其中一個做貓飯🐱🍚,即係加左紫菜、木魚花、日本醬油同牛油,令到味蕾提升到另一個層次,第一次滿足嘅體驗🤰🏻

📌酥炸生蠔🦪
外面炸得超酥脆,裏面生蠔仍然保持鮮嫩多汁

🌟原來餐廳係獲得「最優秀元朗/屯門區開飯熱點」🏆,網民果然識食😍

📍稚

#和牛漢堡扒
#比目魚
#大西北
#遇怪魔我即刻變大個

💫招牌蒲燒鰻魚(半條)+ 定食意想不到鰻魚咁大條🤣 同我隻手掌差唔多大!+ $30 就有埋飯+關東煮+味噌湯+茶成個組合非常豐富🥹鰻魚燒得超級好🫶🏻 入口即溶🤤而且冇咩骨所以食得超爽😽加埋鰻魚汁就更加濃味~配上沙律菜,玉子同醃蘿蔔增加口感😋味噌湯入面有蜆+豆腐!好好飲😆關東煮就有蘿蔔+魚版+麻糬福袋🫶🏻清淡得嚟又好入味~ 整體嚟講真係冇得彈🥹🌟 推薦大家一定要去試!不過大家留意淨係收現金咋💰-整體評價:4.5🌟
💫招牌蒲燒鰻魚(半條)+ 定食
意想不到鰻魚咁大條🤣 同我隻手掌差唔多大!
+ $30 就有埋飯+關東煮+味噌湯+茶
成個組合非常豐富🥹
鰻魚燒得超級好🫶🏻 入口即溶🤤
而且冇咩骨所以食得超爽😽
加埋鰻魚汁就更加濃味~
配上沙律菜,玉子同醃蘿蔔增加口感😋
味噌湯入面有蜆+豆腐!好好飲😆
關東煮就有蘿蔔+魚版+麻糬福袋🫶🏻
清淡得嚟又好入味~
整體嚟講真係冇得彈🥹🌟
推薦大家一定要去試!
不過大家留意淨係收現金咋💰
整體評價:4.5🌟

2024-08-24 265 瀏覽
靠近朗屏地鐵站,出入都好方便喎!試咗佢家嘅蜜糖芥末雞翼,調味真係幾特別,食到停唔到口!還有嗰西京燒比目魚定食,魚肉燒得時間啱啱好,嫩滑到不得了!茶漬飯份量都幾足,仲有小食炸雞同炸芝士,炸粉薄薄一層,香脆可口!

2024-08-20 347 瀏覽
元朗嘅小店真係數之不盡,要喺以多好西出名嘅元朗分一杯羹,仲要生存到咁耐真係唔容易。店舖細細地,但佈滿日本動漫嘅海報😝😝飛驒和牛可樂餅可樂餅質地綿滑,加入和牛粒更帶有牛肉香味。外皮炸得鬆脆,蘸少少沙律醬更加滋味🤪🤪日式小丸子唔厚粉+粒粒都有章魚,配上木魚、紫菜,外脆內軟👍🏻👍🏻即燒雞軟骨係去居酒屋一定會叫嘅串燒,香脆可口,作為開胃菜一流👍🏻😝蒽燒三文魚腩定食 三文魚腩肥美得嚟又嫩滑,油脂嘅香味出哂嚟,食食下都有啲濟。我地仲加左$30 轉定食,有關東煮、味噌湯跟埋,所以食完成個set 都幾滿足😜😜😜山賊豚肉燒依個豚肉燒份量真係好surprised ,食極都仲有好多豚肉。豚肉肥瘦均等,好有油香,但食落又唔太油膩,係帶爽口嘅肉質😋😋仲加錢轉左貓飯,有大量木魚、紫菜同埋主角-牛油,趁住啲飯仲有餘溫,要快速攪勻牛油,令米飯充斥住牛油香味😋😋
飛驒和牛可樂餅
蒽燒三文魚腩定食
三文魚腩肥美得嚟又嫩滑,油脂嘅香味出哂嚟,食食下都有啲濟。
山賊豚肉燒
餐廳環境好靚,壁上關於動漫既圖片同模型令人感到放鬆同想起電影中既情節。稚既招牌食物係定食,有多款熟食食品選擇🍲[必食主食]鰻魚飯(可加$30升級套餐)餐廳即叫即製🍴,所有食品熱烘烘好好食😋。鰻魚無暗骨,照燒汁味道好濃,而且多汁可以拌飯一起吃。升級套餐會有前菜(關東煮🍢),蜆湯、蒸蛋。飯亦另可再升級為猫飯/茶漬飯/烏冬。香煎和牛漢堡扒和牛漢堡扒好厚身,肉質彈牙。外面煎到少少脆身有口感。旁邊有d配菜一起食更健康。芝士🧀️燒蠔蠔大大隻,燒熟後好肥美食落好滑。仲要鋪埋芝士係上面非常鹹香。章魚小丸子有6粒咁多,每粒都好多配料,好好食🤤。

