#海膽壽司盛合 $198留意返 #期間限定 鐘意食海膽 呢款係唔錯選擇😉而且只限 #堂食 有五款唔同嘅海膽配搭#海之幸盛合 $158有5款不同嘅刺身壽司 款款都新鮮肥美另外再散叫咗。。。#北海道特大珍寶帶子壽司 $38果然「特大珍寶」而且師傅係個面加上少少柚子皮 所以多咗層refresh 嘅感覺#原隻活赤背壽司 $35#牛油果軟殼蟹卷 $68#芥辣八爪魚手卷 $13#炸雞軟骨粒 $38#原隻磯煮鮑魚 $58#香港美食 #旺角美食 #日本菜 #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #sushi #sushitachi

#海膽壽司盛合 $198
留意返 #期間限定 鐘意食海膽 呢款係唔錯選擇😉
而且只限 #堂食 有五款唔同嘅海膽配搭

#海之幸盛合 $158
有5款不同嘅刺身壽司 款款都新鮮肥美

另外再散叫咗。。。
#北海道特大珍寶帶子壽司 $38

炸雞軟骨
牛油果軟殼蟹卷
原隻磯煮鮑魚
2022-09-28
10 分鐘 (堂食)
盛合
芥辣八爪魚手卷
炸雞軟骨
牛油果軟殼蟹卷
原隻磯煮鮑魚
  • 海膽壽司盛合
  • 海之幸盛合
2022-09-30 59 瀏覽
— #旺角立鮨一向都係一間高質素嘅壽司店以前係做開立食次次行過都好多人排隊而家新裝修完加設左座位趁着放假嘅日子梗係去捧場一下- ̗̀ ( ˶'ᵕ'˶) ̖́-• ───── ✾ ───── •𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐ 特上吞拿魚盛合 (2set) | $170@1⧐ 海膽壽司盛合 | $198⧐ 嚴選火炙盛合 | $112• ───── ✾ ───── •呢度係用手機QR code落單可以好清晰睇到自己order咗啲咩而且每一款食品都有圖片參考非常之方便又貼心⸝⸝⸝♡︎❀特上吞拿魚盛合↬本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦、火炙中吞拿魚腩壽司我就由赤身食起到軍艦再到中、大呑拿魚咁食落去非常之有層次吞拿魚嘅魚油真係非常之香口每一舊都非常之肥美(〃ω〃)❀海膽壽司盛合 (期間限定✩)↬海膽赤蝦壽司、海膽帶子壽司、海膽魷魚壽司、蟹肉海膽壽司、海膽火炙左口魚邊壽司海膽嘅鮮甜再配合返唔同海鮮嘅口感食每一件都有一種唔同嘅感覺(*´꒳`*)❀嚴選火炙盛合↬火炙三文魚壽司、火炙北海道帶子壽司、火炙左口魚邊壽司、火炙中吞拿魚腩壽司、火炙松葉蟹腳壽司火炙嘅程度啱啱好幾魚油逼哂出嚟令到唔同嘅海鮮味道更
— #旺角

而且每一款食品都有圖片參考
非常之方便又貼心⸝⸝⸝♡︎

特上吞拿魚盛合
❀特上吞拿魚盛合
↬本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽
司、碎蔥吞拿魚腩軍艦、火炙中吞拿魚腩壽司

我就由赤身食起到軍艦再到中、大呑拿魚咁食落去
非常之有層次
吞拿魚嘅魚油真係非常之香口
每一舊都非常之肥美(〃ω〃)

海膽壽司盛合
❀海膽壽司盛合 (期間限定✩)

海膽嘅鮮甜再配合返唔同海鮮嘅口感
食每一件都有一種唔同嘅感覺(*´꒳`*)

嚴選火炙盛合
❀嚴選火炙盛合
↬火炙三文魚壽司、火炙北海道帶子壽司、火炙左
口魚邊壽司、火炙中吞拿魚腩壽司、火炙松葉蟹
壽司

火炙嘅程度啱啱好
幾魚油逼哂出嚟
令到唔同嘅海鮮味道更加香口(๑˃̵ᴗ˂̵)