[必食主食]鰻魚飯(可加$30升級套餐)

香煎和牛漢堡扒

芝士🧀️燒蠔

章魚小丸子
有6粒咁多,每粒都好多配料,好好食🤤。
  • 鰻魚飯
2024-08-09 432 瀏覽
係朗屏站附近,發現一間裝修好有日本風味嘅餐廳Walk in好彩仲有位 成間鋪唔大 只有6-7張檯左右雖然位置唔太闊落 但都有種溫馨感覺食物種類有串燒、小食、燒物、炒飯、同一啲主食定食叫咗芝士燒蠔、明太子魷魚、白燒鰻魚、蟹膏蜆肉炒飯食物係即叫即整 所以都要等一陣先有野食先上檯嘅係芝士燒蠔 滿滿嘅蛋黃醬 面頭有再燒過不過蠔肉就較細隻 醬多過肉咁 有點失色但味道係不錯 無腥臭味明太子魷魚 就咁睇有點似香腸食落口明太子嘅香味同辣味 加上魷魚嘅口感風味不錯 如果大舊啲就好!白燒鰻魚有點小失望 外皮燒得唔夠香脆調味係較為清淡 但勝在無泥味如果係燒耐多陣就應該會更好食蟹膏蜆肉炒飯有麵豉湯跟炒飯竟然有食到飯焦都幾特別但蟹膏味就真係唔太特色值得讚係蜆肉份量夠多跟餐嘅麵豉湯反而有驚喜唔會勁咸又多料見晚市多數啲人叫定食多 可能定食質素會比較好今次無試就評論唔到~

係朗屏站附近,發現一間裝修好有日本風味嘅餐廳
Walk in好彩仲有位 成間鋪唔大 只有6-7張檯左右
雖然位置唔太闊落 但都有種溫馨感覺

食物種類有串燒、小食、燒物、炒飯、同一啲主食定食
叫咗芝士燒蠔、明太子魷魚、白燒鰻魚、蟹膏蜆肉炒飯

食物係即叫即整 所以都要等一陣先有野食
先上檯嘅係芝士燒蠔 滿滿嘅蛋黃醬 面頭有再燒過
不過蠔肉就較細隻 醬多過肉咁 有點失色
但味道係不錯 無腥臭味

明太子魷魚 就咁睇有點似香腸
食落口明太子嘅香味同辣味 加上魷魚嘅口感
風味不錯 如果大舊啲就好!