總結來講呢一間壽司店嘅水準一直都保持得好好
服務 𝟺 / 𝟻
衛生 𝟺 / 𝟻
抵食 𝟻 / 𝟻
• ───── ✾ ───── •
📍 立鮨 (富達大廈) (旺角)
旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖
特上吞拿魚盛合
嚴選火炙盛合
朋友鐘意食立鮨成日講食物新鮮,佢仲話炸物都不錯,所以有時接佢收工都會去食壽司,今日去比較夜九點多不用等位就可直接入去。都係以手機下單,師父即時整出來。炸魷魚鬚的皮不會好厚身仲食到入面材料的彈牙感。之後就到食壽司時間,火炙牛油帶子壽司燒有少少牛油香配帶子再鮮甜點,北寄貝壽司新鮮仲食到幾彈牙。$9三文魚壽司食到這質素真心有驚喜,味道濃郁而油鮨都不錯。當然仲要食我最愛的火炙左口魚邊壽司,入口即溶感重,魚味火燒之後更香。之後出場係勁厚身口感勁軟熟的劍魚腩壽司和油甘魚壽司。本鮪赤身壽司味濃幾濃吞拿魚味但又不會好乾身。價錢總共$352,我哋2人輕食每人不用$200十分抵食同質素保持到新鮮好味。

2022-09-30 18 瀏覽
如果講質素同價錢,覺得立鮨真係一個唔錯選擇,之前都食過幾次,由企位變成座位就更加舒適。用QR落單後就等食物….三文魚腩壽司和三文魚壽司各有特色,前者油鮨味重點好軟熟質感,後者就以價錢$9同質素不錯取勝。松葉蟹肉海膽壽司蟹肉味濃再加上海膽新鮮味道令到層次再多點啖啖海鮮味。珍寶赤蝦壽司,蝦好大隻仲食到蝦爽口感又厚身,每次來都會想食,帶子壽司勁厚身大隻,好鮮甜。喜歡吃手卷的我們當然一人一條海膽手卷和加州手卷,包法唔會一個三角形款,令到底部都可以食到材料同壽司飯抵讚。炸軟殼蟹的炸皮幾特別,炸身乾身而入面軟殼蟹不會好油,都幾大隻。而且這裡有黑板會寫推介,有不少在外都比較少有的食物。

2022-09-29 26 瀏覽
立鮨旺角以前既立食壽司,依家新裝修咗,仲可以坐係到食,感覺梗係更加好啦!𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐ 特上吞拿魚盛合⧐ 海膽壽司盛合 (期間限定✩)⧐ 嚴選火炙盛合◎特上吞拿魚盛合本鮪赤身壽司,中吞拿魚腩壽司,大吞拿魚腩壽司,碎蔥吞拿魚腩軍艦,火炙中吞拿魚腩壽司◎海膽壽司盛合 (期間限定✩)海膽赤蝦壽司、海膽帶子壽司、海膽魷魚壽司、蟹肉海膽壽司、海膽火炙左口魚邊壽司◎嚴選火炙盛合火炙三文魚壽司,火炙北海道帶子壽司,火炙左口魚邊壽司,火炙中吞拿魚腩壽司,火炙松葉蟹腳壽司百幾蚊就有海膽同埋吞拿魚拖羅壽司食,覺得非常之抵,而且質素仲幾高,仲有廚師發板可以選擇添。—📝評分味道 ⁵/ ⁵環境 ⁴/ ⁵服務 ⁴/ ⁵衛生 ⁴/ ⁵抵食 ⁴/ ⁵—📍立鮨地址: 地下旺角豉油街50號1~2號舖
立鮨

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:
⧐ 特上吞拿魚盛合
⧐ 海膽壽司盛合 (期間限定✩)
⧐ 嚴選火炙盛合

◎特上吞拿魚盛合

◎海膽壽司盛合 (期間限定✩)

◎嚴選火炙盛合

抵食 ⁴/ ⁵

📍立鮨
地址: 地下旺角豉油街50號1~2號舖
2022-09-29 792 瀏覽
⛩️ 朋友請食日本壽司刺身,好大方,仲話任我點, 任我食。今次真係"自製廚師發板"。既然係"自製" 梗係要有攻略。 務求做到食得多款式多,又矜貴,又要抵食。🍱 盛合併盤有多款選擇海之幸盛合, 包括五款壽司: 北海道帶子壽司, 珍寶甜蝦壽司,北海道活象拔蚌壽司,海膽壽司 ,牡丹蝦壽司,聽個名都覺得好矜貴,$158 一份,係性價比之首選。2個人,點了一份盛合, 其他的食物便可以"追加" ,折扣都幾多。追加壽司款式都幾特別, 我點了: 鮫鰈魚邊壽司, 油脂感好足夠,松葉蟹肉海膽壽司, 瀨尿蝦配蟹膏櫻花蝦壽司, 勝在夠香。🍣 壽司類別,可以有12l0貫和8, 任意選擇, 其中包括比較矜貴的壽司。 我覺得比起廚師發板,更可以揀選自己喜歡的口味。我特別喜歡"白子", 質素好好,鹹鹹香香的, 這是一般壽司店少有提供的。🥣 套餐可以免費追加沙律和麵豉湯,一定要加喔,因為麵豉湯的味道是特別香濃的。🍛 中午還有抵食的午市套餐,大約$60+, 都已經有三文魚盛合,魚生飯等等, 怪不得常常都大排長龍。😀 總體來說,性價比好高,豐儉由人,比較矜貴的壽司刺身都會有提供,難怪這間餐廳的分店愈開愈多啦。

🍱 盛合併盤有多款選擇

2022-09-27
2022-09-28 26 瀏覽
💖一直都好想試吓呢間超人氣經常排長龍的立食壽司!! 依家已經安排咗座位🤣必叫嚴選火炙盛合($112)三文魚、北海道帶子、左口魚邊、中吞拿魚腩呢啲大路又受歡迎嘅款式一應俱全,最特別係有埋火炙松葉蟹腳壽司,質感滑溜而且好大條🦀期間限定嘅白子小食($58)亦都好好食😋.Aburi sushi set ($112) was at a stealing price with great variety of popular fish and seafood! Love the crab leg sushi, with medium rare soft texture🦀
💖
2022-09-28 28 瀏覽
立鮨旺角店翻新完🎉即刻去捧場先☺️翻新後嘅立鮨加設咗座位🪑享受美食時就更加舒適🧸舖頭嘅位置安排同以前差唔多,都係圍住師傅嘅料理枱,加咗高凳可以坐低食。嚴選火炙盛合 💲112共有五款壽司,火炙三文魚壽司,火炙北海道帶子壽司、火炙左口魚邊壽司、火炙中吞拿魚腩壽司、火炙松葉蟹腳壽司。帶子壽司肉厚,鮮甜肥美。松葉蟹腳帶海水鹹香。中吞拿魚腩壽司表面火炙後更可享受無筋而油腴的細膩口感。特選三文魚盛合 💲60三文魚控最愛🐟 三文魚壽司、三文魚腩壽司、火炙三文魚壽司、三文魚小卷、辣三文魚軍艦。最肥美就係三文魚腩壽司,充滿油脂。辣三文魚軍艦都好惹味。立鮨壽司拼盤 (上) 💲98有三文魚壽司、油甘魚壽司、北海道帶子壽司、珍寶赤蝦壽司、海膽壽司。珍寶赤蝦好鮮甜。海膽口感creamy,味道甘甜。牛油果軟殼蟹卷 💲68食到軟殼蟹酥香嘅口感。頂層有綿綿嘅牛油果,同大量沙律醬,再舖上飛魚籽。一啖食落去超滿足。.📍立鮨旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖

嚴選火炙盛合 💲112

特選三文魚盛合 💲60

立鮨壽司拼盤 (上) 💲98

牛油果軟殼蟹卷 💲68
📍立鮨
旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖
1K
2022-09-28 19 瀏覽
今日去左旺角行街,之後想食壽司見到呢間叫立鮨既日本餐廳,入面全部座位都係高枱卡位,可以望到壽司師傅即場制作新鮮壽司,材料全部都係日本直送既,大toro壽司必食推介$68一件,好厚肉入口即溶口感,好軟淋,另外叫左一個海膽壽司餐,海膽赤蝦,赤蝦好大條仲要無蝦尾殼原條蝦肉,海膽帶子帶子大粒,蟹肉海膽好多蟹肉响壽司表面,海膽魷魚好爽口彈牙,海膽火炙左口魚邊左口魚好軟淋入口即溶,仲每件配埋新鮮海膽,跟餐加配左炸蝦手卷,炸蝦好香脆,加埋期間限定秋刀魚。

跟餐加配左炸蝦手卷,炸蝦好香脆,加埋期間限定秋刀魚。

2022-09-27 49 瀏覽
今天去咗食好多分店的立食壽司!好多人排隊同埋買外賣,10分好生意~兩個拼盤分別是特上壽司盛合及嚴選火炙盛合。🌸特上壽司包括有牡丹蝦、深海池魚、北海道帶子、中吞拿魚腩及海膽壽司,每一種也很新鮮相較之下我比較喜歡火炙盛合,火炙左口魚邊、火炙中吞拿魚腩壽司及火炙松葉蟹腳壽司都十分特別,尤其是蟹腳,半生熟質感特別好吃💖另外推介吃特色小食白子,以酸汁調味,份量也算多,粉粉的質感令人一吃上癮😗😗🤩🤩