白燒鰻魚有點小失望 外皮燒得唔夠香脆

值得讚係蜆肉份量夠多
跟餐嘅麵豉湯反而有驚喜
唔會勁咸又多料

見晚市多數啲人叫定食多 可能定食質素會比較好
今次無試就評論唔到~
2024-07-31 473 瀏覽
近呢2個月搬左來錦田附近☺️都冇乜點去過元朗食嘢🤪早幾日北上前自己一個去左朗屏一間日式小店到食午餐定食😛好食唔貴😐值得一試😊招牌蒲燒鰻魚肉質鮮嫩多汁~有一種細滑柔軟的口感🥳整體呈現出濃郁的鰻魚香,帶有微微的甜味😏配白飯、煎茶、味噌湯、關東煮、沙律米飯採用珍珠米~好香好軟熟厚燒玉子濃郁細膩的蛋香🙂‍↔️外層微微帶有焦香脆味道~內部卻保持極其綿密滑嫩的口感😎餐廳環境比較細~只有數張座位☺️牆壁上掛滿漫畫人物佈置~感覺好有動漫feel🤣

招牌蒲燒鰻魚
配白飯、煎茶、味噌湯、關東煮、沙律

米飯採用珍珠米~好香好軟熟

厚燒玉子

2024-07-24
  • 招牌蒲燒鰻魚定食
2024-07-29 349 瀏覽
食過呢間好多次,開頭食佢個豬軟骨真係好好食,好淋好啱送飯。個餐包埋麵豉湯,關東煮,同飯(可以轉貓飯或者茶漬飯)。但之後啲職員唔同晒,懷疑轉左手。已經無咁好食😕跟住有次啲豬軟骨唔淋,仲要硬,之後要食都會食其他餸。鋪頭好細好少位,牆上邊掛滿日本動漫畫。

鋪頭好細好少位,牆上邊掛滿日本動漫畫。
2024-07-26 311 瀏覽
#christine開飯日記 [元朗抵食日式定食🍱]放工同男朋友係元朗搵食。睇到依間日式小店都幾吸引就去試吓,入面牆身好多動漫嘅人物,令到你1秒去到日本嘅小店咁。🌟海塩燒鯖魚 ($72)佢嘅鯖魚煎得好香脆👍而且份量都幾大條😍加$30就可以轉做套餐已經包埋前菜,漬物 煎茶•味增湯,珍珠米。$100左右已經食得好飽啦。🌟招牌蒲燒鰻魚(半條) ($92)我自己呢叫咗佢嘅招牌蒲燒鰻魚鰻魚好厚肉👍好肥美,亦好有魚油嘅香氣😍都幾抵食架🌟蜜糖芥末雞翼($46)雞翼有炸過先,所以特別脆加埋佢地自制嘅蜜糖芥末醬,味道甜甜辣辣咁都幾好味🌟酥炸生蠔($48)推介可以試下佢地嘅生蠔,即叫即炸。炸粉都好薄身👍好香口🍴稚 (元朗)📍元朗俊賢坊18號權益大樓地下3號舖
#christine開飯日記 [元朗抵食日式定食🍱]

🌟海塩燒鯖魚 ($72)
佢嘅鯖魚煎得好香脆👍而且份量都幾大條😍

🌟招牌蒲燒鰻魚(半條) ($92)

🌟蜜糖芥末雞翼($46)

🌟酥炸生蠔($48)
推介可以試下佢地嘅生蠔,即叫即炸。炸粉都好薄身👍好香口

🍴稚 (元朗)
📍元朗俊賢坊18號權益大樓地下3號舖
2024-07-25 307 瀏覽
依家小店座位得好少,嗰日啱啱好有四人枱,好彩唔使排隊等!招牌蒲燒鰻魚定食鰻魚好大條,亦都非常厚肉,好igable,亦都好好食。白飯可以加錢轉茶漬飯或者貓飯。我就加咗十蚊轉咗貓飯,好少喺其他餐廳見到,所以點都要試吓!貓飯上面有好多木魚絲同紫菜,醬料方面亦都有日式醬油同牛油,撈埋一齊食好香,味道非常特別,令我一試難忘!未試過嘅朋友一定要試吓!定食仲有關東煮同麵豉湯,成個定食都非常豐富,好抵食,性價比高!
依家小店座位得好少,嗰日啱啱好有四人枱,好彩唔使排隊等!

招牌蒲燒鰻魚定食