兩個拼盤分別是特上壽司盛合及嚴選火炙盛合。🌸

喺旺角新寶戲院附近返工嘅時候,立鮨 可以話係我經常幫襯嘅日本餐廳佢嘅好味程度已經係有口皆碑,隔咗一排再幫襯,店內裝修原來已經全面升級,由以前嘅立食店已經變成有得坐喇!坐喺壽司吧枱前面一邊望住專業嘅廚師們製作壽司,一邊品嚐佢哋精選嘅出品,用餐嘅體驗比起以前更加正!今次我哋係午市幫襯,叫咗兩個set,每一點食物嘅質素都令我非常驚豔!❤️🍣 #廚師發辦 HKD 380由廚師精心挑選 #刺身 、六款 #壽司 加一份 #手卷 ,今次我食到嘅刺身有梭子魚、中拖羅、牡丹蝦,壽司包括特選海膽、象拔蚌、伊助木、鰈魚、間白、深海池魚;再加埋香蔥吞拿魚手卷 ,全部都係滿分之作!師傅嘅壽司握功無可挑剔,魚貨亦非常新鮮,因為食材每日都由日本築地市場新鮮直送,所以十分合理,我比較驚喜嘅係壽司飯好味得來非常獨特,喺香港好少食到,原來係選用日本福井米同埋江戶前與兵衛赤醋製作而成,見微知著你就可以知道師傅嘅用心🍚 #追加大滿足海膽特盛 HKD 88碗仔上面鋪滿晒極之新鮮嘅北海道海膽,十分足料,味道鮮甜細滑,嗰陣來自海洋嘅鮮味配埋下面嘅壽司飯,簡直一流,務必一定要追加!🥰🥰🥰🥰🥰🍱 午市《期間限定》 #海膽壽司盛合 HKD

🍣 #廚師發辦 HKD 380

🍚 #追加大滿足海膽特盛 HKD 88
🥰🥰🥰🥰🥰

🍱 午市《期間限定》 #海膽壽司盛合 HKD 256
一客有六件壽司,一如以往魚貨非常新鮮,特別之處係喺帆立貝等上面鋪上海膽,非常新鮮,令到成件事更加錦上添花,跟餐仲有一碗蝦湯,大大隻蝦頭配上蔥花,濃郁滋味 🦐

🦀 #追加唐揚軟殼蟹 HKD 58
餐廳嘅炸物出色到每次幫襯都一定要嗌返一客,今次追加叫嘅唐揚軟殼蟹揸得金黃酥脆,香口得嚟一啲都唔油膩,跟餐追加嘅價錢又唔貴,我覺得呢個係抵食加必食之選 ✨
  • 大滿足海膽特盛(迷你)
  • 鮮蝦味噌湯
2022-09-26 25 瀏覽
依間堂食過幾次,食材幾新鮮,性價比係幾高既👍有日唔煮飯心思思試下takeaway, 貪唔駛等位外賣又都keep 到水準 屋企人都話好食👍魚生飯飯量太多,下次可以叫少飯.. 依家旺角加埋位 應該會多啲幫襯
外賣自取
  • 大吞拿魚腩壽司
  • 碎蔥吞拿魚腩手卷
2022-09-26 37 瀏覽
同家人行完街,係女人街附近搵下晚餐食☺️記得朋友介紹過附近有間性價比高的立食壽司店【 立鮨 】。去到見到原來已經裝修咗,變成有bar枱可坐。環境都幾舒適。特上北海道魚生飯 💲158有五款魚生包括北海道帶子、甜蝦、海膽、三文魚、飛魚籽。魚生舖滿整個碗,魚生飯用咗赤醋飯,味道更香。份量好足,好飽肚。火炙左口魚邊壽司2件 💲25左口魚邊經火炙後逼出油脂,味道好香好豐胦。魚肉好滑嫩,入口即融嘅感覺。飛魚籽手卷 💲16手卷呈長條形。紫菜包裹住米飯同飛魚籽。飛魚籽份量超多,幾乎有手卷嘅一半。咬落飛魚籽同紫菜都卜卜脆。芝士明太子吉列蝦卷 💲68赤醋飯卷住紫菜再包住炸蝦同青瓜絲,上面淋咗芝士明太子醬,味道鹹香。整體口感好豐富,中間加咗青瓜絲可以去膩感。【 立鮨 】📌旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖

特上北海道魚生飯 💲158

火炙左口魚邊壽司2件 💲25

飛魚籽手卷 💲16

芝士明太子吉列蝦卷 💲68

【 立鮨 】
📌旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖
2022-09-25 110 瀏覽
𝗸𝗶𝗰𝗸 𝗼𝗳𝗳 𝗯𝗹𝘂𝗲 𝗺𝗼𝗻𝗱𝗮𝘆由食好西開始,今日就要介紹Vienn喺香港最中意食既立食店 @立鮨 👯‍♀️ 點解咁正⁉️每日食材都由築地🇯🇵直送✈️壽司醋飯係高級壽司常用🍣係用江戶前與兵衛赤醋 + 日本福井米🍙 所以每次食壽司飯都食唔停口又唔會飽飽滯滯~今次2人前去食🍣🍣 #廚師發辦 𝗵𝗸𝗱$𝟯𝟴𝟬梭子魚、中拖羅、牡丹蝦 🦐 非常新鮮,口腔溢滿油脂香,好鮮甜,即刻要足返𝗽𝗮𝗿𝘁開心舞🍣特選海膽、象拔蚌、伊助木、鰈魚、間白、深海池魚🐟款款都好新鮮,壽司握功都👌🏼真係好滿足📣好多快樂荷爾蒙❤️🍣 #香蔥吞拿魚手卷 又係立鮨次次必點的手卷,一口一啖,爽🤤跟餐既湯仲係用蝦頭爆炒,好鬼暖胃🍣 #追加大滿足海膽特盛 𝗵𝗸𝗱$𝟴𝟴據講就係北海道海膽,非常足料,滿到就快瀉,好𝗰𝗿𝗲𝗺𝗲夠新鮮,鮮甜滑溜,"𝘀𝗵𝗵𝗵𝗵𝗵"一聲就溜到喉嚨😱😱😱中間又有壽司飯!𝗷𝗲𝗻𝗴𝗷𝗲𝗻𝗴𝗷𝗲𝗻𝗴🤩🍣#午市《期間限定》 海膽壽司盛合 𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟱𝟲🍣#追加唐揚軟腳蟹 𝗵𝗸𝗱$𝟱𝟴立鮨既炸物都好出色,所以今次叫唐揚軟腳蟹 🦀薄粉、脆身👍🏽👍🏽人均$350就食到築地市場既𝗼𝗺𝗮𝗸𝘀𝗲~簡直係冇唔食既理由🤤一定要試如果大家中

今次2人前去食🍣

🍣 #廚師發辦 𝗵𝗸𝗱$𝟯𝟴𝟬

香蔥吞拿魚手卷

🍣 #香蔥吞拿魚手卷
又係立鮨次次必點的手卷,一口一啖,爽🤤
跟餐既湯仲係用蝦頭爆炒
跟餐既湯仲係用蝦頭爆炒,好鬼暖胃
🍣 #追加大滿足海膽特盛 𝗵𝗸𝗱$𝟴𝟴

🍣#午市《期間限定》 海膽壽司盛合 𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟱𝟲
追加唐揚軟腳蟹

🍣#追加唐揚軟腳蟹 𝗵𝗸𝗱$𝟱𝟴

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

🍣立鮨 (富達大廈) (旺角)
🍣旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖
2022-09-19
5 分鐘 (堂食)
香蔥吞拿魚手卷
跟餐既湯仲係用蝦頭爆炒
追加唐揚軟腳蟹
  • 大滿足海膽特盛
  • 鮮蝦味噌湯
  • 廚師發辦 𝗵𝗸𝗱$𝟯𝟴𝟬
2022-09-22 63 瀏覽
今日我同朋友食午餐,呢間壽司我都食過好幾次,但呢間分店就第一次啦,呢個地方都算大,但2個人坐都好舒服😝😝😝同我都坐左好耐啊🤣🤣🤣鮫鰈魚薄切配酸汁(8片)$ 88係日本餐廳成日會叫🤣勁好食又新鮮好好味,又酸酸地🥳炸雞軟骨粒 $ 38新鮮炸🥳好好食鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)$ 48呢個一定要叫,好好食啊🥲🥲三文魚軟殼蟹卷 $ 68好大件,又肥美,又脆口😘😘😘海膽軍艦 $ 35係靚海膽,唔會有腥味🤣好好味道啊不過紅日午市都好多人食,都要排下隊😘

鮫鰈魚薄切配酸汁(8片)$ 88
係日本餐廳成日會叫🤣勁好食又新鮮好好味,又酸酸地🥳

炸雞軟骨粒 $ 38
新鮮炸🥳好好食

鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)$ 48
呢個一定要叫,好好食啊🥲🥲

三文魚軟殼蟹卷 $ 68
好大件,又肥美,又脆口😘😘😘

海膽軍艦 $ 35
係靚海膽,唔會有腥味🤣好好味道啊

不過紅日午市都好多人食,都要排下隊😘